Hirdetés
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amennyiben vannak kapcsolataid megfelelo helyen (CIO, CTO, COO, CISO - vagy az kozeli tanacsadojuk), es hozzafersz olyan szoftverekhez beszerzesi ar alatt, ami most keresett, akkor van eselyed.
Alternativakent el kell tudnod hitetni, hogy ezt a szoftvert el tudod kesziteni (megfelelo hataridon belul). -
válasz
hiperFizikus #20784 üzenetére
Ezeknek szvsz inkabb csinalj logout bejegyzeseket mint szakmai topikokat - bar nem lesz ott se tobb reakcio, mint itt - de szerintem is sokkal inkabb oda valo...
-
-
válasz
MasterDeeJay #20262 üzenetére
-
válasz
sztanozs #20111 üzenetére
vagy meg egyszerubben:
# txt fileok listázása
$textFiles = Get-ChildItem -Filter *.txt
# listában szereplő fájlok átnevezése
foreach ($file in $textFiles) {
# első sor beolvasás
$firstLine = Get-Content $file.FullName -TotalCount 1
if ($firstLine -match "^(\w{3})/(\d{2})/(\d{4})") {
# Rename the file
Rename-Item -Path $file.FullName -NewName ($firstLine.ToLower() -replace '^(\w{3})/(\d{2})/(\d{4}).*$', '$3-$1-$2.txt')
}
} -
válasz
Zola007 #20110 üzenetére
szvsz jo lehet igy, ha biztos, hogy ez az elso sor...
ezt a csekket berakhatod az atalakitas ele, biztos, ami biztos:# txt fileok listázása
$textFiles = Get-ChildItem -Filter *.txt
# listában szereplő fájlok átnevezése
foreach ($file in $textFiles) {
# első sor beolvasás
$firstLine = Get-Content $file.FullName -TotalCount 1
if ($firstLine -match "^(\w{3})/(\d{2})/(\d{4})") {
# átrendezés
$newFileName = ($Matches[3], $Matches[1].ToLower(), $Matches[2]) -join "-"
# .txt kiterjesztés hozzáadása
$newFileName = $newFileName + ".txt"
# Rename the file
Rename-Item -Path $file.FullName -NewName $newFileName
}
} -
válasz
hiperFizikus #20108 üzenetére
miert ne lehetne? hacsak nem bongeszoben futo JS-rol van szo es a lemezrol kellene olvasson...
-
válasz
sztanozs #20101 üzenetére
ha nem tartalmazhat, akkor:
$sorok = @"
ID;Cégnév;Egyéb cégadatok;
124;"Kiss és társa" Kft.; egyéb adatok;
234;egyik, másik cég Bt.;egyéb adatok;
666;"másik és egyik" Zrt.;egyéb adatok;
"@ -split [Environment]::NewLine
$uj = @()
foreach ($sor in $sorok) {
$uj += ((($sor -split ";") | foreach-object {'"' + ($_ -replace '"', '""') +'"'}) -join ',')
}
$uj | ConvertFrom-Csv -
hogy van a csv-ben most a text qualifier?
PS-ben nincs text qualifier parameter, csak ekzzel tudod feldolgozni a custom text qualifier-t. Amugy a definicio szerint duplazni kell az idezojelet, valahogy igy:
"cegnev","iranyitoszam,"cim"
"Cegnev ""idezojellel a belsejeben"" kft.","1234","Elem utca 123." -
válasz
VikMorroHun #20071 üzenetére
Business requirement inkabb, mint feature…
-
-
-
vsz a feldolgozóban kézzel van helyettesítve a hullamos betű. Magyar nyelvű a feldolgozó?
Példa fajlt tudsz felrakni valahova?
mod
Hmm, en emlékeztem rosszul, van a CP1250-ben rendes magyar ekezet is...
De most nezem, hogy ha a CP1250 CP1252-kent van beolvasva akkor van ő helyett õ es ű helyett û... -
Milyen powershell verziod van?
a 6.2+ mar ismeri a codepage verziokat:
https://learn.microsoft.com/en-us/powershell/module/microsoft.powershell.management/get-content?view=powershell-7.4#parameters
A default (5.1) verzioval .NET -tel kell beolvasni:$byte_content=Get-Content -Encoding Bytes -Path "c:\valami\akarmi.csv"
$e=[System.Text.Encoding]::GetEncoding(1250)
Out-File -Path "c:\valami\akarmi_unicode.csv" -Value ($e.GetString($byte_content)) -
válasz
pmonitor #19941 üzenetére
My bad, igazad van.
Ez valojaban csak egy nyelvi magia (pixiedust), hogy a nyelvi struktura is megmaradjon, de az interpreter se dogoljon bele a felesleges munkaba.
Az oroklodes (System.Object -> System.ValueType ... es onnan a struct es a primitivek) azert van, hogy a nyelvi elemeket megkotes nelkul lehessen hasznalni az ertek tipusokta (primitivek) es a "teljes" osztaly tipusokra. -
-
válasz
pmonitor #19843 üzenetére
A problema nem az object/struct miatt van, hanem az unboxing miatt, mivel az egyik objektumod object tipusu, ezert az erteket explicite be-, es kicsomagolod (20., 89. es 93. sor). Ez viszi el a plusz idot, nem a GC:
.method private hidebysig static
void Main (
string[] args
) cil managed
{
.custom instance void System.Runtime.CompilerServices.NullableContextAttribute::.ctor(uint8) = (
01 00 01 00 00
)
// Method begins at RVA 0x2094
// Header size: 12
// Code size: 171 (0xab)
.maxstack 6
.entrypoint
.locals init (
[0] int64 i,
[1] int64 j,
[2] int64 m,
[3] class [System.Runtime]System.Diagnostics.Stopwatch sw,
[4] int64 n,
[5] object k,
[6] int64 p,
[7] bool,
[8] bool
)
// {
IL_0000: nop
// long num = 0L;
IL_0001: ldc.i4.0
IL_0002: conv.i8
IL_0003: stloc.0
// long num2 = 0L;
IL_0004: ldc.i4.0
IL_0005: conv.i8
IL_0006: stloc.1
// long num3 = 0L;
IL_0007: ldc.i4.0
IL_0008: conv.i8
IL_0009: stloc.2
// Stopwatch stopwatch = Stopwatch.StartNew();
IL_000a: call class [System.Runtime]System.Diagnostics.Stopwatch [System.Runtime]System.Diagnostics.Stopwatch::StartNew()
IL_000f: stloc.3
// for (num3 = 0L; num3 < 3000000000u; num3++)
IL_0010: ldc.i4.0
IL_0011: conv.i8
IL_0012: stloc.2
// (no C# code)
IL_0013: br.s IL_0020
// loop start (head: IL_0020)
// num = num3;
IL_0015: nop
IL_0016: ldloc.2
IL_0017: stloc.0
// num2 = num;
IL_0018: ldloc.0
IL_0019: stloc.1
IL_001a: nop
IL_001b: ldloc.2
IL_001c: ldc.i4.1
IL_001d: conv.i8
IL_001e: add
IL_001f: stloc.2
IL_0020: ldloc.2
IL_0021: ldc.i4 -1294967296
IL_0026: conv.u8
IL_0027: clt
IL_0029: stloc.s 7
// long elapsedMilliseconds = stopwatch.ElapsedMilliseconds;
IL_002b: ldloc.s 7
IL_002d: brtrue.s IL_0015
// end loop
IL_002f: ldloc.3
IL_0030: callvirt instance int64 [System.Runtime]System.Diagnostics.Stopwatch::get_ElapsedMilliseconds()
IL_0035: stloc.s 4
IL_0037: ldc.i4.0
IL_0038: conv.i8
IL_0039: stloc.2
// (no C# code)
IL_003a: br.s IL_0053
// loop start (head: IL_0053)
// object obj = num3;
IL_003c: nop
IL_003d: ldloc.2
IL_003e: box [System.Runtime]System.Int64
IL_0043: stloc.s 5
// num2 = (long)obj;
IL_0045: ldloc.s 5
IL_0047: unbox.any [System.Runtime]System.Int64
IL_004c: stloc.1
IL_004d: nop
IL_004e: ldloc.2
IL_004f: ldc.i4.1
IL_0050: conv.i8
IL_0051: add
IL_0052: stloc.2
IL_0053: ldloc.2
IL_0054: ldc.i4 -1294967296
IL_0059: conv.u8
IL_005a: clt
IL_005c: stloc.s 8
// long elapsedMilliseconds2 = stopwatch.ElapsedMilliseconds;
IL_005e: ldloc.s 8
IL_0060: brtrue.s IL_003c
// end loop
IL_0062: ldloc.3
IL_0063: callvirt instance int64 [System.Runtime]System.Diagnostics.Stopwatch::get_ElapsedMilliseconds()
IL_0068: stloc.s 6
// Console.WriteLine("{0} {1} {2} {3}", num2, num3, elapsedMilliseconds, elapsedMilliseconds2 - elapsedMilliseconds);
IL_006a: ldstr "{0} {1} {2} {3}"
IL_006f: ldc.i4.4
IL_0070: newarr [System.Runtime]System.Object
IL_0075: dup
IL_0076: ldc.i4.0
IL_0077: ldloc.1
IL_0078: box [System.Runtime]System.Int64
IL_007d: stelem.ref
IL_007e: dup
IL_007f: ldc.i4.1
IL_0080: ldloc.2
IL_0081: box [System.Runtime]System.Int64
IL_0086: stelem.ref
IL_0087: dup
IL_0088: ldc.i4.2
IL_0089: ldloc.s 4
IL_008b: box [System.Runtime]System.Int64
IL_0090: stelem.ref
IL_0091: dup
IL_0092: ldc.i4.3
IL_0093: ldloc.s 6
IL_0095: ldloc.s 4
IL_0097: sub
IL_0098: box [System.Runtime]System.Int64
IL_009d: stelem.ref
// (no C# code)
IL_009e: call void [System.Console]System.Console::WriteLine(string, object[])
// Console.ReadKey();
IL_00a3: nop
IL_00a4: call valuetype [System.Console]System.ConsoleKeyInfo [System.Console]System.Console::ReadKey()
IL_00a9: pop
// }
IL_00aa: ret
} // end of method Program::MainAz optimalizalt valtozatot nezve jol lahthato a ket "felesleges" utasitas:
// loop start (head: IL_0018)
IL_0011: ldloc.1
IL_0012: stloc.0
vs// loop start (head: IL_003e)
IL_002d: ldloc.1
IL_002e: box [System.Runtime]System.Int64
IL_0033: unbox.any [System.Runtime]System.Int64
IL_0038: stloc.0 -
válasz
pmonitor #19832 üzenetére
Attol meg hogy nem orokol... Inkabb olvasdd el a specifikaciot:
https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/csharp/language-reference/language-specification/structs#1643-inheritanceEs meg:
The common type system
It's important to understand two fundamental points about the type system in .NET:It supports the principle of inheritance. Types can derive from other types, called base types. The derived type inherits (with some restrictions) the methods, properties, and other members of the base type. The base type can in turn derive from some other type, in which case the derived type inherits the members of both base types in its inheritance hierarchy. All types, including built-in numeric types such as System.Int32 (C# keyword: int), derive ultimately from a single base type, which is System.Object (C# keyword: object). This unified type hierarchy is called the Common Type System (CTS). For more information about inheritance in C#, see Inheritance.
[link] -
válasz
feka007 #19800 üzenetére
Eloszor is letre kell hoznod a listat, ami ugy latom meg, es utana meg kell vizsgalnod, hogy az adott pozicio oszthato-e 2-100-ig es ha igen meg kell valtoztatnod az allapotat.
trukkozes (xor) nelkul:# ne definiald felul a list utasitast
lista=[1] * 100
for i in range(100):
for oszto in range(2,101):
if (i+1) % oszto == 0:
lista[i] = 1 - lista[i]
# xor:
# lista[i] ^= 1
for i in range(100):
# print(f"{i+1}. cella: {('csukva', 'nyitva')[lista[i]]}")
# vagy meg csunyabban
# print(i+1, "cella", "cnsyuiktvvaa"[lista[i]::2])
if lista[i]==1:
print(f"{i+1}. cella: nyitva")
else:
print(f"{i+1}. cella: csukva") -
válasz
pmonitor #19687 üzenetére
szvsz nem mondtal el semmi olyat, amit eddig ne tudtunk volna, szoval ez sem tobb barmi rizsanal. Ilyen szivatast gyerekkoromban (amig elt a rossz emleku net send) en is csinaltam azokkal a kollegakkal szemben, akik nem voltak hajlandok leszedni a read receipt-et a leveleikrol.
-
válasz
pmonitor #19677 üzenetére
A DLL injection (es DLL hooking) egy szeles korben hasznalt technika nem csak rossz, de hasznos celra ia (ahogy a cikkben a szero az elso mondatban is irja). Az EDR eszkozok termeszetesen nem fognak reagalni minden injection esemenyre, hanem mukodesi parameter alapjan riasztanak. Egy messagebox pedig lassuk be nem tul nagy fenyegetes
-
Nemi olvasnivalo, hogyan lett (a teljes erteku funkcionalitast megtartva) optimalizalva a Doom az rPi2040 mikrokontrollerre: https://kilograham.github.io/rp2040-doom/
-
válasz
Micsurin #19609 üzenetére
Erre irtam, hogy el kell menni olyan iranyba, ahol van meg felvetel (infosec/helpdesk belepo pozik) es jol jon az IT-s hattertudas. Persze ez szakitas a programozoi palyaval (egy idore mindenkepp), hacsak nem olyan pozit sikerul talalni, ahol kell automatizalni is egy kicsit, mert akkor python (vagy akar js, vagy dotnet is) jatszhat.
-
-
Igazabol a meglevo API szolgaltatosakat a hatosag nyomasara hoztak letre. A PSD2 elott minden bankhoz egyedileg, felhasznaloi tevekenyseget emulalo vegpontott kellett programozni. Most legalabb eloirjak, hogy a penzintezetek kotelesek API-t biztositani - es ezaltal mar jogos az eljaras, hogy a felhasznaloi tevekenyseget szimulalo algoritmusokat pedig rosszindulatunak minositsek.
-
-
válasz
pmonitor #19437 üzenetére
egyik se jobb, mind a kettohoz 73 darab fa kell, a tobbi selejt. Raadasul a "selejt nelkuli" vagasokat celszeru minimalizalni a vagasi hiba okan - szoval meg is van melyik rosszabb... De mondhatnam azt is, hogy kulonbozo darabokat vagni kulonbozo meretben sokkal nagyobb a hiba eselye, tehat megint lastzik, melyik a hatekonyabb
-
válasz
VikMorroHun #19394 üzenetére
nagyobb cégek inkább 60.000 huf/óra szinten számláznak senior fejlesztőt projektekben
-
Mondjuk az epitkezes pont nem jo pelda, mert volt ismerosom, aki "belekeveredett" egy ilyen NER-es epitesi projektbe, ahol megmondtak neki, hogy mennyi legyen az ar a szerzodesben es mennyit kap majd kezhez.
A "nap vegen" nem kapott semmit es kenyelen kelletlen zsebbol kifizette az alkalmazottakat. Egy ev utan is vart a penzere, es mivel a sorban felette levo ceget becsukak (csodeljarasban), igy bukott az egeszen ~10 millat... -
válasz
hiperFizikus #19248 üzenetére
Irorszag - reggel 12 fok volt, es esett az eso...
-
válasz
hiperFizikus #19222 üzenetére
CSS-nek olvass inkább utána
-
válasz
hiperFizikus #19217 üzenetére
mi legyen színes?
-
Miből gondoltad, hogy egy alkalmazás majd magától mágikusan párhuzamosítja saját magát? Ha eleve microservices alapon volt megírva, akkor menni fog, ha monolitikusan, akkor meg újra kell írni (kisebb-nagyobb részben).
Egy több rétegű architektúra lehet alapból is könnyebben párhuzamosítható, de ha nincs a párhuzamosításra felkészítve, akkor nagyon nehéz felskálázni. -
válasz
racskobalazs #19177 üzenetére
újrakezdenék programozni, de kb 0 motivációm
szerintem ne is kezdj nekiViccet félretéve keress valami kompetetiv oldalt, ahol jopofa feladatok vannak (pl. codingame.com / Clash of Codes) vagy ahol nullarol lehet fejlodni (pl. codewars.com) es akkor nem neked kell kitalalni a feladatokat.
-
válasz
hiperFizikus #19170 üzenetére
Az ujszulottnek minden vicc uj...
-
válasz
btraven #19087 üzenetére
A szemed sebessege nem eri el a monitor sebesseget... En is 3 kockat latok forogni, de ez nem a monitor/program hibaja, hanem tul nagy a kontraszt es gyors mozgas kozben a szem "berakja" a kepbe a koztes allapotokat. Ha magasabb lenne a program framerate-je (vagy nem lenne ilyen nagy a tavolsag a fazisok kozott) akkor a szem is jobban viselne ezt a gyors mozgast.
-
válasz
stellaz #19044 üzenetére
Logiscool az Scoolcode lesz, ami kb egy kicsit okositott Scratch.
Nem lenne rossz, de vsz a tobbiek a taborban kb semennyire sem ertenek a Scratch-hez, szoval szvsz vagy massziv unatkozas lesz mert nem haladnak, vagy minden feladatot o fog megcsinalni es a tobbiek unatkoznak mert nem ertik.
-
válasz
MasterDeeJay #18965 üzenetére
Legyen a frissitesi szerver read-only authenikalt felhasznalok szamara, es akkor a SYSTEM user is eleri a halozati meghajtot es nem kell bedrotozni a jogosultsagot.
-
Igen, ez valoban igy van, de uj identitast csak a szemlyazonossog ellenorzeset kovetoen lehet(-ne) az ugyfelszamlahoz kotni. Raadasul ha harmadik fel vegzi az azonositast, akkor a harmadik fel automatikusan bele kerul az adott orszag jogszabalyai alapjan a penzintezeteket felugyelo szervek hataskore ala, meg kell felenie a penzintezeti torveny rendelkezeseinek es a helyi hatosag rendszeresen auditalja majd ezek utan.
- vagy: azonositod maga egy korabbi azonosito hasznalataval (hiszen igy kialakul egy chain of trust)
Ez azert problemas, mert az azonosito kompromittalodasa eseten megtorik a chain of trust. Ezert is problemasak a sim swapping es hasonlo visszaelesek. Egy hosszabb lancolat eseten meg kevesebb kontrollja van a penzintezetnek. -
A KYC ortogonalis problema. Amirol szo van, az az autentikacio, nem a szemelyazonositas.
Egy banki alkalmazas eseteben az authentikacio maga a szemelyazonositas.Ha csak azt nezed, hogy mennyi security research anyag jon ki mondjuk egy Project Zero-bol, meg barmelyik banki securitys csapattol.
Egy banki security-s csapatnak nem feladata a vilag osszes alkalmazasanak vizsgalata, hanem csak annak a nehany tucat-szaz-ezer alkalmaznak, amit az adott penzintezetnel hasznalnak. Masreszt egy ilyen csapat nem fogja nylvanossagra hozni az altala hasznalt komponensek sebezhetosegeit, hanem direktben kommunikalja le a gyartokkal, jol megfontolt onerdekbol... -
Mind a kettore
- passwordless login legfeljebb biometrikus lesz, de remelem nem erem meg... egy banknak mindig bizonyitania kell tudni, hogy az ugyfel lepett be. Ez hogyan biztosithato, ha az authentikaciot valaki mas vegzi el? Vajon a FB vagy Google accounthoz kell szemelyazonositas (KYC)?
- a banki security-re meg szemelyes tapasztalatbol mondom (tobb bankot is megtapasztalva), hogy barmelyik nagy szolgaltatoval felveszik a versenyt felkeszultsegben. -
válasz
MasterDeeJay #18605 üzenetére
Alternativakent olvasd be ket korben:
Eloszor az elso 255 oszlopot, utana a kovetkezoket:Select * From [Sheet1$]
Select * From [Sheet1$IV:SP] -
válasz
arcoskönyv #18591 üzenetére
En is csinaltam ilyet az elozo eletemben, nem volt vele senkinek semmi baja...
-
-
válasz
Vision #18419 üzenetére
Egyébként az általános hozzáállás az, hogy az adat tárolása olcsó, szóval inkább őrizzük meg, hátha jó lesz még valamire. A szelekció önmagában egy rakás architect munkaóra lenne. A storage meg filléres tétel már.
Attol fugg mekkora nagysagrendben... Nalunk a napi (szurt)firewallproxy log kb fel-masfel milliard rekord. -
válasz
sztanozs #18353 üzenetére
Single file upload-nal a Body lesz az upload stream, ha form-based a feltoltes akkor a asszem multipart body lesz es vagy feldolgozod a multipart Body-t vagy az adott form elemetre irsz egy feldolgozo-t:
https://stackoverflow.com/questions/26443305/how-can-i-upload-a-file-in-mvc-6-under-vnext
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- DELL Precision 5560 i7-11850H 32GB 1000GB T1200 FHD+ 1 év garancia
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Lenovo ThinkPad T15 Gen 2 Intel Core i5-1135G7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest