- Monitortrió a Samsungtól, köztük egy 500 Hz-es QD-OLED-del
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Új Vulkan implementációt hoz az Apple rendszerchipekre a LunarG
- Az OpenAI szerint Musk zaklatási kampányt indított, a bíró nem állt Musk mellé
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Tuningmesterek, teszterek, figyelem! Itt a Thermal Grizzly spéci tesztpadja!
- Milyen videókártyát?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- Drága lesz a terméktámogatáson túl használni Windows 10-et
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- OLED TV topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atti575
tag
Sziasztok szeretnék segítséget kérni PHP-hoz egy étterem rendelést kell megcsinálnom a html kész már php-ban átveszem az adatokat összeadom kiíratom hogy mennyit kell fizetni csak egy mysql kiirtást is kell csinálni és ott egy számla kell hogy mit vettem meg az étlapról és ezt nem tudom megcsinálni :S
<body>
<?php
$piritos=$_POST["piritos"];
$palacsinta=$_POST["palacsinta"];
$kako=$_POST["kako"];
$tea=$_POST["tea"];$fizet=($piritos*10 + $palacsinta*15 + $kako*20 + $tea*25);
echo "$fizet";$mysql_host = "localhost";
$mysql_uname = "localhost";
$mysql_pass = "";
$mysql_db = "etterem";$connect = @mysql_connect($mysql_host, $mysql_uname, $mysql_pass);
if(!$connect) {
print "Hiba nincs kapcsolat";
exit;
}$selectdb= @mysql_select_db($mysql_db);
if(!$selectdb) {
print "Fizet";
exit;
}?>
</body>
</html> -
coco2
őstag
Sziasztok,
Ha valaki képben van shader programozásról, szeretnék egy tippet kérni valami móricka példáról, amivel játszadozhatok egy sort. Windows 7 ulti 64 bit, nem tudom milyen direct x van benne, gondolom valami újabb eleve beépítve.
Pld egy olyan program kellene, mint egy szoftveres fényerősség szabályozó. Globálisan a teljes képernyőn minden egyes pontot "elkap", és mondjuk felére veszi a pont színösszetevőinek az értékét. Szimplán felére sötétíti le a képernyőt. Csak maga a rutin nyersen, kezelőfelülettel majd én eljátszadozom. És persze program belépésnél ahogy installálni kell egy ilyen rutint a grafikus csatorna legvégére, meg ahogy program kilépésnél kiiktatni, mert gondolom grafikus csatorna esetén a programnak tudnia kell rendet csinálnia maga után.
Otthon vagyok C#-ben is, C-ben is. A spártaibb C lenne jobb, de ami akad.
Minden tippet köszönök.
-
válasz
Darklights #6394 üzenetére
Van kifejezetten C# topic...
-
Darklights
csendes tag
válasz
Atti575 #6393 üzenetére
Üdv!
Én most egy olyan programon dolgozom, ami az androidra készült szókirakó játék megoldására szolgál
C#-ban kezdtem el írni.
Odáig jutottam, hogy megnéztem, hogy a megadott betűkből milyen szavak rakhatóak ki, de azt még meg kellene vizsgálnom, hogy csak azok a szavak a jók, amelyek úgy rakhatóak ki, hogy a következő betűje az előző mellett helyezkedik el, vagy átlósan (azaz 8 féle variáció).
Valaki tudna segíteni ennek a résznek a megírásában?
Mellékelem a projektemet a szótárammal együtt.Pl a feladathoz:
a l m
b a k
l s éEbből az "alma" kirakható, de pl az "almalé" nem.El
őre is köszönöm a válaszokat.http://ddl3.data.hu/get/0/5947322/ConsoleApplication1.rar
-
Atti575
tag
úú köszii szépen igy jó ahogy leírtad
-
Atti575
tag
Azzal csak az a baj hogy úgy kell megadni hogy legyen benne szóköz
-
Atti575
tag
Sziasztok segítenétek kicsit be kell írni c# be hogy a szöveg palindrom na ez meg is van az olyat hogy LOL, BOB beírom akkor ki írja hogy palindrom de ha azt írom be hogy indul a görög aludni akkor már nem az kellene hogy a szóközt ne vegye figyelembe és úgy írja ki szóköz nélkül.
Azt tudom hogy a for ba kellene bele írni valahogy
Előre is kösz
{
class Program
{
static void Main(string[] args)
{
string sz = string.Empty;Console.WriteLine("Kérem a szöveget");
string s = Console.ReadLine();
int i = s.Length;
for (int j = i - 1; j >= 0; j--)
{
sz = sz + s[j];
}
if (sz == s)
{Console.WriteLine(" A szöveg palindrome",s);
}
else
{
Console.WriteLine(" A szöveg nem palindrome",s);
}Console.WriteLine(sz);
Console.ReadKey();
}
}
} -
bambano
titán
engedd meg, hogy ne vitatkozzak veled olyanról, ami egyértelműen és konkrétan benne van a törvényben.
kezdjük ott, hogy NINCS olyan, hogy szerzői jog (egyes számban). Szerzői és szomszédos jogok gyűjteménye van, a törvény is rögtön két csoportra osztja: személyhez köthető jogok és vagyoni jellegű jogok. Jogok például: tulajdonjog, előadás joga, többszörözés joga, idézés joga, szabad felhasználás joga. Ezeket nevezi a köznyelv pongyolán szerzői jognak, még akkor is, ha nem azok.olvasgass: 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról
- 4. par. 1. bek.
- 9. par. 1-2. bek.
- 30. par. 1. bek. -
cucka
addikt
válasz
bambano #6385 üzenetére
a program szerzői jogai közül a tulajdonjogról nem lehet lemondani, ergo ez marad a szerzőnél
Szerintem ez nem így van. Ha egy cég alkalmazottjaként írsz egy szoftvert, a tulajdonos a cég lesz. Amiről nem lehet lemondani, az a szerzői jog.
Nem vagyok jogász, szóval ha tévedek, örülnék, ha egy szakember kijavítana. -
bambano
titán
Először is azt kell megoldani, hogy a szoftver mindig rendelkezésre álljon. Ehhez tisztázni kell, hogy:
- a programot a kolléga munkaköri kötelességként írta vagy túlórában és kapott-e már érte díjazást.
- mi történik, ha a kolléga távozik a cégtől
- átadja-e a forráskódot
- ki támogatja a programot, amikor:
-- a kolléga a cégnél van és dolgozik
-- a kolléga a cégnél van és szabadságon van
-- a kolléga már nincs a cégnél
- dokumentálni kell a folyamatot, ahogy a forráskódból telepíthető program leszEzek után tisztázni kell, és praktikusan szerződésben rögzíteni kell, hogy:
- a program szerzői jogai közül a tulajdonjogról nem lehet lemondani, ergo ez marad a szerzőnél
- a vagyoni jogok közül mit ad át a cégnek
- milyen konstrukcióban akarja a cég használni és eladni (egyszeri/havi díj)
- ezért milyen ellenszolgáltatást kap és mennyi ideig.A következőkre kell figyelni:
- ha nem szerezhető meg a forráskód, akkor az egész kuka, nincs értelme foglalkozni vele.
- ha saját használatba veszed, akkor is érdemes, de ha eladod, akkor szinte kötelező olyan minőségbiztosítási rendszert építeni köré, amivel bármikor bármelyik eladott programverziót ismét elő tudsz állítani és tesztelni tudod.
- tesztelő környezetet kell építeni hozz-
Ezek ahhoz kellenek, hogyha vitába keveredik a cég a vevőkkel, tudja bizonyítani az igazát. -
Sziasztok!
Ha van egy "házi készítésű" szoftver, amit egy belsős kolléga hozott létre, és a cég szeretné hivatalosan is használatba venni (esetleg később harmadik félnek értékesíteni), akkor ennek a folyamatnak mik a követelményei, állomásai, akármi? Amennyiben vannak ilyenek persze. Van hozzá leírás, tananyag, stb.
Előre is köszi a válaszokat!
-
xxSanchez
őstag
Szerintem 70%-ban inkább gondolkodás a lényeg nem pedig a gyors gépelés. Sokkal többször kell tervezned, hogy mi lesz a következő lépés minthogy egyből elkezdenéd gépelni. Egyébként én mind a 10 ujjamat szoktam használni.
Jobb kisujj = Enter
Bal hüvelykujj = Space
Bal kisujj = Caps LockNekem ez az eredményem:
Egyik kép sem mostani, 1-2 hónapos lehet. Akkor annyira örültem, hogy elmentettem magamnak.
Én még mindig azon a véleményen vagyok, hogy attól nem fogsz gyorsabban végezni, ha iszonyatosan püfölöd a billentyűt.
-
válasz
M4tth3w.1992 #6380 üzenetére
Felviszel egy beviteli mezot es ket nyomogombot, mondjuk.
Definialsz egy konstanst, ez lesz 100. Nem kotelezo, de talan elegansabb. Definialsz egy integert, ez lesz az aktualis ertek, ezt inicializalod a konstansra.
Az egyik nyomogomb az A jatekos. A nyomogomb esemenykezelojebe beirod, hogy mindig eggyel csokkenti az integert. A masik nyomogomb a beviteli mezo erteket vizsgalja meg, a mar leirt modon, majd csokkenti az integert.
Ha elegansan akarod megoldani, mindket gomb ugyanazt a metodust hivja meg, parameterkent az egyik 1-et ad at, a masik pedig a beirt szamot (amit mar elotte megvizsgaltal). A metodus megvizsgalhatja azt is, hogy az integer erteke lecsokkent-e 0-ra.
A beviteli mezo erteket mindig vissza kell allitani 0-ra. Kell egy ujraindito gomb, ami visszaallitja a valtozot a konstansra. Jo, ha irsz felbukkano ablakot arra, hogy ki nyert, valamint arra, ha hibas a bevitt adat.Igen, ketszer is Basic-et irtal.
-
M4tth3w.1992
csendes tag
Most latom csak h basic-et irtam, bocsi
-
M4tth3w.1992
csendes tag
Gondolom, hogy egyszerű annak aki ilyenekben otthon van...de köszönöm a segítséget.
Microsoft Visual Studio-n belül gondoltam c++ ra, sztem nem ellentmondásos
-
válasz
M4tth3w.1992 #6377 üzenetére
Itt van némi ellentmondás: C++ nyelven Visual Basic 2010-be
Nem írtad, hogy a játékos az valós vagy a gép.
A program egyszerű.
A: Csökkented száz értéket eggyel, majd egy random értékkel. A random maximális értéke az (100 - aktuális érték) * 2.
B: Ha a játékosok valósak, akkor a random sem kell, egyszerűen figyeled, hogy a beadott érték nem lehet nagy mint (100 - aktuális érték) * 2.
Igazából bazira egyszerű, és csak reménykedek, hogy nem a kódot vártad. -
M4tth3w.1992
csendes tag
Üdv mindenkinek!
A segítségeteket kérném, C++ nyelven Visual Basic 2010-be az alábbi program leírása:
Forintosok: Van 100db egyforintos. Az A játékos elvesz belőle 1 Ft-ot, majd a B játékos minimum 1, maximum az eddigiek dupláját veszi el, és így tovább felváltva veszegetnek el. Az nyer, aki az utolsó forintost veszi el.A program leírásában kellene egy kis segítség, esetleg ha valaki lenne olyan kedves és leírná az egészet azt nagyon megköszönném. Beadandómhoz kellene és sürget az idő :/ Nem igazán értek még a Visual Basic-hez de ezen kell megírnom :/
Privátba vagy ide jöhet bátran
-
-
amargo
addikt
Én 8-10 ujjal gépelek, enter/backspace és ctrl/tab-hez bevetem a kisujjamat is. Inkább fontos, hogy ismerem a kiosztásokat így nincs különbség, hogy angol vagy magyar kiosztás előtt ülök.
-
válasz
Sk8erPeter #6368 üzenetére
Nálunk 10-ből 1 gépíró van. A többiek saját taktikán vannak. Az pedig 1-2 hónap alatt kialakul, és megfelelően felgyorsul.
-
fatal`
titán
válasz
Sk8erPeter #6368 üzenetére
Nyílván van egy minimumszint, ezért volt ott az, hogy majdnem. De nem kell 500 karakter/perccel gépelni hozzá.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Keménykedünk, keménykedünk?
"Programozásnál egyébként szerintem az idő legkisebb része megy el a gépeléssel. A tervezés/gondolkodás sokkal több időt vesz igénybe, majdnem mindegy milyen gyorsan ír valaki."
Hát azért ez nagyon nem igaz.Egyujjas pötyögésnél a munkáltató is igen gyorsan meggondolná, hogy vajon tényleg akarja-e az adott alkalmazottat alkalmazni, vagy sem.
Lehetnek jó ötletei, de szart sem érnek, ha átlagos munkaerőhöz képest háromszor annyi idő alatt sikerül implementálnia, csak szimplán azért, mert képtelen elfogadható tempóval gépelni.
Ez inkább úgy igaz, hogy nem kell vagány tízujjas vakongépelőnek lenni ahhoz, hogy valaki jó programozó legyen, de azért elvárható, hogy egy bizonyos tempó azért meglegyen. De ez szerintem aktív programozáskor úgyis kialakul magától. -
fatal`
titán
Ezeknek nem sok értelme van, mert értelmetlen a szöveg, de laptopról 110 WPM (559 keystroke), 10 ujjal gyorsabban lehet gépelni:
Programozásnál egyébként szerintem az idő legkisebb része megy el a gépeléssel. A tervezés/gondolkodás sokkal több időt vesz igénybe, majdnem mindegy milyen gyorsan ír valaki.
Persze azért az nem baj, ha nem kell a billentyűzetet bámulni állandóan és a két karakter / 10 másodperc sem valami előnyös.
Egyébként: PH gépelési sebesség
-
modder
aktív tag
az elég durva, ha két ujjal így gépelsz, most kipróbáltam 10 ujjal és nem lett sokkal jobb, mint a tiéd. Gondolom annak ellenére, hogy nem tudsz 10 ujjal gépelni, már nem nézed a billentyűzetet ..ha néznéd, nem tudnál ilyen gyorsan gépelni. Ha két ujjal is ilyen gyorsan gépelsz, nincs értelme megtanulni 10 ujjal gépelni, főleg, hogy amíg megtanulod, az kb. 1 év...
gépelni...
-
Én sem tanultam gépelni, bár nem lett volna rossz. Én is kb. 8 ujjal tolom, esetleg kevesebbel, a kisujjak pl. biztosan kimaradnak.
Az angol csakugyan jobb programozni, de levelet írni nehéz vele, így aztán én magyarral tolom. Bár ez sem igaz, mert német a rendszer, a billentyűzet is az, de magyarra állítottam. Szerencsére azért kívülről tudom.Szerintem sem kell villámgyorsan tudni írni a szakmához. Az nem árt, ha nem kell folyamatosan lenézned. Viszont nagyon fontos a billentyűkombinációk teljes ismerete, illetve használata.
-
Davs
tag
Hi!
Nem vagyok benne biztos, hogy jo helyre irok, mert eleg fura a kerdesTi hany ujjal gepeltek/programoztok? Ugy vettem eszre magamon, hogy szinte csak a kozepso/mutatoujjamat hasznalom (neha-neha a bal kezemen a gyurusujjat) + huvelykujjamat a szokoz lenyomasara. Szerintem elegge gyorsan irok, viszont felmerult bennem, hogy meg-e eri megtanulni rendesen 10 ujjal irni (azt figyelembe veve, hogy ugy programozas kozben [angol billentyun] sokszor kell billentyukombinaciokat utni, nem szokvanyos karaktereket irni stb)
10fastginfers.com -os eredmeny (2 hibas szoval)
-
amargo
addikt
A szintaktikát és a szemantikát megtanulod és programozni is fogsz tudni benne, de a hatékonyság nyelvenként eltérő és a könyvtárak ismeretéről nem is szólva. Én is a nyelvfüggetlen tudást támogatom, de pl kollégám képtelen felfogni a C# szemlélet módot, de akár bármilyet, ami a C++-tól különbözik.. pedig már évek óta c#-ban mozog. Így
Azt mondanám, inkább csak firkálni tud benne az ember, ami meglehet bőven elégséges. Elég csak a párhuzamosítást elővennem, annyira eltér nyelvenként, hogy belebolondulsz.
-
metaldog
senior tag
HI
Lenne egy okos kérdésem, ha most el kezdenék programozást tanulni mert mondjuk IT alapismeretek vannak akkor melyik nyelvet lenne érdemes elsajátítani ami keresett és el lehet benne bármikor helyezkedni?
-
v2izzy
tag
Köszi a válaszokat!
Én is nagyjából így informálódtam eddig (BME gyakorlatibb, ELTE matekosabb). Nekem a gyakorlatibb egyértelműen jobban fekszik úgy érzem. Voltam is nemrég a BME nyílt napon, természetesen minden nagyon szép és jó volt.
Az nagy megkönnyebbülés viszont, hogy nem olyan durva a fizika, mert attól az egytől féltem leginkább. Az érdekelne még, hogy mennyire van lehetőség, mondjuk saját ötlet megvalósítására, az egyetem eszközeivel? Illetve még az, hogy milyen lehetőségek vannak külföldet tekintve? -
-
válasz
Sk8erPeter #6352 üzenetére
Így van, teljesen egyetértek.
Az ismerősöd esete sem ritka. Sokan azért, mert mindenhol az infósokat említik jól fizetőnek, illetve keresettnek, vagy azért, mert szeretett játszani/számítógépezni, elmentek mérnök infóra. Aztán rájött, hogy utál programozni. Szerencsére még lehet belőlük jó rendszergazda.
Én egyébként szeretem a munkám, de 10 év után most mást is kipróbálnék.És ezzel el is értünk egy témához, amit fel akartam már korábban hozni. Bár még csak a harmincas éveim elejét taposom, azon gondolkodtam, hogy egy informatikus hogyan megy nyugdíjba? 4x évesen még jó esélyeim vannak, de utána? Maximum infós vezető lehet az ember, de abból sokkal kevesebb kell, mint programozóból. Mi lesz a többiekkel?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Jim Tonic #6350 üzenetére
Akiket az elején említettél, szerintem csak simán tehetségesek, lehet, hogy nekik mindegy, melyik egyetemen végeztek volna, akkor is megvolt bennük a kellő szakmai érdeklődés és ügyesség ahhoz, hogy jól megtanulják a szakmát, és elhelyezkedjenek. Akik meg csalódást okoztak, azoknak lehet, hogy szintén mindegy, melyik egyetemen végeztek volna, így is-úgy is szarok lettek volna a szakmájukban.
Végül is az egyetem önmagában szerintem amúgy sem elég, arra viszont jó, hogy terelgessen, kipróbálhass és megtanulhass dolgokat, hogy aztán el tudd dönteni, mi az, ami tényleg érdekel, meg amiben jó akarsz lenni. Van olyan ismerősöm, aki BME mérnök infóra jár, egész jó eredményekkel zár jó sok tárgyat, de egyáltalán nem is érdekli az egész informatika, azért végzi el, mert jól fizető állást biztosít(hat), meg mert szülei annak idején nyomatták neki, hogy ez manapság jó szakma, ezt végezze el, ő meg belement. Na, őt nem irigylem, nem szeretnék a helyében lenni, amikor már elhelyezkedik; elég szar lehet úgy infósnak lenni, hogy nincs benned alapból egy szakmai érdeklődés.
Szóval a lényeg, hogy a papír önmagában még tényleg nagyon kevéske.=========
(#6348) Jim-Y :
"Mondjuk így, hogy már megvan a diplomám nem bántam meg, hogy ide jöttem és nem a BME-re."
Mármint milyen okból? Csak érdekel.Nálam egyébként érv a BME mellett a már említett sok labor és gyakorlati foglalkozás, FPGA-, meg mikrokontroller-programozást megnéztük alapjaiban, meg oszcilloszkóp buzerálása, egyszerűbb áramkörök építése, ilyesmik, amiket lehet, hogy aztán elfelejtesz, de legalább van valami homályos emléked róla, meg érdekes.
-
A GDF felejtőst már annyira nem mondanám igaznak. Több tapasztalatom is volt velük nem rég. Nagyon kellemes meglepetést okoztak. Találkoztam velük egészen meredek helyeken is, mint robotok programozása (mármint vezérlő szoftver megírása), termelésvezető, de ismerek egy gyárigazgatót is. Sőt, van egy webfejlesztő ismerősöm is, ő díjat nyert, el is vitte egy cég Közel-Keletre. Nagyobb csalódás volt pl. a SZE infósainak egy-két diákja, de a Pannonon is vannak érdekes arcok.
Azt hiszem, hogy pl. most pont a GDF-en van a Hertfordshire MSc képzése.
Ettől még az tény, hogy a legjobb papírok az említett egyetemekről jönnek (és általában a legjobb szakemberek is). Azonban a hétköznapibb sulik diákjai nagy általánosságban egy szinten vannak. Ismerek pl. olyan friss kandós villamosmérnököt, aki... (rosszabb villamosmérnök, mint amilyen infós egy friss GDF-es).
-
Jim-Y
veterán
válasz
Sk8erPeter #6347 üzenetére
Laborra lehet menni BsC-n is, t.k egy projektmunka, de tudtommal nincs kreditértéke, tehát csak olyanok mennek akiket érdekel a téma, vagy sok szabadidejük van. Gyakorlat szinte mindenből van, ellenben hardvert semmihez sem használtunk, egyszer még az elején kinyitottunk egy gépházat és kábé ennyi, ilyen szempontból egyáltalán nem gyakorlatias..
-
Jim-Y
veterán
Van grafika, C szakirányon is, OpenGL + DirectX
Azért így is maradt elég sok matek..
Analízis x4
Lineáris Algebra x1
Numerikus Módszerek x2
Diszkrét Matematika x2
Valószínűségszámítás x1asszem ennyi
Mondjuk így, hogy már megvan a diplomám nem bántam meg, hogy ide jöttem és nem a BME-re. De véleményem szerint nehéz lenne megmondani, hogy melyik jobb, nem hiszem, hogy a BME-t könnyebb lenne elvégezni, vagy fordítva.
Én BMF-ről hallottam még, mai nevén Óbudai Egyetem, az is felejtős, nagy vicc az egész
-
-
fatal`
titán
válasz
Sk8erPeter #6345 üzenetére
"Az ELTE viszont tényleg tömény matek, ezt már több forrásból hallottam, meg hát végül is az a lényege."
Ez mostmár nem feltétlen fedi a valóságot. Persze modellező szakirányon az.
Kevesebb lett a matek, főként a C (szoftveralkalmazói, vagy minek hívják, nem tudom az okát a nevének) szakirányon.
"BME-n van viszont grafika, ami elég durva (C++, OpenGL). Ilyenek az ELTE-n nem tudom, mennyire vannak."
Szintén C szakirányon van 1 félév graf, ezenkívül 1 félév C++ és elég sok java. Bár őszinténszólva nem hiszem, hogy a nyelvek ismerete a lényeg. Bár, ha helyesek az infoim, a grafika durvább a BME-n.
Viszont a többi egyetemről fogalmam sincs nekem sem. A GDF felejtős, ennyit tudok.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Hát azé' ácsi, a BME mérnök info nem a fizikáról szól, ne vezessük félre a népet
Összesen kettő félév fizika van, de az pont nem a leggázosabb kategória (legalábbis keresztféléven biztos nem az
), szóval sztem azzal pont nincs értelme összevetni.
Az ELTE viszont tényleg tömény matek, ezt már több forrásból hallottam, meg hát végül is az a lényege.
BME-n van viszont grafika, ami elég durva (C++, OpenGL). Ilyenek az ELTE-n nem tudom, mennyire vannak.
Azt viszont hallottam, hogy ELTE-n kevesebb a gyakorlati képzés, labor.
Az igaz, hogy mindkét diplomával tutira fog állást kapni, de azért sztem nem mindegy, hogy melyik szakon tanul, úgy értem, mi az, ami inkább érdekli. Szerintem egyikre sem mondható, hogy az lenne a jobb, inkább érdeklődési kör válogatja. Engem például pont a tömény matekos tárgyak hagynak hidegen, és nem annyira szeretem az elméleti megvalósítási lehetőségeken törni a fejemet, mint inkább belevetni magam, viszont van, aki meg ebben szeretne kiteljesedni, és azzal sincs semmi gond.(#6343) hunfatal :
ja, tényleg, elfelejtettem, hogy közben az ELTE IK-n is BSc lett.Ismerősöm az 5 éves képzésre járt, azért az más tészta, ő mesélte a 8 félév analízist, amiből nincs keresztfélév.
Elég durva tényleg mindkét képzés, nem véletlen, hogy a munkáltatók elvileg kifejezetten szeretik mindkét képzésről érkezetteket (meg persze más egyetemek infó szakjai is biztos jók, nekem csak ezekről vannak infóim) -
Jim-Y
veterán
Sk8erPeter-el értek egyet, mindkét képzés jó, azt válaszd amelyik hozzád közelebb áll:
matek -> ELTE
fizika -> BMEIgazából tök mindegy melyiket csinálod meg, ha van egy kis sütnivalód, akkor egyetem után mindkét diplomával fogsz állást kapni...
-
fatal`
titán
válasz
Sk8erPeter #6342 üzenetére
ELTE-n sincs 8 félév analízis, csak 4 (igaz a negyediket másképp hívják, mert BsC-n nem lehet 4 féléves tárgy), maga a képzés (BsC) sincs 8 félév. Viszont a matek rettenet nagy szopás, az info tárgyakkal előbb fogok végezni.
Az ELTE-n viszont nincs fizika (hála istennek)
Viszont nincs összehasonlítási alapom, de szerintem is ez a kettő lehet a legnehezebb képzés az országban. Hogy a legjobb? Ez jó kérdés, nem ismerem a vidéki egyetemeket.
-
Sk8erPeter
nagyúr
Én oda járok, jó nehéz - bár zsenitípusoknak biztos nem
; meg akkor sem annyira, ha jó előképzettséggel érkezel, és ha neked nem kell eleinte vért izzadnod a matematikai tárgyakkal és programozással: nálad ez utóbbi már meg is van, elég jól vágod, ahogy elnéztem, hidd el, ez nagyon nagy előnyt fog jelenteni. Én 0 előképzettséggel jöttem ide, humán jellegű képzések után, szóval én szoptam vele rendesen, más, aki picit matekosabb középsuliból/egyetemről jött, nálam jóval könnyebben vette az akadályokat, nekem arányaiban többet kellett tanulnom.
Nekem a BME VIK képzése jobban tetszik, mint az ELTE IK (ismerős IK-ra jár, az alapján van összehasonlítási alapom, meg még hírből, mások elmondása alapján), mert BME-n nincs 8 félévnyi analízis, nincs annyi matekos szopatás, és jóval több a mérnöki jellegű, gyakorlatias oktatás. Sok laborfoglalkozás van, hardvert és szoftvert is látsz bőven, nem csak elméletben tanulod meg, amit kell. Ez teljesen egyéni preferencia függvénye, ha szereted a matekot, akkor ELTE IK, ha kevésbé, és mérnöki jellegűt szeretnél, akkor BME VIK. -
v2izzy
tag
Hello!
Lassan itt az ideje, hogy eldöntsem merre szeretnék továbbtanulni, ugye természetesen programozás terén.
Azt szeretném megkérdezni, hogy melyik magyar egyetemet ajánljátok és ha lehet miért, és az európai egyetemek közül melyikeket és érdemes-e kimenni? Sajnos nagyon nem értek ehhez a témához. Amit itt Magyarországon néztem az a BME mérnök infó szakja, ami tetszett, viszont nem nagyon tudom, hogy milyennek számít, mivel nincs hasonlítási alapom.
Szóval ha valakinek bármi tapasztalata, információja, ismerete van a témáról ha lehetséges ossza meg!Előre is köszönöm!
-
amargo
addikt
-
zsolthee
senior tag
Sziasztok Istenek!
A következő "problémám" lenne:
Olyan bootolható USB kulcsot kellene csinálnom, ami indításkor lehetőséget adna arra, hogy a pendrivera előzőleg felmásolt Win7 és Win8 telepítőkészletből egy installálást indítson. Rövidebben: USB bebootol. Mit szeretnél telepíteni:
1. Win7
2. Win8Elméletben tudom már a megoldást, de technikailag nem tudnám megoldani, mert nem vagyok a programozás tetőfokán. Diskparttal megcsinálnám a kulcsot és elindulna vele egy WinPE. Utána egy választófelületet kellene elővarázsolni amik indítanák a kiválasztott telepítőkészletet. Hogyan lehet ezt összehozni? Tud erre valaki megoldást vagy találkozott már ilyennel? Egy link is jó lenne ahol részletes leírást adnak.
Valami olyan kellene, amit egységsugarú user is el tud végezni...
Még a Hiren"s boot CD-ről hallottam. Az állítólag tud olyat, hogy adott ISO-ról bebootol.
Ha rossz helyen járok akkor bocs az OFF-ért.
Minden érdemi segítsgért előre is hálás köszönet! -
Jim-Y
veterán
Üdv, nekem az lenne a kérdésem, hogy a JSP mennyire van jelen még? Lenne egy feladat, amit ebben kéne megcsinálnom, de azt is hallottam, hogy eléggé leszálló ágban van, és a legtöbb helyen már JSF-et használnak. Nektek erről mi a véleményetek?
-
bambano
titán
A későbbi karriered szempontjából a legjobb dolog, ami érhet, hogy fősuli mellett dolgozol és amikor kilépsz az iskolából az életbe, be tudsz írni x év konkrét munkatapasztalatot és nem nullán indulsz. Ez az állítás nyelvfüggetlen. Teljesen mindegy, mit csináltál, a tény, hogy x évig munkahelyi körülmények között produkáltál, megfeleltél, az sokat jelent.
Szerintem érdemes c-vel foglalkozni, később is jól jöhet, amit akkor tanulsz. Nyilván csinálnál az elején sok hibát, hálózati forgalmat megtanulni kidebuggolni, hogy miben nyúltál mellé, az később értékes tudás lehet.
-
Davs
tag
Hali!
Azt szeretnem kerdezni a tapasztaltabbaktol, hogy meglatasotok szerint mekkora (ha egyaltalalan van) piaca/jelentosege van manapsag a C-nek (nem C++) {Linux kernel fejlesztesen kivul persze} . Akad egy erdekes allasajanlat suli mellett, C-ben kellene programozni (GSM, TCP szerver, machine-2-machine jellegu dolgok, szemelygepkocsik stb monitorozasaval foglalkozik a ceg). Ha tegyuk fel felvesznek, fosuli vegeig (2 es fel ev) ottmaradok, utana pedig nem szeretnem naluk folytatni, el fogok tudni helyezkedni a 2 ev C tapasztalatommal? Vagy inkabb gyurjam tovabb a Java/Android vonalat? [most tekintsunk el attol, hogy mi tetszik jobban, stb., csak a lehetosegeket merlegelem].
-
ahetaton
csendes tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy miként lehet azt megoldani egy CMS rendszerben, legyen az Joomla és annak VirtueMart kiegészítőjével, hogy mikor rákeresnek egy termékre a VirtueMart kereső moduljával, már gépelés közben kihozza a találatokat?
Mint a Google, vagy az apple.com oldalon.Nagy bajban vagyok.
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Jim-Y
veterán
gondoltam jelzem, hogy tényleg van az apinak egy heatlayeres része, ami úgy néz, ki, hogy jó lesz nekem
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok!
Használta már valaki közületek a Google Maps API v3-at a HeatMapAPI-val?
Adatokat szeretnék megjeleníteni magayarország térképen, és első blikkre a fenti két toolt találtam alkalmasnak erre. Ha valaki ebben a témában otthon van, vagy csináltált már ilyet, vagy tudna valami tényleg jó, és használható tutorialt linkelni, vagy annyit tudna segíteni, hogy milyen toolokat érdemes erre használni, azt megköszönném. Üdv -
Davs
tag
Hi!
Netes kommunikacio soran megoldhato, hogy ha a szerver (ami C#ban van megirva) serializal egy objektumot, akkor azt en a kliens oldalon (ami Java-n fut) deserializalni tudjam? Szoval letezik amolyan cross-platform cross-language serialization? Netes kliens/szerver kommunikaciohoz.
(Hasonlo a network-byte-order szamformatumhoz) -
cucka
addikt
Ha hirdetésben kérik, hogy jelöljük meg a -nettó- bérigányt, akkor mint szakmában kezdő mit ajánlott írni?
Nyilván, a bérigényedet és írhatsz tól-ig értéket is. Ennek az a lényege, hogy kiszűrjék azokat a versenyzőket, akiknek a bérigénye köszönőviszonyban sincs azzal, amit a cég nyújtani tud. A fizetésed természetesen nem a bérigényedtől fog függni, hanem attól, hogy mit ajánl az adott cég. A lényeg, hogy nem kell szerénykedni, ne írj oda olyan összeget, amiről előre tudod, hogy nem leszel vele elégedett.
PHP vonalon Budapesten havi nettó 150 a legalja, de érdemes azért ennél magasabb bérszintet becélozni.Valamint önéletrajzba miket érdemes részletezni?
Azt, ami a cég számára értéket jelent. Gondolkozz az ő fejükkel - ha te kéne az adott pozícióra keress embert, akkor milyen skilleket tartanál fontosnak - na erre helyezd a hangsúlyt az önéletrajzodban is. -
dorten
tag
Ha hirdetésben kérik, hogy jelöljük meg a -nettó- bérigányt, akkor mint szakmában kezdő mit ajánlott írni? Gondolom ez függ a cégtől is, na de úgy általában.
Valamint önéletrajzba miket érdemes részletezni?
-
Vasinger!
nagyúr
Üdv.!
Valaki ért itt a Doxygen-hez? A programomból szeretném kinyerni a kommenteket, de valamiért baj van a karakterkódolással. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene, sürgős lenne!
-
martonx
veterán
Sziasztok!
Nem magamnak, hanem középiskolásnak keresnék valami nagyon alapszintű programozás könyvet. Sőt inkább csak olyat ami megtanít "számítógépül" gondolkodni, és mindezt meglehetősen olvasmányosan. Ráadásul magyar nyelven.
Ismertek ilyet? Nem hiszek benne, hogy lenne ilyen, de hátha. -
Sk8erPeter
nagyúr
Igazából azért is érdemes népszerű framework használatát megtanulni, mert úgyis mindig előrébb lesznek nálad több lépéssel, egyedi framework nem valószínű, hogy felveszi a versenyt egy többtízezer ember által felügyelttel (most csak hasraütésszerű számot mondtam, nem tudom, mondjuk egy Symfony-t hányan használnak, de biztos brutálsokan, ergo sokfelől jön a hibajelentés és az esetleges javítás is).
Persze, tapasztalatszerzésre tök jó, csak élesben biztos kijönnek a hiányosságai.Igényes projektekhez csatlakozás, abban való fejlesztgetés természetesen jól jöhet, az csak plusz.
Szerk.: rájöttem, hogy ez nem is OFF - amikor programozás topicban programozásról beszélgetünk.
-
dorten
tag
Sk8erPeter: Igen nem is nagyon erőltetem a saját fw-t, csak exp szerzésre volt jó
A nagyobbakban érdemesebb fejlesztgetni - legalábbis ezt több embertől is hallottam.
A referencia nem kell egy űrhajó legyen.
Weblaboronolvastam, hogy abból is sokat lehet tanulni, és tapasztalatot szerezni ha csatlakozunk valamilyen open source projekthez. Erről Ti mit gondoltok? Esetleg valaki részt vesz ilyenben?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen autót vegyek?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- Kuponkunyeráló
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- E-roller topik
- További aktív témák...
- KBDFans Tofu 60 Redux, custom, angol feliratozású, PBT kupakos, hot swap, programozható billentyűzet
- Keychron Q0 Plus, kiterjesztett numpad kiosztású, halkított, PBT kupakos makropad billentyűzet
- Samsung Galaxy s24 Dual sim 8/128GB Független
- Keychron Q8 halkított, magyar feliratozású PBT kupakos billentyűzet + második csere belső
- Vegyes szimulátoros kiegészítők
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700K / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 500 SSD
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi 14 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest