Hirdetés
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple MacBook
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- TCL LCD és LED TV-k
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen TV-t vegyek?
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
4 TB HDD-t szeretnék venni HP Microserver Gen8-ba.
Amit kinéztem: Western Digital Purple 4TB 5400rpm 64MB SATA3 3,5" HDD WD40PURZ
A kérdésem az lenne, hogy a WD RED Pro mellett melyik az a vinyo amire még 5 év garit adnak? Ha nincs annál olcsóbb, akkor jó lehet ez a Purple is?
Köszönöm!
-
Vikitorony
tag
Üdv!
WD Gold és Red Pro 16-18 TB: okkal nincs az ajánlott listán, vagy szimplán nem frissítették mostanság?Gold:
WD161KRYZ
WD181KRYZ
Red Pro:
WD161KFGX
WD181KFGX -
-
Lipton
őstag
válasz
MasterDeeJay #67943 üzenetére
Pro nem volt, csak normáls vagy Plus. A Pro már elég drága... Minden GB a hálózatban, rendes PC van alatta de ahogy írtam tárolásra lesz, lényegében semennyire nem számít a sebesség.
A fenti alapján akkor "normál" nem hanem inkább a Plus ha meg a sebesség számít és megéri a felárat a Pro? -
-
Lipton
őstag
Sziasztok!
2x1.5 Samsung mirror HDD-t váltanék le nagyjából 8év 0-24 NAS működlés után. Nincs még semmi baja, de kezdek azért izgulni. PC alapú nas, rendes hűtéssel.
2x4.0 menne a helyére. WD a kiszemelt. Red vagy RedPlus között nekem lesz bármi különbség? Sebesség nem szempont, alapvetően hosszú távú biztonságos tárolásra kell (fényképek, videók, dokumentumok).Melyik lenne jobb és miért?
köszi
-
Dzsekó
addikt
válasz
ricsip #67940 üzenetére
Vagy viszel egy mintát és mondod, hogy ennél hosszabbat szeretnél. (Én ezt szoktam)
Vagy mondod, hogy M3-as metrikus vagy whitworth menetes csavart keresel (ha tudod, hogy melyiket kell beletenni) és mondod a hosszát is.
Vagy elviszed a HDD-t, amibe a csavart szeretnéd, és ott belepróbálod.Ha nem tudod, hogy milyen csavar kell bele, akkor marad az 1. vagy a 3. eset.
-
Hdd csavarok milyen menet van? Hol tudok hosszabb 3-7 mmrel hosszabb csavart szerezni?
-
King Unique
titán
válasz
Energie X #67936 üzenetére
Egyrészt ha a külső hatásoknak ellenállóbb megoldás kell, akkor a másik és ebben a topikban is le lett írva világosan, hogy olyan téren egy külső merevlemeznél eleve maga a külső ház, annak kialakítása, védelmi rétegei az elsődleges, az hogy a benne lévő HDD, annak esetleges + technológiai védelme milyen, az másodlagos. Meg a Toshiba L200 esetében is a belső rázkódásvédelem nyilván csak kisebb behatások esetében értendő, nem is feltétlen egy nagyobb esésnél, amit elsődlegesen eleve a külső ház, abban lévő védelmi rétegek fognak majd fel. + A szállítás közben ne érjen az olvasófej a lemeztányérhoz is értelemszerűen kikapcsolt állapotban értendő, ami más hasonló merevlemezeknél is adott lehet, meg olyankor ugye leparkolt, "kihúzott" állapotban van az olvasófej, stb.
Másrészt nem kell ezt a HDD kérdést sem ennyire túlgondolni, egyszerű konzumer modellek ezek általában 1-2, van amelyik esetleg 3 / 5 év gyártói garanciával (pl. 2,5" WD Red / Black), utóbbi elvileg valamivel tartósabb lehet, + a 2,5" Red PMR, meg a 9,5 mm magas (a 7 mm magas 1 TB már SMR) Toshiba L200 is, az utóbbi lehet még némi előny és kb. ennyi, kész. Ez a Green belsős és egyéb mára elavulttá/pontatlanná vált infók meg nem világos honnan vannak, pl. a 2,5"-os Elements sorozat belseje eleve WD Blue, ahogyan a 3,5"-os is, max. egyes régebbi, muzeális sorozatoknál volt standard Green belső.
Harmadrészt az, hogy meddig működik gond nélkül egy ilyen belső / külső HDD, az nagyban függ a megfelelő használattól is, ahol ha az nem adott, akkor könnyen tönkremehet idő előtt egy minőségibb, tartósabb típus is... Meg ugye van ezekre 1-3 év, egyes prémium sorozatokra akár 5 év gyártói garancia, amit jó esetben kihúznak, de hogy utána meddig működnek, az lutri és nyilván nem kell irreális elvárásokat sem támasztani, hogy majd 10-20 évig fog hiba nélkül működni. + A fontos adatok tárolásánál a legfontosabb eleve az, hogy azok több helyre, pl. több belső / külső HDD-re legyenek mentve, szükség esetén a régi/elhasznált meghajtók cserélve legyenek újakra és utóbbiakra is történjen mentés stb., nem arra kell alapozni, hogy majd 1 db HDD-n megáll az idők végezetéig az adat, mert nyilván nem fog és előbb-utóbb beadja a kulcsot, ennyi.
-
válasz
King Unique #67934 üzenetére
Köszönöm olvastam a társtopikban is a válaszod. Igen annyit én is olvastam, hogy milyen technológia van benne, igyekszek minden témának utánajárni mielőtt kérdeznék. Megnéztem az összes gyártó rugged merevlemezét, utána kérdeztem rá az Adata-ra ott, mert az a fejparkoltatással többet kínál a többinél. Leginkább tapasztalat érdekelne, az olvasás, fórumban keresés megy, kérlek ne hidd azt, hogy lusta vagy kevésbé értelmes lennék...
A lényeg, hogy jött szembe egy jó ajánlat külső házból azért kérdeztem rá, hogy valaki tud-e erről valamit, de akkor rosszul tettem fel a kérdést. Van-e valakinek tapasztalata a Toshiba L200 + rázkódásvédelemmel? Jó vagy kamu? Már nem tudom jobban megfogalmazni! A másik ilyen kérdésem az Adata HD330-al ugyanez (azt nem tudjuk milyen HDD van benne ami éppen van az van Seagate, Toshiba).
Akkor a HDD-kel kapcsoaltos Historym, ez hátha segít: Régen WD Blue lemezeim voltak (3,5") A notivinyók nálam passz, nem tudom melyik a jó (az összefoglaló segít ebben és el is olvastam).
Amivel én találkoztam notivinyó szinten Seagate SSHD 1 TB, a notebook garijának lejárta után 3 héttel soha többet nem indult el, 1TB WD Elements külső HDD (olvastam h Green belsős) szépen haláloznak több is van a cégnél látom nem interneten olvastam és vigyázva van rá, 1 db WD10SPZX ami az én notimban volt és most használtam az adataim kimentésére előtte pedig soha mivel SSD tettem azonnal a helyére, illetve 1 db HGST 5K1000 amin backupom van és ritkán használom. Szerintem nincs olyan sok tapasztalatom 2.5" HDD-kkel az elmúlt pár évből, előtte meg PC-m volt. Ezért szeretném megismerni mások tapasztalatát/véleményét az említett típusokkal.
De ha senkinek semmi akkor nem kérdezek többet, veszek valamit oszt jóvan. -
Ghostrider11
csendes újonc
Sziasztok!
A véleményeteket kérném.
A laptopomba (HP Zbook 15 Gen. 2) szeretnék az SSD (Samsung 850 EVO, 250 GB) mellé egy HDD-t az optikai meghajtó helyére.
Néhány perces, amatőr Full HD (de lehet, hogy nagy képkocka számú) videókat készítek majd (de relatíve sokat) saját rendezvényekről, és ezeket szeretném tárolni, illetve nagyon minimális, amatőr szintű videóvágás után közzétenni.
Ahogy itt olvasgattam a fórumot, az SMR-es HDD-ket valószínűleg helyből érdemes lenne kizárnom, úgyhogy ezeket a CMR-es típusokat néztem ki előzetesen:
- Toshiba L200, 500 GB 13.310 Ft [link]
- WD Red 750 GB 19.170 Ft [link]
- WD Red 1 TB 24.640 Ft [link]Vagy esetleg valami mást? Külső HDD-t?
Mit gondoltok? Köszönöm a véleményeket.
-
King Unique
titán
válasz
Energie X #67928 üzenetére
Le van írva a termék gyártói oldalán, hogy rázkódásérzékelőt tartalmaz és ramp loading technológiát használ az adatok fizikai behatásokkal szembeni megóvásához.
Viszont egy külső merevlemeznél a rázkódásvédelem, ütésállóság, vízállóság stb. azért ennél összetettebb dolog, ami nagyban a külső házon is múlik, lásd pl. ezen, ezen és ezen ábrát. Amúgy a másik topikban nemrég kaptál választ ez ügyben és aleve annak a témája a külső merevlemezek, + a mostani mellett részben a társtopikoknak, ha külön vásárolt külső ház + belső merevlemez = külső merevlemez megoldás lesz.
-
ricsip
addikt
válasz
King Unique #67931 üzenetére
-
ricsip
addikt
Keresnék freeware HDS alternatívát.
Nem kell reporting, meg mindenféle remote logging inventory flinc flanc, teljes felülettesztet és sebességgörbét szeretnék "csak". HDTach-ot használtam utóljára ilyesmire, még win2000 alatt 15 éve, azóta kimaradt ez a szelete a szakmának :) Került hozzám pár diszk amiről szeretném eldönteni mire alkalmasak még vagy kuka, illetve hogy melyik külső házba melyiket tegyem képességeiknek megfelelően. -
Sziasztok Mesterek!
Külső vinyóval vásárlásán vacillálok amikor van egy pici időm foglalkozni a témával (King Unique mindig részletes és nagyon profi válaszokat ad és persze végtelenül türelmes
). Az lenne a kérdésem, hogy Toshiba L200 HDD-nél elvileg van rázkódásvédelem. Erről tud valaki valamit? Valódi és még működik is? Én csak a honlapon találtam erről egy minimális infót. Illetve ÁK-ban volt egy ilyen vélemény, hogy tudja
-
gezatata
aktív tag
Köszönöm szépen a válaszodat. WD62PURZ-ra eset a vásárlás.
Szuper csendes és valóban egyáltalán nem parkol, még akkor sem mikor újra indítom a gépet.Megfuttattam a Hard_Disk_Sentinel-el egy felület tesztet.
Nagyon elkezdtem dörzsölni a tenyerem mikor közvetlenül indítás után írásnál 210 MB/s száguldott. Hasonló de kissé szerényebb 200MB/s volt a kezdeti olvasása.
De igen meglepődtem mikor láttam, hogy mind írás/olvasásnál a végén menyire lekonyult a mért érték, kb. 80MB/s ra.
Gondolom ez normális de akkor is kicsit meglepett, jobban örültem volna ha kitartja a kezdeti sebességet a végéig.
Olvasás_1, Olvasás_2, CrystalDiskMark -
tibaimp
nagyúr
válasz
SkyTrancer #67919 üzenetére
Esetleg, nekem van egy Seagate Ironwolf NAS 8TB, az is 7200-as, eléggé gyors, és "jóval" halkabb, mint a Balck-ek. Persze nem hangtalan, szóval....vagy tényleg SSD.Szerk: nem jó, 2TB-ban ezek is csak 5900-as fordulatúak.
-
SkyTrancer
senior tag
válasz
tibaimp #67918 üzenetére
Blackek nekem is vannak, sebességben nem rossz, de hangzavar van.
Tekintve nyitott a ház, és nincs hdd meg 300-500an forgó noctua ventik, szóval néma
Azonnal hallok kerregést
A green egész halk, meg ahogy láttam ezt a pro-t is hasonlóan halk, még nem zavaró
Szóval ezért érdeklődök, hogy valakinek van e ilyen, mert minél több helyen látom hallom, akkor már rá merek nyúlni és vennék is egyet -
tibaimp
nagyúr
válasz
SkyTrancer #67916 üzenetére
A WD Red Pro Ajánlott HDD, szerepel az itteni Összefoglalóban, tapasztalatom nekem nincs.
Én WD Black-et használok erre a célra, amire Te is szeretnéd, szintén gigás nettel. Nekem megfelel, gyors, hangos(abb) nem "fűnyíró", drága, 5 év garos!
Időnként produkál ilyet: [link] -
belinho
senior tag
Hello!
Adott egy ts 412-es Qnap NAS, 4db WD30ERFX HDD-vel, 3 HDD elég régi már, 1 új, mivel az nem rég lett cserélve elhalálozás miatt. Szeretném most a másik 3-at is cserélni.
1 hónapja a HDD 35ezerbe került, most meg 55 ezer, és alig kapni.
Viszont van helyette WD30EFZX, ami annyiban különbözik, hogy ennek 128MB cache memóriája van a WD30EFZX-nek meg 64MB, és csak 35K.
Szóval az új felállás 3db EFZX és 1db EFRX lenne.
Menni fog vajon ez a 4vinyó így együtt szerintetek?Okozhat valami problémát az eltérő cache méret? -
SkyTrancer
senior tag
Hello hello!
Kéne nekem egy gyors és csendes 2tb HDD
Kizárlólag fájlcserélés céljából kell. ami azért bírja a gigás kapcsolatot
Jelenlegi WD green hát elhasal
SSD-n gondolkoztam, de kicsit hezitálok, mert 70 ezer lenne, annyit meg nem hoz hogy megérje
Konkrétan ezt a típust néztem ki, mert ez elég gyors lenne, és elvileg csendes isWestern Digital Red Pro 3.5 2TB 7200rpm 64MB SATA3 (WD2002FFSX)
Valakinek tapasztalat erről a Red Pro-ról ?
Nekem a gép totális néma, egyetlen hdd lenne benne, szóval nem akarok WD black fűnyírót, mert abból van pár, de csak a polcon
Köszi előre is -
gezatata
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni van valakinek tapasztalata, hogy van-e olyan jó vétel a WD62PURz is mint a WD60PURZ?
Szeretném az egyiket megvásárolni csak dilemmába kerültem. -
válasz
Anonymusxx #67912 üzenetére
-
Anonymusxx
senior tag
Vettem egy Seagate BarraCuda Compute 2TB [3.5"/256MB/7200/SATA3] ST2000DM008 -t, de elég fura, fájlok letöltésénél annyira besokall, hogy a net is megszakad.. pl néha 3-4 fájlnál már megáll (ami nem feltétlen nagy méret), nem tölt tovább és elszáll a a net.
Szerintetek ez mitől lehet ? Gyenge ez a hdd, vagy rosszul van összekötve?
-
válasz
King Unique #67910 üzenetére
Raid0 volt a terv de megnéztem előtte hogy mit mutat. A vezérlő maga tud raid-et de csak egy tömb megy hw raidel (kettő 500gb-os) a többi jbod, az alaplapi vezérlőn meg szoftraid-ek vannak. Más gépben is ezt produkálja sajnos, pedig azt hittem a vezérlővel van valami inkompatibilitás.
Smartban nem hiszek amióta már kettő hdd-t is sikerült kiresetelnem totál véletlenül és jópár hdd-vel találkoztam aminél nem is számlált a smart. Szóval nekem a smartnak csak akkor van jelentősége ha én magam üzemeltettem végig a hdd-t és tudom hogy mennyit ment.
Nyilván ha gariztatni kell akkor nem működőképesen fogom leadni, dolgoztam kiskerben és néha szükség volt kinyiratni dolgokat ha nem mindíg reprodukálható hiba jött elő. -
King Unique
titán
válasz
MasterDeeJay #67905 üzenetére
Attól hogy SMR-es, még nem feltétlen kellene állandó és drasztikus belassulást produkálnia, meg ha a leírtak alapján a másik ugyanilyen HDD sem. Ha újraparticionálás és a zero fill lassú formázás (amit Vista óta a Windows is tud) után sem javul a helyzet, vagy optimalizálás után ha támogatja a TRIM-et, akkor lehet valami firmware hiba van. Viszont annál kérdéses a garanciális csere, ha közben 100%-os a kondíció és oké a SMART, illetve a SeaTools és a HDS sem jeleznek hibát. Meg alapesetben natúr módban kellene tesztelni, nem RAID-ben.
Legközelebb meg inkább a HDD probléma (nem adatmentés) topikban kellene feltenni az ilyen kérdéseket, annak a témája és nem a merevlemezek vásárlásával foglalkozónak, amit ugye már ismersz...
-
-
Dzsekó
addikt
válasz
MasterDeeJay #67907 üzenetére
HD Sentinel 100%-osnak írja a HDD-t? Ha nem, akkor mit ír, hogy mi a baja?
-
válasz
Dzsekó #67906 üzenetére
Szerintem a szoftveres felület teszt sem fog nekik lefutni.
HDD sentinel sem képes már írni 5mb/s-nél nagyobb sebességgel így is 2 perc mire egyáltalán a teszt elindul aztán fagyogat. Hacsak nem várnak rá 7 napot hogy lefusson teljesen.Azaz többet mert közben is fagy.
Azt megértem hogy ez csak tárolásra jó (annak ellenére hogy desktop hdd-nek van írva de tudom mi az az smr) de eleve fel sem tudom tölteni adattal azzal van a baj. -
Dzsekó
addikt
válasz
MasterDeeJay #67905 üzenetére
-
Van egy másfél éves 2tb-os seagatem ami úgy tudom smr-es. Mára már használhatatalan szintre lassult le (10mb/s alatt van az írása teszt szerint.)
Így viszem vissza gariba ha nincs rá semmi megoldás hogy kezdjenek vele valamit mert gyakorlatilag a leglassabb pendriveomra is gyorsabban másolok ki akármit.
Lehet javítani rajta valamit? Fw update vagy máshogy formázni? -
Cruising6
csendes tag
válasz
Dzsekó #67900 üzenetére
Az asztaliban van egy Corsair Force MP600 PRO 2TB és egy 1TB 7200 rpm kb 5 éves WD Blue, Nagy Notiban egy 970 Pro 1TB 2 éve és egy 500GB valami HDD amit adtak alapból az E580 Thinkpadba. Ebbe meg van egy 128GB Half Size olyan ssd amit kaptam, meg lesz ez amit írtam. Ezen kívül van még egy Notebookom egy 500-as WD HDD-vel. Nem kell több ssd
Ez csak netre van mert kicsi meg max letölteni néha ha asztalitól nem tudnék aludni.
-
Dzsekó
addikt
válasz
ricsip #67884 üzenetére
Régi a WDidle progi, de 2017-8-ig tökéletesen működött az újabb HDD-kel is. WD10SPCX-et (2,5"-os Blue) állítottam vele 2016 tájékán. Sajnos az egyel újabb Blue-hoz (WD10SPZX) nem jó. Mivel a WD10JFCX egy őskövület széria, talán már 2015-ben is volt, ezért van rá esély, hogy a wdidle még tudja állítani a parkolását. És ha tudja állítani, akkor az tartósan működik is. Egy próbát mindenképpen megér ennél a típusnál. Az új típusoknál már nem szoktam ajánlgatni a wdidle progit, mint ahogyan a WD10SPZX-re sem írtam, hogy lehet vele állítani a parkolást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Lexar NM790 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.100-12.600 MBs - Eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7300-6600 MBs - Eladó!
- Lexar NM790 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7400-6500 MBs - Eladó!
- Crucial T500 PRO 2 TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, Hűtőbordás - 7400-7000 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 2TB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest