- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- ASUS notebook topic
Aktív témák
-
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #1070 üzenetére
Használható linknek ott a mysql honlapja, azon belül a dokumentáció,annál használhatóbbat nem nagyon tudsz találni
Vannak még tárolt eljárások, egyebek, sokat tud, pláne az 5-ös... -
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #1061 üzenetére
Vmi jobb, egy nagyon kicsit részletesebb gyakorlati példát tudnál írni?
Ennél nem kell részletesebb, jól mutatja
fizetes(id, tartozik, fuzet, .....) PK: id, FK:id(users.user_id)
user_id minek? az id elég csak nem tudom, hogy lehet -e egy mező PK és FK is egyszerre??
Hát, egy kicsit máshogy értelmezted a példát, én úgy gondoltam (úgy is szokott lenni), hogy egy user-hez több fizetés is tartozik (amikor fizettek neki, akkor az bekerül, így látod ki-mikor-mennyit kapott)
PK és FK nem tudom lehet-e egyszerre, ha én lennék az sql, akkor nem lehetne -
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #1059 üzenetére
primary key a tábla elsődleges kulcsa, hogy tudd valami alapján egyértelműen beazonosítani a sort, meg van foreign key, az egy másik táblában elsődleges kulcs, pl. egy fizetés táblában az, hogy a user táblából melyik user-hez tartozik, így nem kell felvinni ide is a user adatait (redundancia elkerülése, beszúrási, törlési anomáliák)
-
paramparya
őstag
Jaa, visszaolvasva most fogtam fel, hogy mi a helyzet
akkor még annyi kéne, hogy beadod a where-be, hogy AND megallo.id = 'az a megálló, amelyiket listázni akarod', és kész is vagy (nem kell limit).
Bár szebb lenne join-nal összekötni a táblákat, gyorsabb és szakszerűbb... -
paramparya
őstag
válasz
Briganti #1002 üzenetére
Kinyírni nem lehet ilyenekkel, de ha hozzá tudsz férni a serverhez valahogy máshogy, pl phpmyadmin-nal, vagy közvetlenül, az még kényelmesebb, valami mysql frontend-del, akkor először tesztelgesd ott a bonyolultabb selecteket, hogy jók-e, nyilván behelyettesítve valami teszt értéket
-
paramparya
őstag
válasz
Louloudaki #992 üzenetére
Úgy a leggyorsabb, ha először beleírod az adatot, vagy akár több adatot, ha egyszerre több megy, és utána törtöd egy lendülettel a 100-on felülieket, ha vannak...
-
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #985 üzenetére
A $_SESSION egy tömb, tehát a loginName indexű elemének csak egy értéke lehet.
Kiolvasni pedig ugyanúgy tudod, mint értéket adni neki tehát ugyanúgy hivatkozol rá
a $login->loginName dolog már oop, a $login példány loginName mezőjére hivatkozik... -
paramparya
őstag
$cim = str_replace('' '', '''', $_POST['cim'
);
Tehát:
fogadó változó = str_replace(mit, mire, miben);
másodikra: lehet unique tulajdonságot adni neki mysql-ben (phpmyadmin a táblastruktúra résznél a sorban ott lesz valahol a végén a unique, ahol a primary key, meg a fulltext vannak... -
paramparya
őstag
válasz
Realradical #727 üzenetére
Hogy érted ezt a linknek értéket adást?
-
paramparya
őstag
Ez így nem fog semmire vezetni, ha itt kérdezgeted az alapokat, amiket pl. főiskolán is heti 4x45 percben tanítanak fél éven keresztül, egész jó tempóban. Be kéne szereznem egy könyvet, amiből el tudod sajátítani az alapokat, pl. mysql 24 órán belül, asszem van ilyen...
-
paramparya
őstag
Ha phpmyadmin-ban tartalomnál így jelenik meg a tartalma a mezőnek:
[BLOB - 24 Bájt]
és szerkesztve ez az:
Bináris - nem szerkeszthető (24 Bájt)
de exportálva már látni, és ez a tartalom:
0x616461742d46756c6c2d323030362d392d395f332d312d35
akkor ezt hogy lehet visszafejteni? Az sem baj, ha valaki megmondja konkrétan, hogy mi az érték -
paramparya
őstag
Egy alkalmazáshoz olyan nagyon-nagyon sok tábla nem kellhet, én egy komplett céges helpdesk rendszert megoldottam kb. 15 táblából, bár abban már kapcsolótáblák is vannak, alkatrész-árlista, konfigok, alkalmazottak, dolgozók, admin, stb...
Sztem rossz oldalról közelíted meg ha túl sok táblát akarsz... -
paramparya
őstag
Van 3 táblám, és ebből lényeges:
- dolgozo:
---id
---account
---nev
ezekhez no comment
- alkalmazott:
---id
---account
---leiras
szintén no comment
- hiba:
---id
---dolgozo_id: dolgozó id-je, aki elkezdett rajta dolgozni, vagy dolgozott rajta, ha még senki (aktív hiba), akkor null az értéke
---alkalmazott_id: az alkalmazott id-je, aki felvette a hibát
---nyit: nyitás ideje
Kéne nekem egy olyan eredmény, amiben benne vannak a hiba táblában lévőkön túl még az alkalmazott accountja, leírása, rajta dolgozó neve, accountja.
Ezzel a select-tel kérdezem le, de az csak azokat adja vissza, amiben a dolgozo id-je nem null, tehát már dolgozik rajta valaki:
''SELECT h.*, a.account, a.leiras, d.account AS d_account, d.nev AS d_nev FROM
`hibak` h JOIN `alkalmazott` a JOIN `dolgozo` d WHERE h.`ceg_id` = '$ceg_id'
AND (h.`nyit` BETWEEN '$from' AND '$to')
AND h.`alkalmazott_id` = a.`id` AND h.`dolgozo_id` = d.`id` ORDER BY `nyit` DESC'';
Mit kéne átvariálni a join-okon, hogy ha null a dolgozo_id, akkor is adjon vissza sort? -
paramparya
őstag
válasz
Realradical #495 üzenetére
Pontosan így néz ki a connect.php, és ott jön a hibaüzenet? (mert ott nem kéne jönnie, ott van előtte deklarálva, biztos, hogy látnia kell).
Ha már deklarálva van, és később egy függvényből akarsz rá csatlaközni, akkor ott tudatni kella függvénnyel, hogy te ezeket a globális változókat látni akarod:
global $host, $user, $pass; -
paramparya
őstag
válasz
Realradical #492 üzenetére
Ez nem kell, kétszer küldtem véletlenül
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
válasz
Realradical #492 üzenetére
ODBC felhasználóval, meg using password = no akkor szokott lenni, ha nem adsz meg neki semmit, tehát vmiért nem látja azokat a változókat...
-
paramparya
őstag
válasz
Realradical #490 üzenetére
A connect.php utolsó sora gondot jelenthet
(mintha a windows telepítés utolsó mozzanata az lenne, hogy formázza a vinyót, amire telepítettél)
-
paramparya
őstag
válasz
Jester01 #486 üzenetére
Az én általam felvetett
delete * from `tabla` where id = 'ertek' limit select count(id)-1 from `tabla` where id = 'ertek'
féle megoldást életre lehetne valahogy kelteni? Nekem sehogy sem sikerül...
Szerk.:
A második lekérdezés magában jó, megfelelő számot ad vissza, az elsőbe a számot helyettesítve megy, de összehegeszteni nem bírom az istennek se...
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
Alkalmazd Jester01 megoldását, aztán azt a termék oszlopot állítsd unique-ra, és nem hagyja majd, hogy két egyforma nevű termék legyen...
Vagy lehetne olyat, hogy delete * from tábla where ertek = 'valami' limit (select count(ertek) from tabla)-1
A szintaxis nem biztos, hogy jól van, de így egy kivételével az összeset kitörölné azt az értéket tartalmazó sorból... -
paramparya
őstag
válasz
Realradical #476 üzenetére
A CREATE TABLE ... rész sql, nem php, azt nem tudod csak úgy beszúrni a php-kódba...
Így csináld:
mysql_query(''CREATE TABLE `probatabla`
(azonosito INT NOT NULL AUTO_INCREMENT,
PRIMARY KEY (azonosito),
nev VARCHAR (8),
jelszo VARCHAR (10),
email VARCHAR (250),
datum VARCHAR (20),
ip VARCHAR (250))''); -
paramparya
őstag
válasz
Forest_roby #453 üzenetére
El kéne mélyedned normálisan az sql rejtelmeiben, különben még 1000 kérdést is fel fogsz tenni, és mégsem fogod átlátni...
Szerk.: ha gondolod, van sql jegyzetem, az elég érthető, átküldhetem...
[Szerkesztve] -
paramparya
őstag
válasz
Terminus_ #416 üzenetére
Úgy érted, hogy lenne egy linklista, hogy:
?oldal=1
?oldal=2
?oldal=3
stb.., ez dinamikusan változna a rekordok számától függően, egyetlen query-d lenne, ami két paraméter alapján (mettől, mennyit) visszaadná az x embert, az y.-tól kezdve?
Tisztán sql-lel kapod nyilván, de kell elég két-három sor php, ami beállítja a mettől-t, és a mennyit-t (ez lehet konstans, és benne lehet a query-ben, és csak egy változót kell állítani. -
paramparya
őstag
Olyan nincs, hogy phpMyAdmin felületű mysql szerver, a phpmyadmin csak egy ''dinamikus weblap'', amit a mysql-től független emberek azért írtak, hogy weben keresztül tudd konfigurálni, felügyelni a szervered
Csatlakozni az adatbázishoz a következőképpen kell:
mysql_connect(''server neve'', ''felhasználónév'', ''jelszó'') or die(mysql_error());
Az or die(mysql_error()) rész azért kell, hogy ha nem sikerül a csatlakozás, akkor kiírja, hogy miért
Ha nem sikerül, oszd meg velünk a hibaüzenetet!
Aktív témák
Hirdetés
- iPhone 13 128Gb fehér (starlight) első tulaj, patika állapot, akku 85%, új kijelzóvédő
- Ez már Kóros (Core 5)! Új Samsung Galaxy Book4 Intel Core 5 120U 16GB 512GB
- HP EliteBook 830 G7 i5-10210U 16GB 256GB 1 év garancia
- FÉLÁRON! Gyeon Q2 Mohs EVO kerámia védelem (50 ml)
- MacBook Pro 16 i7-9750H 32GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 9Pro 64GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- iKing.Hu - Motorola Razr 50 Ultra Midnight Blue Használt, karcmentes állapotban 12 GB RAM / 512 GB
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest