-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Valaki neki vágott már egy Ambilight projectnek a pi / xmbc -vel?
-
őstag
Fullhd+dts mellett is megy? Csinálhatnál egy lépésről lépésre logout bejegyzést.
-
Lin3Lord
tag
fényméréshez szenzort keresnék - az rpi-re rákötve gpio-n -, valakinek van esetleg bevált, kapcsolással együtt? akár komplett modul. minden praktikát szívesen fogadnék ha van
akkountvadasz
-
Primary92
senior tag
Új vagyok a témában, nem merek fejest ugrani ebbe a világba.
Olvasgattam mindenfele, és az jött le nekem, hogy a következők megoldhatók:
- Raspbmc egy Tv távirányítóval
- torrent ("távoli" vezérléssel)
- fájlszerver, esetleg FTP
Ezeket egy géppel szeretném megoldani. Jól gondolom?Analóg TV-n mennyire olvashatóak jól a betűk (média lejátszás szempontjából)?
DynDNS jellegű dolog létezik-e rá?
A Raspbmc lenne a legnyerőbb rendszer ezekhez a feladatokhoz?
Mennyire kell ehhez mókolni, megoldható különösebb linux szakértelem nélkül (Ubuntut ismerem felhasználói szinten)? -
Primary92
senior tag
Még azt akartam kérdezni, hogy 2 TB-s USB merevlemezt magabiztosan tud kezelni?
Fájlszervernél (mondjuk samba), etherneten milyen sebességre lehet számítani?
Az mennyire fér bele a teljesítményébe, hogy lejátszik egy SD anyagot, és közben egy HD videót néznék az USB lemezről egy másik gépen? Esetleg mind a kettő lehet HD? -
lord.lakli
őstag
válasz Primary92 #4513 üzenetére
Analóg TV-n nincs CEC tudtommal, így nem fog menni a TV távirányítóval való működés. Torrent megy nekem 5 Mb-es ADSL-el, van akinek itt nagyobbal is szépen ment. Arra kell figyelni, hogy egyszerre 1 letöltés legyen és ne akar seedelni sokat, mert a 2 USB és a LAN (10/100) ugyanazon a vezérlőn van, így nem igazán nagy a valódi sebessége. Az előzőek miatt FTP szervernek csak akkor az igazi, ha csak ritkán és csak saját használatra szeretnél FTP szervert.
Szerintem inkább valami olcsó mikroszervert nézz meg. Tavaly a HP-nek volt egy nettó 30-35e Ft körül, amelybe még 4 HDD is bele ment és fel lehetett rá pakolni win-t is, ha a linux gond lenne. -
Primary92
senior tag
válasz lord.lakli #4515 üzenetére
A TV távirányítót nem lehet megoldani valami infrás dologgal (gondoltam, hogy nem lehet a TV sajátjával)? Valami univerzálissal jó lenne.
FTP szerver csak saját használatra kell, jól jön néha, amikor nem vagyok otthon és kéne valami.
Arra kellene a cucc alapvetően, hogy tudjak filmet nézni a TV-n, torrenten letöltsek valamit, amit aztán a Pi-vel vagy másik gépről megtudjak nézni. Meg naponta backup, de ez nem nagy adatforgalom, csak esetenként lenne nagyobb. Még azon gondolkodom, ha elbírná, akkor a zenegyűjteményemet is rábíznám.
-
korcsi
veterán
válasz tamas1985 #4517 üzenetére
Legolcsóbb infra vevő raspberry-hez
Én azért kulturáltabban csináltam meg, és van egy darab feleslegbe...
[ Szerkesztve ]
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Bobby
csendes tag
válasz Primary92 #4516 üzenetére
Én az androidos telefonommal irányítom infra helyett. (telefon wifin csatlakozik a halóra)
GooglePlay: Official XBMC Remote
Annó vettem hozzá egy rádiós bill/tapipad párost de már nem is használom.[ Szerkesztve ]
10 féle ember létezik. Aki ismeri a kettes számrendszert és aki nem!
-
wassermann
Topikgazda
Hogy legyen itt még plusz egy lehetőség: - Én a vezeték nélküli egér-billentyű párosra szavazok! Nekem Rpi-vel is bevált.
-
veterán
próbált már valaki raspbian alatt wine-t működtetni? Aggályom az x86-ra írt progik hogyan fognak futhatnak rajta? Laptopon szépen megy amit akarnék, de az igazi az lenne, ha pi-n is futna. (Most rapbmc van fent, nem gyalulnám addig le, amíg nem mondja valaki azt, hogy halvány remény, de van )
-
veterán
nem játszani akarnék. Egy terepi hardver ami adatokat vesz, és USB-n keresztül kommunikálna egy PC-vel. Szóval nem kell erőmű, mert csak USB-n adatokat rögzítene.
-
-
sztanozs
veterán
Akárhogy is, még ha wine fel is menne rá, de egy hardver szintű windows-os usb drivert már még nehezebben fogsz felhackelni alá.
Milyen adatokat gyűjtenél amúgy milyen eszközzel?JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
veterán
válasz sztanozs #4532 üzenetére
telemetriás adatokat fogad, és azokat jeleníti meg, és menti le.
de hogy konkrét legye, ez a hardver:
http://www.eagletreesystems.com/OSD/EagleEyes.htmés ez a progi hozzá:
http://www.eagletreesystems.com/Support/apps.htm -
dabadab
titán
"próbált már valaki raspbian alatt wine-t működtetni?"
Egyaltalan nem megy, mert az erosen epit arra, hogy maga a kod fut a processzoron, az ARM-os RasPi eseten meg ez nem igaz.
Egyebkent USB-s drivereket nem olyan nehez irni, simat megcsinalhatod, hogy sima asztali Linuxon VirtualBoxba telepitett Windows-zal debuggolod a protokollt, megirod a drivert, aztan az mar mehet RasPire is.szerk: ja, hogy nem tudsz programozni. Ugy nehezebb
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
-
veterán
akkor marad a laptop cipelése egynlőre
De azért köszönöm a segítséget -
Proci85
senior tag
Bocs, törölve, régi cikk.
[ Szerkesztve ]
-
Drótszamár
őstag
Üdv!
Van valami best-buy aktív hub, amit bátran ajánlanátok?
Néztem a wiki oldalt, de van rajta vagy 50 különböző, nem akarom az összeset egysével végignézni.Az rpi-t, egy 3g sticket, és 1 vagy 2 webkamerát kell elbírnia.
Hub nélkül elbírja az egyik kamerát. A 3g sticket betárcsázáskor kell megtámogatni +árammal, utána már elvan annyival, amit a pi adna. Ezt Y kábellel teszteltem már.
Köszi.
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
őstag
válasz Drótszamár #4539 üzenetére
Én itt írtam róla: [link]
Árban szerintem mindenképpen jó, tudásban is tudja, amit kell, csak a minősége hagy némi kívánnivalót maga után. A hozzá adott rövid miniusb kábelt pl. nem szabad használni. -
Drótszamár
őstag
válasz Benoe77 #4540 üzenetére
Köszönöm!
Mennyire tűnik megbízhatónak? Felügyelet nélkül menne egy ismerős hétvégi házában, nem szeretném ha leégne...
Bár ha már a gyári kábel is gázos, akkor lehet hogy valami drágábbat kéne vennem.CE, vagy valami hasonló jelölés van rajta?
( 2b || !2b ) az itt a kérdés...
-
őstag
válasz Drótszamár #4542 üzenetére
Háát...
Nem értek hozzá, de a leégés (gyulladás) inkább talán csak a tápegységnél valószínű, ha annak rossz a minősége. Vagy tévedek?
Fém házban van, a két oldalán, meg az usb aljzatok körül, műanyag lezárással.
A CE jelölést megnézem, de asszem nincs rajta. -
wassermann
Topikgazda
válasz Drótszamár #4542 üzenetére
A boltban vásárolt tápokban biztosan van valamilyen biztosíték, így az az 5V és kb. 2A (ez az áram már baromi összetett rendszerre vonatkozik) nem nagyon tud meggyulladni : )) Egyébként pedig, ha ilyen félelmeid vannak tedd a Raspberry-t, a tápegységet és a HUB-ot egy zárható fémdobozba, csak azok a perifériák legyenek kívül, amiknek kívül van "dolguk".
[ Szerkesztve ]
-
Honkydoo
őstag
válasz wassermann #4544 üzenetére
5V és 2A az 10W-nyi teljesítmény. [link]
Nekem ez nem tűnik túl nagynak. Tekintve, hogy a tápokat sem érdemes 100%-ban kihajtani."Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
McSzaby
őstag
Nagyon régóta gondolkozom egy ilyen kis mütyür vásárlásán, de azét lenne kérdésem. Az áramellátáshoz mit ajánlotok, milyen oprendszert ajánlotok hozzá?(Linux) Illetve még annyi, hogy valójában kinek ajánljátok ezt?
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
wassermann
Topikgazda
válasz McSzaby #4547 üzenetére
Ha szeretsz építgetni, vacakolni tetszeni fog. Első próbálkozásnak egy sima mikroUSB-s telefontöltő is elég lehet hozzá. Arról is elmegy ha csak egér, billentyű van rákötve. Próbálkozni lehet a médialejátszó szoftverrel (XBMC) a saját Linux-os oprendszerével vagy az erre fejlesztett játékokkal. Később programozhatod a ki- és bemeneteit, lemásolhatsz bármilyen herkentyűt amit már mások megépítettek belőle.
-
McSzaby
őstag
válasz wassermann #4548 üzenetére
Ez mind igaz rám. Már csak azt kell eldöntenem, hogy fel tudnám-e használni széles körökben.
Van esetleg valaki, aki valamelyik változatot "Asztali Pc"-nek használja?
#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis
-
Honkydoo
őstag
válasz McSzaby #4549 üzenetére
Háát, nem tudom hogy jó 5let e.
Igaz nekem nincs ilyenem, viszont egy atomos gépet használok asztali PC-nek, és ha jól be van lakva a rendszer, azért néha kell várakozni.Szerk.: Ubuntu az OS.
Egy kis segítség Ahogy nézem nagyon low end körülmények között használható asztali pc-nek. De nekem inkább az Arcade gép tetszik. Ha lenne hely itthon biztos felújítanék egyet.
[ Szerkesztve ]
"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest