- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA® driverek topikja
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Minden USB-C kábel egyforma? Hát NEM. És ez a baj. – Tech Percek #7
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen notebookot vegyek?
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
wassermann #33297 üzenetére
Nem létezik olyan, hogy PAL Full HD. Már csak azért is mert a PAL az analóg videójelnél alkalmazott színkódolási eljárás neve. Digitális átvitel esetén (HDMI) nem értelmezhető a PAL kódolási technika. Csak az 576i felbontás.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
golya87 #33296 üzenetére
Ez a TV-n is múlik milyen információt küld magáról! Nálam az öreg LCD-TV-m 800*600-as monitor felbontást akar a Pi-re erőltetni, ami borzalmasan, széthúzva jelenik meg.
De, ha a Pi config.txt -jében kézzel beállítom az európai (1080i@25) PAL FullHD-t gyönyörű lesz a képe. -
DiVaD
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy baromi nagy problémám, aminek a megoldására, bevallom sehogyan sem tudok rájönni.
Volt egy 720P képes Panasonic TV... A RPi2 tökéletesen ment vele. Ma kicseréltem egy Full HD-s Samsung TV-re... És itt kezdődik a gond... az egész rendszer (OSMC, de LE se volt különb) piros háttérrel és "sistergősen" jelenik meg. Természetesen kipróbáltam 2 HDMI kábellel az összeköttetést ill. mind a 4 HDMI bemeneten de semmi változás nem történt.
Próbáltam a config.txt--t finomítani ez alapján, de semmi változás.
Jelenleg nehezíti a helyzetet, hogy nincsen egyéb HDMI eszközöm. Viszont a TV utaztatása előtt egy UPC STB tökéletesen ment vele. -
stopperos
senior tag
Megjelent az OSMC következő verziója 18-as Kodi-val. Ezen már működik a Movieshark HBO GO Hungary kiegészítője is, illetve játékok is telepíthetőek.
-
-
válasz
mesger82 #33289 üzenetére
Hát persze hogy baj. A 2. partíció a 27M-ás tele van:
/dev/mmcblk0p2 27.0M 26.3M 95.0K 100% /storageNem is értem hogyan lehet ilyen pici. Nem sokat foglalkoztam LE-el, de az első induláskor nem kéne birtokba vennie a fennmaradó üres helyet a lemezen?
a fennmaradó 29GB-ot pedig én particionáltam le NTFS-re. Arra raktam a thoradia telepítő fájlokat.
Telepítés előtt vagy után? -
-
-
mesger82
csendes tag
Módosítást kikapcsolt állapotban csináltam. Változtatáskor nem volt benne félbehagyott vagy seedelt torrent. A merevlemezen hozta létre a letöltendő fájlt és mappáját az incomplete mappában ahogy beállítottam. Hozzáadtam a torrentet a Transmission-höz, le tudtam tölteni, de 6x szakította meg a töltést ezzel a hiba üzenettel, de folytattattam a letöltést vele a "kiválasztott torrent indítása" gombbal. Azóta indítottam egy újabb 23GB-os torrentet, ugyan ezt csinálja. Letöltés után áthelyezi az Incomplete-ből a Downloads mappába. Azzal nincs gond.
-3-4GB-onként áll meg ezzel a hiba üzenettel.
-
válasz
mesger82 #33285 üzenetére
Azért csinálja, mert még mindég az SD kártyára akar tölteni. Csak az újonnan hozzáadottaknál veszi ezt figyelembe az új konfigot. Miközben módosítottad a konfig fájlt ugye le volt állítva a daemon?!
Töröld ki azt a torrentet(a fájlal együtt!), és add hozzá újra.Mindég legyen bekapcsolva az "incomplete", és a merevlemezre mutasson, mert így tök felesleges írja tele az SD kártyát, aminek limitált az írás ciklusa (mivel flash meghajtó).
-
mesger82
csendes tag
válasz
lord.lakli #33284 üzenetére
Nem, az Incomplete ki van kapcsolva. Bár megnézem, hogyha bekapcsolom és a merevlemezt adom meg, akkor is csinálja-e. Egyébként 32GB-os kártyán van, nem kellene, hogy gond legyen, mert ~500MB a rendszer.
-
mesger82
csendes tag
Sziasztok,
Újabb hibába ütköztem... Miért is lenne ennyire könnyű...
Egy 21GB-os torrent letöltése közben az alábbi hibával állt le: "Unable to save resume file: No space left on device"
- 2TB-os Ext4-es merevlemez, ~1,5TB szabad terület van rajta.
- Frissen telepített legfrissebb LibreELEC, service.thoradia, Transmission.
- Beállított letöltési könyvtár: "/var/media/2TB/Torrents/"Ötlet, hogy mi lehet a hiba?
-
mesger82
csendes tag
Jelentem kész vagyok! Idegileg és a megoldással is! Jöjjön egy kis napló, hogy mi is történt:
Mikor meghalt az OSMC kicsit kiborultam, ezért kipróbáltam pube111 fórumtárs javaslatát: LibreELEC + Deluge kombót. Az nekem nem vált be, a letöltési sebesség katasztrófa volt 1-2, max 5MB/s. Próbáltam az uTorrentet, nem tudtam belépni a webkliensébe, a neten fellelhető alapértelmezett jelszó közül egy sem működött. Jött az rtorrent, ott berakta a torrentet a kliens, de egyből fel is függesztette, nem tudtam mit csinálni vele. A flexget-et nem tudtam életre kelteni. Telepítettem a transmissiont is a kiegészítőkből, de se kép se hang.
A megoldás végül az lett, hogy:
- LibreELEC-et telepítettem,
- Engedélyeztem, hogy lehessen zip-ből is telepíteni a kiegyészítőt,
- Letöltettem és telepítettem a service.thoradia-t: [link]
- Telepítettem a Transmissiont, majd kikapcsoltam a menüben,
- Putty-val rácsatlakoztam a LibreELEC-re:cd /storage/.kodi/userdata/addon_data/service.transmission
nano settings.json
itt módosítottam, ahogy cigam leírta egy összefoglalójában, kivéve a letöltési mappákat, mert azt átírta. Lehet, hogy LibreELEC-nél máshogy kell megadni, szóval azt a Kodi-ban a Transmission beállításaiban csináltam meg. Elmentettem, a Putty-t bezártam, a Transmissiont elindítottam a Kodiban.
- A web klienshez gond nélkül tudtam csatlakozni, a letöltés megy, mint a kisangyal (~10MB/s)
- A Kodi fájl kezelőjével tudok mozgatni, törölni.Szóval happy end...
Köszönöm mindannyiótok segítségét!
-
-
válasz
mesger82 #33275 üzenetére
Ha jól láttam az smb.conf-odban, akkor csak valid userek érik el a megosztást (be kell jelentkezni), kivéve a Torrents megosztást, amire vendégeket is beenged. Egyébként ha létrehozol valamit (hálózaton keresztül) majd kilistázod a tartalmát, akkor látnod kell a tulajdonost, ami ugye megegyezik azzal a felhasználóval amivel létrehoztad.
Igen, az osmc-t hozzá kellene adnod a debian-transmission grouphoz, ezért is kérdeztem a groups osmc kimenetét.
Próbáld meg ezt:
sudo usermod -G debian-transmission osmc
, ha már benne van az osmc user valamilyen másodlagos csoportban (a groups osmc kimenetéből látod), akkor azokat a csoportokat is írd a parancsba vesszővel elválasztva. -
mesger82
csendes tag
válasz
Savageboy #33274 üzenetére
Hűű, jót tudsz kérdezni. Nekem ez kicsit kínai Ctrl+C Ctrl+V vel dolgoztam eddig meg egy kis józan paraszti ésszel, de nem sokra jutottam...
Nem használja, ha arra gondolsz, hogy seedelné-e. Ki van törölve a torrent a kliensből, sőt akkor se tudok mozgatni, törölni, ha leállítom a Transmissiont.
A letöltött torrentek tulajdonosa a debian-transmission felhasználó. Bár hozzáadtam a users csoporthoz, ahogy cigam írta, de az osmc-t is hozzá kell adnom elvileg a debian-transmission csoporthoz. Bár ezt nem tudom hogyan kell.
Hol tudom megnézni, hogy mivel használom az SMB-t? Elvileg osmc felhasználóval.
-
válasz
mesger82 #33273 üzenetére
Mondjuk megnézve a könyvtárkilistázást nincs ott a + jel, ami az ACL-re utalna, lehet nem ez lesz a gond.
A
groups osmc
kimenetében ott van a debian-transmission? Amit törölni/mozgatni/átnevezni szeretnél azt nem használja már a Trasmission, ugye? SMB-t az osmc felhasználóval használod? -
mesger82
csendes tag
-
mesger82
csendes tag
válasz
pube111 #33269 üzenetére
Próbáltam, vagyis próbáltam volna, de akkor hibás volt a telepítő fájl amit manuálisan leszedtem és az is amit a berryboot akart letölteni és nem próbálkoztam vele. Lehet adok neki egy esélyt, de mindenképpen végére akarok ennek (OSMC) járni, addig is tanulok. Mint korábban írtam, ismeretlen terület számomra a Linux.
-
mesger82
csendes tag
Így adom hozzá?
sudo usermod -a -G debian-transmission osmc
Mi az az "uid", nem találtam olyat a setting.json-ban? Tudtommal nem állítottam el, azokat állítottam amiket Te is írtál. Annyi különbséggel, hogy most az incomplete-dir false-on van.
A PC-n csak a médialejátszót látom a hálózatnál. Rákattintva, pedig a Kodi (OSMC) webes kezelőfelülete jön elő, a böngészőben.
Van olyan menüpont, hogy "SMB ügyfél" és ezek az alpontok:
Munkacsoport WORKGROUP
WINS kiszolgáló 0.0.0.0
Maximum protocol version SMBv3
Alapértelmezett beállítások visszaállítása -
válasz
mesger82 #33266 üzenetére
Nem is merem az OSMC-t, hogy melyik user mit hogyan csinál, csak látatlanba tippelgetek.
A könyvtár tulajdonosa az osmc nevü felhasználó, és az users csoport. A transmission viszont a debian-transmission user, és a debian-transmission csoport nevében hozza létre a fájlokat.Az osmc felhasználót hozzá kell adnod a debian-transmission csoporthoz. Ekkor az osmc már hozzá fog férni a ezekhez a fájlokhoz is.
Tényleg el tekerted a setting.json fájlba az uid-t? (Miért? Melyik leírásban írták hogy piszkálni kel?)
Mit értesz az alatt ,hogy "nem látod a külső merevlemezt"? Értem hogy neked ezek a mondatok, gondolatok egyértelműek, de nem vagyok látó. Egy többszörösen bővített mondat sokat segítene, és nem kéne minden apróságra rákérdezni.
osmc-ben nincs külön megosztás menüpont? -
mesger82
csendes tag
-
válasz
mesger82 #33264 üzenetére
Ne ess kétségbe, és legyen nálad törülköző
Valamelyik lépést kihagytad, de menjünk lépésenként végig.
- Akkor végül raspbian-t tettél fel, vagy maradtál az OSMC-nél?
- Milyen fájlrendszert használsz az USB merevlemezen?
- Gondolom azon van egy torrent könyvtár. parancssorból (ssh) listázd ki a tartalmát, hogy lássuk hogy kik a tulajdonosok, mik a jogosultságok.ls -la /ide/van/felcsatolva
- hálózaton át, a samba megosztáson keresztül próbálod törölni?
Ha ez megvan, jön a következő kérdéssorozat, pl. hogyan néz ki az smb.conf fájlod (ne ide másold be, hanem egy pastebin oldalra.)
-
mesger82
csendes tag
Korai volt az öröm... Kezdek egy kicsit bekattanni...
Nos, az a helyzet, hogy a korábbi írásomnál azért működött az áthelyezés, törlés, mert a belepiszkálás előtt letöltött fájlok voltak. A változtatás után letöltött fájloknál ugyanúgy nem lehet törölni, áthelyezni.
Többféleképpen módosítottam a jogokat, újra telepítettem, de ugyan az a szitu. A korábbiakat lehet, az későbbieket nem.
A leírásod szerint is megcsináltam mindent a SD kártya formázástól indulva. Nem működött. Ha leállítottam a Transmissiont, az se használt. Ha a Downloads könyvtárba másoltam pendriveról fileokat azt tudtam utána törölni, áthelyezni. De, ha oda töltöttem a Transmissionnal azt már nem lehetett. Akkor se, ha 775-ös, 777-es jog volt az egész merevlemezre, akkor se, ha külön a downloads mappára. Minden egyes változtatáskor, a korábban letöltött mappákat lehetett áthelyezni, de ha utána töltöttem le, már nem.
Tanácstalan vagyok, ötlet?
-
-
-
mesger82
csendes tag
Jelentem kész!
Úgy oldottam meg, hogy a /media/2TB/downloads könyvtárat, ahogy te írtad a látogató jogosultságnál. Lehet sufni megoldás, de működik. Mert tartja a mondás, hogy ami hülyeség, de működik, az nem hülyeség.
sudo chmod -R 777 /media/2TB/downloads
smb.conf-ba:
[downloads]
path = /media/2TB/downloads
read only=No
writeable=Yes
guest ok=Yes -
mesger82
csendes tag
Upsz, arról meg is feledkeztem. Köszi.
Ext4-es a fájl rendszert használok, és az OSMC (Kodi) fájl kezelőjével szerettem volna áthelyezni a letöltött fájlokat áthelyezni, vagy törölni. A programból ki volt szedve az összes torrent, nem ment a seed.
Az nem gond, hogy nem ugyan az a két rendszer? Raspbian és OSMC?
-
-
mesger82
csendes tag
A foglalás kész, a remote-ot tudom belső hálózaton használni, a külsővel nem vesződök többet, nem ér annyit.
Viszont újabb problémába ütköztem és remélem ez az utolsó, mert a rendszer már nagyjából összeállt ahogy szeretném...
OSMC-ben a Transmission downloads mappájában nem tudok törölni, áthelyezni, stb... Hibaüzenetet dob fel, Pl: "átmozgatás nem sikerült". Utána néztem, elvileg az umask a felelős érte a setting.json-ban, aminek az értéke 18. Több infót nem találtam ami számomra is érthető lett volna. Kérlek segíts, segítsetek ebben, ha lehet szájbarágósan, mert vakfolt.
-
-
mesger82
csendes tag
Nem tudom mi lehet nálad a különbség... Nekem az OSMC mellett van fent a Transmission. 2TB-os merevlemez Ext4-es fájlrendszerrel. Az USB portokon csak a 2TB merevlemez van. Az OSMC-t a telefonról irányítom (Yatze), hogy még a vezetéknélküli egér, billentyűzet se zavarjon. A netet kábelen kapja, az 51413-as port pedig nyitva van. Így nekem a most letöltött 11GB-os torrent ~10MB/s-el jött (5-18 MB/s között ingadozva, de korábban jött torrent ~18MB/s-el is. Ott 27MB/s volt a legnagyobb töltési sebesség amit láttam.
A fix IP-n, meg a Transmission remote appon rajta vagyok, remélem sikerülni fog...
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 12400F / RTX 4060 / 32GB DDR4 RAM / 1TB SSD konfig eladó jó áron
- ÚJ ASUS B550 AMD RYZEN 7 5700X GAMER ERŐMŰ PC 32Gb RAM 1.0TB SSD NVIDIA RTX 3070TI 8GB DDR6 2ÉV GAR!
- Intel Core i3 9100f / Radeon RX 570 4GB / 8GB DDR4 RAM / 120GB M.2 SSD + 500GB HDD konfig eladó
- AMD Ryzen 7 7800X3D / Radeon RX 7900 XTX 24GB / 64GB DDR5 RAM / 1TB SSD konfig eladó normális áron
- ÚJ /// ASUS ROG 5800x/32Gb/1+2Tb/RTX3070 -- BeszámítOK!
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest