Hirdetés
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lapajbacsi
aktív tag
Tükrözni szeretnék. Arra gondoltam hogy bios-ból csináljam, de valahol olvastam hogy az nem olyan túl jó.
Viszont az oprendszer szintű tükrözéssel meg az a bajom, hogy lassít. A másik gondom, hogy azt terveztem, megcsinálom a két hdd-vel a tükröt bios-ban, aztán a régi hdd-vel fel boot-olok, a rendszerben megjelenik az új lemez (ami a két tükrözött diszk), arra ráklónozom a régi lemezt, amiről indult a rendszer. Majd a régi lemezt kiveszem, a helyére csatlakoztatom a tükör egyik diszkjét, és reménykedem hogy feláll a rendszer, és a tükör is oké lesz, tehát bios kezelni fogja. Ha nem,akkor viszont vissza kell tegyem az előző sata portra, és megnézni, hogy így viszont az oprendszer nem zavarodik-e meg, a kötetek és partíciók kezelésében, hiszen módosult lesz ugyebár a hardver, másik porton lesz a vinyó...Esetleg javaslat tanács ötlet meglátás?
-
brd
nagyúr
válasz
masterchief9 #9797 üzenetére
Az alaplap típusát elírtad szerintem, mert ilyet nem nagyon találni, csak C51-est, aminek semmi köze a RAID-hez.
-
masterchief9
csendes tag
Üdvözletem. Raid 0 át szeretnék beállítani a számítógépemen ami 2db WD 80 Gb Caviar WDJ800 as tipusú merevlemezzel szeretném. Ezeken még jumper, 4 pin molex tápcsati, sata2 adat és táp csati is helyet foglal. Az alaplapom: MSI P43T-51 tipusú, ami engedélyezi a RAID-et. (Jumpereket nem dugtam rá egyik merevlemezre se.)
Namármost, a BIOS beállításba IDE és AHCI között lehet választani.
Az AHCI nál próbáltam felrakni a rendszer de miután a telepítés befejezés jönne, megint újból felakarná telepíteni a Windows 7-et. IDE nél simán felmegy.
Msi weboldalán van egy IDE/ACHI driver amit nem engedélyez felrakni mivel azt írja ki nekem, hogy az eszköz nem kompatibilis. Én úgy gondolom hogy ACHI módba kellene felmennie a redszernek akkor érzékelné.
Egy kis segítséget kérnék hogy vajon mit ronthattam el. Ez lenne a legelső RAID 0 bekötésem.
Válaszokat előre is köszönöm.
-
GardaY
tag
Köszi mindkettőtöknek a választ.Szerencsére legális pro-m van szóval elviekben nem lesz probléma.
Tesztelgetném én a raidot hogy mivan ha kiveszek egy lemezt,stb. csak még nincsenek meg
Jelenleg a fontos adataim egy WD5000AAKS egytányéros verzióján vannak amiben 18000üzemóra van ~800nap szóval jobb a biztonság, aztán ez meg valószínűleg megy a nagy alkalmazásoknak/játékoknak mert azokat nem érdemes SSD-ről használni -
Puma K
nagyúr
Helló!
Szeretnék a leendő alaplapomban (Asus Z97 Pro Gamer) 2db 1TB-os HDD-t RAID 0-ban, és 2db 1TB-os HDD-t RAID 1-ben használni.
Az általam kinézett alaplappal az általam leírt elképzelés megvalósítható?
Korábban sosem volt RAID rendszerem, így most ismerkednék a lehetőséggel a közeli jövőben.
Üdv
Puma -
Walter_White
senior tag
Én most csináltam Szoftveres RAID1-et Windows/Lemezkezelésnél 2db WD10EZEX 1T-bol,
ACHI maradhat (nem kell RAID-be tenni a Biosban a vezérlőt)
Tökéletesen működik, viszont én is kiváncsi lennék arra ha meghibásodik vagy ujra lesz telepítve a win kell-e utána állitani valamit vagy felismeri magátol a tömböket...
Ill szoftveres RAID1 csak és kizárólag a Windows Pro változatain van, legalábbis mikor a Home-ot tettem fel semmiféle tükrözést nem engedett szoftveresen. (MSDN-ről valo Windows 10-el próbáltam) -
GardaY
tag
Sziasztok,
lenne egy két kérdésem amire nem találtam választ.(vagy csak rosszul kerestem rá)szeretnék létrehozni egy raid tömböt windows alól, szóval friss rendszer az SSD-n.
Két merevlemez raid1-ben lenne fontos adatok miatt. (szoftveresen windows lemezkezelőben csinálnám)-ha újratelepítem a windowst (7/10 64bit) akkor a friss rendszer látni fogja a már előző rendszeren létrehozott és telepakolt tömböt? nem kell állítgatni semmit?
-ha az egyik merevlemez megadná magát, attól a tömb elérhető marad immár 1 merevlemezzel? ha később pedig másikat rakok mellé (azonos méretűt) akkor mi a teendő hogy a meglévő adatokat rátükrözzem?
-2db wd green 1tb 5400rpm jó lenne erre a célra? a tömbre semmit nem telepítenék csak a dolgaim lennének rajta.
-a biosban ilyenkor is AHCI-ról RAID-ra kell váltani?(Asus Z87 plus lap)
minden kérdésem csak a raid1-re vonatkozik.
-
lakisoft
veterán
Mi ez a vdisk egy hardveres LVM?
-
kraftxld
félisten
válasz
lakisoft #9777 üzenetére
Bővebben, hülyeség amit írsz, perc 6/i-n simán lehet.
Ki kell terjeszteni a vdisk-et, windowsban / esxi-n megjelenik a plusz hely és lehet is használni Partíciót vagy datastore-t kiterjeszteni.
[link]
Lehet a kártya biosából, szerintem akár openmanage-ből (most nem vágom ezt fejből) vagy a perc parancssoros cucából csinálni.
A 2TB-ot limitet meg különálló vdisk-el lehet átlépni. -
klambi
addikt
Szevasztok,
Kérdésem a következő: Raid 5 ben fut 3db lemez, régen 750-es lemezek voltak de ki lettek cserélve egyenként 1T-re. A tömb maradt a régi, tehát van kihasználatlan hely az 1000-es lemezeken. Menet közben át lehet-e szervezni a raid-et (hardveres dell kártya), hogy kihasználjuk a teljes kapacitást vagy B verzió hozzá lehet-e adni plusz merevlemezt a raid tömb vesztése nélkül, ha igen akkor annak mi a metódusa?
-
lakisoft
veterán
válasz
kraftxld #9773 üzenetére
Folyamatosan dobálja ki a diszkeket. Most épp raid 10-at építettem ezzel csak 1 diszket dobott ki.
Utána olvastam hogy milyen diszkeket szeret a vezérlő:
http://download.adaptec.com/pdfs/compatibility_report/20103_arcsas_cr_110510_3x05_3085.pdfPersze a WD blue nem tartozik a kompatibilis diszkek közé.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
blendész #9770 üzenetére
Ebben a topikban kérdezz rá, ez foglalkozik a NAS-oddal.
-
blendész
tag
NSA325v2 esetében meg tudom oldani, hogy a sajátgépből a a nas egész tartalmát lássam, ne csak a megosztott mappákat? Illetve hard disk sentinellel hogyan tudom leellenőrizni a hdd-ket?
-
lakisoft
veterán
válasz
lakisoft #9768 üzenetére
Újra raid6-ot csináltam és reggelre kidobta az összes diszket. Rebootoltam a gépet és utána meg azt mondta hogy 1 diszk inaccessable. Semmihez nem nyúltam. Újabb reboot és most látja az összes diszket és rebuildeli a tömböt. Amíg nem végez nem írok/olvasok róla.
Meglátjuk sikerül-e.
-
lakisoft
veterán
válasz
lakisoft #9767 üzenetére
elhasalt a verifynál. Ez miért lehet? Nem kellett volna írnom rá?
Időlegesen csináltam raid0-t 4 diszkkel és itt a teszt eredmény:
-----------------------------------------------------------------------
CrystalDiskMark 5.1.0 x64 (C) 2007-2015 hiyohiyo
Crystal Dew World : http://crystalmark.info/
* MB/s = 1,000,000 bytes/s [SATA/600 = 600,000,000 bytes/s]
* KB = 1000 bytes, KiB = 1024 bytes
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 506.992 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 253.648 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 3.401 MB/s [ 830.3 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 3.747 MB/s [ 914.8 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 433.084 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 238.231 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.680 MB/s [ 166.0 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 3.709 MB/s [ 905.5 IOPS]
Test : 1024 MiB [D: 0.0% (0.2/1860.0 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2016/01/25 1:57:56
lakisoft
veterán
válasz
kraftxld #9736 üzenetére
Köszönöm az okítást! Még egyszer a régi vinyókkal csináltam egy tesztet miután megérkezett az aksi:
aksi nélkül raid5:
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 53.088 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 21.234 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 1.545 MB/s [ 377.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 0.696 MB/s [ 169.9 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 39.843 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 20.972 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.394 MB/s [ 96.2 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.630 MB/s [ 153.8 IOPS]
Test : 1024 MiB [D: 32.8% (304.7/930.0 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2016/01/24 21:26:34
OS : Windows 10 [10.0 Build 10240] (x64)aksival raid5 write back cache enabled:
Sequential Read (Q= 32,T= 1) : 189.857 MB/s
Sequential Write (Q= 32,T= 1) : 109.105 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 32,T= 1) : 1.730 MB/s [ 422.4 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 32,T= 1) : 0.732 MB/s [ 178.7 IOPS]
Sequential Read (T= 1) : 182.249 MB/s
Sequential Write (T= 1) : 111.134 MB/s
Random Read 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.468 MB/s [ 114.3 IOPS]
Random Write 4KiB (Q= 1,T= 1) : 0.739 MB/s [ 180.4 IOPS]
Test : 1024 MiB [D: 31.5% (293.0/930.0 GiB)] (x5) [Interval=5 sec]
Date : 2016/01/24 22:37:51
OS : Windows 10 [10.0 Build 10240] (x64)megjegyzés: 3 különböző vinyóból csináltam raid5-öt és mint kiderült az egyik bad sectoros. Most ezek kikerülnek és beszerelem a 4 db egyforma vinyót és azzal is tesztelek egyet még ma jelentkezem az eredményekkel.
-
pschio
őstag
Néhány Dell T110 II Perc H200-as RAID performance eredmény:
RAID0 2x Samsung 650 Basic 120GB
RAID0 2x Samsung 850 Evo 250GB
RAID1 2x Samsung 850 Evo 250GB
RAID1 2x 500GB 7200rpm HDD -
Ðávid
aktív tag
Sziasztok!
Elnézést, ha nem teljesen megfelelő helyre írok.
Van egy ARC-1220 kártyám, ami PCI-E x8-as csatolófelületű. Ha átkerülne egy olyan PCI-E foglalatba ami elektronikailag x4-re van bekötve, akkor csak annyit tapasztalnék, hogy esetleg lassabbak a lemezműveletek? (fájl elérés, másolás, olvasás) Nincs rajta RAID, négy különálló merevlemez van rákötve és azok közül se mind üzemel egyszerre.Illetve lenne még egy kérdésem a kártyával kapcsolatban. Az van ráírva, hogy ARC-1220, de a BIOS-a indításkor ARC-1210-et mutat. Lehetséges, hogy a NYÁK-ra tévesen írták fel a típust?
Mert SATA port is csak 4 db van rajta, míg a 1220-on 8-nak kellene lennie.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
blendész #9757 üzenetére
Ennek most nagyot zuhant az ára, szerintem most már tényleg megéri. Bővíteni is tudnád + szerver minőség.
-
blendész
tag
Raid-be kötve két hdd-t (Nas-ban), mennyire okozhat problémát ha különböző márkájúak? 2 db 3 Tb-os hdd-ről lenne szó. (pl egy WD egy Toshiba) Kell vmire ügyelni? NAS is érdekelne, úgy 30e-ig. Nem menne állandóan, de ha igen, nem baj, ha viszonylag gyors.
-
pschio
őstag
válasz
Walter_White #9755 üzenetére
szia!
A helyedben semmilyen alaplapi RAID-del nem mókolnék. Sima Windows soft RAID1-be berakod a 2db wd green-t és kész. Előnye, hogy ha esetleg megmurdel az alaplapod vagy lecseréled, akkor az új rendszer automatikusan felismeri a kötetet és minden megy tovább. Sebességével sem lesz semmilyen problémád. Az alaplapodat meg hagyod AHCI-n. Ilyen pár ezer forintos "RAID vezérlőkben" ne is gondolkodj!
-
Walter_White
senior tag
Sziasztok. Hamarosan össze szeretnék állitani egy gépet, amiben tervezem a Raidet, es ehez kérnék szépen kis segitséget.
Lenne
1DB SSD 256GB(Rendszer+programok)
1DB WD Black 1T(játék)
2 DB WD Green 1T(Adat)
Milyen módszerrel lehetne megoldani azt,hogy a WD Black es az SSD Achi Modban fusson (ssd-nel a Trim miatt)
A Masik ket WD Green pedig Raid1-ben.
Tehat Achi+Raid1 kombinacioja. (Raid1-et külső
kártyával esetleg? Es Achi módban meg marad az alaplapi vezerlő?)
Koszonom. -
Honkydoo
őstag
Felhívtam a boltot, meg tudják csinálni. Annyi a változás, hogy méretben egy picivel kisebb cellát tudnak bele rakni, de engem ez nem zavar.
-
Honkydoo
őstag
válasz
lakisoft #9742 üzenetére
Igen. Vagy nincs vagy szintén használt, ha van új akkor meg horror áron.
Ez az a bolt egyébként.
Lehet megkérdezem őket újra, mert az eladó mondta, hogy meg tudják csinálni, de csak akkor ha nem zavar, hogy más lesz a mérete.
Végül is, ha elfér mellette még egy kártya akkor felőlem bármekkora lehet.Még az is elképzelhető, hogy megpróbálkozom a nagyobb kapacitású cellákkal, ha van nekik.
Otthoni projekt, nem céges. Ha céges lenne, meg sem fordulna a fejemben hasonló.
-
Honkydoo
őstag
Sziasztok!
Nem tud véletlenül valaki olyan boltot, ahol akkukat újítanak fel?
Van egy raid kártyám, és jó lenne felújíttatni az akkuját.Budapesten a váci úton vagy egy bolt, ahol csinálnak ilyet, de az én kártyámra azt mondták, hogy túl öreg, és olyan cellát, ami bele való már nem tudnak szerezni.
Egyéb ötlet?
-
-
lakisoft
veterán
válasz
kraftxld #9734 üzenetére
Mi a baj a vinyókkat? lassúk? Volt windows szoftveres raid is de nekem nem jott be. Ez a setup Raid0-ban 825Mb/s-es sequenciális olvasást produkált mondjuk volt benne még egy WD vinyó.
Más: Tévedés ne essék ez csak adattárolásra van. 1 Samsung Evo Basic 840 SSD van a gépben amihez veszek még egy ugyan olyat és raid 0-ba kötöm ezzel a raidvezérlővel.
-
kraftxld
félisten
válasz
lakisoft #9733 üzenetére
Ilyen szar vinyókkal meg battery nélküli kártyánál még a sima szoftveres Windows raid is jobb. Egy vinyó szimplán is jobb.
Add el az egészet, egyél egy pár kisebb ugyanolyan SSD-t, egy pár 1TB-os ugyanolyan vinyót, és Win alatt használj dinamikus lemezeket RAID1-ben.
Az SSD-re megy amihez kell a kakaó a vinyókra aminek nem. -
lakisoft
veterán
Sziasztok,
Van egy raidvezérlőm (Adaptec RAID 3805) és 3 diszkből álló raid5 tömb. (itt a három lemez amiből összeraktam: 1db Seagate ST3500414CS, 1db Hitachi HDS5C1050CLA382, 1db Western Digital WD5000AAKS-00V1A0)
Az alábbi teljesítményt nyúljtja:
Ez mennyire okés?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Freddy TNT #9727 üzenetére
Szoftveres RAID esetén nem kell ugyanolyan alaplap, ellenben hardveres RAID kártya esetén erősen ajánlott egy tartalék kártya is, mert semmire nem mész nélküle, ha elromlott és már nem kapni olyat a boltokban.
-
Songo
senior tag
válasz
Freddy TNT #9727 üzenetére
Fogyasztás mérővel van mérve
sajnos tényleg ennyi. Ez egy pár éve összerakot nagyon nem olcsó gamer gép ami hd videók feldolgozásához lett építve. így hiába a sok energiatakarékos részlet sajnos eszik rendesen -
Freddy TNT
őstag
Hello !
Azért ebben a fogyasztás kérdésben nem lennék olyan biztos. Manapság ugyebár csak akkor pörög a CPU és a GPU is ha szükség is van rá. Egy fogyasztásmérővel próbáld ki üresjáratban és terhelve.
Ha már 12 deka adatot akarsz biztonságosan (RAID 5) tárolni akkor csak össze kéne kalapolni egy használt hardveres raid kártyára
Ha megpusztul az alaplapod akkor igen csak kellemetlen lesz ugyan olyat szerezni hozzá. Bár úgy tudom akkor sem feltétlen a siker a régi tömb visszanyerésére. De ebben javítsanak ki a pro-k itt.
-
Freddy TNT
őstag
válasz
radi8tor #9706 üzenetére
Hello !
Kössz a választ.
A HW & SW kártyák közötti különbséget ismerem, csak jó volna látni hol kezdődik a komolyabb kártya.
Úgy értem a hardveresek között is bizonyára van olyan ami erősebb vagy gyengébb, esetleg több-kevesebb rammal szerelt, stb stb.
Kár, hogy senki nem csinál ilyen tesztet...
-
radi8tor
MODERÁTOR
Valami normális oprendszert rakj rá. Nekem NexentaStor Community edition van rajta (18TB-ig ingyenes a használata).
Ez ZFS fájlrendszerrel van, RAIDz-ben. Biztonságosabb, mint a sima RAID5 mivel minden kiírt adatot ellenőriz, így nem csak akkor derül ki a hiba, amikor vissza akarod olvasni. -
Songo
senior tag
4db 4tbos wd red
-
Songo
senior tag
válasz
kraftxld #9715 üzenetére
Igen ilyen adatvesztés nélküli nagy tárhelyü megoldás kellene.
Sajnos a NAS topicban az igények feltárása után kiderült hogy vagy nagyon drága nast evszek vagy építek
A torrent és adat tárolás mellett ugye media szerver funkciója is lesz. + a jövő évi költözéssel 2-4 kamera rögzítése is rá hárul.
Már elkezdtem össze vásárolni szóval innen már csak előre
-
kraftxld
félisten
Én a helyedben vennék egy 4 lemezes Synology NAS-t, 4 db 6TB-os WD RED-el, és a gépedben lévő vinyókat eladni.
Alternatívaként vehetsz egy HP microservert, abba is belemegy a 4 vinyó, és lehet rárakni xpenology-t, de kicsit olcsóbb.
Keveset fogyaszt, gond nélkül megy, az SHR tömb miatt 18TB lesz a használható kapacitás, és ha lehal egy vinyó akkor cserélhető adatvesztés nélkül. Tud torrentezni, stb. -
Songo
senior tag
válasz
kraftxld #9713 üzenetére
Nast építek
mivel a gépem telejsen fölöslegesen zabálja le a hajam ha csak torrentezni vagy filmet nézni akarok. sajnos ha nem csinál semmit akkor is 130w a fogyasztása.
És mert egy "elbaszott mókus" vagyokcsak gyüjtögetek
és nagyon nehezen veszem rá magam hogy amit leszedtem azt letöröljem
-
Songo
senior tag
válasz
kraftxld #9709 üzenetére
A nas az most épül így még minden részét nem tudom sajnos :S pl az alaplap még kérdéses pont a sata számok miat. mivel valószínüleg 4 wincsivel lesz kezdve WD Red 4tb és 8ig van hely. (max 10ig) ezért kérdéses.
A család összes filmje zenéje programok. torrentezés és a családi filmek képek.Köszönöm
-
Songo
senior tag
Sziasztok
NAS építése közben vagyok és szeretném megkérdezni, hogy milyen raid ajánlott?
Nem feltétlenül a sebesség inkább a minél több adat tárolása és valamilyen szintű biztonság. mivel filmek és torrentezés mellett a családi videók és képek is ezen lennének tárolva (is)Köszönöm a segítséget előre is.
Illetve ezt az általatok majd ajánlott raidet tudja-e az alplap egyből vagy kapásból raid vezérlőt kell hozzá venni?
Köszi
-
Wolfy_
tag
Egy ideje ragom magamban ezt a raid temat.
Most ott vagyok, hogy egy ilyen egyszeru raid vezerlovel csinalnek raid1-et, mert bar itt is a proci dolgozik, de cserebe az oprendszerek fele mar siman egy meghajtonak latszik a dolog. tegnap probaltam windows10-ben a szoftvereset, de ahogy lattam az nem csinal minden altala letrehozott particiobol raid-et, igy drive meghalas eseten nem eleg csak siman kicserelni az eszkozt es vidaman folytatni a hasznalatot (ez lenne a z elsodleges celom).sajnos az AMD 950-ben levo raid vezerlo windows alatt nem latja az ssd-ket amit vettem, igy egy olyan vezerlokartyat keresnek, ami tud sata3-at es mukodik rendesen win10 es linux alatt is. esetleg ilyet tud valaki mondani?
boltokban nezegetve ezt neztem ki, de itt nem irjak hogy a linux szereti-e es elso keresesre a neten sem talaltam errol semmit.
elore is kosz az epito jellegu hozzaszolasokat!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Freddy TNT #9699 üzenetére
Nincs ilyen teszt szerintem. Olcsó kártyákat nem tekintik valós RAID kártyának.
Az olcsó RAID kártyák nem RAID kártyák, csak SATA kártyák, amik szoftveresen emulálják RAID-et. Ez annyit tesz, hogy alkalmasak RAID 0 és 1 esetén egész jó teljesítményre, de mondjuk RAID 5 esetén egy esetleges tömb szétesés utáni újraszinkronizálás sokkal több időt és erőforrást (CPU) vehet igénybe.
Ezzel szemben a drágább kártyák saját processzorral rendelkeznek és nem lassítják a gépet. -
Freddy TNT
őstag
válasz
Freddy TNT #9699 üzenetére
UP erre !
-
kawaXX
újonc
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Gygabit H97M alaplap, amire egy mobil rack is csatlakozik, vipower1001, sata csatlakozás de IDE winchesterhez. A probléma az, hogy a behelyezett IDE-s vinyók megjelennek ugyan, de ismeretlenként és 0 GB adattal a lemezkezelőben, a sajátgépben egyáltalán nem, a BIOS pedig tipus és méret szerint is mutatja. BIOS-ban not supported van mellette, lemezkezelőben a többi meghajtótól eltérően a nativ sorbaállítás mellett nem bejegyzés van. A BIOS AHCI-ban van, op. rendszer win10. Mit tudok tenni, hogy kinyerjem az IDE-s lemezekből az adatokat, illetve hozzáférjek? Köszönöm előre is. Gondoltam arra is hogy esetleg RAID esetén hátha, de csak simán átállitva a win nem tölt be illetve olyankor a SATA4-re dugott rack nem is latható a BIOS-ban sem.
-
metrion
aktív tag
válasz
Freddy TNT #9702 üzenetére
Szia!
Mivel eladásra kerülnek, maradok a BIOS-os módszernél. Köszi!
-
Freddy TNT
őstag
válasz
metrion #9701 üzenetére
Hello !
Légkalapács vagy ütvefúró.... És még szórakoztató is
Van az alaplapi RAID-nek egy külön biosa. Alaplaponként más gombbal léphetsz be. Csekkold a manualt vagy nézd meg online. Én már el vagyok ázva ehhez
Ott aztán bonthatod a kötetet és átállíthatod amilyenbe akarod. Ha meg akarod szüntetni véglegesen akkor a BIOS-ban (alaplapi) kapcsold ki a RAID funkciót.
-
metrion
aktív tag
Sziasztok!
RAID0-át, hogy a legegyszerűbb bontani? Lap: Gigabyte P55-USB3
Adatvesztés nem baj.Előre is Köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / Rog RX580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest