- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED monitor topik
- 3DMark (2013) eredmények
- Házimozi belépő szinten
- Ízléses, masszív és praktikus mikrotorony jött a Jonsbo műhelyéből
- Everest / AIDA64 topik
- Hővezető paszták
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Egy nap a TCL-nél: érkeznek az új tévék!
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geri12345
tag
válasz
Geri12345 #58299 üzenetére
Az lemaradt, hogy a gépet (és a benne lévő RAM-ot is) kb. 5 éve vettem.
Valahol azt olvastam, hogy teljesen ugyanolyan RAM modulok kellenek, hogy biztosan jól működjenek együtt, és hogy a gyártók is szoktak változtatni az idő során a modelleken.
Máshol meg azt, hogy akár teljesen más márka is lehet, csak a paraméterek egyezzenek meg, de ha nem egyeznek meg, akkor is működik csak a gyengébbhez lesz leszabályozva az órajel, és gondolom a többi paraméter is.
Most akkor mi az igazság?
-
Geri12345
tag
Sziasztok!
A gépemben van egy AsRock H97M Pro4 alaplap Intel i5 4460 proecesszorral. Most egy 2*4 GB-os RAM kit van benne (KVR16N11S8K2/8), és szeretném 16 GB-ra bővíteni.
A kérdésem az lenne, hogy ha most vennék újonnan ugyanilyen modell azonosítóval ellátott kitet, akkor működne-e a két kit egymás mellett? Vagy ilyenkor 2*8 GB-os vagy 4*4 GB-os kitet kell vennem, hogy minden jól működjön?Azt tudom, hogy ez a kit szerepel az alaplap QVL listájában.
-
jeni
félisten
válasz
RECSKA #58296 üzenetére
és mi az első?
sejtem...
Samsung B-dievagyis inkább erre gondoltál inkább?
j-die, ami megjobbezek szerint ez a Corsair
Ami a AQUAcomp boltban szólóként vehető
CMW16GX4M1Z3600C18
Az gondolom egybe csomagolva azonos lehet a lentivel
CMW32GX4M2Z3600C18
Micron E-die cippel készült?
innen ollóztam -
jeni
félisten
Hello!
Valaki tudja -e hogy az alább Crucial az Micron E-die chppel van szerelve?32GB 3200MHz DDR4 RAM Crucial Ballistix RGB Red (2x16GB)
BL2K16G32C16U4RLAmúgy ez Micron E-die chippel szerelt memóriák jobbak-e a Ryzen lapokban használva a Hynix C-Die lapkákkal szereltekhez képest?
-
PROTRON
addikt
válasz
Mosqu!to #58290 üzenetére
Majd jönnek guruk is, de szerintem túl bátor voltál azzal hogy megjelenés után rögtön belepróbáltál, hisz az lehet hogy általánosságban bírja, de ez egy friss proci évjárat, nem hiszem hogy sokan próbálkoztak még vele. Szerintem még várj egy kicsit ezekkel az állítgatásokkal, egyszerűen túl friss a proci.
De azért az alaplap gyártójának küldhetnél ticketet hogy hátha náluk van a palacsintába rejtett kaki. -
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
Zen3 tulajként gondoltam belepróbálok a tutiba és a meglévő Corsair Vegnance LPX 3200 @ 3600 helyére kiváncsiságból rendeltem egy szett Cruicial Ballistix 2x16GB 3200MHz-t, mert az a hír járta, hogy ezek vígan futnak 4000-et.
Nos a helyzet az, hogy 3600MHz felett olyan szinten széthal a rnedszer, hogy csak többszöri elemkivét és teljes gép áramtalanítás (kábelek kihúzása) után képes újraéledni.
Eleinte naívan CL16-tal próbálkoztam (mert 3600 megy CL16ban), de se úgy, se CL18-cal nem megy, 1.4V-on is próbáltam (Beállítottam a Memory Try it! értékeket biosban a leglassabb 3800-as időzítésre).Alaplap egy MSI B550 Gaming Edge WIFI a legfrissebb BIOS verzióval
Proci egy Ryzen 9 5900X.Lehet, hogy a proci nem bírja az 1900-as FCLK-t?
Vagy az alaplap biosa bugos még?
Esetleg kifogtam egy gyengébb chipet és nem bírja ez a ram a 3600+-t? -
Beelzee
tag
Sziasztok!
Adott egy Patriot Viper Steel 2x8gb 3000Mhz-s kit.
Ryzen 2600x procival,MSI b450 tomahawk lapon.
Szerintetek érdemes lenne kicsit húzni a ramon?(Már ha lehetséges)Üdv,Gyula
-
PROTRON
addikt
A teljes konfiguráció kiválasztása inkább már másik topichoz tartozik, ahol azaz érdekes hogy mi a jelenlegi konfig-platform ami az összehasonlítás alapját jelenti, aztán hogy miben látod jelenleg a hátrányát a géped használatának, tehát milyen szempontok a fontosak amikor cserére gondolsz...
De ez tényleg másik topic itt a forumon. -
PROTRON
addikt
Alapvetően ha páratlan számú modulod van akkor elvileg nem fog teljesen dual channelben menni, hanem hibrid módban, vagyis amíg csak tudja a dual channel memóriákat használja azok dual órajelén, de amint kifogy belőlük, akkor elkezdi használni a maradék 1 memóriát és visszaesik a sávszélesség.
Első körben érdemes kipróbálnod hogy az általad könnyen hozzáférhető slotok közül melyikkel működik dual channelben a már bent lévő memória.
Aztán ha tényleg nem elég a 16 Gb akkor marad a billentyűzet leszerelése, vannak egész jó szájbarágós videók.
A te gépedet nem olcsó kategóriába szánták, nem szerelhetetlen, szóval a fedlapok szétpattintásán és a szalagkábelekre odafigyelésen kívül nincsenek kritikus részek közted és a maradék 1 db memória foglalat között. -
starsmash29
újonc
Sziasztok! Adott egy aorus b450 elite alaplap. T-force 3000mhz cl16 2x8gb kit.
R5 3600as procit akartam bele venni de annak elszállt az ára. R7 2700x el 3000mhz tudnának menni a ramok? Előre is köszönöm. Üdvözlettel -
d34f
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni RAM bővítéssel kapcsolatban, elolvastam az összefoglalót és a “Milyen RAM-ot vegyek?” topic összefoglalóját is, részben kaptam is választ a kérdésemre, de laptopban szeretnék memóriát bővíteni, így speciális a helyzet.
Adott egy Asus G752VM laptop 8GB single channel Micron 8ATF1G64HZ-2G3B1 2400MHz 17-17-17 memóriával, ezt szeretném bővíteni 2x8GB vagy 2x16GB 2400MHz memóriával. Az alaplapon 4 RAM foglalat van, 2 slot (#3-4) a laptop alja felől könnyen hozzáférhető egy szerelőablakon keresztül, a másik 2 slot (#1-2) viszont az alaplap klaviatúra felőli oldalán van, itt helyezkedik el az eredeti RAM modul is a #1 foglalatban, ennek kiszereléséhez az egész gépet szét kellene borítani.
Amennyiben bővítem a memóriát a #3-4 foglalatokba szerelt 2400MHz 15-15-15 RAM modulokkal, akkor vajon tudom használni azokat tényleges dual channelben módban és a kedvezőbb időzítéssel?
Nyilván a biztos az lenne, ha az eredeti RAM-ot kicserélném, és csak azonos típusú modulok kerülnének beszerelésre, de nem szívesen állnék neki magam a laptop szétszerelésének és szervizbe sem szívesen vinném (korábbi negatív tapasztalatok miatt). -
-
Zin
őstag
Akkor mikor erdemes platformot váltani?
-
PROTRON
addikt
Nem akarlak megbántani, de eddig egyetlen korábbi DDR generáció váltás sem volt visszafelé kompatibilis....persze 1-2 kínai csodától eltekintve, de nem hiszem hogy odáig utaznál.
Amúgy most októberben jelentek meg server piacon az első változatok, szal fél 3/4-ed év mire megjelennek a boltokban, majd onnan még legalább fél év mire megfizethetőek lesznek.
-
Zin
őstag
ddr5 az mikor jön?ddr-4es alaplap kezelni fogja vagy sem?
-
Weaver
senior tag
-
PROTRON
addikt
válasz
Weaver #58271 üzenetére
Processzortól függ hogy hány mhz-nél van az igazi forduló pont ahonnan már főként a megfelelő időzítés beállításból profitálsz, alapvetően valahol 2400 és 3400 között van ez a határ, de tényleg processzor függő.
Aztán a jobb időzítésű memóriák nagyságrendileg drágulnak is. -
-
koko52
nagyúr
válasz
4264adam #58262 üzenetére
Alapból JEDEC szabvány szerint 2133 MHz ez normális.
Próbáld ki 1,4V-al hátha segít. Illetve Vsoc -on is emelhetsz egy lépcsőt. Ha nem jó akkor kifogtál egy gyengébb darabot amivel még nem találkoztam (kb 60-80 pár volt nálam). Elállhatsz a vásárlástól ha megéri a 200+ Mhz. Ha VGA limited van akkor kb semmit nem nyersz vagy veszítesz 2933 vs 3200 esetén. -
4264adam
veterán
Sziasztok!
Vásároltam az ajánlott Aegis DDR4 DDR4-3200MHz CL16-18-18-38 1.35V16GB (2x8GB) memóriát. Alaplap: MSI B450M Mortal Titanium, Proci: AMD Ryzen 5 3600. Biosban az XMP profile 1-2re ajánlja a 3200Mhz-es beállítást viszont mindig két memtest indítást követően közli az alaplap, hogy nem sikerült a tuning, lépjek BIOS-ba és visszaállítja az eredeti 2133Mhz-et. Manuális beállítással 2933Mhz-ig enged elmenni, 3000Mhz-re állítva már ismét hibára fut az indulás.
A kérdésem csak annyi lenne, hogy elképzelhető én fogtam ki egy gyengébb példányt vagy keressek tovább mert én rontok el valamit a beállítással?
Csupán csak furcsállom, hogy ezzel a setuppal 2133Mhz eleve az induló frekvencia.
Alaplap BIOS Ryzen 3000 támogatott 7B89vAD verzió. És ugye az XMP profilt is automatikusan ajánlja. -
konci79
őstag
-
Sziasztok, vásároltam egy ilyen rám kitet:
F4-3600C18D-32GTZNTrident Z Neo
DDR4-3600MHz CL18-22-22-42 1.35V
32GB (2x16GB)Sajnos a memtest hibát dob, warzone crashelt, illetve Windows is újra indult játék közben.
Számomra gyanús, hogy az alaplapom a ludas, nem egy mai darab. Egy ASRock AB350 Pro 4-ről van szó. A kérdés, hogy van e értelme alap beállításokon is tesztelni a ramot? Esetleg küldjem vissza garanciára? Meg lehet állapítani, hogy a ram a hibás vagy az alaplap nem támogatja?
Természetesen a qvl-ben nyoma sincs.Előre is köszönöm.
-
törölt tag
-
koko52
nagyúr
válasz
Ochocinco46 #58247 üzenetére
Először kezd azzal, hogy a RAM-okat alapra teszed (2133 Mhz) és teszteld! Ha nem jó akkor egy kölcsön tápegység. Ha RAM vagy VGA, CPU hiba lenne akkor hibaüzenet is járna hozzá.
-
PROTRON
addikt
A memória időzítések közül a legkönnyebben beállíthatóakat a CPU-Z (CPUID) program, memory és spd fülein tudod elolvasni. A Memory fülön látod a jelenegi értékeket, a mhz-nél ne zavarjon meg hogy feleannyit ír, a dual channel így működik, azt szorozza kettővel.
Az spd fülön 4 standard szerinti mhz értéknél letesztelt időzítéseket mutatja, amikkel biztosan működik. Persze ezek alapvetően nem túl acélos értékek, de legalább stabilak. -
Rison77
senior tag
Sziasztok!
Adott egy ilyen jelenség. Nem tudom ez mennyire normális? 16 GB RAM van a gépben, virtuális memória be van állítva egy ssd-re 4-10 GB-ig. Viszont nem igazán értem ezt, olyan mintha inkább virtuális memóriát használná elsődlegesen a gép? Látszik, hogy még bőven volt 1,8 GB ram, de ő már 95%-on lezabált bő 9 GB virtuális ramot, csak hát mégis mire?
Ezt mind egy bő 2 óra BF5 után mértem. Kell egyáltalán nekem ez a virtuális memória, vagy nyugodtan kikapcsolhatom?
-
PROTRON
addikt
Szia,
Milyen procid van?
Mindenképp próbáld ki hogy működnek-e együtt, de előtte írd fel a időzítési paramétereket, amiken jelenleg fut.
Ahogy írtad, kikapcsolod, kihúzod a konnektorból, utána ha tényleg régi iskola szerinti biztonságra akarsz menni még megteheted hogy megnyomod a bekapcsoló gombot hogy tényleg minden kondi kisüljön. Ami még a biztonság érzetedet növelheti hogy ne szőnyegen dolgozz és ne susogós mackóba (ne legyen elektrosztatikai kisülés).
Behelyezed, figyelj a bevágásra mert könnyedén kell belemennie, esetleg kicsit feszül a slotban, de azért könnyedén. Majd beüzemeled és belemész biosba.
Ha nem zavarja a processzort (intel elvileg kevésbé érzékeny, de fene tudja), akkor elfognak ketyegni, viszont a gyorsabb ramok is belassulnak a lassabbiknak az alapbeállítására, de lehet hogy kell majd egy bios resetet nyomni. Ha jól látom a hyperx-esek 2133-asok. Érdemes kipróbálnod hátha elindul legalább 2667-en.Aztán megfontolandó hogy ha már amúgyis 32 gb-ben gondolkodsz, megpróbálni eladni a jelenlegi teljes készletet használt piacon és szerválni 2x16-ot, legjobb ha kitben (de intel erre is kevésbé érzékeny), legalább 2667-es változatot, de akár erősebbet is megpróbálhatsz, max lejjebb tekered ha nem akarja.
Azért jobb a 2 dbos kiszerelés, mert ezek a fajta processzorok azt szeretik ha minél kevesebb modulból rakod össze a dual channelt. A ram vezérlőjük így kevésbé terhelődik.
Szívesen.Protron
-
Dugos
tag
Sziasztok!
Van egy MSI B360M Mortar lapban, két G SKILL AEGIS F4-3000C16-8GISB, dual channelben, 2667mHz-en. Ezekkel semmi gond nincs. Akad elfekvőben két Hyperx modul: HX421C14FBK2/16. Ezeket tudom használni az MSI lapomban bővítéshez? Vagy próba szerencse? Bővítésnél egyébként mi a teendő? Kikapcsolom, áramtalanítom, beteszem a modulokat, és BIOS-ban ellenőrzöm?
Nagyon köszi a segítséget!
Üdv, d. -
PROTRON
addikt
válasz
Ochocinco46 #58247 üzenetére
Nekem tavasz-nyár elején volt ilyen jellegű gondom, én se találtam meg hogy mi lehet a random lefagyások oka a minőségi alkatrészek mellett, de aztán abba maradt, szal lehet valami win10 feature, ami időnként összeakad 1-2 dologgal ha épp olyan frissítés jön.
De ha nálad komolyabb a gond (pl tápegység, vagy memória) érdekel, lehet hogy nekem is gariztatnom kellene valamit. -
Ochocinco46
aktív tag
Sziasztok!
Tavasszal cseréltem félkonfigot, R5 2600 @ 4Ghz, Sapphire RX 5700 XT Nitro+, Super Flower Leadex Gold 550W, G.Skill 16GB / 3000MHz Aegis KIT.Csatolok két képet a biosból prociról és ramokról: [kép] [kép]
Leginkább Overwatch és CSGO alatt újraindul a gép. Semmi előjele nincs, hőfokok rendben de ilyenkor általában újraindul, belépek újra gyors vissza a meccsbe, de már néha a map betöltés előtt ismét újraindul. Néha 1-2 hétig semmi és ezek a gamek is hibátlanul futnak, de mostanában sűrűbben előfordul ismét
3D Markot bármeddig tudok futtatni, RDR2-vel is Qhd minden maxon simán játszom több órát is egyben minden gond nélkül. Több driverrel próbálva a hiba ugyanúgy előjön.
Tanácstalan vagyok, mit küldjek gariba, vagy mit próbáljak cserélni ideiglenesen elsőre?köszi előre is
-
Shev acm7
tag
Sziasztok! Asrock B360M Pro4 - i5-9400F pároshoz keresnék 2*8GB DDR4 RAM-ot, 24e forintig > mit tudnátok javasolni?
-
k_marcus
csendes tag
Üdv!
Eddig nem nagyon foglalkoztam a RAM beállításokkal/tuningal. XMP-n föltettem 3200ra "azthaddszóljon". Aztán a 2600xet is belőttem 4ghz allcore, és az motoszkál a fejemben mégiscsak jobb volna ha a memória is optimalizálva/kicsit megpiszkálva menne.
Ezek a beállítások így rendben vannak? Van ennek valami különleges folyamata vagy csak egyszerűen próbálgatni amíg stabil? Milyen értékekkel és milyen lépcsőkben érdemes próbálkozni?
Cél lenne az órajelet olyan értékre állítani ami a procival a legnagyobb összhangban van (nem megsütni), viszont a késleltetést levinni a lehető legalacsonyabbra.
Ryzen 2600x, Gigabyte Aorus B450 M, RX 580 Nitro
2X Crucial Vengeance DDR4 3000 - CMK8GX4M1D3000C16 -
seagate84
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek a választásban. Egy új gépet szeretnék összerakni Z490-es alaplappal 10700K cpu-val. Gondolkodok a memórián hogy a Patriot Viper Steel 16GB (2x8GB) DDR4 4400MHz (PVS416G440C9K) vagy Patriot Viper Steel 32GB (2x 16GB) 3600MHz DDR4(PVS432G360C8K) memórát válasszam árban szinte majdnem egyforma de logikusan a nagyobb az lassúbb. Milyen célra érdemes megvenni a 2*8Gb-ot illetve a 2*16Gb-ot. A gépet normális használatra illetve játékokra vásárolnám.
Köszönöm a hozzászólásokat. -
Sziasztok!
Adott egy asus otthoni alaplap, ddr3 foglalatos. Kérdésem, hogy lenovo céges szerverekből kikerült RAM kompatibilis lehet-e velük? Azaz az otthoni és a szerver memóriák kompatibilisek-e egymással?
-
koko52
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #58236 üzenetére
Elég az 1.35 volt neki. Jók az értékek.
-
Gambito
tag
Sziasztok
gskill trident z16 gb 3600 bdie ramom van
F4-3600C16D-16GTZN
az lenne a kerdesem, ha esetleg van valakinek ilyen, hogy lehet ki maxolni a legjobban a kicsiket ?
jelenleg cl 15 es 4000 mhz 1.35 v
koszi -
kismedve1982
tag
Sziasztok!
B550-es lapon a dram calcot hogyan lehet használni? Nem találtam a listában. X570-re lehet számoltatni, vagy az még nem támogatott?
-
koko52
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #58231 üzenetére
15-20% is lehet. De erősen VGA limited van akkor kevesebb. De minimum FPS (ami a lényeg) abban sokat számít.
-
koko52
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #58228 üzenetére
Nem programmal, hanem be kell lépned a BIOS-ba. XMP off és manuálisan megadni az értékeket. Ha először csinálsz ilyet kérj meg valakit, hogy segítsen vagy jutub videó.
-
koko52
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #58226 üzenetére
3200 nem mindig megy 2600-al, mert 2933-ig támogatott. Próbáld ki manuálisan 2933Mhz-re belőni. A késleltetés egyenlőre maradjon a 3200-hoz igazított érték.
Most pont egy B450 aorus, 2600 és 2x8 3000 Aegis gépről írok.
-
koko52
nagyúr
válasz
Viiktor1989 #58222 üzenetére
Gép pontos paraméterei?
-
Viiktor1989
aktív tag
Sziasztok. Egy kis segítséget szeretnék kérni. Dual channel módban valamiért újra indulgat a gép,illetve játék közben kivág az asztalra. Próbáltam mindenféle slotban,single channelként nincs probléma. Viszont dual -ban,ha kikapcsolom az XML profil a biosban,akkor eddig úgy néz ki nincs semmi gond.. Ez mitől lehet ?
-
demmer123
őstag
Melyik jobb opció játékokhoz? ( 10400) proci.
Cl 15 3200mhz vagy 3466mhz Cl 16?
-
HIJ
őstag
Sziasztok!
Sajnos néhány sajnálatos fagyás miatt ki kellett cserélnem az alaplapomat, mert feltehetően az a lúdas. Egy Asus rog strix x470-f -et cseréltem ideiglenesen a kis tesóra, b450-f -re, de meglepődtem amikor nem indult el a RAM gyári beállításával 3200-on. A ram alap beállításait használtam (mind időzítés, mind feszelés tekintetében), de csak 3066 -on indul el. Ugyan ez az x470 -be 3733 -on működött. Van esetleg ötletetek, hogy melyik értékhez kéne hozzányúlni, hogy menjen gyári órajelen? Vagy ennyivel rosszabb lenne a b450 készlet? -
AddyKing
tag
Sziasztok!
Aziránt érdeklődnék, hogy 3200MHz-es FlareX, CL14-es memóriát sikerült valakinek 4000MHz körülire tuningolnia? Elgondolkodtatott az új AMD generáció, s ugye ott már támogatott ez a frekvencia.
Ha nem, akkor max várok egy jó árú, késleltetésű kit-re. -
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingston FURY Beast RGB 32gb ( 4x8gb ) DDR4 3200MHz
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- OLCSÓBB LETT!Kingston FURY Renegade Pro 128GB (4x32GB) DDR5 4800MHz KF548R36RBK4-128 vadi új memória
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-32Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- 128 - Lenovo Legion 5 (16IRX9) - Intel Core i7-14650HX, RTX 4070 (ELKELT)
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- BESZÁMÍTÁS! MSI Crosshair 17 HX Gamer notebook - i7 14700HX 64GB RAM 1TB SSD RTX 4060 8GB WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged