Új hozzászólás Aktív témák

• DeniL

tag

Sziasztok,

a segítségeteket kérném. Adott egy probléma, amire megoldást kellene találnom:

Van egy gyártósori álvány, amibe behelyezed a munkadarab alját, ráhelyezed a tetejét, majd 6 csavarral összefogatod. Meg van határozva, hogy mi a sorrend a csavarozás során. Értelem szerűen az új "értelmiségi kollégák" sosem a megfelelő sorrendben csavarozzák. Jelezni kellene valahogy, hogy mi a helyes sorrend, vagy ha nem a megfelelő sorrendben helyezi be a csavarokat és kezdi a csavarozást, akkor figyelmeztető led, szöveg egy LCD-n stb. (Tehát ha az 1-es csavarhelybe raksz csavart és kezded el csavarozni, akkor "zöld és ügyes vagy felirat", de ha a 3-as csavarhellyel kezded a műveletet akkor figyelmeztet, hogy elrontottad")

A következő ötlet merült fel bennem:

NFC tag (tapadós matrica formájában ) az álványos csavarbehajtóra, mivel más nagyobb kivitelt nem igen tudnék rögzíteni hozzá.
    A 6 db csavarlyuk mellé, egy - egy NFC olvasót és talán lesznek olyan közel egymáshogy, hogy "veszik az adást" (még sajnos nem volt teszt...) csak elméletben gondolkodom...
    De mivel egy raspberry vagy aurdiono tudtommal nem igen tud lekezelni ennyi nfc olvasót, így gondoltam raspberry->6db arduino->6db nfc olvasó...

RFID kilőve, mivel olyan közel vannak egymáshoz a csavarhelyek, hogy egymást zavarnák az rfid olvasók (de még lehet az nfc olvasó is).

Logikusabb lenne 6 nfc taget letenni a 6 csavarlyukhoz, majd az álványos csavarbehajtóra helyezni egy db nfc olvasót, de nem találtam egyszerűen olyan méretet, amit lehetne hozzá rögzíteni és szinte a csavar lyukhoz fizikailag érintkezni kell az álványos csavarbehajtónak (és a tokmányának) így oda esélytelen bármi mást is rögzíteni, matricán kívül).

Gondoltam még közelségérzékelőre, minden egyes csavarhelyhez és amint a közelébe ér a csavarbehajtó, feldolgozom az jelet, csak a gond, hogy ha a kezét is fölé helyezi , máris érzékel....

Ötletelek, de sajnos több a mai napon kapásból nem igen merült fel bennem. Amolyan kezdetleges gyártósori bvevezető oktatás és gyakorlat modernizálás lenne a cél az "internet of things" világával megspékelve, avagy hogyan adja tudtunkra a csavarbehajtó/fúróval a leendő munkatársnak, hogy "rosszul dolgozol komám".

Bármi érdemleges ötletet szíven fogadnék :)

Új hozzászólás Aktív témák