Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate

A multi-actuator eljárásnál az író-olvasófejek két külön csoportba osztják, ezek pedig külön életet élnének.

A merevlemezgyártók minden elképzelhető trükköt bevetnek manapság, hogy a technológia életképes maradjon. Bár a HDD-k rendszerint a tárkapacitás fejlődése kapcsán szoktak bekerülni a hírekbe, most mégis a sebességnöveléssel sikerült a Seagate-nek magára vonni a figyelmet. A HDD-knek ugyan e téren jelentős lemaradásuk van az SSD-kkel szemben, és ez az előny behozhatatlannak tűnik, a Seagate-nél megpróbálnak valamit tenni azért, hogy javítsanak a helyzeten, még ha ezzel nem is nyerhetik meg a csatát – nem hogy a háborút.

Hirdetés

Mint közismert, a merevlemezekben az író-olvasófejeket tartó karokat egy szervomotor tengelyére húzott konzolra erősítik, így ezek a fejek mindig egyszerre, együtt mozognak. A kialakításból fakadóan adná magát, hogy a különböző lemezekhez tartozó fejpárok egyszerre is dolgozhassanak, a valóság mégis az, hogy a mai merevlemezeknél a nagy adatsűrűségből fakadóan olyan szűk a tűréshatár a sávok feletti fejpozicionálás terén, hogy egyidőben csak egy lemezhez tartozó egyetlen fej végez munkát (írást vagy olvasást). Az ideális tehát az lenne, ha mindegyik kar külön-külön pozicionálható lenne, kvázi külön életet élhetne, de ez nem kivitelezhető több okból sem (gondoljunk csak a méret- és súlykorlátra, fogyasztásra, zajra, melegedésre, na és persze az árazásra is).

Az ötlet ugyanakkor nem hamvában holt, sőt maga a technika sem egészen új. A merevlemezek evolúciója során kísérleteztek már mindenfélével, például a Conner fizikailag külön sarkokban elhelyezett többkaros megoldással próbálkozott. Olyanra is volt példa, ahol az optikai meghajtókhoz hasonlóan mozgatták az író-olvasó fejeket tartó karokat, sőt itt egy karon több fejpár volt, egy a kar végén és egy a közepén is. A közös ezekben, hogy mindegyik evolúciós zsákutcába futott.

Ám a Seagate most leporolta a korábbi koncepciókat és tovább gondolva ezeket létrehozta az úgynevezett multi-actuator technológiát. Ennek lényege, hogy a karok-fejek fizikai elhelyezése és forgáspontja marad úgy, ahogy most is ismerjük, de a karokat két külön csoportra osztanák és ezeket a csoportokat külön-külön mozgatnák, ahogy ez az ábrán is látszik.

Ezzel a módszerrel tehát a két csoport egymástól független mozgatásával a párhuzamosan használható író-olvasófejek száma is megkétszereződik, így a lineáris átviteli sebesség és véletlenszerű műveletekre vonatkozó teljesítmény közel megduplázható, legalábbis a Seagate állítása szerint. Ha igazak is a teljesítményre vonatkozó állítások, és a gyakorlatban is hozhatóak a számok, akkor is számolni kell azzal, hogy a bonyolultabb kialakítás nem éppen az árcsökkentést szolgálná, és nyilvánvalóan a fogyasztás sem a kedvező irányba változna. Ezenfelül ott vannak még az olyan megoldásra váró problémák, mint az extra rezonancia, a kifinomultabb firmware és egy új, komplex vezérlőchip. Úgy tűnik azonban, hogy ezek nem áthidalhatatlan, megoldhatatlan feladatok, a Seagate ugyanis várhatóan be fogja vetni ezt a technikát, értelemszerűen elsőként a nagyvállalati meghajtóiban, de a megjelenéssel és árazással kapcsolatos információk egyelőre a jövő homályába vesznek.

Előzmények

Hirdetés