Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Őszre feketét ölt a THEC64 Mini
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- TCL LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Ideapad 3 15IML05 - höz keresek RAM-ot bővítés céljából, mert win11 alatt kevés a 4gb.
Ilyen anyagot találtam hozzá [link] a Pentium gold van.
8gb - os mozdult néztem, de ha jól értem, lehet jobban járnék 4gb-vel és akkor dual channel valószínűleg menne?Szerk. :
Ezt néztem egyébként 4 v. 8 GB-os változatban: CRUCIAL 4GB Notebook DDR4 2400MHz CL17 CT4G4SFS824A -
zebra_hun
veterán
válasz
Man0gatya #60694 üzenetére
Akkor meg mind a négy egyforma.
Lehet még ránéznék Thaiphoon Burner-rel, az ad részletes infókat.
Ha kettőt meg akarsz tartani, beteszed és gond nélkül átvált dual ch-re, akkor nem lesz velük probléma.
Nekem minden modulom sorszámozott volt eddig.
Kicsit rossz minőség, itt látszik azért:
-
N_A_S
veterán
Sziasztok! Ebbe a G.Skillbe milyen chip lehet: F4-4400C19D-32GTZR ?
-
Man0gatya
aktív tag
sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy vettem két egyforma kittet és az egyik modul hibás és összekeveredtek a kittek hogyan tudom megnézni melyik memória modul melyik kitthez tartozik?
-
törölt tag
Én így csinálom:
- húzott RAM stabilitásának tesztelése: TM5 +extreme@anta777.cfg
- memóriamodul fizikai hibáinak felderítése: MemTest86 -
zebra_hun
veterán
válasz
gregory91 #60686 üzenetére
Ez így már nem állja meg a helyét, Fudinak igaza van. Én ráadásul kombinálom is, ha elkészül egy új profil, többféle tesztet eresztek rá. Sokkal jobban tesztelnek ezek, mint a biosba integrált memtest86.
Mindenki azzal ellenőrzi amivel akarja, én nem erőltetek senkire semmit, de azok az elavult dolgok nem találnak hibát, míg egy TM5 extreme, absolut, GSat, vagy akár Aida igen.
Ez inkább jótanács, nem erőszak. -
gregory91
senior tag
válasz
fudi2002 #60685 üzenetére
Memtest-hez hasonló programok esetében nem véletlen hogy bootként indulnak.Az ilyen operációs rendszerben futtatható (memteszter) programok szépek, mutatósak, csak éppen nem pontosak(a rendszer által használt memóriát nem tudja rendesen "letesztelni").Szóval ha lenne belőle bootként indítható(bináris) verziója...
-
-
Sziasztok.
Jelenleg 2x4 giga ram van a gépemben, most vettem hozzá még 2x4-et (tehát 4x4 giga DDR3 lesz benne).
Van valami ram tesztelő app, ami ellenőrzi, hogy megfelelően dolgoznak-e együtt?
A topik kereső a memtest86-ot dobta ki. -
angyalpc2
aktív tag
Bővíteni akarok memóriát..i5 8500 +asus H370M
2x8GB DDR4 2666 CL16 -ről -> 32GB
lehetőségek:
1. pluszba 2x8GB
2. 2x16GB (nehezebb beszerezni és el kéne adni a 2x8-at is)Van különbség sebességben? Ugye alap hogy dual CH, de így 4 modullal mit okoz?
Fogyasztás nyilván növekszik ...kb mennyi 1-2W/ modul?
Ilyen témára nem találtam tesztet.Melyiket válasszam?
-
ChRiS_RS
aktív tag
válasz
BB9000 #60679 üzenetére
Köszi. Sajnos annyira le van butítva a BIOS-ban a beállítások lehetősége, hogy ott semmit nem tudok változtatni ezzel kapcsolatban. A HWinfo szerint duálban megy a két modul, de én ebből semmi pozitívat nem vettem észre. Más gép esetében ilyenkor könnyen tapasztalható volt a gyorsulás mértéke.
-
BB9000
senior tag
válasz
ChRiS_RS #60676 üzenetére
Okozhat meglepetéseket, ha különböző időzítésű RAM modulokat használsz ugyanabban a gépben. Ha beteszed őket egymás mellé ugyanabba a lapba, akkor a memóriavezérlő meg fogja próbálni a lassabbhoz tartozó beállításokkal működtetni mindkettőt. Ha szerencséd van, akkor kapásból mennek együtt. Ha nincs, akkor próbálgatni kell az időzítéseket.
Fentiek tudatában, ha van lehetőség cserére, akkor inkább cseréld azonosra. -
ChRiS_RS
aktív tag
Sziasztok,
remélem hó helyre írok. Egy gyors kérdésem lenne:
okozhat-e lassulást egy eltérő időzítésű SO-DIMM modul, az egyik 8GB DDR4-2400 (CL17) a másik 8GB DDR4-2400 (CL16) -
BB9000
senior tag
válasz
Nixon18 #60663 üzenetére
Szia,
Ha jól láttam eddig senki nem ugrott rá a kérdésedre és nem kaptál választ rá.
Javaslom, hogy a memóriahiba kizárása érdekében futtasd a Memtest86-ot! Ha két-három teljes teszt-ciklus lemegy hiba nélkül, akkor mondhatod, hogy a RAM-okkal és a beállításaikkal minden rendben.
Ekkor jöhet az op. rendszer konfigurációs hibáinak kiszűrése. -
Nortonor
tag
Sziasztok, az alábbi problémával küzdök.
Adott egy Asus H110M-A/M.2 alaplap 2 memória slottal, mellé pedig lett véve kit-ben, két darab 8 GB-os CORSAIR Vengeance LPX DDR4 2400MHz amit egyébként le is csekkoltam az Asus support oldalán és a támogatott memóriák közt szerepel. Ha mindkét ram a helyén, a gép indul, de még a BIOS sem tölt be, kép, illetve egér/bill zéró. Ha az egyik ramot kiveszem - mindegy melyik slotból - akkor problémamentesen indul a gép. Próbálkoztam a BIOS-ban az XMP profil betöltésével, de ebben az esetben is fennál a nem indulás jelensége, akármelyik slotban akármelyik modullal tökéletesen indul, ha egyedül van, ahogy mindkét ramot bepattintom a helyére akkor a fenti jelenség jön elő újra. A BIOS up to date. -
Gyuri09
tag
Sziasztok!
Elnézést kérek a kérdésért előre is, azt szeretném megkérdezni hogy lehet a ramokat beállítani hogy 1T-be menjenek? csak mert bevallom sehol nem találok ilyen beállítást..... előre is köszönöm! lap: asus z490 a gaming, ramok pediglen G.SKILL 32GB Trident Z RGB DDR4 4400MHz CL19 -
Rick3D
senior tag
Elolvastam a guideot amit adtatok és többé kevésbé megértettem. Azért ez a sok rövidítés, elég száraz elsőre. Pláne ha az összes fogalmat megkell értened
-> Ram kitem
Szóval most itt tartok:
A procim topicjában azt javasolták hagyjam ezt a 16-20as dolgot amit guide ír. Szóval követtem az utasításaikat. Xmp profillal 1.55re emelve a DRAM_Voltage-t. 3800al, ezt itt nem bírta. Majd 3600al már tesztelve napok óta stabil.
Akkor most kellene a timingon lazítanom, ha jól gondolom? Hogyan folytassam a tesztelést kvázi ez a kérdésem.
Illetve, ezzel kapcsolatban ide írjak vagy inkább a procim topicjában rontsam a levegőt? -
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
A következő problémámmal kapcsolatban keresnélek titeket:
A gépem BSOD-val indul a "kmode exception not handled hibakóddal, újraindul, használható a gép, majd pár óra után kikapcsol ugyanezzel a BSOD-val. Ha bekapcsol a gép, akkor látszik BIOS-ban, AIDA-ban és a Windowsban is a 16GB RAM és használható is az AIDA stressztesztje szerint.A hardver a következő:
Alaplap: Asus Strix H270I Gaming
(CPU: i7-6700K)
RAM: Kingston HyperX Fury 16GB KIT 2400 Mhz (HX424C15FB3K2/16)Ami változott idő közben:
Kb. 1,5 éve került a gépbe egy toronyhűtő, ami miatt nem fért be az alaplapba csak egy RAM. Rendeltem egy topflow hűtőt, hogy a másik 8GB ne csak a fiókban porosodjon. Összeszereltem, bekapcsoltam és az elején említett hibajelenség fogadott.Amit eddig megtettem:
Ezt követően kipróbáltam minden lehetőséget és csak az működik hibátlanul, ami eddig volt: az a modul a B1-slotban, ami eddig is benne volt. Bármi mással próbálkoztam, hibát dobott.
Ezen kívül frissítettem minden drivert, ami ezzel kapcsolatos lehet és volt frissítés.
Nem próbáltam még sem az alaplapban másik memóriákat sem a memóriákat másik alaplapban, illetve memtest-et sem futtattam.Az eddig nem próbált dolgokon kívül van bármi egyéb tippetek?
(Van egy másik ugyanolyan ITX-gépem, kicserélgethetem a memóriákat, de a legegyszerűbb minden egyes lehetőségnél ki-be pakolgatni mindent a gépekből... Ha más nincs ez lesz a hétvégi program) -
koko52
nagyúr
válasz
Interceptor #60660 üzenetére
Van ilyen, ezért van ez a topik
. Én SSD-nél vagyok lemaradva.
-
koko52
nagyúr
válasz
Interceptor #60655 üzenetére
Mert A2-B2 az elsődleges slotod. Ezért kérdeztem milyen lapod van. 4 foglalatnál mindig a procitól távolabbi páros az elsődleges. Máris megy az XMP. Aegis minden lapban fut XMP-n.
-
Puma K
nagyúr
Ha nincs közvetlen hűtőborda a memória modulokon vagy ventilátor ami közvetlenül mozgatja a levegőt a RAM-ról akkor ne kezdj bele a tuningba.
Ha ezt megoldod akkor saját felelősségre bele kezdhetsz a tuningba és méred az előtte-utána állapotot azaz mennyire módosult az írási-olvasás és késletetés értékek, de...
... mivel nem tudod monitorozni a hőmérsékletét a moduloknak, így nem tudod hány °C-on jár éppen terhelés közben. Így könnyen problémát okozhat a magas hőmérséklet. Alapesetben egy hűtőborda nélkül RAM (még a DDR3 idejéből) gyári beállítások mellett 40-50°C körül jár terhelés közben. Persze ez függ a számítógépháztól és a benne lévő házszellőztető ventilátoroktól, de ez egy átlagosnak mondható hőmérsékleti tartomány.
Az újabb DDR4-DDR5 RAM modulok rendelkeznek beépített hőszenzorral-hőszenzorokkal (azok közül sem mindegyik) aminek az értékét pl HWiNFO-val, AIDA-val stb programokkal tudod kiolvastatni.
Továbbá a legpepecselősebb meló a RAM tuning mert amellett, hogy feszültséget kell növelni, nézni kell mekkora órajelen stabil, milyen késletetések mellett, mérni kell mennyi gyorsulást hoz MB/s-ben (AIDA memória sebességteszt) és bizony ha biztosra akarsz menni stabilitás szempontjából akkor 14 óra 30 percig kell futtatni a Memtest86-ot.
Nekem is volt olyan tuningolt memóriám ami 8-9 nap használat után okozott kék halált... mert nem teszteltem le a beállításokat... vissza állítottam a memóriákat gyári értékekre és onnantól kezdve hagytam a memória tuningot.
Mint írtam pár hozzászólással korábban én inkább a gyárilag magasabb órajelen járó memóriát és ahhoz mérten jó késleltetésű memóriát választanám és választottam a 4790K mellé az említett G.Skill memóriák képében.
-
zaja8
aktív tag
válasz
Puma K #60654 üzenetére
Esetleg még azt is megpróbálhatom hogy a jelenlegi RAM okat tuningolom?
Xmp Cl 9 1600mhz @ 1,5v emelhetem a feszt pl 1,6v-ig anélkül hogy kárt tennék a memóriákban? Mert akkor megpróbálnék 2000mhz-et ugyanezen időzítéssel. Vagy ezt engedjem el?
Még egy kérdés. Aida RAM teszt elegendő? Több óráig tartó memtestet kihagynám az életemből. -
Puma K
nagyúr
Megmondom őszintén, hogy a 4790K mellet a RAM esetén a 16-ról 32GB-ra való bővítésnek kerestem az értelmét.
Már 16 GB RAM mellett is 2015-től kezdve minden Windows telepítéskor kikapcsoltam a lapozófájlt és úgy használtam az aktuális gépemet főként játékra. Nem akartam hogy a C meghajtón lévő virtuális memóriát használja a Windows ha még RAM-ra lenne szüksége. Mivel ilyenkor azt az adattárolót tekergeti pluszban az adott folyamatok-terhelések mellett amire a Windowst telepítetted és ami a C meghajtó.
Érdekes volt, hogy 14-15 GB-nál több RAM használatot nem láttam és egyik régi-új játéknak vagy videó szerkesztésre-vágásra való programnak sem volt baja a kikapcsolt lapozófájlal. A gyakorlatban sem tapasztaltam problémát-hiányosságot-furcsaságot. Minden működött rendben úgy ahogy kell.
A 32GB-ra való bővítéskor kikapcsolt lapozófjálal futó játék, játék kliensek, Firefox több lappal és miegymás mellett is maximum 22GB-ot tudtam használatba venni. Amúgy 11-17GB között mozgott a RAM használat ha játszottam a gépen. Ha videószerkesztő programot engedtem a gépre akkor 30-31GB között használta a RAM-ot.
A 2400 MHz-ces ram a korábbi 1866 helyett csak egy plusz volt és azt a platformot akartam kimaxolni.
2018-ban én is csak videós meg adott eldugott valamilyen külföldi fórumos találatokat találtam, hogy hoz a konyhára azért a 2400 MHz-ces RAM. Persze ár-érték arányban nem feltétlen érheti meg a történet, de ha belefér akkor meg lehet lépni a cserét.
Persze tudom, hogy hivatalosan az 1600 MHz-ces RAM-okat támogatja a 4790K, de adott mértékű pluszt hozott.
Viszont a RAM esetén nem minden az órajel hanem a késleltetések is sokat számítanak.
A RAM tuningot személy szerint utálom, mert nagyon pepecselős. Egy valóban 24/7-re stabil beállítást keresni ami nem kotlik meg x nappal-héttel később hogy aztán keresd melyik program-folyamat volt az ami megfektette és aztán tudod-e reprodukálni és aztán keresheted a másik időzítést amivel stabil a szett... szóval a RAM tuning megkerülése miatt is akartam gyárilag gyorsabb memóriákat.
-
zaja8
aktív tag
-
-
törölt tag
válasz
Interceptor #60647 üzenetére
A processzor memóriavezérlője sem árt, ha tudja a 3200 MHz-et, ellenkező esetben semmi sem garantálható.
-
Puma K
nagyúr
válasz
AMD-ben annyira nem vagyok otthon, de azt tudom, hogy a Ryzen 1000 és 2000 széria kicsit kényesebb a RAM-ra.
X évvel ezelőtt 3db számítógépet raktam össze Ryzen 2600-zal és mindegyik gépbe ugyan azt a 2x 8 GB-os G.Skill 3200 MHz-ces KIT-et tettem amire a Ryzen 2000 topikban írták sokan, hogy gond nélkül működnek: berakod, XMP-t beálítod és kész meg az akkori viszonyokhoz mérten jó ár-érték mutatóval rendelkeznek.
De az is említésre került, hogy a szent írás azaz adott alaplap támogatott memóriák listája, és igen erősen ajánlott abból válogatni.
Lehet érdemes lenne az adott AMD Ryzen proci topikban megemlíteni a problémádat.
-
koko52
nagyúr
válasz
Milyen alaplapban van? Mert ha 4 foglalatod van akkor rossz helyre raktak a ramokat.
-
Puma K
nagyúr
Volt korábban 4790K-m és az utolsó ~1 évben 4x 8GB 2400 MHz-ces memóriával.
Konkrétan ebből 2db kit-et vettem:
G.SKILL TridentX DDR3-2400 CL10-12-12 1.65V 16GB (2x8GB)
XMP-vel 1,65v-ot ad neki gyárilag. Ezzel nincs semmi gond, mert ez a gyári érték.
Az RTX 2060 és a 4790K jó párosítás, de a procit érdemes lenne tuningolni feltéve ha kellő hűtési kapacitással rendelkező hűtő van rajta.
Az én korábbi 4790K-m 4700MHz-cen volt járatva 24/7-ben.
-
Interceptor
addikt
válasz
bela8814 #60644 üzenetére
Most raktam össze új gépet, ugyanezzel a problémával szembesültem én is. Nekem gskill aegis ddr4 van 16cl 3200mhz, de XMP-be rakva kékhalál bootnál.
Manuálisan ugyan még nem hangolgattam, csak auto beállítottam biosban az XMP-t aztán vissza.Ezen alapbeállításon futnak most a ramok:
Frequency: 1064.1 MHz (DDR4-2128) - Ratio 1:16
Timings: 15-15-15-36-51-2 (tCAS-tRCD-tRP-tRAS-tRC-tCR)A ramok pedig:
Slot #1 ModuleG.Skill 8192 MB (DDR4-2133) - XMP 2.0 - P/N: F4-3200C16-8GIS
Slot #2 ModuleG.Skill 8192 MB (DDR4-2133) - XMP 2.0 - P/N: F4-3200C16-8GISPuma K: Mondjuk F4-3200C16-8GIS ezt pont nem látom a támogatott gskill ramok között, akkor itt követtem el a hanyagságot, hogy nem néztem meg... Ez lehet a gond?
-
zaja8
aktív tag
Sziasztok!
Adott a következő konfig:
ASRock z87 extreme 4
I7 4790k
Corsair 2*8gb 1600mhz (ddr3)
Gtx 1060
A gép lényegében csak játékra van használva, igazából még fhd felbontásban a mai napig elegendő.
Mivel mostanság rendeződnek a VGA árak, így elgondolkodtam hogy a 1060-at cserélném 2060-ra, viszont itt már nagy valószínűséggel CPU limitbe ütköznék.
Az utóbbi napokban (éjszakás műszak előnye :D ) sokat olvasgattam hogy mit hogyan kéne, míg rábukkantam hogy ha a memóriát is cserélném 1600 helyett 2400mhz-re akkor már nincs jelen a CPU limit (YouTube tesztek).
Tudomásom szerint, 1,5v feszültség felé nem ajánlott menni, viszont a DDR3 2400 már minden bizonnyal 1,65v-ot kér.
A kérdés az lenne hogy a memória vezérlő valóban nem örülne ennek a feszültségnek, vagy ez nem így van?
Előre is köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat! -
bela8814
csendes tag
Helló van egy idegesítő gondom, van egy Aorus B550 pro lapom benne egy ryzen 5800 X proci, a memória az 3200 mhz kingston predátor cl16 2 * 16 giga, de se manuálisan se xmp profillal nem megy a memória csak 3000 mhzen a 3200 nál jön a folytonos kék halál, a bios verziót is cserélgettem az se segített, olvastam hogy van ilyen hogy nem megy azon a mhzen amin kéne. Van bárkinek is bármi 5lete?
-
RM007
addikt
válasz
lorinczbazsi #60641 üzenetére
Az időzítés fontosabb mint hogy hány Mhz. Nálam sem megy az mint amit a ram modul tud, viszont cserébe az XMP bejelölés hoz egy jó időzítést.
Egy régi táblázat.....
Szerintem nem baj ha többet tudnak a ramok, majd kihasználod jobban gépcserénél.
Nálam 1600Mhz és mégis mindenre is elég.
Közben látom benéztem a topikot, azt hittem máshová írok. -
lorinczbazsi
újonc
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy amatőr voltam és átestem a ló túloldalára?
Rakattam össze egy gépet amiben:
Alaplap: Asus Prime H670
CPU: i7-12700F
RAM: Kingston FURY Renegade 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHzBios-ban alapból 2400 Mhz-n volt, és engedélyeztem az XMP-t és utánna egyből kékhalál
Advenced módban próbálgattam XMP 1-et és XMP 2-t de 3600 Mhz-n csak kékhalál, viszont 3000 Mhz-n normálisan fut.
Az alaplap szerint bőven tudnia kellene a 3600-at, viszont a proci szerint DDR4-est csak 3200-ig engedi.
Valaki tudna segíteni, vagy engedjem el a dolgot és hiába vettem drágább Ramot? -
Amilo02
aktív tag
Üdv,
Notebookomba vettem 1db. 16GB-os RAM-ot.
Tesztelni szeretném. Memtest86-ot olvasom neten, hogy azzal lehet tesztelni.
Kérdésem az lenne, hogy a teszt végeztével mit lehet megtudni, illetve hogy mennyi idő amíg lefut a teszt? -
Werkly
őstag
Kérdésem lenne felétek, hogyha XMP-t (3200/1.350 default) bekapcsolom akkor a procinál is kell valamit állítanom a jobb "hatásfok" érdekében? Ha igen megírnátok mi az? Köszönöm!
-
mesterbence
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Első hibaként nem tudtam tullépni a boot menün, induláskor mindíg a menü jött elő és sehogyan sem lépett tovább. Ezután kivettem a ramokat a gépből és csak az egyiket raktam vissza. Így elindult a gép. Gondoltam rossz a ram ezért vettem kettő új Corsair vengeance 2x8gb 2133mhz memóriát ( CMK16gx4M2A2133C13). Betettem őket a gépbe de nem indult el a gép. Ezután szintén csak egyet tette, be és úgy elindult, majd betetettem a másikat is és megy a gép de csak egy ramot lát a gép és nem tudom miért. Bios frissítés már volt. A alaplap Asus b150 pro.
Valakinek lenne ötlete? -
Werkly
őstag
válasz
RetepNyaraB #60633 üzenetére
Immortals F.R.-nál és Days Gone-nál kilépett 1.35 XMP-n. 1.360 V minden oké úgy néz ki.
-
zebra_hun
veterán
válasz
Werkly #60632 üzenetére
1.6V-ig aktív hűtéssel mehet sokak szerint. Samu b die, egyik legjobb. 24/7-re én 1.5V-nál többet nem adnék azért.
Ha nem szeretnél piszkálódni, csak stabilnak steretnéd tudni, futtass le ram stresszelő progit, pl gsat, tm5 stb. Azok kimutatják sźepen, ha vmi nem kerek.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Werkly #60632 üzenetére
Szerinte Samu B die.
Ha nem téved, akkor az 1.36V teljesen rendben van, lapfüggően ezek 1.5V mellett is stabilak.
(15-15-15-35 az időzítés?)
Mindazonáltal ha az xmp hibázik az nem csak a ram hibája lehet, hanem (és B die esetében pláne) a lap rossz auto beállításaié. Én ott is szétnéznék a helyedben (SOC feszültség első körben), de remélem erre jön valaki aki ért is hozzá, én inkább nem kuruzsollak. -
Werkly
őstag
válasz
RetepNyaraB #60630 üzenetére
Nos ezt olvasta ki! Akkor véleményed? Köszönöm!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
Werkly #60629 üzenetére
Egyrészt magán a ramon. Némelyiken a gyártási számból látszik (én ehhez nem értek, se itt többen igen). Vagy leszeded a heatsinket. ha könnyen lejön. Másrészt a Taiphoon burner report funkciója viszonylag jó százalékkal megmondja neked. Sajnos szokott tévedni, de valami vacakra ritkán mondja, hogy világbajnok.
-
Werkly
őstag
válasz
RetepNyaraB #60628 üzenetére
És ezt hol tudom megnézni? Kösz!
-
Werkly
őstag
1.360V nem probléma a RAM-nak? XMP 3200 1.350-el random kilépkedett a játékokból. Most az 1.360-al eddig jó. Kösz a választ!
-
Benhill
senior tag
válasz
fckdup01 #60623 üzenetére
Az a szám megegyezik a biosban beállított CPU cache ratio-val.
Elméletben minél közelebb van a cache ratio a túlhajtott CPU frekvenciájához (jelenleg 5000Mhz), annál stabilabb. 1.36V kell neki biosban mindössze, és prime stabil.
Érdemi jelentősége nem tudom van-e, ha pl 4000MHz-re állítom a cache ratio-t, akkor is stabil a proci.Auto beállitás esetén ugyanannyi frekvencián fut, mint a RAM, de az nem opció mert úgy elég instabil a proci 5GHZ-en, és a RAM is hibázik a fentebbi beállításokkal.
Elég komplex a biosa ennek a lapnak, van olyan opció amiről fogalmam sincs micsoda, azok Auto-n vannak.
-
RetepNyaraB
veterán
-
fckdup01
tag
válasz
RetepNyaraB #60622 üzenetére
Attol fugg, hogy milyen jatek. Warzone nekem 18-at ker siman, Cities Skylines savetol fuggoen 20+
-
-
RetepNyaraB
veterán
Figyuzzatok, gyors alap kérdés: 16GB ram fullhd játék és bézikfelhasználás esetén rendben van manapság, nem? A 32 erős overkillnek tűnik (most az van, de cserélném és nagyon elcsúszott az árfolyam, ha 16 elég az jó volna).
Köszi -
Benhill
senior tag
Sziasztok.
Csoda Mushkin 2x16GB 3200Mhz próbálgattam nemrég, nemigazán jött be, alapbeállításokkal hibázott, plusz fesz kellett neki, 3466Mhz-en megállt a tudomány, bármit csináltam. Olvastam a ramról hogy nem nagyon megy overclock, és ez való igaz.
Visszaraktam a 4x8GB 3000MHz ballistixeket, viszonylag elég jól mennek, amíg nem találok normálisabb 2x16GB Kitet addig maradnak.
Ennyit tudtam kihozni belőlük egyetlen gondom hogy CR1-et nem tudok összehozni, illetve össze tudok, de CL16-ról emelnem kell CL19-re, akkor megy a CR1 is hibamentesen. Milyen hátrányaim vannak ha CR2-n megy?!
Alaplap: Z390 extreme4
Biosban 1.4V-t kapnak a RAMok, minden más Auto,
illetve Asrock timing optimization: disable. Real Time Memory timing: enable.Ami érdekes, hogy a ramok teszt alatt éppen csak melegek. Van ilyen lézeres hőfok mérő, mindössze 38 fokosok teszt alatt.
-
Csaby2021
tag
sziasztok azt szeretném megkérdezni hogy mért váltakozik az óra jele a memóriámnak 2666mhz ram van a gépbe de a gép max 2133mhz óra jelt támogat most meg a memóriám-nak az mhz majdnem eléri a 3300mhz nem a 2133mhz kellene fixen maradnia ?
-
RetepNyaraB
veterán
Tegnap este hülyére olvastam magam ryzen ramOC témában és első részsikereim elértem a Samu C die IC-kel. Őrület, mennyire nem skálázódik a voltra. Lapfeszültségeket lehet piszkálni, ramnál csak a timing értékekkel tudok játszani és elég válogatósnak tűnik. Egyelőre alapsebességen (3200) szűkítéssel próbálkoztam, legközelebb visszarakom alapra és nekiesünk a tempónak. Én egy mezei 3600-zal simán beérném, némi szubtiming reszelés mellett. Bizakodom :)
-
Puma K
nagyúr
válasz
John D'oh #60615 üzenetére
Hát mivel RAM-ot még életemben nem láttam műanyag tartón kívül semmi másban így papírba becsomagolhatod a modult. Ha több van akkor külön-külön, hogy ne ütődjenek egymásnak. Aztán mehet körbe bubis csomagolóanyaggal, aztán csomagolópapír és kész
Vagy papírba becsomagolod a mododulokat aztán bubis belsejű boríték, de még jobb a doboz.
-
John D'oh
aktív tag
RAM-okat mibe csomagolva erdemes megutaztatni ha nincs antisztatikus tasakom ?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Deer76 #60611 üzenetére
Ha vennél 2x16 ballistixet nézz 3200cl16 méretben. 5600xek között több volt mi bírta az if2000et, a ram pedig 4000cl16ot röhögve tud. Fhd felbontáson a min fps megugrik ettől szépen. Az pedig érezhető is. Ha 4kban játszol akkor nem lesz sok értelme. Mondjuk a vgadból ítélve nem 4k lesz.
-
Deer76
aktív tag
Sziasztok!
Jól gondolom, hogy a G.Skill Aegis DDR4 DDR4-3000 CL16-18-18-38 1.35V
16GB (2x8GB) modulokat Ryzen 5 5600X mellett sem éri meg nagyobb órajelűre cserélni?
Alaplap: Asrock B450M Pro 4 -
fudi2002
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #60608 üzenetére
Vtt-t nem kell piszkálni, azt elég jól beállítják a lapok. A főbb feszek azok a vsoc, vddg és a ram esetleg vddp, de ez utóbbi nem sok vizet zavar (kb fix 0,95v oszt annyi). Ezeket kézzel. A lenti ajánlás az egyedüli amiről én tudok amd részéről. Amúgy a túlzott vddg elég nagy melegedést okoz, felfűtve a magokat is, szóval a boostra is negatív hatása van. Persze a kevés meg instabilitást okoz, szóval meg kell találni. kb 0,95v-1,0v körül szokott lenni az optimum 2 dimm esetén.
-
RetepNyaraB
veterán
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
RVR400 #60606 üzenetére
Korábbi mérésem: [link]
Kicsit komplex dolog a ram tuning, pláne eme platformon. Azok az értékek amiket itt látok, simán abból is adódhatnak, hogy a vsoc/vddg túl sok vagy túl kevés. Szóval sajna nem elég bíbelődni a ram résszel, az imc is babrálást kíván. Sokszor a procodt is közrejátszik, célszerű megemelni 48 ohm-ra.
A képeden az is látszik, hogy a lapra bíztad a feszek állítását, nem túl jó 5let. A vsochoz képest a vddg ajánlott értéke vsoc mínusz 0.05v. Nálad a vsoc 1.0375v ehhez a 1.047v-os vddg társul aminek kb 0,9v körül lenne a helye. (minden lap ezt csinálja amit eddig láttam, sajnos...) -
fudi2002
Topikgazda
válasz
RVR400 #60601 üzenetére
Gdm nagyon sokat tud csalni. Azt hiszed, hogy stabil, pedig nem. Mikor instabillá válik a ram, a gdm visszaront pár értéket, ergo belassít. Általában a gdm stabilnak hitt beállítás.gdm offal memtesztnél összefossa magát 5 perc alatt. Bár amínnyire laz1n hagytál mindent, ez gdm offal is jó lesz. Gyakorlatilag xmp értékekkel fut, amit 1.4von az edie simán visz.
Jóval többet hoz: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kingston HyperX Renegade DDR5 6400 CL32 (6000CL30) 2X16 GB - 2033-ig gari itthon
- Eladó 8GB DDR5 SODIMM RAM memória 5600MHz és 4800Mhz (Samsung, Micron, SK hynix, stb.)
- 4GB & 8GB DDR3 Laptop RAM
- RAM - SIMM / RD / FPM / EDO / SD / DDR1-2-3 / ECC FB-R-E-P / So-DIMM SD-DDR1-2-3
- KINGSTON FURY 32GB (128GB KIT)
- Canon Selphy CP1500 Printer /// Számlával és Garanciával
- HP 200W (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm töltők + tápkábel, 928429-002
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- LG 55B3 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest