Új hozzászólás Aktív témák
-
majer_balint
tag
Sziasztok,
a segítségeteket szeretném kérni abban, hogy van egy pi4-em, amire szeretnék egy hőmérséklet érzékelőt rákötni. Szeretném ezt az egészet majd egy grafikonon megjeleníteni, de ez még odébb van..Az első lépés szerintem az lenne, hogy tudjam kiolvasni az aktuális hőfokot, ha ez megvan akkor mehet a grafikonos rész is.
Nem vagyok nagy zseni raspberrybe, szóval kicsit szájbarágósan kellene a segítség
Jelenleg ott tartok, hogy a kábelre ráforrasztottam az érzékelőt és az ellenállást.
[kép]
[kép]
A kérdés jó helyre kötöttem-e a lapon, vagy van e észrevétel a csodaszép forrasztáson kívül ?!Innen tovább indulva mit kell telepítsek, állítsak be, hogy letudjam kérni az aktuális hőmérsékletet parancssorban ?
Köszi előre is a helpet! -
0519
senior tag
Hello,
1. Borda kell, első telepítéskor Raspberry Pi OS-t telepíts és frissítsd az eeprom-ot. Ez segít a hűtésben is, ha régi eeprommal érkezne a lap.
2. Hibátlan a 4k x265 lejátszás. A HDR nem hibátlan.
3. Látsz rajta optikai hang kimenetet?
4. KODI-nál nem számít az ssd.Szívesen látunk az aktív topikban:
[raspberry_pi] -
melan
senior tag
Üdv mindenkinek!
Tervezek váltani Pi4-re, 3ról, amit kizárólag filmezésre (KODI) használok NASról. A váltás oka a 4K-s filmek felé kacsingatás lenne, ha hajlandó leszek végre helyet áldozni ráA kérdésem az, hogy
1) hűtés nélkül használhatom e, vagy érdemes legalább bebordázni?
2) megfelelő a lejátszás minősége 4k-ban? (értem ez alatt, hogy a színek nem torzulnak e, fentebb olvastam, hogy a HDR támogatással van szoftveresen hiányosság még)
3) rá lehet e kötni optikai kábel segítségével hangeszközt? (HDMI-t nem támogat a hangprojektorom, a TV-n keresztül pedig "lebutítja" a hangot)Köszönöm a válaszokat!
-
Skuzzy
csendes tag
Halt meg már másnak is Pi4-ese? Az első pár óra alatt megállt, utána nem bootolt, csak égtek a ledek rajta folyamatosan. Gariban cserélték, a második tovább bírta. Volt, hogy több órát használtam, de viszonylag ritkán, aztán elkezdett csak szimplán fagyni párszor, és nem sokra rá ez is végleg megfagyott ugyanazzal a tünettel. A gyári fórumon többen tapasztaltak ilyet. Ami érdekes, hogy a 3.3V-os lábon csak 2V körül mérhető.
A gyári táp is gyanús, mert így megfagyva párszor próbálva még a ledek égtek, aztán a gyári táppal azok sem, de másikkal igen.
Persze ezzel már gari időn kívül vagyok, kicsit nyűgös lettem. -
guifater
tag
Érdekes amit irtál. Természetesen a mikró hdmi-n keresztül kapcsolódik a tv- hez, gyári 3A tápja van. Mivel korábban is csinálta és rendkivül bosszantott, beiktattam a táp áramkörébe egy kapcsolot. Ha az ki van kapcsolva, nem okoz semmilyen problémát. Azonban előfordul, hogy nem kapcsolom ki, ugy marad , és ilyenkor jön a bosszankodás.
Mellesleg ha a Rendszerbeállitásokban kikapcsolom a CEC adaptert, hogyan fogom távirányitani a Kodit? -
válasz
guifater #838 üzenetére
Az egyik lehetséges ok, hogy bekapcsoláskor a CEC miatt be- és átkapcsolhatja a tévét, ezt itt tudod kiiktatni:
Beállítások > Rendszer > Bemenet > Perifériák > CEC Adapter > Bekapcsoláskor ez az eszköz legyen az aktív bemenet, ezt az opciót deaktiváld.
Amíg a Samsung tévém USB-jére volt kötve nálam a Pi, addig éjszakánként volt, hogy random bekapcsolt (mert random áram alá helyezte az USB portot egy rövid időre), ez a beállítás segített rajta.A másik lehetséges ok az a - főleg gyári - tápegység. Ha valamilyen kapcsolóval oldod meg a Pi áramtalanítást (szóval nem húzod ki teljesen), akkor szépen lassan feltöltődik benne egy kondenzátor, amely aztán kisül és egy pillanatra áram alá helyezi a lapot. A tévé pedig a jel érzékelésére átkapcsol a bemenetére.
-
guifater
tag
Sziasztok!
Beleszaladtam egy problémába. Több hónapja működik a Liblereck (ha jol irtam) alapu kodi nálam egy Pi 4-esen. Sajnos az utobbi időben a "skynet" életre kelt. Pontosabban őnnállóan, random módon bekapcsolja a készenléti állapora kikapcsolt Samsung 4K-s okos tv-t, illetve átváltja a bemenetet a Kodira. Mind ezt megcsinálja a tv bekapcsol állapotában akkor is, amikor épp egy műsort nézek a tv-n a upc boxon keresztül. Akkor csak átkapcsolja a bemenetet a Kodira. Mi lehet a gond? Segítsetek. Hozzáteszem, nem értek hozzá különösebben, használni tudom. A telepítést a fiam csinálta. Ő most nem elérhető(Covid!)
Várom a szájbamagyarázós válaszokat. -
0519
senior tag
Hello!
Windows 10-et technikailag képes futtatni, tapasztalatunk nincs vele. Esetleg te kitapasztalhatnád a számunkra?
Linuxra olyan böngészőt telepítesz, amilyet csak akarsz. A tvgo nem működik linuxon.
A 8gb-osnak nem sok értelme van, nehéz olyan programot találni, amire a proci elég, 4gb memória viszont kevés.A közösség itt gyülekezik:
[https://prohardver.hu/tema/raspberry_pi/friss.html] -
SZULTA
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni.
Ebbe a témába nem vagyok otthon sajnos. Ez az eszköz képes windows 10 et futtatni? Igazából tv box ként lenne használva külföldön tvgo miatt ugye mer az boxon nem megy. Vagy ami rajta van linux azon megy a böngésző gond nelkul?
Hol érdemes venni es melyik kitet vegyem ? 4gb ? 8gb? Koszonom -
JoHn123
tag
Hogy más ne szívjon vele:
sudo apt install kodi-bin kodi-data
wget http://ftp.us.debian.org/debian/pool/main/k/kodi/kodi_17.6+dfsg1-4+b1_arm64.deb
sudo dpkg -i kodi_17.6+dfsg1-4+b1_arm64.deb -
JoHn123
tag
Használ valaki 64 bites RPi OS-t alatt kodit? Ha igen, hogy sikerült telepíteni?
apt-al hibába fut:
pi@raspberrypi:~ $ sudo apt install kodi
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
kodi : Függ ettől: kodi-bin (>= 2:18.7-1~buster) de csak 2:17.6+dfsg1-4+b1 telepíthető
Függ ettől: libshairplay0 de az nem telepíthető
Ajánlja: libva-intel-vaapi-driver de az nem telepíthető
Ajánlja: libva1 de az nem telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza. -
Már a kezdetektől 64-bites Ubuntut használok, a base targézából telepítve és kiegészítve a hivatalos RPi kernellel meg firmware-rel. NAS felhasználásra teljesen jó.
Viszont ha 64-bites desktop rendszerre vágysz, akkor a béta RPi OS azért jobb választás lehet, mert minden fejlesztés ott landol. De van belőle Lite verzió is. -
JoHn123
tag
Próbálta valaki a 64bites Ubuntut? Érdemes feltenni, vagy maradjak a bevált 32 bit Raspbainnál? Egy Pi zero w (okosotthon vezérlés) és egy Pi 2b (kodi, transmission stb) egyesítésén, leváltásán gondolkozom, egy Pi4b 4GB segítségével.
-
válasz
kevesbence #828 üzenetére
Attól függ, hogy mit értesz rövid idő alatt. Őszintén szólva én eredetileg úgy gondoltam, hogy ekkora már rég meg lesz oldva ez a kérdés. De állítólag nagyon nem olyan egyszerű, és legkorábban LE10-ben várható a Kodi 19-cel. Viszont egyelőre semmilyen próbaverzió vagy eredmény sincs, szóval a nagyon közeli jövőben én még nem várnám. Talán jövőre valamikor, év vége felé, vagy csak utána. Én addig a tévé lejátszóját használom, médiaszerveren keresztül nem gáz az sem.
-
kevesbence
csendes tag
Köszi a gyors választ. Igen, közben én is erre az eredményre jutottam, hogy itt a HDR kavar be. Sima filmet nekem is szépen megjeleníti miután kipróbáltam.
Ahogy olvasom, HDR támogatással hardveresen nincs gond, viszont szoftverre várunk. Mi a tapasztalat, várható rövid időn belül áttörés ebben? -
válasz
kevesbence #826 üzenetére
Nálam ezekből csak a hdmi_pixel_encoding=2 van beállítva, de ehhez a tévén is át kell rakni full RGB-re, hogy passzoljanak.
Egyedül a HDR videóknak rossz a képük, mert egyelőre csak SDR-re konvertálva játsza le ezeket, és elégge fakó az eredmény. De minden másnak teljesen jó a képe, és a Kodi felülete is normálisan jelenik meg. -
kevesbence
csendes tag
Sziasztok,
Egy kis segítséget szeretnék kérni, mert egyelőre nem találtam megoldást a kérdésemre.
Most ismerkedem a pi 4-gyel, ami lejátszóként szeretnék használni, azonban nagyon mosottak a színek, csúnya a kép a tévén. Próbáltam állítani a config.txt-ben, de eddig eredménytelenül.
LibreELEC legújabb változatát telepítettem.A config fájl végére az alábbi sorokat szúrtam be:
sdtv_mode=2
hdmi_drive=2
hdmi_pixel_encoding=2 -
Asztee
aktív tag
LE10 megjelenési dátumáról lehet már tudni valamit ? Úgy várom már.
-
válasz
Arolotifar #823 üzenetére
Noigen, ez DoA kategória...
-
válasz
Arolotifar #821 üzenetére
+#820: annál is inkább garis nyavajának tűnik. Bolti vagy használt? Utóbbi esetben kérdezősködnék az előző tulajnál, hogy mégis mia ló.#t állítgatott át az eepromban.
-
válasz
Arolotifar #817 üzenetére
Hogyan próbálod? Alapból a kártyáról bootol és tölt be az oprendszer. A letöltött betömörített képet először ki kell csomagolni, majd a kapott .img fájlt kell kiírni pl. dd-vel.
-
válasz
Arolotifar #817 üzenetére
Ez nem normális, vissza az eladónak. Pöccre kell indulnia. Feltételezve persze, ha rendesen a gyári progival preparáltad a kártyát.
-
Arolotifar
őstag
Sziasztok
Vettem egy Pi4 4GB-ot. Az a problémám, hogy semmilyen microSD-t nem hajlandó beolvasni... Próbáltam 2-16-32 GB-os kártyával, Samsung, Kingston, Mixza, stb... Ha kártya nélkül indítom el, akkor ugyanez az üzenet fogad, mint a külföldi kollégát: [link] Valami ötlet?
-
-
válasz
t72killer #813 üzenetére
A bootloader egy kisméretű EEPROM-ban van, pont mint PC-n a BIOS. De a beállítások fixen rögzítve vannak, vagyis felírás előtt lehet konfigurálni. Amit mondasz FAT32 boot partíciót az a 2nd stage binárisokat, a config.txt-t és a Linux kernelhez kapcsolódó fájlokat tartalmazza.
-
-
válasz
t72killer #811 üzenetére
Ez normális alapbeállítások mellett. A bootloader EEPROM képét (pieeprom.bin) lehet konfigurálni felírás előtt, és ha átírod a következőket
WAKE_ON_GPIO=1
POWER_OFF_ON_HALT=0erre
WAKE_ON_GPIO=0
POWER_OFF_ON_HALT=1akkor poweroff esetén lekapcsolja az összes PMIC kimenti áramát, vagyis megszűnik pl. az USB és a 3,3V is. Ez jelentősen és maximálisan leredukálja a fogyasztást.
Én amúgy ilyen tokokat vettem, és bőven elégnek bizonyult. Annyi, hogy a hővezető lapkát azt Minus Pad 8-ra cseréltem (sokat jelent).
-
A Pi-s topik mellett ide is beírnám: ma vettem kézbe a 2GB-os kicsikét, a 3B+-hoz képest csillagászati a teljesítménye alap böngészésben is (dupla memó ugyebár...)
Viszont amit nagyon furcsállok, az a "kikapcsolás" után mért majd' 1.5W fogyasztás! (nem konnektornál, ezt már a Pi-n mértem ki usb-s mérővel). Az usb portokba semmi sincs bedugva.
Valaki más is mért esetleg pi4 fogyikat?
Ez lesz majd a tokja, sajna pucéran elég forrófejű
-
válasz
cibere11 #806 üzenetére
Oké, de akkor ez milyen oprendszer, és minek sudo-zol ha egyszer root vagy?
Ha jól gondolom akkor sima desktop RPi OS, a pi felhasználóval és alapból jelszó nélküli root-tal? SSH-n akkor pi@<IP cím>, majd sudo -i a jelszó nélküli root bejelentkezéshez (ha ez tényleg szükséges, vagy pedig minden olyanhoz sudo-zol).
-
válasz
cibere11 #804 üzenetére
Mielőtt bármit is csinálsz a terminálban, be kell jelentkezned, vagyis meg kell adnod a működő jelszavadat. A sudo passwd nem a normál felhasználó, hanem a root jelszavát változtatja meg.
Szóval ha jól értem, akkor a normál felhasználód jelszava az megmarad, viszont a root-é az elállítódik?
Egyébként annyi a megoldás, hogy ne egyből root-ként próbálj bejelentkezni SSH-n vagy soros terminálon keresztül, hanem a sudoer felhasználóddal, aztán sudo -i.
Egyébként csak úgy nem szokott megváltozni a root felhasználó jelszava sem, ami vagy aggodalomra ad okot, vagy pont, hogy ez valamilyen biztonsági funkció (bár én még nem hallottam ilyesmiről). -
cibere11
tag
Udv!
Minden szép es jó csak ha áramszünet van es kikapcsol a pi akkor nem érem már el terminálból.Mintha megváltozna a jelszó.hogy lehet ez?Ilyenkor monitorra kötöm es megváltoztatom a jelszót aztán minden okés. -
zsolt_64
senior tag
válasz
szabifotos #799 üzenetére
nézem a videót mindjárt az elején "rászpbörri páj"
de ha nem mutat konkrét hülyeségeket. és működik akkor jó...
és fontos hogy liemeli hogy ssd-ről gyorsabb lesz a rendszer futás mint sd kártyáról. -
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Nem vagyok egy nagy linux guru, csak leírásokat követek. Nekem ez alapján működik a Pi4 SSD boot.LINK
-
A 4K lejátszás az megy. Mostanában elég sok ilyet néztem rajta és nem volt gond. A HDR tartalmat is viszi, de SDR-ként jeleníti meg, és így nem valami jó (szóval egyelőre ezeket még a tévé lejátszójára bízom).
A HDR-hez szükséges 5.4-es kernel az már lassan teljesen készen áll, de azért még sok munka van vissza. Viszont talán már nem kell olyan sok idő hozzá. -
válasz
Stylewars_kp #794 üzenetére
Ha egyben szeretnéd, akkor a RPi OS lesz a nyerő, médiacenternek a Kodi. Nálam külön van a NAS, mert a LibreELEC a legjobb a tévéhez, viszont az másra meg eléggé korlátozott.
-
válasz
Stylewars_kp #792 üzenetére
Bírja, vagyis pl. LibreELEC lejátszás az teljesen jó. Az asztali felület azért pörgősebb ha FHD-re van korlátozva, de a 4K sem vállalhatatlan.
-
válasz
szabifotos #790 üzenetére
Ha az USB 3-as adapter vagy külső SSD nincs megfelelően árnyékolva, akkor interferál a 2,4 GHz-es Wi-Fi-vel és azzal együtt a Bluetooth-szal is. Persze attól még hardveresen látnia kellene az oprendszernek.
-
szabifotos
senior tag
Sziasztok!
Akinek működik a boot SSD-ről... tudjátok használni a Bluetooth modult? Egyszerűen nem látja a rendszer, szerintem hardware szinten se.
-
ekkold
őstag
Nekem is volt régi samsung tv-m 32"-os, 1366x768 felbontással. 3db HDMI csatlakozó volt rajta, és a csatlakozók különböző felbontásúnak mutatták a TV-t a PC felé. Az egyik csatlakozó 1024x768-nak mutatta a felbontást, a másik kettő meg 1920x1080-nak. Ugyan mindegyik működött más felbontást beállítva is, de akkor még rosszabb volt a kép. Natív felbontásban soha, semmilyen oprendszer alatt nem sikerült használni. Pedig anno belelástam magam a videokártya lelki világába, és gyárottam linux alatt egyedi felbontásokat, többek között 1366x768-at és 1360x768-at is (meg még pár hasonlót, különféle időzítésekkel). Kaptam is képet a TV-n, de még ocsmányabb volt amint azokban a felbontásokban amit a PC felé natívnak mutatott. Végül fullHD képet kiküldve volt valamennyire nézhető, egy darabig így használtam, aztán lecseréltem...
-
-
fa4hu
őstag
Haladok a telepítéssel. Sikerült felraknom a qBittorrent-nox-ot. Annyi a gondom vele, ha a böngésző kliensben USB meghajtót adok meg, akkor nem tud letölteni, míg ha az SD-n lévő könyvtárat, oda tud. Elvileg ugyanaz az USB lenne beállítva, ami SAMBA-ra,, DLNA-ra ugyanazzal a felhasználóval, és a SAMBA, DLNA gond nélkül működik. Mit szúrok el?
-
Nekem is Samsung tévém van (KS7000), és simán adja a képet a Pi. Annyi, hogy a 4K-hoz engedélyezni kell az adott HDMI porton a HDMI UHD Color-t (ettől lesz 2.0-ás és elég sávszél).
Amúgy nálam így van beállítva a config.txt-ben:disable_overscan=1
framebuffer_width=1920
framebuffer_height=1080
hdmi_force_hotplug=1
hdmi_group=2
hdmi_mode=82
hdmi_drive=2
hdmi_pixel_encoding=2
hdmi_enable_4kp60=1Viszont NAS jellegű felhasználáshoz felesleges a grafikus felület, és a sima Lite Raspi OS elég hozzá. A beállításokhoz és a kezeléshez ott a terminálos és a webes felület. A képet érdemes is lekapcsolni a
/opt/vc/bin/tvservice -o >/dev/null
paranccsal (/etc/rc.local).
-
fa4hu
őstag
Elakadtam. Eredetileg egy Samsung TV-re terveztem rákötni hdmi-n keresztül, de nem megy ki a kép rá (monitorra simán).
Gondoltam, akkor legyen távoli asztal hozzáférés.
Telepítve az xrdp, engedélyezve az ssh és a vnc interfész, ssh-val be is tudok lépni a PI-be, de nem tudok Windows 10 alól távoli asztal kapcsolaton keresztül csatlakozni, az alábbi hibaüzenetet kapom:
connecting to sesman 127.0.0.0 port 3350 sesman connect ok
sending login info to session manager, please wait... login failed for display 0.Valakinek esetleg valami ötlete? Esetleg más távoli asztal kapcsolatra?
Köszi!
-
edari
őstag
-
Mit értesz NAS szerver alatt? Fájlmegosztásra NFS-t, SMB-t és FTP-t tudok javasolni, médiaszervernek meg a MiniDLNA-t (új nevén ReadyMedia). Torrentezéshez Transmission, amit PC-n a böngészőből tudsz majd kezelni. Távoli eléréshez WireGuard, illetve videolejátszáshoz talán az SFTP a legjobb.
SD kártyára már nincs is feltétlenül szükség, mert USB-ről is lehet már bootolni és a rendszer is simán futhat róla. -
fa4hu
őstag
Sziasztok!
Hamarosan egy Pi4 4GB tulajdonosa leszek. Mit ajánlatok Raspbian alá NAS és DLNA szervernek, illetve PC-ről is vezérelhető torrentkliensnek?
A rendszer microSD-ről futna, tárolóként pedig egy 1 TB-os USB3 merevlemez kerülne rá egyelőre. Ha esetleg tudtok telepítési leírásokat is linkelni, örülnék neki!
Előre is köszönöm!
-
válasz
cibere11 #767 üzenetére
A Raspbian / Raspberry Pi OS az ami technikailag a legkompatibilisebb, és minden frissítés és fejlesztés is itt landol. Egyelőre a 32-bites változat ami javasolt, ha csúnyának véled, akkor telepíthetsz rá másmilyen felhasználói felületet is (persze mással azért némileg lassabb lehet).
A saját véleményem amúgy az, hogy csak ha erős idegzetű, nyugodt és nagyon ráérős vagy alkalmas kiváltani egy normális desktop PC-t. Mert azért teljesítményre még mindig nem ugyanaz a kategória. Plusz ha csak a Windowst ismered, akkor fura és kényelmetlen lesz. Én Ubuntu-t használok és egyáltalán nem ismeretlen számomra a Linux, de így is inkább maradok a notimnál. -
cibere11
tag
Üdv!
Desktop rendszert keresek pi4 4gb verzióra.raspabian túl csúnya.ubuntu mate youtube laggol.Manjaro szintén -
Most már lehet tesztelni élesben az USB bootolást. Szükség van hozzá egyszer az új pieeprom felírására, valamint a legújabb firmware fájlokra.
Nálam tökéletesen üzemel, szóval a NAS-nak használt Pi-mben már nincs többé microSD kártya. -
Akit érdekel és érint, hamarosan indul az USB-ről bootolás tesztelése.
pieeprom-2020-05-15.bin - USB mass storage boot beta
Egyelőre még csak félig működik. Vagyis látja és be is olvassa az USB-s vinyóról az indítófájlokat, viszont mivel még nem érhető el a kompatibilis start4.elf, ezért ennél tovább nem megy.
-
DonCosta
tag
Sziasztok!
A héten beszereztem én is egy 2GB-os RPi4-et. Ahogy többeknek, nálam is egy RPi2-őt vált médialejátszó szerepkörben. Eddig LibreElec -et használtam erre a célra, de most az RPi4-ere Steam Linket is tettem ezért a Raspbiant telepítettem fel. Tegnap rátettem Raspbian alá a Kodit. Kíváncsiságból megnéztem az erőforrás kihasználtságot és azt láttam, hogy a menüben állva, nem futtatva semmit, mind a négy mag 90% körüli terheltséget mutat.
Ez biztos nem jó így és az a kérdésem, hogy tudtok valami megoldást arra hogy ne pörögjön így a CPU? valami kódolást ki/be/át kell kapcsolni?Köszi!
-
F1rstK1nq
aktív tag
Értem, köszi srácok!
Akkor 2GB-os RPi4-et és LibreELEC-et választom.
Amikor jön a hdr támogatás, akkor az libreelec-re es osmc-re fog jönni gondolom és nem a kodira, mert az már most is tudja? (sorry a béna kérdésért
)
A jelenlegi RPi2 nem bírná akkor el a 4K lejátszást osmc/kodi kombóval jól értem, mindenképp kell a RPi4-esre váltás?
-
válasz
F1rstK1nq #755 üzenetére
A Kodi futtatására és akár 4K médialejátszásra bőven elég a 2 GB-os változat. Ha másra nem is használod, akkor a LibreELEC amúgy is jobb választás az OSMC-nél. A nevezett SanDisk kártya megfelelő, méretre és sebességre is elég.
Amit tudni kell, hogy a 4K videotartalom lejátszása az nagyjából megy, de a HDR megjelenítése az még nem (csak SDR-re konvertálva). Ha ilyeneket nem akarsz lejátszani vele, akkor annyival fog többet tudni a RPi2-hőz képest, hogy van hardveres HEVC gyorsítás, és a tévére már a felkonvertált UHD jelet tudja küldeni. -
F1rstK1nq
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy rpi2-asom van osmc/kodi-val, ezt tervezem cserélni egy rpi4-esre, 4K tv vásárlás miatt. Visszaolvasva a fórumon, látom várni kell még az osmc rpi4-gyel kompatibilis verziójára. Addig is libreelec/kodi kombót tervezek.
Kérdésem az lenne, hogy nekem elég-e a 2GB-os verzió, ha csak médialejátszóként szeretném használni (NAS külön van) és később osmc-re frissíteni vagy a 4GB-osat válasszam?
A rpi2-esen az osmc egy ilyen sd kártyán futott: SanDisk 8GB SD/SD micro SDHC Class10 Ultra.
Jó lesz ez a 4-eshez vagy válasszak nagyobbat?Köszi a segítségeteket előre is!
-
akos_g
csendes tag
Sziasztok!
Valaki próbálkozott már ennél a gépnél win10-el?
-
heidricha
őstag
Banyek, de sz@r rájönni, hogy ennyire láma vagyok.
Mondjuk azért a Libreelec is fura... zenelejátszást simán megszakítja, amikor lejár a 15 perces energiatakarékossági limit. A hangkimenet analóg+HDMI, most éppen azt nézem (hallgatom), hogy ha "csak HDMI", vajon akkor is megszakítja-e, mert az már tényleg hiba lenne. A jelenlegi mondjuk inkább az én hülyeségem. Annyira értelmetlennek tűnt lejátszás közben kikapcsolni a kimenetet, hogy fel sem merült bennem, hogy nem lefagyott a cucc, csak a HDMI-t kapcsolta ki - míg ki nem derült, hogy hálózaton még aktívilyenkor.bréking: kodi akkor is leállítja a lejátszást, ha a hdmi az egyetlen kimenet.
-
0519
senior tag
válasz
heidricha #746 üzenetére
Szia!
Én mindössue egy apró alu bordával hűtve, nem láttam még 55C° fölé melegíteni.
Frissítettél firmware-t a rendszereden? Volt olyan frissítés, ami kifejezetten a fogyasztást és így a hőt csökkentette.Firmware frissítés Raspbian alól:
[raspberrypi.org] -
heidricha
őstag
hali megint!
vettem én is príma alu hűtőbordás "armor"-t. 3 ponton nyúlik le az alaplapra, menet közben melegszenek is a bordák rendesen. Mivel a zene volt a kritikus, persze azzal kezdtem a próbát, video sosem melegítette fel.
általában 80 fok felett volt egy hosszabb zenelejátszás közben, így tartósan nem is lehetett használni.
most nem megy 53 fölé, viszont egyszercsak megszűnik műküdni, kikapcsol a HDMI, megszűnik létezni az egész, le kell venni a tápot, meg visszatenni, akkor megy minden mint korábban. mindez kb negyed óra alatt előállValakinek valami ötlete, hogy mi lehet ez? a táp gyári RPi, sosem csinált ilyet az eredeti házban, bár ha nagyon villogott, hogy melege van, lepihentettem. most nem villog, csak lefagy. a melegtől... még ilyet!
-
gotz
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Adott egy RPi4 4Gb LibreELEC 9.2.1 rendszerrel, Kodi 18.6-tal. Eddig gond nélkül játszott le NAS-ról filmeket, sorozatokat, viszont az elmúlt 3 hétben nem használtam, ma pedig felbosszantott.
Bármit indítottam, legyen film, sorozat, sample, minden média hangja szaggatott-lagolt periódikusan.
Az eszközöket újraindítottam, de az se segített, illetve a korábban lejátszott tartalmakat is ue. a hibával játszotta.
Valaki találkozott már ilyennel? Külföldi fórumon nem találtam hasonló tünetet ennél a verziónál
-
Ha a tévé okosítása a fullos médialejátszást jelenti, akkor LibreELEC. HDR viszont még egyelőre nincs, illetve a lejátszás az megy, viszont átalakítja SDR-re.
A NAS az nálam külön van, Raspbian (csak 32-bit), Ubuntu (64-bit) és hasonlók jöhetnek szóba, telepíted a lite/server változatot, és rá a Transmission-t. Ha egybe akarod, akkor a desktop Raspbian-t rakd fel, és arra a KODI-t meg a többit. -
L4mie
veterán
Sziasztok,
Pi 4/4GB-t használnék TV okosításra, valamint NAS-szerűségnek, nagy tapasztalatom linux téren nincs, melyik oprendszert javasoljátok kezdésnek? (torrentet futtatnám, meg TV-re lenne rádugva) -
Kis érdekesség. 300 Mbps netre váltottam, és úgy tűnik, hogy kb. itt a teteje a RPi4-en a Transmission-nek is. Tartósan felmegy 30 MB/s fölé, és a 35-öt is el-eléri, de itt már fullra leterheli az egyik procimagot. Túlmelegedéstől, és ezáltal throttlingtól viszont nem kell tartani, mert hiába dolgozik négy szálon, az összeset nem tudja maxra terhelni.
-
Pár napja RPi4-re is csinál már összeállítást Milhouse, legelőször itt fog feltűnni a HDR támogatás. Hogy most milyen stádiumban van abban nem vagyok biztos, de ha gondolod akkor csekkold le. Azt biztos, hogy még kicsit odébb van mire teljesen kész és stabil lesz.
-
Sziasztok!
Néznék 4k HDR anyagot LibreELEC Kodi alatt, de nagyon fakó a kép. Nincs még megoldva a HDR támogatás, vagy valami rosszul van beállítva?
-
heidricha
őstag
Köszi!
Ezt megtaláltam, a port default értéke nem szúrt szemet elsőre.
Amúgy végül csak összejött, valamiért a korábban létrehozott google project-em nem tetszett neki, kellett egy új.
Viszont a beléptetésekkel nem hagy fel, ha otthagyom a YT add-on-t, aztán visszalépek, újra kétszer fel kell vennem a device-t.Korábban írtam, hogy baromi lassan tudok felmásolni dolgokat a Rpi-re kötött USB diszkre hálózaton keresztül. Egy hibás kábel okozta...
-
gary89
csendes tag
válasz
heidricha #727 üzenetére
Szia, a youtube beállításaiban menj az API-ra ahol be lehet pötyögni a Key-Id-Secret hármast, billentsd át az "Enable API configuration page" lehetőséget (legalsó beállítás ezen az oldalon).
Azán menj a HTTP Server menüre, jegyezd meg a portot valamint az IP whitelistbe vedd fel annak a gépnek az IP címét, amiről módosítani szeretnéd, ami előtt ülsz.
Böngészőbe a következőt írd be: http://<pi-ip-címe:port/api
erre a címre be tudod másolni a megfelelő értékeket. -
-
heidricha
őstag
válasz
crissprivat #724 üzenetére
Sebességre nekem ugyanez a helyzet, a ketteshez képest kb felesleges volt megvenni.
Nagyon kéne az OSMC, hogy kicsit értelmesebben ki lehessen használni acuccot. Meg persze az aluház is kell (ebay nem valami gyors mostanában), mert a gyáriban 71 fok az alap, és 80-nál már kezd reklamálni, és hol van még a nyár!Neked legalább működik aYT, nekem meg se nyekken, ha be vagyok jelntkezve (azt még épp lehet) ha nem. Sosem játszott még le semmit.
-
crissprivat
senior tag
Helo.
Tegnap beüzemeltem az rpi4-et (2GB) 9.2.1 libreelec-el, mint médialejátszó a tv mellé. Mondanom sem kell, hogy az 1es rpi után felüdülés volt a sebesség változás, de egy 2es rpi mellett már nem veszek észre számottevő különbséget.
Amúgy minden szépen müködik, ezidáig nem tapasztaltam semmi problémát. Egy dolog végett kérnék segítséget. Telepítettem rá a youtube alkalmazást és be is jelentkeztem rá a google fiókommal. Ami zavaró lett, hogy az ajánlott videók közt, mindig számomra ismeretlen angol és érdektelen felajálnlásokat tesz. Hol kellene beállítani, hogy kb. ugyan azokat mutassa, mint pl. a szgépen, vagy a mobilon.
Köszi. -
zsolt_64
senior tag
akkor kb úgy hűt a flirc mint az armor-case, bár az általam vett armor-case a processzor melletti ram-ot is hűti (2 db hővezető ragacs volt hozzá)
érdekes hogy a 4 csavar szépen átvezeti a másik oldalra is a meleget, így mindkét oldal hasznosul.
De mi van a wifi-vel é a kékfoggal? -
zsolt_64
senior tag
megnéztem hogy is néz ki a flirc ház
Az a rápattinható műanyag fedél is rajta van ?
mert szvsz az csak rontja a hatásfokot. És ha leveszed akkor abba a lukba aminek az alja érintkezik a processzorral önthetsz vizet, annak a párolgása is hőelvonással jár
Tréfán kívül: megmérnéd filmlejátszás küzben is ? -
tusi_
addikt
En pakban vettem es a gyari hutoje huti 3.3 voltra kotve. Igy nem hangos, bar hallani a hangjat.50 fok fole nem megy meg youtube alatt sem. Huto nelkul volt 72 fokos is. Allitolag 90 nel throtlingol, rgo mehet huto nelkul is. Engem nem zavar a hangja, oreg vagyok mar, ugysem hallom.
-
Nálam simán csak szabadon van, bármiféle extra hűtés nélkül. De bármi jó ami segíti a hő elvezetését, és nem akadályozza. Ebből a szempontból a gyári ház egy hibás konstrukció. Pl. egy Armor Case sem lehet rossz, de gondolom a Flirc is megfelel, az zártabb.
-
Valószínűleg valami olyan formátumban van amit a Pi nem tud hardveresen gyorsítani. A magas CPU használat pedig a zárt műanyag ház miatt túlmelegedést okoz. Ez alapvetően nem baj (nem teszi tönkre), de a throttling miatt csökken a teljesítmény és ezáltal laggolhat a lejátszás.
Nem muszáj feltétlen aktív hűtést eszközölni, de zárt műanyag házban nem tudja leadni a hőt. Egy sima borda sem segítene rajta, csak ha elég szellőzést biztosítasz. -
Sziasztok!
Néznek a gyerekek egy 1080p filmet (Harry Potter 1. rész) és elég sűrűn laggol, és villog a jobb felső sarokban a hőmérséklet kijelzés. Ez mitől van? Rossz minőségű a release? Más 1080p-s anyagot is néztem már vele és nem volt semmi gond.
Egyébként gyári műanyag házban van a Pi. Érdemes valami jobb házat venni, ahol a hőelvezetés hatékonyabb? Csak passzív hűtés jöhet szóba.
Köszönöm a segítséget
-
válasz
szabi__memo #701 üzenetére
Jah én még ott tartok, hogy egyáltalán nincs OSMC Pi4-re. Pláne nem tudtam, hogy már jobban is megy mint az LE.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB RAM , 256GB NVME , 1TB HDD
- GAMER PC! Ryzen 5800X / RTX 3080 / B550 Aorus / 32GB DDR4 / 512GB NVMe / 750w! BeszámítOK
- Belépő GAMER PC! i3-13100 / RX 6600 XT / 16GB DDR4 / 512GB NVMe / 600w!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- AKCIÓ! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk dokkolókat
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E550 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I DVDRW I 15,6" HD I CAM I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest