- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- Hisense LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autós kamerák
- Milyen egeret válasszak?
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tengri
senior tag
válasz arabus #59499 üzenetére
Igazából nem tudom melyik a jó és melyik a rossz, mert mind a két modul, ha csak egy van berakva rendesen működik a Giga alaplapban, de a kettő együtt sehogysem...
"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
arabus
addikt
válasz Tengri #59498 üzenetére
Igy mindjárt más csak eddig nem irtad hogy egyik jó másik nem.
Egyértelműen rossz az egyik.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Tengri
senior tag
válasz arabus #59496 üzenetére
Ma le lett próbálva egy Gigabyte X570 Aorus Ultra alaplapban:
A hiba a következő: a gép bekapcsolása után az alaplapon a memóriamodul ledje hibát jelez. Egy modul esetén minden szuper, de kettő esetén itt mindig megakad. Mindkét memória modult ha berakom a 2-4, vagy az 1-3-ba akkor hibát jelez az alaplap. Önmagában, ha csak egyet rakok bele akkor elfogadja a ramot (mind a kettő jól működik ha csak egy van bent) és elindul a rendszer, de a kettőt sehogysem akarja.
Én nem vagyok szakértő, de ha két különböző gépben is hibás (habár a hiba nem ugyan az) lehet, hogy mégiscsak a RAM lesz a ludas."Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
janaman01
addikt
Ú...köszi.hát mostanában nem nagyon vagyok benne , de ez egy laptop, nem tudom mi az a külső ODD..azt hogy tudnám használni? Illetve akkor érdemesebb lenne belerakni egybe egy 8gb ddr 3 1333mhz ramot? Mert addig kezeli a laptop...egy régi acer v3 531 i5 2520M procival
Illetve ha a fentebb emlitett módszer műkődik melyik márkár válasszam?
Vagy a meglévő adata ram mellé ha találok akkor egy ugyanolyat?
A mostani ramok amik darabonként 4gb ak, mindkettő sebessége 1333mhz[ Szerkesztve ]
/tudom hogy nincs igazam, de attól még nem tévedek/
-
arabus
addikt
válasz zebra_hun #59495 üzenetére
Semmiképp nincs félreértés,viszont amelyik memó megy akár 2100-on is az nem hibás.
Csak a bios,lap,proci stb.
A rossz memória az nem megy semennyin és az hogy két modul legyen egyszerre hibás az meg nem tudom hogy egyáltalán létezik-e.
Itt a hiba nem a memóriával volt.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
zebra_hun
veterán
válasz arabus #59493 üzenetére
Húh, remélem nincs félreértés. Engem személy szerint érdekel a dolog, belekotnyeleskedni nem akarok. ;) Remélem nincs félreértés. Tengri agyára sem akarok menni, gariztatja aztán kész. Asrock TC képet tudok csinálni segítségképpen, ha van energiája és kedve ősszehasonlítani az xmp profillal, amit nekem állít be, és amit neki. Arra gondolok, hogy bizonyos értékek lehet nem úgy ad a lap mint kéne. De mégegyszer, nem kotyogok bele, csak ha kell, egy ilyennel tudok szolgálni. Bár én inteles vagyok, AMD-t sosem hasonlítgattam így össze.
-
zebra_hun
veterán
Ezt csak úgy általánosságba kérdem. A GSkill oldalon a keresőbe ütve a gtzrx kulcsszót, csak AMD ajánlott kitek vannak. Esetleg rosszul értelmezem? Van itt akinek ez az x végű kitje van és AMD tulaj? Akit ismerek a vörös vonalon, senkinek sem x -es van. Elvileg pedig nekik ajánlja a GSkill. Érdekelne a minőség/teljesítmény, hogy ez nekik tényleg hoz e a konyhára.
-
arabus
addikt
válasz zebra_hun #59491 üzenetére
Simán kicsit ferde ez a történet mikor ott vigyorog a képen 05.17 bios a lapon.
A memómória meg az elmondás szerint csak úgy magától nem megy.
Azért érzed az ellentmondást a kettő közt.
Nagy eséllyel kutya baja a memónak.Xeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
zebra_hun
veterán
válasz Tengri #59490 üzenetére
Elmondásod alapján igaz, ha eddig ment, akkor most is kéne. Viszont amit linkeltem, GTZRX, az direkt AMD verzió. Nehéz elhinnem, hogy egy ilyen drága cucc is meghibásodik. Ráadásul az arány dúrva. Pedig ez van. Remélem az enyém nem tojik be mostanába, pedig adom neki az ívet ;)
-
Tengri
senior tag
válasz zebra_hun #59489 üzenetére
32GB-os X-es végű KIT-et nem látok az oldalon.
Elvileg mind az alaplap támogatási listája, mind a memória modul QVL-je tartalmazza mind a RAM-ot, mind az alaplapot. Továbbá több hónapig hibamentesen működött a memória. Innentől csak az lehet a felállás, hogy a KIT hibásodhatott meg, hiszen a Crusial tökéletes fut a lapban."Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
zebra_hun
veterán
válasz Tengri #59474 üzenetére
Még valami, ami érdekes a témához. Ennek a kitnek van egy AMD változata. [link] Egy X került pluszba, és azt az AMD-nek ajánlják. Akitől vettem, neki is problémás volt AMD-vel, gariba cseréltette, és eladta nekem. Ha van inteles ismerősöd, barátod, próbáld ki egy olyan lapban. A GSkill ebből azt a tipust ajánlja az AMD-nek.
-
Tengri
senior tag
válasz Tarill #59487 üzenetére
MSI MEG X570 Unify alaplap
"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
Tengri
senior tag
Ha marad az Unify-d, akkor menni fognak.
Apósomnak is ezt a típust ajánlottam, de ő csak a 2x8-as KIT-et fogja majd megvenni."Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
koko52
nagyúr
válasz Tarill #59483 üzenetére
Nem veszti el, dual ch lesz. Én sokáig használtam ezt a ramot 4x8 felállásban 3200 cl16-on B450 lapban R5 2600 mellett.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Tarill
őstag
Üdv! Jelenleg van a gépemben 2x8gb gskill aegis 3000mhz-s kit, viszont azt néztem hogy warzone alatt elfogy szinte mind a 16 giga :/ bővíteném 32 gigára viszont olcsóbbra jönnék ki ha vennék mégegy ugyan ilyen 2x8 gigás kitet mint egy használt 2x16gb-al. Azt úgy tudom hogy célszerűbb a 2 modul mint a 4 de végül is okozhat bármi gondot? Quad channel hez mennyire kell totál azonos kit pár? Elég ha az is ugyan ez a típus és frekvencia? Vagy ugyan úgy hynx chipes eknis kell lenni mint a mostani vagy az már nem számít?
Egy Msi z490 apro alaplap.[ Szerkesztve ]
-
janaman01
addikt
Nem.. igazából me t rendesen a gép, soha nem volt fagyás kéknhalál stb..csak most újrahúztam a windows 10 et , mert közben kipróbáltam a 11 et, aztán alaposabban belenéztem , ugye legújabb driverek fent stb, aztán rábukkantam erre a mem testre..gondoltam ránézek.
Akkor már csak azt nem értem hogy ha csak az egyik 4gb ramot hagyom benne akkor kb 15 másodperc alatt áll fel a rendszer, ha belerakom mellé a másik nanya négyeset akkor meg kb 30-50 másodperc...ha csak a nanya t hagyom benne akkkor is 30-50 másodperc...
A memtest 86+ egyszerűen nem tudtam megcsinálni boot usb re nem tudom hol hibáztam ugye uefi a boot a biosban, dvd meghajtó nincs , benne a helyén vinyó van[ Szerkesztve ]
/tudom hogy nincs igazam, de attól még nem tévedek/
-
jeni
félisten
válasz Tengri #59474 üzenetére
akkor innentől tudom,hogy a Crucial 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix kit -k,hogy tutira az én lapomban is menni fognak
majd ha bekrepál a Corsair Vengeance Pro RGB kit-im akkor arra váltok. -
jeni
félisten
válasz janaman01 #59477 üzenetére
erre csak akkor tudod megmondani,hogy hibátlan a ramok ha azokat egy másik gépben teszteled és ott jók.
ha ott hibátlanok akkor esélyes a laptoppal valami gond van.
chip driverrek frissítve lettek?
a hiba jelenség valami frissítés után keletkezett?
ha eddig ment bármi ziccer nélkül és csak a Win saját memtest rinyál akkor felejtsd el azt.
van egyébként memtest 86+ progi erre.Edelstahl
ha gyárilag tudja kezelni az 1x8Gb akkor érdemes olyan memória KIT venni ami Micron chipes.
[ Szerkesztve ]
-
janaman01
addikt
Sziasztok. Van egy ddr3 1333mhz laptop
2x4gb van benne. A win 10 memoriatesztje kiirta hogy hibás a ram. Kivettem az egyiket , majd a masikat , egyesével leteszteltem őket, amindegyiket külön külön az egyes slotokban ( 2 hely van) de minden esetben azt irta hogy hibás
Létezik hogy mindkettő tönkrement
Fagyás , megállás stb nincs a gépen, viszont ( nem egyformák az egyik nanya, a masik adata) ha az adata ramot ( ugye 4gb) az 1 slotba berakom ,csakis azt akkor a bootolás ( mbr 5400 rpm vinyó) kb 15 másodperc a win 10 nek, ha mellérakom a másik ramot akkor kb 30 másodperc a bootidő..
Hogyan lehetne kideriteni valójában hogy melyik ram a rossz illetve foglalat?/tudom hogy nincs igazam, de attól még nem tévedek/
-
törölt tag
Sziasztok.
Valahol lehetne találni dual rank ddr4 ramokról listát?
Szeretnék 2x16GB 3600+ MHz ramot venni, de azt ajánlották feltétlen figyeljek a dual rank megoldásra. -
Tengri
senior tag
válasz zebra_hun #59437 üzenetére
Fejlemény. Ma érkezett meg a Crucial 32GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix (BL2K16G32C16U4B). Rögtön ki is cseréltem a memóriamodulokat és láss csodát minden megy ahogy kell (kopp-kopp).
A-XMP-ben csodásan 3200 MHz-ben:
Többször is újraindítottam és hiba nélkül elindul a gép.
A G.SKILL TRIDENT Z RGB 3200MHZ 32GB - F4-3200C14D-32GTZR meg garanciáztatni fogom.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
válasz pergabb #59471 üzenetére
"akkor játék....így fps-t szoktak vele nyerni..."....röviden: nem így működik de a Te szempontodból a tényleges részletek nem érdekesek.
Fentebb írtam hogy 3 esetben nyersz a 4 modulos kialakítással: TRx, x299, vagy pedig a legújabb felső kategóriás Ryzen procik.
Minden MÁS esetben a 2 modulos kialakítás a nyerő.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
pergabb
senior tag
válasz PROTRON #59469 üzenetére
Monitort azert irtam, mert ha dual chanel es 4*16, akkor jatek es 1080p eseten mig egyik dual par kap egy feladatot (de nem vegez vele), addig a masik is kap, igy fps-t szoktak vele nyerni.
Nalam melora van a gep.
Alaplap asus rog strix z490 gaming-a
Proci i7 10700kAkkor itt 4*16 vagy 2*32 a jobb? :)
-
gabber01
addikt
válasz PROTRON #59469 üzenetére
Hozzátenném, hogy itt gyakorlatilag elhanyagolható teljesítménykülönbségekről beszélünk, amiket gyakorlatilag csak mérni lehet, de a használat során nem jelentkezik.
Esetleg nagyon specializált felhasználási területeken lehet érdemes ennek utánamenni.Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
PROTRON
addikt
válasz pergabb #59468 üzenetére
Nem egészen érthető hogy a monitor felbontásának mi köze bármihez is, mintha azt kérdeznéd melyik kávét vegyed, hiszen a kocsid zöld.
Nem írtad az alaplapod és a procid, sem a felhasználást, ezek határozzák meg.
-Ha 2020 első félév, vagy annál korábbi gyártású mainstream(pl.: z390, ryzen 3600) akkor:
feltehetőleg összesen 4 ram slotod van és dual channel eloszlás. Ilyenkor a prociban lévő memória vezérlőnek az a legjobb ha csak 2 db modulod van, tehát a 2x32 a jobb választás;-ha workstation alaplap(TRx, vagy x299), akkor feltehetőleg 8 ram slot van, ilyenkor a 4 modulos felállás a kedvezőbb, tehát a 4x16;
-ha 2020 második félév és felső, legújabb kategóriás AMD Ryzen, na akkor bizonyos esetekben előfordul hogy dual channel esetén mégis a 4 modulos a leggyorsabb.
Keress rá a procid típusára youtubeon.[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
pergabb
senior tag
Kérdés:
64 gigat osztok el, akkor 2*32gb vagy 4*16gb e a jobb, van e vmi hatranya/elonye barmelyiknek is.
Moncsi qhd
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
válasz david_97 #59463 üzenetére
Próbáltad amit írtam? AMD C&Q disable és teljesítmény centrikus energiagazdálkodás.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
koko52
nagyúr
válasz gabber01 #59460 üzenetére
Nem bátortalan, az az SPD értéke a 3200-as ramoknak.
-
-
gabber01
addikt
válasz soultrapp #59454 üzenetére
Az a CL22 nagyon gyászos, ott valami nem kerek ahogy koko52 is írta.
Na így már más az XMP-s. De manuálban miért raktad fel CL22-re? Semmi értelme.
Aida-hoz nem tudok hozzászólni, mert valami elég régi verziót használsz amivel nem összehasonlítható az újabbak tesztjei.[ Szerkesztve ]
Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
koko52
nagyúr
válasz soultrapp #59454 üzenetére
XMP profilja 3200 cl16 és nem 22. Valami nem jó.
-
soultrapp
senior tag
Hello!!
Valaki tudna erre mondani valamit??
Linkelem, mert a milyen ramot topikba írtam először :) -
senior tag
Sziasztok,
jelenleg a gépemben (MSI B550 Gaming Edge Wifi + 5800X) 4db (2 2*16gb kit -> 64gb) Crucial Ballistix DD4 3600 csücsül.Kiváncsiságból, megnéztem, hogy az MSI Memory Try It bios funkcióval milyen OC beállításokkal indul el a gép.
Legnagyobb meglepetésemre az első 3800 CL18 beállítás után a 4000 CL18-as beállítás is simán elindult és fél óra játek (Apex) alatt is stabil maradt.Az alább látható beállításokkal és gyári adatokkal, ti merre indulnátok esetleges finomításokkal? (Memoria stablilitás tesztet még persze nem futtattam, de a gond nélküli játék már biztató volt)
Üdv.
Boldog Ferencüdv.: Boldog Ferenc
-
pergabb
senior tag
Sziasztok!
Van azzal kapcsolastban vkinek tapasztalata, hogy asz asushoz adott ramchache III-nak van e bármi értelme M.2 ssd meghajtó mellett?
-
-
-
Laraxior
titán
Azt honnan lehet tudni, hogy melyik ramban van hőmérséklet szenzor?
*** Dodge Challenger V8 *** HEMI New Year! ***
-
válasz MasterDeeJay #59445 üzenetére
Kipróbáltam,ha benne vannak az lrdimmek mixelve akkor a gép nem látja őket csak ha egyféle van.
-
Van pár LRDIMM DDR4 ramom és jópár RDIMM DDR4-em, mindenhol azt írják hogy nem szabad keverni.
A kérdésem az hogy mi van akkor ha én mégis keverni szeretném, lehet-e valami meghibásodás belőle?
Azt tudom hogy keverhető rank/bank/méret/órajel.
De a kérdés az hogy ECC REG működik-e LR ECC REG-el?
Tehát nem a szabad hanem a működik-e a kérdésem? -
zebra_hun
veterán
válasz Forza_JUVE #59443 üzenetére
Amit linkeltem, az csak egy teszt. 24/7-re a 4133MHz-es profilt használom. Amikor az uncore-t is rendesen megemeled, illetve a ram frekit, utána kell menni ezekkel a feszültségekkel. Ennek a modulnak sztem amit legjobban szeret az a 4133. Itt 1.36V-al hiba nélkül lemennek a tesztek. Minden feszhez egy picit ráadtam. IO is 1.18-cal lefutott, így lett 1.20V. SA 1.22V 44 ringgel, de az 50-hez, ami már dúrva, 1.34V kellett. Napira untig elég a 44-es uncore, de ezt viheted lejjebb is. Nálam pl 5GHz a CPU, 45 a ring, és a feszültségek ill. a hőmérsékletek is nagyon barátiak. A Samsung B die-nak nem sok az 1.5V, ezt állítják sokan. 1.38V nálam teljesen jó.
-
Forza_JUVE
aktív tag
válasz zebra_hun #59442 üzenetére
Ok, mihelyt hazaérek azt is lemérem, a munkahelyről beléptem, lefuttattam a maxxmem-et, de a BIOS-t már nem érem el távolról.
Lehet h kicsit sügérnek tűnhetek, de a másik két fesz amit írtál (1.35V SA, 1.30V IO) ez minek a feszültsége pontosan?
Ill. 1.5V nem sok a DRAM-nak? Nekem per pill. 1.45-ön megy, de nem stabil a rendszer, memtest86 csomó error-t dobott ki.[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
válasz Forza_JUVE #59441 üzenetére
Mérd meg a 3600-ast is.
Ez ugyanolyan mint a tiéd: [link] Ok, nem kicsit túlhúzott, de stabil ;) Az Aida a 4000-es profilodat hozta ki gyorsabbnak. Hasonlítsd össze a MaxxMem-el.
[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
válasz Forza_JUVE #59438 üzenetére
Pont ugyanez van nekem is ;) A 2. jobb, de ennél többet ki tudsz húzni belőle. Maxxmem jobb, azt is figyeld.
-
Forza_JUVE
aktív tag
Sziasztok!
Vettem egy ilyen RAM-ot a gépembe, és mikor már azt hinném, hogy képben vagyok a húzogatással, akkor egymásnak ellentmondó eredményeket kapok.
Segítsetek már légyszi, hogy most akkor melyik beállítás jobb (gyorsabb)???
AIDA64 szerint:
1.) 3600 MHz CL14-14-14-34 // Latency 45.2 ns
2.) 4000 MHz CL16-16-16-36 // Latency 41.6 ns
A jó öreg képlet szerint viszont:
1.) 1000/(3600/2)*14=7,78
2.) 1000/(4000/2)*16=8,00
Na most akkor WTF?? -
jeni
félisten
válasz zebra_hun #59435 üzenetére
tény nem egy olcsó a Trident Z RGB kit szett.
C14 az jó időzítés,de ha azt látja,hogy az a KIT nem jó a lapjában,hibásként megy,akkor maradna az ugyan olyan csere vagy levásárlás.
én is az ugyan olyan cserét javasolnám neki,persze a szerviz fogja kimondani az utsót,vagy a gyártó.
az még nincs eldöntve a lapja,a KIT szett vagy az esetleg a proci kavarhat be?
pár hete még hibátlanként ment neki.
az volna az igazi ha kiderülne,hogy csak a BIOS kavar be neki,az cserélhető,frissíthető.[ Szerkesztve ]
-
zebra_hun
veterán
Ha szabad valamit tanácsolnom, az az, hogy ne adja fel. Drága és nagyon jó kit, vétek volni lemondani róla. Nem tudom baj esetén, hogy mi is ez az élettartam garancia. Ha 2026-ban elhal, akkor írok a gyártónak, aztán posta fejében küldenek egy másik hasonló, éppen aktuális kitet? Szerencsére nem kellett ilyet próbálnom.
-
jeni
félisten
válasz Tengri #59431 üzenetére
Hello!
Tök ugyanaz a felállás hardverileg nekünk
Na az van,hogy nálam egy Kingston HyperX Predator 2x8Gb 3600Mhz KIT Samu B-die és Corsair Vengeance Pro RGB 2x16GB 3200Mhz CMW32GX4M2C3200C16 az is Samu B-die vannak meg.
Ha Bp-i vagy kipróbálásra eltudnám vinni hozzád a Kingston-t.
Próbáltam a 3600Mhz Corsair ami CMW32GX4M2Z3600CL18 amellyel szintén hibátlanul mentek a lapomban ami egy Micron chipes.
Kizárólag 2133Mhz-n tud csak elindulni a géped?
Esetleg 2666Mhz ami még mindig 1,2V kell neki csak.
Maunálisan sem mennek a ramok 3200Mhz vagyis XMP profil nélkül?
MEM teszt alapból hibátlanul fut végig?
Esetleg BIOS frissítés? Talán a korábbira vissza menni?
Ha nagyon muszáj venni KIT-t akkor inkább a közkedvelt Crucialt vedd.
Itt picivel drágább de azonnalira még ma is megveheted és 10 év garit kapsz rá.[ Szerkesztve ]
-
Tengri
senior tag
válasz zebra_hun #59432 üzenetére
Köszönöm a választ!
Remélhetőleg a holnapi napon meg tudom csinálni amit írtál (most sajnos távol vagyok a géptől)."Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
zebra_hun
veterán
válasz Tengri #59431 üzenetére
A legrosszabbra gondolván, egyesével próbálnám ki. Ha működik mindkettő külön külön, az kicsit akár jó hír is. így megtudhatod, hogy valamelyik ram modul elpusztult e vagy sem. Pont ugyanez a típus van nekem is, meg tudom adni az xmp időzítéseket ha működnek. Persze juss el idáig. Lényeg, ha megy mindkét modul, ne aktíváld az XMP profilt.
-
Tengri
senior tag
Sziasztok!
A következő a problémám. Van egy MSI X570 Unify lapom amiben egy AMD Ryzen 9 3900x dolgozik. A memóriám G.SKILL Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz F4-3200C14D-32GTZR (támogatja az alaplap). Nos a memória pár hónapon keresztül tökéletesen ment A-XMP-ben 3200MHz-n, majd egyszerűen megállt. BIOS reset után újra elindul a gép (a memória 2133MHz-en), de ha a BIOS-ban ismét XMP profilra állítom akkor nem indul el a gép és az alaplap a memóriánál piros fénnyel világít. Volt már PC szervizben is a gép, illetve az egyik ismerősöm próbált a feszültségekkel változtatni a dolgon, de a végeredmény ugyan az, azaz csak alapon 2133MHz indul el a gép.
Sajnos nincs már ötletem, hogy hogyan tudnám ismét 3200MHz-re állítani a memóriát, így megpróbálnám más memóriával is az alaplapot. Támogatási listában szerepel a Kingston HyperX FURY 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHz HX432C16FB3AK2/32 memória így gondolom ez ajánlott vétel lenne.
Vagy van valakinek egyéb ötlete, hogy hogyan tudnám ismét 3200 MHz-re állítani a RAM-okat?"Aki tud és tudja, hogy tud, az veszélyes, attól óvakodjatok! Aki nem tud és tudja, hogy nem tud, az okos azt tanítsátok! Aki tud és nem tudja, hogy tud, az bölcs, attól tanuljatok! Aki nem tud és nem tudja, hogy nem tud, azt hagyjátok békén..."
-
PROTRON
addikt
válasz whiteseed #59422 üzenetére
Az is elképzelhető hogy nem támogatja az adott modul/adott belső alkatrészeit.
Próbálni kéne.
Egyébként ha 2x8-at akarsz hosszú távon akkor jogos hogy legalább most le tudd tesztelni, egyébként tényleg 2x4 a nyerőbb.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
whiteseed
csendes tag
Az mennyire reális, hogy egy laptopban azért ne működjön a maximálisan belehelyezhető ram (8 gb) mert két slot van benne, emiatt az 1*8 gb nem megy és csak 2*4 gb-vel menne?
(Gépkönyv szerint támogatja az 1*8 gb-t)
Legalább is a bolt ezt javasolta.
Laptop: HP 250 G4
OTAKU
-
Chiller
őstag
Sziasztok,
Olyan hülye kérdésem van, hogy G.Skill DDR4 3200MHz CL14 Trident Z RGB kitem van, és nem tudom véglegesen kikapcsolni rajta az RGB-t. Ha letöltöm a G.skill LED beállító progit, akkor elmenti, de ha uninstallálom mindig elfelejti. Amúgy meg a köztudott biztonsági aggályok miatt nem hagynám úgy 7/24-ben rajta azt a vacak programot csak emiatt.
A Sapphire 6800 XT ugyanezzel a metódossal meg tudta jegyezni a kikapcsolást.
Van ötletetek mi a gond? Vagy alternatív megoldás? Neten nem találtam sajnos semmit, csak hogy azt mondják, nem érdemes szétszedni, mert nem lehet csak úgy kihúzni a kábelt...
Valaki esetleg belefutott már hasonló problémába?
szerk: elvileg az alaplapon nincs külön RGB beállítás (Giga Z390 UD3 van), és amúgy is minden ilyen színvacak kilőve.
[ Szerkesztve ]
-
szimcsi
senior tag
.
[ Szerkesztve ]
XP
-
whiteseed
csendes tag
Üdv!
Adott a laptopom HP 250 G4 I5-6200
Jelenleg benne egy SK hynix 5gb 1Rx8 Pcs3L-12800-11-13 – B4Mivel a Win 10 felzabálja az összes ramot bővíteni akartam.
Választásom ez lett:
CSX 8GB DDR3 1600Mhz APSO1600D3L8GB notebook memória
https://www.pcx.hu/csx-8gb-ddr3-1600mhz-apso1600d3l8gb-notebook-memoria-00055820Sajnos nem működik ahogy kéne.
A BIOS látja, bootol a gép, de mikor futtatni kéne valamit megakadHP diagnostic mem tesztje megakad 1%-on
Memtest 86 a CPU Cache ellenőrzésnél kiakad
(Az eredeti rammal simán megy mindegyik és persze a gép is.)Mivel gondoltam, hogy ha keverem a ramokat gond lehet ezért vettem direkt 8 GB modult.
A laptop kézikönyve szerint támogatja, amit megerősít, hogy 8gb verziót is árultak ebből a laptopból.A BIOS annyira minimális (sohatöbbé HP) hogy a boot menün kívül szinte semmi nem állítható
Ötletek hogy működésre bírjam?
Ram fail, vagy rosszat vettem volna? (a specifikációja alapján jónak kéne lennie) Esetleg márkát nem szeretné a laptop?OTAKU
-
Tarill
őstag
Üdv! Csak egy gyors kérdés, egy 16-19-19-38-2t -s memória időzítés cl 16 vagy cl19-nek számít? Illetve melyik érték csökkentése határozza meg leginkább a "gyorsaságot" ? Gondolom az első?
-
válasz gorog00 #59411 üzenetére
Szia,
Gariba mehet és remélhetőleg cserélik.
Az a progi egyértelműen "system" RAM -ra van (VGA memóriát nem vizsgál)
Egyesével is tesztelheted, de mivel "KIT" kiszerelés, így felesleges...egybe fogják cserélni (ahol vetted)◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
gorog00
csendes tag
Üdvözletem!
Kérném segítségetek az alábbi probléma diagnosztikájában.
Adott egy fél éves config
Aourus b450 elite
ryzen 5 3600 + gyári hűtés
G Skill (2x8GB) DDR4 3200MHz F4 2x8gb
nvidia 1060 6gb (ez régi gépből átmentve)már win 10 felrakásnál egyszer kifagyott, de ram slot átrakás után ment.
Az utóbbi időben minden játék kidob, sokszor rögtön kék halállal (Memory management! egyszer volt "IRQL NOT LESS OR EQUAL" is)
Ram hibára vagy alaplapra gondoltam.
Win 10 memory diagnostic nem talált semmit. Leszedtem a MemTest-et és az alábbi hibarengeteget dobta
https://kepkuldes.com/image/9MsiCH
https://kepkuldes.com/image/9MsUAP
https://kepkuldes.com/image/9Msxvc
https://kepkuldes.com/image/9MsDZiValaki segítsen az értelmezésben. RAM hiba (egyértelműen?)? vagy vizsgál VGA memóriát is?
Előre is köszönöm! -
Pontosan!
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
BullKoxa
őstag
válasz MaxxDamage #59407 üzenetére
Mert el szeretném majd adni a HyperX ramjaimat.
-
válasz BullKoxa #59406 üzenetére
Szia,
Igaz. Az van rá a gyártó által.
Miért kérded?◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
BullKoxa
őstag
Sziasztok! Kérdezni szeretném a HyperX ( Savage 3000MHz ram 2x8GB )termékekre igaz hogy élettartamgarancia van?
[ Szerkesztve ]
-
-
Danii9123
tag
válasz koko52 #59403 üzenetére
Ugyan abban a slotban próbálom, most megfordítottam a processzor hűtőjét, így tudtam tesztelni az első slotban is. Az egyik a bios-ig sem jut el, ugye nem ad képet, a másikkal tudom használni a gépet rendesen, illetve ha az utóbbi van az első slotban, a másik pedig a harmadik slotban, akkor is tudom hasznalni a gépet, de ugye csak 8GB ram-ot érzékel.
-
koko52
nagyúr
válasz Danii9123 #59402 üzenetére
Ha egyikkel nem ad képet akkor az meghalt. Ugyan abban a slotban próbálod mindegyiket? BIOS-ig eljut a mindegyikkel csak nem bootol be a win az egyikkel?
-
Danii9123
tag
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem
Adott az alábbi konfig:
Ryzen 5 1600AF/Sapphire Nitro+ Rx 580 4GB/Corsair Vengeance RGB Pro 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz/Gigabyte B450M DS3H/128GB SSD/Western Digital Caviar Blue 500GB 16MB 7200rpm SATA3/SilentiumPc Signum SG1 TG/Cooler Master MasterWatt Lite 500W/ARCTIC P12 PWM PST Value Pack
Tegnap előtt újra lett rakva a windows, azóta csak 8GB ramot érzékel a gépem. Biosban látja a 16GB-ot, feladatkezelőben/rendszer tulajdonságainál viszont csak a felét. XMP profilt használok, 3200Mhz-en kegyegnek a ramok, 1.35V-on. Procihűtő miatt a második, illetve a negyedik slotot használom, dual channelben. Kipróbáltam egyesével őket, sajnos az egyiknél nem ad képet.. Biost kivéve mindennek a legfrissebb drivere van fent. (mellékesen hozzá tenném, hogy korábban is volt már ilyen problémám, de akkor a ramok felcserélésével megoldódott)
Mit lehetne tenni?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 32GB 3600MHz hűtőbordás DDR4 kit (2x16GB)! Számlával, garanciával! ÁRON ALUL! BONTATLAN!
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- Micron 4GB 1RX8 PC4-2400T-RD1-11 ECC REG RAM eladó (WS)
- Corsair VENGEANCE LPX 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 - Új, bontatlan - Eladó!
- G.SKILL 32GB KIT DDR5 7800MHz CL36 Trident Z5 RGB Black
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest