Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rinocerosz
őstag
válasz
polesa #28099 üzenetére
Én is ezen gondolkoztam az elmúlt időben, hogy miként lehetne megoldni ezt a gondot.
Elvileg email servert is be lehet állítani a konica nyomtatóin. Akkor elviekben tudna emilbe scannelni ha jól gondolom.Mondjuk ezen felük is jó lenne ha pár pedagogus tudna wifi-ről nyomtatni, illetve rálátna wifiről a megosztott mappákra
.
Ha lesz időm akkor ki kéne már ezt találni mert régóta foglalkoztatnak ezek a dolgok. -
polesa
csendes tag
A nagy fénymásoló vezetékesen van a privát szegmensben, a pedagógusok laptopja pedig eduroamon, lévén ez a WiFi érhető el az intézmény teljes területén. Szkennelni meg néha kell...
Pinget nem próbáltam, lévén a nyomtatás (eduroam >> privát) működik, tehát a ping sem kérdés. Ha a laptopot egy közeli switchez csatlakoztatom (ami privát szegmensben van) akkor megy a szkennelés is, mint azt írtam. Tehát a hiba az, hogy a Privátból nem tud a Wifi felé átjárni. Valószínúleg a ping se, de nem próbáltam.
Legfőképpen az (is) lehet a gond, hogy be van ugyan állítva némi átjárhatóság, de jó lenne pontosan tudni, hogy a mappába szkenneléshez (SMB) milyen portra van szüksége a Konica C364-nek.
Tudna még FTP szkennelést is, de ahhoz külön FTP klienst kell feltenni, az SMB-hez meg csak egy megosztott mappa kell. Vagy valami jobb javaslat? -
net84
őstag
válasz
bolvar #28088 üzenetére
Lehet, hogy azért, mert nem is az ő feladatok és jogosultságuk?
Meg tudná csinálni (hozzáfér a helyi beállításokhoz), de csúnyán fogalmazva, ahhoz szépen is kell velük beszélni.
Ahogy kali kolléga is írta, ez helyi és egyéni beállítás. A Te szavaiddal éve: látszólag dísznek van dashboard hozzáférése az intézménynek...#28084 polesa - Biztos, hogy jó minden? Mindkét irányba megy a ping eszköz és eszköz között?
Miért olyan fontos eduroam-ból a print és scan (főleg SMB-s)? Anno inkább tiltottam és függetlenítettem az eduroam-ot a belső hálóról - igaz előzménye volt, amit aztán megelégeltem... -
Longeye
tag
válasz
Döglött Róka #28093 üzenetére
Pl. egy egyszerű sum függvényt sem tud összepattintani (úgy értem, még az autosum-mot sem). A tanulók Oktatási azonosítóját (7-essel kezdődő 11 karakteres, számjegyekből álló azonosító) számként tárolja és csodálkozik, hogy ha szűkebb a cella, akkor normál alakban jelzi ki neki az értéket.
Akár Word-öt is lehetne példaként hozni az intenzív Enter és szóközhasználat miatt. Idősebb kollégáknál még meg is érteném... -
Longeye
tag
válasz
Szakbarbár #28087 üzenetére
Köszi! Ez egy rendkívül hasznos opció!
-
Longeye
tag
válasz
Rinocerosz #28086 üzenetére
Szóval nálatok sem jött elő mindegyiken.
Ez vajon mitől függ?
Nálunk 24 DELL gépből 5-nél egyelőre. A többi nálunk HP noti, azokkal még nem volt gond. -
Longeye
tag
válasz
polesa #28085 üzenetére
Köszi!
Telitalálat!Tényleg csak a DELL gépeknél jelentkezett
.
Ezt nem is figyeltem meg.
A felhasználónévre azért is írtam, hogy nem gond, mert ezt tudom. Azzal a különbséggel, hogy nálunk a szülővárost adták hozzá a felhasználónévhez.
Jelszót meg azóta visszaállította a Support alapra. A többi, meg ahogyan írtad.
A rejtély megoldódott: local userrel lépett be minden nap, aminek nem volt jelszava...
De legalább nem volt admin joga sem. -
bolvar
senior tag
Nem is ez volt a kérdés.
A beállítás nem ment nekik…Látszólag dísznek vannak a beállítások a dashboardon.
Döglöttróka:
Nem én vagyok az infótanár, az ő kérése volt.
De ha belegondolsz aki magától nemtud egy alap excelt megoldani annak milyen segítség ha chatgpt old meg helyette valamit? A megoldást se fogja érteni. -
Rinocerosz
őstag
válasz
Szakbarbár #28087 üzenetére
Oh köszi a tippet
-
válasz
bolvar #28088 üzenetére
Központi tartalomszűrés van az oktatási célú hálózaton, ezért még szerencse, hogy nem állították be, mert akkor máshol, pontosabban egyik iskolában sem menne. Egyébként is jogszabály határozza meg, mit kell blokkolni a kiskorúak védelme érdekében, ez pedig nem olyan tartalom.
Ott az egyéi beállítású tűzfal, oldja meg saját hatáskörben, aki szeretné. -
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Rinocerosz #28086 üzenetére
Dell laptopoknál BIOS frissítésnél (Windowsból) van checkbox, hogy felfüggeszti a Bitlockert. Ha az be van pipálva akkor utána nem kéri a recovery key-t.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Longeye #28082 üzenetére
Nálunk is ugyan ez van
az összes Dell notival.
Volt már hasonló, de akkor csak a problémás gépeken kapcsoltam ki a Bitlockert. Most a maradékon is.
Egyébként nem értem, hogy ez miért ennyire érzékeny a bios meg firmware frissítésekre. Lenovonal nem szokott ilyen lenni, vagy annál nincs is bitlocker? -
polesa
csendes tag
válasz
Longeye #28082 üzenetére
Tapasztalatom szerint a DELL notik csinálják ezt, méghozzá firmware frissítéskor. Egyéb Windows frissítésnél még sose volt ilyen jelenség. A felhasználónevek megvannak papíron az átvétel/kiosztás idejéből, a jelszavukat pedig nap-mint nap használták, arra nyilván emlékeznek tegnapról. (Nem mindenkinek csak a saját neve a felhnév, ha túl gyakori neve van, akkor utána került egy tanker székhely név is. Pl. nagy.attila.varos@edumail.hu)
https://aka.ms/aadrecoverykey oldalon belépve a fenti adatokkal máris megvan a kulcs. -
polesa
csendes tag
Iskolai hálózatos kérdés:
Adva van egy Konica C364 másoló, fix 10.192.139.253 címmel, Privát szegmensben. A pedagógus laptopja Eduroamon keresztül csatlakozik (DHCP, WiFi szegmens, 10.134.76.xx).
Nyomtatni tud, viszont az SMB szkennelés nem megy visszafelé, nem elérhető a megadott mappa. (A laptopot kábellel a Privát szegmenshez csatlakoztatva viszont működik, tehát a megosztás rendben, a hiba a túzfalnál keresendő)
A KIFÜ szerint a csatolt beállítás jó, de mégsem megy...
[kép]
Milyen beállítást kell (még) megtenni a tűzfalon, hogy a szkenner is elérje a laptopot? -
Longeye
tag
Csak logikusan gondolkodva: ha nincs benne egy komponens, mert pl. kiszedted, akkor azt gondolom nem is frissíti, mert nincs mit.
Persze ezt nem biztos, hogy MS is így gondoljaCsak kíváncsiságból kérdezem, hogy másnál is gondot okozott-e a legutóbbi Windows 10 frissítés? Nálunk a tanárok elkezdték visszahordani a notikat, mert lezárta a Bitlocker.
Érdekes eset(ek):
- Izé, kiír ilyet, hogy Botlocker blablabla, meg minden stb. és valami kulcsot kér.
- Semmi gond, itt ez a webes felület, ülj ide és lépj be, megmutatom hol a kulcs.
- De nem tudom a felhasználónevemet és a jelszavamat.
- Akkor eddig hogyan használtad?
- Hát ... sose kérte ...
6 évesek ezek a notik, gondolom anno gyerek, férj, rokon, barát, Walaky létrehozott egy lokális user-t és azzal használta.
A felhasználónév egyszerű, mert a user saját neve, pontokkal tagolva, a domain meg adott, de hogy mire változtatta meg a jelszót ... ?
Levél ment a support-nak, akik hivatalosan 5 munkanapon belül válaszolnak...
Valójában jó a support, mert max 1-2 órán belül szokott jönni a válasz. -
Pötyi
őstag
válasz
Döglött Róka #28080 üzenetére
Általános kérdés volt.
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy Windows 11-es gép, ami januárban volt utoljára bekapcsolva és akkor volt frissítve.
Most kapcsoltuk be és elindítottam a Windows update-et. Driver frissítések mentek fel, Defender update és Windows 11 23H2. A telepítés után újra lefuttattam az Update-et és azt írta, hogy naprakész. Létezne, hogy valóban nincs több frissítés? -
Visormail
addikt
válasz
kraftxld #28008 üzenetére
[Windows 11 Start menu’s Microsoft 365 account manager is finally less annoying]
In our tests, Windows Latest spotted a slightly improved version of Microsoft Account Manager that moves the “sign out” button outside the three dots menu.
Also, the Lock option is now available via the power menu. -
net84
őstag
válasz
Longeye #28070 üzenetére
~2 év tapasztalata mondatta velem a fentieket
. Az általad leírtak mellé nálam hozzájött, hogy teljesen evidensnek vették, ha valami prezentációs téma volt délután, akkor tök evidens volt, hogy én eldobok mindent és visszamegyek intézni/felügyelni a dolgokat... Ennyi pont elég is volt. Ahhoz kemény bérfejlesztést kellene elkövetni, hogy én valaha is visszamenjek egy intézménybe dolgozni (akár csak külsősnek).
Cég és cég között is van különbség. Ahonnan elmentem, ott nem sokkal, de magasabb volt a fizetésem, cserében sok mást is kellett csinálnom (biztonságtechnika, világítástechnika, marketing, grafika, stb.) és az idegrendszerem már nem bírta. Sajnos 2 év alatt hasonló szintet ütöttek meg az intézménynél is (mindent is + maradj bent, gyere vissza, stb.).
A mostani munkahelyem egy picit nagyobb mint az eddigiek és működésében teljesen más világ. Az IT alá sok minden beletartozik és nagyjából mindenkinek mindent kell intéznie, cserében meg is becsülik az embert - számszerűsítve is. Túlóra itt sincs, cserében van kötetlen munkarend (ezt is tanulni kellettA KIFÜ-t? Ez gyönyörű... Az egyetlen dolog, ami működött nagyjából.
Na jó, kompromisszumokkal - más volt a hozzáállás, amikor @kk.gov.hu címről leveleztem velük és más, amikor mezei gmail-ről vagy az iskola saját domain-jéről.
-
Longeye
tag
Igen, a NOKS munkakörben levőknek is megadták az 50 napot, szerencsére.
Alapvetően jól látod a dolgot. A legtöbb helyen a rendszergazda lelkiismeretére és szakmai érdeklődésére van bízva, hogy mit csinál. És valóban, ha meg tudsz valamit oldani, akkor onnantól azt már meg is nyerted, mint állandó feladat. Én pl. a programozói tudásommal tudtam megcsípni több dolgot is.
Egyébként nem bánom, mert szeretem ha sokszínű a munka.
Vannak ugyan "kötött programok", de tudok időt szakítani a tanulásra, fejlődésre is.
A legnagyobb felelősség talán az érettségi, de az sem nagy szám igazából, ha okosan csinálja az ember.Azért, ahogy itt a fórumon és más ismerősöknél is látom, cégeknél sem annyira rózsás a helyzet. Próbáltam már én is nézelődni, de itt, vidéken nem kapnék jelentősen többet, mint amennyit most kapok, viszont több telephely között kellene mozogni és a géppark sem lenne sokkal jobb.
WG: Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalatodat! Tegnap 15 percet rászántam a nap végén, de úgy látom OPNSense-ben kicsit összetettebb konfigurálni, mint Mikrotikben volt. Ott 1-2 perc alatt összepattintottam, ez több idő lesz
-
net84
őstag
válasz
Rinocerosz #28064 üzenetére
Visszavonom, a 2x4 órással ugyanott vagy mint az 1x8-al, de lehet még rosszabb is.
Kitartást, egyszer majd csak jobb lesz - vagy beszántják az egészetés átveszi az irányítást a KIFÜ.
-
Tamy
őstag
Félig-meddig megoldódott, illetve a hiba nem derült ki, de én már kifogytam az ötletekből, mindent is kipróbáltam, és itt a fórumon se jött megoldás. Utóbbi érthető, annyi féle hiba lehet, távolból ezt megoldani nehezebb, mint az ötös lottó nyerő számait eltalálni. Szóval végül feltelepítettem a WireGuard-ot, azzal úgy tűnik gond nélkül elérek mindent. Nem akartam, mert számomra sokkal fapadosabb a konfigurációja, nem értem miért vannak tőle mások úgy oda, de hát izlések és pofonok. Meg így a többi helyen is állhatok át, ha nem akarok emiatt két klienst használni.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Mappa jogosultságos kérdésem lenne. Adott egy fileserver, amin megosztottunk egy mappát. Az ebben lévő mappákhoz csináltam read és modify csoportokat, attól függően, hogy kinek milyen jogsi kell. Ez oké. Viszont van olyan mappa, amin belül kellene ezt megoldanom, úgy, hogy csak az a mappa látszódjon ezen belül.
Tehát:
F:\A_mappa és B_mappa, ehhez van A_read és A_modify csoport, a másiknál ugyanez.De mi van ebben az esetben:
F:\A_mappa\C_mappa
F:\A_mappa\D_mappa
és úgy akarom megoldani, hogy 1-es user csak a C-t lássa az A-n belül, míg 2-es csak a D-t? Ezen felül szintén kellene bontani írási és olvasási joggal is. Illetve mi van abban az esetben ha ezt is tovább kellene bontani? Bár ez utóbbit nem igazán szeretném.
Remélem érthető a kérdésem.
Köszi a válaszokat! -
Rinocerosz
őstag
-
net84
őstag
válasz
Longeye #28043 üzenetére
Szia!
Ez valami újdonság? Amikor ott voltam, még csak alap MT-s szabadság volt.
Visszatérve az elejére, egy jó intézményben el lehet lenni rendszergazdaként olyan kevés fizetésért is. Hagynak mellette maszekolni, nem azt nézik, hogy a 8 órádból 8 óra 1 percet kalapálj és nem alap elvárás, hogy ami nincs, azt intézd el, hogy legyen (ha a munkádhoz kell, hozz otthonról). Ja! Nem néznek titkárnőnek és gépírónak... Mert amint a legtöbb helyen megtudják, hogy mit tudsz megcsinálni, már kapod is az extra feladatokat, viszed a titkárságot, amikor a titkárnő szabin van, összerakod, formázód az éves jelentéseket, a házirendet aktualizálod + csinálod a saját munkád, aminél mindig elvárják, hogy legyen valami újítás. Plusz felviheted az összes új gyereket a rendszerbe lehetőleg szept. előtt és ne akadj ki, ha papíron, kézzel írva kapod csak meg a listát.
Én pihenni mentem oktatási intézménybe... Egy darabig jó is volt (töredéke volt a munka az előző munkahelyemhez képest), de vérszemet kaptak és elegem lett. Majd a tanker megpróbált átvenni (időnként bedolgoztam oda is, de annyival nem adtak volna többet, hogy megérje az erősebb kötöttség) illetve más intézménybe áttenni, de ekkora már nagyon tele lett a hócipőm.
Az utódom (effektív pályakezdő) 3 dossziét kapott, benne minden részletesen leírva és ledokumentálva. Topologia térkép a teljes hálózatról (2 épület, 3 szint + a szerverterem külön). Fél év után mondtam neki, hogy először próbálja már magáévá tenni az információkat, ne engem hívogasson minden fixfax hiba miatt, hogy mit csináljon vagy kit hívjon. Majd nem vettem többet fel a telefont.#28037 Narxis - olyan probléma nem létezik
#28034 Narxis - pihenésnek, egy bejelentési alapnak tök jó a maszek mellé, míg tudja a főnököd, hogy azért a fizetését milyen munkát várhat el.
#28033 Rinocerosz - nincs akkor olyan rossz helyed. Én azt tapasztaltam, hogy tankerülete válogatja, hogyan engedi. Valaki gond nélkül enged 2x8 órás bejelentésre, de ez a ritka. Van, ahol 8+6, máshol 8+4, de a leggyakoribb a 4+4, azaz 2db fél állás. 1 nap itt, 1 nap ott. Persze szarság mindig a másik helyen
.
#28048 Longeye - WireGuard-ot (is) használunk, mióta az Android megszüntette az L2TP-t. Idén kezdtük a tömeges átvezetést WG-re. Szinte semmi gondunk vele. A kulcsokra kell nagyon vigyázni. Az elsőt nem mentettük külön (Mikrotik), amikor megcsináltuk, így egy rossz kattintás és ment a levesbe 10-12 kapcsolat. Azóta a külső telephelyek, mobilok és gépek is WG konfiggal mennek. Az külön pozitívum, hogy pofon egyszerű megmondani neki, hogy mi megy WG kapcsolat fele, mi nem.
A site-to-site konfig nekem pl. kezesebb, egyszerűbb, mint bármi más eddig. Azzal sincs semmi gondja, amikor backup vonalra áll át a telephely, sokszor észre sem veszik (a korábbi rendszerekkel, beállításokkal volt, amikor VPN vagy komplett router restart kellett, hogy újra összeálljon rendesen).
A másik előnye, hogy fut mobilon egész nap, ugrálok a wifi hálók és mobilnet között és végig aktív. -
Tamy
őstag
Itt a teljes kimenet a 10.1.1.235-re kapcsolódásról, én nem látok benne semmit, de hátha valaki kiszúr benne valamit.
-
Tamy
őstag
válasz
Gargouille #28055 üzenetére
A tanúsítvány hiba normális, nincs beállítva hozzá hiteles, mivel ez csak egy router webes felülete, amit max. én nézegetek a helyi hálóból, illetve távolból vpn-en. Idáig tök rendben van, de innen nem tudok tovább lépni, csak homokórázik. Illetve a szerverekkel még idáig se jutok, ahogy a webkamerákat se érem el, meg az smb megosztást se.
-
Gargouille
őstag
És ez a tanúsítványhiba normális? Nézd már meg azt a cert-et, hogy mi/ki állította ki, lehet abból már könnyebb következtetni. Ez olyan mintha közbeékelődne valami, vagy proxy vagy akármi, így mintha nem is az eszközzel "kommunikálnál", hanem azzal, ami közte van.
Ezt esetleg nézted már?: SSL Error on Certain Websites behind pfSense
-
Tamy
őstag
Nem, ahogy írtam mobilnetről is ez van. Másrészt az otthoni hálózat nem változott azóta, hogy korábban a fizikai vason lévő szervert gond nélkül elértem. Harmadrészt meg a VPN titkosított, ha a kapcsolat létrejön az otthoni gép, és a szerver között, akkor az otthoni router/szerver már nem igazán tud beleszólni, hiszen nem látja mi merre.
-
-
Tamy
őstag
Nem, sajnos még ez sem. Egy wan, egy lan, semmi extra.
Amit észrevettem, hogy ha a hypervisoron kívüli eszközöket próbálom elérni, akkor a https tanúsítványra való figyelmeztetés gyorsan bejön, de onnan a tovább linkre kattintva már csak homokórázik. Ami viszont a hypervisoron van, azzal idáig se jutok.
-
bogaras
újonc
Sziasztok !
Egy kis segítséget kérnék.
G Chome böngészőből küldenék át tv-re egy oldalt.
Azonos wifi-n van a számítógép és a tv is ,de megjelenő ikon, melyre átküldeném, nem aktív. Hol lehet a hiba ? -
Longeye
tag
Igen, de azt olvastam róla, hogy gyorsabb és biztonságosabb kapcsolatot tesz lehetővé, mint a hagyományos VPN, mert pl. hatékonyabb titkosító algoritmusokat használ.
Ráadásul az OpenVPN-hez képest faék egyszerű volt a beállítása.
Ezért lennék kíváncsi nálam gyakorlottabbak tapasztalatára, véleményére. -
Tamy
őstag
válasz
Gargouille #28041 üzenetére
Igen, minden válaszol a pingre, traceroute is célba talál, csak a webes felületeket nem érem el (a virtuális gépekét se). Illetve az ssh érdekes, mert mobilról elérek mindent, de Windows alól csak a pfSense-t. Meg az ip kamerákat se látom a saját alkalmazásából.
-
Longeye
tag
válasz
Narxis #28037 üzenetére
Megoldják helyben, maguk között, vagy bejön a gyerek, rokon, stb.
A tanárok általában csak maguk között morgolódnak, de nem emelik fel a hangjukat, ha nem tudnak használni egy eszközt, valahogy megoldják...Nekem szerencsém van, mert tanári végzettséggel rendszergarázdálkodok, ezért kaptam fizetésemelést is, bár nyilván nem annyit, mint a kollégák.
Tavaly elgondolkodtam, hogy utolsó 10 évre visszamegyek még tanítani. Mat-infó szakkal nem lenne nehéz elhelyezkedni, de behozták a mobil mizériát, rögtön el is ment a kedvem tőle.
Tanárként nem látok se reményt, se jövőt.
A munkahelyváltás nem olyan egyszerű. Nem csak a pénz miatt. Itt már bedolgoztam magam, bíznak bennem, jó kapcsolatom van a kollégákkal. Bár már alig van itt olyan, akivel még együtt kezdtem...Szerk.: Jah! A legjobb dolog az egészben, hogy én is megkaptam a tanároknak járó 50 nap szabadságot. Többet lehetek együtt a családommal. Ez viszont mindennél többet ér!!!
-
Longeye
tag
Hasonló konfigom van nekem is, csak OPNSenes-t használok, meg a DC is Debian.
Ha jól emlékszem, nekem anno volt egy olyan problémám, hogy az otthoni és a munkahelyi hálózat IP tartománya ugyanaz volt. Sőt néhány fix IP cím meg is egyezett.
Nekem most nyáron jártak le az OpenVPN-hez a tanúsítványok. Azon gondolkodom, váltok WireGuard-ra. Mi a véleményetek róla?
Van olyan biztonságos mint a VPN? Esetleg jobb-rosszabb?
Most az otthoni hálózatomat ezzel érem el egy Mikrotik routeren keresztül. Eddig jók a tapasztalataim. -
Tamy
őstag
válasz
Gargouille #28039 üzenetére
Igen, a pfSense a vpn server. Nekem is routolási probléma volt az első gondolatom, de a ping megy, és traceroute is megtalál mindent.
-
Tamy
őstag
Proxmox alatt fut virtualizálva három szerver: pfSense (gw, firewall, dhcp,...), Debian (samba), Windows Server 2019 (AD, DNS), korábban ezek külön-külön fizikai vason hibátlanul működtek.
Most a probléma a következő: vpn-en tudok csatlakozni, rajta keresztül kilátok a netre (minden forgalom a vpn-en keresztül megy), viszont a belső hálót jóformán nem érem el. Ping, névfeloldás megy, valamint távoli asztallal be tudok lépni a Windows Serverre, ssh-n a pfSense is elérhető, illetve mobilról (akár mobilnet, akár az otthoni wifiről) a Debian is, viszont ugyanezen otthoni hálózatból Windows alól (putty) már nem. Továbbá se a fájlmegosztást nem érem el, se a webes felületeket (ip címmel se). Ezen kívül a hypervisoron kívüli eszközöket sem érem el a lanon (ip kamera, hálózati nyomtatók, routerek).
Hibaüzenet nincs, logokban sem látok semmit, egyszerűen csak időtúllépéssel áll meg. Olyan, mintha valami tűzfal fogná meg a forgalmat, de se a pfSense alatt, se a Proxmox alatt nem látok erre utaló jelet, utóbbin ki is kapcsoltam mindenhol. Ha bármilyen konifg kell bemásolom. Találkozott már valaki hasonlóval, vagy bármi ötlet, hogy mit nézzek meg? Már a fizikai hibát se zárnám ki, de még életemben nem láttam olyant, ami hasonló hibát produkál.
-
Narxis
nagyúr
válasz
Rinocerosz #28033 üzenetére
hát ez kemény. Nem próbáltál nézelődni kkv vagy multi fele? Vagy még maradni szeretnél egy darabig?
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Narxis #28032 üzenetére
Lehet 2 iskolában egy rendszergzada, én is így dolgozok mert 250 fő után lehet alkalmazni rendszergazdát.
Keresnek, csak fű alatt mennek a dolgok. 2-3 évig jó ha megmarad egy rendszergzada és úgy engedik el, hogy kell valaki a helyére. Budapesten lehet van alternatíva, de vidéken azért csak csak kevesebb.
Utánpótlás meg hát van mert jönnek a fiatalok és ügye valahol el kell kezdeni... persze sokan nem maradnak a szakmában. Akikkel én együtt végeztem mára már senki nem dolgozik rendszergzadaként (kivéve engem).
Gondolom a középiskolák és a gimik próbálnak olyat keresni aki azért tud is valamit, mert ott az éretségi az nagyobb felelősséget igényel.
Úgy kell keresni, hogy minden sulinak el kell küldeni az önéletrajzot + a fentartónak is és így van esély, hogy visszahívnak. Amúgy egy kicsit jobban megfizetnék ezt a szakmát, egész jó lenne. -
Narxis
nagyúr
válasz
Rinocerosz #28028 üzenetére
Itt Szegeden már január-február óta nem kerestek egyik iskolába se rendszergazdát. Én nem tudom mi van, jó nekik ez a fizetés? Esetleg 1 rendszergazda dolgozhat 2 iskolában is? Számomra döbbenet, hogy egy szaktudást igénylő munkakörben ilyen megalázó fizetésért is évekig dolgoznak emberek. Persze, hogy nem emelik a fizetést hiszen úgy néz ki elég ez, országosan se olyan rossz a helyzet ahogy a hirdetéseket látom közszolg állás portálon. Vagy igaz amit itt a fórumon olvastam valakitől, hogy a rendszergazda/üzemeltető az IT portása így bőven van jelentkező mindig amiből lehet válogatni a cégeknek.
-
efemm
tag
válasz
De, emeltek 10%-ot decemberben, csakhát az infláció 18% volt.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Az iskolai rendszergazda minden szinten nyomor. Szerintem felejtsd el.
-
pn4hvq
senior tag
válasz
Nem akarlak elkeseríteni, de pedagógusból hiány van, rendszergazdából (vagy legalábbis aki elvégzi a munkáját) ennyiért, (még) nem.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Szakbarbár #28027 üzenetére
Igen, egy kicsit elszomorodtam, hogy nekünk nem emeltek bért a pedagógusokkal együtt.
. Remélem azért majd ránk is gondolnak.
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz
Rinocerosz #28022 üzenetére
Erre mondják, hogy megélhetéshez kevés, éhenhaláshoz sok. Minden tiszteletem annak aki hajlandó ennyiért tisztességesen dolgozni. És azért a felelősségük is nagyobb, mint egy telefonos ügyfélszolgálatosnak vagy Level 1 supportnak.
-
F.E.K..
senior tag
válasz
Hát, vannak számok... :/
-
bigyo108
aktív tag
válasz
Köszönöm a korrekt információkat.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
bigyo108 #28021 üzenetére
Abban az esetben ha van technikusi végzetséged(általában 2 éves) az az emelt okj (pl: rendszerüzemeltető informatikus).
Garantált bérminimum + 7%+3%-ra van fedezet.
A 3% azt hiszem 1 év után adhatja az igazgató.
Szóval 350 brutto ami 230 ezer netto.
Abban az esetben ha hátrányos helyzetű térségben dolgozol akkor adható további +20% ami 430 ezer brutto. Szerintem erről a tanker dönt.
Körülbelül ezzel számolhatsz. -
bigyo108
aktív tag
Szép napot,
Valaki meg tudja mondani konkrétan mennyi a kezdő alapbér vagy a besorolási bér iskolában, Köznevelési foglalkoztatotti jogviszony -ban ?
2152 Rendszergazda FEOR besorolás alatt.Privátban is megfelel az info
-
Longeye
tag
válasz
qwertly #28017 üzenetére
Több lehetőséged is van.
Windows 10/11 Enterprise változata tartalmaz egy UWF (https://learn.microsoft.com/en-us/windows/iot/iot-enterprise/customize/unified-write-filter) szolgáltatást.
Ez hasonlóan működik, mint a DeepFreeze vagy a TimeFreeze. Ez utóbbi ingyenes. Régen használtam, nem tudom működik-e még Win10/11 alatt.
1-2 évig az UWF-et használtam.Vagy két éve tértem át a mandatory profilra. Most ezt használom hálózatról (a diák felhasználókhoz), de működik helyi meghajtóról is, csak azt még nem próbáltam.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!
Kérdésem lenne, van rá program vagy nekem kell parancs fájt írni, ha kilép a diák akkor töröljön mindent az asztalról dokumentum letöltés mappából mindent. -
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
Fecogame #28013 üzenetére
Ha ingyenes és a legjobb megoldás kell, akkor RUSTDESK.
Nem elég, hogy ingyenes, akár saját szervert és biztonsági kulcsot tudsz hozzá készíteni, nem is túl bonyolultan. Az utóbbi évek egyik legjobb fejlesztése.
Minden további nélkül lehet felhasználót váltani, vagy akár ki- és beléptetni. -
Milyen programmal lehetne egy távoli Windows-os gépre rácsatlakozni, majd ott felhasználókat létrehozni (tehát adminként csinálni dolgokat), úgy, hogy csak én tudom az admin felhasználó jelszavát, annak nem adhatom ki, akinél van a gép?
Akié a gép, természetesen segít, de admin jogok nélkül, tehát valami portable megoldás kellene (hiszen a telepítéshez is kérni fog admin jogot).
AnyDesk-el próbáltam, de elsötétül, amikor bekéri az admin pw-t (tehát ez az app nem használható).
-
kraftxld
Topikgazda
Türelmes kecske szoktam lenni a Microsoft hülyeségeivel, de erre az eszetlen balfszságra nincsenek szavak. Ráadásul nem is valalami feature upgrade-nél hanem sima havi frissítésben jönnek ezek a hülyeségek.
Régebben csak start menü, switch user vagy sign out és meg is voltam, most ezt elrejtették a start menü, névre rákattint, három pöttyre rákattint, majd switch user.Valahogy ezt vissza lehet csinálni GPO-ból? Vagy a start menüre berakni a switch usert?
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
Rinocerosz #28005 üzenetére
Confluence
-
Rinocerosz
őstag
Szisztok!
Esetleg valaki tudna ajánlani egy ilyen "hiba dokumentáló" szoftvert vagy valami self hosted dokumentum kezelőt?
Az lenne az elképzelésem, hogy ha jön egy hiba és sikerül megoldást találni, akkor az tudjam dokumentálni. Nyilván egy onenote vagy egy sima wordbe is lehetne, de érdekelne van e valami ilyesmi megoldás. -
Phobion
őstag
Sziasztok
NIS2-vel kapcsolatban ki milyen céget bízott meg a felkészítéssel kapcsolatban?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Könyvajánló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Akvarisztika
- Formula-1
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Új és újszerű 17.3" Gamer, irodai, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!