Új hozzászólás Aktív témák
-
szolnoki
csendes tag
Ha valakit érdekel hogy mi a tapsztalat az alábbi konfoggal, szívesen elmesélem. Nagyonalakban:
- DELL PERC 6/i valódi RAID kártya (Ebay-ról, kb 9eFt)
- 4 db mezei WD GREEN winyó RAID-5 ben
- 4 év stabil működés, pedig volt már minden crash, áramszünet, stb... -
Freddy TNT
őstag
Hello mindenki !
Az lenne a kérdésem, hogy van-e valamilyen RAID kártya összehasonlító teszt vagy diagramm, adatlap, stb? Úgy értem az olcsó 3000-től a százezrekig.
Arra lennék kíváncsi, hogy ár/ érték arányban mi mutatható ki bennük teljesítmény szempontjából.
Továbbá alaplapi kontra PCI-E vezérlők tesztje ?
Bónusz kérdés: Van egy Asus M5A99FX PRO R2.0 alaplapom amivel egy RAID 0-ás tömböt használok. Az létezik, hogy a működéséhez bekajál a rendszer memóriából ?? (nincs integrált VGA!)
Ugyanis a bios még jól detektálja a ram méretét de a windows alatt már pár száz megával kevesebb van.Előre is kössz a válaszokat !

-
Anubis_9
addikt
Sziasztok!
ZyXEL NAS520 vásárlása előtt állok. A kérdésem, hogy ha tükrözni szeretnék majd, akkor ki lehet választani, hogy konkrétan milyen mappákat tükrözzön a NAS, vagy csak teljes meghajtót lehetséges tükrözni?
Köszi!
-
Osi222
tag
Nem ajánlom amd raid használatát, nekem is meggyűlt vele a bajom. Picit feljebb olvashatsz a mizériámról.
Én most jelenleg a win10-en belüli tükrözést (aka RAID1) használom, így semmi panaszom nincs, és az ssd-k is jó 20%-al gyorsabbak. Alaplaphiba esetén is lényegesen könyebb helyrehozni a tömböt, nem kell egy az egyben ugyanolyan deszka után kutakodni. -
Wolfy_
tag
kicsit keresgeltem meg es azt lattam, hogy az SB950-es AMD chipsetnek tobb Crucial SSD-vel is problemaja van RAID modban. mivel az altalam vett Adata-ban is ugyanolyan Marvel chipset van, ez nem sok joval kecsegtetl.
a fent emlitett Marvel fele RAID vezerlovel amugy van valakinek tapasztalata?
-
Wolfy_
tag
igen, a telepitonel betoltottem ezt, a gepben levo vinyo felporog, de a listaban nincs tole valtozas.
a meglevo win7 ala pedig feltettem ugyanezt a drivert - igy volt hajlando egyaltalan elindulni (a crucial ssd-re van rakva) es nem kek halalba halni boot kozben. szoval sajnos az a driver ugy nez ki nem segit. -
brd
nagyúr
Meg kellene adni (pendrive, másik HDD, amit lát a telepítő, vagy ráírod a DVD-re) a RAID vezérlő driverét a telepítőnek, azon a képen, ahol a telepítés helyét választod ki. A drivert a vezérlő gyártójának honlapjáról tudod letölteni (ha jól látom ez az), és a telepítőnek olyan formában kell, hogy látsszanak az .inf file-ok a könyvtárban, amit megadsz neki.
-
Wolfy_
tag
Sziasztok!
van egy problemam RAID/SSD/Windows temakorben.
elhataroztam, hogy RAID1-esiteni akarom a dolgokat itthon. ugy gondoltam, hogy a gepbe veszek 2 egyforma SSD-t, RAID1-et csinalok beloluk es a felere Ubuntut, a masik felere pedig win10-et rakok. az alaplapom egy Asrock 970 Extreme3, vettem 2 db 128 gigas Adata SP920 SSD-t (a gepben eddig volt mar egy 30 gigas Kingston es egy 64 gigas crucial SSD.a BIOS-ban atallitottam a SATA modot RAID-re, remekul megcsinaltam a RAID1 kotetet, az Ubuntut gond nelkul fel is tudtam tenni. viszont a windows 10 installer sehogy ne akarta latni a kotetet. azota csinaltam mar sok probat es a mar meglevo windows7 es a win10 install is csak akkor latja az SSD-ket, amikor a SATA mod AHCI-ra van allitva. (a masik 2 SSD latszik RAID modban is a legujabb AMD RAID drivert felraktam win7 ala, win10 installnal meg alapbol is).
szerintetek van valami esely ra, hogy valahogy eszleljek a windows-ok ezeket az SSD-ket is az alaplapi vezerlovel?
ha az AMD-s RAID vezerlovel nem tudok zoldagra vergodni, akkor mondjuk egy PCIe-s SATA RAID vezerlot erdemes lehet venni? Egy Marvell 88SE9128-t neztem ki, az gondolom hasonlo kategoria mint az alaplapi vezerlo. Ezzel szerintetek jo lehet?Minden tanacsnak orulok, elore is kosz!
-
-
válasz
arthur3d
üzenetére
Szia!
A RAID 5 vs RAID 6 kérdése annyi, hogy 6 winyóból mennyit akarsz adatnak és hibatűrésnek.
Gondolom nem kell magyarázni a 4 adat 2 paritás és a 5 adat 1 paritás lemezek elosztását.
Mondjuk ha a szoftver engedi akkor inkább RAID Z vagy RAID Z2-t ajánlanám...A milyen gép inkább a felhasznált szoftvertől függjön. Gondolom nem csak 1 osztott meghajtóként akarod használni a tömböt, így először válasz szoftvert hozzá és az majd megszabja miből mennyi kéne....
Itt van pár felsorolva.
Ebben nem vagyok nagyon otthon én FreeNas-t fogok építeni annak 16+ GB ram és jó erős proci kell -
arthur3d
tag
Sziasztok,
Egy kis otthoni kiszolgálót szeretnék épiteni. Az otthoni gépeket (asztali gép, laptop, médialejatszó) lenne hivatott kiszolgálnia. Raid5-öt vagy raid6-ot érdemes-e épiteni 6db HDD-vel? Továbbá, milyen gépet elegendő alá tenni? Úgy gondolom egy i5-ös proci 8GB rammal elég lenne, de nincs ilyesmi tapasztalatom.
Előre is köszönöm.

-
fulcrum
tag
- mentést és update-t kézzel kikapcsoltam, nem ment 72 órája,
- hétvégén, mint fájlszerver nem volt használatban, csak mint DHCP osztott pár IP címet, az minimális használat szerintem,
- Intel kontroller alapbeállításon van, nem konfiguráltam sehová
- 27%-on áll most, annyi változott, hogy nemrég talált és javított egy hibát... több infót nem ad.köszi

-
brd
nagyúr
válasz
fulcrum
üzenetére
Sorban:
- lehet normális, és azt, hogy ott nálad normális-e, nem biztos, láttál olyasmit a kontroller programjában, hogy egyes műveleteket (pl. Rebuild, Consistency check, ilyesmi) milyen gyorsan csináljon (%-os értékek szoktak lenni, és alapból olyan 30%-ra szokták állítani)?;
- ha az előző pontban írt az oka, akkor van, egyébként nem nagyon;
- igen és nem.
alapvetően csak ellenőriz (tehát olvassa mindkettő lemezt), de ha eltérést tapasztal, akkor a RAID vezérlő szerint frissebb lemezről átmásolja az adatot a másikra, hogy ugyanaz legyen mindkettőn.
Mennyire biztos egyébként, hogy nem használta a server a lemezeket? Mentés, hétvégén dolgozó kolléga? -
fulcrum
tag
Sziasztok!
Egy Dell T20-ban RAID1 tömbön Win szerver üzemel (alaplapi Intel Rapid Storage kontroller), és áramszünet + félresikerált Windows Update után nagyon lassan megy minden, kiderült, hogy az Intel Rapid Storage Technology "ellenőrzés és javítást" kezdett a tömbön.
Ilyet már láttam többször, viszont olyat, hogy 64 óra alatt csak 25%-ig jut (hétvégén, nyugalomban, szerver használaton kívül volt), olyat még nem. A lemezeket (2x2TB) normál állapotúnak mondja, semmi hiba rajtuk.
Van tapasztalata valakinek, lehet ez a "tempó" normális? Van-e módszer a "felgyorsítására"?
Illetve, hogy ez az "ellenőrzés és javítást" egyenlő a RAID újraépítésével? BIOS-t nincs módom megnézni, így nem tudom, hogy tört RAID tömbnek jelölné-e meg ott...
-
törölt tag
-
daveh
tag
Sziasztok!
Sajnos elég nagy bajban vagyok, hátha valaki tud nekem segíteni..
Van egy Gigabyte P55A-UD4 lapom, nos ehhez most újítottam egy SSD-t,
értelemszerűen a Sata3-ra akartam rakni a gyorsulás végett, de sajnos semmivel nem lett gyorsabb.
Folyamatosan ,,AHCI BIOS NOT INSTALLED" felirat volt az oprendszer indulása elött..Biosba mindent ahci-ra állítottam, de az eredmény ugyanaz volt.
Addig addig piszkáltam, még egy alkalommal elfelejtettem lehúzni a már jól bejáratott 1TB-os "hagyományos" vinyómat (amin a jelenlegi rendszer futott) aztán betévedtem ebbe a SATA RAID CONFIGURATION menübe is, amit hát nem igazán értettem, de addig nyomkodtam még csináltam valami virtual disket, amit aztán töröltem is gyorsba... Nos, azóta sajnos az összes adatom elveszett, évek munkája ment kárba
Tudom, aki nem ért hozzá, ne nyúlkáljon ilyenekhez, de hátha valakinek van egy építő jellegű ötlete, hogy visszanyerjem az adataimat valamilyen módon..
Válaszotokat előre is Nagyon Köszönöm! -
Munkas
aktív tag
Kösz! Ettől tartottam én is. Végül is az sem baj, ha berakom a másik mellé, aztán átlinkelem az user könyvtár alatti mappákat, csak a raid elegánsabb lett volna.
-
Munkas
aktív tag
Kezd elfogyni a rendszermeghajtóról a hely, ami egy SSD. Arra gondoltam teszek mellé még egyet és a kettőből csinálok egy raid tömböt. Az alaplapon nincs raid.
Tud olyat a Windows, hogy ő kezeli a raid-et? Ha igen, akkor gondolom úgy is megy a dolog, hogy nem kell újra telepíteni. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
raczger
üzenetére
Ezt inkább a külső házak topikjában kérdezd meg.
Ez a topik nem ilyen RAID-el foglalkozik.
-
raczger
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
Igen, itt találtam néhány ilyen külső házat. Nem értek sajnos a témához, ezért is kérdeztem, lehet, hogy olyat akarok, amit nem lehet, de havernak most is egy hasonló külső házban van 2db hdd-je raidben, de azt már rég kinőtte, így kellene neki még egy mellé.
Igazából neki egy ilyen is jó lenne, de ehhez képest szeretné tudni lenne-e olcsóbban rá valami megoldás.
-
raczger
őstag
Mac(ios)-hez milyen külső házat ajánlanátok? Egyáltalán felismer bármilyen házat az oprendszer? Havernak kellene, 2db 2tb-os wd greent tenne bele.
-
Osi222
tag
Válaszolok magamnak:
csak a következő felállással lehet RAID módot használni:
Sata 1-4 RAID
Sata 5-6 IDEAz első négyben a 2-4 porton a 2db WD van raid 1-be kötve, a két ssd pedig külön szingliben fut. Megjegyezném, hogy ebben az esetben TRIM és hasonló OS rendszerben lévő okosságok nem működnek.
Üdv.
-
Osi222
tag
Sziasztok!
Alábbi rendszert vettem nemrég:
-Asus M5A97 EVO R2.0 alaplap (sb950 chipset)
-120GB Samsung 650 Series SSD
-250GB Samsung 850 EVO SSD
-2TB WD 3.5" Caviar Green x2Következő felállásban szeretném használni a fenti konfigot:
2 SSD külön-külön AHCI mode, a 128-as lenne az OS, a 250-es a vdmi rendszerekhez.
A 2db WD Green pedig menne RAID 1-ben.
Ehhez jön még pluszban hozzá, hogy egy DVD meghajtónak kellene IDE módban futnia.Olvasva az alaplap guide-ját, és az AMD chipset tulajdonságait, ez a felállás nem is tűnik olyan egyszerűen megvalósíthatónak.
Ha a sata 1-4 közötti portokra kötöm a 2 ssd-t, akkor az ahci menni fog. Viszont akkor az asmedia 5-6-os portra kellene kötni a 2 wd-t, hogy ott raidet be tudjak állítani. Viszont akkor ott a dvd író, aminek nincs ide portja, hiszen kilőttem a két meglévő lehetőségem...
Szerintetek hogyan lehetne okosan megoldani, hogy mind a három feltétel (AHCI, RAID és IDE) teljesűljön?
Köszi a segítséget előre is!
-
Nisida
aktív tag
válasz
HUfantom
üzenetére
Oké félre értettük egymást.
De egy külsős raid meghajtó kezelőt ahol a meghajtó rendezi le a raid feladatokat meg külön álló tömböknek mutatja, de ott sem lemezenként látom hanem egy írható és egy nem írható "szellem" tömbként. Vagyis a 3 db 2 TB-s lemezekből álló RAID 5-öm 1 db 2 TR írható formázható, particionálható tömb és van mellette egy kb. 1,8 TB "szellem" nem írható, formázható, particionálható , zárt tömb. (valamikor 2-vel ezelőtt azt írtam, hogy 4 db 2TB-s lemezzel 7TB lesz a RAID 5 tömb írható lemezterülete ez hülyeség elnézést. A helyes a 6 TB.)
-
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Szia, Igen a RaidReconstructor - nem olyan egyszerűen, sok kínlódás után - de visszahozott mindent az egyik, a kisebbik, SSD RAID0-ról, el is kezdtem írni egy leírást, hogy lépésről-lépésre hogyan sikerült. De amikor elkezdtem ugyanúgy megcsinálni a másik RAID0-t, ez már 3x1Tb HDD-ből áll, ezen viszont egyáltalán nem működik, az elsőnél kijárt út :-(. Tippem is van, hogy miért nem talál semmit: az elején csinál egy tesztet, az eső valahány ezer sectorokkal végigpróbálja a lehetséges RAID variációkat, és amelyik értelmes eredményt hoz, azzal a beállítással végzi a visszaállítást. Mivel ezen a 3Tb-os RAID0-n a vágatlan, nyers, 4K-s videók vannak, így szerintem csak olyan óriási fileok vannak a lemez elején, hogy a tesztelt méreten nem talál semmit értelmes filet sem, így el sem kezdni a helyreállítást :-(. Ezen viszont a TestDisk talál (úgy tűnik) törölt partíciót, csak a 3Tb miatt minden próbálkozás 1 napig tart. Még kínlódok vele, de fotózok mindent, biztos, hogy fogok csinálni egy step-by-step leírást végén, hogy mások könnyebben boldoguljanak. Eddig idáig jutottam...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kocsislevi
üzenetére
Azt a programot kipróbáltad már, amit linkeltem?
Nekem nincs sok tapasztalatom elromlott RAID-el.
-
Helló! Itt egy link Windwos 7 alatt, hogy néz ki egy RAID 1+0 Mivel alaplapi RAID-el van csinálva a windows mint a bal oldalon is látod egy 3 TB-os tömbnek látja erre jönnek a particiók.
Jobb oldalon viszont Intel RAID eszközével már látni lehet miből hány darab alkotja a tömböt és azoknak külön külön milyen az állapota
-
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
A mérésed alapján a windows csak az egyik lemezt használja olvasni mivel nem gyorsult semmit.
TALÁN a alaplapi RAIDben már van ilyen de ez csak TALÁN............Itt egy Link ahol MACbe tesznek lemezeket és ott gyorsul a olvasás.
MB/sec:
Single drive: 184 write / 181 read
2-drive mirror: 184 write / 198 read
3-drive mirror: 184 write / 271 read -
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
Szia! Lehet elértettél valami, vagy rosszul fogalmaztam...........
Tehát ha az alaplapi raid vezérlőt használom, akkor a windows nem látja majd?
Ez így nem igaz. Legrosszabb esetben kell neki az alaplaphoz járó "raid driver" és látni fogja....Amiről beszélni akartam, hogy a RAID 1 0 10 5 6 .... Stb megvalósítása.
Ha az alaplapi RAID vezérlőre bízod a dolgot akkor a Déli-híd / South-Bridge / ben lévő integrált chip végzi a merevlemezek vezérlését a raid kialakítását és az egész hóbelevancot.
Ilyenkor a WINDOWS / Linux / MacOS lát egy meghajtót ami XY méretű és arra ír és olvas amilyen sebességgel tud. -
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
No, kifaggattam az exemet, valószínűleg amikor meghalt a régi c:\ és a BIOS jött elő neki, ő rányomott "próbaképpen" a Default settings-re így tűnhetett el a RAID. Kérdés, hogy akkor mi lenne a megoldás? Más fórumokon olvasgatva találtam olyan infot, hogy a SATA vezérlőt AHCI-ról RAID-re kell állítani, ugyanazzal a névvel és stripe sizzal beállítni, és a TestDisk-programmal visszaíratni a partíciót. A Név az ahogy a Windowsban ki volt írva az Array? A Stripe size? Biztos, hogy nem emlékszem, hogy anno mit állítottam be.... Az megtudható esetleg valahogyan?
-
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Szia
Tettem fel új Win10-et, új Intel Rapid St.T.-st stb, de nem oldódott meg a helyzet. Továbbra is egyben látja a Windows az arrayeket, nem külön külön driveként, de formatálni akarja mindenképp, a lemezkezelőbe belépve meg inicializálni szeretné. Egyébként a Lemezkezelő soraiban mindkét RAID arrayt egyben látja, de kétszer is szerepel mindkettő: egyszer úgy, hogy nincs inicializálva, alatta meg úgy, hogy "RAW" és egészséges partíció D: és E:
Biosban ha az EZ Tuning Wizarba megyek aho a RAID beállítások vannak ez fogad:
Change AHCI to RAID
Do you want to enable RAID?
Note:
1. The SATA mode will change to RAID and will restrat your PC instantly to take effect
2. Changing SATA mode may cause the existiing operating system boot failure and cannot be recoverably
3. EZ Tuning Wizard supports RAID configuration in UEFI mode onlyErre nem mertem eddig Igent mondani
Ha bemegyek a BIOSban az "Advanced/PCH Storage Configuration" menübe, ott látom hogy a RAIDben részt vevő lemezek "SATA Controller 1 Mode Selection" sora "AHCI"-ra vn állítva (bár biztos, hogy én nem nyúltam hozzá). Ezt átállítsam RAID-re? Azzal nem fog törlődni minden?
Ha egy lemezként látja a Windows a lemezeket, nem külön külön, akkor az azt jelenti, hogy a RAID Biosban lett létrehozva, vagy rosszul gondolom?
-
SalvadorLynx
aktív tag
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
Ha alaplapi raid vezérlőt használok, akkor az más implementációt is eredményezhet, vagyis gyorsulhat az olvasás?
-
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
Szia! Igyekszem eloszlatni a kételyeket...
Biosban csak akkor kell RAID-re állítani amikor az alaplapi RAID vezérlőt használod. Ebben az esetben mindkét merevlemez tartalma elvész és kapsz egy új diszket a Windows nem is látja egyben. Max a kezelőprogram felületén láthatod....Ha a Windowsra bízod akkor a hardverek semmit sem fognak tudni erről, mivel minden az operációs rendszer szinten zajlik...
-
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
SzUper!
ITT van a videó, hogy kell beállítani a RAID 1-est. Ha ezeket látod és megcsináltad akkor működnie kell a raid tömbnek -
válasz
SalvadorLynx
üzenetére
Szia! Első kérdés milyen oprendszert használsz ? OK, hogy windows de melyik ?
Elvileg ha a két merevlemez-t egynek látja és nincs gyorsulás akkor sima RAID 1-ben vagy.Sajnos a RAID 1 nem minden esetben gyorsítja az olvasást ez inkább implementáció függő.
Windows kb úgy valósítja meg hogy mindkettőre ír egyszerre de ugye az elosztott olvasás már bonyolultabb algoritmust és szervezést kíván. -
SalvadorLynx
aktív tag
Van két 1TB-s vinyóm próbáltam raidre beállítani őket. A BIOS láthatóan nem szerette (M5a97 evo rev2) Ha raidbe tette 1-4 ig a stákat akkor az 5-6 nem lehetett más mint ide vagy raid. Márpedig a rendszerem egy ssd-ről fut ami a TRIM miatt AHCI-t kíván. Most minden ahci módban működik, a két vinyót meg a windowson belül tükröztem. Persze az adatbiztosnág miatt is kellet két vinyó, de én Raid 1-et szerettem volna beállítani, mivel akkor az írási sebesség ugyan annyi, de az olvasás kéne, hogy gyorsuljon. Mértem és 197 mb/sec es adat nem azt mutatja, hogy gyorsult volna. Azt meg nem tudom - és a windowsos segítségek nem túl informatívak- most akkor mennyire van raidben és milyenben. Szerintem semmilyenben. Van még egy 990fx extreme 4 lapom, egy kis ezüst paszta került cpu foglalatba, de lehet kitakarítom, ha azzal tudok egyszerre raidet és ahci-t használni.Windows sávozás nem akarok használni, mert Archicad terveket nem akarok veszíteni, ha valamelyik kipukkan
-
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Tőlük a GetData back-et ismerem, az már sokszor mentett életet. Viszont ez itt nem jó, nálam a Windows már egyben látja a 3 hdd-t itt meg külön-külön kellene megadni a hármat, amit nem is tudok, mert nincs csak egy alistában. Megpróbálok egy rendes Win-t feltenni, uefi (ez vmi lite verzió, nem ehhez a géphez írtam ki, de mivel a rendes nem ment, az expárom feltette ezt). Megnézem arra mit mond majd a BIOS, vagy mit fog látni egyáltalán. Most már jönnek elő az emlékek, akkor sem tetszett, hogy nem találok "rendes" beállítási lehetőséget, csak ezt a "Wizardot", csak akkor, mivel minden üres volt, könnyen próbálkoztam, most meg sehova sem merek kattintani, mert bár általában értek jól a gépekhez, csak RAID ben nincs semmi tapasztalatom se, plusz ez az uefi új nekem.... Biztonsági mentések meg addig vannak, amíg együtt voltunk, azóta, meg hiába tépem a számat...
Én sem tudom mi köze az uefinek hozzá, a BIOS írta most ki, hogy csak akkor tud működni (próbáltam fotót feltölteni, de nem látom.) -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kocsislevi
üzenetére
Ezzel a programmal tudod megnézni
RAID ReconstructorIngyenes változattal nem lehet visszaállítani, csak megmutatja meg tudná-e csinálni.
Vannak más programok is biztosan. Várd meg mások javaslatát is.UEFI-s telepítéssel kapcsolatban nem tudok segíteni, nem is nagyon értem mi köze van RAID-hez. De biztos van.

-
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Hm pedig kifejezeten úgy rémlett, hogy BIOSból csináltam, most így látva be is ugrott ez a felület (rég volt már). És mitől látja akkor most is egyben a HDD-ket a Windows? Ezért gondoltam, hogy tuti a BIOSban lett beállítva) Nem lehet, hogy a Wint kellene újratelepítenem egy uefi-s usbről? Egyébként van esetleg javaslatod, ilyen programra? Az csak "ránéz", nem végzi ki, ha nem sikerül megoldania? És utolsó kérdésként: hová küldhetem a sört a segítségért :-) ?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kocsislevi
üzenetére
Ha nem változtattál semmit a BIOS-ban, akkor nem BIOS-ban lett létrehozva RAID mivel most AHCI üzemmódban van a vezérlő.
Mivel valószínűleg ez a helyzet és Windowst újratelepítetted, ezért valamilyen RAID helyreállító programmal tudod csak kiolvasni az adatokat a merevlemezekről.
-
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Ó, nem néztem bele eddig, gondoltam jobb ha a BIOShoz nem nyúlok, meghát a Win egyben látta... Ezen az EZ Tuning Wizard-ban van a RAID és ezt mutaja most, de nem tudom, mire merjek kattintani:
Change AHCI to RAID
Do you want to enable RAID?
Note:
1. The SATA mode will change to RAID and will restrat your PC instantly to take effect
2. Chnaging SATA mode may cause the existiing operating system boot failura and cannot be recoverably
3. EZ Tuning Wizard supports RAID configuration in UEFI mode onlymost ezt olvasva - mondja a párom hogy nem az USBről telepítette végül, amit adtam neki, hanem lemezről, mert volt neki egy korábbi, de az nem UEFI telepítő, tudom. Akkor az a gond, hogy nem UEFI módban lett telepítve? Ha UEFIben telepítem menni fog elvileg?
(Modjuk a BIOS Boot/Secure Boot alatt az OS typera Windows UEFI mode-ot ír...)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kocsislevi
üzenetére
RAID BIOS-ba belépve mit mond a RAID tömbre a gép?
-
kocsislevi
csendes tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Hú nagyon köszönöm....Igen előtte Win8.1 volt frissen telepítve, akkor volt új a gép, BIOS ból csináltam, ASUS X99-Pro az alaplap egyébként, és RAID0, mert ezek video vágásra lettek létrehozva cache-elésre, és elvileg a sebességre kellett igazán. (Abba ne menjünk bele, hogy végül miért vannak rajta fontos adatok... a párom használja). Egy Kingston M2 drive volt a C, ami megadta magát (fél év után) most egy kis sata ssd-re került az új oprendszer, de az utolsó SATA portra tettem, hogy ne változzon semmi sorrend a raidben - oda más máskor is dugtam be hozott HDD-t gond nélkül. Most a Windows szépen egyben látja, egy "HDD"-ként, csak épp nem látszik rajta semmi, formázni akarja - amit eddig nyilván nem engedtem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kocsislevi
üzenetére
Az előző rendszeren csináltad a RAID tömböt vagy RAID BIOS segítségével?
Milyen RAID-ről van amúgy szó? -
kocsislevi
csendes tag
Sziasztok, nem tudja esetleg valamelyikőtök, hogy új, friss Win 10 telepítés után, miért nem látom a korábban működő, rendszer lemeztől független, alaplapi RAID vezérelt lemezeimet? A telepítés után, amikor az Intel chipset drivereket feltettem, köztük ugyebár az Intel Rapid tárolási technológiát, azonnal rákérdezett, hogy "ezt lemezt formázni kell a használathoz" de nem mertem rákattintani, mert tele van adattal, ami kellene. Az Eszközkezelőben a Tárolóvezérlők közt csak a "Microsoft tárolóhely-vezérlőt" látom, nem mutat Intel Rapid T.-t. Látom a RAID köteteket (két külön RAID0 is van egymástól függetlenül), de bármelyikre kattintok, formázni akarja. A Raidekenek semmi baja nem volt, a rendszert telepítettem újra egy külön ssd-re. Ha megnyitom az Intel Tárolási Technológiát, akkor azt írja, hogy "a rendszer egy vagy több hibát észlelt és adatvesztés történhet. Helyre hozható ez valahogy?
-
Nisida
aktív tag
Szerinte nézd meg a hardveraprót , ott vannak használt "ipari" raid kártyák, egyetlen hátránya az , hogy 95%-ban Sata 2-es Hdd-re jók. Ha nem gond a Stat 2-es vs. 3-as 3 Gh/s különbsége akkor szerintem nagyot nem lehet mellé lőni.
A szoftveres meg házilag 0 Ft-ből megvan. -
Munkas
aktív tag
Kösz a tippeket!
E szerint az a legegyszerűbb, hogy ráveszem a Win-t, hogy ő csinálja a Raid-et?
Ha mégis kártya, akkor melyik lenne célszerű?
Túl sokat nem érdemes beruházni rá, mert akkor egy NAS talán előnyösebb lenne, csak annál meg visszatartó erő, hogy, azt is meg kell tanulni.(Felhős megoldásokon is töprengtem egy ideig, de arra jutottam, hogy oda bizalmas dolgokat nem lehet feltölteni. Meg ha történik valami nagyobb dolog a világban, és az az ellenfelek, terroristák stb. elvágják a net kábeleket, lelövik a műholdakat, akkor oda az adatoknak. Vagy elég annyi, hogy az állam egyszer csak központilag blokkol egyes adatforgalmakat.)
-
Nisida
aktív tag
A fenti problémában vagyok én is annyival megfejelve, hogy az SSD-s is betelt. Nekem létfontosságú a folyamatos rendelkezésre állás ezért én a köv. megoldást választottam:
- 1 SSD régi felhasználó progiknak (250 GB)
- 1 SSD új csak a rendszernek. (128 vagy 250 GB)
- 1 db régi 2 TR WD red adatnak amelyet alaplapon lévő Marvell-el RAID 1-be rakok egy új 2 TR WD red-el.+ 4 db új / használt 2 TR WD red RAID 5-ben hatsó tárnak külön rackbe. Ez így 7 TR.
Emelet van 2 db 1 TR régebbi amiből az egyik rendszer backup a másik adat backup.
Ez kicsit túl biztosítottnak tűnik de van 1 -1 hideg védelem villám és egyéb helyzetekre , van 1 forró RAID 1 a napi munkához a lemez problémákra , és van egy RAID 5 tömb állandó elérésre minden munkának, adatnak lemez hibák, adat sérülések esetére ami külön hálózaton kapja az elektromosságot így ez még villám , feszültség problémák esetén is megoldás lehet.
Ennek ellenére a javasolt szalagos,megoldás lehet bár azt tudni kell, hogy új marha drága a régebbi használt LTO-2 (max. 400 GB) talán már az LTO-3 elérhető de legalább 2 db legyen mert a HP, stb. ezeket cseréli szokta és nem javítja. Ami csak új árban megy és az 300e -nél kezdődik. A kettő azért kell , hogy ha éppen megdöglik a meghajtó - ami azért nagyrészt viheti magával a szalagot is - legyen mivel vissza tölteni, menteni. Mert adott esetben 2 hónapba is beletelik mire tudsz egy épkézláb másik meghajtót szerezni.
DAT szerintem felejtős túl kicsi. + 1 db jó fenntartási idejű UPS is kell.lásd. lent.
Az egyetlen hátránya szalagosoknak a kellék anyag ellátás és a lassúsága. 200GB kb. 6 óra alatt ír fel és ezalatt nincs hiba lehetőség , áram kimaradás mert akkor lehet újra kezdeni vagy görcsölni a fileok válogatásán.
Vagyis amit leírtál az tökéletesen működik de valaki régebben írta a RAID nem "backupnak" való vagyis RAID mellé is kell backup! A szoftver vs. hardveres RAID-nél már mások leírták de én inkább hardvereset választanám persze ez a géppel végzett munka szerint változhat ha van elég CPU teljesítmény - ami van - akkor csak az a kérdés mennyire szükséges a feladatokhoz. Ha nem létkérdés akkor jó lehet a szoftveres is.
-
Szia! A kiötlött megoldás működőképes.
Mondjuk ilyen mennyiségű adathoz kéne data-kazetta, de az drága és még a Blu Ray is kevés ennyi adathoz. Esetleg felhő, az meg havidíjas és nemigazán adnak elég helyet normális áron egyenlőre............Raid-kártya nem biztos, hogy kell ha rábízod a RAID 5 kezelését az operációs rendszerre.
Igen ez már 1 fokkal bonyolultabb, hiszen számolni is kell de 100.000 Forint alatti RAID kártyák úgyis a CPU-val számoltatnak szóval nem biztos, hogy hátrébb lennél vele.A lényeg, hogy stabil legyen...
Szóval csak stabil driverek nulla CPU GPU húzás vagy memória pörgetés....Esetleg egy otthoni nas felállítása....
-
Munkas
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémához kérnék segítséget:
A gépben egy SSD-n van a rendszer (Win10), volt még mellette egy 2 T HDD az adatoknak, amit időnként le szoktam menteni egy külső 2 terás vinyóra.
Ez ment is pár évig, aztán kezdett megtelni, ezért vettem még egy 2 terás HDD-t a gépbe, avval, hogy a könnyen pótolható dolgokat nem mentem a külső meghajtóra. De megint eljutottam oda, hogy 2 T-nál többet kellene backupolni.
Először arra gondoltam, hogy veszek még egy 2 T külső HDD-t, de aztán tovább gondoltam a dolgot:
A külső HDD-t beteszem a másik kettő mellé, és a 3*2T HDD-ből csinálok egy 4T-ás RAID5 tömböt. Így az adatbiztonság is nő és még kicsit gyorsul is.
A külső mentésre meg egy 4 terást veszek.Az egyik kérdés az, hogy jó lehet a fenti elgondolás?
A másik, hogy a gépben egy Asrock B85M PRO4 alaplap van, amin nincs RAID. Hogy lehet jól megoldani? Gondolom valamilyen RAID kártya kellene, de nem vagyok képben a RAID-es dolgokban. -
válasz
Boolash
üzenetére
Szia!
Alapvetően a koncepcióval van a probléma.
Nemigazán szabványos sőt kifejezetten nem javasolt.
Persze olcsó meg minden de gondold el következőt. A 2TB-os winyót visszafogja az 1TB írási sebessége mikor RAID1-re írsz, illetve mikor a 2TB másik részét használod akkor az lassítja a tömbre az írást. Tudom drága dolog de inkább kéne +1 db 1TB-os lemez a RAID 1-nek...Talán a gyorsítótárban maradt valami vagy esetleg a virtuális meghajtó fájlját módosítja nehéz megmondani.
-
törölt tag
Segítség kellene. Itthon üzembe helyeznék egy fileserver-t, amiben egy szoftveres sata-raid kártya lenne 2db HDD-vel. Igazából az érdekelne, hogy mi van olyankor, amikor meghal az egyik HDD. Miként jelentkezik a hiba, azaz hogyan veszem észre és mi lesz a teendőm ilyenkor.
Köszönöm.
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Érdekelne a véleményetek a következő konfigurációról:
Lemez1: 2Tb, particionálva 2*1Tb kötetekre (E: az első kötet a lemezen, F: a második kötet a lemezen.).
Lemez2: 1Tb
Raid1 beállítva a Lemez1, E kötet és Lemez2 között.Ez így látszólag működik, viszont miután valami felmásolok Lemez1 F kötetre (nincs Raidben), másolás után a lemez jóideig 100%-on pörög. Úgy tűnik mintha eredetileg nemjó helyre másolná és át kell tennie a jó kötetre, vagy újra kellene szinkronizálni valamiért.
Alapvetően a koncepcióval van baj, vagy esetleg érdemes lenne megcserélni a kötetek sorrendjét Lemez1-en?Köszi előre is!
-
brd
nagyúr
Nem ismerem a konkrét fiókos megoldást, de így ránézésre egy sima fapados fiók, amelyen semmi elektronika, tehát működni fog SATA-3-ként is. SATA-2 valószínűleg csak azért van ráírva, mert akkor még csak az volt (kábelileg nem igazán térnek el egymástól a SATA verziók), kicsit több a földelés benne, és jobb minőségű a SATA-3-as).
-
Nisida
aktív tag
Hello!
Egy kérdésem lenne, hogy alaplapi sta3-as csatlakozós rendszerben raid1-ben van két stat3-as WD red 2T-s merevlemezem. Mindkető egy ICYBOX IB-128-as keretben van amire az van írva, hogy SATA2-es.
A merevlemezek ebben az esetben sata II-es módban futnak ?
Előre is köszi.
-
Boolash
aktív tag
válasz
Boolash
üzenetére
Közben itt találtam egy elég hasznos cikket a témáról, ami sok kérdésemet meg is válaszol.
-
Boolash
aktív tag
Sziasztok!
Van egy ga-b150m-d3h alaplapom, amihez vettem 2db 240-es Hyperx Fury SSD meghajtót. Virtuális gépeket futtatnék és ezért arra gondoltam, hogy Raid0 -ba kötném (nem éles környezetben lenne, csak labor célra). Ez jó ötlet lehet, biztosan megéri?
-
-
Helló!
Ha veszek mellé egy 3TB-os WD Red winyót, az mennyire lenne rossz?
Hát mivel neked kell kifizetni a winyó árát biztosan rossz lesz
Előnyösebb a szoftveres raid?
Nézd a szoftveres előnye, hogy mindenütt használható, alaplapcsere esetén sincs gond.
Mivel a RAID 1 faék egyszerű konstrukció nem kéne, hogy lassú legyen...Valami hasonló raid vezérlőre lenne szükségem, ezek mennyire megbízhatóak?:
Hát ha csak a RAID 1 miatt vennéd akkor ne tedd... -
nolika
senior tag
Hello,
szeretnék egy raid mirroring tömböt építeni. Lehetőleg linux alatt.
Van egy 3TB-os WD Green merevlemezem.
Első kérdésem:
Ha veszek mellé egy 3TB-os WD Red winyót, az mennyire lenne rossz?
Előnyösebb a szoftveres raid?Továbbá: Valami hasonló raid vezérlőre lenne szükségem, ezek mennyire megbízhatóak?:
[link]A rendszer felhasználása: adattárolás és felhő magamnak.
A vas további része egy J2900-as alaplap 4GB memóriával, sajnos csak 2 sata csatlakozóval. -
fricc_
tag
Csak egy ötlet.
Régi gépbe be az új raid kártya ssd-kel
Driverek szépen feltelepülnek.Ezt a rendszert menteni ghosttal, majd új gépbe be a raid kártya + ssd
ghosttal vissza állítani, particiót aktívvá tenni, majd megpróbálni bebootolni.SZVSZ a lényeg, hogy valahogyan bele tedd az XP-be az új raid vezézérlő driverét...
Persze lehet hogy így sem fog menni... -
Tanisz
senior tag
Sziasztok,
Lenne egy láma kérdésem.
Nem sok tapasztalatom van RAID ügyileg.
Két vadonat új HDDt raid1 előtt érdemes formatálni? -
rgeorge
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
Köszönöm.
Aggódásom oka, hogy a BIOS semmit sem írt a kötet állapotáról azon kívül, hogy Rebuild, a management fel sem volt telepítve, és egy órája értem el odáig, hogy feltegyem, addig ha be is bootolt a Windows, telepítés előtt lefagyott vagy újraindult. Most a rebuild-ot megvárom, szerencsére eszembe jutott, hogy a vírusirtót állítsam le, mert azzal kb. fél nap, így most 2-3 óra lesz a rebuild (250GB). Szóval fogalmam sincs, melyik HDD hibázott, az, amelyik néha meg sem jelent, vagy a másik. Most azt írja a management, hogy mindkét HDD rendben van, csak az a rebuild, az hiányzik neki. -
rgeorge
addikt
Gyors kérdés: egy Intel RAID 1 HDD-it szeretném cserélni, mert NTFS hibákat szór a Windows. Volt már olyan boot is, ahol az egyik HDD-t nem is látta a RAID BIOS. Sajnos, csak egyenként tudjuk beszerezni a HDD-t (vagy ma 1 és holnapután még egy, vagy holnap délután 2), hogyan érdemes ezt kivitelezni? A hibásnak gondolt helyére mehet a most beszerzett új, majd a 2. a másik helyére később?
-
Szia! Sajnos ez eléggé nagy tákolás igényel...
Most másra nem is tudok gondolni, mint winxp repair módban rányomja az install-t ekkor a gép visszakerül service pack nélküli XP állapotra. Ezután feltolva minden service packot és patchet amiből van vagy 500 ezután elvileg menni fog a rendszer. Természetesen ha nem történik semmi baj...De ha lehet upgradelni kéne, főleg ha több magos a proci vag 4GB fölött van a VGA+RAM együtt

Utóirat: Ha esetleg a gép bebootol "safe mode"-ban akkor lehet próbálkozni a driverek törlésével, de ez megint tákolás unlimited

-
artos
tag
Segítséget szeretnék kérni, adott egy régi hp gép, promise raid kártyával raid 1 kötetre windos xp installálva. Szeretném új konfigurációra költöztetni, cserélni a hdd-ket, ssd-re installálni az xp-t. Egy norton ghost lemez van hozzá, visszaállítás után speciális szoftvereket is telepít, illetve konfigurálja a gépet. Ha a sata ssd-re állítom vissza az xp-t, kifagy induláskor, a raid vezérlő miatt. Hogyan lehetne visszaállítani az ssd-re az xp-t. hogy ne fagyjon ki betöltéskor. Előre is köszönök minden ötletet.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
Rambovits
üzenetére
Ebben a topikban lévő téma összefoglalót olvasd át.
"RAID üzemre optimalizált merevlemezek:" rész.
-
Rambovits
senior tag
Sziasztok,
milyen 2TB-os WD HDD-t ajánlanátok RAID1-re, otthoni felhasználásra? NAS-ként és Samba szerverként használandó HTPC-be kellene.
Elsődlegesen ezt néztem ki, de ha van jobb megoldás (hasonló áron), akkor kiváncsiam várom.
Előre is köszönöm!
-
westlake
félisten
válasz
mikroszocko
üzenetére
Ha a két 2.5"-os SSD azonos típusú, akkor természetesen tudod. Persze ehhez támogatnia kell az alaplapodnak a RAID0-t. Nem tudhatom, mennyire vagy járatos a témában, ezért is írtam így.
-
Gézengúz
addikt
Úgy látom nincs mese, 32MB/sec felett egy 7200-es winchester sem bírja a többszálú írást, (torrent) ebből megint RAID0 lesz, két ST2000DM001-et fűzök össze...
Most egy ST2000DL003, van a 7200-es mellett, ezeket nem akarom összefűzni, hülyén nézne ki egy 5900-es meg egy 7200-es winyó RAID0-ban igaz?
Ha esetleg valakit érdekel és van olyan jó állapotú mint az enyém 100/100, 84 nap, akkor csere mehet..
-
mikroszocko
csendes tag
Sziasztok.
Tudna valaki segiteni, raid temaban kezdo vagyok.
Az lenne a kerdesem hogy tudok-e hasznalni egy m.2 ssd-t rendszernek es mellette 2 sata ssd-t raid 0-ban? Elore is koszonom a valaszt. -
Szia!
Amiről te beszélsz az a RAID 4 amit nem használunk, mert vannak hibái....

A RAID 5 nél nincs olyan, hogy 3. winyó amiről beszélsz.
Itt egy ábra:
Mint látod a paritás el van osztva.Ha egyik tönkremegy akkor a másik kettő ugyan jelentős teljesítményvesztéssel, de működni fog.
Persze ajánlatos a rossz merevlemezt kivenni a tömbből és egy újjal helyettesíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD MSI SuprimX RTX 3070Ti 8GB Zalman Z1 PLUS 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi