Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• HUfantom

őstag

válasz Hedon #11504 üzenetére

A működési elv lényege, hogy az adat először egy gyorsítótárba kerül, a rendszer pedig már ekkor visszajelzi az írási művelet sikerességét, miközben az adat fizikailag még nem feltétlenül került ki a lemezre.
    Áramszünet vagy operációs rendszer összeomlása esetén az ezen a területen lévő adatok elveszhetnek.
    Enterprise környezetben ezt a kockázatot dedikált megoldások kezelik: a RAID vezérlők saját akkumulátorral vagy szuperkondenzátorral védett gyorsítótárral rendelkeznek. Áramszünet után a RAID kártya az operációs rendszer betöltésétől teljesen függetlenül, automatikusan kiírja a függőben lévő adatokat a lemezekre, biztosítva az adatintegritást.
    Ennek megfelelően az ilyen jellegű beállítások csak olyan környezetben indokoltak, ahol az esetleges adatvesztés elfogadható, például eldobható vagy könnyen újratelepíthető rendszereknél.
    Kritikus vagy üzleti adatokat kezelő rendszereknél ez a megközelítés nem javasolt.

• HUfantom

őstag

válasz Hedon #11500 üzenetére

Látszik a képen, hogy a szekvenciális írás és olvasás nagyon sokat profitál a RAID0-ból. De minden más romlik, szóval választás elé vagy állítva.

A rövid, földhözragadt igazság: 4K videóvágásnál elsősorban a szekvenciális (SEQ) teljesítmény számít, az RND (random) inkább mellékszereplő. De mint minden jó technikai történetben, itt is van csavar.

Mi történik valójában vágás közben?
    A 4K videó nem sok apró fájl, hanem kevés, de hatalmas adatfolyam. A lejátszás, scrubbing, timeline-preview során a szoftver hosszú, folytonos blokkokat olvas – ez full szekvenciális olvasás. Ezért számít:
    nagy bitrátájú 4K (ProRes, DNxHR, BRAW, RED RAW) → SEQ read
    több sáv egyszerre → SEQ read × sávszám
    export / render → SEQ write

A te esetedben:
    🎬 Timeline playback = SEQ
    ⚙️ Program/OS reakcióidő = RND
    📦 Export = SEQ write
    Ezek a SSD-k már nagyon gyorsak egyenként is: PCIe 5.0×4 interfészen akár ~7400 MB/s szekvenciális olvasást és ~6800 MB/s szekvenciális írást tudnak. Ebbe egy kicsit gondolj bele, hány olyan videót vágsz ahol a 6800 -> 11000 látványosan rövidíti a munkádat ???

Tudom, nem teljesen jó példa de számoljunk kicsit:
    64G / 65536MB ram teljesen fel van töltve videóanyaggal majd rányomsz az exportálásra.
    6800MB/Sec --> 9.6 másodperc
    110000MB/Sec --> 5.96 másodperc alatt ki van írva.

Nézzük a másik oldalt, hogy az RND lelassult.
    RND Read 4200 → 709
    RND write 4000 → 1331
    Ez pont az a tartomány, amitől:
    Windows UI lomha
    programindítás lassabb
    cache, temp, log, DLL betöltés fájdalmas
    „papíron gyors, gyakorlatban nyög”
    A gép „lassabbnak érződik”, miközben a szekvenciális számok az egekben vannak.
    A rendszer 99%-ban random 4K-t csinál, még akkor is, amikor te „csak vágsz”:
    cache indexelés
    waveform
    metadata
    background OS activity...

A te esetedben én simán mennék (brutál gyors NVME SSD miatt), hogy a rendszer gyors legyen és videóvágásnál nézném mennyire szalad fel a kihasználtság. Lehet, hogy a 20 magos 265K vagy a 5070 TI előbb fogja limitálni a munkádat mint a Single SSD sebessége.

• Hedon

tag

válasz westlake #11501 üzenetére

Csináltam mégegy tesztet, most 3x futott le. Kicsit jobb lett. Honnan tudom, hogy milyen értékek lennének kielégítők?

Ja, és egy bónusz kérdés. Csak hogy meglessem a helyzetet, telepítettem az intel rapid tárolási technológia alkalmazást. Azt írja, hogy az írási gyorsítótár pufferürítése engedélyezve van, de a gyorsítótás üzemmódja "Ki" állásba van kapcsolva. Ezt én félek bekapcsolni, pl visszaíró módba. Mi a javaslat erre?

• westlake

félisten

válasz Hedon #11502 üzenetére

Is? Engem nem beszélt le a használatáról. Mint ahogy én sem téged. A jelenlegi formáját nem javaslom. De leírtam minden lényegest. Innentől rajtad áll, hogy mit választasz.

• Hedon

tag

válasz westlake #11501 üzenetére

Köszi, már engem is lefelé beszél az AI erről az egészről, pedig tőle jött a szikra korábban. Érdekes, hogy a szervizemmel is egyeztettem, napokat olvasgattam a témában, és hátrányok még csak fel sem merültek.

• westlake

félisten

válasz Hedon #11499 üzenetére

Több órát beszélgettem a Geminivel és a következőre jutottunk: a fogyasztó alaplapok PCH-ja által kínált RAID csak FakeRAID, legalábbis ha a lényeges RND4K részt nézzük. A RAID modul egy plusz layer ebben az egészben, tehát nagyrészt csak lassíthatja a dolgot. Tehát rendszer futtatására nem optimális. Korábban írtad, hogy te nagy fájlokkal dolgoznál, tehát maga a RAID0 erre jó választás. Két lehetőséged van: vagy használsz csak FakeRAID-et (valószínűleg most is az van), amit a PCH biztosít, ebben az esetben a nagy fájlok kezelése megduplázódik, viszont az 4K sebességek visszaesnek (rendszer), vagy pedig a mostani RAID-et csak a nagy fájlokra használod, veszel egy harmadik SSD-t, amire a Windows-t telepíted. Utóbbihoz nyilván kell egy harmadik SSD, viszont lesz duplázódott nagy fájlos sebességed, és lesz normális 4K sebességed is. Itt megnézheted az én eredményeimet. Szerintem semmi nem szorul benne magyarázatra. Ez egy teszt rendszer, csak kíváncsiságból löktem össze, nem használom. X470-es alaplap, tehát réginek mondható. A RAID modul 2021-es, tehát ez is régi, hiába 2025-os a BIOS. Két PCIe 5.0-ás SSD-t használtam, de nem sok jelentősége van, mivel az alaplap csak 3.0-ás. Kiindulva abból, hogy te viszont egy current-gen rendszert használsz, azok a 4K értékek siralmasak! Nem tudom, hogy mi lehet a gond nálad, de rendszernek ezt végképp felejtsd el. Egyébként rendszernek is jó a RAID0, csak normális, dedikált vezérlővel.

Új hozzászólás Aktív témák