- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- 3D nyomtatás
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- Csendben mutatkozott be a Galaxy S10 Lite
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Aktív témák
-
VladimirR
nagyúr
-
VladimirR
nagyúr
válasz
tkazmer #1139 üzenetére
uj elem beszurasakor az elso mezonek olyan erteket adtal, amilyen mar szerepel a tablaban es az elso mezo primary key, vagy unique
ha primary key, akkor adj neki egy autoincrement-et, es az insert-bol hagyd ki (igy szepen sorszamozza majd magatol)
ha unique, vagy a fneti megoldas nem kivitelezheto, insert elott ellenorizned kell, hogy szerepel-e mar ilyen ertek a tablaban
szerk.: tovabba gyanus nekem az a 255 - milyen tipusu a mezo?
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
Jester01 #1133 üzenetére
van egy tablam, amiben kulonfele elemek vannak
minden elemhez tartozik egy kategoria-azonosito, ami alajan szetvalogatom oket
es minden elemhez tartopzik egy ertek, ami alapjan rendezem oket
le tudom valahogyan kerdezni (egyszeruen, beagyazott select nelkul) az elso ot elemet kategoriankent?
vagy ehhez kategoriankent kell egy select?
szerk.: nem tudom, hogy ez miert valasz lett - mellekattintani egy dolog, de hogy csak az ok-ra bokes utan esett le, hogy ott volt a szovegdoboz felet egy masik post is....
[Szerkesztve] -
VladimirR
nagyúr
válasz
tkazmer #1023 üzenetére
amennyire tudom, a legjobb megoldas igy, kyulon tablaban tarolni a kapcsolatokat
a lekerdezesnel megy egy egyszeru join-nal meg tudod oldani
ha pl a 123-as id-ju user ismeroseire vagy kivancsi, akkor valahogy igy:
SELECT * FROM felhasznalok INNER JOIN kapcsolatok ON felhasznalok.id=kapcsolatok.user1 where kapcsolatok.user2=123
ez kivalogatja azon felhasznalokat, akik ismerik a 123-as id-ju felhasznalot
de ugye ez nem fog mindenkit visszaadni, mert ha a kapcsolatok tabla barmely oszlopaban szerepl a 123-as id, akkor az nekunk jo, mig a fenti lekerdezes csak azokat adja vissza, ahol a user2 oszlopban szerepel az
ezert kell egy masik lekerdezes is:
SELECT * FROM felhasznalok INNER JOIN kapcsolatok ON felhasznalok.id=kapcsolatok.user2 where kapcsolatok.user1=123
aki tudja, hogyan lehetne ezt egy lekerdezessel megoldani, az ne kimeljen -
VladimirR
nagyúr
... WHERE cim LIKE '%{$_POST["cim"]}%' OR ...
-a % joker-karakter, tetszoleges szamu (akar nulla is) tetszoleges karakterre
-egy darab tetszoleges karakterre az _ (alulvonas) a joker-karakter
-tombelemre hivatkozaskor az index-et idezojelbe kell tenni ( $_POST[cim] helyett $_POST["cim"] )
-mivel az elobbi miatt borulnak a string hatarai (meg egyebkent is sokkal kevesebb gondot okoz) ha idezojelek kozt szursz be valtozot, tedd kapcsos zarojelbe -
VladimirR
nagyúr
válasz
Briganti #310 üzenetére
lehet session-el, es cookie-val
elobbi esetben a $_SESSION tomb-be irod be, hogy milyen felhasznaloval leptel be, meg hogy egyaltalan be vagy lepve, majd ezt kesopbb ugyanonnan ki is tudod olvasni (ezesetben a php file-ok elejen meg kell hivnod a session_start fuggvenyt)
cookie eseten pedig a getcookie es a setcookie fuggvenyek segitsegevel -
VladimirR
nagyúr
bar nem torlesre vonatkozo megoldas, de ha php-val iratod ki a lekerdezes eredmenyet, probald meg a kiiratas elott a valtozora raengedni az addslashes fgv-t, ami annyit csinal, hogy idezojelek, aposztrofok, backslash-ek ele betesz egy backslash-t, igy azok is megjelennek, es nincsenek hatassal a kodra
Bovebben: [link]
p.s.: vigyazz, hogy ketszer egymas utan ne fusson le adott valtozora a fuggveny (szoval adatbazisba helyezes elott, es utan is), mert akkor a kovetkezo tortenik:O'Brian => O\'brian => O\\\'Brian
ekkor pedig a kovetkezo fog megjelenni:O\'Brian
-
VladimirR
nagyúr
fel
-
VladimirR
nagyúr
#1005 - Can't create table '.\ph_search\users.frm' (errno: 140)
ez mi? csak akkor mondja, ha a users tabla nick mezojet (ami varchar) binary-ra teszem
neztem phpmyadminbol is es konzolbol is, a hiba mindket esetben fennal
mysql 4.0.20
jogokkal nincs baj, root-kent neztem, minden mas mukodik rendesen
elore is ksozonom -
VladimirR
nagyúr
válasz
VladimirR #152 üzenetére
na, azota kiderult, hogy az adatbazis a ludas, most mar csak azt nem tudom, hogyan lehetne azt elerni, hogy ne utf-et, hanem latin2-t hasznaljon
valtozok ezek vannak:
variable session global
character set client utf8 latin2
character set connection latin2 latin2
character set database latin2 latin2
character set results utf8 latin2
character set server latin2 latin2
character set system utf8 utf8
collation connection latin2_hungarian_ci latin2_general_ci
collation database latin2_general_ci latin2_general_ci
collation server latin2_general_ci latin2_general_ci
mit kellene ebbol atrugdosni es hogyan? 4.0-ban nem volt, csak ket erre vonatkozo cucc, a character_set, meg a character_sets, de ott nem is kellett turkalni, jo volt az alapbeallitas is
a hogyant pedig azert kerdem, mert pl a character_ser_system valtozot nem tudom atallitani, mert azt mondja, hogy ha a binary log be van akpcsolva, akkor nem lehet -- ki merjem kapcsolni? miert ne? ha igen, akkor hol, hogyan?
ha ez az ut, marmint a latin2-re valo atallitas nem jarhato, hogyan erhetem el, hogy jol jelenjenek meg a junikod karakterek?
koszonom
p.s.: ja es a fenti link helyesen => Bővebben: link -
VladimirR
nagyúr
na, eloszedem a temat
tortent, hogy uj rendszert raktam fel (xp => 2k3), uj php-t (4.x => 5.x) es uj mysql-t (4.0 => 4.1) es ezzel egyidoben meghulyult valami, ugyanis az adatbasisbol nem lehet rendesen kiolvasni az őű betuket (vagy lehet, hogy irni nem lehet bele, esetleg mindketto)
php ugye elvileg a html file head reszeben megadott charset-et hasznalja, de ha beallitom php.ini-ben a default_charset-et, akkor sem lesz jobb
mysql elvileg felismeri, hogy mi az idealis de ha atteszem pl latin2-re, vagy utf8-ra, ugy sem lesz jobb
win2k3-ban teruleti beallitas, minden magyar (bar a rendszer maga angol nyelvu, de az xp-m is az volt), szoval ez sem lehet gond (meg egyebkent is: mashol minden rendben)
ha parancssorbol adok valamit az adatbazishoz, es opnnan is kerem vissza, akkor jol jelenik meg, php-bol viszont meg rondabb, mint a tobbi (tobbi: phpmyadminnal, vagy valami mas uton, de php-bol irtam az adatbazisba)
es itt egy minta => Bővebben: link
segitsegeteket elore is koszonom
p.s.: ja, kerdes nincs: szoval mi ez, es mit kezdjek vele?
koszonom -
VladimirR
nagyúr
letezik mysql-ben olyan fuggveny, ami egy adott oszlop elemeinek erteket noveli 1-gyel?
pl.: UPDATE tabla SET ertek1=INC();
vagy mulszaly elobb lekerdeznem, a kapott erteket lekezelni php-ben, majd ugy update-elni? -
VladimirR
nagyúr
az lenne a kerdesem, hogy a mysql nem nagybetuerzekeny, vagy csak en nezek el valami?
adott egy tabla, es selectnel nem szamit, hogy hogy vannak a kis/nagy betuk, kivalogat mindent
pl select * from tabla where nick=vladimirr
es visszaadja a VladimirR-t
ezzel mit lehet kezdeni?
thx -
VladimirR
nagyúr
gyenge idegzetuek nme olvassak el, mert hulyesegeket fogok kerdezni
kezdeskent: sem a php-hez, sem a mysql-hez nem ertek, a heten kezdtem vele foglalkozni
arra gondoltam, csinalok egy oldalt php+mysql komboval
a kerde az lenne, hogy mit lehet bepakolni adatbazisba
csak mert en mindent szeretnek (sot a menu-t mar most is onnan olvassa, mas meg nincs kesz)
tehat: megoldhato-e (illetve valoszinuleg megoldhato, de elonyos-e), hogy pl a hoszabb irasok (tobb oldal) is az adatbazisban legyen (pl cikkenkent, vagy oldalankent)
ha igen, akkor mikent kellene tarolni? nekem a longtext (vagy hasonlo) szimpatikusnak tunik neve alapjan, de mint mar mondtam nem ismerem a mysql-t (sem)
tehat megoldhato lenne ez igy szerintetek?
thx -
VladimirR
nagyúr
na a helyzet az, hogy nem ertek sem a php-hez, sem a mysql-hez, csak van nehany progim, ami hasznalna oket
a lenyeg az, hogy van egy adatbazis, es abbol egy php lekerdezgetne, meg csinalna egy szep stat-ot
viszont valamiert nem hajlando a dologra
mit kellene megadni neki usernek, meg passnak? a phpmyadmin, tolem nem kert semmi ilesmit (user, pass), es az megis tokeletesen olvasgat az adatbazisokbol
ja es a hibauzenetek:
Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'mysqluser@localhost' (Using password: YES) in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 26
Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 27
Warning: mysql_connect(): Access denied for user: 'mysqluser@localhost' (Using password: YES) in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 26
Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 27
Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 50
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 51
Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 50
Warning: mysql_error(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in d:\programs\internet\server\appserver\www\jatekok\pvpgn-stats\includes\db_handler.php on line 51
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest