-
PROHARDVER!
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sefter
veterán
próbálta már valaki EZT a Sigma obit? vetélytársa lehet ez képminőségben a Nikkor 70-300Vr-nek
-
Monya78
veterán
válasz
lacko81 #8518 üzenetére
Hát igen épületek fotózásánál tükrösgép+nagylátószőgű objektív jöhet szóba...
Nagylátószögű objektíveknél nagy szokott lenni a torzítás, belenéztem néhány obi adataiba, nagy meglepetésre a canon 10-22mm obi, 14mm-én 0,014 a torzítás ami szerintem nagyon jó érték.
A mostani gépednél biztos nincs olyan állás ahol pont 0% lenne, csak a neten ilyen adatot találtam ahol a két végső érték számadatait írták.
-
Peetry
senior tag
sigma 17-70 régi és új illetve canon 15-85 képminőségbeli összehasonlításról tudtok valamit?
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004 #8536 üzenetére
Nem igazából értem miért jutottál erre a következtetésre. A kép közepén, nem az objektív átfogásának közepén. Ha te ugyanonnan, ugyanabból a szögből ugyanazt a témát fotózod 200mm-n, egy 18-200 és 28-300-as obival, akkor tök ugyanaz lesz a képkivágás is, ergo a kép közepe ugyanazt jelenti. Vagy én értelek nagyon félre.
az előző link is jó szolgálatot tehet. Láthatod hogy mennyire kevés pluszt ad az a plusz 100mm. Meg van egy jó kis program (exposureplot) amit ha ráeresztesz a képeidre, akkor statisztikát készít róla hogy milyen gyujtótávon, záridővel, blendével hány képet készítettél. Futtasd le, az ad némi infot a szokásaidról, akár be is copyzhatod ide az eredményt. Én még mindig azt mondom hogy szerintem hülyeség 18-200 helyett 28-300-at venni. Az más kérdés hogy én a 18-200at is eladnám és két obiból oldanám meg.
-
coulgar
csendes tag
válasz
maxika2004 #8535 üzenetére
-
maxika2004
őstag
Hát igen ezen tanakodok én is, mivel a 50-250 et mindenképp fogok venni !
Utazgatáshoz, kevés cuccal meg a 18-200 ...
De amit irtam fentebb, hogy a 18-200 nál a 18 mm ből is inkáb kivágtam, mint kevés volt... igy meg mennék a 28-300 fele... szóval nemtomESETLEG HA VALAKI ! ..megtenné hogy valami 300 as obival készitene ugyanarról egy 200 és egy 300 mm es képet naaagyon megköszönném ! (illetve akkor már a kezdőröl is )
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004 #8532 üzenetére
Ennyire azért nem vagyok otthon a témában, de szerintem fordítva van. Inkább a full frame vázra tervezett obik amik jobbak az aps-c vázon. Lévén az aps-c szenzor méret kisebb a full frame-nél, és az objektívek köztudottan a képközépen hozzák a legjobb teljesítményüket. A képszéli hibáknál lehet ezzel nyerni egy kicsit szerintem. De mondom, nem vagyok szakember. Én a helyedben kipróbálnám, hogy az obit nem használom csak 28mm fölött és akkor kiderül, hogy jó e neked a 28-300.
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004 #8532 üzenetére
én a helyedben biztos nem váltanék 18-200ról 28-200-ra. Egyrészt a 46mm-es kezdő szerintem kevés utazáshoz, másrészt a 200-ról 300-ra váltás nem hoz annyi pluszt. De ez csak az én véleményem. Én inkább vennék 55-250-et, ami minőségben is jobb ezeknél, amennyire én tudom. Persze ha a képminőség sokadik szempont az más kérdés.
-
maxika2004
őstag
válasz
zolka78 #8531 üzenetére
De egyértelmü voltál, csak én gondoltam először máshogy .....
Nade : " aps-c vázra optimalizált "
Vajon ez mennyi jót jelent a Di I es kárára... ???
Még nagyon kondolkodom a 18-200 , 28-300 ra váltásán....
Tudom hogy nem egy csucs de utazgatni, a 18-200 is megfelelt,
és abból kiindulva hogy inkább mindig még vágtam ki a kész képeken,
talán elég a 28 induló...
de az a 300 nagyon felcsigázza az érdeklődésemet...(ilyenem még nemvolt)Lehet hogy kérdeztem, de szerinted 200 on a kettő között van különbség ?
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004 #8530 üzenetére
Egy a lényeg, digitális vázon ha nem full frame vázról beszélünk akkor mindig szorozni kell az objektívre feltüntetett gyújtótávolságot. Canonnál 1,6; Sony, Pentax, Nikon 1,5; Olympus 2. Ha nem voltam egyértelmű akkor bocs, a Tamronnál a DI minden esetben a digitális vázra tervezett obit jelölik, de a DI II az aps-c vázra optimalizált, persze mindkettőt megveheted mert a te gépedre rá megy mindkettő, de a feltüntetett gyújtótávolságot minden esetben szorozni kell.
-
maxika2004
őstag
válasz
zolka78 #8529 üzenetére
Helló !
Igy visszaolvasva, tényleg rossz szó volt a "félreinfóztak "... BOCSI !
inkább én tereltem magam vakvágányra !
" A DI digit gépre tervezett, ebből a II jelölésű az ami APS-C vázra tervezett."
és igen a te hsz - od után,
Félre ne értsd, ez persze nem a te hibád ! Én gondoltam félre a dolgot !!!
És igen sajna sok mindent nemtudok még e téren....
De már kicsivel megint többet !
És nagyon köszi neked is és mindenkinek a gyors segitséget ! -
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004 #8528 üzenetére
Ne haragudj de egyáltalán nem informáltalak félre ha esetleg rám céloztál. Ha nem tudod, hogy a tamron obin milyen rövidítés mit takar az egy dolog, de azt mertem feltételezni, hogy legalább azt tudod, hogy a feltüntetett gyújtótávolság az az objektív fizikai gyújtótávolsága és nem az ekvivalens értéket tüntetik fel. Függetlenül attól, hogy full frame vagy esetleg aps-c vázra van tervezve.
-
Peetry
senior tag
válasz
zgospel #8525 üzenetére
http://fotozz.hu/cikket_megmutat?cikk_ID=75 <-t olvasd el, elég jó összefoglaló
-
role_of_72
tag
válasz
zgospel #8525 üzenetére
Ami nekem hirtelen beugrik:
- a belső tubus lötyögése, holtjátéka;
- lefelé vagy felfelé fordítva a zoomállás változik-e;
- gomba a lencséken;
- ütődésnyomok főleg az obi első peremén (ejtés, ütés nyomai lehetnek);
- érdemes a rekeszt több zoomállásban is beugrasztani (szalagkábel hiba esetén lehet nem mutatkozik minden állásban) rekeszbeugrasztással ha van rá gomb, vagy csinálsz pár képet hosszabb záridővel és közben figyeled.
Szerintem pluszban még ennyi. Illetve persze kopásnyomok a külsőn és a bajonetten. -
zgospel
őstag
Használt 2-3-4 éves obi vásárlása esetén mire kell figyelni a por, karcok és AF-en kívül? Mik az árulkodó jelek egy objektív rossz állapotát illetően?
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004 #8523 üzenetére
igen, 35mm-es formátumban.
Néhányakra ráférne egy is elmélet a dslr-ek működéséről, és ezt most ne vegyétek rossz néven. Dióhéjban az ide vonatkozó részek. 550D-n minden obi-t szorozni kell 1.62-vel, függetlenül hogy EF bajonettes azaz FF vázra való vagy EF-S azaz APS-C-hez. A különbség hogy EF-et fel lehet tenni APS-C-re, EF-S-t FF-re viszont nem. A szorzó a szenzorméret miatt van, nem az obi miatt.
-
maxika2004
őstag
Akkor az alapkit 18-55 az 28-88 ??????????
-
Korcsii
őstag
válasz
maxika2004 #8521 üzenetére
visszafelé számolva 18/1,6 az már 11, ami eléggé nagylátószög lenne már
főleg ekkora tele éggel...
Tamron-okban nem vagyok otthon, de gondolom csak annyi a különbség a kettő között, hogy az egyiket fel lehet rakni FF vázra is, a másikat viszont csak APS-C-re
-
Korcsii
őstag
válasz
maxika2004 #8519 üzenetére
550D-n szerintem mind a kettőt szorozni kell... csak a 18-200 azt a tartományt fedi le APS-C-n, mint FF vázon a 28-300 kb... átszámolod akkor az 28-320
-
maxika2004
őstag
-
-
Peetry
senior tag
válasz
maxika2004 #8515 üzenetére
szerintem nem ad nagyobb látószöget, 18 vs 28, max nagyobb átfogást, és én ugyan csak most ismerkedek ezekkel a dolgokkal de nem hiszem hogy jobb lenne.
Azt meg pláne nem értem hogy mért akarsz venni az 55-250 mellé egy gyengébb 28-300-ast.
Elérhető árú korrekt utazóobinak sigma 17-70-et szoktak ajánlani. azt hiszem exspressen láttam most használtan 60-ért garisat.
A 28mm APS-Cn ~50ekv induló lesz, ami utazónak nem az igazi.Kiváncsi lennék a canon 15-85 (?) IS USM vs sigma 17-70 minőségével kapcsolatban. Én kezdésnek a sigmát vettem, de bánom hogy stabi nélküli obit lett. Ha nem rosszabb ennél a canon, akkor lehet ha lesz rá keret, lecserélném. Már az IS USM miatt is, + a 15-85 egy elég kényelmes átfogás.
-
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004 #8515 üzenetére
Canon APS-C vázon 1,6 a crop szorzó, tehát a 18-200 obi 1,6 szorozva (29-320) megközelítőleg olyan látószöget ad mintha a Full Frame vázra tennéd a 28-300 obit. Vagyis az 550D gépeden a 300mm már egész jó tele lenne, de a 28mm már lehet sokszor szűk lenne. Nem, semmi hátrány nem ér ha a sima DI jelölésű obit teszed a gépedre. Nem tudom milyen obi a tami 28-300 nem ismerem, viszont a tami 18-200 próbáltam és gyorsan le is raktam, szerintem nem éri meg az árát. Ha úgy is veszel 55-250-t ami gondolom canon lesz, akkor nem érdemes gondolkodni ezekben, tartsd meg a 18-55 kitobit ha van.
-
maxika2004
őstag
válasz
zolka78 #8514 üzenetére
Köszi !
" A 28-300 nagyjából azt a látószöget adja FF vázon mint a 18-200 APS-C vázon. "
És akkor a 550d-n , ami ugye APS-C -s
a 18-200 nak megfelelöen, mekkora látószöget ad a 28-300 ?
akkor ha jól gondolom nagyobbat ? de mennyivel ?" ebből a II jelölésű az ami APS-C vázra tervezett"
Ha csak sima DI - s abbol nem ér hátrány APS-c -s vázon ?Persze mindenkép 2 lesz, egy 55-250-et tervezek még,
ezt csak kirándulgatni használnám, és ahol nincs idő cserélgetni,
a (18-200 helyett) meg persze a 2 fő obi jobban kimélődne ! -
zolka78
senior tag
válasz
maxika2004 #8512 üzenetére
A 28-300 nagyjából azt a látószöget adja FF vázon mint a 18-200 APS-C vázon. Az LD és az XR jelölések plusz speciális lencsetagot jelentenek, tami honlapján megnézheted, hogy mit. A DI digit gépre tervezett, ebből a II jelölésű az ami APS-C vázra tervezett. Én a helyedben ezt az átfogást legalább 2 obival oldanám meg, mindenképp jobban járnál.
-
Monya78
veterán
válasz
lacko81 #8510 üzenetére
Szia!
A te általad említett pana fz38-as nagylátószögnél 0,4%, tele állásban 0,2% torzítással rendelkezik, ami igen jó értéknek mondható.
De a tükörreflexes technológiában léteznek úgymond a makro objektívek melyeknek a legkisebb a torzításuk.
pl.
Nikkor AF 60mm F2,8D: -0,0271%
Canon 100mm F2,8: -0,033%
Nikkor AF 60mm F2,8G : 0,0691%
Canon 60mm F2,8: -0,0778%
Canon 180mm F3,5: 0,0894%
Nikkor 100mm F2,8G: -0,176%
Canon 100mm L F2,8 Is: -0,189% -
maxika2004
őstag
Sziasztok !
Van egy Tamron obim 18-200 LD XR Di II,
ezt szeretném lecserélni, egy 28-300 asra, aminek a jelölése LD XR Di
Szeretném megkérdezni hogy a 300 jobb-e? avagy rosszabb ?A jelölésbeli különbség mit takar ?
-
lacko81
tag
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy melyik az a fényképezőgép vagy objektív, ami a legkisebb geometriai lencsetorzítással bír. Fotogrammetriai(3d-s távolságok számítása) feladatra kellene, így csak ez az egyetlen tényező ami fontos.
Kompaktokban, bridge gépekben nagy a torzítás?
Vagy érdemesebb cserélhető objektíves gépet venni?
Most egy bridge gépem van(panasonic fz38), ha jól tudom függ a zoomtól is. Melyik zoomban a legkisebb a torzítás? Gondolom nem lineáris a függvénye.Láttam vannak szoftveres konverziók, ezek mennyire használhatóak? Engem nem a látható torzulások javítása érdekel, hanem a lehető legminimálisabb torzítás elérése.
Előre is köszi ha valaki tud segíteni. -
Ramius
őstag
Kaptam kölcsönbe egy M42 Helios 85-210-es objektívet. A kétszerezőt is felcsavarva elég durva
Egyébként meg "vaktában" lövöldözök vele, mivel a vázon csak a záridőt tudom állítani. De jó móka -
Peethy
őstag
válasz
HalasKYO #8507 üzenetére
Szia!
A rövidítésekről itt olvashatsz részletesen.
Az ilyen széles átfogású objektívekkel kapcsolatban meg annyit tudok mondani, hogy elég kompromisszumos a használatuk, magasabb mm-en egyre romlik a képük, az egész tartományon gyengébben teljesítenek, mint két kisebb gyújtótávolságot lefedő objektív. -
HalasKYO
aktív tag
Hello! Új vagyok ebben a topikban és meg szeretném kérdezni hogy Canonéknál a rövidítések mit takarnak ? pl USM , L es objektív ilyesmik.. előre is köszönöm.
Egy 600D vel egy hozzá egy Tamron 18-270 essel szemezek. véleményeteket kiváncsian hallgatom és köszönöm előre is. -
qantum
senior tag
Canon objektívet ha jól tudom rá lehet tenni Nikon gépre is, milyen átalakító kell ? Tudom, hogy nem szerencsés, csak ideglenes megoldás lenne.
Új hozzászólás Aktív témák
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Samsung Galaxy A35 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest