- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
Igazából ezek a parancsok egy Kodi alatt futó phyton script részei, csak nekem úgy tűnt, hogy a fenti parancsokkal van a gond ezért itt kérdeztem rá célzottan csak az általam problémásnak vélt részre.
Viszont célszerűbb ha az egész problémát látja az aki segíteni akar, így inkább megkérdeztem itt komplexen, és el is indultam egy kicsit másféle irányba. Ha érdekel a téma folytassuk ott. Köszi.
-
petakpa1
őstag
Szia, köszi, hogy próbálsz segíteni.
Az első problémám az, hogy a Netflix app az egy Windows store app, nincs olyanja, hogy netflix.exe
Azt már sikerült kiderítenem, hogy egy Ms Store appot pl explorer.exe shell:AppID lehet parancsosroból elindítani.
ha egy sima parancssori ablakba beírom, hogy start explorer.exe shell:appsFolder\4DF9E0F8.Netflix_mcm4njqhnhss8!Netflix.App akkor rendben elindul a netflix.app
Ezt szeretném továbbfejleszteni úgy, hogy amíg a Netflix app fut addig várjon a script és csak akkor léplen tovább a && után következő start cmd.exe végrehajtására, amikor a Netflix appot bezártam.
-
inf3rno
nagyúr
Amit adott válaszokat a kérdéseimre azokkal én teljesen jól meg vagyok, sokkal többet segített, mint bármelyik keresőmotor vagy ember, akivel eddig találkoztam, és elég speciális a témakör. Nem hiszem, hogy sokszor publikálták ezeket az információkat, fogalmam sincs honnan szedi őket, de kb. kincsestár ebben a témakörben, a többi kereső, wikipedia meg teljesen használhatatlan.
-
inf3rno
nagyúr
Ezzel vitatkoznék, nekem olyan ritka témakörben is sikerült adatot kihúzni belőle, amire a google, duckduckgo semmi találatot nem adott, a bing is csak mérsékelten hasznosat. Pont az volt a várakozásom, hogy kevesebbet tud a kereső motoroknál, mert nem létezik, hogy ennyi adatot normálisan beindexelnek, de mégis.
-
husztiimi
csendes tag
Ja igen, "szuperszámítógépen futtatjuk" - az a napi nagyot mondás gyakorlatod volt?
Nagyon szomorúan látom, hogy bejegyzésed nem segítő szándékkal, csupán csúfolódási szándékkal született. Így a tisztánlátás érdekében kifejtem inkább egy kicsit: Képzeld el, hogy nemcsak olyan programok léteznek, amelyek asztali platformra vannak "megálmodva", hanem vannak olyan progik is, amik sokkal nagyobb erőforrásokat igényelnek. Pl. a saját fejlesztésű programunk, amit a kollégáimmal együtt évek óta fejlesztgetünk-csiszolgatunk pont ilyen. (Dokumentációt is írtunk hozzá, amelyet igyekszünk frissíteni, amikor új részek/rutinok kerülnek a kódba.)
A programot arra használjuk, hogy kiszámolunk vele ezt-azt, azután pedig ha szerencsénk van, akkor évente 1-2 cikket publikálunk azokból az eredmény(ek)ből, ami a programnak az eredményeiből levont konklúzió. A program képes openMP és MPI módokon futni. (Remélem ezekről már hallottál.) Viszont bemenő inputtól függően (bemenő input = probléma paraméterei) a futási idő rettenetesen sok lenne egy asztali számítógépen. (Asztali gépen csak az openMP-nek lenne amúgy is értelme, az MPI-nak nem.) Így a programot olyan esetben, ahol az input úgy kívánja, szuperszámítógépen futtatjuk hibrid módon (hibrid = MPI + openMP). A futási idő tetemes részét a hatalmas méretű mátrixdiagonalizációk viszik el. Ezért jött az ötlet, -ha már eleve HPC környezetben futtatjuk a kódot (amennyiben az input ezt kívánja), akkor miért nem fejlesztjük fel eme kódot úgy, hogy a futási idő redukálásában a GPU is segítsen? (Azaz a sok-sok dsyev mátrixdiagonalizáció szubrutin-hívásokat a GPU végezze.) Eredeti bejegyzésem ezért született… (Sőt, a bejegyzésben lévő egy darab 100x100-as méretű eset csak egy "állatorvosi ló". -Nem igazi eset... Ilyen kicsi mátrix élő esetben nincs... )Nem gondoltam, hogy az általam felvetett "problémához” ennyi magyarázat szükséges lett volna. Egyszerűen csak bíztam benne, hogy hátha olvassa ezt a topikat olyan HPC user is, aki pont nvfortrant használ a saját kutatásához/szimulációihoz mint mi és már találkozott ilyesmi problémával. Benne volt a pakliban, hogy esetleg nem találok a fórumban segítséget; -ezzel nincs is gond. De véleményem szerint a kicsúfolásod felesleges volt... A fórumbeli bejegyzéseidben sem HPC használatra utaló nyomokat, sem (openMP, vagy MPI) parallelizációt nem látok. Nem tudom, hogy te miket fejlesztesz, meg hol és minek, de tuti, hogy ha leírnád, akkor többen is bele tudnának kötni.
-
proci985
MODERÁTOR
Egészen, részben mert emberi nyelv, részben meg mesterséges nyelveknél nem szokás kivételeket csinálni hacsak nem nagyon muszáj, mert szívás.
Természetes nyelveknél viszont az interakciók és a használat során változások történnek. A magyarban meg azért bőven van (nehezen formalizálható) kivétel.
-
cucka
addikt
Mi az alternatívája a Clean Code-nak?
Mi az a könyv, amit oda tudok adni a programozónak, aki szarul programozik, hogy tanuljon belőle?A többi amit írtál - ne haragudj, de nem tudom értelmezni, a szavakat egyesével értem, de koherens gondolatot nem tudok belőle kihámozni.
-
VikMorroHun
őstag
Fogalmam sincs. De lehet, hogy elemezték, csak nem emlékszem rá. @LowLevelTV Youtube csatornán láttam.
-
VikMorroHun
őstag
Pár napja láttam egy olyan megoldást, hogy volt egy .DLL, ami futás közben mov byte ptr utasításokkal (ha jól emlékszem) létrehozott egy másik .DLL-t, ami kártékony kódot tartalmazott, és a víruskeresők nem ismerték fel (mivel alapból nem volt benne semmi veszélyes). Szóval igen, lehet ügyesen kódolt dolgokat írni (akár bináris formában is).
-
inf3rno
nagyúr
Van egy listád, annak van id-je. Vannak rajta elemek, azoknak is van id-jük. Amikor törölsz egy elemet, akkor removed(listID, itemID) esemény generálódik. A másik rendszer nem ismeri ezt az eseményt, ott csak listCreatedOrUpdated(listID) esemény van, amivel ezt tudjuk emulálni. Szóval pl. removed(1, 10) -> listCreatedOrUpdated(1), removed(1, 11) -> listCreatedOrUpdated(1) és máris ott a duplikáció, amit szeretnék elkerülni. Ezek az események pár percig ott ülnek a soron, mert nem annyira gyors a feldolgozó és nem cél, hogy realtime menjen minden. Szóval simán előfordul, hogy valaki töröl pár elemet a listáról, és bekerül mondjuk egy tucat ilyen duplikáció, aminek hatására a teljes 1-es listát át kell küldeni egy tucatszor. Eddigre már végbement az összes törlés a listán, tehát ugyanaz az adat fog átmenni feleslegesen egy tucatszor egyetlen átküldés helyett. Ezt ha lehet szeretnénk elkerülni, mert valószínűleg jóval drágább kiskálázni, mint deduplikálni nem beszélve arról, hogy üzenet küldési korlátok vannak a két rendszer között.
-
MotoHacker
csendes tag
Köszönöm a választ, de szükségtelen kilóra mérni a dolgokat.
Egy opensource projektet, ami mondjuk fent van pl. github-on, teljesen felesleges letölteni, megszámolni, hogy pl. 9862 sor, a feladat nem minden sor újraírása, vagy nem az utolsó utasításig történő, atomi részletekbe menő "megértése".Abba már bele sem megyek, ez a módszer kommenteket, ismétlődő jogi fejléceket, üres sorokat, mindent számolna, tévesen.
A díjazás problémáját helyesen látod, ez egy bizalmi kérdés, de amit mondassz, az itt sem helytálló.
Magad sem hiheted komolyan, hogy valaki elvállal egyfeladatot, később bemond egy giga időráfordítást, majd széttárt üres kezeiért cserébe kéri kifizetni, az akár 800ezer plusz áfát.Ezt nyilván nem így intézzük.
-
Ha atallitod 38-ra a maximumot, akkor 36-ig tudja majd allitani a user.
Az altalad leirt viselkedes pontosan dokumentalt. [link]
". The maximum value that can be reached through user interaction is equal to 1 plus the Maximum property value minus the LargeChange property value."
The maximum value that can be reached through user interaction = 1 + 36 - 3
-
VikMorroHun
őstag
Valahol megtaláltam a Steam doksiban, de mielőtt vadul nekiálltam volna mindent átengedni a routeren, futtattam még egy tesztet. Kikapcsoltam (fél percre) a tűzfalat, nem jó. Kihúztam a hálókábelt a számítógépből, megosztottam a mobilnetet, majd rácsatlakoztam a számítógéppel (kicsit lassú lett, de működik). Továbbra sem éri el a Steam kiszolgálót. Közben az is kiderült, hogy az itthoni gépem nyilvános hálózaton működik, csak a mobilnetes kapcsolat volt magán hálózat (ki tudja, miért).
Szóval, most ott tartok, hogy 95%-ban kész a program, amivel az elmúlt hetekben foglalkoztam, csak éppen nem tudom tesztelni, illetve az utolsó 5%-hoz az is kellene, hogy le tudjon tölteni a Steamről. Így viszont nem igazán tudok tovább menni. Pech.
-
martonx
veterán
AWS Lambda (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + melyik is az a filléres AWS-es NoSql (lusta vagyok rákeresni) + ha tárhely, akkor AWS S3 (filléres tétel).
És ugyanez Azure-ben: Azure Function (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + Azure Cosmos DB (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + Azure Storage (filléres tétel). -
martonx
veterán
NodeJs 21 óta erre végre van gyári megoldás: Single executable applications | Node.js v22.9.0 Documentation (nodejs.org)
-
VikMorroHun
őstag
Ez nálunk most nagyon bejött, és nem is kellett hozzá semmit programozni. Sima ügyviteli/műveleti utasítások, azok módosításai/gyakorlati alkalmazása (amit egyik héten még így kell, azt másik héten már teljesen máshogy kell (vagy nem is kell, majd csak jövőre, akkor is csak teszt jelleggel)).
-
junkpod
veterán
Vegul az alap probléma megoldása lett jó. Ha fordításkor static -ra állítom, akkor nem kell külső dll és az exe önmagában működik.
Ja és ráadásul GitHub-ot bírtam rá a fordításra, ez így még elegánsabb. C++ kicsit jobb érthető nekem.
A Vercel megoldás is jópofa lenne, ha sikerült volna rábírni a fájl használatra. Majd egyszer... -
Gondolom vezérlőpulton ilyen DJ pultot értesz, amin audio decibel kijelzők vannak.
Ha találsz a neten C#-hoz (és annak verziójához) ingyenes komponenst, akkor azzal egyszerűbb (Gauge-ben is láttam már ilyeneket régebben, igaz fizetősben).Ha kézzel kell megoldani, akkor meg pl. Shape.
Kiraksz pl. 8 Shape-t, Shape1-Shape8 névvel és egy ciklussal végig lehet szaladni rajtuk így (C#-re meg lefordítod a pacalt)procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
i:Integer;
begin
for i := 1 to 8 do begin
TShape(FindComponent('Shape'+IntToStr(i))).Brush.Color:=clLime;
end;
end; -
junkpod
veterán
nakéremszépen. a projekt rugalmasan alakul
jelenleg dobtam a C++ kódolást/fordítgatást és áttértem python-ra és a vercel szolgáltatásra. Ez utóbbi kettőhöz ért valaki?
A kód lényege az lenne, hogy a user feltölthet egy text fájlt, amit az app (szándékaim szerint) mentene majd feldolgozna, majd kiadná letöltésre a módosított változatot.
Viszont nem tudom, hogy milyen mappába/útvonalra tudom menteni a fájlokat futás közben. Bármit próbáltam nem írható volt.
Lehetséges egyáltalán ezt megoldani vercel-en futtatva? -
Gyakorlatilag bármilyen backend, amire eddig közvetlenül a karrierem során ráláttam nagyvállalatoknál. Ha kell egy új microservice, vagy komplex alkalmazás, akkor by default Javaban állnak neki. Mobilon pedig Kotlin, illetve Kotlin Multiplatform tör előre (ez szerintem a natív IOS fejlesztést ki fogja szorítani idővel), amelyek szintén erős Java-kompatibilitással üzemelnek.
-
Marky18
aktív tag
2005-6 kornyeken kezdtem programozni tanulni, meg QBasicben es Pascalban, de mar akkoriban is a Java volt a "meno" a C++ mellett.
A Delphi draga volt, a Lazarus pedig nyegle ahhoz kepest, hogy a Javas vilagban milyen lehetosegek voltak. Kozben a JVM es a JIT compiling elonyei is egyertelmuen a Java fele huztak mindenkit.Akkoriban a .NET meg fapados volt a Javahoz kepest, nagyjabol 2012 kornyekeig featurekben nem erte el Javat, amit aztan gyorsan le is hagyott. Az MS fuggoseg miatt viszont nem tudott ugy elterjedni es a JVM-es okoszisztema leuralta a piacot. Hiaba fut mar mindenen a .NET, ha inditani kell egy nagyobb projektet elobb nyul egy ceg/csapat egy JVM nyelvhez, mint .NET-hez.
-
cucka
addikt
A korábbi hozzászólásokban leírtuk, hogy miért lett nagyon népszerű a java.
2010-ben, amikor az android megjelent, akkor már bőven az egyik legnépszerűbb nyelv/technológia/platform volt. A legtöbb szerveroldali szoftver közép és nagyvállalatoknál akkor már javaban készült.Szóval nem az android hozta el ennek a nyelvnek a népszerűségét. Sőt, igazából pont az ilyen eseményvezérelt mobil alkalmazás az, amire annyira nem testhezálló javat használni, nem véletlenül tért azóta át mindenki kotlinra android vonalon. (Ami amúgy egy tök jó nyelv)
Ja és 2005-ben már bőven volt elérhető árú lakossági fél-1 megabites kábeles meg adsl internet. Akkora burzsuj dolog volt, hogy csóró egyetemistaként ilyenünk volt az albérletben.
Én értem, hogy te akkoriban 10 évvel lemaradva éltél a vax gépeiddel meg a dosos könyvelőprogramokkal, de a világ már bőven túllépett ezeken akkor is. -
nyunyu
félisten
A 85hz-es monitorok csak az ezredfordulón jöttek.
Tudom, elég unikornis vagyok, de '95 őszén vettem 170k-ért az iiyama MF-8617T-t, ami 1024x768 100Hz-t tudott, feltéve ha az akkori S3 videókártyám drivere tudott volna olyat.
('96-ban vett Matrox Mystique már jól kezelte.)'98-99 körül váltak bárki által megfizethetővé (<100k) az 1024x768@85Hz-t tudó 15"-ösök, egyszerűbb 17"-esek.
-
nyunyu
félisten
Ami még eszembejutott az, hogy a Pascal a kilencvenes évek végén kezdett eltűnni a programozás oktatásból.
Nekünk 98-ban még volt Pascal a BME infón, aztán eggyel alattunk évfolyamon kidobták a tantervből, hogy legyen helye az akkoriban egyre felkapottabb, terjedőfélben lévő Javának.Így aki még a kilencvenes években kezdett programozni, azoknak a Pascal után a Delphi egy logikus továbblépés volt ahhoz, hogy Win alkalmazásokat fejlesszenek.
De ennek az XP+.NET megjelenése tette be végképp a kaput, mivel a Borland ott nagyon bealudt és lemaradt, mint a borravaló.2000 után meg már mindenhol a Java folyt a csapból is, és az újabb programozó generációk már eleve abban tanultak fejleszteni.
-
Ez gondolom nekem szólt...
1. Ha már idézel, akkor ne emelj ki dolgokat a teljes mondatból, és akkor nem lesz "túltolva"
2. Én döntöm el miben programozok, nem Te, másrészt meg a kérdésem nem programozásnyelv függő (VCL Components C#-ben is pont ugyanaz)
3. FB-m (meg egyéb szosöl médiám) nem volt, nincs, és -ha csak nem hülyülök el idős koromra- nem is lesz, másrészt meg ott teszem fel a kérdésem, ahol Én akarom, nem ahol Te gondolod. -
"A jelek szerint a nép úgy véli, hogy ha kivitelezhető is, nem érdekel senkit"
Ez elég szomorú lenne, mert ez azt jelentené, hogy ez a topik virtuális faxkalapokkal van tele, amit nem hiszek."Esetleg te se görcsölj rajta, csak ereszd el."
Programozók nem "görcsölnek", hanem megpróbálnak felmerülő problémákat megoldani valahogy."A default beállítás pont jó lesz."
Nem, nem lesz jó. Ha jó lenne, akkor nem kérdeztem volna.
20 éve készítettem egy C64 adatbázis-kezelőt, nem lett befejezve, most úgy gondoltam, hogy a hosszú téli éjszakákon majd teljesen újraírom (BDE DB motor/Paradox 7 már nem felel meg) és ha már teljesen újra kell írnom, akkor a C64 floppy image-k könyvtárszerkezetében használt C64 charset is úgy mutasson, mint egy fizikai C64-n, de ahhoz össze kell érni a soroknak, mert most így néz ki.
Enélkül is működni fog a szoftver, piszlicsáré dolognak tűnhet, de baxa a csőrömet.
Megfogom oldani mindenhogyan, csak akkor, amikor nekiállok újraírni, akkor már kelljen ezzel is foglalkoznom, gondoltam valakinek van egy megoldása, linkje, bármi... -
cucka
addikt
Nem fog belekötni, eddig se kötött bele, leszarják.
- az apple developer pénzt így is megkapják
- a 30%-ot így is leveszik minden tranzakcióból
- műszakilag ezek kompromisszumos megoldások, nem tudom, milyen veszélyt jelentenének a platformjukra. Ha first party minőségű app-ot akarsz csinálni, ami támogatja a legújabb fícsöröket, akkor ezek a cross platform cuccok mind felejtősek -
dqdb
nagyúr
Custom collection initializer kell neked.
-
cog777
senior tag
Godot engine-t hasznalom, egesz jo, de azert kell a programozo is. Csalodni nem fogok, csak max lassan haladok, mivel jatekkeszitesben meg nincs tapasztalatom es az elmult 20 ev C++ tapasztalatait nem tudom teljesen alkalmazni a vizualis node-ok miatt, tehat ahol a UI is tartalmaz business logic-ok boven.
Motivaciom azert van, szeretem a pixelgrafikat es a temat is amit valasztottam." De itt most amatőr környezet tanuló projektjéről van szó."
Godotban irtak azert jo jatekokat is, igaz nem AAA-ra valo, de nekem nem szamit.
Tanulo projektem mar megvolt a temaban, most ujrairom. (amugy minden projektbol tanul a programozo, tehat ilyen szempontbol tanulo mindegyik) -
cog777
senior tag
Nem iskolai beadando, jatekot szeretnek fejleszteni de hatekonyan - (ido hiany - nincs idom ujra irni dolgokat tobbszor). UI es backend fejlesztesben van tapasztalatom, de jatekkeszitesbeni praktikakban nincs. Ezert keresek tanacsot.
"Szétszeded egyszem if-ekre. Else-eket pedig nem használsz. Egyszer próbáld ki."
Ezt nem tudom ertelmezni, kezdo programozok csinaljak ezt, lasd alabb."Ha player is es item is X-Y-Z koordinátán van, akkor elérhető a tárgyakban regisztrált akció, egyébként meg nem. Pollozol, és frissíted az állapotot minden elmozdulásnál. Ha a tárgyak egy helyen vannak, programozol olyat, hogy "látják" egymást, és akkor extra akciókat kínálsz fel."
Pont nem fogok egy nagy if-then-else spagetti kodot leprogramozni. Milyen design pattern-eket hasznalnal fel?Amugy egy Curious Expedition szeru jatekot szeretnek csinalni, egyszer nekifutottam, alapok mar mukodtek, de inkabb ujrakezdem modernebb szemlelettel es jatekmotorral.
-
proci985
MODERÁTOR
-
-
Jaaa... Én azt hittem, hogy programot akarsz rá írni, nem csak megsasolni...
Van erre egyszerűbb megoldás, powershell-ből kell futtatni egy parancsot.
Így minden port listázásra kerül, minden infójával
Get-CimInstance -Namespace Root\Cimv2 -Query "Select * From Win32_PnPEntity where PnPClass = 'Ports' and Name like '%COM%'"
Így meg csak az Arduino lesz listázva, és csak a Name és HardwareID infó jelenik meg
Get-CimInstance -Namespace Root\Cimv2 -Query "Select * From Win32_PnPEntity where PnPClass = 'Ports' and Name like '%COM%' and Name like '%Arduino Leonardo%'" | Select-Object Name, HardwareID
-
Látatlanba írok, mert nem tudhatom milyen portról van szó és az nem mindegy (USB-C, Thunderbolt stb) ill. milyen eszköz van rá csatlakoztatva (VID/PID azonosítója nem a portnak szokott lenni, hanem az arra csatlakoztatott eszköznek).
Szóval ahhoz, hogy el tudjunk indulni kellene pár infó
1. az eszközkezelőből kell az adott típusú portnak az Osztály tulajdonsága (itt a példában a sima kommunikációs port van csak jelen nálam)
2. a rácsatlakoztatott eszköznek pedig kell a Eszközpéldány elérési útja és Hardverazonosítók tulajdonsága (deszkámon nincs semmi USB-C vagy Thunderbolt stb port így csak egy telót pattintottam fel USB portra a példa kedvéért)Ne fényképet dobj be róla, hanem az adott tulajdonságok értékeit copy/paste-l tedd bele a válasz hozzászólásodba, mert Nekem azokkal még dolgom lesz, hd ne kelljen képről bepötyögnöm...
-
VikMorroHun
őstag
Másik lehetőség, hogy nyitsz egy demó számlát xm.com vagy pepperstone.com oldalon, és annyi teszt adatot gyűjtesz a kismillió devizapárról, tőzsdeindexről, részvény árfolyamról, amennyi jól esik. Kell hozzá egy MetaTrader 5 (esetleg 4) alkalmazás, amivel belépsz a fiókodba. Azt most épp nem tudom, hogyan lehet az adatokat exportálni pl. csv-be, de biztosan megoldható, láttam már olyat.
-
VikMorroHun
őstag
Ehhez egy adalék:
Nemrég volt nálunk olyan, hogy rossz a monitor, mert időnként elsötétül a kép. Ki is cserélték valami vacakra, aminek a felbontása, hát, alacsonyabb, mint kellene.Sikerült visszakérnem a leltáros munkatársnőtől. Aztán nálam is jelentkezett a probléma: mintha munka közben kikapcsolt volna a képernyő, és nem is lehet visszakapcsolni. Viszont az egér működik. Hm.
Aztán olyan hibák jöttek, amikre a program sem tudott mit mondani, egyszerűen csak nem működött. Már arra gyanakodtam, hogy megsérült benne valamelyik RAM modul (le kellene futtatni egy Memtestet, de az is macerás). Aztán valahogy eszembe jutott, hogy megnézzem, tulajdonképpen mennyi virtuális memória van benne - azt hittem, leesek a székről: 4 GB RAM van a gépben, és valaki valamikor kikapcsolta a lapozófájlt. Nem csoda, hogy a levelező megnyitása pár másodpercre képes volt lefagyasztani a rendszert, illetve folyton összeomlott egyik-másik ablak, hiszen az semmire sem elég...
-
proci985
MODERÁTOR
-
psql-nel kulon allitod a working_mem-et, es a diszket hasznalja spillover eseten (es azt is megmondhatod neki, h a diszk mennyivel lassabb/gyorsabb, mint a memoria)
bq-nal, mint a tobbi big data db-nel is, ugy mukodik a dolog, h replikalva van az adat gyors tarolokon, szoval mondjuk egy aggregacio eseten gyorsabban tudsz vegigmenni az adatokon, mint egy eros szerver memoriasavszelessege
-
cog777
senior tag
Nekem nagyon halovany emlekeim vannak, de valahogy meg lehetett jelolni a memoria foglalast, nem swap-olhatonak. Valami ilyesmi. (De nem tudom hogy a mai friss linuxoknal is igy van-e)
"The non-swapable memory is called "pinned" and this is the type of memory that is commonly used for DMA (Direct Memory Access). You can mark some part of virtual address using mlock(2) or mlockall(2) functions."
-
totron
addikt
A kifejezéseken túl kell látni, papíforma és gyakorlat különbségeivel mindenképp szembesülsz, jobb esetben tanulópénzeket megspórolva.
Céges-HR-s kamuzsargontól függetlenül: hogy kinek jobb ha misztikus terület marad és ki ugorjon bele, az eltérő. Van, akiben ott a potenciál, de teljesen átellenes, eltérő kultúrkörből jön, másnak meg kezdetektől a PC-je a szőranyája, mégsem lesz több közepesnél soha.....(#20311) cucka, .....persze így többen labdába rúghatnak, ami mondjuk, hogy jó. Tömegek szintjén viszont már ott van a script kiddie-hozzáállás, amire már nehezebben mondom rá ugyanezt. Semmi elitizmus nincs ebben, egyszerűen a csaj téves világképet közvetít saját maga és a nézői felé is. Lehessen antipatikus az az attitűd amikor valaki nem látja saját korlátait, egyben a szakma távlatait/mélységeit, mivel nincs akkora tudása, hogy láthatná azokat. Nekem inkább ez jött le a videóból, mintsem az, hogy korrekten helyezte volna el magát - mert azzal nem is lenne semmi gond.
Nem a kezdeteiről van szó, pont nem: fenntartható cselekvésről, megél belőle, visszaigazolást nyer ezáltal. Van, akit soha nem érdekel mit miért kell csinálnia, nem lát túl a saját szalagmunkáján, nem is igénye, nem is várják el tőle, leéli az életét. Ide ez nekem nem passzol, még ha van is ilyen része.
Pont az ilyen kürtölések, videók vonzzák aztán azokat a kérdezőket, akikről süt, hogy betanított munkakörben tolták addig lefele műszakjaikat, egyiket a másik után. Felesleges megvezetni őket, reményt adni ilyen irányban. Nem a fizu miatt kell csinálni, sem nem fizu miatt buzdítani bárkit.Arrül is lehetne vitatkozni, hogyan alakulnának a script kiddie-k nélkül a fizetések, de talán ez egy fals felvetés lenne. Szükség van a szintekre, de legyen önlátás és ne akarja senki a legegyszerűbb szintjén eladni az egész témakört.
Van egy másik, Gina nevű kóderlány, ott van hasznos, kifejezetten tud amúgy is jó drop lenni a magyar szó a témában, de van videó, amiben AI által e-könyvvel való pénzkeresés lehetőségát ajánlja, amiben hát miért is lenne érték ha egyszer bárki meg tudja lépni, a végeredmény minőségéről nem is beszélve, könnyen belátható. Így aztán nem értem őt, valahogy összeegyeztethetetlen a logikátlanság bármilyen formája egy ezt a területet űző emberrel, inkább nem adnék a kezébe projektet mint igen.
(#20310) Vision, ne kérkedjen vele legalább. Még ha nem is annak szánta. Ez a hozzáállás zavar, a világ zajlik ahogy zajlik úgy is.
-
cucka
addikt
-
pmonitor
aktív tag
Mondjuk azért az is érdekes, hogy ti(állítólagos szakik) is mennyire másképp látjátok ugyanazt a dolgot. nevemfel és cucka szerint érdemes(bár mindegyiknek más az indoka). Szted. meg nem. És állítólag mindhárman szakik vagytok. Gyakorlatilag 3-féle véleménnyel. Ebből döntse el a kérdező/olvasó, hogy mit is csináljon.
-
> Ha feliratkozok egy queue-ra, azt valami háttér szolgáltatás időnként kérdezgeti, és automatán áttölti helyi adattárolóra, vagy a rákérdezés pillanatában fog szinkronban elmenni távolra, megnézni, van-e új üzenet, és akkor kezdi letölteni?
az utobbit adatbazisnak hivjak, az elobbit meg pub/sub (queue) rendszernek
-
Drizzt
nagyúr
Ebben a formában ez a kérdés nehezen értelmezhető.
Vannak a queue-ek.
Ezekben tetszőleges időpontokban írnak valakik, nevezzük most őket publishereknek, esetleg producereknek. Ettől teljesen független időközönként akiket érdeklik az üzenetek a queue-kből, azok feliratkoznak és saját tempoban, tetszőleges időnként kiolvassák őket. Nevezzük őket subscribereknek, esetleg consumereknek.
Mind az írók, mind az olvasók lehetnek sokan és nem is tudnak általában egymás létezéséről egyáltalán. -
Drizzt
nagyúr
Nem szokas. Mi tortenik, ha a rabbitmq tobbi feliratkozoja esetleg hamarabb megkapja az uzenetet, mint ahogy az bekerul a db-be(pl. A d-ben csak percekkel kesobb van ott)? Vagy mi tortenik akkor, ha nincs uzenet valamirol, de a db-ben mar ott van? Ezek megvalaszolasa menten lehet kitalalni, hogy mit erdemes csinalni.
-
VikMorroHun
őstag
Nem tudok ilyenről, és csak a laptopokon van Linux, asztali gépeken maradt a Windows.
galaxy55:
Maga a rendszer, amivel dolgozunk, böngésző alapú lett (eddig nem az volt). Tény, hogy nem vagyok teljesen képben - nem voltam ott egyik meetingen sem, ahol ezeket eldöntötték, és a véleményemet sem kérdezték meg előtte. -
pmonitor
aktív tag
Na nem mintha ennek a topic-nak bármi köze lenne a programozáshoz(2024-06-29 15:28-ig).
-
pmonitor
aktív tag
Hogy mi köze van? A VS-ben ha egy metódusba teszel 1 breakpoint-ot, és debug módban futtatod, akkor a debug -> window -> disassembly menüponttal megjelenik az asm kód, vmint a regiszterek/memória tartalmát is meg tudod nézni. Na hogy ebben eligazodjál, ahhoz alap asm ismeret szükséges. Vagy szted. csak dísznek van ott az a "disassembly" menüpont? Mert sztem nem.
A C alapok meg ahhoz szükségesek, hogy pl. az unsafe kódot tudd használni. Szted. ez is dísznek van? De C-ben tudsz natív .dll-t is írni.
Most így made in hirtelen ezek jutottak eszembe. -
pmonitor
aktív tag
-
pmonitor
aktív tag
Én a magyar változatot olvastam.
Egész jó könyv.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged