Hirdetés
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- Mini-ITX
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Gaming notebook topik
- Milyen monitort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple MacBook
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
szelesjanos #8297 üzenetére
Oprendszer ugyanolyan gyorsan indul, de még lehet lassabban is a RAID vezérlő inicializálása miatt.
Másolni gyorsabban tudsz SSD-ről vagy SSD-re, de ugye nem erre használjuk alapvetően.
Csak egy esetben látom értelmét RAID-be kötött SSD-nek, ha szükség van a gyors írás-olvasásra: videó szerkesztésnél vagy renderelésnél.xatos3: Pont az az érték nem gyorsul SSD RAID0-ban, amiből az oprendszer hasznot húzna: 4k írás/olvasás.
-
xatos3
senior tag
az viszont kegyetlenül elkerülte a figyelmed hogy azok a 64esek a cikkben fele olyan gyorsak is, ez azonban mára TELJESEN MEGVÁLTOZOTT ha azonos sebességűek lettek volna, ahogy ma nagyon sok 90-120-240 gigás sdd azonos sebességű sokszor (de nem mindig)
akkor igenis van komoly érv a raid 0 ssd mellett
akár 800mb/s odavissza és gyorsabb iops az eredmény, az más kérdés hogy ki is használja-e a felhasználó
-
brd
nagyúr
válasz
szelesjanos #8297 üzenetére
Nagyrészt felesleges RAID0-ba kötni SSD-ket.
-
szelesjanos
tag
Sziasztok!
Van egy Vetex3 120GB-os SSD-m. Szeretnék egy ugyanilyet mellé tenni és RAID-0-ba kötni, ezen lenne az OS (Win7 64bit).
Használ valaki ilyen összeállításban RAID-0-át? Leírná a tapasztalatait?Köszönöm!
-
Pali79
aktív tag
Szerintetek mitől lehet, hogy a debian alatt összeállított raid5 tömböm abban a pillanatban szétesik, ahogy írni kezdek rá. Legyen az torrent vagy a samba-n megosztott könyvtár.
-
L1m1
tag
Sziasztok!
Külső USB vinyót, hogy tudok konvertálni dinamikus lemezzé?
Win7 alatt a lemezkezelő azt írja "Az objektum nem támogatja a műveletet."Köszönöm a válaszokat!
-
HUfantom
őstag
válasz
fatal1ty1984 #8291 üzenetére
Hát a kettőt RAID 0-1be kötni egy komplett hülyeség
Az SSD gyorsaságát megöli a HDD a HDD helye meg elveszik ha SSD-vel miatt.
Nem a hibrid diszkre gondolsz ? Mikor az SSD-t egy gigantikus cacheként használja a gép ?
szóval mondjuk 30GB SSD és 1TB HDD = 1TB +30GB Egy darabban.Egy algoritmus szerint bizonyos fájlok SSD-re mennek a ritkán használtak meg HDDre. Egész sokat tud gyorsítani.
-
fatal1ty1984
őstag
sziasztok valaki tudna nekem segiteni,hogy ssd+egy hdd raid-be lehet használni?és ha igen akkor hogyan?
-
Pista0001
addikt
válasz
fulcrum #8285 üzenetére
Valószínnek tartom hogy elég csak a BIOS-ban RAID-re állítani a vezérlőt, a RAID BIOS-szal sem kell foglalkoznod. Hagyod elindulni a gépet, "Intel Rapid tárolási technológia" észreveszi hogy mi van, újraindul a gép és minden működik. Nekem legalábbis így volt a RAID0-val.
fagyisgonosz: A RAID mód gyakorlatilag az AHCI mód minden trükkjét tudja, kiegészítve a RAID-es fícsörökkel, ezért ha nem lehet a két vezérlő módját külön állítani, akkor se ijedj meg, azok a lemezek amik nem lesznek tagjai RAID tömbnek AHCI módban fognak üzemelni.
-
brd
nagyúr
válasz
#78927104 #8284 üzenetére
Igen, legalább egy, az idő nagy részében fizikailag távol lévő egységre a fontos adatok átmásolását. A RAID1 és a backup nem egymás helyettesítői. Ha azért akarsz RAID1-et, hogy biztonságban legyenek az adataid, akkor backup legyen inkább. Ha azért kell, hogy folyamatosan elérhető legyenek az adatok, 1 HDD hibája esetén is, akkor RAID1 (de a backup ekkor is kell, lásd előző hozzászólásom).
-
brd
nagyúr
válasz
#78927104 #8279 üzenetére
...ugye ez a biztonságos raid?
Igen, és nem. Nem biztonságos, csak egy HDD elhalálozása esetén elérhető marad az adatod. Még mindig kinyírhatja az összes HDD-t a tápegység, tönkremehet a vezérlő, de akár kártevő is törölhet adatot a tömbről. Tehát a backupot nem helyettesíti.
Azon az alaplapon 2 vezérlő van, van egy az Intel déli hídba épített, ez nem tud RAID-et, erre kellene kötnöd az SSD-t (narancssárga csatlakozók, és lehetőleg a 0-val jelzettre kösd), ez négy portot tud kezelni, ezt AHCI-re kellene állítani. Aztán van a Gigabyte SATA2 chip (ami valójában egy JMicron, átmatricázva), ezt RAID-re kellene állítani, és erre kötni a HDD-ket, az alaplapon ezek GSATA néven, és lila dugasszal vannak ellátva, ill. kettő ilyen port van. A tömb létrehozását leírja az alaplap manuálja, az 5.1.2-es ponttól kezdődően. Némi angol nyelvismeret szükséges, de nem vészes, vannak képek is.
-
fulcrum
tag
Sziasztok!
Segítséget kérek, alaplapot fogok cserélni, intel ICH10R vezérlő van a régi és az újon is, az intel chipset is egyezik, két tömb van rajta, a rendszer is RAID1-en. Az a kérdés, hogy mit kell, hogy működjön csere után? RAID-be állítom vezérlőt és bedugom a lemezeket, akkor kiolvassa-e onnan, hogy milyen tömbben voltak és magától intelligensen megoldja, vagy nekem kell definiálnom az új alaplapon is a RAID tömböket, és hozzárendelni a winyókat? Ha hozzárendelem, akkor nem kezdi el magától építeni az üres RAID tömböt ledúrva a meglévő tartalmat???
köszi előre is
-
fulcrum
tag
válasz
#78927104 #8279 üzenetére
Szia!
Szerintem a BIOS-ban RAID-et kell használnod, és nem AHCI-t, és a RAID menüben kell létrehoznod egy RAID1 tömböt, amihez hozzáadni a két egyforma winyót, és annyi. Az SSD mivel nem része a RAID-nek, szóló lemezként fog látszani, arra tudsz telepíteni, a RAID1 tömb létrehozása viszont pár óráig el fog tartani, addig lassú lesz, vagy lehet egyáltalán nem látszik mint meghajtó, ezt nem tudom... Hogy ezen a lapon hogy néz ki a RAID konfig, azt nézd meg a manualban előtte.... -
törölt tag
sziasztok,
a segítségeteket kérném. Adott egy EP35-DS3 alaplap és ehhez 2db western digital vinyó RE3-as (ez elvben kimondottan raid-hez van) 320gb-os.
Az oprendszer, windows 7, egy sata3-as 120gb-os ssd-n fog futni.
A 2 vinyónak raid 1-ben kéne futnia (ugye ez a biztonságos raid?)
A kérdésem az lenne, hogy hogyan a búbánatba kéne egyáltalán elkezdeni?
Estig kéne megcsinálnom, mert tesóm holnap hajnalban utazik el.
Bármilyen ötletet javaslatot szívesen fogadok.
Előre is köszi a válaszokat!Szerk.: "Windows 7 telepítés más szemszögből avagy BI OS or not to BI OS"
ebben a logout cikkben olvastamb, hogy "SATA RAID/AHCI Mode > AHCI"
tehát ha ssd-t akarunk használni, akkor eza beállítása mód kell, de ha raidet, akkor meg raid-be kell állítani, an akkor most mi is van? -
djculture
félisten
Szerencsére még mindig nem érdekes a szekvenciális tempó egy ssd-nél, ha lenne több darab 1-2T ssd amik egymás között másolgatnának akkor igen. De Így kb arra jó hogy nekem ennyivel megy neked meg annyival de kafa. Életben nem lehet kihasználni 1 kis méretű ssd-vel még ha 30000megával másolna is.
-
Jester01
veterán
Mind a kettő
SATA2 elvileg 300MB/s portonként, PCIE 2.0 x1 pedig 500MB/s (igaz, full duplex).
Egy mai SSD simán hoz 400MB/s-et egymaga, tehát a SATA2-n eleve nem fér át, a 2x400 meg a PCIE linken nem.Ugye nem szekvenciális elérésnél már alacsonyabbak az értékek tehát ott várhatóan nem lesz szűk keresztmetszet.
SSD-nél továbbá fontos kérdés, hogy a TRIM működik-e rendesen.
-
Jester01
veterán
Ha raid0-át használsz akkor valószínűleg a szekvenciális átvitelre van kihegyezve a rendszered (hogy ennek van-e értelme abba ne menjünk bele, feltételezem te biztos megvizsgáltad a kérdést).
Ez a kártya eleve SATA2-es portokat ad, és x1-es PCIE csatolóval van. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hiába kötsz rá 2 tipikus SSD-t, kb. egynek a teljesítményét sem fogja hozni.
Bár van rajta puffer memória, de sehol nem írják és nem is látszik, hogy saját áramforrása lenne tehát ettől nem nő a biztonság. "NVRAM for RAID event & transaction log" - ez valamit segíthet, bár gondolom csak eseménynaplózás.
-
sg22
senior tag
sziasztok!
volna egy kerdesem a profikhoz. van bent a cegnel par regebbi halozati masina (annyira azert nem regi, de nem csucs gepek mar, mint anno kb 2 eve), es van bennuk 1-1 ilyen raid kartya
a kerdesem az volna hogyha ugy adodna h egyet tudnek szervalni magamnak, vagy jutanyos aron hozzajutni, belerakva a gepembe novelni a raid 0 teljesitmenyet? ertem ezalatt h gyorsabb-megbizhatobb lenne?
eleg jo kis kartyak ezek, de ezekben a halozati eszkozokben csak raid 1 miatt van, adatmentes celjabol.koszi
-
brd
nagyúr
válasz
djculture #8260 üzenetére
Tudtommal egyik sem volt erre optimalizálva. Miért is lett volna? A HDD-k kisebb része működik RAID-ben, mint nem, miért adnának ingyen jóságot? Honnan veszed ezt?
1. Ezt közöld a lemezeimmel is. Ők sajnos nem tudnak róla, és vígan működnek.
(Az elektronikai, de általában is, a műszaki dolgok jobban "szeretnek" állandóan üzemelni, mint ki-bekapcsolva lenni, ennek főleg a tápellátás, ill. a hőtágulás az oka).
2. A vezérlőt ez nem is érdekli. Ha válaszol a HDD a kérésére (és nem hibát ad vissza), akkor jól működik, ha nem, akkor kivágja a tömbből. Ennyi a történet. Adat csak akkor sérül, ha hulladék a vezérlő, vagy az adott RAID szint meghatározott darabszámánál több HDD-vel van probléma.
3. Igen, ezt írtam is (bár ez nem a 3. pont volt
.
xatos3: Ez valami marketingrizsa lehet, vagy az IntelliPark alapbeállítás szerinti működése miatt mondják (én mindenhol "kikapcsolom", ahol Greennel találkozom), mert megint csak, a gyakorlatból véve az információt, semmiféle probléma nincsen a RAID-ben működéssel.
-
Jester01
veterán
válasz
djculture #8262 üzenetére
Ez nem a merevlemez hibája. Ő nem tudja, hogy raidben van-e, csak ATA parancsokat teljesít. Ha lekérdezed a smartot meg fogja mondani akár raidben van akár nem. Bizonyos raid vezérlők/driverek rejtik el az egyes lemezek állapotát. Nem tudok róla, hogy e tekintetben a "raid edition" bármiben más lenne. Nekem volt RE és több fajta nem RE is, smartot mindig le lehetett kérdezni (linuxos szoftraid esetén).
Sőt, ha valamelyik lemez konkrét olvasási műveletnél hibát jelez adott szektorra, akkor a raid rendszer másik lemezről felülírja a szektort, így az a tartalélterületre kerül és a továbbiakban olvasható lesz (már amíg van tartalék és redundancia, ugye).
-
djculture
félisten
válasz
Jester01 #8261 üzenetére
Egyszerű van egy smartja a lemezeknek ami képes jelezni hogy baj van. Ez működik is single lemez esetén, de raid-ben kötetbe rakva a vinyók nem képesek ilyen hibajelzést küldeni csak akkor ha direkt így csinálják meg a logikát. (hd sentinel raid esetén nem megy, csak a vezérlő saját progijában , biosában lehet ellenőrizni a vinyó állapotát)
Na most a raid lemezeknél ez megvan a mezeieknél nincs, így a raid vezérlőn lógó mezei vinyók nem tudnak hiba jelzést küldeni a vezérlőnek.
Külön külön működik a smartjuk bele is kerül a bejegyzés ha baj van de az életben nem értesülsz róluk csak akkor ha a raid üzemmódot kikapcsolod.
Én már jártam így új vinyóval azért kezdtem ennek utána nézni. Raidxpertbe minden vinyó oké volt bs-nél semmi jelzés közben a hd tune mutatott 3 hibás szektort. Lementettem mindent kikapcsoltam a raidet és egyből jött a jelzés a kettes vinyó tropára ment.
-
djculture
félisten
Régen tökéletesen igaz volt hogy bármelyik vinyó optimalizálva volt több lemezes működésre ma nincs így sajnos.
A gyárak is hirdetik raid-ra nem alkalmasak a mezei vinyók és tapasztaltam is. Nem hülyéből adnak ki direkt raid-re fejlesztett vinyókat.
1.Manapság a "mezei" lemezek nem alkalmasak 24/7 működésre.2. Mezei lemezek hibajelzési logikája hiányos hiányzik belőlük a raid vezérlőnek való hiba jelzés küldése,
Emiatt külön külön jelezni tudnak egy bad sectrot de a vezérlő ezt nem fogja lecsekkolni.
Már csak akkor vesszük észre ha baj van ha széthullik a kötet vagy adat sérülés van folyamatban.3. mezei lemezek mechanikája jóval pontatlanabbul van megvalósítva mint a szerver/raid lemezeké emiatt a nagyobb vibráció miatt hamar tönkre mehetnek.
Raid-re vagy régi merevlemez vagy újabb de direkt erre kifejlesztett szabad csak venni, mert rengeteg probléma fel fog lépni.
-
brd
nagyúr
1. Már itt bukott a dolog, ugyanis a RAID5 lényege nem az adatbiztonság, hanem az, hogy egyszerűen bővíthető a tömb, ill. hogy a tömb adata elérhető marad, ha egyszerre max. 1 HDD elfárad. Arra semmilyen megoldást nem nyújt, amikor pl. a tápegység kinyír legalább 2 db HDD-t egyszerre, vagy ha vírus/félreértés töröl adatot.
3. Ha valamilyen aktív hűtése van a HDD-nek, ez tökmindegy (kivéve 10-15k RPM-es HDD-k, ott zajos aktív hűtés kell).
Minden HDD alkalmas RAID-re (a Green is). Ami kifejezetten oda készül, azokon olyasmiket szoktak optimalizálni, hogy pl. a rezonanciát megpróbálják elkerülni az azonos típusok között is, vagy hogy kevésbé lesz hibás sector esetén olyan válasz a HDD felől, hogy nincs válasz, emiatt kisebb eséllyel dobja ki a tömbből a HDD-t a vezérlő), vagy esetleg a firmware is a RAID-nél gyakrabban előforduló adatátviteli tömbméretekre van optimalizálva. A Greennel főleg az a baj, hogy van (az alapbeállítás szerint) 8 másodperc tétlenség után fejparkolás a parkolóvillára, de ez kikapcsolható (pontosabban ésszerűen nagy idő állítható be - 1 óra kb.).
-
xatos3
senior tag
egy raid 5 kötetet tervezek építeni, és ehhez keresek merevlemezt
3 lemez lesz benneaz elvárások:
1: adatbiztonság // merevlemez élettartama nagyon fontos
3:hőmérséklet moderált (tetőtér, nyáron akár 35 celsius, de persze 12 centissel fújtatva lenne a hdd-trió jól szellőző házban)
4: zaj // sebesség tökmind1
otthon lenne a saját gépembe hogy tároljam a saját cuccaimat(jpg,mp3,mkv,avi), és játékokat futassak róla(wow,gw2,crysis3??)
wd green/blue tudom erre nem alkalmas, én a WD RED szériájával szemezek nagyon, viszont a wd red esetében mindenki a nas funkcióját fényezi, nem találtam egyértelmű választ arra hogy: raidre ugyanúgy alkalmas gépen belül vagy sem? (amd sb 950 chipsetes hardveres raid) (raid 0-át teszteltem vele 3 hónapig abban jól remekelt)
tudom a WD RE(raid edition) erre a tökéletes de az túl drága nekem, meg szerintem erős túlzás is lenne
ajánljátok a piros westerneket otthoni raidre?
később lehet lesz majd benne komolyabb raid vezérlő de az egyenlőre anyagilag megoldhatatlan, úgyhogy azt kár firtatni
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8255 üzenetére
Pl. ott a Cobian Backup. Ingyenes, sokat tud, lehet benne időzíteni is.
-
HUfantom
őstag
válasz
Oliverda #8255 üzenetére
Hát ez elég nehéz feladat elé állítasz minket.
Néha kimegy az áram,
Néha lefagy a gép,
Kb ha lehet írni a winyokat 80mb/sec-el mire végignézi az összes adatot, hogy megvan-e a szinkron az ugye:
1024*1024*2 / 2TB / osztva 80al = 26214 sec ~ 7.5 óra.
De persze mivel ugye használni is akarod a gépet így több idő...Talán tényleg nem a RAID lenne neked a legjobb megoldás. Nem azért mert sok adatod, van hanem, mert túl gyakran történik baj. Lefagy a gép/win , jön egy reset, kimegy az áram. A raid olyan gépeknél jó amik, stabilan mennek hónapokat, nem tervezett leállás nélkül. Már van bennük olyan RAID kártya ami tudja meddig van kész a szinkron, de ezek ugye nagyon borsos áruk van.
Egyébként nem vagy egyedül a problémáddal, nekem is hasonló volt. SSD- tartom a rendszert és 4 db 1.5 TBos winyóból van 3TB RAID 1+0 tömb. Itt is közel 10 óra a javítás probléma esetén. Én annyival vagyok előbbre, hogy gyorsabb a szinkron és van UPS-em, így már csak a játék/program/windows fagyasztja le a gépet.
--Külső/Belső winyóra menteni az adatokat is jó megoldás, de az nem automatikus. X naponként rá kell szánni az időt.
Egyébként a legjobb megoldás egy kis gép építése lenne szerintem. Oda fel lehet pakolni mindent, valami linuxra és akkor legalább a mindennapi használat miatti fagyások nem zavarják az adatokat. Persze ha gyakran van áramszünet az gond, de egy kis géphez elég egy kicsike UPS. De persze ennek a tervnek a kivitelezéséhez is kell némi pénz. Tudni nem nagyon kell van csomó out-of-box ingyenes termék, kb annyira nehéz kezelni őket mint linuxot installálni.
-
Oliverda
félisten
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8252 üzenetére
Mondtam, hogy némileg.
Ill. inkább a párhuzamos műveleteken segít, a szekvenciális olvasáson nem igazán. De ezt tényleg vehetjük akár 0-nak is, mert nem igazán érezhető, csak mérhető. A resync meg, mondtam, hogy idegesítő lehet.
Egyébként mit akarsz tárolni ekkora köteten? Nem lenne egyszerűbb az életed egy mondjuk naponta időzített különbségi mentéssel, két különálló lemezre?
-
Oliverda
félisten
válasz
djculture #8245 üzenetére
Ezt az apróságot nem említettétek feljebb. Így bele sem kezdtem volna a Windows-zal való kísérletezgetésbe.
Krix: [link]
"Az alaplapi vezérlőtől se várjál többet. Kb. a W7 szintjét fogja hozni."
Attól azt várom, hogy egy áramszünet után nem fogja egy hétig újraszinkronizálni ~10 MB/s sebességgel a 3 terát.
-
Jester01
veterán
Hogy a windows mit csinál és mit nem az más kérdés.
Ettől még a "Miért vártad, hogy gyorsabb lesz?" kicsit erős volt - igenis jogosan várta volna el, ha egyszer szerinted is lehetséges.Az olvasást a Raid 1 nem gyorsítja. - ebben meg eleve nem volt szó windowsról, olybá tűnik mintha általános érvényű kinyilatkoztatás lenne.
-
Jester01
veterán
Megfelelő implementáció és feltételek esetén gyorsítja, mivel a lemezekről lehet párhuzamosan olvasni. Például ha 2 szálon különböző helyről olvasol szekvenciálisan, de adott esetben akár 1 szál esetén is. Ezen felül az átlagos elérési időt is csökkentheti.
Az írást nem gyorsítja, mivel azt mindegyik lemezre végre kell hajtani.
Pista0001:
-
Pista0001
addikt
Gyorsítania kéne, mivel minden adat megvan mindkét vinyón, így tud párhuzamosan olvasni. Az írás nem gyorsul RAID1-nél, míg RAID0-nál mindkettő, kivéve ha a az írandó/olvasandó állományok nem nagyobbak a stripe méretnél. Ez esetben a RAID0 olvasása kisebb is lehet mint a RAID1-é akár.
-
Pista0001
addikt
válasz
Oliverda #8243 üzenetére
Ha Intel platformon akarod akkor ninc miért aggódnod, nálam alaplap cserét (P55->Z77 aztán vissza) is simán túlélt a RAID0 (feltételezem a RAID1-el is hasonló a helyzet). Első induláskor kiírta az "Intel Rapid tárolási technológia" hogy RAID tömböt talált, majd pár másodperc után használható is lett.
-
Oliverda
félisten
Finoman fogalmazva egy katasztrófa a szoftveres W7 RAID1.
Természetesen a beüzemelés utáni első nap éjjelén (pénteken) volt egy 2mp-es áramszünet. Na azóta nyomja a resync-et a szerencsétlen. Utána olvastam, hogy mindezt kemény ~10 MB/s sebességgel végzi, így nem is csoda, ha napokig tart 2+ tera.
Azt hiszem száműzöm a francba, és inkább az alaplapi vezérlő megoldását fogom használni.
mod: ráadásul az olvasás semmivel nem lett gyorsabb annál, mint amikor csak egy drive volt bent.
-
Pali79
aktív tag
Mások okulására: Nemrég segítséget kértem itt, hogy szétesett a RAID5 tömböm, amit OpenMediaVault (debian) alatt hoztam létre 4db egyforma 1,5TB-s lemezből. Sajnos igazi segítséggel senki nem tudott szolgálni, de megtaláltam a gyógyírt:
1. hdsentinelt telepítettem és parancssorból leellenőriztem a vinyókat. Mind 100/100-as volt, tehát nem ez a hiba.
2. Lekérdeztem a vinyók adatait: mdadm --examine /dev/sd[abcd] | egrep 'dev|Update|Role|State|Chunk Size' Ebből kiderült milyen sorrendbe voltak a RAID tömbbe, az újjáépítés során ez nagyon fontos!
3. A kapott információk alapján újjáépítettem a tömböt: mdadm --create /dev/md0 --assume-clean --level=5 --raid-devices=4 /dev/sdd /dev/sdc /dev/sda /dev/sdb Az assume-clean opció nem csinál semmit a tömbbel, nem hoz létre új partíció, nem töröl, nem formáz csak megpróbálja összerakni úgy ahogy van. Mivel volt a tömbön kb 1,5T adat ez volt a lényeges.
4. mdadm --detail --scan >> /etc/mdadm/mdadm.conf Elmentettem az új konfigurációt.
5. Felcsatoltam az új meghajtót, beállítottam a jogosultságot, megosztásokat és minden adat úgy volt a helyén mint előtte.Öröm és boldogság!
-
xatos3
senior tag
ezt a kérdést belinkelem ide, mert szerintem ide is tartozik tulképp
-
whatnot
őstag
Sziasztok!
WD 5001AALS vinyó mellé vennék most egy Toshiba DT01ACA200-at.
Gondolkodtam azon, hogy RAID0-ba kötném a kettőt, a WD teljesen, a Toshiba meg természetesen amennyit a WD kér.
Inkább ne vagy mehet? -
djculture
félisten
válasz
Ultrazord #8234 üzenetére
De attól hogy vissza állitod a raidet a biosba nincs megoldva a dolog. Hanem be kell menni bootoláskor a raid vezérlő biosába (ki irja melyik gomb) és ott be kell állítani a raid típusát és a vinyót a kötethez adogatni. Ha ezt megcsináltad volna az adatok is megmaradtak volna valószínűleg (ha nem formázod a kötetet) na de már mindegy
-
Ultrazord
tag
-
Ultrazord
tag
elvileg raid van a gépen, viszont az eszköz kezelőben a második vinyó azt írja üres és nincs partició létre hozva, hogyan tudom megnézni, hogy tényleg raid megy e windowson belül?
-
xatos3
senior tag
nagyon hülye kérdés tudom
, de 4 seagate vinyó mellé beraknátok 5iknek egy hitachit raid 5 kötetnél? 1 terás mindegyik, 7200 rpm mindegyik, meg elvileg 32-32mb cache (ha mégse?)
tudom, alapból simán belemegy, inkább szubjektív izlés itt a kérdés -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
djculture #8221 üzenetére
Nekem 1 lemez volt dinamikussá konvertálva (2 particiót összevontam).
Win 2008 Server után Win7-ben inicializálva jól működött, de visszarakva a Server gépbe az Istennek nem volt hajlandó működni ismét.
Le kellett mentenem róla 900GB adatot, formatálni Win7 gépben és vissza mindent.
Én nem ajánlom dinamikus lemezt továbbra sem. -
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8214 üzenetére
Igen, a legtöbb sem saját CPU/RAM/battery-t használ. Teljesítményben, szolgáltatásban esetleg lehet jobb egyik-másik (pl. mindegyiknél lehet a stripe méretet állítani, ill. a jobbaknál kézzel lehet indítani/leállítani a check/rebuild folyamatot).
Nem bullshit, valóban van ilyen, de a Win-es software RAID1 is javít némileg az olvasási sebességen. Nem annyit, mint egy jobb vezérlő, de mérhető.
Dinamikus lemez: a topictárs által írt válaszból, ha nem derül ki, írj!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
HUfantom
őstag
Hát sajnos a Desktop RAID nem igazi RAID. Kísértetiesen hasonlít hozzá de nem az. Máshogy használsz egy asztali gépet mint egy szervert. Teszel rá 500 progit, netezel, játszol. Néha lefagy néha kapsz valami wormot. Azért ugye te is belátod nem épp ideális környezet fontos adatok tárolására. Egy 100.000es kártyát meg nem fogsz megvenni egy asztali számítógépbe. Ha ilyen terveid vannak / És persze pénzed /, akkor vegyél egy kis szervert / PL: HP microserver vagy rakj össze kis gépet / és arra pakolgasd ki ami fontos.
Én is hasonlót építgetek. Osztja majd a területet, tárolja a fontos cuccaimat, közben torrent seedel és wifit szór. Szűri az internetforgalmat, hogy a torrent se legyen korlátos, de ne legyen 1000+ ping online játékokban. Később kezeli az ip kamera rendszert és menti X hónapra visszamenőleg valami jó kis tömörített formátumban. Szórja a családi fotókat a digitális képkeretekbe. Streameli a kedvenc zenéidből összeállított listát a házban. Sokféle lehetőség van. És ez kb winyokkal sem fog 100.000 forintba kerülni...Másik lehetőség:
Mondjuk Zene, Film ami hegyekben áll a neten könnyen pótolható. Maradnak a családi/baráti/élmény fotók. Googlenak van egy picasa nevű szolgáltatása. 3.5 dollár / hó = 1 pizza / hó és 20 gigányi képet fel lehet tölteni, amire vigyáznak. Ha a Google mondja vigyázunk rá az talán jelent valamit. Mehetnek a családi fotók, lehet facebookra meg akárhova linkelni és könnyebben hozzáfér a többi családtag is. Egy könyvtár mélyen lehet szervezni, így egy jó rendszer kitalálsz és ott a bombabiztos hely a fotóknak.Oliverda
A RAID 1 faék egyszerű, így nem igazán lesz teljesítménybeli különbség.
Régebben alaplapcsere esetén a hardveres megoldásnál inkompatibilitás is volt, így újra kellett kreálni a tömböt. Win 7el ilyen gond nincs.Dinamikus lemez:
Idéznék egyet Microsoftéktól:
"Az alaplemezek elsődleges partíciókat, kiterjesztett partíciókat és logikai meghajtókat használnak az adatok rendezésére. A formázott partícióra más néven kötetként lehet hivatkozni (a partíció és kötet kifejezések gyakran azonos értelemben használhatók). A Windows jelenlegi verziójában az alaplemezek négy elsődleges partícióval vagy három elsődleges és egy kiterjesztett partícióval rendelkezhetnek. A kiterjesztett partíció több logikai meghajtót is tartalmazhat (maximum 128 logikai meghajtó támogatott). Az alaplemezen található partíciók adatai nem oszthatók fel és nem oszthatók meg más partíciókkal. Az alaplemezeken található minden egyes partíció önálló identitást képez.A dinamikus lemezek nagyszámú (körülbelül 2000) dinamikus kötetet tartalmazhatnak, melyek az alaplemezeken használt elsődleges partíciókhoz hasonlóan működnek. A Windows egyes verzióiban a különálló dinamikus merevlemezeket egyetlen dinamikus kötetbe kombinálhatja (átnyúlás), az adatokat feloszthatja több merevlemez között (csíkozás) a teljesítmény fokozása érdekében, vagy több merevlemezre duplikálhatja az adatokat (tükrözés) a megbízhatóság növeléséért."
-
Oliverda
félisten
Oké, akkor első körben megnézem majd a W7 RAID részét. Remélem nem lesz vele nyűgöm.
Ha jól sejtem, akkor a alaplapi chipsetek (Intel/AMD) által generált RAID 1 sem jobb mint a Win által kreált.
Illetve pár éve mintha olvastam volna olyat, hogy a jobb HW-s vezérlők RAID 1 módban képesek nagyobb olvasási sebességre a párhuzamos végrehajtás miatt. Ez igaz, vagy csak valami bullshitbe botlottam?
Ugyan nem tartozik ide szorosan, de pontosan mit takar a "dinamikus" lemez Win alatt?
-
xatos3
senior tag
egyébként az amd alaplapi raid vezérlője elég ahhoz hogy magamnak tárolgassak rajta raid 5ben családi fotókat, zenéket, filmeket?
vagy hosszú távon szükség van komolyabra?
-
brd
nagyúr
-
Oliverda
félisten
Ja, mondjuk amíg beolvas/összehasonlít cirka 2,5 terát, az nem 5 perc. Egyébként check alatt hozzá lehet férni az adatokhoz, vagy addig zárolja a meghajtót?
Amúgy ezt a vezérlőt nézegettem.
Még valami: Ha újratelepítem a tömb alatt az OS-t, vagy isten ne adj Win 8-ra frissítek, akkor ugye nem kell újra építeni, és patentül működni fog az egész?
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8208 üzenetére
Szerintem nem, pláne, ha nem OS lesz rajta. Bár, ha valaki mondjuk rendszeresen tuningolgat/tesztel, és ettől sok nem clean shutdown/reset lesz, akkor idegesítő lehet az állandó check/rebuild.
Igen, mindig elkezdi, mert azt a jelzőt, ami ezt megakadályozza, csak rendeltetésszerű leállítás esetén írja ki.
Beolvassa a HDD-k tartalmát, és ami nem egyezik, azt kiírja arra, ami a nem jó (régebbi) állapotot tartalmazza.
-
HUfantom
őstag
válasz
Oliverda #8208 üzenetére
Hát szerintem nem....
A win7 simán megbirkózik a RAIDel ha esetleg linux az meg nem is kérdéses.
Rebuild / Recheck folyamat.
Megnézi, hogy szinkronban van-e a két winyó. Ha nem akkor abba kell kerülnie. Ez RAIDkártyával vagy anélkül is menni fog. Persze ha egyszer lefagy a win7ed akkor nem fogja az egyik winyóról mind a 3TBot átnyomni a másikra.Fagyás, vagy nem rendeltetésszer leállás esetén mindig elkezdené a rebuild/check folyamatot?
Igen. Az olcsó RAID kártyáknál is el fogja / olcsó = 100.000 Forint alatt. /Ettől nem kell félni végül is az adataidra akarsz vigyázni.
Látom van SSD-d. Ha azon van a rendszer akkor az újraépítés közben simán lehet bármit csinálni. Kicsit lassabban tölt 2 pálya között a játék / Persze ha a RAID tömbre raktad a játékot. / , vagy tovább tart míg benyomja a cache-be az első pár perc filmet.Persze a Backup-ot nem pótolja........
-
Oliverda
félisten
SATA-s RAID 1-hez érdemes külön vezérlőt venni?
Amúgy a tömbön nem lenne OS. Fagyás, vagy nem rendeltetésszer leállás esetén mindig elkezdené a rebuild/check folyamatot? Ez pontosan miből áll? Minden beolvas ill. összevet a másik meghajtó tartalmával?
Két 3 terás drive lenne RAID 1-ben.
-
HUfantom
őstag
válasz
Oliverda #8199 üzenetére
A Windows 7 által kreált RAID 1 mennyire megbízható?
Kb amennyire a windows 7. Ha rendesen fel van rakva és nincs bugod driver amitől lefagyna akkor rendesen működikHa egy ilyen kötetből csak úgy kikapom az egyik meghajtót, akkor mi történik?
A régi gép sikítani, fog hogy eltűnt a winyo nincs mire sync-elnie, de menni fog
De már a RAID 1 megkreálásakor lesz a windows indító menüjében egy Secondary bejegyzés. Bármelyiket indítod működni fog.Simán tudom olvasni az adatokat egy másik gépben?
Igen mivel szoftveres raid. NTFS fájlrendszerű marad mindkét merevlemez -
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8202 üzenetére
Egy kulturáltabb vezérlővel ugye lehet állítani, hogy mennyire terhelje a rendszert a rebuild/check, vagy esetleg még azt is, hogy ezt mikor tegye, vagy esetleg kézzel indítható/leállítható bármikor a folyamat. A Windows software-es RAID-je esetén a rebuild/check észrevehetően lassítja a rendszert, amikor történik, ill. ha nem clean shutdown volt, akkor indul a check azonnal, amikor a megfelelő szolgáltatás elindul a boot folyamán. A lefagyás természetesen nincs összefüggésben a RAID-del, csak ha megtörténik egyéb okból, akkor az nem clean shutdown, ezért ilyenkor mindig jön egy rebuild/check. Normális vezérlő esetén ilyenkor ez nem történik meg, mert a saját RAM-jában ott lesznek a még esetleg nem commitolt adatok, és az újraindulás után ki tudja írni a lemezre.
-
Oliverda
félisten
-
brd
nagyúr
válasz
Oliverda #8199 üzenetére
Semmi nem történik, működik tovább az OS, én semmilyen problémát nem találtam még a működése közben. Az egyetlen hátránya, hogy az esetleges lefagyás, vagy probléma utáni rebuild/check nem állítható, automatikusan megtörténik (sokszor jobb lenne, ha időzíteni lehetne, vagy leállítani; tudtommal egyiket sem lehet).
Új hozzászólás Aktív témák
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- SSD-k / HDD-k ( 250gb-2TB-ig. )
- Samsung PM991 -512 gb m.2 Nvm-e SSD (2242)
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2906, 100% Akkumulátor
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest