- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Ötlettől a megvalósításig: használjuk a nyelvi modelleket új ötletekhez!
- Nem veszik el az Activision Blizzardot a Microsofttól
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kevesebb bevételét adja át az OpenAI a Microsoftnak
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Futtasd helyben a Qwen3-at: ingyenes nagy nyelvi modellek az Alibaba konyhájából
- Milyen egeret válasszak?
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- Projektor topic
- Powerbank topik
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen széket vegyek?
- Hobby elektronika
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slipandris
tag
Sziasztok, egy apró segítségre lenne szükségem. Röviden a kérdésem az, hogy egy régi ddr3 ram be tud-e lassulni, tehát okozhat-e durva rendszerlassulást az, hogy közel 10 éves?
(több év fiókban tárolás után újra akarok éleszteni egy kis Dell 1018 netbookot, raktam bele új vinyót, win 10-zel, de elindulni is alig bír, úgy szenved. 2gb ddr3 van benne, talán az lehet a rossz? Régen röhögve ment minden rajta, igaz csak win7 volt)
A tervem, hogy veszek bele egy 4gb ddr3 1600mhz-et, de nem tudom, felesleges-e, mert mondjuk nem ez, hanem a proci kuka, stb.
Köszönöm a tanácsokat.
-
Soma01
veterán
Sziasztok!
Egy régebbi Lenovo G505-ös laptopba tettem be egy plusz DDR3 memória modult. Eddig egy 1,35 voltos volt benne, de az az "új" 1,5 voltos. Ezt írja legalábbis a CPU-Z. Működik meg minden. De ez jól van így? Ezek szerint az alaplap lekezeli ezt a feszültség különbséget és kész? Minden ok? Vagy keressek inkább 1,35 voltos modult az 1,5 voltos helyett? Mindkettő 800 MHz-en megy, a rájuk írt időzítések is ugyanazok ha jól emlékszem. (de meg tudom nézni, ha kell) -
törölt tag
válasz
AsakuraDave #58893 üzenetére
Nem biztos, hogy értem a problémád/kérdésed, de a Single Rank annyit jelent, hogy egyoldalas a modulod.
Dual Rank meg annyit jelent, hogy kétoldalas a modul.
Ha nincs hűtőborda a RAM-on, akkor szabad szemmel is látható, hogy csak az egyik, vagy mindkét oldalon vannak-e memóriachipek.
Ha van hűtőborda a RAM-on, akkor például a CPU-Z-ben is meg tudod nézni, vagy a gyártó oldalán is, hogy egyoldalas (single rank) vagy kétoldalas (dual rank) modulról van-e szó.
De semmi köze ennek ahhoz, hogy épp dual channelben vagy single channelben mennek-e a RAM-ok a gépedben. -
törölt tag
válasz
AsakuraDave #58893 üzenetére
minden consumer asztali processzor mellé a dual channel javasolt.
a ryzenekhez pedig a 4 rank javasolt. ezt elérheted 4db 1 rankos memóriamodullal vagy 2db dual rankos memóriamodullal. lényegtelen h 2 vagy 4 modult használsz amig a rankok száma összesen 4. azalatt és afelett már esik a max teljesitmény. -
AsakuraDave
őstag
válasz
koko52 #58890 üzenetére
Értem, köszönöm!
Nekem csak ez a Dual Rank - Single Rank nem tiszta annyira.
Elvileg:
4x Singe Rank = 2x Dual Rank , 4 Rank Total
B1+A1 channel kiad egy DR-t meg a B2+A2 még egy DR-t?
2x Dual Rank = 2x Dual Rank, 4 Rank Total ??Nekem azért lényeges mert Ryzen 5xxx mellé javasolt hogy Dual Rank memória legyen gépbe és most nekem 4x Single Rank 8GB modulok vannak. De én ezt egyszerű halandóként megtudom nézni BIOS vagy Windowson belül, hogy összesítve most akkor milyen rank-ba megy a rendszer?
-
PROTRON
addikt
válasz
koko52 #58890 üzenetére
Pontosítsunk kicsit, mert nem csak TR4 alaplap az egyedüli quad channeles, ott vannak intelnél a 2011, 2066, további server alaplapok is elérhető áron.
De a sima pl 1151-es alaplapoknál valóban, a 2 x dual channel nem lesz quad channel. Ellenben a 4 modul jobban terheli a processzor memória vezérlőjét mintha ugyanazt a kapacitást 2 db modulból rakja össze a kolléga.
Viszont ahogy Te is írtad a "SR" azaz hogy single rank az nem erre vonatkozik, az a modulon belüli felépítésre. -
törölt tag
sziasztok!
memoria beállitásokkal kapcsolatban szeretnék segitséget kérni. crucial ballistix max 4000mhz-es moduljaink vannak itthon (egyik gépben 4x16gb single rank, másik gépben 4x8gb single rank) és sehogy sem tudom beállitani őket normálisan.
ryzen dram calculatorral próbáltam és abba eleve a tájfunnal kiolvastatott xmp adatokat importáltam és azokkal próbáltam és semmi.
akármit állitok a gép nem posztol.
próbáltam 3200-at, 3600-at, 3800-at és végső elkeseredésben az xmp 4000mhz-et is kipróbáltam. azzal posztol és mennek is a modulok 4000mhz-en 2000-es fckl-el viszont a youtube videók stutterelnek folyamatosan.most jelenleg ott tartok h fogtam és csak az első 4 timingot állitottam be 14-14-14-28-ra 3200mhz-en (minden mást auto-n hagytam) és igy most megy a gép, nem akadnak a videók sem viszont néha crasshel a firefox.
elvileg top minőségüek ezek a modulok és képtelenség h ne lehessen 3200 vagy 3600-on normális időzitésekkel futtatni őket.
ha valamelyikőtök segitene nekem ezzel kapcsolatban akkor privátban tudok küldeni infókat és printscreeneket.
köszönöm a segitséget előre is.
-
koko52
nagyúr
válasz
AsakuraDave #58878 üzenetére
Soha nem lesz quad chaneled, estleg TR4 alaplapban. A modulok egy oldalasak egyébként.
A többi sub timingot az alaplap adja automatikusan, de belenyúlhatsz. Nem találod meg "papíron". -
magyarc
tag
W480 chipset-hez létezik CL21-nél alacsonyabb késleltetésű 2933MHz unbuffered ECC RAM? Gondolom egy ASUS Pro WS W480-ACE alaplapnál ECC RAM-ot használva nem lehet a memóriát túlhajtani.
Nem hiszem, hogy megérné a féradtségot, de elméletileg át lehetne például programozni egy 3200MHz CL22 KSM32ED8/16HD RAM SPD-jét 2933Mhz CL20-ra? -
AsakuraDave
őstag
Hát ez nagyon nagyon nagyon elszomorít mivel ezek b-die ramok de már egy 3600Mhz-et se akar, Taiphoon-ból ki szedtem a reportot és DRAM calcoztam:
DRAM 1.4V
SOC 1.1V
CCD 1.05V
IOD 1.05V
VDDP 1.05VTermination block-ból végig próbáltam Rec/Alt1/Alt 2
CAD_BUS is úgyszintVan hogy Windows elött kifagy van hogy betölt de egyből kékhalál, memory management meg ilyenekkel...
DRAM advanced fülön pedig azt írha hogy 93% a quality és akár 4110Mhz CL16
ui.: bios-ban nekem 2 szám van egymás mellet a timingoknál az normális?
-
-
arabus
addikt
Igen 2133-on megy.Most annyi van hogy vagy jó lesz igy neked 24gb dual channel vagy marad csak a régi 2x4 és vissza a 2 ujabb ahol vetted.
Még annyit kérdeznék hogy az ujak a próbánál a proci felől nézve első és harmadik slotban voltak?
Még egy próbát tehetsz ha nem ugy volt.
Ui:én személy szerint meghagynám igy a 24-et nagy különbséget nem vennél észre 2666-on sem nem ugrana fel a gép az erőtől,sokan boldogan használnak 2133-as sebességet. -
Zufo
tag
Sziasztok,
Mai napon vásároltam egy 2x8gb-os Kingston HyperX kitet a gépbe 2666 cl16.
Nem ismeri fel a modulokat az alaplapom (Asrock Z170 extreme4), folyamatosan az 55 hibakódra fut(nem ismeri fel a modulokat). Felraktam a legfrissebb biost a lapra de úgy is ugyan ezt produkálja, illletve kipróbáltam egyesével a modulokat mindegyik slotban és ugyan az a helyzet. Ha vissza rakom az előző párost (2x4gb) azzal gond nélkül megy, pedig az is Kingston HyperX .
Esetleg valakinek valami ötlet ?Köszönöm szépen előre !
-
AsakuraDave
őstag
válasz
koko52 #58875 üzenetére
Igen ezt látom de hogy most single rank vagy dual rank a felállás?
4x stick dual channel az akkor 2*DR? Mert elvileg van Quad Channel akkor lenne 4xSR?
A timingos kérdésem meg, hogy nem gáz hogy BIOS-ban belőve az XMP(Asus-ba DOCP) profilt és pl a tRC nem 48 hanem 75? Hol tudom megnézni, hogy az XMP timingok pontosan mik lennének nem csak az első pár timingot ami pl a matricán is meg a dobozon szerepel, hogy 14-14-14-34 stb? -
koko52
nagyúr
válasz
AsakuraDave #58873 üzenetére
Dual chanelben és 3200-on futnak a ramok.
-
AsakuraDave
őstag
válasz
AsakuraDave #58863 üzenetére
-
S.Zoliy
tag
Sziasztok.
Vettem egy Ryzen 3600-at
gigabyte b550m ds3h alaplap
kingston hx436c17fb3k2/16 hyperx fury 2x8gb 3600mhz ddr4
Valmamiért csak 3000MHZ-ig működik. Ha átrakom a bioszban a profil 1-re ami 3600 akkor el se indul a gép.
Mitől lehet ez? Ram támogatott az alaplapnál. -
AsakuraDave
őstag
Hali,
Beszereztem egy 4x8GB 3200C14-es kit-et ( [F4-3200C14Q-32GTZRX] )
-Asus B550 Strix-F(WiFi) a lap amibe vannak
-ZenTimings alapján a tRC nem 48-nak kellene lennie a 75 helyett? (14--14-14-34-48)
-hol látom, hogy most dual rank -ként megy a 4x8GB?
-DRAM Calc-ba most Memory Rank az 1 vagy 2? tudtommal 4x8GB az DR-nek számít
-XMP import-al kalkuláltattam és próbálnám a 3600C14-et amit SAFE-en dob
-Asus BIOS-ban van trfc2, trfc4, trcpage ezekkel állítsak valamit?
-BGS opciót nem találok bios-ban -
arabus
addikt
-
4264adam
veterán
-
4264adam
veterán
Sziasztok!
alaplap:ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI)
ram: DDR4-3200MHz CL16-18-18-38 1.35V 16GB (2x8GB)
proci: AMD ryzen5 5600XTegnap szembesültem vele, hogy a 3600Mhz--re álított memória értékhez CL26-ot társít az alaplap Auto beállításokkal. Ezen szerettem volna faragni.
A problémám a következő:
Thaipoon Burner azt írja hogy 1die samsug memóriás. Ez minek számít? nem Hynix és nem is B C stb.Következő a Dram Calculator volt, Rank2; A2/B2 használatban X570 alaplap kiválasztva mert B550M van legújabb nem Beta Biossal. Procinál a legalsó AMD javaslatot választottam ki és a kívánt sebességhez 3600Mhz-et. Középső oszlopok szépen vesznek fel értékeket amiket tudok is állítani. Viszont
Igen ez egy google kép, mert a munkahelyemen írok. Miért veszi fel a "0" értéket mikor a Biosban kézzel kell beállítani?
-
kecsesz
csendes tag
Sziasztok,
i5-4690k, Asus Z87I-Pro, PC-m van 8GB(2x4) DDR3 (Kingston HyperX KHX2400C11D3/4GX-Predator) ramokkal. A drágulást megelőzve beszereztem egy Mushkin 2x8GB-os UDIMM párost.(Mushkin Blackline 16GB 997123F 1,65V-2400Mhz-11-13-13-31)
ami csak Auto-ban, maximum 2200Mhz(11-13-13-31 CR2) hajlandó működni, az alap XMP-s beállításra nem reagál, és el sem indul el vele.
Mit tudok vele egyáltalán tenni, mit adjak neki még, időzítést, több feszültséget?
A megoldásokat előre is megköszönöm! -
kkgabor
csendes tag
Sziasztok! Egy gépben Intel Pentium Dual E2180 2.00 GHz processzor és 2X1GB 667MHz DDR2 RAM található. Van-e értelme a RAM-ot cserélni 2x2GB-ra, tapasztalható-e gyorsulás tőle az említett CPU mellett? "Netezős" gép lenne: Youtube, Facebook, Skype, Zoom, böngészés. Alaplap kapacitása max 4 GB, 2 memória slot van rajta.
-
válasz
MaxxDamage #58852 üzenetére
Szuper.
-
-
válasz
MaxxDamage #58849 üzenetére
Ha ugyanarról beszélünk itt Hardverapron, van neki hynix, az is jó lesz. menni fog vele, még ha 2400MHz akkor is csak 2133MHz-n. Nem linkelném, mert lehet nem szeretik az ilyen linkeket.
-
Zolee__
csendes tag
Sziasztok
Van egy msi h81m-e34 lapom amiben van egy ilyen 8gb-os modul.Gondoltam veszek még bele egy ilyen 4 gb-os modult és akkor lesz 12 gb a gépben.Na most a kérdésem az lenne hogy létezhet hogy a 4 gb-os modult nem támogatja az alaplapom,miközben a 8gb-ost igen?Mert a 8gb-os ott van az alaplap memória listájában,viszont a 4gb-os már nincs.Ha beteszem a 4gb-ost akkor nem indul el a gép.Próbáltam másik alaplapban is,és az sem indul el.Ennyire kényesek lennének az alaplapok a memóriákra vagy valószínű hogy inkább hibás a 4gbos modul? -
-
kopygege
tag
válasz
PROTRON #58846 üzenetére
Köszönöm a gyors választ.
Azért csatoltam a képet, hogy milyen RAM van benne jelenleg, mert ezt szeretném 2GB-osra cserélni. Természetesen próbáltam megkeresni a ráírt paraméterek alapján, de nem sikerült egyértelmű választ kapnom, ezért fordultam hozzátok, akik ehhez jól értetek. -
válasz
MaxxDamage #58843 üzenetére
Szia. mennie kell bármilyen ddr4-es 2133-as rammal, de ha van lehetőség vegyél ugyanolyat, vagy legyen rá próba gar minimum.
-
PROTRON
addikt
válasz
kopygege #58845 üzenetére
Szépen megjárattad a közönséget, mert az EeePC amit linkeltél N455 processzorral van szerelve ami 5-el nagyobb számú mint amit az első kérdésbe beletettél 450-es.
Nagyon nem mind1, mert a 455 már támogatja a DDR3-at IS a DDR2 mellett kívül, míg a sima 450-es csak DDR2.De legközelebb az eredeti problémát mutasd be hasonló helyzetben, ne csak az egyik kis részletet. Mert ha az a kérdés hogy a linkelt epc-be milyen ram kell, akkor az DDR3.
Amit beraktál fotót, arra a ramra Te is rá tudsz keresni googlen és akkor látod hogy hanyas és még azt is megtudod hogy hány MHz.es. Mert azzal a MHz-el biztos hogy elindul a gép amivel más méret esetén már használták, míg erősebb rammal ilyen régi gépek esetében nem biztos. Elvileg el kéne, de nem biztos.
-
kopygege
tag
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy az Intel AtomN450-es CPU milyen memóriákat támogat? Az itteni adatlap szerint DDR3-at.
Itt viszont azt írják, hogy DDR2-t és itt is.
A Speccy szerint DDR3, a System Information Wiever szerint DDR2 van benne jelenleg.
Itt egy fotó a most benne lévő modulról:
Nem akarok felesleges köröket futni, ezért kérdezem, hogy milyen típusú memóriát vegyek bele?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
Dlite
tag
Sziasztok! Vettem +16Gb RAm-ot a PC-be - így 32 Giga lett benne - de két RAM-mal nem megy a gép. Jótálásos, így visszavittem a PCX-hez ahol 3 nap múlva közölték a processzor illesztése nem volt megfelelő, javították. Gép megjött, bekapcsol...nem megy
Egyik RAM ki, majd vissza, elindult a 32Gigával. Erre tegnap megint azt kezdi játszani, hogy a 2X16Gigával nem indul el. De mintha a ventilátorok sem pörögnének. Illetve a videókártyán egyáltalán nem pörög a venti - RTX 2060 OC - vagy annak nem is kell pörögnie? Lehet kevés az 550W-os táp ?
-
Sziasztok,
Samsung M471A1K43BB0-CPB memória (DDR4-2133MHz 8GB) van a laposomba (LifeBook E546) és szeretnék venni aprón mellé még egyet, így dualba lenne (fontos)
Milyet ajánlanátok mellé? -
PROTRON
addikt
válasz
Daniel0620 #58840 üzenetére
Nono még tovább bonyolult a helyzeted, mert túl kevés infót adtál meg. A fenti hozzászólás úgy született hogy sima alaplapot feltételeztem, és a 3. 4. ramot kellene kitalálni.
Egyszerűbb ha beírod az alkatrészek típusát legközelebb mint így harapófogóval kelljen kiszedni.
Elméletben a 8 foglalatos alaplapod HEDT - munkaállomás alaplap. Mint az enyim.
Ezeknél nem csupán dual channelben tudnak futni a ramok, de ha a megfelelő slotokban vannak akkor quad channelben (CPU-Z program a memory fülön kiírja). Ez játékokban nem annyira érezhető, max 1-3 fps, de munkafolyamatoknál pl videó vágás jól jön.
Esetedben, Intel procinál, a ramok esetében igazából nincs abból probléma hogy 1 db modul mennyit tud, nagyjából egy egységként kezeli a winfos, mind1 hgy 8x8 vagy 4x16, vagy 2x32-ből áll össze a 64 GB.Na most ha eltérő méretű ramokat választasz akkor viszont tényleg leeshet a ram kezelési sebesség, aminél nem quad channelről dual-ra történő visszaesést kell érteni, hanem ugyanúgy dual alatti sebességre visszaesést. Ezt mindenképp érdemes kerülni.
Ha a mostani 4x8 azaz 32 GB ramot kevésnek érzed játékok alatt (el nem tudom képzelni mivel játszol mert amennyire tudom még nincsenek ilyen játékok vagy csak kevés, de Te tudod) akkor ennél az alaplapnál mindenképp 4-esével érdemes módosítani.
Tehát a kövi lépcső, a 64 elérésére 2 jó módszer van, vagy 8x8 vagy 4x16.
Tehát a 8x8 a legegyszerűbb, de tény hogy 4x16 esetén a processzorban lévő memória vezérlő kevésbé van terhelve, tehát jobb teljesítményt érsz el. -
Daniel0620
újonc
válasz
PROTRON #58839 üzenetére
Köszönöm válaszod!
Lehet kicsit félreérthetően írtam, lényegében bővíteni szeretnék 3200mhz 8gb-ból van most 4db a gépben viszont a lapom 8 foglalatos azért gondoltam ha esetleg vennék hozzá pluszba 16 vagy 32-est akkor az mennyire klaffolna? Amúgy intel procim van. Próbálom úgy fejleszteni hogy a jövőre is tekintettel legyek lassan elképzelni is nehéz mekkora igények lesznek a gameknél. Ezért is gondoltam hogy nem újabb 8gb-ot vennék hanem nagyobbat. Bocs ha hülyeséget írok/kérdezek... Vagy mit ajánlasz inkább szabaduljak meg a 8-asoktól és ruházzak be 2db 32-esre? -
PROTRON
addikt
válasz
Daniel0620 #58835 üzenetére
Hali,
Ennél egy hangyányival bonyolultabb a helyzet mint hogy csak a mhz és a márka számítson.
A jelenlegi 8-asod mellé ha ugyanolyan 8-ast választasz, akkor 99% biztos hogy dual channelben fognak futni, ami azt jelenti hogy a memóriába betöltött adatokkal 2Xes sebességgel dolgozik. Ez játékokban számít a single channelhez képest.
Az hogy 2666 vagy 3200 az már kevésbé észrevehetp intel proci esetében, de a dual channel jóval észrevehetőbb, pláne ha AMD procid van.
Ha 32 a cél, akkor jobban jársz ha eladod a jelenlegi 8-ast használt piacon és veszel inkább 2 db 16-ost kitben, akkor azok tuti hogy dualban fognak menni.Fentebb írtak alapján mint ha megdőlt volna az a tézis is, hogyha a jelenlegi 8 mellé beraksz még 32-őt akkor az első 16 estében dual channelell működne. Szóval dual channel nélkül a sok memo kapacitással lehet menni valamire, de kevés olyan élethelyzet van amikor ezzel tényleg nyersz.
-
kufirc
tag
Sziasztok . Az lenne a problémám , hogy 12 Gb Ram van a gépembe ám ebből alig van felhasználva 40-45% (Everest szerint )viszont a gépem belassúl böngészéskor a neten facebook -on . Mit lehet tenni azért , hogy a Ram legalább 80-85 % legyen felhasználva . Win 10 , I5 proci.
Valami rosszul van beállítva ???? A válaszokat előre is köszönöm -
balage06
tag
válasz
partytime25 #58834 üzenetére
Szerintem érdemes MemTest64-el indulni, mert gyors és pofonegyszerű, ha abból lefut néhány iteráció gond nélkül, az már jó kezdet, ha meg nem, akkor lehet tovább vizsgálódni.
-
Daniel0620
újonc
Üdv!
Abban szeretnék infót kérni hogy a meglévő 8gb-os ramok mellé vehetek e mondjuk 16 vagy 32-est? Ugyan az a mhz a márka is... lényegében csak annyi a különbség hogy nem 8 hanem 16 vagy 32 lenne. Az alaplap elbírja. Játékra és minden egyébre használva van a gép.
Előre is köszi a választ! -
partytime25
tag
Esetleg memória stabilitás tesztre van valami 5let progi win 10 alá? vagy aida is megfelelő lehet?...
Intel esetén ram időzitésekre valami puska létezik valami hasonló mint AMD nél vagy azt kb találgatós,puhatolózós?
Szép estét
-
-
PROTRON
addikt
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
partytime25 #58828 üzenetére
A ballistix 3800mhz mellett is tud kényelmesen cl15öt, 2666on biztosan brutál izőzítéssel fog tudni menni.
-
partytime25
tag
válasz
arabus #58827 üzenetére
Köszi választ... a ram időzitést infót értem kezdem ugy érezni a 20e ft os hiperx ramot lehet kár volt eladni mert i5 melett kis időzitéssel ment...
Viszont amit irtál alaplapos dolgot nem értem igazán nem azér vettem mini itx lapot mert olcsóbb volt szerintem még drágább inkább... hanem mert van egy in win házikom ami kb 20x20 cm és ebe kelett valami.. a proci meg közel se 110e... vagy nem nekem irtad ezt.lehet?
(Ez nem gamer pc hanem irodai mini build csak ha cserélek amd re esetleg ram csere bere eladással már nem szenvednék ha már ugy is venni kell most... ezért csak a crucial 3600 cl16)
Mindegy köszi...
Ha van valakinek továbbra is tapasztalata nagy fekis ram visszabutitásával kapcsolatban kisebb időzítés reményében szivesen meghallgatom...
-
arabus
addikt
válasz
partytime25 #58825 üzenetére
Ha vettél volna 15-el drágábban rendes alaplapot akkor nem kéne 110 ezres procit nézegetned dupla áron ugyanolyan teljesitménnyel.
A crucial nem hires az alacsony időzitésről.
Igy pénzkidobás lesz. -
kory24
őstag
Sziasztok!
Gépemben van 3db egyforma 4GB ddr4 2400mhz ram, vennék még 1 modult.
Kérdésem az hogy jobb, ha a 4. is ugyanilyen 4gb-os modul lenne, vagy tehetek 8ast is?Játékra egyáltalán nincs használva a gép, csakis otthoni használat (net, torrent, ftp szerver,stb)
Ez esetben lenne bármi hátrányom a 8as modullal? -
partytime25
tag
Sziasztok...
Próbálom tömören a lényeget kiváncsi vagyok véleményetekre...
itx gép i5 10400 max ram freki 2666Mhz....
jelenleg egy hyperX 2133 ram megy cl14 2666 on stabilan viszont ez eladásra került...
ami helyette jön (jönne) crucial 3600 cl16... tudom csak 2666 on fog működni semmi gond viszont cserébe szeretnék valami cl14 nél kisebb időzítést beállítgatni ha már új ramról beszélünk....megoszlóak az eddigi vélemények valaki azt mondja teljesen felesleges a gyorsabb ram kisebb időzítés reményében mert ha nincs szerencsém még rosszabb is lehet ne lepödjek meg a pl csak cl18-19 en fog menni 2666on....
Valaki cáfolja hogy ez hülyeség mert ha egy minőségi gyors ramot veszel az garantált ha visszabutítod 2666 ra tuti valami kis időzítést el lehet érni cl11-cl12....
Nyilván nem várok hatalmas csodát most hogy cl14 helyett pl cl11 en menne csak ha már veszek legyen most is örülni valaminek .... gondolnék jövőre is mert a cél , igaz nem most APU 4700-4750g...
Köszi ha van valami 5let tanács..
-
AddyKing
tag
Elnézést a duplikálásért, egy másik topikban már megosztottam, utólag látom, hogy itt jobban tudnak ebben segíteni.
Szép estét!
A mai napon vásároltam az alábbi memória KIT-et: F4-3600C16D-16GTZNC
Szépen világít, ellenben az XMP bekapcsolása után nincs kép. Bármilyen beállítást is eszközölök, ugyanez a helyzet. Egyetlen esetben volt stabil, amikor 3533MHz-re raktam, s minden más auto-n maradt. Viszont így csak 26-os CL-el működik. Ami ugye nem jó. Ráadásul a BIOS-ban a gyári DRAM Profile-ban hozzá van adva ez a cikkszámú memória. Tehát elvileg az ASRock garantálja, hogy megy benne. De mégsem. Valakinek valami ötlete van erre?Előre is köszönöm a válaszokat.
-
z123456z
őstag
válasz
#24845312 #58820 üzenetére
Újként árulta itt az aprón a srác. De vettem már tőle régen mást is, teljesen megbízható. Ezt is jeleztem neki, egyből írta, hogy ha gondolom, visszautalja a pénzt, úgyhogy ez a része rendben van. Én nem tudom, mit látott a fiam, azért holnap ha nem lesz itthon, lefuttatom a memtestet. Azt alapon kell, vagy maradhat az XMP?
-
törölt tag
válasz
z123456z #58819 üzenetére
Szívesen. Én mondtam, hogy van 2 XMP profil, a gyártó oldalán is szerepel, amit linkeltél is.
Használgassátok, ha többet nem jön elő semmi gond, akkor minden oké. Én mondjuk használt memória vásárlása után mindig szoktam MemTestet futtatni, még akkor is, ha azt a vevő is megtette, biztos ami biztos. -
Shrike7973
senior tag
Sziasztok!
Egy HP ENVY M6 laptophoz vásároltam extra Kingston memóriát, azonban az új kártyával egyáltalán nem indul el a gép (sem egyedül, sem a régivel együtt). A caps lock LED villogás szerint a hiba: The embedded controller times out waiting for BIOS to return from memory initialization.
Részletekért mellékeltem a két memóriáról fényképet, az új Kingston mellett ott van a doboza is. Tudtommal mind a kettő 4 GB DDR3, low voltage, 1600 MHz.
Van ötletek, hogy miért nem működik? Esetleg gyárilag hibás a Kingston modul, és kérjek cserét? Vagy sikerült inkompatibilis memóriát vásárolnom?
Eredeti:
Új:
-
z123456z
őstag
válasz
z123456z #58796 üzenetére
Na, a gyerek panaszkodik, valami telefonos fényképet is mutatott, hogy az új RAMmal eltűnik az asztal vagy darabjai. Bekapcsolás kor nem csipog, látszólag működik rendesen, én csak eddig mentem, azért mondtam, hogy jó. Tehát, egy öreg h110m lap és egy i7 7700. RAMot nem piszkáltam, úgy van, ahogy betettem és felismerte. Az időzítés valami 17-19 stb. 1.2V. mit kellene megpróbálni, és hogy lehet letesztelni? Berakás után Aida írás-olvasás megvolt, picit (~2000) jobb eredményeket produkál, mint a 2133.
Köszönöm.XMP profil 1-t kapcsoljam be, vegyem feljebb a feszt és állítsam rövidebbre az időzítéseket? Az megoldhatja? Vagy lap kuka? Esetleg RAM vissza a feladónak? Én hülye meg eladtam a régit, jó kis stabil Fury T.
-
jattila48
aktív tag
A gépemben 4x8 GB single rank modul van. Beállítható erre rank interleave működés? Ha igen, akkor hogyan? Az alaplap Asus Prime z490-p. Azt olvastam, hogy 4 modul esetén az egy csatornában lévő két single rank modul double rank-ként működhet. Ez igaz?
-
PROTRON
addikt
válasz
Multibit #58807 üzenetére
Első tippem hogy az adott alaplap esetén a CPU-Z hülyül, lehet hogy régebbi vagy majd egy újabb kiadással helyre fog állni az a tab is.
Nálam pl az előzőleg fent lévő 1.90-es verziójú a procimat 9940X-nek látja, holott 10940x, de a frisebb cpu-z már megfelelően látja. -
törölt tag
válasz
z123456z #58804 üzenetére
Órajelet nem is tudsz, mert 1151 esetében 2400MHz a max, az is csak Kaby Lake CPU mellett. (Z-s alaplap esetében tudnál csak ezen a korláton átlépni.)
Ha nem akarod a legkisebb értékeket megkeresni, akkor maradhatsz az alapértelmezés szerinti 2400MHz/CL17/1,2V-nál is.
Ha viszont szeretnél ezen a legegyszerűbben "gyorsítani", akkor kapcsold be az XMP-t, majd az időzítést próbáld meg minél lejjebb vinni, szigorúan csak 1-esével. De amúgy túl nagy sebességbeli különbségekre ne számíts, észrevenni biztosan nem fogsz semmit belőle. -
z123456z
őstag
válasz
#24845312 #58799 üzenetére
Órajelet nem akarok változtatni, az most is magasabb, mint volt. Az időzítés az, ami lehetne jobb is, gondolom én. Igazából nem akarom a legkisebb értékeket sem megkeresni. 2400mhz-hez mi lenne egy általánosan és stabilan működő időzítés így, 1.2V-on? És ha kellene neki a magasabb lesz, az hogy derül ki, és ezen a lapon hogy tudom állítani? XMP Profil 1 ( nincs is több ) ? Vagy mindenképp kapcsoljam be az XMP-t?
-
xDarkBoyx
csendes tag
Üdv! Ryzen 5 2600 mellett van 2x8gb 3200 HyperX predator ram. 34xxMHz-re húzva.
A dobozá az van ráírva, hogy Intel XMP certied. AMD nincs feltüntetve rajta. Eddig sosem figyeltem. Van ennek valami számottevő jelentősége, hogy AMD mellett használom az "Inteles" memóriákat?
Rendben mennek, ahogy kell.
-
PROTRON
addikt
válasz
jattila48 #58797 üzenetére
Ha nem érzed úgy hogy az utolso fél, mármint 0,5 fps hiányzik a játékoknál, meg sehol máshol sem érzékelsz hátrányt akkor nem gond.
Több okból szokták itt a forumban javasolni hogy 2 modulból legyen megldva:
-vannak alaplapok ahol ugyan elindul 4 modullal, de csak alap sebességen és ha az ráadásul AMD akkor 15-20% teljesítményt is veszítenek; - nálad ha a dobozon írt sebességen pörög, akkor nincs gond, ezt pl CPU-Z programmal is tudod ellenőrizni, a memory fülön írja: pl ha 1600-at ír akkor az dualban 3200-al fut.
-másik ok hogy a processzorban lévő memória vezérlőt normál procik esetében (mint pl lg1151 foglalatos intelek) alapvetően 2 modulra tervezik, azzal használva a memória vezérlőnek kevesebbet kell számolni, ezért gyorsabban éri el a ramokat, míg 4 modullal többet kell számolnia, tehát fél fps-nyit belassul és jobban melegszik;Alapvetően akkor javasolnak itt a topicban 2 modulos felállást ha épp beszerzés előtt áll, vagy épp probléma van, ha már meg van és gond nélkül fut XMP profillal akkor nem kell zargatni egy működő rendszert.
Nálam is hynix csipes az egyik páros és samus a másik páros, a dobozon szereplő xmp profillal gond nélkül megy, nem próbáltam hogy ha 1-1-et felcserélek a slotokban akkor változik-e, de szerinitem amíg xmp-n vagyok tuti nem fog. Ha elkezdenék tuningolni, lehet hogy gyengébb eredménnyel végez ha a párosokat elpakolgatom, de alapvetően nem lesz gond.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Jövedelem
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Mégsem lesz divat az atomerőműre kötött adatközpont?
- Android szakmai topik
- Assetto Corsa EVO
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- Crucial RAM 32Gb Kit (1x32Gb) DDR5 5200MHz (ou 4800MHz) INGYEN FOXPOST
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 1x16GB 6000MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- DOMINATOR TITANIUM Fin Accessory Kit (Feles) INGYEN FOXPOST
- DDR4 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Külföldi csomagszállítás Packeta csomagpontokon keresztül!
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest