Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
válasz
Döglött Róka #27698 üzenetére
Oke, ez igy fel nap nezegetes utan joval tobb, mint amire en gondoltam (675 MB text). Olyan sok, hogy eddig nem is nagyon talaltam meg benne a hasznos informaciot.
-
jerry311
nagyúr
válasz
Döglött Róka #27696 üzenetére
Ooohhh, ez eleg reszletesnek tunik.
Akkor en most RTFM, aztan legfeljebb kerdezek meg.Koszonom.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
jerry311 #27692 üzenetére
Használd az MS Windows support hivatalos troubleshooting package-ét.
"
Download TSS tools from the following link and copy it to the system:
https://aka.ms/getTSSv2Run the tool from an administrative PowerShell window:
.\TSS.ps1 -SDP:setup -skipSDPList:SkipBPA
"Ez egy átfogó csomagot ad és vannak benne summary-k plusz text formatba kimentett logok. Futó processek, utolsó shutdownok stb. Nagyon jó cucc.
-
jerry311
nagyúr
válasz
F.E.K.. #27694 üzenetére
Nem akarok extra dolgokat naplozni a Windowshoz kepest. Tehat eleg az, ami abban van.
Viszont ezeket ossze kell szedni egy riportba, amit majd az ugyfel jol nem olvas el, de ettol fuggetlenul meg kell kuldeni neki.
Viszont nem vagyok workstation/server admin, ezert kerdem, hogy mit lenne erdemes beletenni egy ilyen riportba. Amiket emlitettem, mint a BSOD vagy Defender esemenyek csak pelda, gondolat indito. Mit lenne erdemes meg? -
jerry311
nagyúr
Hi,
Kellene egy havi heltcheck Windows 10-11-re. Ezek elszigetelt gepek (jellemzoen hajokon), amik vagy nincsenek halozaton vagy nagyon lassu. Havonta (vagy negyedevente) meglatogatja egy technikus, hogy frissiteseket telepitsen es letoltse rola a navgiacios logokat. Ezt kellene kiegesziteni nehany extraval, amibol latszik, hogyan birja a gep, vagy volt-e valami esemeny.
Mit lenne erdemes ebbe beletenni? Esetleg van mar ra megoldas nem kellene ujra feltalalni a spanyolviaszt?Ilyenekre gondoltam, hogy volt-e:
BSOD
Defender esemeny
HDD/SSD allapot (SMART)Mit erdemes ebbe beletenni, vagy mivel erdemes ilyen reportot kesziteni?
(Muveletlen vagyok ebben a temaban. Az elmult 20 evet halozatokkal toltottem...)
-
anulu
félisten
válasz
Döglött Róka #27690 üzenetére
a baj az (is), h 1 gép. HA iSCSI-t megoldom migra után, csak azt nem tudom, hogy a LUN-ok hogyan fogják túlélni, illetve az új gépre hogyan tudok úgy ráconnectelni, hogy nem valami random drive-nak találja meg.
maga a solution működik.
-
anulu
félisten
kicsit érthetőbben:
adott egy Windows 2016 iSCSI server, rajta kb 30 iSCSI LUN. standalone gép, nem egy életbiztosítás... erről akarnám átrakni egy új, 2022-es vasra. failover clusterek kapcsolódnak rá, nem kéne azt az oldalt is konfigurálgatni...
előre is köszi, ha valakinek van ötlete
-
anulu
félisten
Windows iSCSI serverek lun mozgatása mennyire bajos?
asott egy régi gép, amiről el kéne hozni, de úgy, hogy a cluster az új helyen is megtalálja...
-
válasz
Rinocerosz #27686 üzenetére
Eaton-ből van ilyen lapos téglatest alakú, találsz olcsóbbat, meg olyat is, ami zárt burkolatú, így piszkosabb rackbe is mehet. Sőt, van olyan is, ami tisztán színuszos, ha kell. Évek óta használok ilyenből nem egy darabot, egész jól bírják.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
lsebestyen #27685 üzenetére
Igazából ha nincs nagy elvárás akkor szerintem egy TP-Link switch megfelelő lehet... egy 24 portos mondjuk.
A patch panel inkább az esztétikát szolgálná, ártani nem árthat. Igazából ha van pénz akkor szerintem mehet.
Persze a legfontosabb, hogy újra kell kötni a kábeleket. Én mostanában "pass through" rj45 csatikat használok mert így elég stabilak a kábelek.(a vezetékek átmennek a csatlakozón így tuti érintkezni fognak) + olyan krimpelő kell aminek kés van a végén.
Szünetmentes az nem árthat, viszont az engem is érdekelne, hogy ilyen kisebb rack szekrényekbe melyik márkát/típust éri megvenni. -
lsebestyen
addikt
Sziasztok!
Elnézést ha rossz helyre írok, a következő a helyzet egy 20 fős irodában: RACK szekrény ocsmányul néz ki, régi benne a hardver is, rendbe kéne szedni. Legnagyobb baj a kábelezéssel van, mert a switchbe ész nélkül lettek bedugdosva, szinte mindegyik kábel feszül. Elég kicsit hozzáérni az egyik kábelhez, 5 munkaállomáson elmegy az internet. A vélemények megoszlanak az irodában: van aki azt mondja, hogy használjunk patch panel(eke)t, amibe az álmennyezetből jövő kábeleket bedugjuk, majd onnan patch kábelekkel mehet bele az új switch(ek)be. Én nem igazán vágom a témát, de szerintem erre fölösleges a patch panel, mivel a kábeleket egyszer bedugjuk a switchbe, azokhoz senki nem fog nyúlni többet, nincs olyan scenario, hogy egyik kábelt át kellene dugni másik portba/switchbe (ha esetleg kettő 24 portos switch lenne). Szerintem inkább újra kéne kábelrendezni, krimpleni, új csatlakozókkal ellátni a meglévő kábeleket.
Melyik topikba menjek ezzel?
Szeretnék amúgy ajánlást kérni switchre is, inkább a megbízhatóság lenne a szempont, mint inkább az árérzékenység. Illetve gondolom(?) illene betenni szünetmentes tápegységet, ventit is, meg ami még nem jut eszembe/nem értek hozzá.
-
anulu
félisten
Outlook (M365) kliens bajom van, hátha valakinek van ötlete.
adottak a usereink, lokáció specifikus mail domain végződéssel, viszont mindegyiküknek van .com-os is. amikor kreálnak egy levelet, ki is tudják választani az aliast, hogy arról menjen ki.
a kérdés az, hogy van-e valami beállítás vagy addon, amivel ezt automatikusan meg lehet tenni, hogy ha valaki mindig a .com-ról küldene?
primarysmtpaddress módosítás nem játszikty!
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Gargouille #27681 üzenetére
Oh.. na, hát ilyet se csináltam még
ennek akkor erősen utána kell olvasni. Nem zárkóznék én el attól se ha újat kéne csinálni csak ügye a domain név az jó lenne mert az mutat igazán a cégre.
AiRLAC
addikt
Jó modnjuk igazad van négül is 6000ft ki lehet adni évente egyszerinkább a többihez mérten sokaltam.
Lehet ezzel is bepróbálkozok és majd kiderül. -
válasz
Rinocerosz #27680 üzenetére
"Én úgy látom, hogy a Googlenél a domain elég drága lenne talán 12 euro/év? "
Hát ez azért nem annyira drága - főleg egy cégnek. -
Gargouille
őstag
válasz
Rinocerosz #27680 üzenetére
"Most elméletben a .hu domain-t megtartom és fizetjük tovább akkor azt a domain én használhatom egy Google Workspace létrehozásánál ügye?"
Igen. Technikailag ez úgy néz ki nagy vonalakban, hogy magát a domain-t megtartod a jelenlegi szolgáltatónál, azzal nem kell csinálnod semmit. Előfizetsz Google worspace-re vagy M365-re, ott lesz egy admin felületed, ahol a saját domain nevedet fel tudod venni.
Ehhez majd azt fogja kérni, hogy a tárhelyszolgáltatódnál lévő domain-ed-hez vegyél fel DNS rekordokat, ezzel visszaigazolva, hogy valóban te kezeled azt a domain-t, ezt leellenőrzi utána.
Majd ha mindez stimmel, akkor felveszed az email fiókokat (természetesen a saját domain-eddel végződően) és utána szépen átírod a DNS-ben az MX rekordot, hogy a Google vagy az M365 mail szerverére mutasson. Innentől fogva az emailek már a Google/M365 postafiókba fognak érkezni.
Most itt nagyon leegyszerűsítve írtam le a folyamatot, van még jó pár apróság (SPF, DKIM, DMARC, Outlook-ba új postafiókok felvétele stb.) de így kell elképzelni nagy vonalakban.
A lényeg, hogy nem kell átvinned máshová magát a domain-t. -
Rinocerosz
őstag
válasz
Gargouille #27679 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget most is tanultam új dologot
.
Sikerült végül kideríteni a leírás alapján, hogy hol lehet a domain és a webtárhely.
[Hureg] - gondolom innen van a domain. Regisztrátor URL-nel ezt írja
[Habana Online Marketing] - gondolom ez meg a webtárhely.
Ezek alapján már meg lehet érdeklődni, hogy mi a helyzet.Most elméletben a .hu domain-t megtartom és fizetjük tovább akkor azt a domain én használhatom egy Google Workspace létrehozásánál ügye? (Ha jól értettem amit irtál
).
Én úgy látom, hogy a Googlenél a domain elég drága lenne talán 12 euro/év? Akkor már azt érdemesebb máshol megkötni és akkor egy Google Business Starter csomag elég jó lenne ahogy nézem.
Az Outlookot se kellene nekik használni és még ott van a 30gb tárhely ami több mint elegendő. -
Gargouille
őstag
válasz
Rinocerosz #27678 üzenetére
"IMAP - sajnos nehezíti a dolgot, hogy nem tudni hol lett megkötve a tárhely mert aki csinálta már nincs köztünk."
Ezt könnyen kiderítheted, a www.domain.hu -n megnézed a domain nyilvános adatait, ott látni fogod ki a regisztrátor, mik a névszerverek, illetve például a NirSoft-nak a kis DnsDataView programjával meg a DNS rekordjai megnézed, ott az MX rekord alapján már látod, hogy hol a mail szerver.
Ha ez megvan, akkor már tudod, hogy hol is van a levelezés, szinte minden szolgáltatónál van valamilyen webmail felület, a bejelentkezési adatokat ismered a postafiókhoz (legalábbis gondolom, hogy ha az IMAP-ot be tudtad állítani, akkor tudod a jelszavakat), belépsz az egyik ilyen fiókba és kívülről küldesz egy teszt email-t rá. Ha a webmail felületen sem látod, akkor szerver oldalon van a probléma, akkor például reklamálsz a szolgáltatónál.
Az üzleti Gmail (Workspace) is tökéletes megoldás amúgy, vagy egy M365 is, bármelyiknél tudod a saját domain-edet is használni.
-
Rinocerosz
őstag
válasz
Gargouille #27677 üzenetére
IMAP - sajnos nehezíti a dolgot, hogy nem tudni hol lett megkötve a tárhely mert aki csinálta már nincs köztünk.
Office 2021 verzió van feltéve
Esetből pedig az internet security.
Érdekesnek tartom, hogy x időben nem érkezik email, majd eltelik egy pár perc és utána újra rendesen jönnek. Internet hibára nem gondolnék mert a hiba közben minden weboldal szépen bejön.Közben ránéztem a telefonra és én úgy láttam ott se jönnek az emailek csak be van állítva egy másik fiók és ezért tűnhet úgy.
Erős a gyanúm, hogy a tárhely lehet a ludas... szerintem érdemes lenne inkább egy google businesst használniuk. Úgy rémlik te ajánlottad még régebben. Egy sima gmail is megtenné egyébként nekik mert elegendő lenne, csak hát a brand miatt jobban mutat az tény. Akkor Outlookot se kéne használni... az is előny lenne.
Csak hát ki kéne zárni, hogy most ténylegesen mi lehet a gond. -
Gargouille
őstag
válasz
Rinocerosz #27676 üzenetére
Milyen email fiókokról van szó? POP3, IMAP stb.?
-
Rinocerosz
őstag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy kis cég ahol Outlookot használnak.
Sajnos folytonos probléma, hogy az emailek nem érkeznek meg. Gondolkodtam, hogy a webtárhely hiba lehet, de ügye a telefonokra megérkezik az email rendesen.
Neten már kutakodtam régebben is, de akkor úgy ahogy megjavult azoktól amiket kipróbáltam. Viszont most megint nem jönnek az emailek rendesen.
Van valami öteletetk, hogy miket lenne érdemes megnézni.
Esetleg az Eset vírusirtó okothat ilyen hibát? Régebben egy céges számlázó programmal is ez volt a baj, hogy hozzá kellett adni a kivételekhez mert addig nem műkődött rendesen. -
Döglött Róka
veterán
-
-
válasz
Flowtation #27671 üzenetére
Azt mondjuk én is alaposan körbeszaglásznám... meg beszélnék a főnökkel, de úgy, hogy nyoma is maradjon (email)
-
válasz
Flowtation #27669 üzenetére
Mi is vettünk már olyan kis progit weben, amit máshol nem találtunk. Számla jött, könyvelés nem nyavajgott miatta (bankkártyás fizetés volt).
-
Flowtation
őstag
válasz
bogabi #27668 üzenetére
Az acronist szeretnénk beszerezni, nekik van konkrétan webshopjuk az oldalukon, tehát ott ki tudom választani a megfelelő elemeket. A kezünk nincs ennyire megkötve, igazgatói jóváhagyás kell az összeg miatt, de ennyi. Gondolom számlát kapunk, uh nem tudom mi akadálya lehet. De nyilván csak a teljes jogszerű eljárás az elfogadható.
#27667Timer
Köszi, megnéztem, a fenti szoftvert is be tudják szerezni? -
válasz
Flowtation #27666 üzenetére
Erre nem lehet itt ennyi infó alapján választ adni. Mi a céges politika ez ügyben? Előír valamit a tulaj, vagy szabad kezetek van? Ha szabad kéz van, akkor miért ne? Arra kell figyelni, hogy normális helyről vedd a SW-t (jogtisztaság).
-
válasz
Flowtation #27666 üzenetére
Törölhető, megírtam privátban.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Külföldi anyacég magyar telephelyeként vásárolhatunk webshopból szoftvert vagy mindenképp kell disztribútor ehhez? Már kicsit kezd tele lenni a tö.öm az itthoni cégekkel, nem jutunk egyről a kettőre, amit csinálnak, azt is rosszul...
Szóval ez járható út? -
Sziasztok! A cégünknél szeretnék mobileszközökre bevezetni az InTune-t. Van tapasztalatotok vele? Esetleg valami jóféle magyar leírás elérhető valahol? Köszönöm!
-
válasz
MasterDeeJay #27663 üzenetére
"Elsőnek kibannoltak twiterről spamelés miatt. "
Ja tényleg, írtad is ezt, csak volt egy kis rövidzárlat nálam. Talán az lehet megoldás, hogy nem jegeztetsz meg session adatokat a böngészővel, de akkor ugye minden alkalommal login / logout. Venni kell mellé egy yubikey-t, vagy valami hello kompatibilis eszközt, és akkor legalább az oldalak egy részén el lehet felejteni a jelszavazást, MFA-t.
Nálam az MS fiókra szálltak rá. Minden nap próbálkozik valaki németországból, kábé ugyanabból az IP tartományból. Nem is értem, miért nem lehet ilyenkor az MS fiók alól azt mondani, hogy oké haver, akkor login csak belföldről, vagy onnan nem.
-
Elsőnek kibannoltak twiterről spamelés miatt. Akkor egyből vírusírtózás, malwarebytes (ezek után meg is veszem)... talált dolgokat de semmi nem futott. (Egy igen gyanus volt ch314a írómnak az exe-je és azt használtam is nemrég, bár nem a nod hanem a malware fogta meg)
Aztán megválltoztattam szinte mindent (kivéve ami nem lényeges vagy eleve 2 faktoros). Kidobattam gmail accos eszközöket és új jelszót genereráltam. Gép kikapcs net kihúz majd ránézek holnap. Tiszta volt minden. Pár napra rá a face írt bejelentkezést usából reggel (macről bejelentkezve!?), na akkor azt is. Steamen chatbe küldtek ki a nevemben spam linket este 11 kor. (Orosz bejelentkezés) Mindkét esetben 2 faktoros be volt kapcsolva, gép meg ki. Na akkor ott is új pass, force logout és újra 2 faktorost ki be.
Lényeg hogy steam, face hiába volt 2 faktoros ilyen esetben nem számított azaz enyhébb lett a kár, nem lopták el az accokat. Magyarán a lopott böngészőadatokkal más gépen be lehetett jelentkezni de csak korlátozott dolgokhoz fértek hozzá.
Telefonon is futtatam eset-et az sem talált semmit. Routereket is frisítettem. Dnst 1.1.1.1-ről 9.9.9.9-re raktam az jobban szűrt. (Telón az adguardos van) -
válasz
MasterDeeJay #27661 üzenetére
Elvileg kötődnie is kellene szerintem, de ennyire nem látok bele, azon a szinten, ahonnan a cookie-t lopják, ezek szerint nincs semmi külön auth vagy visszaellenőrzés, különben nem működne. Elképesztően aljas paraszt módszer ez. Az biztos, hogy ez ellen védekezni nem igazán lehet, valamelyik weboldal gyűjthette le, gondolom, a böngésző sebezhetőségét használva. Én azt szoktam tenni, hogy az érzékenyebb weboldalakra, amiknél fájna, ha hzzáférnek az adatokhoz, privát módban nyitom meg. Plusz nálam két böngésző van, az egyik a szokásos napi ügymenetre, a többi pedig a fájóbb dolgokra. Persze ez se száz százalék, ma már semmi nem az. Hogy jöttél rá, hogy csoki van?
Ajánlom a malwarebytes-ot a vírusvédelem mellé, elég sok kiegészítő eszköz van benne, ami real time képes szűrni, így kevesebb a sansz, hogy böngészés vagy alkalmazás futtatás során beszopsz valamit. Telepítőket én mindig megküldöm a virustotalban is, még akkor is, ha "elvileg" a fejlesztő oldalán tisztának kellene lennie.
-
Na biztos az lesz. Steamembe is beléptek orosz címről. Steam chatemet amivel sehol nem vagyok bejelentkezve (több éve) telespamelték. Steam guardnál nem volt az engedélyezett eszközök között, kétfaktorost sem használták. Nyilván a ketfaktoros ilyenkor nem játszik mert eleve a már login sessiont lopták el.
Persze egyből nyomtam force logoutot mindenre, majd generáltam új kulcsokat.
Lényeg hogy a böngészőmben minden cookiet ellophattak. Most így minden oldalon nekiálltam a jelszavavakat cserélni.
Tanulság: hiába a vírusírtó, a kétfaktoros, az authentikátotok ha egyszer már user szinten kimenthető a chromeból a cookie akkor el tudják lopni.
Egyetlen pozitívum hogy így a lopott cookiekkal nem tudnak jelszót válltoztatni illetve nagyon belebarmolni semmibe de annyira elég hogy spameljenek vele.
De hogyan tudnék ez ellen védekezni a jövőben?
Eddig valamiért azt hittem hogy a cookie az valamilyen szinten kötődik iphez vagy géphez. -
pistu1
tag
válasz
Rinocerosz #27658 üzenetére
Szia!
Nálam az egyik tanár tréfált meg, és átírta a jelszót, de nem estem kétségbe, ezen videó alapján elsőre sikert új jelszót kreálnom
[link]Remélem tudtam segíteni
-
Rinocerosz
őstag
Sziasztok!
Egy ismerősöm kizárta magát teljesen a win10-es gépből... természetesen az emlékeztetőkre se emlékszik.
Azt találtam ki, hogy esetleg a MediCat toolal le tudnám szedni a jelszót. Viszont ott rengeteg fajta lehetőség van. Szóval az érdekelne, hogy valaki próbálkozott már ilyen megoldással? Egyáltalán működhetnrk ezek vagy csak nagyobb kárt okoznak? -
-
válasz
MasterDeeJay #27651 üzenetére
Telefonodon esetleg valami? Lehet nem a gépről jött.
-
válasz
MasterDeeJay #27654 üzenetére
F_sza...
-
válasz
MasterDeeJay #27653 üzenetére
Reselteltem a böngészőt, futtattam többször eset online scannert, antispywaret. Keresgettem gyanús dolgokat de nem futott semmi aktívan, még amikor eset megtalálta az sem futott. (C:\program data\ random nevü exe néven találta)
Twitterben elkezdtem törölgetni a generált spam postokat de azt sem tudom mennyi van belőle, lehet több ezer. Persze akkora paraszt a twitter hogy egyszerre nem is lehet törölni, letiltani a spam forrást sem lehet, accot sem engedi, email válltozatatást sem, és még azt is írták hogy ne is regisztráljak újra..Úgyhogy most várok hogy feloldják az ideiglenes tiltást.
Most megfigyelem lesz-e valami gyanús. Az érzékeny helyeken többfaktoros hitelesítésem van, most már más jelszavakkal. -
Eset talált Trojan: Win64/Rugmi!MTB progit de nem futott még hasonló sem. Furcsa hogy a windows beépített nem fogta meg. 16-ai dátummal visszakeresem miket csináltam.
Ahogy nézem a leírását ChatGPT-t programmal jöhetett be amikkel valóban foglalkoztam. Szóval lehet megvan az eredete. Most gyalulhatom le az összes ilyet mert a fene se tudja melyik rakta fel.
Kiresetelem a chrome-ot is. -
válasz
MasterDeeJay #27651 üzenetére
Session cookie lopás, így elsőre. Jó helyen keresgélsz a böngésződ körül, lehet, hogy valamelyik telepített kiegészítőd sebezhető.
-
Valahogy a twitter accom tele lett XRP scammel és persze le is tiltoták (csak olvasásra használtam). Most nyomozok mi okozza de nem jövök rá. Google auth-al kell bejelentkezni az megváltoztattam de nem látok illetéktelen bejelentkezést és ráadásul kétlépcsős a dolog. (jelszavaim amúgy is közel 20 karakter hosszúak kisbetű, nagybetű szám, speckarakter, kivéve az érdektelen oldalakon ahol nem vásárolok és mindegy mi a nevem)
Indítottam vírusírtókat, többfélét de csak kéretlen dolgokat találtak (mailpasswiew, aktivátorok stb)
A tippem az hogy valami böngészős linkre kattinthattam és az generálta le a bejegyzéseket. Most a chrome-ot nem indítottam el, hátha abban valamelyik plugin okozza.
Rohadt mód érdekel honnan jött be ez az akármi. -
Tamy
őstag
válasz
Flowtation #27646 üzenetére
Esetleg próbáld meg közvetlen telepíteni egy gépre, megnézni, hogy úgy is lassú-e. Tehát ne központi telepítéssel, és ne a nyomtatószerverről megosztva, csak sima tcp/ip nyomtatóként.
-
Longeye
tag
válasz
Flowtation #27646 üzenetére
Szia!
A hálózati kábel/csatlakozó biztosan jó?
Nekem tömeges telepítésnél fordult elő, hogy néha, 3-4 perc helyett 8-10 percre ugrott fel a másolási idő.
Ott a kábelezéssel volt gond, mint utólag kiderült. -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Az mitől lehet szerintetek, hogy két - a nyomtatószerverre telepített és onnan megosztott - nyomtatónál az egyikre rögtön kimegy a nyomtatás míg a másikra homokórázik a gép kb 10 másodpercet? Egy epson (gyors) a másik konica (lassú), de egyszerűen nem jövök rá. Tettem már fel sima drivert, nem az universal pcl-t, állítottam, hogy RAW-ba menjen, ne LPR-be, átállítottam, hogy várja meg az utolsó oldalt is a poolba, de nincs változás. Mit nézzek még meg?
Az én nyomtatóm is konica, csak más típus, de ugyanolyan beállításokkal van mint a lassú testvére, viszont itt jó. -
pdave
aktív tag
Sziasztok!
Office 2019 H&B aktiválással kapcsolatos probléma miatt írok. Bármit csinálok, mindig az O365 login ablak ugrik fel aktiváláskor. Itt nem fogadja el a felhasználónevet (x.y@cégnév.hu), mivel az a domain nincs az O365-ben. Ezt máskor meg tudtam oldani a registry bejegyzések hozzáadásával (DWORD:ExcludeExplicitO365Endpoint 1 és/vagy EnableADAL 0), de most ezek sem segítettek. Reinstall, Office Recovery Assistant-al való törlés, minden megvolt már (egyébként új, szűz gép), de hiába. Van még valami megoldás esetleg?
-
janos666
nagyúr
Nem tudom, hogy jó topic-ban kérdezek-e. Apache2 szerverrel akadt gondom.
Már nem emlékszem, hogy állítottam be régen, de most elakadt a configurálásnál.
Előbb-utóbb leszűkítettem arra, hogy SSL és SSL_DEFAULT_VHOST paraméterek nélkül elindul, viszont akkor a certbot panaszkodik, hogy nincs SSL modul. Így elindítottam csak SSL paraméterrel, ráeresztettem a certbot-ot, és az (újra)telepítette a tanúsítványokat (Let's Encrypt).
Most tulajdonképp fut, és HTTPS-el be tudom tölteni az oldalt Chrome-ban anélkül, hogy az bármire panaszkodna (mevan a Goggle-ös file a szerveren, mert anélkül sikítozna).
Viszont ha visszarakom az SSL_DEFAULT_VHOST paramétert is, akkor ismét nem indul el az Apache.
Google-el addig jutottam, hogy a SSL_DEFAULT_VHOST a server.crt miatt nem működik. Megnéztem, és a 4 file, ami a mappájában van, az 2015-ös. Azt szerintem nem én generáltam, hanem az Apache-al jött. Próbáltam megadni ServerName-nek a localhost-ot, de nem nyert, csak az ezt érintő hibaüzenet tűnt el, de ez maradt:server certificate does NOT include an ID which matches the server name
Kell nekem az a SSL_DEFAULT_VHOST? Vagy hogy tudok új certificate-et generálni? Azt nem a certbot-nak kéne intéznie? Csak ugye gondolom akkor intézné, ha ezzel a paraméterrel indítanám az apache-t, csak hogy akkor nem indul el, így a certbot sem tudja elindítani, hogy telepítsen bármit... -
fkenny
senior tag
Ilyen elosztású RACK-be szerelhető gépházat keresek, ahol a RACK fül felőli oldalon vannak az IO kivezetések, 2-3u magas, nem túl mély. Ismertek ilyen gépházakat amit EU-n belül be lehet szerezni?
Segítségetek köszönöm! -
Teams Telefon csomagokban otthon van valaki? Ügyfél érdeklődött, hogy van-e rá lehetőség, és úgy látom az MS cikke szerint, hogy talán támogatott az országunk is, de őszintén szólva én nulla forgalmazót, vagy konkrét árat találtam. A cél az lenne hogy a lakossági előfizetések mintájára legyen mondjuk 60 perc ingyen nemzetközi hívás a csomagban. Amit én találtam Teams Call Plan ismertetőt, ott csak a legnagyobb csomagban van egyáltalán nemzetközi hívás lehetősége, ráadásul úgy fest, hogy itthon ez nem is érhető el, de biztosat kellene mondanom.
https://learn.microsoft.com/en-us/microsoftteams/phone-reference/plan-availability/availability-in-hungary
https://www.microsoft.com/hu-hu/microsoft-teams/microsoft-teams-phone#heading-oc4df0
Egyébként nem az volt régen, hogy a business basic / standard (akkor még alapverzió és prémium verzió talán) tartalmazott 60 perc skype-ot? Most ennek nyomát sem látom már, de gondolom, az egész skype kivezetésével tovatűnt ez is. Business Basic és Standard verzió mellé kéne valami, a nagyvállalati licencelés nem játszik.
-
Több helyen is szembejött, de alán ez az alap cikk:
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/teamviewer-abused-to-breach-networks-in-new-ransomware-attacks/
Természetesen a TV szerint nem zeroday van a háttérben, hanem password reuse, de néhány évvel ezelőtt ugyanezt kamuzták be, és akkor sok olyan kommentet lehetett olvasni, hogy nem hogy egyéni jelszó volt, hanem még MFA is, és mégis felnyomták a szoftveren keresztül a hosztokat. Nem lepődnék meg, ha most is arról lenne szó, hogy belsős munka, vagy hanyag kód segíti a támadók munkáját. Őszintén szólva nekem már régen elveszett a bizalmam ebben a termékben, csak nem biztos, hogy van nála jobb a piacon. Eddig az anydesk ugye rendben volt, na de épp tegnap robbant a hír:
https://www.bleepingcomputer.com/news/security/anydesk-says-hackers-breached-its-production-servers-reset-passwords/
A VNC alapú megoldásokról meg már évek óta tudható, hogy nagyrészük sajtreszelő szintű, szóval nem tudom, mit lehetne céges szinten a VPN + RDP kombó helyett használni úgy, hogy nyugodtan aludjak.
-
tjsz
senior tag
-
válasz
bogabi #27633 üzenetére
Igen, ha üzletszerűen használod, akkor nem nagy pénz érte, de én például mindkettőt csak kábé 10-20 gépes flotta 1-1 tagjának elérésére használnám, havonta héhányszor. Erre nincs rentábilis ajánlatuk, olyan 5 ezerig látnám értelmét személy szerint. És már erre a minimális használatra is sírt a teamviewer, és ha igaz, akkor mostantól az anydesk is fog. Mondjuk most, hogy pár hete a teamviwer felhasználókat kezdték el felnyomni, az anydesk pedig tegnap beszélt saját törésről, nagyjából egy forintot nem érdemelnek. Mert gondolom, pénzt nem adnak majd vissza senkinek, aki miattuk szopta be, és igazából azzal se nagyon érnének el semmit a felhasználók, ha ransomware-t tolnak a rendszerükbe a távelérés által.
-
válasz
bogabi #27626 üzenetére
Az egyáltalán nem baj! Szinte minden szoftverem fizetős, van havidíjas is, nálam ezer éve nem téma már a warez. Azzal van a gond, hogy a licenc politika miatt az alap licenc is drága TV/AnyDesk vonalon, ráadásul hiába van licenced teamviewerre, ha az újabb verziókra már nem tudsz csatlakozni, és mostmár lifetime licenc sincs jó ideje.
-
seger
addikt
válasz
Döglött Róka #27614 üzenetére
Mert ha be kell segíteni, akkor nem látja mit csinálok
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Gargouille #27621 üzenetére
Akkor jó...
-
Gargouille
őstag
válasz
Döglött Róka #27619 üzenetére
"Szerintem meg haladni kell a korral."
Ebben egyetértek veled. Csak abban van köztünk különbség, hogy mit értünk "haladás" alatt.
"Es a korulmenyek ismerete nelkul allitottam, hogy a mapped drive archaikus."
Ez lehet, csak te egy konkrét esetre reagáltál. Ugyanis én egy konkrét esetről írtam, hogy az adott cégnél nem volt műszaki érv mellette. Ha esetleg nem érthető így, akkor ez azt jelenti, hogy abban a környezetben, abban a use case-ben tökéletesen működött a NAS-al a rendszer (amúgy egy korszerű környezetet képzelj el), semmilyen szakmai érv nem indokolta, hogy változtassanak rajta, a felhasználók is elégedettek voltak vele, nem volt hátránya és hiányossága sem."Es a korulmenyek ismerete nelkul allitottam, hogy a mapped drive archaikus. Ha egy szervezet szereti hosszutavon labonloni magat, akkor hajra."
Példánál maradva ők most épp azzal "lőtték lábon" magukat, hogy felhőbe mentek. Azon túl, hogy csak felesleges plusz költségeik lettek, igazából semmit nem nyertek vele, csak körülményesebb lett a rendszerük. Amiért a felhő előnyös lehet, arra pont nincs szükségük, amire viszont szükségük van, arra meg pont nem a Sharepoint a jó megoldás.
A felcsatolt mappákat nem tudják elengedni, mert vannak olyan 3rdparty eszközök és szoftverek, amik miatt megkerülhetetlen nekik. Szóval ezt is mindig helyzete válogatja, hogy mivel "lövöd épp lábon" magad. Semmit sem szabad ész nélkül erőltetni, a haladást sem.
Akkor van értelme "fejleszteni", ha attól valóban fejlődsz, amikor nyersz vele, tehát hatékonyabb, gyorsabb, biztonságosabb, stabilabb stb. lesz tőle a rendszer. Ha nem nyersz vele semmit, sőt még visszalépés is, akkor semmilyen érv nem szól mellette.
"Az utolso mondatod meg ott van elcseszve, hogy az MS pont az enterprise igenyekhez igazodik. Csak nem a kicsikhez ahol az adminok keptelenek bevezetni uj dolgokat."
A valóságban vannak kis és nagy vállalatok is, mindegyik a maga igényeivel és lehetőségeivel. Mivel üzemeltetünk multiknak is, meg KKV-knak is, látjuk mind a két oldalt.
-
tjsz
senior tag
Ezen linken ezt találtam:
"Please understand that in order to continue offering our solution free of charge to personal users, we need to detect professional use through regular monitoring."
Vagyis, figyelni fogják azt, hogy ki mennyit használja az Anydesk-t. Gondolom, majd valahogy korlátozzák is, ha valaki "professional" szinten akarja használni. Mint a Teamviewer-ben.
-
Döglött Róka
veterán
válasz
Gargouille #27615 üzenetére
Szerintem meg haladni kell a korral. Ha ezt a hozzaallast kovetnenk az ITban, akkor sharepoint se lenne.
Es a korulmenyek ismerete nelkul allitottam, hogy a mapped drive archaikus. Ha egy szervezet szereti hosszutavon labonloni magat, akkor hajra.
Az utolso mondatod meg ott van elcseszve, hogy az MS pont az enterprise igenyekhez igazodik. Csak nem a kicsikhez ahol az adminok keptelenek bevezetni uj dolgokat.
De persze, nem tudom az igenyeket
-
Szakbarbár
aktív tag
Sziasztok!
Ti találkoztatok már olyan jelenséggel, hogy a Win 10-ben ki van kapcsolva a System restore, de ettől függetlenül valamiért megtölti a rendelkezésre álló tárhelyet?
Próbáltam listázni a meglévő visszaállítási pontokat, de nem adott vissza egyet sem a rendszer, ellenben a helykihasználtságnál írta, hogy 92 GB-ot elfoglalt a 235-ból. Először valamelyik Dell bloatware-re gyanakodtam, de a Support Assist csak maximum 15 vagy 20 GB-ot foglalhat. Legalább egy tucat ilyen géppel találkoztam már. Ideiglenes megoldásnak annyit csinálok, hogy visszaveszem a felhasználható helyet. -
válasz
Gargouille #27615 üzenetére
Egyébként Document Library-t, vagy szimpla foldereket érdemes használni? Elolvastam egy raklap anyagot, de továbbra sem látom, milyen előnye lenne az előbbinek az utóbbival szemben kisvállalati környezetben. Jogosultságkiosztás szofisztikáltabb esetleg?
tjsz: na, látom ők is a TV útjára lépnek a suttyósodásban. Meglévő TV licencet épp AnyDeskre gondoltam cserélni, de ezek szerint ez sem lesz olcsóbb...
-
Gargouille
őstag
válasz
Döglött Róka #27605 üzenetére
"De szol, mivel a mapped drive egy eleg archaikus es nehezkesen managelheto dolog."
Sajnos nem ismered a körülményeket, enélkül meg ezt így kijelenteni - meg ne bántódj - butaság. Ez egy rozsdamentes acéltermékek gyártásával foglalkozó cég, nem csak office felhasználás van, hanem egyéb dolgok is, amik a felcsatolt hálózati meghajtóra épülnek, itt ez korántsem ilyen egyszerű kérdés.
"Sharepoint online+onedrive+teams egyutt kb mindenre is eleg, csak el kell engedni fejben a mapped driveot vegleg."
Te nyugodtan elengedheted, de sokaknak ez kényelmetlen, esetleg baromi lassú (és ezáltal hatékonytalan) is lehet vagy akár használhatatlan ha van már egy kialakult workflow, ami meg más megoldásra épül. A jó megközelítés az lenne, hogy mind a kettő rendelkezésre álljon és mindenki a maga preferenciái szerint tudja használni.
Én azt az elvet vallom IT-sként, hogy alapvetően informatika van az emberért és nem fordítva. -
Longeye
tag
Sejtettem, hogy nem valami "eccerű" dologra gondoltál, ezért is kérdeztem.
Nem próbáltam, de szerintem a Veyon nem tud ilyet.
Szerintem a munkaállomáson telepítve kell lennie a nyomtató driver-ének ehhez.Egyszer hozott egy kolléganőm otthoni nyomtatót, aminek már nem készítettek Win10 alá driver-t, de szerette volna még használni. Pontos típusra nem emlékszem, de valamilyen Canon volt.
Megszületett a nagy ötlet! Virtuális gépre felhúzok egy Linux-ot, arra Cups driver (mert az volt hozzá) és hajrá!
Nem jött össze, kellett volna a Win10-hez mindenképpen a nyomtató drivere. Persze, lehet, hogy csak én voltam hozzá buta és ügyetlen, de nem találtam erre megoldást.Csak ötletként: PDF-ben kinyomtatni megosztott mappába, onnan meg kézzel kinyomtatni a gépeden.
Persze, ez nem túl elegáns, viszont macerás.Egy használható megoldás engem is érdekelne!
-
seger
addikt
válasz
Rinocerosz #27610 üzenetére
Kipróbáltam, nem tudja. Rust desk... Teszek vele is egy próbát
-
Rinocerosz
őstag
Igen úgy már más, mert ezt csak akkor tudnád megcsinálni ha a távoli gépről átmásolod a te gépedre. Legalább is én szerintem a Veyon ilyet nem tud. Esetleg holnap ki próbálhatom.
Talán a RustDesk lenne ingyenes alternatíva, de azt ki kéne próbálni, hogy tudja e amit te akarsz meg ügye az self hosted.
-
seger
addikt
válasz
Longeye #27607 üzenetére
A lényeg az lenne, hogy rá tudjak csatlakozni a gépre. És csatlakozáskor (mint pl windows RDP, vagy anydesk) átvigye az én saját nyomtatómat. Ha ott egy doksit ki kell nyomtatni, akkor az én irodámban lévő nyomtatóra tudjam nyomtatni. Tudom, megoszthatnám a nyomtatómat, és a másik gépre, gépekre telepíthetném, de ezt nem szeretném.
-
Longeye
tag
Ez esetleg: https://veyon.io/en/ ?
A nyomtatót nem értem, pontosan hogyan gondolod.
-
seger
addikt
Tudnátok ajánlani olyan programot, ami távelérés belső hálózaton? Adott egy épület, ahol több terem van. Átlag 5-6 pc van minden teremben. Azonos hálózatban.
El kellene érnem ezeket a gépeket úgy ,hogy Nyomtató is használva lenne. Anydesk használtam, de fizetős lesz. Valami ilyenre lenne szükségem, de nem kell, hogy neten bárhonnan elérhető legyen. Windows távoli asztal kizárva.
Lenne ötlet? -
Döglött Róka
veterán
válasz
Gargouille #27604 üzenetére
De szol, mivel a mapped drive egy eleg archaikus es nehezkesen managelheto dolog. Sharepoint online+onedrive+teams egyutt kb mindenre is eleg, csak el kell engedni fejben a mapped driveot vegleg.
-
kraftxld
Topikgazda
válasz
Gargouille #27602 üzenetére
De mi az oka, hogy el kell hozni a NAS-ról?
-
Gargouille
őstag
válasz
TheSaint #27601 üzenetére
Igazából de, gondolkodtunk ilyenben is, de ez nem rajtunk múlt sajnos, a döntést végül az ügyfél hozza meg. Nyilván minden szcenáriót elé raktunk az előnyökkel, hátrányokkal együtt, aztán a saját szempontjaik szerint döntöttek.
Valahol amúgy szerintem kicsit kiábrándító, hogy ott tartunk, hogy 3rd party szolgáltatás kell, hogy komfortosan használj egy eleve a másik szolgáltatásodat, amire előfizettél, miközben technikailag simán megoldható lenne, hogy ne így legyen, csak mindenki próbálja a saját elképzelését erőltetni és "nevelni a user"-t, ahelyett, hogy kiszolgálná az igényeit. A konkrét esetnél maradva én valahol megértem, hogy a felhasználók már évtizedek alatt megszokták a felcsatolt meghajtó használatát, erre rendezkedtek be, ezt értik, erre építettek egy csomó saját megoldásukat és nehezen fogadják el, hogy ha ez 20 éve jól működik, most mi az igazi akadálya, hogy nem lehet? Mert azt látják, hogy nem technikai akadálya van ténylegesen, hanem csak valaki "önkényesen" eldöntötte, hogy holnaptól máshogy kell, mert csak...
-
TheSaint
aktív tag
válasz
Gargouille #27597 üzenetére
Harmadik feles megoldásban nem gondolkoztatok? Pl: [link]
A kérdező feladatára szerintem egyértelműen a sharepoint a válasz, annak minden nyűgjével sajnos, illetve nem tudom ki hogy látja, de a google workspace talán erre ideálisabb és olcsóbb megoldás is?? (de nem akarok hitvitát indítani természetesen)
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Könyvajánló
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Akvarisztika
- Formula-1
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Lian Li HydroShift II 360 LCD /FANLESS/ GHS2LCD36W (593931)
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Surface Laptop 4 Touch 13.5 Retina Ryzen7 4980U 4.4Ghz 16GB 512GB Radeon RX Vega8 Win11 Pro Garancia
- Apple iPhone 12 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával