- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Epson nyomtatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Everest / AIDA64 topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Gaming notebook topik
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
majdnem.
amikor egy konténerizált appot felraksz, akkor maga a konténer futtató környezet az a rakás szemét ami biztonsági problémát generál kategóriába esik.de még mindig ott van az a filozófiai kérdés, hogy miért én szívok a konténerrel, ahelyett, hogy a programozó tanult volna meg rendesen dolgozni?
-
bambano
titán
nem, annyit foglal, amennyit a csomagolója belepakolt.
engem meg a sírás kerülget (igazából nem, mert anyázni szoktam...) amikor azt látom, hogy egy app egy rakás szemetet akar felrakni maga mellé... amivel egy rakás gond és biztonsági probléma is jön."az ilyen minden legyen konténer emlékeztet egy kicsit a minden legyen class dologra, mert az a jó. Azt közben meg nem.": te is boomer vagy?
ebben egyetértünk. mindig használjuk azt az eszközt, ami legjobban megfelel a célnak.
-
bambano
titán
akkor te is érted, mit mondtam, tehát ez a hsz felesleges volt.
másoknak: a konténerizáció nem lehet cél, max. eszköz.ha azt akarom, hogy egy böngésző ne férjen hozzá a desktopomon a dolgaimhoz, akkor vagy másik felhasználóként indítom el, vagy másik gépen.
egyébként annak a gyökere, hogy megmondod, hogy egy app nem fér hozzá bármihez, csak az lehet, hogy nem bízol benne, hogy az app azt csinálja, amit te akarsz vagy amit te hiszel.
q.e.d.: az informatika mélyrepülésben van.ha azt akarom, hogy egy app ne férjen hozzá a cuccaimhoz, akkor másik számítógépen indítom, feltéve, hogy az app nem ócskán programozott java awt-s app. mint az abevjava vagy az eclipse....
-
bambano
titán
ez (idézem magam): "sok helyet foglal a diszken, egy teljesen felesleges infrastruktúra a rendszerben, ami redundáns" miért nem konkrétum?
nem mondtam, hogy a mai fiatalok hülyék, én nem tudhatom, hogy melyik fejlesztő milyen idős."Hat, pedig a modern Linux desktopon az appok egy jelentos resze mar kontenerizalt.": azért remélem, hogy a konténerizáció sosem lesz cél.
-
bambano
titán
de nem az a kérdés, hogy sima processz-e vagy sem.
hanem az, hogy sok helyet foglal a diszken, egy teljesen felesleges infrastruktúra a rendszerben, ami redundáns, csak azért, mert a programozók azon része, akik konténert fejlesztettek, nem bírtak megülni a fenekükön és hasznos dolgot csinálni, a másik része meg, aki nem akarja rendesen megírni a programját, felmentést kap a konténerrel a tisztességes munka alól.felhasználói profilok szétválasztása??? az adduser mire való azon a rendszeren, amit nem is láttam még?
-
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
Con Troll #17591 üzenetére
ha megnézed az IQSoft oktatóközpontjának az ajánlatait, nagyjából 100-120 rugó nettó/nap között szórnak az árak csoportos oktatásra.
mivel ott nem egy embert oktatnak, hanem többet, az oktató fizetése sem ennyi.
szerintem ha tényleg rendes oktatást akarsz, saccolhatsz 30-40 nettótól fölfelé per óra. -
-
bambano
titán
válasz
dabadab #17085 üzenetére
a google docsnak vagy minek volt az első eula-ja az, hogy amit a google docsba írtál, az a mienk.
a meltdownnak meg az a köze a githubhoz, hogy a githubon levő anyagot szerencsés esetben csak a github üzemeltetője tudja elolvasni, rosszabb esetben ha melléd költözött a szerverre valaki, akkor ő is. de megértettem, hogy nektek, programozótoknak nem fontos a forráskód titkossága.
-
bambano
titán
a cloudos történetekből szinte mindig kimarad a távközlési költség és a privacy. ez egészen pontosan addig marad így, amíg az eu el nem kezdi rommá büntetni a cloudba települt szolgáltatások szolgáltatóit.
a rendelkezésre állás kérdésében annak ellenére elfogadom a véleményedet, hogy nemrég ment a sírás-rívás, mikor az ostobák kizárták magukat a facebook szerverteremből. akkor se kapcsolt be a vészcsengő senkiben? oké, egy fejlesztő cég tarthat 1-2 napos szünetet, ha lerohadt a cloud vagy a távközlés, nem publikus a szolgáltatása, nem történik semmi.
-
bambano
titán
arról nem is beszélve, mert tényleg nem beszéltem róla, hogy a fejlesztői rendszerhez nem kell cloud szintű skálázódás, különös tekintettel arra, hogy a kérdező három felhasználóról beszélt.
azt hittem, ez a mondatom: "másrészt a fejlesztést támogató vas jó eséllyel semmit nem mond a futtatási környezetről." elég világosan jelzi, hogy nem a publikus futtató rendszerről beszélek. de nem.
-
bambano
titán
válasz
dabadab #17075 üzenetére
nem emlékszel a google első felhasználói szerződésére?
abban is ez volt, míg el nem törölte a népharag. abban egyetértünk, hogy ez egy görény történet, csak a probléma, hogy történet és nem fud.a megbízhatósághoz nálam a bizalmasság is hozzá tartozik. elhiszem neked, hogy a github rendelkezésre állása jobb, mint amit átlag wannabe linuxos összehoz, de az csak az egyik paraméter.
teljesen biztos, hogyha én egy olyan programot írnék, ami több, mint egy crud, esetleg lényegi érdeklődésre tarthatna számot, akkor biztos nem tenném cloudba. másrészt az én cuccaimnak a mért rendelkezésre állása jobb, mint a nagy cloud szolgáltatóké, de nem tőlem akarnak githubot rendelni...
szerk: ja, közben jutott eszembe: meltdown. spectre. hajrá mindenki a felhőbe!
-
bambano
titán
válasz
K1nG HuNp #17070 üzenetére
jaja, rakd csak publikus cloudba, majd hirtelen kapsz egy üzenetet, hogy mostantól minden, ami a cloudban van, az a cloud szolgáltatóé.
alapvető kérdés, amit a projekt indításakor el kell dönteni: fontos a projekt vagy nem. ha nem fontos, akkor mehet githubra, cloudba, stb. ha fontos, akkor saját vas, backuppal, stb.
az, hogy neked miben van bizalmad, max. azt mutatja, hogy mennyire vagy tájékozott. másrészt a fejlesztést támogató vas jó eséllyel semmit nem mond a futtatási környezetről.
-
bambano
titán
legegyszerűbben ezt úgy lehet megoldani, hogy közlöd, nem a te dolgod.
a második legegyszerűbb, hogy csinálsz egy űrlapot wordben, kinyomtatod x példányban és szétosztod.
a harmadik legegyszerűbb, hogy csinálsz egy excel táblát és abba írod a kérdéseket, és egy-két függvénnyel kiértékeled.
a negyedik legegyszerűbb, hogy acrobatban (nem acrobat readerben) csinálsz egy olyan pdf-et, ami tartalmaz beviteli mezőket is, és töltsék ki azt.abban teljesen biztos vagyok, hogyha nekiállsz programozni, soha nem készül el és soha nem szabadulsz a feladattól. tehát azt oldd meg, hogy meg se kapd a feladatot.
-
bambano
titán
amit az rc fájlokba írsz, az abban a shellben és a belőle forkolt shellekben él.
ha azt akarod, hogy egy kinyitott terminálablakban éljen, akkor abban a környezetben kell hozzáadni a változót, ami a terminált indítja.
vagyis jó eséllyel újra kell indítani a grafikus felületet.
vagy:
az xcode-ot úgy kell elindítani, hogy erről tudjon.
tehát az ikonban, ami az xcode-ot indítja, átírod, hogy:
ENYEMVALTOZO=akarmi /usr/bin/xcode -
bambano
titán
válasz
Hege1234 #16051 üzenetére
itt az a gond, hogy ha a --data aposztrófok között van (ezt én se figyeltem, hogy külön paraméter), akkor a ${változó} behelyettesítést a shell nem csinálja meg. ezért a --data-t idézőjelek közé kellene tenni, viszont akkor belül a json idézőjelei be fognak kavarni, azokat escape-lni kell.
valószínűleg ez már offtopic itt, van rá szaktopic. [link]
-
bambano
titán
válasz
Hege1234 #16045 üzenetére
ha összesen kettő darab sorról van szó, magyarul a kis méret miatt hatékonyságról nincs értelme beszélni, akkor valami ilyesmit javaslok:
filenev=$(head -1 save.txt)
idopont=$(head -2 save.txt | tail -1)
a curl-ben az url-t körbevevő aposztrófokat lecserélni idézőjelre
utána a file:-t átírnifile:${filenev}
és resumétresume:${idopont}
-ra.még egyszer hangsúlyoznám, hogy egyébként ez nem optimális megoldás, de ha naponta háromszor hajtod végre egy 2 soros fájlon, akkor az egyszerűsége fontosabb lehet, mint megtanulni rendesen bashban programozni.
nem ártana a fájlnévről leszedni az idézőjeleket a save.txt-ben.
-
bambano
titán
válasz
Demertin #15875 üzenetére
hagy kérdezzem már meg, miért nem néztél utána a lehetőségeknek?
hint: a friss, agyonhájpolt itteni állásbörzén van kint ilyen témájú álláshirdetés [link] . biztos vagyok benne, hogy ha ezeket megkérdezed tőlük (egyébként is, miért ebben a topicban...), akkor kapsz rá választ.Egyébként pedig ha ilyen váltáson gondolkodsz, készülj fel rá lélekben, hogy a közgazdasággal szemben amit programozóként leírsz, az megtörténik...
-
bambano
titán
válasz
MostaPista #15840 üzenetére
"aki megirna Sqlite-ban": azért arra befizetek egy jelentősebb pénzt, ahogy te sqlite konzolon sql parancsokkal naptárt menedzselsz
-
bambano
titán
válasz
pmonitor #15820 üzenetére
ne terelj, az, hogy egy magyar 'zúgcég' (sic!) mit csinált, annak semmi köze ahhoz, hogy egyrészt leszólsz olyan embereket, mint K&R, másrészt az indoklásod tévedés.
most kicsomagoltam az 5.11-es stock linux kernelt (ez volt kéznél) és ebben 173527 olyan sor van, amit első ránézésre goto-nak lehet nézni (pontosan nem néztem meg, mert pl. azt sem, hogy előtte-utána volt-e megjegyzés nyitás-zárás.)
tehát kijelenthetjük, hogy ahol linuxot használnak, ott van goto.
tartok tőle, hogy K&R vagy L.T. hitelesebb forrás számomra, mint te.
egyébként tudtad, hogy a unixok is sima txt-ben tárolják a jelszavakat? vagy csak keverted a txt-ben tárolás kifejezést a kódolatlan tárolás kifejezéssel?
-
bambano
titán
válasz
Citroware #15794 üzenetére
"Csak miheztartás végett: külföldön vagyok mérnök, emiatt az én időm drágább, mint a magyarországi programozók többségének.": csak a miheztartás végett: ezt te nem tudhatod.
max. annyit jelenthetsz ki, hogy a te órabéred magasabb, mint az itteni programozóké, arról meg majd kiderül, hogy vagy igaz, vagy nem, de arról kizárt, hogy infód legyen, hogy kinek mennyire drága a szabadideje.de hajrá, legyen szerencséd, hátha valamelyik lenézett rabszolga kötélnek áll.
-
bambano
titán
válasz
Citroware #15789 üzenetére
ezzel a hirdetéssel három baj van:
1. nem ebbe a topicba való
2. aki az it területek VALAMELYIKÉN rendelkezik tapasztalattal, az nem biztos, hogy programozás területén rendelkezik
3. aki elég jó szakember, az olyan áron fogja mérni azt az időt, amit hétvégén elrabolsz a családjától, hogy azt nem akarod kifizetni. -
bambano
titán
válasz
#44001536 #15701 üzenetére
A böngésződ átad egy csomó adatot a gépedről a webszervernek. Már ez alapján is nagyon le lehet szűkíteni az illető személyét. Például amikor én utoljára ellenőriztem ilyet (akkor volt rá website), azt mondta, hogy az én paramétereimmel összesen 5 böngészőről tud a világban. Ez már önmagában is elég lehet az azonosításra, nickkel pedig biztosan.
Rosszul tudod, az ip cím az tuttira személyes adat, de ne offoljunk itt tovább.
-
bambano
titán
válasz
dabadab #15547 üzenetére
elhiszem, hogy az elméleti matematikusok rossz megmondóemberek (miért is, bármit meg tudnak mondani
), én nem vagyok elméleti matematikus, úgyhogy nem tudom.
szerk: nagy mátrixot elég gáz lehet tárolni egy ilyen feladatra...
a probléma még mindig az, hogy gagyi véletlenszámgenerátor esetén nem tudod kizárni a végtelen ciklust. mondjuk a linux kernel azt is lefuttatja
/azóta is töröm a fejem, hogy ki írta a könyvet, amiben a helyes megoldás van... ha eszembe jut, megírom/ -
bambano
titán
válasz
BTminishop #15444 üzenetére
az ugye megvan, hogyha csinálsz egy formon keresztül használható spammer robotot, azért keresztre feszítenek?
-
-
bambano
titán
válasz
Mechorganic #15287 üzenetére
szerintem a nem sebességkritikus részeket meg lehet írni c-ben, a sebességkritikusokat meg c-be ágyazott assembly-ben. pl. a kép beolvasását úgyis a diszk limitálja, felesleges asm-et erőltetni rá.
-
bambano
titán
válasz
Mechorganic #15256 üzenetére
ramdisken próbáltad?
-
-
bambano
titán
nekem rossz tapasztalatom van a funkciók keveredésével.
ha a sales lemorzsolódókra akar vadászni, akkor mondja meg pontosan, hogy mit ért alatta. a programozó azt csinálja meg pontosan, oszt jónapot.
nehogy már a programozó találja ki, hogy a salesek agymenéseit hogyan kell megvalósítani... -
bambano
titán
válasz
bandi0000 #14823 üzenetére
csinálsz egy táblát, amibe belerakod az adott termék/adott rendelés azonosítóit, egy azonosítót, hogy melyik árazási függvénnyel számoltak, és magát a kiszámolt árat.
ezek után x darab program, szubrutin, stb. bármi, lefut, és mindegyik beleönti ebbe a táblába a saját árát.
majd ebből a táblából kiválasztod termék/rendelés azonosító alapján, hogy a konkrét esetben melyik árat érvényesíted. -
bambano
titán
válasz
Dominator #14708 üzenetére
se elhivatottság, se érdeklődés, se feladat, se cél...
mit ajánlok: ülj le a sarokban és várd meg, míg elmúlik.csak azért megtanulni programozni, mert a csapból is ez folyik, egyrészt nincs értelme, másrészt nem fog sikerülni. ha akarnál programozni, már rég megtanultál volna fórumos léleksimogatás nélkül is.
-
bambano
titán
válasz
Ezekiell #14567 üzenetére
a közelmúltban azzal töltöttem az időmet, hogy a nav online számlaadaat-beküldést programoztam.
a kánon szerint ezt jávában úgy oldanám meg, hogy fogom az adatot leíró xsd-t, és csinálok belőle jáva forrást. 64 forráskódban 9195 sor kódot generált belőle (most legeneráltattam újra, onnan vannak a számok). ezzel még szinte semmit nem csináltam, csak a beküldendő xml formátummal kezdtem foglalkozni. a belőle generált jáva kód tud olyan xml-t csinálni, ami nem felel meg a szabványnak. és ez csak az adat xml, a beküldéséhez egy csomó parasztvakításon is keresztül kell menni, ami egy halom másik kód generálását várja el, és majd utána még meg kell írni azt a kódot, ami a generált osztályokat felhasználja.amikor herótom lett tőle, megírtam az egészet zömében php-ben. 282 sor az xml generálás. majd ugyanezt a mutatványt végre kellett hajtanom mégegyszer, és hát miért ne szivassam magam, meg én már eljutottam odáig, hogy lassan minden feladatra postgresql, úgyhogy azt nagyjából tisztán postgresben írtam meg, meg kellett hozzá kb. 15 sornyi bash szkript.
úgyhogy, igen, biztos túlzok...
el se kezd mondani, látatlanban elhiszem, hogy a te programozásról alkotott fogalmaid jelentős részének nem felel meg.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
linuxalpine #14520 üzenetére
ilyenkor szokott felmerülni az, hogy az új megoldást felmenő rendszerben vezeti be az ember.
-
bambano
titán
válasz
linuxalpine #14500 üzenetére
ha ennyire fontos a logolás meg az időbélyeg, miért nem állítod át napi logolásra éjfélkori rotálással?
-
bambano
titán
válasz
Domonkos #14479 üzenetére
tele van hibával.
a cp $a dest/`basename $a` mire jó? ebben van három hiba:
1. a `` deprecated, tehát nem javasolt használni.
2. ha a forrásfájl nevében van szóköz, akkor a parancs széthullik
3. a cp $a dest pont ezt a végeredményt éri el forkbomba nélkül.a cp mktmp-s sor elveszíti a fájl kiterjesztését.
egyébként pedig shell szkript topic.
-
bambano
titán
válasz
zsolti_20 #14423 üzenetére
pakolási problémának hívják az operációkutatás témában.
az eredeti pakolási probléma szerint van n darab tárgyad, mérete ismert, amit minél kevesebb sztenderd dobozba kell beleraknod.
bebizonyítható, hogy az alábbi algoritmus max. 1 dobozzal kér többet, mint az elvi optimum.
méret szerint csökkenő sorrendbe rakod a tárgyaidat, és mindegyiket belepróbálod először az első dobozba, utána a másodikba, harmadikba, stb. és belerakod a legkisebb sorszámúba, amibe belefér.ezt a problémát és megoldást át lehet faragni a te feladatodra, mint ahogy opr tapogatózott is a helyes irány felé.
szerk: azon még egy kicsit túráztatom az agyam, hogy szimplex módszerbe bele lehet-e erőszakolni. mondjuk favágó módon az összes operációkutatási alapfeladat visszavezethető szimplex módszerre, csak lehet, hogy nem fog beférni a memóriádba
szerk2: Lovász-Gács Algoritmusok és Peter Henrici Numerikus analízis könyve jól jöhet.
-
bambano
titán
válasz
Ezekiell #14392 üzenetére
mert a jogász nem ért hozzá, az informatikus meg nem tudja, miről van szó. személyes adat unióból történő kivitele meg egy bonyolult kérdés. márpedig megrendelőn, számlán szokott lenni személyes adat.
egyébként nem azt írtam, hogy nem lehet rendesen megcsinálni, hanem azt, hogy ő nem fogja tudni
de nincs nagy baj, az adatvédelem az adott vállalat vezetőjének a felelőssége, tehát a nagyvezért büntetik meg, ha nem csinálta meg rendesen.
-
bambano
titán
abban tévedsz, hogy azt hiszed: ha webes az alkalmazás, csak mobilon lehet használni.
nem, lehet használni asztali pc-ről is.az sem gond, hogy rengetegféle browser van (ja, kettő), egyszerűen előírod, hogy a te alkalmazásodat mivel kell használni.
egyébként én web apit jávában csinálnék, mert azt illik definíciós állományokból csinálni, másrészt meg jó dolog egy konténer, minden másra jó a php
szerk: azt meg, hogy adminisztrációs szoftvert felrakj a felhőbe, felejtsd el. a jogi részét nem tudod rendesen megcsinálni, a büntetés meg sok.
-
bambano
titán
válasz
sztanozs #14166 üzenetére
ha van egy utasítás, amit kizárólag a ciklus végén kell végrehajtani, akkor azt nem írom bele a ciklusba, hogy a ciklusmag minden futásakor legyen egy false feltételű if.
tehát a helyes megoldás az, ha a ciklus utánra tesz egy ifet, hogy amennyiben a bemenő string hossza nagyobb, mint nulla (vagy a kimenőé), akkor azt írja ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- Mobil flották
- Epson nyomtatók
- Path of Exile (ARPG)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Yettel topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- Eladó MacBook Pro 14" M1 Pro (2021) 16/512 99% akku Makulátlan állapotban!
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest