- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ReFleXx
addikt
ami egyebkent feltunt meg, hogy enyhe tearing jelenik meg a menu animacioban idonkent, most nem tudom, hogy ez mindenkinek ilyen Kodiban vagy valami nincs jol beallitva még vagy RPi4-re nincs meg annyira optimalizalva a libreelec/kodi.
2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"
-
_q
addikt
Nem akarom elkiabálni de most működni látszik. (#38476) 0519 leírása tűnik úgy hogy jó.
Feltettem SD kártyára és HDD-re is ugyan azt a rendszert Raberry Imager-el. Elindítottam mind a két rendszert, hogy a helyére kerüljenek a fájlok és meglegyen az első boot. Utána az SD kártyáról bootolva töröltem a HDD root partícioját cfdisk-el és létrehoztam egy 64GB-os új partíciót rootnak és a maradékot a megosztásnak. Ezek után mind a két meghajtót ext4-re formáztam. Végül csak az SD root meghajtó tartamát kellett a HDD root-nak szánt meghajtójára másolni, plusz a HDD-n lévő fstab-ba beírni a HDD root PARTUUID-jét, mert ez még az SD-re mutatott, plusz hozzá kellett adni a megosztás meghajtó PARTUUID-jét. Mivel az usb boot is működni látszik, így SD kártya nélkül elindult úgy ahogy azt már jó pár napja szerettem volna.
Köszönöm az útmutatásokat, mert mindenképpen ezek segítettek, hogy a végén a sok különálló segítségből és netes keresgélésből összeállni látszi az elképzelésem.
[ Szerkesztve ]
-
La Magra
tag
Sziasztok!
Próbálkozott már valaki olyannal, hogy egyszerre használja a Pi-hole-t és hostol egy weboldalt a Pi-re telepített webserver segítségével?
Az itt található [link] leírás alapján próbáltam két statikus IP-t létrehozni a Pi-nek, hogy az egyiket a webserverhez, a másikat a Pi-hole-hoz rendeljem, de finoman szólva nem sikerült a mutatvány...
-
-
pungora96
tag
válasz La Magra #38509 üzenetére
Igen lehet, a dockert nézd meg, abban viszonylag egyszerűen meg lehet csinálni. Én letsencryptet (linuxserver/letsencrypt a legjobb szerintem) használok a weboldal hosztoláshoz, ingyen tls tanusítványt is ad, ami automatikusan megújul. A letsencrypt használja a 80 és 443 portokat a mi forwardolva is van nálam, a pihole-t meg egyebeket lehet tetszőleges portra rakni. Az otthoni hálózaton ezeken a portokon érem el a dolgokat. Olyan szolgáltatásokat, amiket kívülről is használok, azokat reverse proxyval érem el (pl. weblapom.hu/torrent). Ez azért jó, mert a 80 és 443 portokon kívül nem kell mást nyitni.
-
La Magra
tag
válasz pungora96 #38513 üzenetére
Köszi a választ (cigam-nak is)!
Elég kezdő vagyok hálózatok terén, de találtam egy docker telepítő guide-ot, amiben nginx-et javasoltak webservernek. Ezt sikerült is feltennem, így már odáig eljutottam, hogy itthoni hálózaton látom az nginx www mappájába bemásolt weboldalt.
És most jön az egymillió dolláros kérdés: hogyan tudom ezt kívülről is elérhetővé tenni?
(Gondolom nagyon amatőr kérdés, de sajnos tényleg nem tudom, merre induljak... ) -
-
gojko.m
senior tag
Sziasztok!
Nemrég vettem egy Raspberry Pi 4 kit-tet, amit jelenleg desktop pc-ként használnék, de a későbbiekben lehet, hogy médiabox lesz belőle.
Viszont a csomagban kapott műanyag házban igen hamar túlmelegszik a kicsike. Arra gondoltam veszek egy ilyen alu házat neki.
Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Mennyire válik be a passzív hűtés a pi 4-nél? -
BalanceR
addikt
válasz gojko.m #38517 üzenetére
Szia, én is inkább a body007 által javasoltra szavaznék, vagy az általam korábban linkelt AliExpress-es Neo case, az szebb, nálam a pi 2Ghzre húzva fut, 600as GPU val, és így sem tudtam 70 fok fölé vinni vele desktop környezetben.
[ Szerkesztve ]
#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
Rruuer
senior tag
Sziasztok. Ez az építmény hazánkban beszerezhető? Vagy valami hasonló?
-
pvt.peter
őstag
Sziasztok,
Van esetleg Raspberryre olyan program, mint a HD Sentinel?
Komplett felülettel, illetve értesítő funkcióval, ha vmi gubanc van?Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
Erre gondolsz?
Hard Disk Sentinel Linux Edition (FREE)Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
pvt.peter
őstag
válasz pvt.peter #38523 üzenetére
Közben sikerült riportot lefuttatnom nekem is.
Igazából csak azért kellett mert a domoticz szerint 100% -on pörög a HDD június 9 -e óta :/
Aztán most ahogy csekkoltam, igazából a domoticzban vmi átállítódott a HDD eszköz tekintetében. Sztem pont aznap dugtam rá külső tápellátásra a HDD -t.Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.
-
gojko.m
senior tag
válasz BalanceR #38519 üzenetére
Köszönöm a tanácsot neked és body007-nek is. Mivel szeretném portól is védeni az alaplapot, inkább maradok a Neo case mellett. Illetve még ezen a fém házon gondolkodtam el: [link] Szerintetek ez is jó lehet?
Egy másik kérdés...
HDMI-n keresztül csatoltam a a Pi4-et a tv-hez. Először nem volt hang. Majd a hang beállításoknál többször váltogatva az analóg, HDMI és Bluetooth kimenet közt, egyszer csak megjött a tv-n keresztül a hang. Milyen config beállításokkal lehet elérni, hogy alapból a HDMI legyen a hangkimenet? -
BalanceR
addikt
válasz golya87 #38526 üzenetére
Néztem ezt a házat is, de itt a GPIO SDI csatik takarva vannak, bár ha soha nem fogod használni, akkor nem baj..
Melyik HDMIvel dugtad a tvre? A TypeC melletti az elsődleges, szóval célszerű azt használni.
A beállításokat a sudo raspi-config paranccsal sshn is eléred.#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
Véreshurka
senior tag
Sziasztok!
Van egy felesleges pi 3 B+-om és gondoltam, hogy kipróbálnám rajta a zabbix-ot, amit majd jól összekötök grafanaval is. Az lenne a kérdésem, hogy amikor a grafanaban meg kell adnom egy json file elérését, akkor a leírás alapján így kell megadni (nem raspi-n, hanem valamilyen más linux szerverre van telepítve mindkét progi):
http://localhost/zabbix/api_jsonrpc.php
. Gondoltam rákeresek a file-ra mielőtt ezt begépelném és nekem ezen az útvonalon érhető el a file:./usr/share/zabbix/api_jsonrpc.php
. Az lenne a kérdésem, hogy ha ezt a file-t akarom megadni a grafanaban akkor azt így kell megtennem:http://localhost/./usr/share/zabbix/api_jsonrpc.php
? Vagy van amit ki lehet hagyni az elérési útvonalból?Előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
El Psy Kongroo
-
gojko.m
senior tag
válasz golya87 #38526 üzenetére
Nem értem milyen hátrányát kellene belátnom a linkelt fémháznak. Nekem úgy tűnik - a képek alapján - hogy az egész ház egy nagy hűtőborda, minden melegedő alkatrészről elvezeti a hőt. Csak kíváncsi lettem volna a tapasztalatokra is, ha esetleg valakinek van ilyen.
Igen, észrevettem, hogy terhelés függő a melegedés. Amire leginkább használnám - böngészés, böngészőn belül YT videók megnézése - az eléggé felmelegítené. A ház teteje nélkül, egy fokkal jobb a helyzet. Láttam egy videót ahol lyukat fúrtak a tetőre és egy kis ventilátort építettek be. Ez is lehetne egy olcsó megoldás. De, ha van rá mód, akkor inkább a passzív hűtést szeretnék.
(#38527) BalanceR:
Jelenleg, a csatlakozók használata nincs tervben. Szóval, nem fontos, hogy elérhetők legyenek.
Lehet, hogy az volt a gond, hogy a második HDMI-t használtam. -
gojko.m
senior tag
Szerettem volna feltelepíteni a Clementine zenelejátszót. A letöltések közt van is belőle raspberry pi változat [link] , de valamiért mégsem sikerül a csomag telepítése. Van valami ötletetek, hogy mi lehet a gond?
-
válasz Véreshurka #38528 üzenetére
Nem tudom mik ezek, de a kétféle elérési utat nem szabad és nem is lehet keverni.
A http://localhost/zabbix/api_jsonrpc.php egy web szerver alól elérhető script fájl, ami egy WEBoldalt ad vissza, vagy akár egy json fájlt. (A WEBszerver futtatja az api_jsonrpc.php programot)A ./usr/share/zabbix/api_jsonrpc.php pedig egy lokális fájlrendszerbeli útvonalat ír le.
Ez két különböző dolog, nem lehet keverni. Ha így lenne, akkor egy WEB szervert futtató gép összes fájlját el lehetne érni az adatbázistól kezdve a programokon át mindent. Ezért van az hogy a WEBszervernek meg van adva, hogy a fájlrendszer melyik nappálya a WEBoldal gyökérkönyvtára. Ha azt mondom a szervernek, hogy a weboldalakat az /usr/share/ könyvtárból vegye, akkor esetedben a http://localhost/zabbix/api_jsonrpc.php értelmes választ ad, mert a létezik benne a zabbit könyvtár és azon belül az api_jsonrpc.php.
gojko.m
Pontosan milyen paranccsal (hogyan) telepítetted volna, és milyen hibaüzenetet adott?[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
gojko.m
senior tag
-
gojko.m
senior tag
válasz golya87 #38533 üzenetére
"...pár fokkal jobb a zárt fém ház, mint a szintén zárt műanyag."
Milyen tesz eredményekre alapozod ezt a kijelentésed?
Egyáltalán milyen kialakítású fém házról beszélünk? Mert nem mindegy, hogy a melegedő alkatrészeket egy serpenyőbe teszed-e, amire még fedőt is raksz, hogy zárt térben főljenek meg. Vagy a melegedő alkatrészekről elvezeted (kivezeted) a hőt egy nagyobb felületre, hogy hűtsd azokat. Szerintem, az általam linkelt fémház is olyan, mint egy bordaház, azzal a különbséggel, hogy zárt és a portól is véd.
Persze, jobban örülnék neki, ha valaki ezt saját tapasztalattal tudná megerősíteni (vagy akár cáfolni).
-
BalanceR
addikt
válasz cog777 #38535 üzenetére
Nálam Armor is, és Neo is szolgál egy egy PI4esen, a Neos 2GHzre van húzva, ilde 52 terhelve max 68 fok, akkor is, ha performance módban van. Az armoroson csak Libre megy Kodival, ilde 49 terhelve 58, de az nincs húzva...
Van még egy Orange PIm is, az zárt műanyag vacakban van egy heatsinkel, az sem megy 55 fok fölé, bár azon csak vpn szerver fut, meg syncthing..., Szerintem, ha nincs a cucc húzva, bőven elég lehet egy nagyobb borda is.. a PI 4 85 fokon kapcsol ki, 80nál figyelmeztetést küd, és nálam 70 fokon throttol.#Raspberry #Orangepi #HassOS #Esp32
-
Véreshurka
senior tag
-
Vigyorka
aktív tag
Üdv!
Ráérek - R-Pi - vel próbálkozok...
A Docker - Qbittorrent -t szeretném beüzemelni... (először használom a Dockert..)
Ha a Qbittorrent-hez hozzáadok valamit letölteni akkor az "Elakad" . (...nem találom az okát..)
Kösz a segítséget!Vigyorka
-
Vigyorka
aktív tag
válasz g.gergo #38547 üzenetére
docker create \
--name=qbittorrent \
-e PUID=1000 \
-e PGID=1000 \
-e TZ=Europe/Budapest \
-e UMASK_SET=022 \
-e WEBUI_PORT=8080 \
-p 6881:6881 \
-p 6881:6881/udp \
-p 8080:8080 \
-v /path/to/appdata/config:/config \
-v /path/to/downloads:/maxtor/disk_1/torrent/done \
--restart unless-stopped \
linuxserver/qbittorrentVigyorka
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- minigép/ i5 7500T (35W TDP)/ 16GB DDR4/ 256GB SSD/ wifi/ garancia/ ingyen foxpost
- Belépűszintű Gamer PC Eladó + Monitorral + Billentyűzettel és Egérrel
- Gigabyte Core i7 Gamer PC: i7-9700 / RTX 3060 Ti / 1Tb SSD / 16Gb Ram
- Raspberry Pi Zero W (v1.1) + 16Gb Sandisk UHC microSD
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest