Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- iPad topik
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali médialejátszót?
- ZIDOO médialejátszók
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Apple MacBook
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bolvar
senior tag
válasz
tpeter77 #27183 üzenetére
Hasonló helyzetben vagyok, annyi plusz már az o365 megigényeltem az ms-től(regisztrálni kell egy tenanton, levadilálni a domaint, utána pedig az ms-nek küldeni egy igazolást hogy iskolai felhasználó vagy.A licence ingyen hozzá tudod adni csak ha nem igazolod vissza, nem lesz aktív 90 nap után.)
Domainben van minden gép kréta, digitáis napló nincs, a userek így név+kezdés dátumának utolsó 2 számjegyét
kapták usernévnek.
Én egy mandatory profile megoldáson töprengek az lenne talán a legjobb. A roaming profile nekem nem jött be soha, de lehet csak én örököltem olyan rendszereket amikben szarul működött.
-
Longeye
tag
Sziasztok!
Egy érdekes jelenséggel kapcsolatban kérném a véleményeteket.
Úgy tűnik, a 7-8 éves gépinkben kifogyott a CR2032-es elem. Ha hosszab ideig (van amelyiknél ez csak 1-2 perc) nincsenek áram alatt, akkor BIOS checksum error hibaüzenettel kapcsolnak be és az órájuk is össze-vissza kalimpál.
Innentől meg persze nem tudnak bejelenkezni a tartományba sem, stb.
Ami fura viszont, hogy magát a BIOS beállítást nem felejtik el.Tapasztaltatok már ilyet? Mi lehet a magyarázat?
Én még eddig csak olyannal találkoztam, ami ebben az esetben teljesen elfelejt mindent és automatikusan betölti a default BIOS beállításokat.
-
efemm
tag
válasz
Rinocerosz #27197 üzenetére
A kollégának tantermi gépekre kell megoldás, arra javasolta krafixld a helyi AD helyett az AzureAD-t. Ennek megigénylése még bonyolultabb.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
tpeter77 #27192 üzenetére
Jelenleg a Tisztaszoftver weboldalon lehet igényelni az Office 365 és Windows 10Pro licencet. Szükséges a diák vagy pedagógus kreta azonosító.
Egyenlőre csak pedagógusnak igényeltem, ami sikerült is, de nem tartalmaz OneDrive tárhelyet... Viszont a Klebelsberg által kiosztott ped laptopok kapnak 1TB OneDrive tárhelyet és így van teljes értékűk office 365.
Elég szépen megkavarták... nem tudom miért kellett ezt így összekuszálni. A Kifü annyit írt, hogy nem tratalmaz one drive tárhelyet és pont le is ráztak.
-
efemm
tag
válasz
tpeter77 #27192 üzenetére
Közvetlenül a Microsoft-tól kell igényelni. Nem tudom, hogy most mi a tapasztalat, mi 2020-ban, a covid elején csináluk meg, akkor kicsit másképp ment. Gyere inkább át a kérdéssel a Sulinet Techinfo levlistára.
-
tpeter77
addikt
Bocsi, ez a Dashboard-on hol érhető el? Vagy máshol kell keresni az Office 365 licencet?
vagy (szokás szerint) megint én értek valamit félre...
Dashboard-on csak Office 2013,2016,2019 licencet találok, illetve Server 2016,2019 de nem látok A1-re utaló adatot.
Vagy ezt igényelni kéne a Kifütől a tisztaszoftveren keresztül? -
tpeter77
addikt
Sorszámozom a gépek neveit pl. PC1, PC2... és minden gépen létrehozok minden osztály nevével egyező felhasználót 4A, 4B,....
Ha minden gyerek ugyanazt a gépet használja akkor a saját nevével egyező mappához kell csak írás jogot adni és nem lehet baj.Na persze ez az idilli nem fog müködni, mert
- ha veszekednek a gyerekek, máshová ülteti őket a tanár
- hardver hiba miatt bedöglik félévente 1-2 gépa,
ezek okozzák majd a gondot! -
-
Gargouille
őstag
-
tpeter77
addikt
Nincs lehetőség gép beszerzésre, de a tanári gépbe tudok 16GB ramot rakni és telepíteni Windows 2016 szervert, ahhoz van licensz kulcsom a tisztaszoftveren.
De még nem telepítettem DNS szervert, ActiveDirectory-t és DHCP szervert. Videót tudnátok mutatni erről?
AD-t már használtam, jogkörök kiosztása ismerős, de még csak kész rendszert láttam. -
efemm
tag
válasz
tpeter77 #27183 üzenetére
A tanári gépre nem tenném fel, az legyen csak ugyanúgy egy asztali kliens, mint a többi.
Vegyetek 20eFt-ért használtan egy Dell poweredge szervert (T110, T310, vagy hasonlót), legalább 16GB ram-mal, erre húzzál fel egy Wndows 2019 server-t, vagy egy Hyper-v Server 2019-et, aztán virtualizálva guest-be egy Windows 2019 server-t. Arra AD, DNS server, DHCP sever funkciókat, és ebbe léptesd be a tanuló gépeket. AD-ban minden osztálynak külön mappa, azon belül minen tanulónak külön mappa (és saját felhasználónév+jelszó), logon script-tel be map-pelve mondjuk a H: meghajtóra, valami közös meghajtó szintén. Jobb, ha hozzászoknak, hogy mindenki a saját dolgaiért felel.
A Windows Server 2019 licence-et Tisztaszoftverben megigénylitek, ingyenes.
Nálam ilyen vason megy az AD (Windows server 2016-on) mellett még az iskolai weboldal kifelé debian-on, és egy OpenVPN server szintén külön guest-ben. -
tpeter77
addikt
Sziasztok,
A legtöbb iskolában (ahol megbízott rendszergazdák vagyunk) a számtech teremben Win10 gépek vannak. Minden gép ugyanazt az imaget használja, a diák fiók automatikusan belép a gép bekapcsolásakor, mivel nincs jelszavazva.
Nincs AD sem, se szerver, csak egy tanári gép, ami használaton kívül van.Az a kérése több infótanárnak, hogy a tanulók a feladatokat a tanári gép megosztott mappájába tudják elmenteni, ne a saját gépükön tárolják, mert a diákok által használt gépek hdd hibái vagy az op.rendszer hibája miatt az újratelepítés során a diákok munkái elvesznek, nem beszélve arról, ha egymás munkáját letörlik.
Ezt hogy lehet a legegyszerűbben megoldani? Ha a tanári gépen létrehoznék osztályonként egy mappát (4A, 4B, 5A...), azon belül mindenki saját nevével hozhat létre mappát, de mindenki csak a saját mappáját érje el, a másikét ne módosíthassa.
Van ehhez ajánlott szoftver?
Win10 elég hozzá, vagy a tanári gépre Windows 2019 szervert kellene telepíteni? -
Rinocerosz
őstag
válasz
Teejay83 #27178 üzenetére
Szia!
Volt egy hasonló esetem mikor a win10-es gépek nem hozták be a bejelentkezés ablakot.
Próbálok emlékezni, hogy mi volt a megoldás...Alt+Tab nem csinál semmit? Esetleg a Ctrl+Alt+Delete?
Lehet ennél az esetnél kellett visszaállítást csinálnom a troubleshoot menüből. -
SirRasor
addikt
válasz
Teejay83 #27178 üzenetére
Nem volt ilyen, de máshogy léptetem be manapság a gépeket:
Powershell$ComputerName=Read-Host("Add meg a számítógép nevét ")
Add-Computer -ComputerName $ComputerName -DomainName azéntartományom.hu -Credential azéntartományom\administrator -Restart -ForceEDIT: ja várj lehet félreértettem a kérdést. Nem beléptetésről van szó, hanem konkrétan a loginablak bejelentkezésnél?
-
Teejay83
tag
Sziasztok
Találkozott már valaki azzal a jelenséggel, hogy a Win10-nél nem jelenik meg az az ablak ahová be kell írni a jelszót (tartomány\felhasználónév sem) csak a jobb alsó sarokban vannak meg az ikonok és semmi más, a baj az, hogy ez tömegesen több gépnél is előfordul. Az interneten fellelhető megoldásokat már szinte mindet végigpróbáltuk inkább gyakorlatban működő megoldásra lennék kíváncsi ha volt ilyen valakinél.
-
efemm
tag
válasz
balaaa88 #27171 üzenetére
FHD-ra e a kábel nálam bevált: Gembird Cablexpert Display port male --> HDMI male kábel 1.8 m (CC-DP-HDMI-6)
A Veriton adatpter viszont nem mindenhol.
Nagyobb felbontást nem próbáltam. -
balaaa88
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne a témához nálam jobban értőkhöz, hogy ha egy DisplayPorttal rendelkező PC-t szeretnék egy HDMI porttal rendelkező monitorral összekötni, akkor oda mindenképpen aktív átalakítót vegyek vagy megfelelő a passzív is?
Másképp fogalmazva: milyen kábelt vegyek?Bővebben: a Dell jól be*opatott, mert az OptiPlex 3000-s sorozatuknál a HDMI porton nem lehet nagyobb a felbontás FullHD-nál: link. Természetesen a monitor felbontása 2560 x 1080 képpont és csak HDMI van rajta. Ezért gondoltam, hogy akkor megnézném a PC DisplayPortjából átalakítva hátha úgy enged nagyobb felbontást.
Köszi!
-
Longeye
tag
válasz
SirRasor #27168 üzenetére
Olyan, mintha nem látná a DC-t.
A fájlszerveren, root joggal menj be az nslookup-ba!# nslookup
Majd add ki a következő parancsokatset type=SRV
_ldap._tcp.a Te domain-edErre vissza kellene kapnod a DC/DC-k IP címét és nevét.
Utána exit-tel tudsz kilépni.Ha ez rendben, akkor a Kerberos működését kellene lecsekkolni, még mindig a fjlszerverről.
Pl.:# kinit Administrator@DOMAINNEV_CSUPA_NAGYBETUVEL
kéri a jelszót
Ha ez rendben van, akkor nem ad hibaüzenetet, csak visszaadja a prompt-ot.# klist
Kilistázza az adminhoz tartozó ticket-et. -
SirRasor
addikt
válasz
Longeye #27159 üzenetére
Igazából nem néztem meg, hanem elkezdtem próbálgatni és 1 óra alatt már ment is a visszaállítás PXE boottal, amiben már volt 3 tömörítéses teszt és egy nagyobb SSD -> kisebb SSD visszaállítás is, plusz SMB share hibaelhárítás.
Régen használtam na; fel kellett frissíteni a mentési részét isTényleg, van arra logikus magyarázat, hogy ha domain nevet megadok a Samba hosthoz, akkor miért nem működik a hitelesítés? A megosztást és biztonsági hozzáférést természetesen beállítottam arra a felhasználóra.
Utána csináltam egy helyi felhasználót, beállítottam szépen és azzal se ment. Utána egyszer poénból nem írtam be a domain nevet az SMB hosthoz és akkor működött a helyi felhasználóval. Erre logikus magyarázat?Végleg kukázom az Acronist.
-
Gargouille
őstag
válasz
Döglött Róka #27163 üzenetére
ConvertFrom-SecureString -el meg dekódolható, kábé mintha plain text-be odaadná a jelszót. De ha mondjuk ps2exe-vel átalakítja exe-vé a PS scriptet (ami szintén nem életbiztosítás), akkor már talán egy fokkal jobb.
-
Döglött Róka
veterán
-
elmouse
aktív tag
Sziasztok!
Partner gépén telepítve lett egy szoftverünk, amit csak jeszóval lehet eltávolítani. A géphez nem férek hozzá távolról, de a jelszót sem szeretném kiadni a partnernek. El lehet-e valami programba rejteni a kiadott parancsot? (Sima msiexec uninstall paraméterezve.) Valami titkosított exe-re gondoltam, amit le tudna tölteni és aztán futtatni.
Köszönöm! -
Gerr0XL
csendes tag
Sziasztok. Milyen, általatok hatékonynak vélt, linux rendszerüzemeltetői kurzust ajánlanátok? Korábbi tanulmányaim alatt volt alkalmam alap szinten ismerkedni a linuxxal, azonban én szeretném a tudásomat gyarapítani. A kurzus lehet online ill. az angol sem akadály. A számomra ideális képzés gyakorlatorientált.
-
Longeye
tag
válasz
SirRasor #27156 üzenetére
Igen, ez a live rendszer, de ez kicsit "macerásabb", hogy a Te szavaiddal éljek.
Csináltam régebben egy leírást a Clonezilla SE-ről (https://logout.hu/cikk/hogyan_keszits_fel_negyven_gepet_az_erettsegire_1/bevezeto_helyzetelemzes_meg_ilyesmi.html)
Sajna azóta a Clonezilla telepítése megváltozott, így a cikk nem nagyon használható, csak annak, aki kicsit otthonosan mozog a Linux világában és tud alkalmazkodni. Ettől függetlenül, az én telepítési módszereim is sokat változtak (lásd pl. sysprep), úgyhogy a cikk már nagyon nem aktuális.
Érdemes még a FOG project-et is megnézni. Az ugyanazokra a programokra épül, mint a Clonezilla, de ott van grafikus webes felület. A videóban is befigyel egy FOG a háttérben.
Nekem is van mindkettő, de valamiért a Clonezillát jobban kedvelem. Talán mert már van jó pár scriptem hozzá, így sokmindent meg tudok csinálni egyetlen parancs kiadásával. De ez is csak megszokás kérdése.
-
Upo
addikt
válasz
Longeye #27155 üzenetére
Igen, tény hogy ezután még idő kell a teljes telepítéshez, a gépek átnevezéséhez, a tartományba léptetéshez, stb.
Én azt is scriptekkel csinálom, setupcomplete.cmd-ből csinálom, powershell scriptet is meghívok onnan. A mac, gépnév, domainbe léptetés (true/false) egy központi hálózati helyen van egy csv-ben. A powershell átnevzi a gépet, újraindít, paramétereket állít, elindít olyan konfigurálásokat, telepítéseket amik a sysprepelt imageből alapból nem működnének, illetve igény szerint beléptet domainbe, utána leállítja a gépet.
Gyakorlatilag a klónozás elindítása után magára hagyható a rendszer, utána bekapcsolva azonnal használhatók a gépek. Muszáj volt megcsinálni, 300+ gépnél már nem kellemes egyenként vacakolni. -
SirRasor
addikt
válasz
Longeye #27155 üzenetére
Köszi, jó ötlet, megnéztem róla egy videót, ha esetleg mást is érdekel.
-
Longeye
tag
válasz
SirRasor #27154 üzenetére
Clonezilla szervert használok és ez a virtuális gép hozzá van adva a kliensei közé. Úgy van beállítva, hogy hálózatról boot-oljon, így amikor le akarom klónozni, csak beállítom a Clonezillát és megy fel az image. Egy 40GB-os image kb. 8 perc.
Azután 20 gép klónozása általában 30-40 perc.
Igen, tény hogy ezután még idő kell a teljes telepítéshez, a gépek átnevezéséhez, a tartományba léptetéshez, stb. De max egy óra alatt minden kész.
Nekem csak el kell indítani a folyamatot, minden automatikusan megy, addig tudok mással foglalkozni.
Én VirtualBox-ot használok a kliens telepítéséhez, de ez csak megszokás kérdése. -
SirRasor
addikt
válasz
Longeye #27151 üzenetére
Mert 2 percig tölt a sysprep miatt
Hmm tényleg virtuális géppel is próbáltam egyszer (HyperV) régen, aztán valamiért nem folytattam a szálat.
Most vmwarezek, gondolom ott is lehetne, de...most megpiszkáltál picit, hogy lehetne-e egyszerűsíteni az egészen.
Van olyan megoldás, ami snapshotból csinál imaget? Na majd holnap utánajárok, hátha tud ilyet az acronis.Mert amúgy ez is macerásan hangzik. Virtuális gépben átállítani, hogy ISO-ról bootoljon, acronis/clonezilla indul, akkor kiválasztani valami célterületet, amihez közvetlenül a gépemen nem férek hozzá, tehát mondjuk felmountolni egy olyan vhd-t, amit utána odaadok a fájlszervernek is és úgy...macera.
EDIT: valamiért a pendrive ragadt az agyamban. Persze hálózatra/ról is mehet és akkor nem olyan macera, csak picit lassabb. -
' Tzs ,
senior tag
Üdv srácok! Kikérném a tanácsotokat újfent.
Friss Win11 home telepítés, új Lenovo laptop. Office 2016. Annyi történt, hogy a korábban haldokló laptopról copy/paste minden adat. Egy egyszerű word dokumentumot képtelen megnyitni a rendszer. A szöveg "nem tudjuk megnyitni a dokumentumot, mert a felhasználónak nincs hozzáférési joga a dokumentumhoz". Ezek mind korábban office 2010-ben íródott dokumentumok. Van valakinek ötlete a megoldás tekintetében? Köszönöm! -
Longeye
tag
válasz
SirRasor #27150 üzenetére
Miért lenne macerás?
Én úgy szoktam csinálni, hogy virtgépre telepítek audit módban. Ilyenkor megvan a frissítés is, meg a szükséges driverek, meg sokminden egyéb.
Készítek egy snapshotot és sysprepelek. Ebből megy ki az image.
Ha frissíteni kell, vagy bármi egyéb, akkor visszaállok a snapshotból és elvégzem a dolgokat.
Szerk.: Ja! Ez kimaradt: snapshot megint.
Ezután sysprep és mehet az image újra. -
SirRasor
addikt
válasz
Döglött Róka #27149 üzenetére
Frissíteni macerásabb.
..mondjuk fél évente, ha frissítem...
..mondjuk mostanában fél évente ha egyszer kell...Majd nyáron lesznek új gépek, előtte úgy csinálom meg, mert akkor már nyerek pár percet az egészen.
-
SirRasor
addikt
válasz
MasterDeeJay #27139 üzenetére
Nálunk imagelek (Acronis), utána az első dolgom (hálózat nélkül) a sysprep és utána nincs gond. Ezt a lépést nem lehet kihagyni a fentebb említett okok miatt.
Mi nem szereti? Nálunk csak az Avast!, ahogy kraftxld is írta az AV-t.
Az O365 mixed bag, van, amikor aktiválási gond van, úgyhogy inkább leszedtem a fő image-ről.
Windows aktiválás se szereti, ha BIOS-ban van a kulcs. Gépházban alapból nem szokott működni. Arra van PS-es megoldás, ami kitúrja a kulcsot és beaktiválja.bolvar sid change nem syspreppel volt?
-
bolvar
senior tag
válasz
Döglött Róka #27145 üzenetére
Konkrétabban? Mert a legkönnyebb rávágni valamire hogy szar, de ha nincs más megoldás?
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Ha os-t klonozol, GUID-ot is klonozol. Idozitett bomba az ilyen os mert nem tudod melyik feature/alkalmazas erzekeny erre. Az ms nem supportalja, soha nem supportalta.
-
sanzi89
addikt
válasz
Nekem régebben a hálózati megosztások működtek teljesen rapszodikusan, ne használj klónozást sysprep nélkül.
-
F.E.K..
senior tag
válasz
A gépnéven kívül van pár olyan, telepítéskor generált azonosító, ami gondot okozhat a hálózaton. Ha az ember szereti a rejtélyes, szemre véletlenszerű hibajelenségeket, akkor persze nem gond..
Ha izolált a gép, vagy éppen azokat a szolgáltatásokat nem használod amikhez ezek egyedisége szükséges, akkor nem okoz gondot...
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
WSUS meghal tőle, jópár agent (antivirus, Azure Arc, stb) megzakkan a klónozástól.
-
válasz
Döglött Róka #27138 üzenetére
Érdekelne mi történik klónozás esetén amiért nem ajánlott, nekem elég sok ilyen gépem van cégnél (már az egyiknél) igaz itt nincs tartomány. Nyilván a gépnevet átírtam.
Sőt igazán régebben egy komplett gépparkot húztam fel klónozással de ott még tartományba léptetés elött történt. (XP/Win7 időkben akár 50 gépet is, akkor sbs2008r2 volt a DC szerver elég sok helyen)
Egyedül hyperv-nél okozott gondot mert ott a másolt gép azonos azonosítóra panaszkodott de nem emlékszem hogy oldottam meg, az már régen volt.
Azt tudom hogy domainbe léptetett gépnél nem működött a klónozás, ott nem is engedett belépni. Logikus végülis mert egyedinek kell lennie.
Ha a hardver más akkor annyi bugot vettem észre hogy kétszer kell beállítani a hálókártyán a címet (fix ip-ket használok cégénél). -
Döglött Róka
veterán
válasz
Gargouille #27137 üzenetére
Es az ilyen takolt ideiglenes megoldasokbol lesznek a prod kornyezetbe atultetett elszabott megoldasok. Pont, hogy egy kezdot nem szabad elrontani ilyenekkel...
Extended support = nincs bugfix csak sec update. Pont egy hyper-v hoston nem jatszanek ezzel.
Ez nem tulzas, a mainstream support lejar jovo januarban.A klonozast meg komolyan felejtsuk mar el. Semmilyen szinten nem elfogadott. Ha egy sysprep parancs kinai, akkor vagy nezzen utana vagy neki se alljon...
-
Gargouille
őstag
válasz
Döglött Róka #27134 üzenetére
Abból indultam ki, hogy a kolléga azt írta, hogy egyáltalán nem ért a témához és úgy hangzott, mintha valamilyen teszt környezetben akarná kipróbálni, ehhez mértem írtam amit írtam. A klónozást tekintve természetesen úgy szabályos ha sysprep-el előtte, de ha egyáltalán nem ért hozzá, akkor ez kínai neki és amúgy anélkül is működik, igaz nem elegáns, de ha csak kipróbálni akarja, akkor arra jó.
A Win10-el kapcsolatban igazad van, valami tök másra gondoltam közben és mással kevertem. Jogos.
A checkpoint meg véleményes, mert sokan eleve utálják mások meg ha kell ha nem használják (nekünk például multis ügyfélnél is van ahol a global IT épít erre. No comment.). Az igazság meg valahol középen van. Azt, hogy scripttel lehet automatizálni is csak mint opciót említettem. Ilyen KKV környezetben (szavaiból annak tűnik) teljesen használható megoldás lehet (ami nyilván nem helyettesíti a backup-ot) és azért nem egy észrevehető teljesítményvesztés főleg ha SSD-re rakja, ellenben különösebb hozzáértés nélkül is használható.
A RAID0 szintén csak egy lehetőség ha tesztkörnyezet és mentés is van akkor egyszerűen, olcsón gyors és nagy storage-ot ezzel tud alá rakni. Produktív környezetben nyilván más a helyzet, de ott eleve nem kérdés, hogy rendes hardver van.
A 2019-el kapcsolatban meg azért legyünk őszinték, picit túlzás, mert oké, hogy 1 év van hátra, de utána még 5 év extended support, tehát igazából 2027-ig biztonsággal használhatja.
Egy nagyvállalati környezet mondjuk mindez egészen más, de ha ilyen kis "tákolt" rendszerről van szó és ha csak lepróbálni szeretné, akkor igazából rendben van a szögelés és arra tökéletes, hogy kipróbálgassa meg tapasztalatot gyűjtsön.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
MasterDeeJay #27135 üzenetére
Azt se, tilos, not supported, ne csináld, *kézreüt*.
Nincs utódja, Azure Stack HCI az irány.
-
válasz
Döglött Róka #27134 üzenetére
Rémlik valami nekem is hogy klónozáskor(vagy másoláskor) valami id-ket kellett átírni mert összeakadtak. Működött végül de igen valami van benne.
Hyperv 2019-nél újabb verziót nem látok free hypervnek, nem tudom mi lesz az utódja ha lesz neki. -
Döglött Róka
veterán
válasz
Gargouille #27133 üzenetére
Azért erre válaszolok mert itt van a legtöbb szöveg és féligazság:
Klónozni VM-et csak Sysprep után. Simán export-import sysprep nélkül megfelel egy offline mozgatásnak. Klónozni Windows OS-t holy not supported.
Checkpoint tesztelésre, illetve production checkpoint snapshot based backupra (3rd party backupbok ezt használják, pl veeam backup and restore community edition). Ne scripteljünk ilyeneket, felesleges időpazarlás plusz egy checkpoint mindig lassítja a VM storage elérését. Tartogatni napokig minden, csak nem ésszerű húzás.
FYI Win10-et futtathatsz Hyper-V-n. Nem tudom honnan szülted hogy nem legális.
Supported Windows guest operating systems for Hyper-V on Windows Server | Microsoft LearnRaid0 egyenes út a a data loss felé. SSD-je van, minimum Raid1 + backup.
Hyper-V Server 2019-re én nem mennék már, kevesebb mint 1 év van a mainstream supportból.
Hyper-V Server 2019 - Microsoft Lifecycle | Microsoft Learn -
Gargouille
őstag
válasz
#95712068 #27130 üzenetére
+ Kiegészítő infok:
Klónozáshoz nem kell checkpoint, egyszerűen ki tudod exportálni a vm-et majd visszaimportálod és már klónoztad is. Arra figyelj, hogy a klónokat utána nevezd át, meg nem legyen egyéb ütközés sem (ip cím stb.)
Checkpoint arra nagyon jó, hogy ha rizikós dolgot csinálnál a VM-en, vagy patcheled, akkor előtte csinálsz egyet és ha balul üt ki valami akkor csak egy kattintás visszaállni. Powershell scripttel automatizálható is, hogy mondjuk minden nap készüljön checkpoint a VM-ről (meg törlődjön mondjuk a 3 napnál régebbi), ez sokszor jól jöhet.
Csak fyi Win10-et (Home, Pro) nem legális virtuális gépen futtatni, de működni fog.
Ha sok VM-et futtatnál a Windows Server Datacenter verzió korlátlan VM licencet tartalmaz, a Standard pedig 2db VM licencet alapból.
Ha az ingyenes Hyper-V szervert használod az core verzió, nincs grafikus felülete, viszont egy bármilyen Win10-es gépről vagy szerverről a Hyper-V managerrel tökéletesen tudod kezelni.
A Windows Admin Center is ingyenes cucc, felrakod a gépedre, böngészős felülete van és tökéletesen tudod vele managelni a virtulis gépeket (meg a hyper-v szervert is és bármit igazából), nagyon jópofa és egyszerű.
A Veeam backup&Replication Community Edition ingyenes és 10 VM-et tudsz vele menteni közvetlenül a hyper-v szerveredről, kényelmesebb mint Veeam Agentet rakni minden egyes VM-re külön. Bármit is használsz mentésed legyen mindig.
A VM-ek alá mindenképp SSD menjen, sőt ha van rá lehetőséged akkor akár több SSD-ből rakj össze egy RAID0-át a sebesség miatt vagy valami. A virtualizáció egyik rákfenéje a storage sebessége, nagyon megkeserüli az ember ha az lassú alatta.
A VM-eket el fogod tudni RDP-vel is, ugyanúgy mintha fizikai gépek lennének.
-
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #27131 üzenetére
Persze, külön ssd-n lenne az os és a vm-ek.
Amúgy jelenleg az egyik ssd-n lévő rendszer már a 3. gépen van túl (athlon2->2.gen i3->6.gen i5). Sose volt kapacitás újrahúzni, és ugye ami működik, azt nem bolygatjuk
De reményeim szerint május után lesz erre idő, és szeretném jól megcsinálni. Jövő ilyenkor már egy másik országban szeretném lógatni a lábam. De úgy szeretném itthagyni a többieket, hogy a géppark rendben legyen, és a két és fél év múlva esedékes win10->11 váltás is döccenésmentes legyen. -
válasz
#95712068 #27130 üzenetére
Ha egy ember használja akkor mehet mind egy ssdre de akkor is ajánlom hogy rendszer és vm-ek legyenek külön. Így ha meghasal az os vagy a hardver valamiért akkor csak a vm-es ssdt átrakod másba amin van hyperv aztán csak indítod.
Mentések külön gépre vagy külső eszközre menjenek. Veam backup agent ingyenes és tud hyperv gépet is menteni. -
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #27129 üzenetére
Tegnap néztem utána a hyper-v dolognak, onnan eredt az egész elképzelés. Az tetszett benne, hogy lehet "checkpoint"-okat csinálni, bár azt már nem tudom, hogy ezeket lehet-e klónozni.
Szóval húzok egy szűz win 10 vm-et, felrakom a célszoftvert, csinálok egy checkpoint-ot, majd ezt klónozom 4x. Utána rátöltöm a 4 különböző adatbázist. Nekem ez lenne a legegyszerűbb.
Mindegyik vm-nek külön ssd kellene?
Egyszerre csak egy virtuális gép lenne használva, vagyis nem polipnak született az illető, aki használná a célszoftvert. Van samu 850 pro, intel 520 és datacenter s3700 ssd is. Viszont én valami pcie 3.0-ás m2 ssd-re raknám szívem szerint a vm-eket, és az adatbázis mentéseket + a kiexportált adatokat raknám a strapabíró sata 3-as ssd-re. Rammal ki tudom tömni a vm-es gépet. Nem kell gigantikus adatbázisokra gondolni, de a költségek lefaragása miatt sajnos csak így tudtuk megoldani.F.E.K..
Telefonról most nem nézek utána, de este meló után ránézek.Köszönöm a válaszokat
-
válasz
#95712068 #27127 üzenetére
Próbának Win10 majd hyper-v bekapcsolni aztán az eddig használt gépeket disk2vhd-vel konvertálni. (vagy szűz win10-ekbe sql-t átvinni)
Ez a létező legegyszerűbb, legolcsóbb de nem optimális és kissé pazarló megoldás.
RDP is elhagyható azaz elég csak magát a hyperv szervert elérni és onnan elérhetőek a virtuális szerverek.
Van amúgy külön ingyenes hyper-v server 2019-es is.
Asztali windows nem igazán ajánlott az erőszakos update-k miatt, amúgy tesztnek használhatsz windows server akár melyik verzióját aktiválás/kulcs nélkül. Nem fog korlátozni ha nincs aktiválva (azaz talán annyi hogy nem tudsz háttérképet változtatni). Meg ugye legálisan nem igazolható az eredete.
Ram mennyisége a kérdés. Illetve érdemes külön SSD-kre rakni a virtuális gépeket. -
F.E.K..
senior tag
válasz
#95712068 #27127 üzenetére
Ha csak külön-külön sql szerver kell, de az oprendszer overhead-ja nem, akkor nem elég egy docker konténerizáció?
Kényelmesebb, és az erőforrással is spórolsz.
(illetve egy sql adatbázis motor alatt természetesen lehet ugye több adatbázis is, bár hibatűrés és a rendelkezésre állás szempontjából nem igazán javasolt...)
-
törölt tag
Sziasztok!
Virtualizációval kapcsolatban szeretnék segítséget kérni, viszont szakmailag 0-hoz közelítek. Tudtok ajánlani "szájbarágós" leírásokat ezzel kapcsolatban, amit egy spektrumzavaros kocka is meg tud érteni?
Alapvetően annyi feltétel lenne a virtuális gépekkel kapcsolatban, hogy külön-külön sql adatbázis tudjon futni rajtuk. Jelenleg több gépen futtatjuk ezeket az adatbázisokat, nyilván költségoptimalizálás van a háttérben, mert még az áramdíjjal és gépekkel együtt sokkal olcsóbb így üzemeltetni, mint az amúgy is csillagászati árú célszoftvert upgrade-elni.Pár kérdésem is lenne ezzel kapcsolatban:
RDP-vel el tudnám érni ezeket a külön szerveren futtatott virtuális gépeket?
Jelenleg így "ugrálunk" a gépek között.Windows 10 pro megfelel a célra, vagy server kell hozzá? (gondolom nem kell külön licence a virtuális gépekhez)
6. generációs brand gépeket használunk javarészt, egy HP EliteDesk 800 G3 TWR megfelelne erre a célra? Lőttem aprón egy Supermicro X11SSA-F lapot és hozzá egy Xeon E3-1230 V5-öt, de segg hülye vagyok hozzá. Nem ebből kell játékos pc-t építeni, nahDe van egy nem xeon i7-6700 is az egyik fuji sff gépben, ezt át tudom pattintani az elitedesk-be. Amúgy főleg i5-6500 és 6600 van a gépekben.
Első körben ezek ugrottak be, előre is köszönöm a válaszokat
-
Longeye
tag
-
barnibooo
aktív tag
válasz
Longeye #27123 üzenetére
Szia!
Sajnos nem lehet, csak ennyi enged, konfigurálni a router.Igen, több gépen próbáltam egyik BIOS-os a másik UEFI-s mindkettőn a network boot volt az első és, odáig jutott, hogy a DHCP-től vár válasz, kivéve Servánál ott minden simán ment, egy telepítést ki is próbáltam.
Is is, az UEFIs kliens az virtuális a BIOS-os, ha így tetszik 'Fizikai'
Kettővel is próbálkoztam egy egyik a Standert Virtual Box a másik pedig a VMWare Workstation Pro.Az utolsót sajnos nem tudom, de hálás lennék, ha esetleg leírnád a kettő közötti különbséget.
Akkor a Linuxra mit tegyek fel, hogy ezt a problémát megtudjam oldani?
-
Longeye
tag
válasz
barnibooo #27121 üzenetére
Szia!
Igen, a PXE boot-hoz, amit a FOG is használ, két beállítás kell:filename "pxefileneve";
next-server "tftp vagyis FOG server címe";A routeren tehát van DHCP, amivel fix IP címet adsz a FOG szervernek, gondolom MAC address alapján. Ott nem tudod a DHCP beállításokat jobban testreszabni?
A Serva egy PXE szerver, arra nincs szükséged, hiszen maga a FOG egy PXE server. Én Linux alatt a tftpd-hpa -t használom egyéb (pl. diagnosztikai) célokra.
Elnézést a láma kérdésért (tudod, mindenki magából indul ki
), de a klienseket, amiket imagelni szeretnél, átállítottad hálózatról történő boot-olásra a BIOS-ban?
Mivel írtad, hogy ez még csak teszt, a kliens is virtuális gép?
Ha igen, milyen virtualizációs környezetet használsz?
A kliensek EFI bootra, vagy BIOS boot-ra vannak állítva? -
bolvar
senior tag
válasz
Longeye #27103 üzenetére
A1+ kivetezve sajnos, nem lehet már igényelni. (Fél év levelezés után derítette ki a support...)
Szóval a szülőknek csak webes licence lesz de én nem keverném bele őket. Gondolom van online naplótok, ott értesülnek mindenről amiről kell.
Én olyan suliba dolgozok be ahol nincs semmi központi azonosító a gyerekeknek, de simán földi ad felszinkronizálom őket, usernév+dátum utolsó 2 számjegye a usernév.
Onedrive jár mindenkinek, 1tb. -
barnibooo
aktív tag
Sziasztok!
Ide is elküldöm, hátha tudtok segíteni
Létre hoztam egy FOG szervert, virtuális gépen teszt miatt. Nem NAT-olt címet kap, hanem a virtuális kártyáról kap, a helyi DHCP-től egy neki fixált címet.
Kliens gépen nem éri el a fogot sehogyan se, olvastam, hogy kellene hozzá valami DHCP beállítás, csak az nekem nincs a routeren.
Van esetleg olyan program a FOG-ot futtató Ubuntura amivel ezt a problémát megtudnám oldani?
Serváról hallottam, de az csak windowsra van, és nekem csak ez a DHCP kellene.
Ebbe tudtok esetleg segíteni? -
válasz
westcoastog #27118 üzenetére
Érdekes, mert a képek alapján mennie kellene a dolgoknak. Nem vagytok rajta valami feketelistán? Jelenleg nem, de lehet, érdemes lenne ezzel még futni néhány kört. Google-nek vannak postmaster eszközei is, érdemes lenne regisztrálni, hátha mond valami érdekeset a domainre.
-
válasz
westcoastog #27116 üzenetére
Bocs, a google eszközén belül gondoltam!
-
válasz
westcoastog #27112 üzenetére
A felső hibát figyelmen kívül hagyhatod, az azért van, mert nem a Google adja a levelező infrát, jelen esetben ez így van jól. A második szintén zenész. A DKIM és DMARC lehet probléma, de tudtommal csak az SPF a kötelező jelenleg.
Az érvényben lévő SPF címtartományok részre még kattints rá, hátha ott ír valamit.
-
westcoastog
veterán
Szia! Nálunk nincs tiltás a kimenő levelekre, az én rendszergazdai fiókom is erről fut. Amikor volt ilyen spammelési történet akkor vagy töröltem a felhasználót vagy kapott új belépési adatokat, mert igen előfordult itt is..
Jobban a covid alatt használtuk a rendszert, most is használatban van de nem olyan durván, nekem az lenne a lényeg hogy a saját munkahelyi fiókomon menjen a kommunikáció. -
efemm
tag
válasz
westcoastog #27110 üzenetére
Nálam mondjuk le van tiltva exchange admin-ban email szíűrőkkel a teljes iskolai o365 tartományra a kifelé és a befelé való email küldés is, kivéve a rendszergazda. Simán kikerült két gyerek jelszava, gondolom megadták valahol, és botok elkezdték ezzel spam-elni. Az admin felhasználóm outlook levelezésében volt akkor erről felszólítás.
-
válasz
westcoastog #27110 üzenetére
SPF, DKIM rekordok rendben vannak?
https://toolbox.googleapps.com/apps/checkmx/
Itt ellenőrizheted, mi baja van pontosan.
-
Upo
addikt
válasz
Longeye #27107 üzenetére
Mikor vezettétek be? Mi a teams-et (o365) 2018-ban (illetve előtte majd egy évet ment kísérletként az informatika munkacsoportban), az akkor már tudott magyarul. Mondjuk nem nagyon értem a microsoftot, mert még magyar windows alatt is angolul indult, át kellett állítani a beállításokban magyarra a nyelvet.
-
Longeye
tag
válasz
Rinocerosz #27106 üzenetére
Akkor még itt egy kis olvasnivaló: https://events.withgoogle.com/g-suite-for-education-hu/ignylsi-segdlet/
Mi nem kaptunk semmit anno erről, én az iskolai rendszergazdák levlistájáról értesültem róla: https://listserv.niif.hu/mailman/listinfo/techinfoEsetleg érdemes ide is feliratkozni, mert lehet néha hasznos információkhoz jutni.
Szerintem a regisztrációkat mindenképpen végezd el, ha másra nem. hát szakmai tapasztalatnak jó lesz!
Én rengeteget tanultam belőle, pl. Google API használata, amit enélkül csak korlátozottan tudtam volna kipróbálni. Igaz, mondjuk nem megyek vele kb. semmire, mert nincs cég, ami ezt használná, de izgalmas új dolog volt.
Arra is van lehetőség, hogy a levelezéseteket átköltöztessétek valamelyik rendszerbe. Mi a Google-ét használjuk, mert ezt szavazta meg annak idején a tantestület. Egyszerű oka volt, a Teams még nem tudott akkor magyarul.
MS alapból ad egy sulineve.onmicrosoft.com domaint. Ezt is lehet használni levelezésre és akkor mehet mellette a Google is. Nálunk így van. A sulineve.edu.hu is be van regisztrálva MS-hez is, mert ez volt anno a regisztráció alapfeltétele, de a levelezéshez szükséges DNS bejegyzéseket nem csináltam meg hozzá. Az a Google-é. -
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye #27105 üzenetére
A Google Workspace-ről nem is hallottam
. Jó tudni, hogy ilyen is van... szerintem holnap felhívom a tankerületi rendszergazdát, hogy mit tud ezekről mert biztosan van erről valami hivatalos email vagy dokumentum.
Köszönöm a segítséget ma is tanultam valami újat a PDF-et pedig átolvasom. Biztosan van benne hasznos dolog. -
Longeye
tag
A Google Workspace is jár ingyen az iskoláknak, ott elfogadták, ha ezen az oldalon kikerestem az intézményünket és küldtem róla képernyőképet: https://www.oktatas.hu/hivatali_ugyek/kir_intezmenykereso
Szerintem, ha ebben a nyilvántartásban szerepeltek, akkor jár nektek. Esetleg, ha alapítványi iskola vagytok, akkor lehet nem. Ezt sajnos nem tudom.
Még 2018-ban csináltam, nem tudom most hogyan működik, de előkerestem ezt a leírást: https://itmp.hu/letoltes/o365_kozokt_rendszergazdaknak+classroom_20161124.pdf
Hátha hasznos lehet.
Nekem is háromszori nekifutásra sikerült. Először úgy emlékszem, az volt a baj, hogy hiába állítottam be a Dashboard-on a MS által kért DNS bejegyzést, nem akart működni. Kérnem kellett hozzá a KIFÜ segítségét és mondták is, hogy ilyet mezei rendszergazda nem tud létrehozni, csak módosítani. Beállították.
Most viszont, a sulinet.hu <-> edu.hu váltásnál simán boldogultam KIFÜ nélkül is...szóval
A másik probléma az volt, hogy a honlapunk domain-je nem egyezik meg a levelezésre használt edu.hu végződésű domain-nel, de ezt is sikerült tisztázni.
Vedd fel nyugodtan a kapcsolatot a MS ügyfélszolgálattal, nagyon készségesek. Teljesen úgy kommunikálnak veled, mintha fizetős ügyfél lennél, tényleg azon vannak, hogy segítsenek. -
-
Longeye
tag
válasz
Rinocerosz #27101 üzenetére
Szia!
Szerintem nem vagy béna, én egyszer kipróbáltam, hogy lássam hogyan működik, de elriasztott az a hosszú, értelmetlen kódsor, amit felhasználónévként generálnak.
A suliknak jár MS365 licence ingyenesen, mi ezt használjuk.
https://www.microsoft.com/hu-hu/education/products/office
Ahhoz tudsz igényelni A1+ licence-t, amivel már letölthető a MS365 és telepíthető. OneDrive tárhely meg jár hozzá 1TB/fő, amit lehet növelni 5TB/főre.
Ezt nem kell évente ellenőríztetni, mint a tisztaszoftveres verziót.Igaz, hogy ezzel nem kapsz Windows licence-t, de a kms aktiválás miatt nem is nagyon kell. Otthonról, VPN-en keresztül is tudod aktiválni, ha úgy állítod be, hogy a sulis gateway-en keresztül juss ki az Internetre.
Ezt mondjuk diákoknak nem szívesen tenném lehetővé, nekik legyen elég a KRÉTA/Tisztaszoftver verzió.Jogtiszta frissítési alap meg úgyis mindenképpen kell hozzá.
Egyetlen hátránya, hogy neked kell kezelni a felhasználók nyilvántartását.
-
Longeye
tag
válasz
#31816946 #27099 üzenetére
Amikor legutóbb ilyenre volt szükségem, akkor még csak olvasni tudta az NTFS-t a Linux, de itt egy friss cikk róla pl.:
https://www.makeuseof.com/mount-ntfs-windows-drives-in-linux/ -
Rinocerosz
őstag
Sziasztok!
Elsősorban az iskolai rendszergazdákat kérdezném a Microsft/Office 365 igénylésével kapcsolatban.Az utóbbi időben szóba került, hogy a Micrososft 365 igénybe vennénk és így akkor egységesen mindenki azt használná + a szülők is érdeklődtek iránta.
Gondoltam először letesztelem a magamén... van kréta azonosítóm(pedagógus) úgyhogy a Tisztaszoftvernél megkezdtem az igénylést. Sikerült is igényelni Office és Windows licencet magamnak. Letöltés után tudtam is használni a Word, PowerPoint, Excel....stb alkalmazásokat, de arra lettem figyelmes, hogy az automatikus mentést nem bírom bekapcsolni. Ráadásul nincs OneDrive tárhelyem ami igen csak meglepett mert ahogy próbáltam a netről információkat gyűjteni azt olvastam, hogy ez is járna.Az lenne a kérdésem, hogy ez másoknál is így van vagy esetleg én vagyok ennyire béna?
Gondoltam arra is, hogy a tanároknak a Laptopon lenne automatiukusan tárhely az Azure miatt és ezért a pedagógus licenc már nem kap?
Új hozzászólás Aktív témák
- iPad topik
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Milyen videókártyát?
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- One mobilszolgáltatások
- Milyen asztali médialejátszót?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- World of Tanks - MMO
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T580 - i5-8G I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Cam I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W