- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Átlépte a 80 milliós álomhatárt a PlayStation 5
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kiválthatja az AI az egeret és a billentyűzetet?
- Apple MacBook
- Steam Deck
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabitoo88
tag
válasz
sztanozs #6599 üzenetére
86. Szolnok helikopterbázison vagyok kommendánsoknál. Díszelgünk rendezvényeket lövészeteket biztosítunk.Szolgálatokat adjuk agyba főbe. Csak ugye egyre szarabb a jövőkép.Sorra szerelnek le az emberek.Már lassan csak azok maradnak akiknek ez a 90-100 ezer biztos megvan és nem vált már sehova!Na de én ha leszolgálok 10 évet kijövök 32 évesen civilbe egy érettségivel sokra nem fogok menni
-
gabitoo88
tag
válasz
martonx #6592 üzenetére
Igen nagy fába vágtam a fejszém tudom
Ha fogalmazhatok így most nőtt be a fejem lágya
Jelenleg honvédségnél vagyok egy "életpályán".De meguntam hogy új helyeket ismerjek meg új emberekkel ismerkedjek meg és megöljem őketViccet félretéve muszáj összekapnom magam és továbbtanulni
De ha akár 1 hétig is tart megoldanom egy érettségis programozást legalább már szenvedtem vele így munka mellett is
-
Jester01
veterán
válasz
Peter Kiss #6594 üzenetére
Az is igaz
MOD: De sokkal inkább fix blokkokban mert byteonként meg lassú. -
Jester01
veterán
válasz
Peter Kiss #6590 üzenetére
Néhány észrevétel:
1. általában a különböző EOF ellenőrzések helyett célszerűbb az olvasás eredményét megnézni
2. Console.WriteLine(Environment.NewLine); nyilván kettő üres sort szúr be
3. bár itt nincs különösebb jelentősége, de az osztást optimalizációs okok miatt kerüljük
4. var i = 1 csak olvashatatlanná teszi a kódot és semmivel sem jobb vagy éppen kevesebb gépelés mint az int i = 1 -
gabitoo88
tag
válasz
Peter Kiss #6590 üzenetére
Köszönöm a segítséget
Ez eszembe se jutott volna!Ezt még nem tanultam!
Sajna 24 évesen kaptam észbe hogy kellene a pont felvételihezSzeretném jól megcsinálni a feladatokat
Teszek még fel majd kérdéseket ha nem zavar titeket -
Peter Kiss
őstag
válasz
gabitoo88 #6589 üzenetére
Remélhetőleg nem írtam el semmit. Lényeg a segédváltozó és a maradékos osztás. (Legközelebb ne felejtsd el a using()-ot, vagy használd a Dispose()-t.)
namespace ConsoleApplication1
{
class Program
{
static void Main()
{
using (var sr = new StreamReader("NO2.txt"))
{
for (var i = 1; !sr.EndOfStream; i++)
{
Console.WriteLine(sr.ReadLine());
if (i % 5 == 0)
{
Console.WriteLine(Environment.NewLine);
}
}
}
Console.ReadLine();
}
}
} -
gabitoo88
tag
válasz
Peter Kiss #6586 üzenetére
Itt az eddigi kód! Ehhez kellene a segítség!!
-
gabitoo88
tag
Sziasztok következő lenne a kérdésem!
Programozást tanulok C# programnyelvben!Érettségire kell emelt szintűre.Vészes a határidő, Május 2*!!!
Kb. 1 hónapja kezdtem el ezzel foglalkozni!De kitartóan!Épp elakadtam egy feladatnál amit egy könyvből csinálok a lényeg hogy be kell olvastatni vele egy Text File-t ami sikeresen megtörtént, képernyőre ki is írattam!Na most az lenne a lényeg hogy minden 5. sor után be kellene szúrnom egy üres sort!Ezt ugye jelenlegi tudásom alapján "\n" paranccsal megtehetem de sehogy sem akar összejönni!Esetleg For ciklust kellene használnom?
Válaszaitokat előre is köszönöm!!
-
Jim-Y
veterán
válasz
Sk8erPeter #6581 üzenetére
Nem feltétlenül, ez igaz. De az én köreimben (pedig nem fejlesztő vagyok) is egyre-másra előjön. Pl legutóbb barátom munkahelyén, ahol JavaEE-ben kellett programozniuk, előjött, jó igaz, az is webes platform. Vagy múltkor itt a topikban kérdezett valaki szerkeszthető pdf kapcsán, ott is előjött. És még ezer helyen. Szerintem kifejezetten hasznos ha egy programozó legalább alapszinten tisztában van vele, a többi google..
-
Sk8erPeter
nagyúr
"ha engem kérdezel, akkor javascripttel kezdesz, szinte mindenhova kell, nem úszod meg programozóként, és kellően egyszerű a szintaktikája, hogy az alapokat megtanulhasd belőle."
Szerintem nagyon sok programozó tök jól megvan JavaScript-ismeretek nélkül is, és attól még jó a szakmájában.Ha webfejlesztésről beszélsz, akkor igaz, hogy elkerülhetetlen a JavaScript-ismeret, de ha általánosságban említed a programozót, akkor nem feltétlenül...
======================
(#6570) cucka :
"A képzés maga pedig szerintem vicc, 4 félév alatt a töredékét sem lehetne megtanítani tisztességesen, úgy, hogy érjen is valamit. Főleg, hogy a képzés kb. nulláról indít."
Ugyanez jutott eszembe, brutális mennyiségű anyagot akarnak letolni 4 félév alatt, ebből szerintem az lesz, hogy a tanulók csak totálisan összezavarodnak, fogalmuk sem lesz érdemben egyik nyelvről sem, mindegyikről lesz valami felületes ismeretük. Az is igaz, hogy ha belegondolsz, a nehéz egyetemeken 4 félév alatt szintén brutális mennyiségű ismeretet akarnak letolni a torkunkon, tehát ez már megint elhivatottság kérdése. Ha valaki tényleg kőkeményen ráfekszik, akkor talán megtanulhatja mindezeket, de szerintem nem biztos, hogy érdemes ennyit, inkább megtanulni egy nyelvet egész jól, úgy, hogy tényleg értse, aztán a többivel is szépen megismerkedni, mert a sok nyelvre való rálátás sokszor többet érhet, mint az, ha csak egy nyelvet tudsz jól, mert ha jó algoritmikus gondolkodása van valakinek, akkor csak dokumentáció-olvasgatás kérdése, hogy a többi nyelvet mennyire fogja tudni elsajátítani. -
fatal`
titán
válasz
fordfairlane #6577 üzenetére
Az alap dolgokat (ciklus, elágazás, hello world stb.) szerintem jobb egy konzolos cuccon kezdeni és még a fos droid emulátor sem kell hozzá. Persze lehet kezdeni vele, de nem véletlen ajánlja, ha jól tudom a Google is, hogy legyen némi java ismeret mielőtt nekivág az ember fia.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
fordfairlane #6577 üzenetére
És még hasznosabb is
Többre megy az ember ha itt kezdi el, eddig én sem voltam hajlandó javara.
-
pittbaba
aktív tag
Ha elég egyéb programozási és puskázási tapasztalata van az embernek, meg lehet próbálni szerintem.
Én több mint 10 éve foglalkozok webes fejlesztéssel, de a Java teljesen kimaradt, most mégis nekiültem és egy hét alatt felhoztam magam annyira, hogy egész jól elboldogulok az android app fejlesztéssel. Az első hét keményen érintett az tény -
Jim-Y
veterán
válasz
McNamara #6571 üzenetére
Először is nyitott vagy az új dolgokra, nyitottan jársz-kelsz a világban, olvasol fórumokat, blogokat, leszűröd, hogy aktuálisan mit nyomatnak.. pl most az androidot, vagy ios-t nagyon nyomatják, de C#-al, és JAVA-val is el lehet könnyen helyezkedni, tegyük fel, te látod, hogy sok android fejlesztőt keresnek.
Szabadidőden nyitsz egy browsert és felütöd ezt az oldalt és elkezded az elejétől tanulgatni. Ha túl nagy falat elsőre, akkor kezd a tanulgatást valami egyszerűbb interpreter nyelvvel, google -> %programnyelv% beginners tutorial.
(ha engem kérdezel, akkor javascripttel kezdesz, szinte mindenhova kell, nem úszod meg programozóként, és kellően egyszerű a szintaktikája, hogy az alapokat megtanulhasd belőle.)
Ha akárhol elakadsz rákeresel a neten, olvasod a referenciát, kérdezel a fórumon etc...
-
Köszönöm a válaszokat! Tudom, hogy ez egy kemény dió és nem jön csak úgy. Sokan írjátok, hogy az ember magától tanul meg, na de hogy? honnan?
-
cucka
addikt
válasz
McNamara #6566 üzenetére
Programozni nem iskolában tanulsz meg, hanem magadtól, miközben otthon ülsz és programozol. Pontosan ezért itt elsősorban a szakmai tapasztalat számít, a papír kevésbé. Egy jó nevű egyetemi diploma mondjuk segíthet, de egy ilyen okj-s oklevél pont annyit ér a piacon, mint amennyit a papír, amire kinyomtatták. Szóval a javaslat, hogy kezdj el magad tanulni, hogy egyáltalán megtudd, van-e affinitásod hozzá, utána úgyis kiderül, hogy milyen irányba szeretnél elindulni.
A képzés maga pedig szerintem vicc, 4 félév alatt a töredékét sem lehetne megtanítani tisztességesen, úgy, hogy érjen is valamit. Főleg, hogy a képzés kb. nulláról indít.
-
FehérHolló
veterán
válasz
martonx #6567 üzenetére
Cserében nem árt, ha van affinitásod hozzá. Egyébként lófütyit sem ér.
Semmi sincs ingyen. És itt nem a pénz, ami a legtöbbe fáj.
Értsd: Kicsit több idő alatt el lehet végezni egy informatikus, programozó, akármilyen BSc-t, ami alapból jobban elfogadott. Ha viszont igazán jó affinitása van valakinek a programozáshoz, akkor OKJ. Szoftverfejlesztési procedúrákba melóhelyen 2-3 év alatt simán bele lehet tanulni utána. Fősulival, egyetemmel ez fél évnél kevesebb. Ezek nélkül viszont nehezebb,
Ha viszont valaki jó szemléletet és elméleti tudást kíván, akkor egyetem (még nem is fősuli).u.i.: villanymérnök msc-t abszolvált beágy fejlesztő vagyok, valamennyire átlátom.
-
modder
aktív tag
válasz
McNamara #6566 üzenetére
Szerintem érdemes lenne bemenni megnézni egy órát, vagy csak bemenni és kérdezősködni, hogy miylen az oktatás. Manapság, ahol az felsőfokú szakképzéseket azzal hirdetik, hogy "Sok diákkedvezmény, diákigazolvány még 2 évig!! kedvezményes utazás!", ha valaki tanulni is akar, és nem csak fényesíteni a bránert, jól körül kell néznie hová megy.
Amúgy pedig ez az iskola arra lesz jó, hogy tényleg az alapokat megtanítsa, ahogy nézem heti 12 óra. az lófütty. Nem tudom mennyi a házi, de emellett még heti 12-24 órát kell programozni és gyakorolni MINIMUM, hogy az ember kilépve az iskola kapuin versenyképes legyen.
Ami pedig a cégeket illeti:
A jó önéletrajz eladja az embert, ha te fel tudod mutatni az önéletrajzodban, hogy a suli mellett van/volt egy pet projected amit fejlesztgettél, és leírod, hogy milyen eredményeket értél el vele, miket tanultál meg, vagy éppenséggel 1-2 mondatban milyen problémákat küzdöttél le, az nagyon imponáló! Az nem különböztet meg téged más programozóktól, hogy odaírod az iskola nevét, és standard technológia stacket amit ott megtanultál, ellenben konkrétumok már sokkal közelebbi képet festenek az emberről. -- különben is, az ember tanulja meg értékelni az erőfeszítéseit -
Sziasztok!
Én is erősen gondolkodom a fentebb linkelt iskolán (computer school), hogy elvégzek egy szoftverfejlesztő képzést. Több ismerősnek is megmutattam és ők azon véleményen voltak, hogy ez csak egy átfogó képzés. Mindenről rizsáznak egy kicsit de egyikbe se mennek bele olyan mélyen, hogy el lehessen kezdeni valamit. Van esetleg egyetemenen kívűl (de ahogy olvasom az se az igazi) olyan intézmény ahol érdemes elkezdeni mind ezt? Ahol a képzés végén van esélyem munkát találni. -
pittbaba
aktív tag
válasz
martonx #6562 üzenetére
Na ezaz, én is így indultam neki, de nem
Mivel előtte kell ' ' minden köré, ezért így állunk: 'a','b','','"bla',' bla',' bla" ). Ha csak az egyik problémát kellene megoldani a kérdésben említettek közül az működik, de egymás után már nem...Leegyszerűsítve a problémát: Minden vessző körül legyen ' kivéve, a " " közötti szövegeket, ott ne csináljon a vesszővel semmit.
-
pittbaba
aktív tag
válasz
Jester01 #6563 üzenetére
Wow! Köszönöm a felvilágosítást, nem néztem ennek utána, csak tapasztalataim szerint legutóbb ;-vel mentette el az Office-állat
Egyébként Androidra SQLite adatbázis fájlba szeretném írni a GTFS adatokat, ilyen megoldás még nincs, és sokan örülnének neki. Egy hete kezdtem el tanulni az Androidra fejlesztést, gyakorlási szándékkal kezdtem ezt el, nem azért hogy valami nagyot alkossak
Már csak ennyi hiányzik. Működik, de nem hibátlan. Ha sikerült majd közlöm.
-
Jester01
veterán
válasz
pittbaba #6561 üzenetére
A legtöbb adatbáziskezelőhöz van import eszköz ami CSV-t egyből tud olvasni (és gyorsan). Ilyen cserélgetéssel és regexp-pel sose fogsz rendesen működő eszközt írni (csak ha tudod, hogy bizonyos szerkezetek nem fordulnak elő a bemenetben, például mezőn belüli idézőjel vagy sortörés).
Mellesleg a CSV az eredetileg Comma Separated Values, tehát a vessző az "igazi". Ez olyannyira hasonlít a CSV-hez, hogy az
-
martonx
veterán
válasz
pittbaba #6561 üzenetére
Ez a hibás:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( c1,c2,"Csepel, Szent Imre tér, Cseresznyés utca",c4)
És ez lenne a jó:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( c1,c2,'Csepel, Szent Imre tér, Cseresznyés utca',c4)
Most vagy én értek félre valamit, vagy ez nagyon triviális. A "-t cseréld '-re, és kész, nem?
-
pittbaba
aktív tag
Sziasztok!
Egy jó kis regexpre lenne szükségem, segítsetek nekem.
Az alap helyzet, hogy GTFS adatbázisból (google helymeghatározós adatbázis) szeretném felvinni az adatokat adatbázisba.
A fájl formátuma nagyon hasonlít a CSV-hez ,de vesszőkkel vannak elválasztva a mezők, nem pontosvesszővel.Ez nekem tök előnyös egy darabig, mert az SQL insertet különösebb nehézség nélkül meg tudom oldani.
A fájl első sorából megkapom a mező neveket, a következő sorokból meg a hozzájuk tartozó értékeket:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( c1,c2,c3,c4)Így igazából nem kell hozzányúlnom semmihez ahogy kiszedek stringbe egy sort, az már használható is. Viszont van néhány nehézség (az egyszerűség kedvéért minden TEXT típus):
Vannak olyan tartalmak amik üresek:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( c1,,,c4) ez hibát generál a helyes forma:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( c1,"","",c4)A nem üres tartalmakat is "" vagy '' közé kell rakni:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( "c1","","","c4")Ezt meg tudtam oldani, viszont ez után jött amin megakadtam tegnap óta, vannak olyan tartalmak mikor így néz ki a dolog:
INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( c1,c2,"Csepel, Szent Imre tér, Cseresznyés utca",c4)Ez azért gond, mert eddig úgy oldottam meg, hogy , csere ',' -re, majd ,' " csere ," -re és " ', csere ",
A végeredmény (minden alkalommal a string elejére és a végére tettem egy -egy ' jelet persze):INSERT INTO table (t1,t2,t3,t4) VALUES ( 'c1','c2',"Csepel',' Szent Imre tér',' Cseresznyés utca",'c4')
Ez már majdnem jó, de a " " közötti ','-ket kellene nekem még ,-re konvertálni. Nem lehet tudni hány vessző van, van ahol egy, van ahol 3.
Várom a megfejtéseket, szerintem ez jó kis feladat
-
Konair
csendes tag
Hasonló gondolatok voltak bennem is.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
fordfairlane #6558 üzenetére
Utolsó gondolatodhoz valamelyest csatlakozva a programozni tudás tekintetében az egyetemi képzettség is totál irreleváns. Dolgoztam együtt egy olyan sráccal, aki az ELTE-IK programtervező informatikus szakát 4-es-5-ösökkel csinálta majdnem végig (akkor még nem végzett), és számomra igen meglepő módon SEMMI köze nem volt a tisztességes programozáshoz, legalábbis PHP-ben. Komolyan, ha láttatok már embert gányolni, aki a végén valahogy csak képes összetákolni, működésre bírni a kódját innen-onnan ollózva, akkor ő azok közül az egyik legjobb példa. A mai napig nem fér a fejembe, hogyan lehetséges: ha valaki az ELTE-IK-n egy algoritmuselmélet tárgyat mondjuk megcsinál 4-es-5-ös környékére, akkor azt feltételezném, hogy képes a jó algoritmikus gondolkodásra, aztán annak a gyakorlatba való átültetésére, de neki valahogy nem sikerült, mondjuk nem is nagyon törekedett az igényes kódolásra, de azért akkor is meglepő.
Szóval a lényeg, hogy igazából tényleg csak önszorgalom (meg felfogási és fejlődőképesség) kérdése, hogy valaki mennyire fog megtanulni programozni. -
fordfairlane
veterán
Ha nem kerül sokba, akkor nyugodtan végezd el, ártani nem árt. Sokat ne várj tőle. A felsőoktatás az utóbbi évtizedben átállt a tömegtermelésre, ezért ott, ahol a munkaadók megtehetik, hogy válogatnak a jelentkezők közt, csak a rangosabb intézmények papírjait fogadják el. Az OKJ-s papírnak nincs gyakorlati jelentősége, ugyanis elképesztően nagy a szórás köztük tudásban (saját tapasztalat, hogy a BME-VIK Msc. végzettjei közt is nagyok a különbségek), így maga a papír nem rangsoroló.
-
Ausztriában pl. rengeteg szoftverfejlesztő van, akinek felsőfokú végzettsége van, de nincs diplomája. Sőt, kint van egy fokozat, ami nálunk nincs: mérnök, de nem diplomás. Tapasztalatom szerint pl. Ausztriában sokkal kevésbé ugranak a papírra, annál inkább a tapasztalatokra.
A csoportban, ahol én szoktam dolgozni, a főnök Dipl.-Ing., a vezető fejlesztő Ing., a többieknek pedig felsőfokú végzettsége van.
-
Nem, nem erre gondoltam. Hanem hogy a piacon jobban eladható, ha nulláról indul, és semmi előélete.
Egyébként több helyen is megkövetelik a mérnöki diplomát a hirdetésekben, de a felvételinél már mégsem annyira ragaszkodnak hozzá.#6554: azt nem mondanám, hogy szögre akaszthatod. Ahogy írtad, nem vagy versenyképes a komolyan fizető helyekre, ha nincs szakmai előmeneteled.
-
Konair
csendes tag
válasz
Jim Tonic #6552 üzenetére
Természetesen képezném magam mellette, mint ahogy eddig is tettem.
Inkább az érdekelne, hogy ezzel az OKJ-s papírral el tudok-e helyezkedni, vagy csak kiakaszthatom a falra?
Munkaadók mennyire nézik meg? Én azzal tisztában vagyok, hogy egy műszaki egyetemes mérnök informatikussal nem versenyezhetek.
Egy tisztességes állást azért majd szeretnék a későbbiekben, nem feltétlenül a NASA-hoz akarok bekerülni. -
Jim-Y
veterán
Csak ezzel a képzéssel biztos nem.. ha ilyen egyszerű lenne piacképes programozónak lenni, akkor sokkal többen szaladgálnánk az utcákon...
Ez arra jó, hogy megismerd az IT-t, egy picit, ennél sokkal, de sokkal több kell, hogy el tudj majd helyezkedni, legfőképp önszorgalom, ugyanis ettől a képzéstől biztos nem fogsz megtanulni (jól) programozni. :/
-
Konair
csendes tag
Sziasztok!
Programozó szeretnék lenni, és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek az alábbi képzéssel versenyképes lehetek-e?
http://www.computerschool.hu/budapest/index.php/szakkepzesek/szoftverfejleszt.html
A válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv,
Konair -
DiabloCorsa
őstag
válasz
fordfairlane #6548 üzenetére
Köszi, erre gondoltam én is. Holnap hajnalban próba, akkor ülök nyugiban otthon a gépem előtt.
-
fordfairlane
veterán
válasz
DiabloCorsa #6540 üzenetére
PHP-ben egyszerűen meg lehet oldani.
$tomb = preg_split("/English/", $szoveg);
$magyar = $tomb[0];
$maradek = $tomb[1];Ezzel kettévágtad a stringedet az "English" szó mentén. Első rész a magyar, többi az angol, meg minden más A maradékot aztán továbbdarabolhatod, következőként a "român" szóval, az eleje lesz az angol, és így tovább, megkapod a megkapod a horvát, román, ukrán szövegrészt.
-
martonx
veterán
válasz
DiabloCorsa #6544 üzenetére
"mysql adatbázis Apache szerveren"
Linux vagy Windows szerveren fut egy apache webszerver. És e mellett fut egy MySQL szerver. A pontosság kedvéért. -
válasz
Ja, igen. Sk8erPeternek tökéletesen igaza van. Iskolában nem lehet megtanulni programozni. Többet ér sokszor egy jó angol könyv, mint az egész tantárgy. Mellé kell az elhivatottság.
-
válasz
Excelben oké ez a név, de az elem az ott is sort jelent. Röviden kb. így néznek ki az elnevezések.
Excel -> relációs adatbázis:
munkalap -> tábla
sor -> elem, rekord
oszlop -> attribútum, tulajdonság
cella -> mező -
DiabloCorsa
őstag
válasz
Sk8erPeter #6543 üzenetére
Az adatbázis nálam mysql adatbázis Apache szerveren.
A cella az adott tábla egy eleme, mely adatot tárol.
Rosszul tudom? -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DiabloCorsa #6542 üzenetére
"az jó cellában van"
Most miért is beszélünk cellákról? Hogy jön ide a "cella"? Eddig arról volt szó, hogy a júzer felvitte egyetlen textarea-ban, az általad mutatott mintának megfelelően. Akkor gondolom ezt külön-külön vagy fájlokban, vagy adatbázisban tárolod, de igazából még erről sem tudunk semmit. Arról sem, hogy egyáltalán hova akarod ezt szétbontani. Másik MEZŐBE az adott táblában, az adott adatbázisban? Másik fájlba? Ha fájlba, akkor hogyan legyen elnevezve? Milyen fájl ez? Sima text fájl vagy Excel-fájl? És így tovább...
Felőlem amúgy kezdheted hátulról, végül is mindegy, kinek melyiket kényelmesebb leprogramozni, úgy fogja megcsinálni. -
DiabloCorsa
őstag
válasz
Sk8erPeter #6541 üzenetére
Azért kezdeném hátulról, mert a magyart NEM kell áthelyezni, az jó cellában van.
Tehát ami az "ukrán után van mehet.Utána ami a "horvat" után van mehet. stb...
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DiabloCorsa #6540 üzenetére
"Mivel nem vagyok tanult programozó, csupán saját kíváncsiság és szorgalom útján tanulom, nem szégyenlem hogy ez nekem magas."
A legtöbb esetben az egyetemen sem TANÍTANAK meg programozni, a topicban a legtöbb ember szerintem szintén nem "tanított" programozó, autodidakta módon, önszorgalomból tanult meg programozni (én pl. őszintén szólva elsőben a C programozós előadások többségére vagy nem jártam be, vagy képtelen voltam figyelni, mert olyan elképesztő unalmas volt a csávó nálunk), nem ültek mellette, és segítettek neki pötyögni a kódot... elővettek könyveket, e-bookokat, kész kódokat, mintákat, tutorialokat, stb., és elkezdték értelmezni...aztán kipróbálták a gyakorlatban is, hogy nekik összejön-e. Tehát nem úgy kell hozzáállni, hogy hát az itt lévő embereknek "könnyű", hiszen őket tanították. Hidd el, általában az egyetemen nem mész át a programozás tárgyból úgy, hogy végighallgatod az előadásokat, aztán látsz pár kódot. Le kell ülni a s×ggedre, és elkezdeni kódolni a gyakorlatban is, fel kell fogni, hogy mit csinál az ember.Másodikra: várj, most nem azt mondtad, hogy valamennyire megy a PHP? Csak mert akkor elkezdhetnéd, aztán segítünk továbbmenni.
Szerintem tök mindegy, elölről vagy hátulról mész-e neki, de szerintem csak szívatod magad, ha hátulról kezded, igazából nem látom több értelmét, mint sorban haladni. úgy, hogy az adott nyelv nevét megkeresed a szövegben, végül is hasonlóan ahhoz, ahogy a korábbi feladatodnál meg a <title> és </title> részeket kerested, csak itt most konkrét teljes szavakat keresel, mint például az Український. Ha az megvan, onnantól pl. az ukrán szöveg következik, eszerint már szétbonthatod minden nyelvnél... -
DiabloCorsa
őstag
válasz
Sk8erPeter #6539 üzenetére
Köszönöm.
Mivel nem vagyok tanult programozó, csupán saját kíváncsiság és szorgalom útján tanulom, nem szégyenlem hogy ez nekem magas.
De, ha már itt tanulni is lehet, itt a következő hasonló feladat.
Az adott adatbázisban van mód szövegek különböző nyelvű tárolására.
Kedves felhasználó a 5 nyelvet egy textarea-ba, tehát egy cellába írta. Kb. 7000x.
Ezt kéne szét szedni 5 felé.Ilyen egy beírás:
CSIZMAVÉDŐ
_ magas szárú,
English
Boot Covers
_ Boots, boots
român
Boot Covers
Cizme, ghete
hrvatski
Boot Covers
Український
бахілиAz eleje mindig magyar, az új nyelv mindig az adott nyelvet meghatározó szóval kezdődik.
English
român
hrvatski
Український
Gondolom 4 lépésben hátulról visszafelé szedném szét és törölném, amit már átraktam másik cellába. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DiabloCorsa #6538 üzenetére
Na, fasza, hogy megosztottad.
Látod, így már legalább tudunk egyből rajta javítani, meg tudjuk beszélni.Például:
if (strpos($file, '.html',1)||strpos($file, '.html',1) )
mi értelme kétszer ugyanazt a feltételt szabni? Ez olyan, mintha azt mondanád, hogy "ha esik a hó vagy ha esik a hó" - kétszer is ugyanazt mondtad.
Még egy:$dir = opendir (dirname(__FILE__));
while (false !== ($file = readdir($dir))) {
if (strpos($file, '.html',1)||strpos($file, '.html',1) ) {
// ..........
}
}ennél van egy rövidebb, könnyebben olvasható, kevésbé macerás módszer is, mégpedig a glob() függvény használatával, épp a hivatalos oldalra felrakott példát minimálisan átalakítva:
foreach (glob('*.html') as $file) {
// ....
}Nyilván a pontok helyére megy a többi. Így ez is az aktuális könyvtárban fog keresni (a glob is bővíthető egyéb könyvtárral is, lásd a kommentben a példákat).
Persze jó, amit mutattál, csak mondom, hogy van alternatíva, ami talán könnyebben olvasható és rövidebb, plusz egyből csak a .html-fájlokra szűr.Ja, még valami. Nem ártana bele hibaellenőrzés. Erről beszéltem korábban, hogy nem az eredeti fájlokon kéne mókolni. Például ha nem biztos, hogy van egyáltalán találat a reguláris kifejezésre, akkor a $matches[1] nem lesz jó.
-
DiabloCorsa
őstag
válasz
martonx #6536 üzenetére
Az nem sokat segít, mert annyira nem értek angolul. Korábban már segítő programozó kolléga megírta.
Jester nevében ne írj azt majd megteszi Ő ha úgy gondolja.
A megoldás közkivánatra:
<?php
$dir = opendir (dirname(__FILE__));
while (false !== ($file = readdir($dir))) {
if (strpos($file, '.html',1)||strpos($file, '.html',1) ) {
$urlContents = file_get_contents($file);
preg_match("/<title>(.*)<\/title>/i", $urlContents, $matches);
print($matches[1] . "\n");
rename($file,$matches[1].'.html');
}
}
?> -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DiabloCorsa #6534 üzenetére
Nyilván martonx azért mondta, hogy MÁSOLATOT készíts, hogy ha elb@szol valamit, akkor ne az eredeti fájloddal legyen para. Szerintem ez a jó megoldás, nem az eredetiekkel való kísérletezgetés, de megközelítés kérdése (ha szeretsz veszélyesen élni...
). Az eredetieket igénytől függően nyugodtan törölheted az egész lefutása után.
A konkrét problémádra rátérve ez olyan, hogy elhiheted, hogy itt a topicban senkit nem fizetnek azért, hogy segítsen, ha bárkitől bármilyen rávezetést, minimális segítséget is kapsz, már annak is örülnöd kellene, nem pedig trollkodni. Ha jól teszed fel a kérdést, leírsz minden részletet előre, hogy milyen nyelvekben vagy otthon, EDDIG MIRE JUTOTTÁL, hogyan próbáltad megoldani, akkor máris konkrétabb segítséget kaphatsz. Aztán van, akinek hirtelen kedve támad, és van is ideje rá, megírja neked, az a legjobb. De ha már valaki ilyenre is szánja magát, veszi a fáradságot, hogy elkészítsen neked egy piszkozat-scriptet, azután nem túl üdvös mentalitás - főleg egy programozás topicban - nem megosztani a bevált végső megoldást, ez a hozzáállás nem viszi előre a világot. A programozás topicokban az emberek egymástól tanulnak, kijavítják egymás hibáit, nem pedig irigykednek. -
martonx
veterán
válasz
Én is lehetek néha pontatlan.
Másrészt, hogy ki is segített valójában? Ez attól függ mi számít segítségnek.
Ha azt vesszük, hogy megspórolt neked 2 percnyi guglizást, meg 5 percnyi dokumentáció olvasást, és 5 percnyi programozást, akkor valóban segített.
Ha azt vesszük, hogy rávettelek, hogy php ismereted ellenére életedben először nézd meg a php.net dokumentációs oldalait, akkor igenis segítettem én is.
Ettől függetlenül a hsz-ed szinvonala alapján mind Jester, mind az én segítségem hiábavaló volt. -
válasz
Azért örülünk, hogy benéztél. Az feltűnt, hogy Jester sem privátban küldte el?
-
DiabloCorsa
őstag
válasz
Sk8erPeter #6533 üzenetére
Akitől kaptam segítséget, annak azonnal elküldtem.
Akinek megköszöntem.martonx segített?
Ha szüksége lesz ilyenre nem lesz gond, hogy megírja. Lehet hogy neki 19 sor lesz.Segítek neki.
Nem kell másolat a fájlból, át lehet nevezni azonnal. Php-val.Jester segített. Vette a fáradságot és írt egy megoldást.
Neki ismét köszönöm.Lehet hogy egyszer még én segítek Neki.
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
DiabloCorsa #6532 üzenetére
Már nem azért a két fillérért, de én ha már segítséget kérnék a fórumban egy probléma megoldásához, és kapnék is ötleteket rá, nem is egyet, akkor már lennék olyan kedves, hogy megosszam a megoldást a nagyérdeművel. Szerintem ez a minimum.
-
martonx
veterán
válasz
DiabloCorsa #6530 üzenetére
No, ezek szerint a PHP megy. Akkor nincs más dolgod, mint írni egy kis scriptecskét, ami végigmegy a fileokon, beléjük olvas egészen a title-ös sorig, majd az itt talált érték alapján készít egy másolatot a file-ból immár a title filenévvel.
Azt mondod megy a PHP. Ez egy maximum 20 sornyi program. A megvalósításához javaslom a PHP.net tanulmányozásását. -
DiabloCorsa
őstag
válasz
Jester01 #6525 üzenetére
Valamennyi html szerkezete azonos a <title> -ig . Nincs két azonos title, azért kell arra átnevezni a fájlt.
Lementettem egy alkatrész katalógust. A title lett az alkatrész cikkszáma a fájl nevek azonos szó és a növekvő számok. A fájl nevét kéne átnevezni a title- ben lévő alkatrész cikkszámára, a teljes title tartalomra.
Php és html-hez "értek", más nyelvhez nem.
-
martonx
veterán
válasz
DiabloCorsa #6524 üzenetére
Ja, hogy segítséget kértél? Akkor kicsit konkrétabban, mondjuk írd meg vbscriptben, vagy php-ban, vagy c#-ban, vagy powershellben, vagy java-ban, vagy bármiben. Számodra melyik programnyelv a szimpatikus?
-
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
Jester01 #6527 üzenetére
Ja, persze, ebben igazad van, csak arra gondoltam, hogy esetleg a korábbi neveket a script futásáig nyilván lehetne tartani, vagy csekkolni, létezik-e már fájl ugyanazzal a névvel, és ha igen, akkor mögécsapni egy ciklusváltozót, vagy hasonló. Egyébként igaz, hogy kicsit túl sok a hibalehetőség, tehát tök általános, mindenhova passzoló megoldást nehéz lenne írni, bár biztos nem lehetetlen.
Egyébként még az is elképzelhető, hogy hiába HTML-doksi, mégis elfelejtették a title-t beleírni, vagy rosszul zárták le, tehát invalid az egész... szóval tök általános megoldást tényleg egy kissé nagy falat lenne írni. -
Jester01
veterán
válasz
Sk8erPeter #6526 üzenetére
Nem tudjuk mit kell lekezelni
Ez nem valami szuperáltalános megoldás akart lenni, hanem a minimális.Például lehet, hogy nem is egy sorban van a title, vagy kisbetű-nagybetű eltérés van, vagy fájlnévnek illegális karakter van benne, stb.
-
Sk8erPeter
nagyúr
-
Jester01
veterán
válasz
DiabloCorsa #6519 üzenetére
Erősen függ attól, pontosan milyen a html szerkezete. Ha mindegyikben mondjuk egy sorban, kisbetűvel van <title>foo.html</title> az a legkönnyebb eset, erre például egy pár soros bash script is jó (vagy bármi hasonló):
#! /bin/bash
for file
do
title=""
while read line
do
back=${line#*<title>}
if [ "x$back" != "x${line}" ]
then
title=${back%</title>*}
echo mv "$file" "${title}"
break
fi
done < "$file"
done -
FehérHolló
veterán
válasz
Sk8erPeter #6522 üzenetére
Mintha az tudott volna valaha file-ban reguláris kifejezést keresni, azt az illeszkedő tokeneket file névbe írni megadható sorrendben.
De lehet, hogy túl fakóak az emlékek, régen használtam ilyesmiket. (És nem csak a total commanderrel varázsoltam anno.)
Tehát úgy gondoltam, hogy rákeres a file-okban arra, hogy <title> * </title>, utána $2 a file névbe, vagy ilyesmi. -
Sk8erPeter
nagyúr
válasz
FehérHolló #6521 üzenetére
Szerintem valamit félreértettél, gondolom ő a <title>Ez a cím</title>-re gondolt, tehát ez esetben a fájlnál az "Ez a cím" az érdekes a title tagek között.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Total commander - csoportos átnevezés?
-
martonx
veterán
válasz
Írj hozzá programot.
-
DiabloCorsa
őstag
Van 380 html fájlom. A nevük szám növekvő sorrendben. Át kéne nevezni őket úgy, hogy a title tartalom legyen a fájl neve.
Ötlet?
-
-
martonx
veterán
Nem is rád gondoltam MS haterként. Csak vannak páran ilyenek, akik valamiben meglátják, hogy microsoft és már nem is kell. Hehe múltkor találkoztam olyan rendszergazdával, aki egészen addig az Azure-ra esküdött, míg nyilvánvalóvá nem vált számára, hogy az a Microsoft felhő szolgáltatása. Mikor ez kiderült, már nem is volt olyan jó az Azure...
-
freaghill
őstag
Van itt esetleg valaki aki akarja kicsit gyakorolni a programozást?
Meghírhatná a "Szókereső" játékot symbianra.
Szívesen játszanék én is vele, de sajnos csak androidra találtam.
Vagy tudnátok valahogy segíteni, hogy kompatibilissá tegyem? -
Sk8erPeter
nagyúr
magyar jegyzetek közül esetleg ez:
Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek(#6511) fordfairlane : hmm, ez tényleg tetszetős! Szerintem nekem is jól fog jönni áttekintésnek, kösz!
(#6508) martonx : belenéztem, tényleg igen jónak tűnik, és aktuális!
-
Sk8erPeter
nagyúr
Látom közben már beoltottak, úgyhogy nekem nem kell mindezt megtennem.
Köszönetet nyilván akkor kaptál volna, ha aktuális és nem csupa hülyeséget tartalmazó jegyzeteket linkeltél volna, ezeket a jegyzeteket inkább kukába kéne dobni, nehogy véletlenül még valaki rátaláljon.
És akkor mi van, ha egyetemi iromány?Attól még oltári baromságokat is tartalmaznak egyetemi irományok, hidd el, saját tapasztalatból beszélek, de ha nem hiszed el, küldhetek neked olyan EGYETEMI (hűha) jegyzeteket (szerk.: konkrétan BME-s jegyzetekről van szó, hogy konkretizáljam, és ugye ha abból indulunk ki, hogy az egyik legjobb egyetem Magyarországon a műszaki szakok területén, akkor nem várnád, hogy elavult tudást is akar valaki átadni, de sajnos van ilyen szabvál tárgy), amitől normális programozónak kinyílik az agya. Mondjuk az általad linkeltek is olyanok manapság.
-
tornas
őstag
-
martonx
veterán
No akkor most figyeljetek:
Komolyan még klasszikus Microsoft hatereknek, linux trolloknak is javasolni merem. Ingyenes (persze azért regisztrációhoz kötött), az egyes szekciók után online vizsgával, ami szintén ingyenes.
-
fatal`
titán
Ha már webfejlesztés. Létezik olyan összefüggő anyag (magyar, angol mindegy), ami az alapoktól (HTML, CSS) indul?
Némi HTML előismeretem van (bár nagyon kevés és baromi régről).
-
j0k3r!
őstag
"Ezek legtöbbje egyetemi iromány és ezeket tartod hibásnak?! Hát nem is tudom" - az ilyen iromanyok nagyresze hulladek, keves tanar veszi a faradsagot ujat irni minden evben, ezert 5-10 evvel ezelotti diakbol tartanak eloadasokat sokszor, sajnos.
1 perc alatt 3 konybe belepillantva:
"Az egyik a régi, de stabilabb és elterjedtebb változat. Ez a PHP3. Az újabb, több lehetőséggel rendelkező változat a
PHP4.""<BODY bgcolor="#FF01DC" background="hatter.jpg">"
"Tanuljunk PHP-ül
(Fejlesztés alatt)
Fábián Zoltán
2001-2004 "ezek olyan szinten elavult dolgok, hogy ha veletlen valaki ezekbol kezd el tanulni, akkor ketszer annyi ideje ramegy, hogy utana a sok baromsagot, rossz szokast elfelejtesse magaval. sajnos az informatika ilyen, par ev alatt olyan szinten megfordulhatnak a dolgot, hogy az ilyen konyvek siman mehetnek a kukaba.
egyebkent, ha normalis, "up-to-date" dolgot linkelsz, akkor senki sem fog szolni erte, ebben biztos lehetsz. ha a webes konyveket le akarod cserelni, akkor ajanlom, hogy ezekre keress ra: html5, css3, php 5.x, esetleg asp.net, asp.net mvc
-
kingabo
őstag
Az egy dolog, hogy egyetemi, és pont ez is a gond vele: egyszer megírták és kész. Több, mint 10 éves a cucc. Ez kb olyan mintha ma PIII-as gépet ajánlanál valakinek játékra: volt amikor jó volt, de ma már nem állja meg a helyét. Sk8erPeter leírta, amit sztem sokan érzünk, így mi már bölcsek (
) maradtunk és nem írtuk le.
-
tornas
őstag
válasz
Sk8erPeter #6502 üzenetére
Ezek legtöbbje egyetemi iromány és ezeket tartod hibásnak?! Hát nem is tudom...
Eltúlzod és rosszul állsz hozzá bizonyos dolgokhoz. Csak a segítő szándék vezérelt. Egy "köszönöm" esetleg így is belefért volna a "fáradozásért", és/vagy az hogy esetleg mit kellett volna inkább linkelnem.
"...ne mondja ki minden bölcsességét."
Ha szó szerint vesszük, akkor nem kussol, csak "fölöslegesen és értelmetlenül nem jártatja" a száját. Érdemes megfontolni, mert még jól jöhet!
Nem jöttem rossz helyre, csak "rossz" ember(ek)be ütköztem. Na, mindegy...
Örülök, hogy segíthettem!
-
Sk8erPeter
nagyúr
Igen, láttam az aláírásod másik felét is, de szerintem szimpla hülyeség, valami erőltetett fos Coelho-szerű marhaság.
Ha minden bölcs csak kussolna, mert ő olyan hű de rendkívül bölcs, akkor igencsak nehezen és hasznos kritikáktól mentesen haladna (?) előre a világ. Jelen esetre levetítve akkor szerinted az a bölcs, aki nem ítéli meg szakmailag a jegyzeteket, amiket javasoltál, hanem hagyja, hogy a kezdők nyugodtan élvezettel habzsoljanak elavult és hibás tartalmú irományokat. Hát akkor a te hozzáállásod alapján ez a topic tele van nem bölcs emberekkel, lehet, hogy rossz helyre jöttél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070 12GB GAMER termékbeszámítással
- HP 250 G10
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest