Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Amazon Kindle
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- A beágyazott rendszerek területére is jön az új EPYC generáció
- Videós, mozgóképes topik
- Dell notebook topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
tasiadam
veterán
Udv
Sajnos nem tudtam beallitani 1+ eve a gep osszerakasnal RAID-ot SSD-kre, igy a windows 10 sajat raid-nek nem tudom hogy nevezheto-e cuccot hasznaltam. A problemam jepenleg az, hogy nagyon nem szep egyik SSD smart-ja sem [kép] [kép]
Nos, ha en becammogok a gephez, kicserelem az egyik SSD-t egy random 240-256gb SSD-re, akkor ez a takolmany mirror szetesik, vagy siman atirja a masik diskrol a kello dolgokat?
Errol mit lehet tudni? Linuxnal tudom, hogy normalisan mukodik, de ezt nem ismerem. -
AndrewBoyHUN
csendes tag
válasz
HUfantom #10998 üzenetére
Szia!
Jelenlegi raid vezérlőm nem képes 8TB-nél nagyobb driveot megszólaltatni. LBA32 fölötti tudás kell a nagyobb driveokhoz. Ár-érték arányban a 4TB tűnik a legjobb választásnak. Mivel fontos adatokról van szó, raid6 legalább kell. A raid1 teljesítménye korlátozva van az 1 hasznos disk miatt. Teljesítmény és a raid6 is fontos, ezért kellene 4-5 diszkes felállás raid6-ban. Viszont valami új vezérlőt is néznék, hogy 400-500mb/s meglegyen, mert a jelenlegi vezérlő elérte a korlátait. BBU mindenképpen kellene a vezérlőre. Továbbá a jövőben 4TB-s driveval könnyen bővíthető marad a rendszer egy 8 portos vezérlővel. 12TB-t azért sem tartanék szerencsésnek, mert a szinkronizálási idő bődületesen nagy és ha beüt a szar akkor kuka minden, no ezért kisebb diszkek és raid6.SSD/NVME nem kell, mert egyrészt drága, másrészt akkora teljesítményre tényleg nincs szükség.
üdv.
a -
válasz
AndrewBoyHUN #10997 üzenetére
Szia! Én a kérdést sem értem tisztán...
8DB 2TB RAID 6 az 12TB nettó lemezterület.
Vegyél egy 12TB diszket vagy kettőből csinálj RAID1-et és kész
Minden másra ott az SSD -
AndrewBoyHUN
csendes tag
Sziasztok!
Jelenlegi configban egy 3ware 9650SE-12 fut (BBUval) 8db 2TB WD Red HDD-vel, RAID6-ban. A HDD-k kezdenek öregedni és lassan talán cserések is lehetnek, bár van egy cold spare mindig az asztalon és kop-kop az utolsó csere másfél éve volt, azért elgondolkodtam, hogy talán egyszerűbb lenne venni 4-5 db. 8TB HDD-t. A 3ware 9650SE max 8TB hddket kezel.
Node, elméletileg a raid6 8db hdd-vel 6x gyorsabban tud adatot olvasni mint egy single drive, szerintem az én rendszeremben már a vezérlő lesz a szűk keresztmetszet ami nem meglepő. Jelenleg 250-320mb/sec írás/olvasás van ami nem mondom, hogy kevés, sem azt hogy túl sok, persze néha jobban esne 500mb.
4hdd esetén papíron 2x gyorsabb lesz a tömb raid6-ban, mint egy single drive. Kérdés, hogy ezek a 8tb-s hdd-k mit tudnak teljesítményben, illetve milyen vezérlőre érdemes upgradelni, hogy egy esetleges több driveos performanszt ki lehessen használni.
Köszi
-
Mentát
csendes tag
válasz
jerry311 #10995 üzenetére
Szerencsére nem írt rá.
Nem sikerült rábírnom ezt az új alaplapot sem, hogy lássa a raid0-s SSD-imet.
Vettem egy újabb használt alaplapot, egy Gigabyte Z170X-UD3-at. Ennek azonos a chipsetje az eredeti Z170X-GAMING3 alaplapéval, és mindkettő Gigabyte. Na ez pikk-pakk bebootolt a RAID-es SSD-ről, miután bekapcsoltam a RAID-et, meg sem kellett neki mondanom hogy ez a két fizikai drive egy volume, automatikusan felismerte
A Windows kicsit panaszkodott, hogy másik proci van, de megy, sikerült mindent lementenem róla
Köszi mindenkinek a tippeket! -
jerry311
nagyúr
Most hogy visszaolvastam az eredeti hsz-t...
Ezzel: "Intel RST Premium with Intel Optane System Acceleration(RAID)" lehet hogy simán felülírtál már valamit az egyik SSD-n, azon, ami a másik gyorsítótára lett. Az Optane System Acceleration RAID nem csak egy "rendes" RAID funkció. Nagyon röviden és tömören arról szól, hogy az egyik meghajtó gyorsítótára lesz a másiknak, és egynek látszanak. Valószínűleg ezért is láttál csak 1 meghajtót miután bekapcsoltad. -
Az-X
őstag
válasz
Mentát #10982 üzenetére
Hali! Ha esetleg nem sikerült megoldanod a problémát, nekem van egy olyan SSD házam amiben 2db M.2 SATA foglalat van, és tud Raid0-t. Nem eladó, de egy próbát lehet megér. Kell hozzá egy program ami újra össze tudja fűzni a tömböt. Egyszer sok-sok éve csináltam ilyet, és sikerült... bár ha jól emlékszem HDD-vel majdnem egy napig tartott
[ Szerkesztve ]
-
Az-X
őstag
Sziasztok! Volna egy olyan kérdésem, ha felépítek egy RAID5-ös tömböt 4db HDD-ből, akkor ott a HDD spindown funkció működni fog? Az operációs rendszer Windows 2019 Server, ha csak az energia gazdálkodás menüben beállítom a Merevlemez kikapcsolását, akkor az adott idő múlva lekapcsolja mind a 4 HDD-t? Ez a tömb csak egy backup lenne, lehet heti pár alkalommal menne 1-2 órát, nem szeretném feleslegesen pörgetni a lemezeket.
-
Mentát
csendes tag
válasz
HUfantom #10984 üzenetére
Köszi, mivel új gép összeépítése előtt állok, akkor olyan alaplapot fogok venni, ami tudja az M2 Raid-et. Szeptemberben a használt piacról szűkösebb volt a választék, és azt hittem hogy amin van két darab M2, és RAID-et is tud, az M2 RAID-et is fog tudni, mint az elfüstölt régi alaplapom, de tévedtem...
-
Mentát
csendes tag
Egy alaplap leírás ezt írja: "***Only M.2_1 socket can support Intel® Optane Memory. Intel® Optane Technology is only supported when using 7th Generation Intel® processors. Before using Intel® Optane memory modules, ensure that you have updated your motherboard drivers and BIOS to the latest version from ASUS support website." Viszont a RAID-et csak ezzel az Intel Optane-nal lehet bekapcsolni. Akkor ez a magyarázat? Intel Optane módban nem látja az M.2_2-t, ezért nem is tudja az alaplap RAID-ben a két M.2-es SSD-t?
[ Szerkesztve ]
-
Mentát
csendes tag
Halihó!
Volt egy Gigabyte alaplapom, ami nyáron elfüstölt, és kinyírta a procikat is, amit bele tettek
.
Ebben a boot eszköz egy RAID0-ba kötött 2db Samsung SM951 128GB SSD volt.Elképzelhető hogy maradtak az SSD-n olyan adatok, amik csak oda lettek lementve, ezért vettem használtan egy Asus Prime H270-PLUS alaplapot, amin van két M.2 foglalat, és RAID-et is tud, hogy le tudjam menteni az adatokat, amik az SSD-n voltak.
A BIOS-ban bekapcsoltam a SATA Mode-ot "Intel RST Premium with Intel Optane System Acceleration(RAID)"-re állítottam.
Ez után az következne, hogy az M.2_1 -nél és az M.2_2-nél beállítom a Storage RAID supportot "RST Controlled"-re.
Azonban csak az M.2_1 jelenik meg a BIOS-ban, az M.2_2 nem.
Emiatt nem is tudom RAID-be tenni a két SSD-t.Van valakinek ötlete?
Lehet hogy ez az alaplap mégsem tudja M.2-n a RAID-et, annak ellenére hogy van két M.2-es slotja?BIOS-t frissítettem a legújabbra, az SSD vszínű jó maradt, mert ha megcserélem őket, akkor is látja az M.2_1-ben levő SSD-t.
-
A write cache azt jelenti, hogy optimalizálja az írást és tömbösítve ír a lemezekre.
Ez tök fasza, de ha elmegy az áram akkor a cache tartalma elvész. Ilyenkor ugye kérdés, hogy lesz-e baja a RAID0-nak, illetve a cache-ben milyen adat volt. Ha az oprendszer fájlok kapcsolatos lehet nem indul el a win.A cache size lehet 64/128/256, ezt mire érdemes lőni?
Nézd minél nagyobb a cache annál optimálisabb az írás, mert van hely tömbösíteni.
Viszont annál több adat veszhet ha áramszünet van vagy lefagy a windows. -
Szia! Mi a kérdés ? Nyilván működik, fontos adatot ne tarts rajta, RAID 0 nál, mindig bizonytalan mi történik
Write Back Cache azon áll a kurzor vagy az inaktív ?
Ha engedélyezett az még egy akkora bizonytalanság mint a RAID 0...
De általában van biztonsági kérdés illetve kéne egy szünetmentes a géphez...amdni
Utána kéne olvasni, hogy a deszkán lévő 6 Sata port egy vezérlőn van-e. Ha igen akkor azt RAID módba elvileg nem.[ Szerkesztve ]
-
amdni
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Alaplapom: Intel DQ77MK.
Raid5-tel szeretnék 4 HDD-t rákötni adattárolás céljából.
A maradék 1 sata port ami marad szabadon az alaplapon, használhatom arra hogy ssd-t rákötve azon legyen az operációs rendszer?Köszönöm!
-
N_A_S
veterán
Sziasztok! Van két 1TB-s WD Blackem, amit alaplapi RAID0-ba kötnék. Hogyan érdemes beállítani az Arrayt? Most megcsináltam próbaképpen, olyan 150-200MB/s -el másol. Nem tudom ez jó-e vagy sem, de szerintem lehetne jobb is.
-
válasz
korcsi #10971 üzenetére
Szia! Előre bocsátom, hogy linux szoftveres RAID-del nem foglalkozom...
Ez a javaslat túl sok sebből vérzik
Szerintem a delikvens nem fog linux-ra áttérni...A másik, meg ugye a hozzáállásban keresendő. A Windows egy piaci alapon működő operációs rendszer. Befizetünk X összeget és abból lefejlesztik a funkciókat.
Bizonyos alap szolgáltatásokat valósít meg a RAID esetén. Igaz a RAID0 RAID1 nem egy ördöglakat...Linux azonban egy open source rendszer ami folyamatosan fejlődik, a community javaslatai alapján újabb és újabb funkciók kerülnek bele.
Szóval abban van valami nyomon követés, hogy XY pillanatban még megvolt a szinkron akkor az azóta felírt dolgokat nézzük újra. Így tényleg csak pár perc a szinkron.Illetve nyilván linux alatt nem fagyasztottad meg a gépet szóval, már az is kérdéses mitől dobott ki egy lemezt ???
Messzire vezetnek ezek a szálak -
fagylalt
senior tag
válasz
HUfantom #10968 üzenetére
Valahogy sejtettem, hogy dedikált RAID kártya lenne erre a megoldás, viszont több százezer forintot nem fogok egy ilyenért adni.
Mikor létrehoztam a tömböt utána már rögtön ~930GB írt adatot mutatott a Samsung Magician. Szóval tippem szerint teljes partícionálást végzett, mikor a dinamikus partíciót létrehozta.
Bár valóban nyektettem a gépet az elmúlt időben, de nem jellemzően szoktam. Viszont, ha egyszer-egyszer "force" restart-ot (aka megnyomom a reset gombot) indítok, már akkor újraszinkronizálást indít (ilyen is kétszer volt egy anomália miatt).
Szóval a konklúzió az az, hogy ez ilyen, békéljek meg vele vagy váltsak vissza HDD-re/vegyek egy NAS-t.
-
válasz
fagylalt #10964 üzenetére
Szia.
A problémám az az, hogy újraszinkronizálás esetén az egyik SSD-t fixen teljesen "újraírja".
Ez nem probléma, hanem olcsóssági tünet.
Az Enterprise kártyák tudnak olyat, hogy nem veszítik el a szinkron, de ehhez saját CPU-Memória-Akkumulátor tartozik. És egy olyan összeg, hogy kihullik a hajadAmi azt jelenti, hogy csekély 1 hónap alatt az egyiken van 1TB írás (ez ugye a tükör készítésekor került bele)
Itt valami zavart érzek. Az egyiken 1TB írás van, ami azt jelenti mióta megvetted ennyit írtál rá. A tükör készítésekor a forrás SSD-n tényleg csak olvasás művelet zajlik.
Én eddig abban a hitben voltam, hogy szinkronizáláskor javarészt olvasási műveleteket végez és nem feltétlenül írja újra az egészet, hiába full-sync.
Hát hinni a templomban kell.... Bocsánat túl magas volt
Nyilván te valami olyasmit vártál, hogy fájlonként olvassa fel a tömböket és hash eljárással hasonlítsa össze, hogy ez még ugyanaz vagy sem.A windowsban semmi IQ nincs, fogja elsődleges vinyóról ész nélkül átpakol mindent a másikra.
Ilyen funkciót például az RSYNC tud, de is csak kikapcsolt szolgáltatással. Magyarán a szinkron alatt nem írunk vagy olvasunk a tömbről.
Mi lenne erre megoldás? Hogyan szokás SSD RAID-et használni?
Hát leginkább úgy, hogy nem ba**tatjuk a halálba a gépet. Te 1 hónap alatt 12X megtetted, ami nem jó...
Csinálhatod, hogy eltöröd a tömböt és újra elkészíted. Csak most a sokat használt lemezről csináld a tükrözést, így megfordul a tele írás iránya. Majd X hónap szétesett szinkron után vissza
[ Szerkesztve ]
-
válasz
kertsa #10965 üzenetére
Szia
Gyakorlatilag ezt használom én is és szerintem sokan mások.
M2 SSD rendszernek.
HDD RAID1-re meg mehetnek az adatok.
Aki nagyon el van eresztve az még vásárolni fog 1TB vagy 2TB Sata3-as SSD-t Steam játékok / Kreatív munkák számára.
Csak bátorítani tudlak ezen szándékodban...Nyilván ha szorít a pénztárca akkor jön a SATA SSD + 2 HDD RAID1...
-
kertsa
senior tag
Nem 4gb, hanem 4tb
-
kertsa
senior tag
Sziasztok!
Szeretném növelni a tárolóhelyet a gépben, de értelmes sebességgel. A rendszer egy ssd-re van telepítve, ez mellé tennék bele 2db 4gb-os hdd-t raid1-be. Ez lehetséges?
Köszi!
-
fagylalt
senior tag
Sziasztok!
Van 2db 1TB-os SSD tárolóm, amelyek Windows által (ergó lemezkezelőből) kezelt RAID1-be vannak kötve. A problémám az az, hogy újraszinkronizálás esetén az egyik SSD-t fixen teljesen "újraírja". Ami azt jelenti, hogy csekély 1 hónap alatt az egyiken van 1TB írás (ez ugye a tükör készítésekor került bele), míg a másikon már 12,7TB. Én eddig abban a hitben voltam, hogy szinkronizáláskor javarészt olvasási műveleteket végez és nem feltétlenül írja újra az egészet, hiába full-sync. A meghajtón/lemezeken most kb. 50 GB adat van. Lehet ezzel valami kezdeni? Eddig ugye nem zavart a dolog, mert korábban 2db HDD-t használtam, viszont most, hogy SSD lett helyettük, - amikről köztudott, hogy meghatározott mennyiségű írást bírnak ki - ezért aggaszt. Mi lenne erre megoldás? Hogyan szokás SSD RAID-et használni?
Köszönöm a válaszokat előre is!
-
perecKING
senior tag
sziasztok!
kezdetnek leszogeznem hogy full hulye vagyok a raid-hez ugy altalaban. soha meg csak nem is probaltam.
Adott 2db WD_BLACK SN850 NVMe SSD 1TB
Egy vasaroi velemeny alapjan gondoltam ugy hogy en is ugy csinalom, lasd kep.
Tenyleg eszreveheto a diferencia pl jatek betoltese kozben? Mas adattar nincs.Epp most epulo konfig. X570 IMPACT VIII, 5900x, 2x8 3200cl16, 6900xt, es a mar emlitett 2db m.2 ssd
[ Szerkesztve ]
-
Te melyik javasolnád akkor?
Figyi, ennek a kérdésnek a megválaszolására egy komplett szakma épült.
Ne menjünk bele mennyi szempont és ajánlás létezik.....Mivel kettő lemezed van itt egy kis videó, hogy mit lehet építeni belőle.
[link]Persze mindig ott van a 3. lehetőség, hogy hagyod az egészet a francba és használod a 3 lemezt 3 külön dologként.
Megjegyzés: Nekem is van 2db 4TB lemezem RAID 1-ben, hogy meglegyenek a fontos adataim. A rendszer fut M2-es 1TB SSD-ről.
Plussz 2TB SATA3 SSD-t Steam/Origin/GOG/mindenf***om játéknak./értsd: 45000 volt a 2TB új SSD aprón/
-
Trevi
tag
válasz
HUfantom #10956 üzenetére
Értem akkor ez ilyen kombinált RAID-ben elindulna. Meg is nézem ha haza érek.
Megjegyzés: Ugye tudod, hogy RAID 0 esetén bármelyik lemezzel történik valami, azonnal megy mind a 8TB a levesbe.
Tisztába vagyok a kockázattal. Te melyik javasólnád akkor? Mondjuk nem a leg biztonságosabb ilyen nagy méretnél. -
Szia! Hát ha a rendszer az SSD-n megy akkor onnan a két 4TB os diszket átkonvertálod dynamic diszkben majd húzhatsz rá egy RAID 0-1-et.
[link]
Tessék itt egy videó is róla.Megjegyzés: Ugye tudod, hogy RAID 0 esetén bármelyik lemezzel történik valami, azonnal megy mind a 8TB a levesbe.
-
Vektor77
tag
Sziasztok, egy HP RAID kártya (P822) működhet épített gépben, vagy csak gyári HP-ban indul el?
-
Trevi
tag
Sziasztok!
Új vagyok ezen a területen, nem tudom hogy lehetséges-e!
Adott egy Asrock b360m pro 4
Erre van kötve egy M.2 SSD A1000 480GB SSD
2 darab skyhawk 4tb 5900RPM 64mb cache
Az lenne a kérdés, hogy működne a rendszer RAIDBEN?
RAID0 lenne a legjobb. Alaplapon állítgattam de ott az fogadott hogy NON-RAID a 2 darab HDD-re. -
King Unique
titán
Mármint arra céloztam, hogy amikor itt azt kérdezted okvetlenül szükség van-e USB-s RAID külső házra, akkor arra vonatkozóan a másik topikban már le lett írva, hogy bár adja magát de nem feltétlen kötelező, mivel újabb Windowsoknál működhet a szoftveres megoldás a tárolóhelyekkel (Storage Space), a dinamikus lemez és tükrözés viszont nem feltétlen, meg ugye eseteben is vélhetően eleve desktop Windowsról van szó és nem szerverről, az utóbbit valóban felesleges volt idekeverni.
Oké, bár azt írtad korábban nem kell NAS, de ha mégis kihasználnád, akkor többlemezes kivitelben lehet célszerűbb lesz egy olyat venni RAID támogatással. + Azt is értelemszerűen inkább 3,5"-os CMR (PMR) HDD-kkel használni, mert amit nemrég linkeltél RAID képes USB-s külső házat, az eleve 2,5"-os HDD-khez való és azoknál a 3,5"os típusok nagyobb CMR kínálatával ellentétben pár kivételtől eltekintve manapság kb. az összes sorozat és modell belassulásra hajlamos SMR, amely utóbbi bizonyos esetekben akár RAID-ben is problémás lehet (példa).[ Szerkesztve ]
-
ITrex
tag
válasz
King Unique #10946 üzenetére
A másik topik válasza teljesen egyértelmű volt számomra. Azt írták ott, itt kérdezzem még meg, hát megkérdeztem. Továbbá zolee001 első válasza kevert meg kicsit, de mint kiderült ugye ő azt csak server környezetre értette. Akkor ez esetben nézegetek használt NAS-okat, illetve az a külső ház van még mint olcsó megoldás. Köszönöm a válaszokat!
-
zolee001
őstag
válasz
King Unique #10949 üzenetére
Mint emlitettem desktop vonalat nem ismerem,serveren bármi usb disk müködik dinamikusként,majd kipróbálm sima 10 pro rendszeren
-
King Unique
titán
válasz
zolee001 #10947 üzenetére
Mármint mi működik?
Az addig oké, hogy a jobbkattintásos menüben aktív a dinamikus lemezzé konvertálás opció USB-s csatlakozásnál is, de végül nem fogja engedni a konvertálást és le fog állni ilyen hibaüzenettel, valamint ha a SATA-n konvertált dinamikus lemez utólag USB-s külső házba téve van csatlakoztatva, akkor eleve érvénytelen lesz és nem lehet se importálni, se egyebet kezdeni azzal.
-
zolee001
őstag
Vásárlási ügyekben nem vagyok kompetens,a consumer dolgokat nem követem valamint nem magyarországon élek
Vmi usb-sata kábel/doboz csak kell,valahogyan csatlakoztatni kellene a diskeket
A fenti összegért használtan akár NAS-t is szerezhetsz amiben ált alap a RAID vagy hasonló -
zolee001
őstag
válasz
King Unique #10946 üzenetére
-
King Unique
titán
A másik topik válaszában egyébként mi nem volt világos?
Világosan le lett írva hogy USB-n nem támogatott a dinamikus lemezek kezelése és ezért a Windowsban lévő standard tükrözés illetve szoftveres RAID eleve kiesik, max. a tárolóhelyes (Storage Space) játszadozás marad ami olyan amilyen, ha komolyabb és különálló egységként működő RAID támogatás kell akkor meg olyan külső házat érdemes venni amire példák is linkelve lettek, + a fontos adatokat eleve több helyen és akár egymástól fizikailag is elkülönítve javasolt tárolni, stb.
A milyet HDD-t vegyél témának meg amúgy szintén van külön topikja, az ügyben ott kellene érdeklőn, illetve elolvasni előtte a téma összefoglalót.[ Szerkesztve ]
-
ITrex
tag
válasz
zolee001 #10944 üzenetére
Rendben! Köszönöm!
És akkor még egy olyan kérésem lehet hogy tudnál konkrét HDD-ket ajánlani? 2db 1TB-osat vennék akkor (nem tudom darabja 15k-ból kihozható-e) és azok lennének RAID1-ben. Illetve, akkor [link] ilyenre pl. egyáltalán nincs szükség igaz?[ Szerkesztve ]
-
zolee001
őstag
Ez a storage spaces lényege,külsö-belsö diskeket köthetsz rá é bármikor tudod növelni a kapacitást
Csinálhatsz sima,tükör vagy paritásos "raidet" akármilyen diskekböl,sebességet a leglassabb eszközöd max sebesége határozza megUgyanakkor ott a hagyományos "raid" a disk managmentben 2000 óta,szintén müködöképes dolog amennyiben elöször dinamikus lemezzé konvertálod az üre fiziki diskeket,utána olyan raidet csinálsz amilyet akarsz illetve a diskek számától függ
-
ITrex
tag
Sziasztok!
Mint kiderült rossz topikban, de a következő a kérdésem/kérésem.
Egy dupla külső HDD-s Windowsos RAID 1 megoldás érdekelne hogy megoldható-e a dolog nem csillagászati áron, minnél olcsóbban. (értsd: nem NAS érdekel)
A válaszokat előre is köszönöm!
Üdv.: Kornél
-
JHC
tag
válasz
zümzümm #10939 üzenetére
Neked valamiféle backup programra van szükséged ez mellé a Sharkoon mellé. Mi a cégnél a SyncFolders-t használjuk, amúgy ingyenes. Arra használjuk, hogy a felhasználók dokumentumait, egy olyan gépre szinkronizáljuk, ahol van RAID1. Meglehet adni időzített futtatást, azt hiszem akár napi többszörit is, lehet adni fájl méret korlátot, náunk napi egyszer mondjuk reggel 9-kor fut le az egyik gépen, a többin 10 percel később az előzőhöz képest, hogy nehogy túl terhelődjön a főgép, bár nem sok fájl keletkezik naponta, de azért mégis.
-
válasz
zümzümm #10937 üzenetére
Szia, Én igazából nem értem mit szeretnél. Vázoltad a létező legolcsóbb megoldást. Fogsz egy Sharkoon Dual dokkolót / nekem van a cégnél dupla és szimpla is /, vagy ha még kevesebbet akarsz rákölteni akkor egy simpla dokkolót. Ezután sima másolással rámentesz és örülsz a backupnak.
Mivel USB, semmilyen RAIDet nem célszerű tartani, mert úgyis elő fog fordulni, hogy nem kapcsolod be valamelyik lemezt és órákig fut a szinkron. Másolásra ott a Total Commander ennél low-costosabb megoldás nincs.Egy 70.000es Synology RAID1-et, vagy valami régi gépből építesz magadnak egy kis otthoni fileszervert. Raksz rá egy kifejezetten hálózati csomagot és kész. PL: FreeNAS és társai.
-
zümzümm
senior tag
Sziasztok,
HDD dokkoló kérdésben esetleg tudnátok segíteni tanácsot adni? Nekem egy szimpla egyszerű megoldásra van szükségem hogy a PCben lévő SSD tartalmát tükrözve kimentsem a dual dokkolóban lévő 2db HDD-re.
A RAID és NAS megoldások őszintén szólva meghaladják a képességeimet, és ahogy olvastam drágább megoldások is egy szimpla dual dokkolónál amiben 2db HDD van. Szóval maradnék a dual dokkolónál.
Kizárólag fotók mentésére használnám.
Az elképzelés: A PCben lévő SSD-n dolgozok a fotókkal, aztán ha kész, onnan küldeném tükrözve a dokkolóban lévő HDD-ékre.
Szóval ilyen igény esetén tudtok tippet adni hogy mely dokkoló lenne a megfelelő? Még a gyártói minőséget sem ismerem ezeknél az eszközöknél, Sharkoon, Delock stb nevek nekem nem mondanak semmit. egyedül a Shakoon névvel találkoztam párszor itt a topikokban. -
UnSkilleD
senior tag
válasz
racskobalazs #10935 üzenetére
igen fel fogja ismerni
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Van egy Windows Storage Spaces-el megoldott "raid 5"-öm, 3x2TB vinyóval. A kérdésem az lenne, hogy ha esetleg egy teljes gépcsere lenne, akkor ha ezt a három vinyót bekötöm az újba, akkor az új win fel fogja-e ismerni ugyan úgy, vagy valami egyéb varázslat kell a transzfer előtt? -
-
Istyu74
aktív tag
Sziasztok, ha új windowst telepítek, a windows automatikusan felismeri a raid lemezeket ?
Vagy rajtalévő adatok elvesznek? -
westlake
félisten
válasz
ggg666 #10928 üzenetére
Mi ez a táblázat és honnan származik? Nem tudom, hogy pontosan miről akar szólni, de nekem még így sem tűnik hitelesnek. Ráadásul az adatok is értelmezhetetlenek számomra.
Egyébként már írtam, de leírom megint, hogy a HYPER kártyában mind a négy SSD működik normálisan, mint adathordozó.
[ Szerkesztve ]
-
-
westlake
félisten
Mindig próbálok pontosan fogalmazni, szerintem ez sikerült az előző hozzászólásomban is. Mindent leírtam konkrétan, nem szorul semmi magarázásra.
@HUfantom: Intel RAID-et számtalanszor állítottam már be, sosem volt vele semmi gond. A BIOS-ban lévő "wizard"-nak ugyanolyan egyszerűnek, de hatékonynak kellene lennie AMD platformon is. Lehet, hogy az is, de esetemben ez nem mutatkozik meg. Nem véletlenül írtam, hogy AMD gépről van szó. Nyilván annak a segítségére számítottam, aki már állított be RAID-et ezen a platformon.
@ggg666: Köszönöm, hogy próbálsz segíteni, de vagy nem sikerült értelmezni, hogy mi is a problémám, vagy nem tudod pontosan, hogy mi is a PCIe bifurcation lényege. Rosszabb esetben mindkettő. De no offense! A RAID és a PCIe x16-os slot 4x4 PCIe lane-ként kezelése két különböző dolog. A bifurcation támogatottsága ahhoz kell, hogy az alaplap egyáltalán kezelje az egynél több M.2-es SSD-t egy PCIe "átalakítón". Ha kezeli, akkor onnantól minden másnak kifogástalanul működnie kell. Ha átolvasod megint, amit az előző hozzászólásomban írtam, akkor láthatod, hogy nálam nem bifurcation támogatottsága a kérdés.
A lényeg még egyszer: bár a BIOS-ban sikerül a RAID tömb létrehozása, a BIOS-on kívűl az már nem RAID-ként látszik. Teljesen mindegy hány adathordozóról van szó, BIOS-on kívül mind külön-külön látszik! Ha valaki így sem értené, akkor csinálok képeket...
-
westlake
félisten
Adott egy X570-es alaplap, egy 3900X processzor, egy HYPER M.2 X16, benne négy darab SSD-vel. Nem tegnap ota foglalkozom számítástechnikával, de be kell vallanom ama szégyenteljes dolgot, hogy nem sikerül a RAID-et összehoznom.
Intelnél sosem okozott problémát, szerintem ott jóval egyszerűbb is "wizard". Minden bizonnyal már a BIOS-ban rosszul állítok be valamit, mert már a boot menüben (és a Windows telepítésnél is) is egyesével látszanak az adathordozók. Érdekes módon a BIOS-ban tömb látszódik, ezért nem is értem, hogy máshol miért nem.
Hiányzó driverre gondoltam, de mivel már régóta gyűjtök driver-eket, majdnem mindig "mindenből" a legújabb van meg. Ráadásul ezeket integrálom a telepítőkbe, így még az sem lehet, hogy nem mefelelőt tallózok be az adott résznél.
Aki érzi magában a megfelelő tudást a probléma megoldásához, ossza már meg velem a tudását. -
-
JHC
tag
válasz
Shkiz0 #10917 üzenetére
Esetleg még ha dinamikus diskként használnád, akkor lehetne csinálni a 2 lemez között átnyúló kötetet, vagy Win10 Pro-nál a Tároló funkcióval lehetne valamit kezdeni. De ha nem akarsz magadnak bonyodalmat akkor inkább használd rendesen 2 külön meghajtóként, mert az ördög nem alszik.
-
JHC
tag
válasz
Shkiz0 #10914 üzenetére
Ha létre tudsz hozni a RAID BIOS-ban az SSD-re egy 1 lemezes egy degraded RAID1-et, vagy JBOD-t, az megoldás lehet a problémára. Ha még nincs másolva a hdd-kre akkor hagyd az egészet a fenébe, használd a win beépített RAID funkcióját, így legalább látni fogod a SMART adatokat.
-
Sziasztok!
Adott volt egy Gigabyte H61M-S2PV lap amire volt kötve egy 250-es SSD, és egy 2TB-os HDD.
HTPC-nek volt használva.
Most kapott egy kis ráncfelvarrást egy Asrock B365 Phantom Gaming 4 személyében, és 2db 3TB-os Toshiba P300 HDD-t amit Raid0-ban terveztem használni.
A rendszer tökéletesen felállt a régi után ezzel nincs is gond, lefrissítettem a chipset és egyéb drivereket.
Biosban ugye csak úgy tudok RAID kötetet létrehozni ha az AHCI üzemmódot átváltom RAID-re, akkor újraindítás után meg is tudom csinálni a kötetet minden okés, viszont így nem látja az SSD-t nem tudok bootolni róla.
Ha visszarakom a boot módot AHCI-ra akkor biosban nem látom a RAID0 kötetet, viszont SSD-ről megy a boot, és win10 alatt is látok egy raid kötetet. Jól sejtem hogy ez ilyenkor csak szoftveres Raid és nem a lapon lévő kezeli a kötetet?
Meg lehet azt csinálni win újrarakás nélkül, hogy RAID módban is tudjak SSD-ről bootolni?Köszi a válaszokat előre is!
-
korcsi
veterán
válasz
korcsi #10912 üzenetére
Folytatom a történetet, bár nem raid specifikus
Egy másik ugyanolyan kártyával ugyanaz a hiba
Kipróbáltam riser-el egy másik 1x-es portba, jónak tűnt.
Kártyát megpasztáztam, proci ki-be, hátha.
Masina szenved, el se akar indulni, csak egy pillanatra beröffen majd megáll.
Cirmos klír, indulna, de ram hibára fut.
Áttettem az egyik modult másik helyre, így indul (egy csatorna).
És! Egy időbe próbáltam bios-t rakni a kártyára, hogy lássam megvan e az összes lemez, soha nem működött, nem volt boot képernyő, ctrl+c stb.
És most működik
két napja, szerintem alaplap, illetve a foglalat lesz a probléma forrása, van egy két kusza láb benne (LGA 1151)
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Dell H310 Perc IT módba flash-elve.
Debian testing mdadm raid6 8 lemezzel.Kicsit rendezgettem a kábeleket, és azóta spontán "SAS host is non-operational !!!!" meg ami ezzel jár ilyenkor. Van hogy boot után 5 másodperccel, van hogy 10 órával történik meg. Döglődik a kártya (ventilátorral van hűtve) , vagy szoftveres probléma lehet?
Van valakinek esetleg hasonlóval tapasztalata?
Válaszokat előre is köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
DcF1sh
csendes tag
Üdv!
Adott egy lsi 3ware 9750-8i raid vezérlő. Elsődleges kérdésem, hogy lehetséges-e IT modra flashelni?
Lényeg xpenology (dsm 6.3) alatt nem adja át a smart adatokat.
-
Istyu74
aktív tag
Sziasztok.
Raid0 ba kötöttem kettő WD30EFRX 3TB HDD t.
Miért van az hogy az írási és olvasási sebesség is ugyanannyi maradt ?
Alaplap egy asrock z370 taichi. -
válasz
Bánkuti Z #10901 üzenetére
Tehát, ha egy HDD-t (ill. kettőt) RAID0-ba állítok, az azt hozza magával, hogy az addig rajtuk lévő adatok onnantól már nem elérhetők?
Igen, mivel az adatok tárolás módszerét változtatod meg. RAID 0-t csíkozásnak hívják. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy páros bitek egyik lemez páros bitek másik lemez. Így íráskor és olvasáskor minden fájlod két lemez közös tartalma adja össze. Így nő az írás és olvasási teljesítmény. Viszont könnyen belátható, hogy a bármelyik lemezhiba esetén minden adat elvész.
Amikor te ezt RAID BIOSban vagy szoftverben beállítod, akkor van legalább 2 biztonsági kérdés, hogy TUTI ??? 100% ??? 1000% biztosan ezt akarod ???
Ezen ha átmentél, akkor maradt a visszaállító program...Még azok sem, amik a HDD-k méret különbségéből adódóan nem kerülnének (1T és 500GB) felhasználásra?
Szól a szoftver minden törlés átrakás előtt. Biztos volt a méret különbségekről is valami warning. Intelből van konverter, de mindig van 500 kiló kérdés a folyamat előtt.Ha a RAID0-át kikapcsolom, akkor sem áll vissza az addig rajtuk lévő adatok olvashatósága, még akkor sem, ha eddig nem végeztem semmilyen file műveletet a RAID0-ba kapcsolt HDD-ken a RAID0 bekapcsolása óta?
Nézd ez bugyuta kérdés, ez nem egy pipa ami van vagy nincs....
Összecsukta a partíciós táblákat, valószínűleg volt inicializálás, ami egy quick format sebességével megy (5-10 másodperc), akkor már csak a visszaállító program segíthet.
Mivel nem írtál rá, akkor van remény, hogy megvannak még az adatok, de csak programmal fogod tudni olvasni.Egyszerű eset:
Általánosan hiba, hogy a BIOSban az AHCI üzemmódot átállítják RAID üzembe. Ekkor a nem RAID üzemű diszkek adatai nem olvashatók és általában semmilyen kérdés nem hangzik el. Ennek a visszaállítása esetén a RAID lemezek lesznek olvashatatlanok, és a simák igen. Ezt úgy szokták kikerülni a jobb deszkákon, hogy két vezérlő van, így lehet egyik ilyenben másik olyanban...
Ha nem ez volt nálad, akkor program...
Esetleg meg lehet nézni, egy külső USB-s dokkolóban mint mond rá... -
Bánkuti Z
újonc
válasz
HUfantom #10900 üzenetére
A boot-ot nem érinti, mert az egy másik meghajtón van (SSD), tehát a rendszer futtatható. :-) A gépet használom is, de a HDD-khez nem nyúlok.
Tehát, ha egy HDD-t (ill. kettőt) RAID0-ba állítok, az azt hozza magával, hogy az addig rajtuk lévő adatok onnantól már nem elérhetők?
Még azok sem, amik a HDD-k méretkülönbségéből adódóan nem kerülnének (1T és 500GB) felhasználásra?Ha a RAID0-át kikapcsolom, akkor sem áll vissza az addig rajtuk lévő adatok olvashatósága, még akkor sem, ha eddig nem végeztem semmilyen file műveletet a RAID0-ba kapcsolt HDD-ken a RAID0 bekapcsolása óta?
Az adatmentéshez tudnátok konkrét jól bevált SW ajánlani, esetleg linkkel?
Azért erőlködöm, mert fájna az adatok elvesztése.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óra topik
- Akciófigyelő: A Banggood adja legolcsóbban a Blitzwolf okos mennyezeti lámpáját
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Teljes szoftveres megújulás vár az Apple iPhone-okra és Macekre
- Amazon Kindle
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Megtollasodik középkategória
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest