Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Valakinek sikerült már Műszaki jóváhagyás illetve elutasítás a TESZEK modulban használni? Mert hiába veszem fel a hibás notebookot. Később már nincsen a Műszaki jóváhagyás alatt. Jogosultsággal lenne a gond?
Más: csak emailben lehet feltenni kérdést, vagy van valami telefon szám is..ahol érdeklődni lehet hogy mi a gond?
-
válasz
Gargouille #26697 üzenetére
-
Gargouille
őstag
válasz
MasterDeeJay #26696 üzenetére
A Server Manager elindítod, ott a Local Server -re lépsz a bal oldali menüben és itt a NIC Teaming -nél a kék Enabled linkre kattintva látod az összes tulajdonságát, milyen Team, milyen adaptereket fog össze stb.
-
Windows server 2016 két hálókártya esetén honnan tudom hogy balance vagy failover módban vannak-e? (vagy mindkettő??)
Létrejött egy multiplexer aminek egy ip címe van ami a szerver címe, a két hálókártyán nincs ip protokol csak a multiplexer szóval gondom működik.
Ez egy mentésre kinevezett szerver, több hdd-vel (külön a kliensekről és szerverekről). A cél az lenne hogy egy időben több mentés is futhasson a lehető leggyorsabban.
Switch Mikrotik CRS354 azon nem állítottam semmit. (nincs bonding)Ok most meg is szakadt a távoli asztal, szóval valami nem jó.
-
csuzda
aktív tag
Sziasztok!
KIRA rendszergazdáknak jó tanács, hogy a windows alapértelmezett webböngészőt érdemes átállítani chrome-ra. Volt most egy olyan problémánk, hogy egy dokumentum nyomtatásánál az alapértelmezett .pdf helyett .docx-ben a Word nyitotta meg a fájlt. Ezáltal könnyen módosítható volt a dokumentum. Hiába állítottuk az alapértelmezett programokat, nem volt jó. Letöröltük az Office-t, onnantól semmit se nyitott meg a nyomtatás gomb. Utána a KIRA kapcsolattartó mondta, hogy szokott problémázni ha nem a chrome az alapértelmezett böngésző. Azt beállítva azonnal jó lett.
-
Longeye
tag
válasz
bolvar #26690 üzenetére
Igazából az a része érdekelne hogy kezeli más az évfolyamokat, de látom te is kézzel mozgatod őket akkor erre vlsz nincs jobb megoldás
No igen, erről nem írtam. Igazából nem.
Irtam rá Python scriptet, ami az elektronikus napló adatai alapján mindent megcsinál a Google API segítségével. Ha év közben van változás, csak újra lefuttatom és automatikusan leköveti. Ha átmegy valaki másik osztályba, elmegy a suliból, új tanuló érkezik, új tanár érkezik,, stb.
Amikor azt írtam, átteszem új OU-ba, azt sem kézzel csinálom és csoportokba sem kézzel teszem be a tanulókat.
Eszem ágában sincs kézzel adminisztrálni, amit csak lehet, automatizálokA roaming profle-al minden kollégám csak negatívan tudott nyilatkozni de lehet az lesz a diákoknak max
Nekem nincs vele semmi gondom.
Művészeti iskola így az it itt nem igazán érdekel senkit szóval minél egyszerűbbre kell törekednem mert egy jelszó váltást se bírnak megugrani
Mi nem művészeti iskola vagyunk, de ez nálunk is így van, sajna
-
Tonyk
veterán
válasz
bolvar #26688 üzenetére
"Igazából amin az én rövid agyam fennakad az az évfolyamok kezelése, mert ugye osztályt minden évben váltanak."
Évfolyamokat vegyél fel. Pl a 2022-ben kezdett osztályok 22-es évfolyam alá (szervezeti egységként) kerülnek, így nem kell évente váltogatni. Felhasználói név nálunk: vezetéknév első három karaktere + keresztnév első három karaktere + kezdési év: Kiss Jóska 9B-ből: kisjos22 . Ez még lehet még toldni akár az osztállyal is: kisjos22b. Ezzel 4-5 évente szaladok bele olyanba, hogy két gyereknek ütközik a userneve, ezt kézzel gyorsan lehet javítani. Bár én csináltam ehhez egy excel táblát, amibe beszúrom a titkárásgtól kapott új tanulók névsorát és az legyártja a userneveket, jelszavakat, hozzájuk tartozó egyéb infót egy csv-be, valamint a nyomtatnadó cetliket (név jelszó), amiket megkapnak a kölkök szeptemberben + ellenőrzi, hogy van-e két egyforma usernév. Ezt a legeneárlt a CSV-t meg berántom az AD-be. Kész is. (Kb 1 perc és pár katt az egész).
Meghajtók: Kölkönek 1 saját meghajtó kvótával szabályozva, 1 közös meghajtó, csak olvasási joggal (feladatoknak). Erre a tanároknak persze írási joga van. Pegyogyósoknak saját meghajtó kvótával, + egy rakás munkaközösség specifikus share/meghajtó.
Iroda/ügyvitelnek külön saját share saját hozzáféréssel persze (diák,tanár jog nélkül). Aztán van még ECDL, tanfolyam, stb, ezek mind-mind külön. -
bolvar
senior tag
válasz
Longeye #26689 üzenetére
Itt az előző emberke- ne hívjuk rendszergazdának- mókolt valamit roaming profile-al, de össze vissza szinkronizált folyamat a tanároknak, utálták.
AD+o365 kezelem a usereket távokatás nem volt, nem is voltak nyitottak a teams-re. A névkonvenció a kevés user miatt nem bonyolítom túl, ahogy végignéztem a diáknévsort nincs ütközés benne szerencsémre most, de lehet beleírom az om azonosító utoló 2 számlegyét.
Igazából az a része érdekelne hogy kezeli más az évfolyamokat, de látom te is kézzel mozgatod őket akkor erre vlsz nincs jobb megoldás
Most egy terminal szerverre lépnek be a tanárok, de a diákoknak ezt nem szeretném ha nem muszáj. A roaming profle-al minden kollégám csak negatívan tudott nyilatkozni de lehet az lesz a diákoknak max
Művészeti iskola így az it itt nem igazán érdekel senkit szóval minél egyszerűbbre kell törekednem mert egy jelszó váltást se bírnak megugrani -
Longeye
tag
válasz
bolvar #26688 üzenetére
Szia!
Hol gondolod? AD-ban, vagy Google Workspace, esetleg MS365?
Nálunk hivatalosan GW van levelezésre és távoktatásra is ezt használtuk. Ott én a felhasználóneveket úgy alakítottam ki, hogy a diák neve (csupakisbetuvelekezeteknelkulegybe) + az OM azonosító utolsó 4 jegye.
Itt 800 diák van, nálad lehet elég az utolsó 3 vagy akár 2 is. Nálunk van olyan, hogy 5 egyforma nevű gyerek és ebből 4 ugyanazon az évfolyamon van. Ráadásul nem is gyakori nevűek.
Az osztályokat csoportok segítségével követem, illetve egy adott év diákjai benne vannak egy OU-ban. Minden évben átteszem őket egy újba és aki a régiben marad azt törlöm. Ők a végzősök.Az AD-t épp most alakítom át. Roaming profilja csak a tanároknak lesz, a diákoknak nem tervezem külön profil kialakítását. Nincs hozzá erőforrásom (háttértár és hálózati kapacitás). Már a roaminghoz, sima profilhoz persze van. Szerintem nem is lenne semmi előnye. Heti egy órában, sokszor elfelejtenék a jelszót.
A géptermekben a gépekhez kötöm a profilokat és ezekhez rendelem a megosztásokat, jogosultságokat. A bejelentkezés automatikus és adott profillal csak adott gépen lehet bejelentkezni. Ez sok éve így van már, eddig bevált a kollégák szerint is. Vagy csak megszokták
Két megosztást hoztam létre, az egyiket szabadon írhatják, olvashatják a diákok, de csak a saját munkájukat. A másikét nem is látják. A tanár által ide feltett dolgokat csak olvashatják. Ez pl. jó arra, ha dolgozatot írnak, a tanár csinál egy mappát, oda beteszi a forrást és a diákok oda mentik a munkájukat.
A másik megosztáson a diákok számára csak olvasható dolgok vannak. Pl. források, érettségi ingyenes szoftverek.
A tanároknak minidkét megosztáshoz korlátlan joguk van, természetesen.
Ezt is így használjuk már sok éve. Eddig bevált.Rengeteget agyaltam már ezeken a dolgokon, nem érzem, hogy az én megoldásom best practice lenne, úgyhogy szívesen meghallgatnék én is másokat is.
-
bolvar
senior tag
Kedves Kollégák!
Besegítek egy kis iskolába hogy a döcögős helyett működő rendszerük legyen.
Nagyjából mindennel kész vagyok de eljutottam az utolsó fontos pontra a diák userek kezeléséhez.
Tudtok best practise javasolni miként érdemes kezelni iskolában őket.
Igazából amin az én rövid agyam fennakad az az évfolyamok kezelése, mert ugye osztályt minden évben váltanak.
Ha esetleg eltudnátok látni 1-2 jótanáccsal nagyon hálás lennék :)
4 középsikolai osztály van 10-20 fővel szóval nem 100+ usert kell kezelni szerencsére :D
Előre is köszönöm az iránymutatást!
bolvar -
Gargouille
őstag
válasz
#31816946 #26684 üzenetére
Van ennek külön topicja, ott érdemes érdeklődni: Vírusírtó topic
Illetve van iphone topic is. -
törölt tag
Sziasztok!
Ha iPhone-on esetleg van valamilyen kártevő és bejelentkeztem Safariból az e-mail fiókomba, akkor hozzáférhetnek? Hogy tudom ellenőrizni, hogy más hozzáfért-e a postafiókomhoz?
-
törölt tag
Sziasztok!
iPhone-ra milyen védelmi szoftvert javasoltok?
Mivel lehet átvizsgálni, hogy van-e rajta kártevő? -
törölt tag
válasz
Gargouille #26682 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm
-
Gargouille
őstag
válasz
#31816946 #26681 üzenetére
Szerintem: A Google Fióktevékenységedről
-
törölt tag
Sziasztok!
Ha a másodlagos Gmail fiókomba nem léptem be 14 hónapja, akkor törlődhettek a leveleim? (Visszaállításra már nincs lehetőség, ha törlődtek?)
-
törölt tag
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek a segítséget
-
Longeye
tag
válasz
Gargouille #26677 üzenetére
Köszi a tippet!
Egyetértek! Én is nagyon szeretek programozni, script-elni.
Powershell-ben nem vagyok nagyon otthon. Szoktam használni, de inkább Python-ból oldom meg az ilyesmit, ha tömegesen kell. Remek modulok vannak hozzá a mindenhez is.
-
Gargouille
őstag
válasz
Longeye #26676 üzenetére
Egyébként ha érzed magadban a mágikus erőket, akkor akár powershell-ből is tudsz írni script-et erre a feladatra, egy itextsharp kell csak hozzá, így akár teljesen automatizálható is a dolog:
Én például ezzel oldottam meg más PDF-el kapcsolatos automatizmust. Ha sokszor kell így kézzel mókolni PDF-eket, akkor megéri rászánni az időt megírni egy scriptet hozzá.
-
Longeye
tag
válasz
#31816946 #26674 üzenetére
Szia!
Nekem csak daraboláshoz/összefűzéshez kellett egy progi és mindig webes megoldásokat használtam rá. Ez sosem tetszett, mert tele volt reklámmal. Attól nem tartottam, hogy lenyúlják, vagy bármit csinálnak vele, mert olyat nem alakíttattam át.
Aztán egyszer megpróbáltam rákeresni a Windows Áruházban ("pdf merger"). Feldobott vagy egy tucatot.
Letöltöttem az elsőt, azóta is azt használoom.Próbáld meg Te is az áruházban ("PDF editor")! Most néztem, van pár. Hátha jó lesz az egyik.
A Word is be tudja olvasni a PDF fájlokat, de...
Na jó, vegyük úgy, hogy ezt nem is mondtam! -
törölt tag
Sziasztok!
Tudtok javasolni olyan programot, amivel PDF dokumentumokat lehet szerkeszteni? Főleg ingyenes érdekelne.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
MasterDeeJay #26669 üzenetére
Storage spaces. Boot driveot meg ne tukrozz, azert van veaam-ed.
-
válasz
MasterDeeJay #26671 üzenetére
Jó az Eaton, akkuk szeretnek azért pusztulni másfél éves kor körül, de az elektronika szinte soha nem adja meg magát.
-
válasz
bugizozi #26670 üzenetére
Az már valóban luxus lenne, szerencsére nem kritikus ha van leállás azaz nincs baj ha egy napot megáll a szerver. Megoldják a fileátvitelt pendriveokkal. Ipari gépek közötti adatcseréhez kell a fileszerver része azaz munkát könnyíti nagyban de nem létszükség. Az usb hardver kulcsot meg át lehet dugni másik gépbe, az sql-es cucc sem kell minden nap.
Van még egy backup szerver amire a gépek mentései mennek, illetve ha nagy gáz van akkor fileszervernek is beállítható mert rajta van minden adat ami kell.
Szünetmentes az lesz, EATON márka amiben megbízok szerintem a legolcsóbbak közül az éri meg. (legrandal, panonpowerel csak szívtam és kuka az összes) Nyilván nem egy APC de az baromi drága lenne. -
bugizozi
őstag
válasz
MasterDeeJay #26667 üzenetére
Fincsi...
Ha nem volt szünetmentes, akkor gondolom az is nagy úri huncutság lenne annak a cégnek hogy egy normális RAID kártyát vegyenek abba a gépbe... ?! -
válasz
Döglött Róka #26668 üzenetére
Szünetmentest már megvettem, délután viszem is ki hozzájuk. (Eaton 5e i850).
Esélyes egyébként hogy a második áramszünetnél szinkronizálás közben érte a gyors halál az ssd-ket. Leadtam gariba majd cserélik de vissza már nem kerülnek, marad a samsung.
Majdhogynem NAS is jó lett volna a célnak de pluszba van pár progi ami miatt kellett a windows (usb szoftverkulcs meg valami sql-es progi).
Dinamikussal az a baj hogy az ingyenes progik nagy része nem is kezeli ha valamiért bele kell nyúlni. Illetve számomra érthetetlen módon a rendszerindítás sem működik normálisan tükörről pedig az lenne a lényege.
Ugyanakkor hdd meghajtónál csak tárolásra meghagyom a tükröt, ott nem baj ha lassú a szinkron . HDD-k amúgy sem hirtelen döglenek, ha gáz van menet közbe ki tudom tépni a rossz vincsit.
Veeam-nál fontos hogy ne legyen bepipálva hogy adjon hozzá drivereket, nekem úgy fél óra alatt sem csinálta meg a recovery disk-et. Illetve én a network drive-os dolgot sem ikszelem be, a visszaállítandó szerveren nem is volt látható a hálózat mivel nem is észlelte a hálókártyát.
Szóval nálam veeam visszaállítás úgy zajlik hogy másik gépen csinálom inkább, olyanon amin totál átlag hardverek vannak, nem speckók amikhez kell driver. Ez lehet akár noti is.
A visszaállítandó gép adatait inkább kiírom külső ssd/hdd-re, usb3-ról igen gyorsan visszarakja és akkor a hálózatot sem terhelem le vele. -
Döglött Róka
veterán
válasz
MasterDeeJay #26667 üzenetére
Kommersz SSD nem nagyon bírja az áramszünetet, van a samsungnak rendes enterprise cucca is amiben van elem. Így az utolsó írást végrehajtja.
Amúgy köszi a "jó" példát
Ahol lehet beszélem le az embereket a dynamic disk-ről.
-
Tegnapi történet. Hívnak hogy nem megy az egyik cégnél a szerver (fileszerver dell t40 2x250gb + 2x4tb). Áramszünetet csináltak többször is és persze nem szóltak. Szünetmentes meg nem volt mert ej rá érünk arra még alapon majd egyszer veszünk stb. Ez idáig nem lett volna gond, csakhogy már a winsrv2016 sem indul el...
Tök jó remélem kifogtam egy olyat restart után windows frissített és persze akkor vágták ki róla az áramot, az az esetek többségében instant halál.
És nem ez történt. Odamegyek nézem recoveryben hogy nincsenek partíciók. Mondom se baj raid1 van a rendszervincsin is...Igen ám de valamilyen oknál fogva uefinél nem bootol be a gép a másodlagosról. Gyökér windows hiába 100%-ig egyezik valamiért az uefi fileok talán a másik meghajtóra mutatnak, persze ökörködtem vele hogy javítgatom viszont inkább a veeam backup visszaállítása mellett döntöttem.
Aha az meg nem lát meghajtót a gépben...jó biztos sata driver...hát az sem... nem látja a dinamikus meghajtókat...jó érthető tényleg csak szívás van a dinamikussal így gondoltam diskpart clean lesz sima.. CRC error??? A két SSD fogta magát és meghalt, de úgy totálra, kb fél év alatt. Tény hogy kommesz közönséges ssd-kről van szó de 300gb írás van rajtuk ami lószar se, ennek ellenére nem lehet az egyikre írni a másik látszólag jó de annyira forró hogy nem lehet hozzáérni sem. Bad sectorokat ír a hdd sentinel meg piros kondíciót.
Na mondom ez helyszínen nem javítom, elcsesztem 2 órát nálam vannak a mentések otthon megcsinálom. Beleraktam egy másik ssd-t és a veam gond nélkül visszaállította... na jó kézzel kiválasztva egyenként a partíciókat de sikerült.
Tanulság:
szoftveres raid nem jó uefihez bootolni
dinamikus kötet amúgy öngyilkosság ilyen környezetben
A-data egy hulladék (SU750 széria) most viszem vissza, helyette Samsung 850-es van de csak egy mert nem fogok tükröt csinálni rendszerből. -
válasz
bugizozi #26662 üzenetére
Nem vagyok otthon Dell-ben, de gondolom, az van már, ami HP-nél is egy ideje: csak akkor férsz hozzá ehhez a frissítő lemezképhez, ha van egy aktív, regisztrált szervered a vállalatnál, és ráadásul csak ahhoz a típushoz tudsz tölteni, amid éppen van. End usereknek nem is nagyon volt ez elérhető eddig sem, ha jól tudom, csak regisztrált HP partnereknek. Én is úgy szoktam kunyizni ismerőstől, ha épp kell.
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Korábban le lehetett tölteni Dell szerverhez komplett firmware update ISO-t, azok hova lettek?
Most csak ezt találom: Update PowerEdge Servers with Platform Specific Bootable ISO
Dell Repository Managerrel csináltam egy ISO-t, de az meg valami jelszót kér, ha nem írok be semmit akkor ez történik
-
qwertly
addikt
válasz
Döglött Róka #26660 üzenetére
Nem, de azért jó hogy linkelted...
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
A gpedtel hogyan tudom megoldani, asztalra sem mappát se parancsikont ne tudjanak létrehozni? -
Döglött Róka
veterán
válasz
SirRasor #26657 üzenetére
Toljal mar felhobe zsarolovirust kerlek. Az antivirus agymenesednek meg az az alapja, hogy "en azt tudom"?
Az antivirusok filter driverekkel mennek, minden io-t megfog es az av lescanneli a heurisztikai es virusadatbazisaval osszehasonlitva. Ha egy AV lassul az azert van mert nincsenek a kivetelek rendesen kezelve ill szar a motor es tul sokaig fogja az IRPot. HDD eseten ez megrosszabb.
Telemetria metaadat barmelyik win 10en megnezheto 1709 ota. Nem a kommunikacio gyakorisaga a lenyeg, hanem hogy mit kuld. Szemantikailag fals a felvetes es innen latszik hogy nem ertesz hozza. :)
Ha az MS hazudna a telemetriarol, szerinted nem kurta volna mar meg az eu? Innen fenylik az alusapka :D
+1, telemetria Windows XP ota van. A sajto felkapta 2015ben es azota a hozzad hasonlok szakertik.
Nincs baj a hozzaallasoddal, a modszered amator. Ha akarsz a windowsrol tanulni akkor google: windows previous version documentation *microsoft, ill Windows internals forgatasa.
Minden 3rd party oldal kokler kivetel ez alol a program managerek es az EE-k blogjai.
-
SirRasor
addikt
válasz
Döglött Róka #26652 üzenetére
És még én hittem azt, hogy tanulhatok tőled
Nem személyeskedünk? Érdekes és általános jellemző, hogy aki kezdi a személyeskedést, az emeli ki, hogy a másik miért személyeskedik, miután hasonló választ kap
Gondolom sose hallottál arról, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.
- Nem lopunk ltsc-t otthonra. Ebben egyetértek. Ez hogy jön ide? Egyáltalán ki ajánlotta az LTSC-t otthonra? Olvasd el rendesen, amit írtam.
-Nem kapcsoljuk ki a frissítést. Pontosan. Nem kapcsoljuk ki. Biztonság szempontjából rossz ötlet. Megint csak, miről beszéltem? Adatgyűjtés és erőforrás pazarlás szempontjából elmélkedtem, nem pedig a biztonság maximalizálásáról tartottam kiselőadást.
"- Nem hasznalnank tweak utilityket ami max arra jo hogy teleszemetelje a registryt."
Ezzel részben egyetértek. Windows 95-XP-nél még volt értelme ilyeneket használni, majd elszörnyedve néztem, hogy Win7-10 alatt milyen kókányolások mennek (kb. mint a memóriatweakerek android alatt, amik a kiválasztott alkalmazásokat állandóan kiürítik a memóriából, mert az a jó, ha van sok szabad memória a régi Wines berögződés alapján).
DE! De nem esek abba a hibába, hogy begyöpösödött IT-s legyek, aki csak azt tudja mondani, hogy csakis a régi dolgok a jók (van ilyen kollégám) és mindennel csak rontani lehet.
Időről időre kipróbálok ezt meg azt sandbox módban, hogy tényleg hasznos-e.
Csak annyit tudok tanácsolni, hogy mielőtt élből elutasítanád azt a két progit, nézz utána, hogy pontosan mit is csinálnak és mire jók. Meg fogsz lepődni.-Nem azért cserélgetem a vírusírtót pár havonta, hogy...atya ég, milyen téveszméid vannak(lsd. személyeskedés).."Power user"-nek érezzem magam. Egész egyszerűen megvan a maguk ciklusai, amit az elmúlt sok-sok évben tapasztaltam. Egy ideig az egyik remek megoldás, de X frissítés után elkezdi nagyon fogni a rendszert, vagy tévesen kezd sokat jelezni. Végignéztem a Nortonnal, AVG-vel, Eset-tel és Panda-val is, tehát tudom miről beszélek. Jelenleg vállalati környezetben Avast!-ozunk, otthon meg éppen a Panda van fent, de majd jövőre kipróbálom megint a BitDefendert, mert az volt az egyik legjobb megoldás (1-2 évvel ezelőttig, míg...egy frissítés után érezhetően be nem lassult
-Ha a Windows a hivatalos dokumentációt olvasod el, hogy miről gyűjt adatot és Te azt el is hiszed, akkor arra nem tudok mit mondani
Tinywall-al kezdd el figyelni, hogy milyen rendszeralkalmazás, milyen IP-címmel és milyen gyakorisággal próbál kommunikálni. Nagyon tanulságos.
"-Nem bohockodunk 3rd party tuzfallal mert semmivel vagy elorebb vele mint a gyarival"
De, előrébb vagyunk: lásd fentebb. Próbáld ki, meglátod. Megint élből elutasítasz valamit, amit nem ismersz és még hajlandóságot se mutatsz arra, hogy kipróbáld az újat. IT világban ez rendkívül szomorú.Na, csak visszatértünk az erőforrásos témára: "event tracer lelogol"-hatja tőlem, ha le tudja. De ha nincs engedélyezve, akkor nem tudja. Csináltam egy scriptet, ami az összes letilthatót letiltja(ezt már le se mertem írni). Mielőtt elkezdene habzani a szád: ezt se ajánlom senkinek, de megoldható, otthon magamnak megcsináltam
(abból indultam ki, hogy otthon úgyse nézem az eventlogot(mivel minden tökéletesen működik), úgyhogy minek...)
Bocsánat, tényleg off és a Win10 topicba volt inkább való, de ezt írtam is, hogy kérlek bocsássátok meg ezért, picit kapcsolódott a Win11 kapcsán
Ja...akkor azt a részét el se olvastad
Azta.
Offline mentés otthonra overkill? Elég a felhő? És ha jön egy zsarolóvírus, akkor pl: gugli drive-ban tárolt dolgaidon nem megy végig és nem szinkronizálódik fel? Gondolkozz már.
És még van
pof..képed - a fentiek függvényében - a végére beírni, hogy a "tippjeim és trükkjeim" idejétmúltak és haladjak a korral?Kezdem azt hinni, hogy olyan "szakember" lehetsz, aki hasonlít a munkatársamra és csak egy konkrét területhez ért, de azon kívül kár tőle bármit is kérdezni.
-
Gargouille
őstag
válasz
lypen99 #26653 üzenetére
Ehhez az offline backup-hoz csatlakoznék én is. Nem ördögtől való, hogy legyen ez is mondjuk a felhő mellé. Minél több mentésed van, annál nagyobb az esélyed, hogy ha helyzet van, akkor valamelyikből helyre tudj állni. Manapság egy külső USB-s HDD szinte mindenkinél akad (de nem is megfizethetetlen ha nincs) és egyáltalán nem nagy dolog legalább hetente rádugni a gépre és tolni egy mentést. De NAS is nagyon sok otthonban van, akár arra is lehet.
-
lypen99
aktív tag
válasz
Döglött Róka #26654 üzenetére
Persze, de cloud parti se vagyok annyira, de a lenyeg igen.
-
lypen99
aktív tag
válasz
Döglött Róka #26652 üzenetére
Reszben egyetertek.
De a backup azert nem arto dolog ha van, mert ha becrashel a Win is elszall akar egy aramszunet alkalmaval akkor cseszheted ha olyan van.
Nekem csinalt olyat (csoda a gep megmaradt
), hogy a recovery particio se akart indulni, de az adat jo helyen volt egy SD kartyan (igen) szal ja.
(Sulis doksit tanulasra, mar nem toltheto.)
Ha nem olyat nyalsz be a Win defender boven jo es elvan.
Updatekre annyit, hogy en se cseszekszek vele, bent a melo helyen sincs vele szivas es itthon se igy up to date minden.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
SirRasor #26651 üzenetére
Pl nem szemelyeskedunk. Elsonek jo lepes.
- Nem lopunk ltsc-t otthonra.
- Nem kapcsoljuk ki a frissitest mert okosnak erezzuk magunkat tole (nem leszunk azok, ha felfognad mi van egy havi B es C updateben akkor nem kapcsolnad ki)
- Nem hasznalnank tweak utilityket ami max arra jo hogy teleszemetelje a registryt.
- Nem cserelgetnenk a virusirtot hogy power usernek erezzuk magunkat es teleszemeteljuk a registryt (ez mar a hulyesegen tul van, ertelmes ervet nem tudsz moge rakni)
- Megneznenk pontosan milyen telemetriat gyujt a Windows a hivatalos domumentacioban, megneznenk a metaadatokat a settingsben, ha erdekel (meg lehet;)
- Nem bohockodunk 3rd party tuzfallal mert semmivel vagy elorebb vele mint a gyarival (inkabb csak magaddal b*szol ki)Csak hogy felfogd. Minden eroszakos valtoztatast (nem beepitett modon kieszkozolt) az event tracer lelogol es ugyanugy eroforrast pazarolsz, ha portokat tiltogatsz. Valami probalkozni fog es ott topog majd a network stackben.
Es vegezetul nem a rendszergazda topicban reklamozzuk a Win10 fotelmernok editiont, hanem a Windows 10 topicban. Ott van az ilyen konteokra vevokozonseg.
+1: offline backup 2022ben enterprise kornyezetben ertelmezheto mar csak. Otthoni kepekre, dokumentumokra akinek nem eleg a felho az futobolond kategoria.
Az osszes tipped es trukkod kb egy evtizede elavult. Haladj a korral ;)
-
SirRasor
addikt
válasz
Döglött Róka #26649 üzenetére
Taníts mester, mert szeretnék hozzá érteni
Tudom sose fogok eljutni a magasságodba, de kérlek alacsonyodj le a szintemre most az egyszer, mert kíváncsi vagyok mit tudnál máshogy csinálni adott helyzetben.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Longeye #26641 üzenetére
A storage space ket particioban manifesztalodik: metaadat es adat.
A metaadat particio tartalmazza hogy melyik data extent melyik lemezhez tartozik, melyik masolathoz tartozik. Ha egy lemezed kiesik vagy leallas van akkor egy repair job indul es szinkronizalja az extenteket a metaadat alapjan.
Sima standalone spacesnel ez gyorsan megtortenik. S2D eseten tarthat sokaig ha nagyon sok HDD-t hasznalsz.
-
Gargouille
őstag
válasz
Longeye #26647 üzenetére
Igazán nincs mit.
"Még régebben egy tanfolyamon azt mondta az oktató, hogy a kódolós vírusok nem tudnak a ZFS snapshot mögé nézni, ezért minden mentés után létrehozok egyet. Élesben még nem teszteltem, mert szerencsére sosem volt dolgom ransomware-rel (kopp, kopp, ...)."
Ehhez szeretnék csak némi gondolatot fűzni, esetleg másnak is hasznos lehet. A különböző snapshot technológiák kiválóan alkalmasak a ransomware-ek ellen, függetlenül a fájlrendszertől. A ZFS sem kivétel ez alól, ebből a szempontból igazából lényegtelen, hogy ZFS vagy más. De van egy fontos kitétele is a dolognak! Csak abban az esetben nyújtanak bármilyen védelmet ha maga az eszköz, ami a snapshot-ot kezeli (legyen az egy fájlszerver, NAS vagy hypervisor) nem fertőződik meg. Tehát ha azon a gépen történik a fertőzés, ahol a snapshot-ok vannak kezelve, akkor simán bedarálhatja azt is, ez ellen a ZFS sem véd.
Mikor elkezdtek nagyon terjedni ezek a ransomware támadások (nagyjából 7-8 évvel ezelőtt) kezdetben még többségében rém primitívek voltak, lényegében egy exe fájl vagy script, ami lefutott oszt' jónapot. Ha kilőtted a memóriából meg is állt. Pont azért volt hatékony, mert nem mutatott vírusra jellemző tulajdonságokat, nem próbált beépülni, fertőzni, registry-be turkálni stb. csak elindult és futott még csak admin jogot sem akart, így a legtöbb heurisztikus vagy viselkedés alapú védelmen átcsúszott mert lényegében nem csináltak semmi "gyanúsat".
Aztán egyre szofisztikáltabbak lettek és pár év alatt eljutott odáig, hogy egy meglapuló, beépülő, sunyiban fertőző periódus után - jellemzően péntek délután vagy munkaidőn kívül - először nem is a fájlrendszernek esett neki, hanem törölte a pillanatképeket, backup-okat keresett és minden egyebet, amiből helyre lehet állni és csak ezek tönkretételét követően állt neki a fájloknak. (Talán itt is említettem egy korábbi hozzászólásban, hogy olyan eset is volt, amikor egy fertőzött szerveren a VeeamAgent-ből a hálózati jelszót is kivadászta és ezzel érte el a backup-nak használt távoli megosztott mappát.)
Most legújabban trend meg már nem is a sima titkosítás, hanem az összekavarás, vagyis a meglévő fájlokból ollóz ki részeket és felcserélgeti vele más fájlok tartalmát, így elsőre észre sem veszed, mert a fájlnevek nem változnak csak egyszerűen használhatatlanok lesznek.
Egy szó mint száz, nagyon jó dolog a snapshot, csak oda kell figyelni, hogy védve legyen.
-
Longeye
tag
válasz
Gargouille #26643 üzenetére
Nekem csak az a 2 éves "kalandom" volt a Windows-os szoftver RAID-del. Előtte (és azóta is) csak Linux szervereknél használtam szoftver RAID-et. Az rendkívül rugalmas és agyonüthetetlen. Ezért is örültem meg, amikor megtudtam, hogy Windows-nak is van hasonló megoldása. Nekem nem volt vele gondom az említetten kívül, de amit leírtál, az alapján már elment tőle a kedvem.
Én most úgy mentem a saját gépemet, hogy a munkahelyiről a munkamappákat (pl. asztal, dokumentumok, stb.) feltükrözöm OneDrive-ra. Az otthoni gép ezzel van szinkronizálva, így otthonról is tudok dolgozni ugyanazokkal a fájlokkal, szinte mintha bent lennék. Meg persze mindenhonnan elérem ugyanezeket, ahol van net, pl. akár a telómról is, ha szükséges. Otthon meg van egy Samba fájlszerverem ZFS RAID1 fájlrendszerrel. Még régebben egy tanfolyamon azt mondta az oktató, hogy a kódolós vírusok nem tudnak a ZFS snapshot mögé nézni, ezért minden mentés után létrehozok egyet. Élesben még nem teszteltem, mert szerencsére sosem volt dolgom ransomware-rel (kopp, kopp, ...).
A kollégákat is próbálom rávenni a felhős tükörre és volt is már vele gyakorlati tapasztalatom többször is. Kollégának cserélni kellett a winchesterét. Clonezillával felmásoltam az imaget, bekonfigoltam a OneDrive-ot és minden vissza is került a helyére. Az asztali ikonokat persze el kellett rendezgetnie, de mindene megvolt, a legfrissebb verzióban.
Otthon a másolást csak kézzel csináltam eddig a Sambára, nem ismertem ezt a VeeamAgent-et. Ezt én is ki fogom próbálni. Köszönöm a tippet!
-
SirRasor
addikt
válasz
Gargouille #26645 üzenetére
-
Gargouille
őstag
válasz
SirRasor #26644 üzenetére
"Tényleg, veeam ingyenes licensz vagy clonezilla? 1:1-ben még nem hasonlítottam össze, csak az acronist a clonezillával és...jó, macerás a clonezilla, de a tömörítési arány kb. ugyanolyan jó és nem kerül semmibe."
VeeamAgent ingyenes verzió. Pont a könnyű kezelhetősége végett és mert már nagyon sokszor vizsgázott ötösre a gyakorlatban éles helyzetben. (Egyik szélsőséges eset, volt a praxisomban pár éve egy olyan VDI szerver is 25db VM-el, közel 700GB mérettel, ami ezzel volt mentve és ransomware után csont nélkül helyreállította, next next finish és ment tovább a szerver az összes VM-el együtt mint a golyó. Ott azért elismerően csettintettem utána.
)
Másfelől meg mezei felhasználó számára is kezelhető és átlátható, tipikusan önálló gép mentésére szerintem hibátlan megoldás és mentés közben sem zabál sok erőforrást. Én az itthoni gépem is ezzel mentem NAS-ra.
-
SirRasor
addikt
válasz
Longeye #26641 üzenetére
Egy ügyfélnél csináltam pont így és tényleg így működik. Lehúztam teszt jelleggel az egyiket és simán elindult. Visszadugtam, újraszinkronizálta, utána a másikat húztam le és működött tovább.
Továbbra sincs jó költséghatékony megoldás ilyen felhasználás mellett: egyéni vállalkozó, könyvel, tehát mindig működő cucc kell neki, de van 1 szem PC-je és nem akar költeni szinte semmit.
Volt benne egy 500-as lassú HDD, amit amúgy is cserélni kellett. 240-es SSD elég, akkor kapott bele kettőt és megy MS-es RAID1-be.
Arra sikerült rábeszélni, hogy a kijött 500-asnak vegyen külső házat és csináljon rendszeres offline mentést (könyvelő progit adatbázisostul elég copyzni...), mert ha jön egy zsarolóvírus, akkor így járt
Az egész művelet megvolt 40k alatt.Win11-et én sem erőltetem, munkahelyen meg pláne nem. Hoppá ez eléggé off, de azért leírom (de nem offolva, mert olyan nehéz kiolvasni a szürkét
).
Már a 10-esnél is látszik, hogy rettentő rossz irányba megy az MS és alig találok hozzá progit, amivel vissza tudom fogni az adatgyűjtését és az ahhoz tartozó erőforráspazarlását.
Jelenleg 5 lábon áll, amit kitaláltam (most nem arról van szó, hogy mit-hol-milyen környezetben lehet használni vagy milyen nehéz beszerezni a licenszt)
-Windows 10 LTSC + Windows update kikapcsolva (fél évente 1x engedem frissíteni, de lehet már azt se fogom)
-Tinywall tűzfal (Magyar emberke csinálja), ahol kb. mindent tiltok és csak azt engedem át, amit ismerek (ja, macera eleinte..)
-Ultimate Windows Tweaker
-Windows Privacy Dashboard
-valami ingyenes vírusirtó, amit pár havonta variálok. Most a Panda free van fent. Bár az is lehet, hogy éppen letöröltem és nincs fent semmi (Win defender se megy). Abból indulok ki, hogy nem töltök le semmilyen szemetet (meg úgy általában semmit) és nem megyek be ismeretlen honlapokra, úgyhogy nem igazán tud kártékony kód eljutni a gépig. Digis router külső pingre se reagál443-as port van csak nyitva.
Gargouille +1 a napi OFFLINE mentésnek. Macera, de egyszerűen nincs biztonságosabb megoldás.
Tényleg, veeam ingyenes licensz vagy clonezilla? 1:1-ben még nem hasonlítottam össze, csak az acronist a clonezillával és...jó, macerás a clonezilla, de a tömörítési arány kb. ugyanolyan jó és nem kerül semmibe. -
Gargouille
őstag
válasz
Longeye #26641 üzenetére
Az ilyen jellegű szoftveres raid megoldásokkal nekem az a tapasztalatom, hogy több gondot okoz mint amennyit megold. Szerveknél meg sem tudnám számolni hányszor szívtunk már miatta, hogy letérdelt a vas és persze a szoftveres tükör sem működött (volt ahol alaplapi raid volt, máshol meg Windows-os dinamikus kötet). Aztán jön a kézi mókolás meg varázslás a lemezekkel... Miután helyreállítottuk nagy nehezen, mindig felhívtuk rá a figyelmet, hogy vagy legyen rendes raid vezérlő vagy inkább felejtsék el a tükrözést, helyette legyen több vonalas mentésük.
Ha egy otthoni gépről van szó, akkor ajánlom, hogy hagyd a fenébe a szoftveres tükröt, inkább használj csak egy darab merevlemezt (vagy SSD-t) és legyen róla napi automatikus mentésed, mondjuk az ingyenes VeeamAgent tökéletes hozzá. Hidd el többre mész vele mint egy szoftveres tükörrel.
A szabálytalan leállást pedig semmilyen technológia nem szokta jól tolerálni Windows rendszer esetén.
-
Longeye
tag
válasz
SirRasor #26621 üzenetére
Én is szeretem a YUMI-t!
Kiegészítem a listádat:
Proxmox VE 7.0 telepítő
Proxmox Backup Server telepítő
Clonezilla jelenlegi változatai
CorePlus Linux
OPNSense 22.1A Win11 telepítőt nem sikerült működésre bírnom eddig. Nem mintha nagyon kellene...
Megjegyzés:
A pendrive-on két partíciót hoz létre. A "VTOYEFI" nevűn pedig van "ventoy" mappa is
Az exFat verziót használom én is. -
Longeye
tag
válasz
Döglött Róka #26610 üzenetére
Szia!
Lenne egy kérdésem. Pár éve próbálkoztam Win10-en a tükrözött meghajtókkal (lényegében szoftveres RAID1). 2 évig használtam, de az volt a tapasztalatom, hogy minden szabálytalan gépleállás után (pl. "kék halál") újraszinkronizálta a teljes lemezt. De úgy, hogy az üres szektorokat is
Két 3TB-os lemez esetében ez eltartott egy darabigKb. egy egész éjszaka. Szerencsére 3-4 alkalommal fordult elő, amikor a kisfiam játszott a gépen.
Úgy emlékszem én erről is boot-oltam és azt kipróbáltam, ha lehúztam az egyik lemezt, simán használható maradt a rendszer, csak a lemezkezelőben jelezte a hiányát. De erre már nem esküdnék meg, mert 2-3 éve volt és azóta már sok minden mást is kipróbáltam.A storage space kék halál, vagy bármilyen szabálytalan gépleállás esetén hogyan viselkedik?
-
SirRasor
addikt
Ez hogy jön az irományomhoz?
Viszont ha már említetted: Ventoy vagy működik, vagy nem kb mint az Universal USB installer. Persze lehet szűkíteni az okot és általában maga a pendrive a ludas, tehát ezek válogatósak. A Yumi nem válogat; ez eddig 100-ból 100x működött a legkülönfélébb pendriveokkal.
Ne ajánlj olyat, ami nem tutibizos, ha van mellette tutibiztos alternatíva
-
efemm
tag
válasz
qwertly #26626 üzenetére
https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=86770087
https://tudasbazis.ekreta.hu/pages/viewpage.action?pageId=82706733
Egyébként azt javaslom, hogy mindent mentsen le a gépre (+törölje le), mert ki tudja, hogy mikorra kap vissza gépet, és szerintem esélyes, hogy nem a sajátját kapja vissza. Amennyi notebook ki lett osztva, én nem szórakoznék a javítással, hanem küldenék a usernek egy újat, a behozott meg megy majd vissza a gyártónak, vagy az elektronikai hulladékba.
Még nem csináltam szervizeltetést, csak nézegetem, mert van egy olyan dell, aminek szaggat a hangja (drivert már frissítettem), csak nem akarom úgy elindítani a szervizt, hogy nem tudom mikor kapom vissza.
Elvileg új gépet is lehet rendelni annak a tanárnak aki még nem kért, vagy új belépő, erre azt a választ kaptam a Kréta Üfsz-től, hogy a Teszek modulban nyitva van a funkció, de "nyilván előtte a fenntartóval egyeztetni kell". Mivel mi egyházi fenntartó alá tartozunk, nem tudom, hogy működik-e az új igénylés. (A választások lefutottak, EU pénz pedig nincs...) -
qwertly
addikt
Utána néztem, elég részletesen le van írva itten. [link]
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Választások előtt az iskoláknak kiosztott Lenovo notebook elromlik. Hol lehet a garit rá érvényesíteni? Mivel nincsen se számla se garanciajegy hozzá. -
SirRasor
addikt
<Közérdekű információ>
..hátha valaki használja a keresést és pont erre van szükségeBootolható pendrive kell, amire tudok memtestet rakni, vagy gparted-et, esetleg windows/linux telepítőt, acronist vagy bármit. Rufus az első jelölt, de van universal USB installer is.
..de ha UEFI-s? Vagy olyan régi, hogy legacy módban tud csak bootolni? Ez így már sok pendriveEddig is volt jó megoldás a több image-t tartalmazó bootolásra: YUMI
Van UEFI és Legacy verzió is belőle.
Ha egy ISO-t a listából a legalsó kiválasztható opcióval telepítjük (try an unlisted ISO), akkor csinál neki egy mappát és odateszi. Ha ezután odamásolunk akármilyen ISO-t, arról is megpróbál bootolni.Nemrég vettem észre, hogy csináltak egy újabb kiadást, ami már exFat-ot is támogat és UEFI+LEGACY módos bootolás is megy! (Az UEFI-s változat is támogatja ezt, de nekem eddig sose működött..)
Azaz fogom a 256 GB-os SSD-pendrive-omat, nem kell már külön partíciókkal szenvedni, hanem mehet egybe az egész exFat-ba és a YUMI-val az összes kellő segédprogram rajta van.
Amivel próbáltam és működik UEFI és Legacy módban is:
-MemTest86+v6-grub (a nem grub-os nem megy!)
-Acronis TrueImage 2021
-gparted akármilyen verzió
-debian 11 telepítő
-Windows 10 21h2 telepítő
A hdat2 és hiren's boot CD csak legacy módban megy.Amúgy van jobb HDD javító program, mint a hdat2? (és esetleg még támogat is UEFI bootot?)
-
Gargouille
őstag
válasz
krisz12356 #26619 üzenetére
Egyáltalán nem bonyolult feladat, ha erre a célra alkalmas router van ott (például egy MikroTik) és megfelelően van konfigurálva, akkor ez simán megoldható.
-
krisz12356
tag
Sziasztok,
Egy kissé bonyolultnak tűnő feladatban kérném a segítségeteket.
Adott egy üzlet ahol LED paneleken videó/ fotó szokott megjelenni.
Ezek a LED panelek saját wifi hálózattal rendelkeznek, azonban csakis ezen a hálózaton keresztül lehet tartalmat tölteni rá.Alapvetően ez nem probléma, hiszen ha egy hozzáértő ember bemegy az üzletbe , laptopról feltölti a tartalmat, azonban egy új üzlet esetén távoli hozzáféréssel kellene ezt megoldani.
Tehát a kérdés, működhet úgy egy távoli hozzáférés , hogy a távoli számítógépet elérve felcsatlakozik az üzletben található LED panelekre?
Előre is köszönöm a segítséget
-
yoogie
aktív tag
Sziasztok,
egy egyszerű kérdés, O365-ben felvett user-ek közül van 1 akit egyszerűen nem lehet globálisan keresni, sem Teams-ben sem sehol sem. Mi lehet az oka tudja valaki esetleg?
-
-
SirRasor
addikt
válasz
Döglött Róka #26605 üzenetére
Nem is kell értened, de ha tudsz rá válaszolni, az érdekelne.
Viszont ha otthon vagy nagyon a témában, akkor segíthetsz az előző gondolatmenetemben: otthoni RAID1-es megoldásnak (4 TB-os lemez..tegyük fel, hogy lesz belőle kettő
- ja és nyilván nem ezekről bootolok):
1. Windows 10 szoftveres RAID, ami nyilván azt vonja maga után, hogy dinamikussá konvertálja a lemezt (az amúgy miért deprecated 12 éve? Ha tippelnem kéne, szerintem MS-nek nem is volt erre ilyen megoldása 12 éve, bár ki tudja
Vagy amire gondolsz, az lehet nem is MS-es dinamikus lemez, hanem valami más?)
2. Alaplapi szoftveres RAID? Mondjuk itt csak annyi aggályom van, amit írtam is: ha kiesik az alaplap, akkor vajon az utódja fel fogja ismerni? (99%, hogy akkor már gépet is fejlesztek, tehát minimum 2-3 generáció ugrás, szóval Isten tudja milyen chipsetes lesz..)
3. vagy hazárdírozzak tovább, mert 5 évente új lemezt veszek, mielőtt még tönkremenne az előző (illetve általában 5 év után már jelentős méretbeli ugrás is van reális áron). Igazából minden adatot be tudok ismét szerezni, csak macera...
-
SirRasor
addikt
válasz
Döglött Róka #26603 üzenetére
Persze, ezt most csak a poén kedvéért csináltam.
Ugyanakkor sajnos más mód nincs arra, hogy 0 ft ráköltéssel, adatvesztés nélkül tudj win alól raidet csinálni úgy, hogy arról még bootolni is tudjon. Igen, a nevezett PC csodán még RAID0/1 alaplapi lehetőség se voltTényleg, ha az alaplapi RAID alól kidöglik az alaplap, akkor vajon az új lap fel fogja ismerni? A régiek biztos nem, de az újabbak (mondjuk 5 évnél nem régebbi) kompatibilitás terén fejlődtek ennyit? Otthon van egy 4 terás lemezem és csak a fontos doksikat mentem felhőbe is. Nem volna rossz egy fájdalommentes és olcsó megoldás, csak sose szánom rá magam, hogy vegyek még1 vinyót
Pedig régen még ATA-s RAID-kártyám is volt...
-
SirRasor
addikt
válasz
#31816946 #26600 üzenetére
Innen tudod letölteni:
https://sourceforge.net/projects/wampserver/files/
Telepítés utáni teendőkről nézz egy FRISS videót youtuben. Évekkel ezelőtt csináltam ilyet, szóval szinte biztos, hogy már nem úgy van, mint amire emlékszem, de ezekről gyakran pakolnak fel tutorialokat.
Új hozzászólás Aktív témák
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia