Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- 4 billió dollárt ér a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-cégek
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Hobby elektronika
- RAM topik
- Milyen processzort vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
merlix #58199 üzenetére
Ha szabad majdnem laikusként belevauzni, szerintem jobban jársz ha eladod a 2x8-at és veszel egy ugyanolyan 1x16-ot mint amivel alapból bővítenél, ha azt egyébként támogatja az alaplap.
Egyik ok hogy a dual channelhez, tehát a magasabb memória órajelhez páros számú modul kell és amennyire tudom a Ryzenek tudnak profitálni a magasabb órajelből. 3 db modul nem fog XMP 2.0-án, 3200-on menni.
Másik ok a processzorban lévő memória vezérlő jobb szereti ha minél kevesebb modul van.
Harmadik ok hogy így a későbbiekben tudsz majd még tovább bővíteni.Még az is opció hogy az 1x16 helyett 2x8-at veszel, de szerintem jobb a 2x16 a fentebb leírtak alapján.
-
merlix
tag
Sziasztok!
A következőben szeretnék segítséget kérni:
Jelenleg egy Geil EVO Potenza AMD 2x8 GB DDR4 3200 MHz modul van a gépemben (Asrock AM4 B450 Pro4, Ryzen 5, dedikált videokártya nélkül).
Ezt szeretném bővíteni egy G-Skill 16GB 3200MHz DDR-4 modullal.
A márka eltérés ellenére minden fontos paraméter azonos (Timing, CAS Latency, Voltage, XMP 2.0), kivéve, hogy az új modul 1x16 GB-os lenne.
Meg fog így jelenni a teljesítényben a 2x annyi memória, vagy célszerűbb lenn párban bővíteni (2x8 vagy 2x16 GB)?Előre is köszönöm a válaszokat!
-
törölt tag
válasz
edda80 #58197 üzenetére
Annál 2133 MHz. De ha ugyanebbe az alaplapba raksz egy 7. generációs Intel processzort (pl. i5-7400, i7-7700, stb.), akkor máris 2400 MHz-en fognak menni a RAM-ok (már amennyiben legalább 2400 MHz-es RAM-jaid vannak). Ezen a korláton átlépni csak Z-s alaplap esetében van lehetőség, mert egyedül ott elérhető a RAM OC.
-
gabor101
csendes tag
Sziasztok!
A meglévő Kingston hyperx 8gb kit mellé vettem még korábban még 2x4gb modult, viszont problémám adódott vele, 10-15 perc játék alatt újraindul a gép. Egyébként működik, felismeri az alaplap a 4x4gb-ot, csak ezt az újraindulást nem tudom hová tenni, mit kellene beállítanom?
A slotokba belepróbáltam úgy is hogy egy feketébe egy régi, a másikba az új modul, ugyanígy a pirosak esetében. -
edda80
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az alaplapom RAM-ban a max 2133 MHz-s sebességű RAM-okat támogatja. Ha veszek egy 2400MHz-set, akkor mekkora gond az? Jól müködik, csak annyi lenne a gond, hogy nem hajtaná ki azt a 2400-at?
-
oreg0503
tag
válasz
#24845312 #58187 üzenetére
Ipon a forgalmazó, náluk vettem. Lehet felhívom őket hétfő reggel és megpróbálok dülőre jutni velük.
Nem is a pénz a lényeg hanem a PC nélküli idő. Lehet reggel mindjárt meg kéne rendelnem az új ramokat miután beszéltem velük. Majd utána még van 2-3 napom az elállási időből és akkor küldeni vissza ezeket. Akkor minimális nap a géphiány.
Ja nem lehet telefonálni csak email értekezés van. -
törölt tag
válasz
oreg0503 #58186 üzenetére
Szívesen. A leggyorsabb megoldás elállásnál szerintem az lenne, ha előre megvennéd a másik kitet, és csak utána küldenéd ezt vissza. De esetleg a boltnál is rákérdezhetsz ahol vetted, hogy arra van-e náluk lehetőség, hogy ezt visszaküldöd, ők pedig amint megkapják, küldik is a másikat, és te pedig fizeted a különbözetet? Vásárlóbarát helyeken erre biztos van lehetőség, de máshol nem biztos hogy belemennek, vannak boltok, akik szeretik húzni az időt (az elállás bejelentésétől számítva 14 napjuk van nekik is, hogy visszafizessék a termék árát).
-
törölt tag
válasz
oreg0503 #58184 üzenetére
Ryzen mellett még nem próbáltam, de a mostaninál biztosan jobb.
Crucial Ballistix RAM-ok nagyon jók, vagy ha olcsót keres az ember, akkor G.Skill Aegis.
A memóriavezérlő a processzorodban van, hivatalosan 2933 MHz-et támogat, tehát ennyi a biztosra vehető (megfelelő RAM esetében), fölötte már ajándék minden többlet (OC, ami nem garantálható). -
oreg0503
tag
Erre cserélném ha érdemes. Ráfizetnék 1500ft-ot plusz gondolom a futár oda-vissza. Az alaplap támogatja a sebességét.
https://ipon.hu/shop/termek/gskill-16gb-ripjaws-v-red-ddr4-3600mhz-cl19-kit-f4-3600c19d-16gvrb/1667579 -
törölt tag
válasz
oreg0503 #58182 üzenetére
Igen, a rövid csippanás az normális, a másik sípolás pedig a hibajelzés volt, azt követően állt mindig vissza az órajeled az alap 2133 MHz-re.
Netezés, filmnézés esetében semmi jelentősége a RAM sebességének. Ha játszanál is, akkor már lenne, főleg így, hogy APU-s rendszerről van szó.
Ha nem létfontosságú, hogy használni tudd a géped az elállás ideje alatt, akkor én biztosan elállnék a vásárlástól, és vennék bele másik memóriát (mindenképp másik típust).
Többen jelezték már amúgy ezt a problémát, hogy a Nanya chipes Patriotokkal gond van, csak nagyon alacsony órajeleken hajlandóak működni a Ryzenes gépekben. (A Hynix chipesek jobbak voltak.)
Az a gond, hogy ez nem garanciális probléma, bukás nélkül kiszállni ebből csak úgy tudsz, ha a 14 napos elállás keretében visszaküldöd.Ha viszont sokkal fontosabb számodra, hogy minden nap legyen működőképes géped, és az elállás ideje alatt probléma lenne, ha nem tudnád a gépet használni, akkor nyilván a fenti feladatokra bőven elég így is, 2400 MHz-en.
-
oreg0503
tag
-
törölt tag
válasz
oreg0503 #58174 üzenetére
Akkor nem jó helyen vagy a menüben. Pár napja is ezt írta valaki, hogy nem tudja állítani, pedig azóta én már raktam össze megint Gigabyte alaplappal gépet, ugyanez a BIOS van mindegyikben. Akár a + - gombokkal, akár a PgUp PgDown gombokkal is lehet fölfele és lefele is állítani a memória órajelét akár bekapcsolt XMP mellett is, akár anélkül is.
-
törölt tag
válasz
kispori #58167 üzenetére
Érdemes figyelembe venni a processzorod típusát is, mert nagyon nem mindegy, hogy 1000-es, 2000-es vagy épp 3000-es Ryzenről van-e szó, teljesen más mindegyik esetében a hivatalosan támogatott maximális memóriaórajel. Ezt a processzorod gyártójának oldalán ellenőrizheted a Specifications - System Memory résznél. Persze van lehetőséged magasabb órajel elérésére is, de az nem garantálható minden esetben.
-
törölt tag
válasz
kispori #58165 üzenetére
A BIOS-beállítások reseteléséről szól, ha pl. olyan beállítást sikerült összehozni, hogy nem indul el vele többet a gép, mint ahogy írtad is.
Az alaplapon van egy elem, az alatt találsz legalul egy CLRCMOS1 tüskesort (3 tüske/pin, abból balról nézve téged a 2 és 3-as érdekel, tehát a középső és a jobb szélső, ezeket kell összezárni egy jumperral, vagy akár egy csavarhúzóval. Ennek a menete volt leírva abban, amit bemásoltam az alaplapod kézikönyvéből: kikapcsolod a gépet, kihúzod a tápkábelt a tápból, vársz 15 mp-t, majd a lényeg: összezárod a pin2-t és a pin3-t 5 mp-re. (A megadott mp-értékeket nem kell ennyire szigorúan venni, de ha betartod, az a legbiztosabb.)Egyébként az alaplapod 8-as oldalán tudod megnézni, hogy hol található a CLRCMOS1, ha esetleg a fentiek alapján nem találnád meg. Ha nincs meg a kézikönyved, neten is elérhető az alaplapod gyártójának oldalán, PDF formátumban.
(Ha már megy a géped, nyilván nem kell megcsinálni a fentieket, csak ha megint sikerül egy olyan beállítást összehoznod, amivel többet már nem indul el.)
-
törölt tag
válasz
kispori #58163 üzenetére
Alaplap kézikönyvének a 27. oldalán találod a megoldást (ha PDF-ben nézed, akkor a 32. oldalon lesz a 27-es oldal):
"CLRMOS1 allows you to clear the data in CMOS. To clear and reset the system
parameters to default setup, please turn off the computer and unplug the power
cord from the power supply. After waiting for 15 seconds, use a jumper cap to
short pin2 and pin3 on CLRMOS1 for 5 seconds." -
kispori
csendes tag
Sziasztok,
Elkövettem életem első RAM overclockolását, és nem indul a gép.
Segítséget szeretnék kérni.
Majdnem 3 éves ez a konfigom, és most jöttem rá, hogy a RAMokat 2133 Mhz-en pörgettem csak, mikor 3000 Mhz-es HyperX Predator 2x8 Giga van bent, az alapalap QVL listájáról.
Szóval elkanyarodtam a BIOS-ba... Alaplapom Asrock AB350M Pro 4.
Bementem OC Tweakerbe, Load XMP setting-be kiválasztottam a Profile 1-et, amit 2933 Mhz.
(netről van a kép)
Exit, Save changes and quit. Gép újraindul, 1 másodperc múlva leáll, újraindul, leáll..
Kihúztam közben a tápot, visszadugtam, utána bebootolt a windowsba. Újraindítottam, hogy bemenjek BIOS-ba, és ugyanaz a jelenség áll fent mint korábban, és most már táp ki-be huzigálás után sem indul.
Próbálom annyira beindítani, hogy a boot menüben visszaállítsak mindent, nem tudom pontosan mi ilyenkor a teendő. Vagy megadta magát valami hardver?
Mit tettem?Help!
Köszi előre is -
PROTRON
addikt
válasz
BlackfireXIX #58159 üzenetére
A kérdés hogy honnan másoltad ki?
Mert G.SKILL-nél a "-8GIS" részben a 8 jelöli a teljes kapacitást. Tehát ha a "KIT" szó is szerepel a leírásban akkor a 8 a teljes kit kapacitásra vonatkozik. -
coolpet
senior tag
válasz
Márpedig a gyártói honlapon is erre a kit kódra 2x4G ramot ír
-
konci79
őstag
válasz
Az alapján amit leírtál, az 2x4 GB CL15 kit. Akkor figyelj jobban légyszives...
-
konci79
őstag
válasz
BlackfireXIX #58157 üzenetére
Meg fogsz lepődni: neked 2x4 gigás ram-od van.
-
BlackfireXIX
csendes tag
Sziasztok.
Lenne egy olyan gondom, hogy Win10Pro-n valamiért nem látja a 16 gigát hanem csak 8-at.
a RAM: G.SKILL 8GB Aegis DDR4 2133MHz CL15 KIT F4-2133C15D-8GIS
Alaplap: Asus Hero Maximus VIII
az alaplapon lévő digitális jelző nem jelez hiba kódot.
a slot párosítás helyes a könyve alapján. -
PROTRON
addikt
válasz
Hintalow #58155 üzenetére
Üdv,
Mindig az a +10-20k hiányzik ahhoz hogy az ember optimális irányt vegyen...de ha megvan, akkor meg megint fog hiányozni 10-20k hogy az egyel jobbat vegyük.
Ha csak a processzorból használt piacit nézel, akkor se lehet 61-62k alá alá menni, alaplap terén jobb is ha újat vesz az ember, nem tudni hogy a kondik ki alatt mennyire fáradtak el, továbbá a 10.genes használt piac még eléggé gyér. -
kismedve1982
tag
Sziasztok!
Érdeklődöm, hátha valaki itt tudja a választ, vagy tud segíteni, az alábbi konfignál olyat tapasztalok, hogy a memóriának a biosban hiába állítom be a gyári értékekhez tartozó gyári feszültséget, akkor is 1,360 - 1,376V-ot ad neki (1,35V helyett). Viszont tegnap este észre vettem, ha fix 1,35V helyett 1,33V-ot írok be, akkor 1,344V-ot ad rá. Amúgy a SOC Voltage sem azt kapja amit beírok neki Override módban (lásd képen). Eredetileg az is Offsetre van állítva pont emiatt, csak a kép kedvéért raktam át Override módba.
Valami a BIOS beállításokkal lehet, vagy ez MSI sajátosság?
MSI X470 gaming pro carbon, 2600X, G.Skill 3200 CL14 (gyári időzítésen van)
Processzor all core 4GHz, FCH base Clock Auto: -
Beni2331
csendes tag
Sziasztok! Vettem egy G. Skill Ripjawls V 3600 CL 19 ram-ot, beraktam és látom Thaiphoon burner-ben, hogy Samsung C-die-os és ez a fajta dram chip, nincsen Ryzen Dram Calculator legújabb verziójában. Várjak a frissítésre? Vagy mi, ehhez a dram chip-hez a legközelebb álló "rokona"? 3200 cl 15 vagy 14 lenne a cél.
-
Hintalow
senior tag
Sziasztok!
kisfiam gépét szeretném felújítani, 9 generációs processzort (és hozzá való lapot) tervezek beszerezni.
Van itthon 2x4gb 2133mhz memória, mivel járok jobban, ha azt használom, vagy ha veszek egy újabb, 2400mhz-es 8 gb modult? (de akkor az úgye nem dual üzemmódban menne) -
koko52
nagyúr
válasz
Jakuskacsa #58142 üzenetére
Ha ballistix-et veszel akkor a 3200-as a Z-s lapban menni fog 3800-4000-et is.
-
Flash82
tag
Sziasztok
Predtor hyperx khx3200c16d4/4gx hez szeretnék időzítést állítani .
Az XMP nem volt stabil de úgy látom másoknál sem.
Tudnátok ajánlani valamilyen manuális értékeket? -
Jakuskacsa
senior tag
Sziasztok! Szeretném lecserélni 4x4Gb memóriámat 2x8 vagy 2x16-ra. A keresgélés közben megakadt a szemem a patriot viper ramokon. Olcsó, nekem pont ezért furcsa is. Jelenleg corsair 3000@3333 on járnak, de ha már cserélném akkor Mhz-ben is feljebb mennék. Találtam 29e ért 3733 as patriot 2x8Gb-t cl 17 el. Nagyon vonzó, de jó lenne több infó róla. Mik a tapasztalatok vele? Gépem adatlapon, lapom 4500 ig kezeli a memóriát.
Köszi a segítséget!
-
286
tag
Sziasztok! Adott egy aorus x470 +2700x +2x16gb ddr4 3200 (predator) ,ment minden szépen jól xmpvel 3200 ön friss biossal fél év múlva kb majd egyszercsak újraindult és csipog össze vissza szinte szirénázik és nem indul majd beáll alap 2400ra a memó és indul ,xmp vissza kapcsol megint sziréna és nem indul tipp? Memokat cserélgettem össze vissza single chanel módban van xmp duálban ki szirénázza
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
A G.skill Neo memóriáknak van bármi értelme? Jobbak tényleg Ryzenhez mint a többi, vagy csak marketing az egész?
-
Kire9822
újonc
full spec :
P5G41T-M LX
Intel® Core™2 Quad Processor Q9650
500GB SSD +1,5T HDD -
Kire9822
újonc
Sziasztok totál tanácstalan vagyok...
Elvileg lehetséges egy olyan alaplapba amely 8gb RAM memóriát kezel 12-16gb-ot rakni... de hogy ?egyre jobban érdekel a téma
-
paolinho
őstag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, amely az asztali PC-m memória-bővítésével kapcsolatos lenne. Jelenleg 2 db egyenként 2 Gb-os Kingston HyperX memória van a (nem túl fiatal, de számomra kielégítően működő) gépemben, amit szeretnék egy kicsit bővíteni. Szerintetek, ha betennék mellé két db egyenként 4 GB-os Kingston Hyperx memóriát (vagy ILYET) , az működne együtt dualban?
Előre is köszi a választ! -
PROTRON
addikt
Üdv,
Nem írtad a felhasználási területet.
Ez azért fontos, mert a DDR3L amennyire tudom notebook memória (illetve a legkisebb méretű asztali alaplapokba), viszont nem írtad hogy notebookba kellene-e neked.
Továbbá fentebb azt írod hogy négyet szeretnél venni. Ez megint csak érdekes, mert a legtöbb notiban csak 2 foglalat van, ahogyan a legkisebb méretű asztali alaplapokban is.Szóval kérdés 1: notebook vagy asztali gép? Asztali esetén milyen alaplap?Mert van olyan asztali alaplap amibe szintén notebook memóriák kellenek.
2: ha csak 4 foglalatos alaplapod van, akkor viszont valszeg inkább dual channelre kéne építeni, mivel a processzor szempontjából az jobb, tehát inkább 2 db 8gb-s modul kellene, és a jelenlegi 4-est eladni. -
Flash82
tag
Sziasztok
Nálam 64 bit en megy két egyforma modul (hyperx predator ddr4 4gb 3200mhz)
Közvetlen a proci felőli és a harmadik foglalatban vannak.
Nem ismerem igazán az ilyen ram állítgatásokat .
A bios ban állítottam utoljára egy xmp profilt ahol 3000 mhz et mutat de az Aida 64 bitet ír.
Tudnátok segíteni hol kezdjem ? -
Kube
senior tag
Sziasztok!
4GB SK Hynix PC3-10700 1333MHz memóriához szeretnék vásárolni még négyet, de sajnos pontosan ebből a típusból nem találtam.
Van itt aprón eladó SK Hynix 4GB kétoldalas memória DDR3L 1600Mhz modul. Ha ezt berakom mellé, akkor rendben megy majd a kettő együtt? -
Pordycus
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek ramválasztásban.
Nem vagyok egy nagy tudora annak, hogy mire is kéne figyelnem.
Jelenleg a gépem az alábbi alkatrészeket tartalmazza:
Alaplap:
MSI B350 TOMAHAWK AMD B350 SocketAM4 ATX alaplap
CPU:
AMD Ryzen 5 1600X 3,60GHz Socket AM4 16MB (1600X) box processzor
RAM:
Kingston 8GB/3000MHz DDR-4 HyperX Predator XMP (HX430C15PB3/8) memória
VGA:
NVIDIA GeForce GTX 1060 6GBA gép kórtörténete szerint, volt még egy pontosan ugyanilyen ramom, ami viszonylag rövid idő után meghalt, garanciában kicserélték nekem, de hamarosan a cserélt is lehalt sajnos azonban a garit intéző ismerősöm már nem dolgozott azon a helyen ahonnan volt a ram így végülis kivettem és azóta is a szekrényben csücsül.
Mostanában ismét van lehetőségem bővíteni, és a memóriahasználatom állandóan 90% körül mozog ami nem nagyon tetszik.
Szeretnék hardveraprón vásárolni és ezeket a ramokat néztem ki magamnak:
Úgy gondoltam hogy mind mind a kettőt behúznám:
https://hardverapro.hu/apro/kingston_hyperx_predator_8gb_ram_3200mhz/hsz_1-50.html
https://hardverapro.hu/apro/kingston_hyper_x_predator_rgb_3200mhz/hsz_1-50.htmlRémlik valami olyan, minden ram órajelének meg kell egyeznie, de ennél többet tényleg nem tudok.
Tudnátok ajánlani RAM-ot ehhez a konfigurációhoz?
Akár hardveraprón, akár árgép/árukeresőn?Köszönettel:
Dávid -
törölt tag
válasz
yossarian14 #58108 üzenetére
Minden érték legyen AUTO-n, az órajelet rakd 2666 MHz-re, a feszültséget meg 1,35V-ra biztos ami biztos. XMP szerint ennyire állítaná be magának, már magasabb órajel mellett. Hogy jelen esetben elég-e neki a 2666 MHz-en az 1.2V vagy sem, ki lehet próbálni, de ha nem akarsz vele foglalkozni, hagyhatod nyugodtan 1.35V-on is. (Láttam már RAM-okat, amiknél gyárilag 1.35V járt a 2666 MHz mellé, meg olyant is, amelyiknél 1.2V. Ha biztosra akarsz menni, 1.35V-ra rakd. Ha szeretsz kísérletezgetni, akkor pedig megnézheted 1.2V mellett is.)
-
yossarian14
tag
válasz
#24845312 #58107 üzenetére
Ok, szóval összegezve: XMP-t nem tudok bekapcsoni, mert a gyártó valami oknál fogva nem tette elérhetővé az én alaplapomhoz. A kérdésem: felhúzhatom a BIOS-ban kézzel 2133MHz-ről 2666MHz-re a frekvenciát (ami az alaplap és CPU által támogatott max) vagy kell még mást is állítanom (amit egyébként az XMP megtenne ha lenne)?
Köszi a segítséget!
-
törölt tag
válasz
yossarian14 #58105 üzenetére
Itt másról írnak. Azt írják, hogy a B460-as chipset esetében nem lehetséges a tuning (OC), ami igaz is. Az általad említett angol fórumról amit belinkeltél, abban is ugyanez van. Én is pontosan erről írtam, hogy abban az alaplapban a memóriák csak a processzor által támogatott maximális memóriaórajelen fognak menni (i7/i9: 2933 MHz, i5 és alatta: 2666 MHz). De ettől még minden más gyártó esetében van XMP profil bekapcsolási lehetőség H és B chipsetes alaplapoknál is:
https://www.youtube.com/watch?v=RpO10xg-HcM&t=56sViszont mint írtam is, hiába kapcsolod be az XMP-t mondjuk egy 3000 vagy 3200 MHz-es RAM esetében, attól az még nem azon az órajelen fog menni, hanem azon, amennyit a processzorod memóriavezérlője tud.
-
törölt tag
Megmondom őszintén, én még életemben nem próbáltam ECC-s RAM mellé nem ECC-set tenni, szóval nem tudom. Ha abból indulunk ki, hogy abban az alaplapban az ECC-s is csak non-ECC módban megy, akkor ilyen alapon elképzelhető, hogy mehet mellé egy eleve nem ECC-s is. De ez csak egy tipp.
Ha 100%-ig biztosra akarsz menni, akkor vagy szerezz mellé egy ugyanilyent, vagy add el, és vegyél egy 2x8-as kitet. -
yossarian14
tag
válasz
#24845312 #58095 üzenetére
Nos, úgy néz ki a B460 chipset nem támogatja az XMP-t
Ezt írta az ASRock support:
"Please note that the CPU i5-10400 and B460 chipset doesn't supports overclock.
To load XMP profile, please choose a supported CPU or platform for using."
Illetve egy angol fórumon futtotam hasonló panaszba, ahol ezt írták: "I realize Intel limited XMP in their latest chipsets, save for the Z-series, for better or for worse."
Csak ez így elég félrevezető tekintve, hogy az alaplap spec oldalán meg ezt írják: "Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 2.0"
Szóval akkor az marad ha jól sejtem, hogy kézzel felhúzom 2666MHz-re csak az a kérdés kell-e még mást is állítanom, hogy ez stabil legyen? -
törölt tag
válasz
yossarian14 #58101 üzenetére
BIOS frissítés nem árthat, ha nem a legfrissebb van fönt, de mindenesetre a lenti videóban (bár Ryzenes alaplap, de szintén Asrock), ott a Load XMP Setting menüpont is:
https://www.youtube.com/watch?v=cUE65Rg2fRc
Új hozzászólás Aktív témák
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Viccrovat
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nioh 2 (PS4)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest