Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST

Az Ultrastar Hs sorozat újdonsága az adatközpontokat célozza meg.

A Western Digital leányvállalatának számító HGST 14 TB-os merevlemezt jelentett be, amelyet a nagyvállalatok számára szánnak. Az új modell nem a korábban bemutatott 12 TB-os verzió továbbfejlesztése, hanem egy nagyobb ráncfelvarrásból született meg, így a friss megoldás már nem PMR, hanem SMR eljárással dolgozik. Tulajdonképpen ez biztosítja az extra 2 TB-os kapacitást a korábbi modellhez képest, miközben a teljesítményt is sikerült nagyjából megőrizni.

Az új Ultrastar Hs14 nevű megoldás a HelioSeal technológiát használja, vagyis héliummal van feltöltve, nyolc darab lemez található benne, és négyzethüvelykenként 1034 gigabitet képes tárolni. Az új HDD diszkjei percenként 7200 fordulatot tesznek meg, továbbá a terméknek lesz 6 Gbps-os SATA és 12 Gbps-os SAS interfésszel szerelt verziója.

A HGST természetesen a megcélzott piacon elvárt strapabírásra tervezte az újdonságot, így 0-24 órában történő üzemeltetés sem probléma. A 2,5 millió órás MTBF üzemidőre hitelesített termékben 512 MB-os DRAM gyorsítótár található, illetve támogatja a biztonságos törlést is, hogy a korábban tárolt adatok ne legyenek visszaállíthatók. Mindezek mellett a fogyasztása terhelés mellett 6,4 és 8,3 watt körül alakul függően attól, hogy SATA vagy SAS interfészre csatlakozó modellről van szó. Terhelés nélkül rendre 5,2 és 6,2 watt közötti energiaigénnyel kell számolni. Ezek az értékek előrelépést jelentenek a korábbi Ultrastar csúcsmodellhez képest.

Az öt év garanciával érkező újdonság a hivatalos adatok szerint 223-233 MB/másodperces adatátviteli teljesítményre képes, míg az adatok tipikus elérési ideje 4,16 ezredmásodperc. Ezek a paraméterek a korábbi modellhez képest lassabb HDD-t sejtetnek, de a különbségek nem igazán nagyok, így a gyakorlatban valószínűleg nem lehet majd megérezni a változást. Az új merevlemez ára még nem derült ki, de ebből a szempontból semmi jóra nem érdemes számítani.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HGST

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés