Új hozzászólás Aktív témák

• kiskornel

addikt

válasz SchumiBácsi #12511 üzenetére

Az általad linkelt szűrő 77mm-es változata van meg. Én elégedett vagyok vele. 11mm-en sincs vele probléma.

Megint ott vagyunk, hogy az én "tudatos fényképezés" felfogásom tiltakozik a "kattintgatós" fényképezés ellen. A 70-200-as egy PRO obi, ami nem ilyen használatra készült. Különösen az F4-es (kissé lassú). Bár lehet kézből fényképezni vele, mégsem arra való, hogy állandóan elől legyen. Se szigetelése nem olyan, se nem cseppálló...

Természetfotósok a teléket céltudatosan használják. Helyszínt vizsgálják, koncepciót építenek, felállítják a sallangokat (állvány), összeszerelik a gépet, kiválasztják a megfelelő helyet, ha kell szűrőket illesztenek, távkioldó, állvány precíz beállítása, fénymérés, wb beállítás, további beállítások átnézése (tükörfelcsapástól a késleltetőig minden), majd fénykép elkészítése.

Különösen igaz ez a CPL használatakor (állványon a rendszer). Szűrő belőve, és akkor a napellenző egy fél mozdulattal csatlakoztatható.

Szerintem a Pentax esetében is csak ezen a kitobin kellett ezt a rést rátervezni (még sehol se láttam ilyen megoldást). Elképzelésem szerint ez azért van, mert a Pentax kitobi (a többi márkától eltérően) eleje nem forog el, vagyis kedvedre CPL szűrőzhetsz vele. Szerintem egy baja van, ha fel / le veszed a napellenzőt, azzal az előtte beállított értékekek elmásznak (megtólod a zoomot és a fókusz rendszert).
    Ez egy PRO obin nem fog előfordulni az internal focus miatt / a 70-200 nem nyúlik ki előre.

Obisapka esetében is jobb a Canon szélén pattintós megoldás. Van "csiptetős, középen összefogom" obisapkám is, de ha kicsúszik a két ujjad közül, akkor egyből megtalálja az obisapka a frontlencsét. Ezért inkább szerencsés mindjárt az elején a sapesz egyik szélét a szűrőmenetben becsatlakoztatni, a másik szélét meg ráhajtani. Hagyni, had racslizzon be az obisapka zárja. Remélem érthető voltam, mint a vakablak. :DDD

http://www.flickr.com/photos/34330024@N05/sets/

Új hozzászólás Aktív témák