- Acer notebook topic
- Fujifilm X
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Canon EOS DSLR topic
- BIOS frissítés
- Hobby elektronika
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Jönnek a 144 Hz-es LG OLED tévék
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
Narxis #20845 üzenetére
Valószínűleg nagyon szar volt a munkájában. Az én jövő képem az, hogy vibe codinggal készül a jövőben a sok-sok kód, mert a sok fiatal sose fog megtanulni rendesen kódolni. Én pedig betegre keresem magam azzal, hogy azokat fogom rendbe rakni. Kb. mint a mostani őskövület Cobol fejlesztők a havi 4 milliós fizetéseikkel.
-
martonx
veterán
válasz
VikMorroHun #20782 üzenetére
Ezt hívják automata UI teszteknek
-
martonx
veterán
válasz
flash- #20744 üzenetére
Ennyit egy buszvezető is megkeres. Vagy pizzafutár. Nem kell mindenáron programozónak lenni.
Egyébként ez tipikusan olyan téma, amit akár otthon is meg lehet tanulni, ha van az embernek affinitása hozzá. De be is iratkozhatsz egyetemre, vagy sok pénzért magán képzésekre (ha nem szűntek még meg mind az ilyenek?). -
martonx
veterán
Clean Code témához: emvy abszolút a szívemből beszélsz! Nemrég volt szerencsém egy vegytiszta clean code rajongótól elkészült kódot átvenni, értelmezni, és borzalmas volt.
Amikor mindenhol dekorátor patternek hemzsegnek, CQRS-ek repkednek, mert semmi nem függhet semmitől, soha sehol nem lehet semmi 10 sornál hosszabb, 4 szintű öröklések záporoznak mindenhonnan, akkor azt mondom, hogy az a kód komolyan csoda volt, hogy működött.
Ettől függetlenül önmagában a Clean Code könyvet jó kiindulási alapnak tekintem. Sőt az is jó, ha egy programozó legalább az alap dizájn patternekkel tisztába van.
A gond ott kezdődik, amikor mindezt való életbeli problémákra rugalmatlanul, ámde maximálisan rá akarja erőltetni, mindig mindenhol mindre valamilyen tanult patternt akar ráhúzni, rágörcsöl, hogy minden előírást betartson a clean code-ról tanultakról, na akkor születnek a borzalom kódok.
Amik a spagetti kódok ellentétei, ámde azoknál semmivel sem jobbak, sőt megkockáztatom, hogy rosszabbak.Szóval szerintem az igazság valahol középen van. Érdemes szem előtt tartani a Clean Code meglátásait, bizony sokszor egy-egy pattern már pont azért született, hogy ne kelljen újra és újra feltalálnunk a spanyolviaszt, de legyünk rugalmasak, és írjuk meg olvashatóra, értelmezhetőre, az üzleti elvárást minél jobban lemodellezőre a kódunkat, ne pedig a SOLID elveken, meg YAGNI, meg KISS, meg mitudomén mi minden elveken görcsöljünk.
-
martonx
veterán
Nézegetem, de nem igazán látom be, hogy ez mitől annyival másabb / innovatívabb, mint egy Azure / AWS cloud stack. Azokon ráadásul szinte bármilyen nyelven lehet programot futtatni ezen meg szinte csak javascriptben (plusz python és rust).
Ha megtennéd, hogy pár mondatban összefoglalod, hogy ez miért jobb? -
martonx
veterán
AWS Lambda (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + melyik is az a filléres AWS-es NoSql (lusta vagyok rákeresni) + ha tárhely, akkor AWS S3 (filléres tétel).
És ugyanez Azure-ben: Azure Function (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + Azure Cosmos DB (a te felhasználási módod bőven belefér az ingyenes keretbe) + Azure Storage (filléres tétel). -
martonx
veterán
NodeJs 21 óta erre végre van gyári megoldás: Single executable applications | Node.js v22.9.0 Documentation (nodejs.org)
-
martonx
veterán
válasz
Vision #20543 üzenetére
Ez olyan, hogy akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz. Értsd java fejlesztőként, eddig nyilván olyan cégeknél dolgoztál, ahol java volt. Minő meglepetés, bárhova néztél java-ban indultak a projektek.
Képzeld el, hogy mondjuk Go vagy Rust fejlesztő vagy. Nyilván olyan céghez mész, ahol Go-t vagy Rust-ot használnak, ergo bárhová mész, bárhová nézel Go vagy Rust projekteket látsz.
Mindenki burokban él, én csak erre próbáltam a fenti hsz-ekkel rávilágítani, amellett, elismerve, hogy a java tényleg elterjedt, csak ezeket a nagy kijelentéseket nem szeretem, hogy kizárólag csak ebben vagy abban lehet projektet fejleszteni. -
-
martonx
veterán
válasz
Marky18 #20533 üzenetére
"Hiaba fut mar mindenen a .NET, ha inditani kell egy nagyobb projektet elobb nyul egy ceg/csapat egy JVM nyelvhez, mint .NET-hez."
mármint ez tökre igaz egy java-s csapatra. Egy NodeJs-es csapat meg valószínűleg NodeJs-hez fog nyúlni, egy Python-os csapat meg Pythonhoz, Go-s csapat Go-hoz, .Net-es csapat meg .Nethez
Az elég ritka, hogy egy adott programnyelven dolgozó csapat egyszer csak kollektíven a homlokára csap, hogy jé, én holnaptól átképzem magam XY nyelvre, keretrendszerre, és abban kezdem el az új projektet.
-
-
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20505 üzenetére
Tök szép dologokat írsz.
"Jelenlegi formájában tisztességesen gatyába rázták, sajnos sokan nem tudják, hogy egyébként mire is képes, adatbázis alkalmazások fejlesztése terén -a kezdetektől- a leghatékonyabb cucc, compiler-e a leggyorsabb, OpenAI PowerCoding támogatás, Android-ra, Linux-ra stb lehet fejleszteni, ráadásul úgy is, hogy Delphi-ben (Pascal alapú ugyebár) írhatod a Linux kódot"Fordítsuk meg a dolgot. Te vajon tudod-e, hogy az elmúlt 35 évben merre haladt a világ, most így 2024-ben milyen Java-ban vagy C# vagy Python vagy NodeJs vagy Go, vagy Ruby vagy akármilyen modern nyelvben, modern IDE-ben fejleszteni?
Nem bántásképpen, tényleg kíváncsi vagyok, hogy amikor a Delphi-ről beszélsz, mint a mai napig legjobb dologról, akkor van-e tényleges összehasonlítási alapod? -
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20493 üzenetére
A VCL-ről fogalmam sincs. A ListView valahonnan ezer évvel ezelőttről rémlik, de az ismeretlen VCL kontextusában pláne inkább fingom sincs. A sorokat sejtem mik, köszi a hülyének nézést.
Örülök neki, hogy a VCL-ről kérdezel, de ha nekem fingom sincs mi ez, akkor gyanítom másoknak sincs, ergo hidd el nem parasztságból, önzésből nem válaszolunk, hanem mert őszintén fingunk sincs, hogy mi ez. Ráguglizni meg nekem kár, gyanítom ezen rég túl vagy. -
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20490 üzenetére
Vagy csak fogalmunk sincs mi ez.
-
martonx
veterán
A react native, ahogy a nevében is benne van natív kódra fordul. Androidra viszonylag egyszerű bármilyen nyelven natív kódot generálni.
És pont ez a lényege a cross-platform cuccoknak, hogy IOS-re is natívra fordulnak.
A link hol bizonyítja, hogy a Google ezt használja? Ráadásul a Flutter és mögötte a Dart pont a Google saját nyelve, saját keretrendszere (más kérdés, hogy éppen aktívan kihátrálóban vannak mögüle).
Bár ki tudja, hogy cross-platform mondjuk gmail vagy chrome app-ot lehet, hogy ebben csinálnak, nem látok bele a Google-os Apple fejlesztők munkájába.
Félre ne érts, nem kötözködni akarok, csak megalapozatlanul ne tegyünk már ilyen nagy formátum kijelentéseket, hogy a cross-platform piacot le fogja tarolni. -
martonx
veterán
válasz
proci985 #20425 üzenetére
Srácok, látszik hogy nem ismeritek hiperfizikust a javascript topikból. Pmonitorhoz hasonlóan ő is bolond, de ő a szórakoztató módon. Ráadásul bírja a kritikát, tisztában van az állapotával. Én kimondottan kedvelem, néha még bele is nézek egy-egy agymenésébe. Van, amin sírva röhögök. Szóval kezeljétek a helyén, de ne tiltsátok ki légyszi!
-
martonx
veterán
válasz
Vision #20042 üzenetére
Van aki ezt mond, van aki azt. A natív appok sose fognak eltűnni, ha state-of-the art appot akarsz, ami az adott platform legapróbb újdonságait is kihasználja, akkor azt adott platformokra külön-külön kell fejlesztened.
vs.
Fele annyi energia befektetéssel több platformra is elkészül ugyanaz a rendszer, amihez némi platform specifikus egyedi feature-t, megjelenési lehetőséget tudsz adni.
Ez volt az elmélet.
Szvsz ez a multiplatform fejlesztősdi kicsit humbug, ha tényleg igazi multiplatform akarsz fejleszteni (mondjuk IOS, Android, Windows desktop és Linux desktop, OSX), akkor azért abba komolyan bele kell állni, hogy mást ne mondjak Mac nélkül lehetetlen iOS-re, OSX-re fejleszteni, Mac-es ökoszisztéma felől nézve pedig nem ideális, de nem is optimális Androidra, más platformokra fejleszteni a sajátot kivéve.
Én inkább ott látom a multiplatform fejlesztés előnyeit, hogy bármilyen nyelven neki tudsz állni, miközben natív appoknál sok választási lehetőség nincs a felhasznált nyelveket illetően. Magamból kiindulva, mint .Net fejlesztő, én MAUI-val állok (pontosabban állnék) neki a cross-platform fejlesztésnek, de ez igaziból a C# miatt, nem pedig az annyira nagy cross-platformitás miatt, és a végeredmény tök jó lesz, agyontesztelve androidon, windows-on miközben remélhetőleg, ha oda kerül a dolog, és valaki Mac-en buildel egy appot belőle, akkor elvileg iOS-en (és OSX-en) is futni fog az app.
-
martonx
veterán
Ne figyelj a hülye tanácsokra. Csak úgy tudsz pénz forgalommal járó szolgáltatást nyújtani (azaz számlázni), ha minimum egyéni vállalkozó vagy.
2,6 millió Ft / éves forgalomig viszont nem kell utána adóznod.
Abba, hogy mennyire lehet itthon számla nélkül ügyeskedni, inkább ne menjünk bele. -
martonx
veterán
válasz
pmonitor #19903 üzenetére
Pedig bizonyos esetekben tényleg rohadt lényegtelen az app mérete. Mondok egy konkrét példát:
Csinálnod kell egy naponta egyszer ütemezetten futó programot. A szervernek amin fut van 2gb ramja, ebből üres 1.5gb. Üres lemez területe pedig van mondjuk 10gb. A programnak mint mindig, tegnapra kell kész lennie. Ekkor fogsz egy magas szintű nyelvet két nap alatt összerakod, és mondjuk a végeredmény futáskor foglal 50 MB áramot, naponta egyszer mondjuk 2 percen keresztül. A lemezen meg foglal 100mbyte-ot.
Vs. C-ben hetekig csiszolod és a végén futásidőben 1 mbyte ramot foglal naponta egyszer 2 percig, a lemezen meg csak 10mbyte-ot. -
martonx
veterán
Nem vagyunk egyformák. Nekem egy mappa felmásolás, és egy next-next-finish végig nyomása egyszerűbbnek tűnik, mint két rendszert docker compose-al megcsinálni, majd utána a docker run-okat, majd image másolásokat megcsinálni.
De ez abszolút szubjektív, ki ezt szereti, ki azt.
Azure-ban a free App service-el, semmilyen bottal nem tudod elérni, hogy pénzbe kerüljön, maximum a napi 60 percnyi futás limit után elérhetetlen lesz az oldalad a következő napig. Ha egy bot ráfekszik az ingyenes oldaladra szerintem ez bőven vállalható ezért a pénzért (ingyenes).
Per pillanat is fut így ingyen több webappom is (ok, amelyik alatt DB sincs, az tényleg ingyenes, ami alatt DB is van, az havi 5 EUR, kivéve ha Cosmos DB, mert abból van tényleges free tier is).@coco2: milyen első 12 hónapra? Nézd meg pl. ezt az appot: P92 Interest App egyedül a feladat leadása résznél nyúl DB-hez, az év 2 napján felskálázzuk a mögötte lévő App service-t, abban az egy hónapban elérjük az 1 EUR-os költséget, az év maradék 11 hónapjában pedig ingyen fut.
-
martonx
veterán
válasz
dabadab #19723 üzenetére
Na itt álljunk meg egy pajkaszegi szóra
A felhő nem csak arról szól, hogy mindent docker image-ként futtatunk.
Konkrét angular + web api esetben felteszi egy ingyenes AWS S3-ba / Azure blob storage-ba a static site-ot (sima másolás), egy szintén ingyenes AWS functionbe / Azure App service-be feltolja a web api-t (next-next-finish wizard), és mellé tesz egy filléres DB-t. Ez nemhogy havi 20 dollárból, de havi nettó 5 EUR környékén ki fog jönni. -
martonx
veterán
Ez már kicsit filozófia, de egy k8s-ben futó számtalan instance (app server, queue, db server stb) nem felhő? Csak éppen nem publikus, hanem privát, és kell hozzá egy komoly üzemeltetési tudás és egy komoly szerver plusz storage?
A kezdő kollégának a felhőt javasoltam, ahol a legegyszerűbb a nagyoknál kezdeni, ráadásul ingyenes / filléres.
Aztán később ha ez érdekli, persze lehet saját felhőt építeni.
Szerintem nem mondtunk egymásnak ellent, amit kerülni érdemes, pont amit a kolléga akarna, az a klasszikus szerverrel (vps, virtual machine) bohockodás.
Kivéve, ha valakinek pont az a kattanása, hogy ezredfordulós megoldásokkal játsszon.
Szerintem. -
martonx
veterán
válasz
pmonitor #19652 üzenetére
Nem, nem, sima phising-et szívott be ott valaki, és még ahhoz is debilek voltak, hogy ne férjen mindenki hozzá mindenhez, így az amatőr hackerek röhögve vihettek mindent. De a hab a tortán az volt, amikor a hosszas kussolás, mellébeszélés után nyilatkoztak, hogy mindent megoldottak, a hackerek meg másnap újabb friss adatokat tettek közzé demonstrálandó, hogy azóta is folyamatosan bent vannak a rendszerben
-
martonx
veterán
válasz
Vision #19651 üzenetére
Dolgoztál már olyan kódon, amin alapvetően indiaiak dolgoznak? Mert én igen. Van egy nagy US cég, ahol az olcsó indiai programozó a policy. És hidd el, igazán nagy cégről van szó. No, ők engem és a magyar csapatomat kritikus helyzetekben bérelnek fel, amikor rendet kell rakni, vagy valami nagyon fontos feature-t mindenképpen határidőre le kell szállítani. Ott aztán mindent lehet látni a kódban :D pedig az aztán nagy enterprise kód
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19588 üzenetére
Köszönöm! Így máris minden sokkal jobb így hétfőn reggel!
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19563 üzenetére
Még jobb ötletet adtál. Feltaláltam a tökéletes algoritmust! Abszolút bármilyen számra, sőőőt igaziból minden másra is jó generális megoldás! A néven még gondolkozok.
A lényege, hogy veszel valamit, ami tényleg bármi lehet!
Aztán ezt megszorzod az algoritmusomnak megfelelően 2-vel. Hogy miért pont ennyivel, ahhoz több tucat oldalnyi kódot írtam, az emberiség javát szolgálva.
Végső lépésként jön az általam kitalált titkos összetevő, tanulmányokat lehetne írni róla, de most a kedvetekért leegyszerűsítve: osszátok el 2-vel.
És voilá! Mennyire elegánsan megfogta ez az algoritmus a világ lényegét. A programozás kvintesszenciája.
Egyébként szabadon tovább is fejleszthető! -
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19561 üzenetére
Hm, ha feltalálok egy gépet, amibe bármit belerakunk, szar lesz belőle, és ezt elég jó filomisztikus szövegbe burkolva vezetem elő, akkor én is lehetek meg nem értett zseni?
-
martonx
veterán
válasz
hiperFizikus #19555 üzenetére
Továbbra is szórakoztatóan baromságokat csinálsz, de a lényeg, hogy mindenki jól szórakozzon.
-
martonx
veterán
válasz
V.Stryker #19501 üzenetére
Szvsz most tényleg egy kicsi holtpont van.
Illetve Öcséd elrontotta. A cégek már egyetem mellett szeretik felvenni, kiválogatni a jókat.
Aki ebből ügyesen kimaradt, az markánsan üzent a cégeknek, hogy semmire sem jó.
Hogy Öcséd tudatosan maradt ki a cégek gyakornoki programjaiból, mondván, hogy az egyetemre fókuszál, vagy gyakornokoskodott erre-arra, és olyan gyenge volt, hogy sehol nem kellett, ezt mi innen nem tudjuk megmondani.
A lényeg, hogy aki nem "kel" el már gyakornokként, az utána kb. senkinek se kell. -
martonx
veterán
Nem pont ezzel a céggel, de volt tapasztalatom NER-es 4IG-val. A munka persze el van végezve, de a végén olyan áron kiszámlázva, mintha egy komoly nagy csapat dolgozott volna a feladaton. A valóságban meg kettő agyon hajszolt gyenge képességű kolléga kókányolt össze sorozatban valamit. Pedig a 4IG se stróman, csomó fejlesztője van, akik a fentieknek megfelelően igazi projekteken igaziból dolgoznak.
De van szerencsém NAV-os fejlesztésekbe is belelátni. Pont ugyanez a helyzet, pedig az nem 4IG. Jobb ebből kimaradni. -
martonx
veterán
Tekintve, hogy a web alapvetően stateless, azért ez egy kis kezdeti odafigyeléssel (pl. distributed cache, ha nagyon kell), nem igazán extra meló.
De nyilván nem minden felhasználási módnak megfelelő bármelyik megvalósítási mód. Ettől még nem feltétlenül a módszer lesz a hibás, hanem aki hülyén tervezte meg.
Bár nem is tudom az ilyen egyértelműen troll megjegyzésre miért válaszoltam. Részemről téma lezárva. -
martonx
veterán
Horizontális skálázast tudom tanúsítani, hogy gyors. Hiszen docker image-ekről beszélünk. Minden configolva van előre. Ettől persze még beletelik jó pár másodpercbe az új node beállása, plusz az új node cold starttal indul, de a gyakorlatban ez teljesen jó skálázódást jelent.
Nálunk az egyik magyar útdíj rendszer kubernetesen micro serviceként fut. -
-
martonx
veterán
válasz
VikMorroHun #19140 üzenetére
Azért ilyenkor nem bánom, hogy a C/C++-on tovább lépett a világ.
-
martonx
veterán
válasz
Marky18 #19127 üzenetére
Szvsz abszolút nem baj, ha valaki egy egyszerű program nyelvvel kezd tanulásképpen. Anno pl. weben mindenki PHP-val kezdett, aztán mégis volt aki tovább tanult C#/Java fejlesztőnek.
Most ugyanez a helyzet. Tanuláshoz a Python, Javascript, PHP még mindig tök jó választás. Kezdő nyelveknek tökéletes kis script nyelvek. Aztán ha valaki komolyabb rendszert akar építeni, majd tovább halad valami komolyabb nyelv felé (persze azzal sincs baj, aki megmarad a script nyelveknél, azokkal is meg lehet oldani mindent, csak nem biztos, hogy olyan jól, szépen, hatékonyan). -
martonx
veterán
válasz
dabadab #19123 üzenetére
Sajnos nem követted a C# fejlődését az elmúlt években.
A hello world .Net 5 óta (megjelent 2020 novemberében) pontosan ennyi:Console.WriteLine("Hello, World!");
Nem kell top level namespace, meg befoglaló class.
Akkor már edukálódjunk tovább, és nézzünk meg egy komolyabb C# Web API kódot (direkt bekapcsolt Https-el, és Swagger-el, ha valaki ezek nélkül akarná, akkor a fele kód kidobható).
var builder = WebApplication.CreateBuilder(args);
builder.Services.AddEndpointsApiExplorer();
builder.Services.AddSwaggerGen();
var app = builder.Build();
// Configure the HTTP request pipeline.
if (app.Environment.IsDevelopment())
{
app.UseSwagger();
app.UseSwaggerUI();
}
app.UseHttpsRedirection();
var summaries = new[]
{
"Freezing", "Bracing", "Chilly", "Cool", "Mild", "Warm", "Balmy", "Hot", "Sweltering", "Scorching"
};
app.MapGet("/weatherforecast", () =>
{
var forecast = Enumerable.Range(1, 5).Select(index =>
new WeatherForecast
(
DateOnly.FromDateTime(DateTime.Now.AddDays(index)),
Random.Shared.Next(-20, 55),
summaries[Random.Shared.Next(summaries.Length)]
))
.ToArray();
return forecast;
})
.WithName("GetWeatherForecast")
.WithOpenApi();
app.Run();
internal record WeatherForecast(DateOnly Date, int TemperatureC, string? Summary)
{
public int TemperatureF => 32 + (int)(TemperatureC / 0.5556);
}
-
martonx
veterán
Szia!
Jó irányban keresgélsz! .Net irány a mai napig nagyon népszerű. JS irány is jó választás, akár önmagában is, akár .Net vonal mellett is.
Hiperfizikus pedig a PH! jószándékú bolondja, ennek megfelelően állj hozzá a tanácsait megfogadni.
Szvsz egyébként a nyelv nem is annyira fontos. Egy dolog számít, hogy képezd magad, illetve bárhová váltasz, arra figyelj, hogy mennyire jó a csapat, amibe kerülnél, mennyire mentorálnának. -
martonx
veterán
válasz
racskobalazs #19030 üzenetére
Érdemes, cross-platform fejlesztéshez nagyon terjed.
-
martonx
veterán
válasz
axioma #18989 üzenetére
Dehogy vagy deviáns csak azért, mert okosabb vagy, mint az átlag, és nem álltál bele a hagyományos női szerepekbe (ami tegyük hozzá, a nők többségének amúgy testhez is áll).
Nekem a 4 gyerekem közül az egyik lányom kiemelkedően okosabb, mint a többiek. Neki többször pedzegettem is, hogy nem szeretne-e programozó lenni, de őt a tánc, és a humán dolgok érdeklik, pedig félelmetes, hogy mennyire jól átlátja a reál dolgokat, mennyire jól tud elvontan gondolkodni, csak éppen fikarcnyit sem érdeklik. Szeret sütni főzni, öltözködni, fiúzni, egyszerűen tipikus nő, miközben baromira nem úgy neveljük. Egyébként orvos szeretne lenni, és ha valakinek, akkor neki minden esélye meg lesz rá, hogy az legyen.
A kisebbik lányomat meg eléggé taszítják ezek a tipikus női témák, csak ő meg nem valami okos, cserébe gyönyörű szép (no igen, a természet fura dolog, hogy egyensúlyra törekszik...). Ő meg azért szenved a reál tárgyakkal, mert egyszerűen nem érti, nem bírja megérteni azt, amit más kapásból átlát. Ő se lesz programozó, de ő se azért nem mert apa férfi, anya nő, és lányból nem nevelünk programozót.
Ezekre értettem, hogy egyszerűen másképp működnek, másképp gondolkoznak, más témák állnak közel az átlag férfiakhoz és átlag nőkhöz. És emiatt van az, hogy általában több férfi van az IT szakmában, ahogy mondjuk óvónők között meg elég kevés a férfi.
"a ferfiak szelsosegesebbek: tobb van a debil oldalon is, meg tobb az atlagnal sokkal magasabb is" - ezen felnevettem, nagyon jól a fején találtad a szeget.
-
martonx
veterán
válasz
zsolt008 #18978 üzenetére
Van 2 lányom és 2 fiam. Szerintem engem többet látnak a konyhában, mint a feleségemet. Szóval a fenti eszmefuttatást, hogy SZERINTEM miért több a férfi, mint a nő a programozók között, hidd el, nem az évezredes berögződések miatt írtam, hanem tapasztalatból. Én lennék a legboldogabb ha a lányaimat érdekelnék a reál témák, nem csak a humán. És ez látszik, már a középiskolai szakonkénti nemek közti arányokban is. Ismét hangsúlyozva a kivételeket. És kizárt dolognak tartom, hogy azért, mert otthon mindenki háziasszonynak neveli a lányát, ezt köszi de meghagyom a vér fideszeseknek.
-
martonx
veterán
válasz
skoda12 #18976 üzenetére
Szerintem nem ez az ok. Bárki, bármit mond, különbözőek vagyunk. Nők - férfiak pláne. Nők jóval gyakorlatiasabbak. Férfiakhoz közelebb áll az elvont gondolkozás. Hangsúlyozom általában, személyesen is ismerek több kivételt.
Anno az első diplomám élelmiszer technológus volt, na ott a férfi - nő arány 1/5 volt a lányok javára -
martonx
veterán
válasz
FeniX- #18783 üzenetére
Ha ott van az API, akkor minek saját adatbázis. Kezeld az API-t úgy, mintha az lenne az adatbázis. Kell egy termék? Lekérdezed az API-ról. Rendelést adnak le? Átadod az API-nak. Kis túlzással, így a végén még talán saját szerver sem kell, csak egy static site, amin fut egy SPA.
Ha meg az újnak többet kell tudnia, mint a réginek, akkor érdemes saját DB-t felhúznod, és vállalnod az adatimportálás plusz fejlesztését. -
martonx
veterán
Az emberek többsége szerint a programozás csak bohóckodás, ők is tudnak wordben szöveget szerkeszteni, a programozók is csak ennyit csinálnak, üldögélnek a gép előtt, gépelgetnek egy word szerű izébe, és ennyi.
Aztán néha meg jön a fejjel falnak rohanás, realitásokra rácsodálkozás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700 XT 12GB DeepCool CC560 Seasonic 650W
- KAMATMENTES Részletfizetés Alienware DELL monitor
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest