Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple asztali gépek
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Chieftec Vista ház: kisebb halaknak
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Házimozi haladó szinten
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atomgeszi
nagyúr
Vadonatúj volt.
És tulajdonság gombra kattintva már azt írta ki, hogy GPT partíció. Én nem inicializáltam, se semmit nem csináltam vele.Nem én találtam ki, és nyilván azért kérdeztem, mert nem volt egyértelmű.
Most leformáztam NTFS-re, ahogy a felső linken van, már látja minden.
-
ricsip
addikt
válasz
Atomgeszi #69797 üzenetére
pont sikeresen kitakartad a jobb oldali nagy téglalap (fekete fejléces) mit ír a 3726,01GB szöveg alatt közvetlenül. Esetleg olyasmit h. GPT Védett v. hasonló szöveget látsz ott, v. csak simán azt hogy Szabad/Free?
Illetve a most látszódó Jobb gomb ->Tulajdonság -> a megnyíló új ablakon a 3. fülön (kötetek) látszódna milyen a particiós tábla típusa, ha már sikeresen inicializálva lett az. 1. lépés során.
-
King Unique
titán
válasz
Atomgeszi #69797 üzenetére
Mert ezek szerint már inicializálva lett a HDD GPT séma szerint és értelemszerűen azért nincsen inicializálás opció, amit vélhetően vagy magad csináltál vagy az előző tulaj ha használtan lett vásárolva a HDD, mert egy belső HDD gyárilag nincsen se inicializálva, se particionálva, se formázva. A többi pedig remélhetőleg csak mennyi fog a téma összefoglalóban meglévő + az előbb kapott információk alapján és nem kell lépésenként külön-külön elmagyarázni mindent...
(#69799) ricsip:
Most is világosan látszódik, hogy GPT szerint lett inicializálva a HDD, máskülönben nem a "Konvertálás MBR lemezzé" szerepelne a menüben, meg nem lenne egyben a lemezterület, hanem 2 TB + a maradék formában jelenne meg (példa). -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
King Unique #69796 üzenetére
-
King Unique
titán
válasz
Atomgeszi #69795 üzenetére
De hisz le van írva az idézett szövegben világosan mit kellene csinálni... A lemezkezelőben először értelemszerűen inicializálni GPT séma szerint, majd particionálás és gyorsformázás NTFS-re az alapértelmezett beállításokkal, ami elég alap dolog.
-
Atomgeszi
nagyúr
Megjött a WD40PURZ, beraktam a HTPC-be, nincs formázva sem meghajtójel
Nézem az összefoglalót , ahol ennyi van.Új HDD-t raktam a gépbe, a lemezkezelő látja de a sajátgép nem, mi tévő legyek?
Az új HDD partícionálatlan, vagyis nincs rajta fájlrendszer, nincs betűjele. Lemezkezelőben először inicializálni kell (GPT-MBR), majd utána létrehozni az új kötetet és akkor lesz rajta fájlrendszer, ekkor kap betűjelet ami után már a sajátgép is látni fogja. Ha a hdd már partícionálva van és nem látja a gép, akkor csak betűjelet kell adni neki a lemezkezelőben.Win10-en ez hogy néz ki a gyakorlatban?
A számítógép-kezelés alatt látom Lemez 0 néven 3726 GB
Arra tudok menni jobb egér klikkel, új egyszerű kötet, de itt NTFS-t enged csak.Mivel álljak neki ennek?
-
blendész
tag
válasz
Memora #69793 üzenetére
Nekem is van egy 6Tb-os P300. Szintén dokkolóban használom, biztonsági mentésre. Ha nem akarsz egy adagban pár száz gigánál többet másolni rá, akkor valószínűleg fel sem fog tűnni, hogy smr. A visszaolvasásnál pedig ugyanolyan sebességű, mint a társai.
Nekem egyedül a akkor lassult be, amikor az elején egyben felraktam rá kb 5 Tb-ot. Akkor viszont tényleg várni kellett a végén rendesen. -
tibaimp
nagyúr
válasz
Memora #69791 üzenetére
Elméletileg más "baja" nincs, ennek ellenére én nem javaslom az SMR miatt. A "belassulhat" meg is fog történni, akár pár 10MB/sec sebességre is. A 6TB elég sok, hogy ilyan lassan írj rá. Mondjuk, ha egyszer rákerült az adat (csak győzze az ember kivárni), onnantól más a szitu.
Ez, innentől a Te döntésed... -
Memora
senior tag
Még mindig gondolkodóba ejt a nemrég említett Toshiba P300 3.5 6TB SATA3 (HDWD260UZSVA) HDD a jó ára miatt, van ennek esetleg más problémája azon kívül, hogy belassulhat? Az SMR -amennyire értem- duplán ír minden adatot, azért lehet esetenként lassabb. Ezen kívül lehet más gond vele, ill. magával a HDD-vel?
-
King Unique
titán
válasz
Marci112233 #69786 üzenetére
Lásd a téma topikjában leírtakat, meg az "ilyen" kérdések amúgy is garancia kérdés, fogyasztóvédelem topikba valók, amit már ismersz és nem feltétlen itt kellene offolni ezekkel.
-
Marci112233
addikt
válasz
ledgeri #69787 üzenetére
Egyenlőre még nem rendelek semmit sem. Ugye jóváríni akarják a dolgot, de én azóta emailt is küldtem már ez ügyben hogy én cserét kérek, mert 3 napon belül jeleztem hogy hibás a HDD. nem kaptam rövid időn belül választ, így a chat-en is írtam ugyanúgy hogy 3 napon belül jeleztem a hibát, csak azon túl tudta visszajuttatni a HDD-t, és én cserét kértem ennek okán. ott azt ígérték neszélnek a termékfelelőőssel hogy tudnak-e adni egy a rendeléskor leadott áron egy másik HDD-t, amiről emailban értesítenek majd. Most azt várom.
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Marci112233 #69786 üzenetére
Ha megrendeled, akkor hivatalosan akkortol indul a megbízás, és az ár rögzített. Ha viszont ők sunyik, és jön valami ami berobbantja a hdd árakat, akkor mondhatják hogy visszamondják a rendelést, mert nincs készleten, irreális lett a különbség, vagy kérik hogy pótold ki... Utóbbi sunyiságokért kell átvételkor fizetni csak, és nem előre.
A 4k-s foglalás, nem 4k-s foglalás, az a meglévő fentebb is linkel GB-GiB váltásból számolható meglévő felület/terület feloszttottságát jelenti.
Picit túlozva a megértéshez: ha van egy 100GB-os háttértár, akkor az kb 93GIB... Ha a foglalási egysége 1G lenne, akkor egy szövegfájlocska is 1G helyet foglal, hiába lenne a mérete csak pár kb, abban az egységben csak az lehet. -
Marci112233
addikt
válasz
King Unique #69785 üzenetére
Köszönöm, így már tiszta tehát reális a tárhely mérete.
Azt tiszta hogy van más bolt is, de vagy két hétre hoznák, vagy a bolt nem megbízhatóként van feltüntetve. Mondjuk itt ahol szintén 2 hét határidővel írja, ha én megrendelem ezen összegért, akkor azon is kapom majd meg, vagy ráemelhetnek mire beérkezik hozzájuk, és küldenék nekem?
-
King Unique
titán
válasz
Marci112233 #69782 üzenetére
Decimális és bináris prefixumok, GB to GiB Conversion, vagyis igen, normális a 16,4 GB illetve GiB és ehhez semmi köze az 512e/4Kn szektorméretnek, nyilván nem nőne 18 GiB-ra 4Kn alapon sem.
Nem kizárólag csak az az 1 db webáruház létezik az országban, lehet máshonnan is rendelni olyan HDD-t...
-
ledgeri
nagyúr
válasz
Marci112233 #69782 üzenetére
Ha feljegyezted a sorozatszámot, akkor azt már tudod követni. Ha az új közeli sorozatszámú és rossz, akkor lehet, hogy gyártási baj, vagy a kettőjük konténerje pont rosszul koccant az úton idefelé... ha jó és közeli a szám akkor egyéb bajok voltak. Nem bíztatlak, nem beszéllek le, csak megjegyeztem.
-
Marci112233
addikt
Üdvözletem!
Tudom hogy van itt másnak is ilyen HDD-je így kérdezném, kinek mennyi a formázott kapacitása? Nekem a működő darab az 16,4TB-ot ír. Ha 4k natívon lenne nőne a méret?
Másik dolog. Visszaküldtem az Alzának ugye egy ilyet mert 2 eszköz sem látta. Ma végre eldöntötték, jóváírják az összeget amennyiért rendeltem. Na most azóta 140 fölé ment az ára, és félek ha megint rendelek vagy ugyan azt kapom vissza vagy ugyan abból a szériából és ismét kuka lesz. Vagy ettől ne tartsak, és rendeljem is megfele az újat, és kérjem vissza a döglött árát?
-
válasz
Marci112233 #69775 üzenetére
Van gigabites netem és azt tapasztalatom meg hogy a WD Red PRO akár 117 MB/s sebességen folyamatosan!
Persze nem szekvenciálisan esetén kb. 60 MB/s-en körül mozog.
-
Marci112233
addikt
-
válasz
Marci112233 #69775 üzenetére
Nem teljesen értem mi volt a célod.
-
Marci112233
addikt
Csak éppen az SSD nagy méretben elég húzós áron van a HDD-vel szemben.
Nekem amúgy most is 199 aktív seed fut, amiből kb 30 az asztali gépen van lementve, a többi pedig a NAS-on van. Sose akadt még egyik sem, mondjuk a gépben 7200-at forgó CMR-es HDD-k vannak. Na meg csak 200/80-as netem van, ettől függetlenül tegnap a netem csúvs sebességén nem tudtam tölteni, mert akkor öcsém a másik szobában a wifin nem igen netezett volna, így felezett sebességgel a rendőr akadémia 7 részét rántottam le ami este 7-től eset 10 ig tartott, ami valljuk be több mint 100GB esetén annyira azért nem rossz, és ennyit simán ki kel bírjon az tiszta, de azért aki egy 1000-es net mellett szűknek érzi a HDD-t, azt már nem értem nagyon meg. Annyira nem lehet valaki türelmetlen, mert nem tudom pontosan mennyit bírhat sebességben lefelé töltéskor egy HDD, de szerintem 100MB/s-et el kéne bírnia, ami azért már nem igazán lassú. Feltöltést meg le lehet korlátozni, és a kötelező seed időt akkor is be lehet tartani bőven.(Igaz nekem most is fut olyan seed ami már több mint 1 éve fut.)
-
_Balee_
aktív tag
Sziasztok,
Letöltésre (torrent) WD Red Pro jó választás?
-
Atomgeszi
nagyúr
Hali
Végre eljutottam odáig időben, hogy a kész HTPC-be a rendszer SSD mellé keressek valami csendes HDD-t tárolásra.
Nagyjából visszaolvastam/kerestem.
WD40PURZ és ST4000VX007 mindkettő ajánlott kategória 4 TB.Ez a kettő közül melyik lenne célravezetőbb, ami kevésbé rezonál? [Antec Fusion] házba lenne belerakva.
Hány tányér van ezekben?
Esetleg egy 3TB egy tányéros is létezik? -
tibaimp
nagyúr
válasz
ledgeri #69763 üzenetére
Én már az új technológiás MAMR/HAMR HDD-ket várom, akkor várható majd tárhely ugrás: [link]
Illetve a sebesség növekedéssel kapcsolatban meg van már egy érdekes példánya a Seagate-nek, ami már a Multi Actuator technológiát használja [link] , amiből egy HDD már létezik is kereskedelmi forgalomban egy 14TB-os HDD elméletileg ~500MB/s [link] adatátviteli tempóval. Az már nem rossz. -
ledgeri
nagyúr
& #69762 tibaimp
Köszi!
Csak most csap vissza, hogy nem egyel nagyobb backup winyót vettem, mikor külsős kicsit vettem, és már mind SMR, amikről igazán rém-sztorikat vagy semlegest látok (semmi pozitív)... Érne már a belsőt is cserélni (bár megy vígan, lefokoznám), viszont szeretnék full lemez kódolást (van még 2 ssd mellé, azokat is nekik jól megoldva), ami vagy macerás visszaállás (fájlonként egyesével backupolni, majd vissza, bár van progi), és akkor beleférek, vagy bitről bitre, és akkor kifutok, de ebből kiindulva 2x méret kéne ahhoz is... EJJ -
tibaimp
nagyúr
Ezen hangosan felröhögtem!
ledgeri: természetesen nem rajtad, vagy ilyesmi!
Ezt így megjósolni, kb. nem lehet. Az látszik a WD esetében, hogy a Red széria kettévált, így lett a "sima" Red mint SMR és a Red Plus mint CMR. A Purple úgy néz ki marad CMR, mert a legújabb 2021. okt. (ha jól emlékszem) Adatlapban fel lett tüntetve külön is a CMR jelzés, ami korábban nem volt ott.
A többi gyártónál ezt kb nem tudni, mert nincs ilyen jól "parametrizált" HDD családok. A Seagate például most b@szta meg az egész SkyHawk szériát, mert random szerűen telerakta SMR-es HDD-kkel, csak a chache méret árulkodik. A 256MB-os változatok az SMR-ek (2TB, 4TB esetében).
Az Enterprise/PRO HDD-k szerintem maradnak CMR-en. -
ledgeri
nagyúr
Mik a tendenciák 3,5-ös méretben SMR terén? Hosszú távon "minden az lesz", ami nem specifikus felhasználásra készül, vagy kialakutak a párhuzamos szériák, de azok maradnak?
Mondjuk a kövi garanciaperióduspk idejével számolva mi várható? -
slycugel2000
tag
válasz
King Unique #69758 üzenetére
Köszönöm, nincs több kérdésem
-
King Unique
titán
válasz
slycugel2000 #69757 üzenetére
Direkt linkelve lett előzőleg egy microsoftos leírás, ami világosan szemlélteti, hogy igen, 16-32 TB között pl. egy 18 TB-os HDD-nél NTFS fájlrendszer esetén 8 KB lesz formázásnál az alapértelmezett lemezfoglalási egység.
-
slycugel2000
tag
válasz
King Unique #69754 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek! Azt írtad, hogy 16TB-ig 4kB a default, akkor 18TB-nál ez mennyi, 8kB? Az előző új winyóknál is mindig végig kellett menni ezen a folyamaton, nem "simán látta rögtön", az elhamarkodott kijelentés volt
-
ricsip
addikt
válasz
King Unique #69754 üzenetére
Legközelebb egyeztessünk, és akkor nem kell mindkettőnknek ugyanazt leírni :)
-
King Unique
titán
válasz
slycugel2000 #69749 üzenetére
Formázásnál a lemezfoglalási egységnek - mehet az alapértelmezett értékkel, ami 16 TB-ig NTFS fájlrendszernél 4 KB - semmi köze az 512e és 4Kn logikai-fizikai szektormérethez, nem keverendő a kettő.
A "(pl. Seagate 8TB Archive) simám látta így rögtön." meg ugye max. akkor igaz, ha előzőleg már inicializálva és particionálva + formázva lett a HDD, ellenkezelő esetben viszont nyilván nem és olyankor újra meg kell csinálni az utóbbiakat, ami egy vadonatújan vásárolt, gyárilag particionálatlan és formázatlan belső HDD-nél alap dolog. -
ricsip
addikt
válasz
Az hogy milyen szektorméretet (512bájt vagy 4kilobájt) használ belügyeiben a diszk, és hogy ebből mit mutat a külvilág meg a windows felé, az egy teljesen független téma attól, mint hogy az NTFS-re formázáskor a foglalási egységet 4kilobájtra, 8kilobájtra, 16 vagy akár 64 kilobájtnak választod.
-
válasz
slycugel2000 #69751 üzenetére
-
válasz
Kolléga linkelte, csak kattintgasd végig az ott található linkeket.
-
válasz
slycugel2000 #69747 üzenetére
Ez most beugratós kérdés?
-
slycugel2000
tag
-
válasz
slycugel2000 #69744 üzenetére
Hát ha úgy sem látja a winfos, ahogy a többit (lemezkezelő, majd incializálás, majd formázás), akkod ott valami hulladékká vált. Ha a seagate archive-t ezek nélkül tudtad használni, akkor használt terméket kaptál.
-
King Unique
titán
válasz
slycugel2000 #69744 üzenetére
Lásd egy másik válaszban leírtakat.
-
slycugel2000
tag
válasz
Marci112233 #69739 üzenetére
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ha a most érkezett X18-ast simán rákötöm egy USB 3.0 portra egy külső dokkolóval, akkor a gépemnek látnia kellene? Mert nem történik semmi. A korábbi archive célra vett winyókat (pl. Seagate 8TB Archive) simám látta így rögtön.
Közben ki/bekapcs után felismerte, a foglaási egységgel hogyan érdemes formázni? "Alapértelmezett"? Exos X18 18TB SATA
-
blendész
tag
No, végre megérkezett a 14 Tb-os Toshiba (MG07ACA14TE). 86e-ért jó vételnek tűnik egyelőre, ennek az ára a csak egy éves garancia. (Számomra ez kevésbé volt érdekes, mert fotósként dolgozom, és 14 Tb-nyi, részben bizalmas adatot valószínűleg akkor sem vinnék vissza garanciálisan egy ki tudja milyen szervizesnek böngészgetésre, ha elvileg törölni tudom őket előtte.)
Az eddigi tapasztalat: jelenleg egy dokkolóban nyúzom hd sentinellel, hogy a hőmérsékleti tulajdonságai és esetleges terhelés alatt előjövő hibák minél hamarabb kiderüljenek, ha vannak. Az "alap" hangja alig hallható írás-olvasás teszt alatt, viszont a párnázat nélküli dokkolóból a finom rezonancia átterjed az asztalomra. Szóval inkább érezni, mint hallani. Szobahőmérsékleten (~22C) a nyitott dokkolóban az elmúlt 4 órás írás-olvasás teszt alatt 42 fokig melegedett. Néha brumman csak egyet, az jól hallható. Ha tele lenne írva szanaszéjjel tördezett fájlokkal és ezt sűrűbben csinálná, az már lehet, hogy zavarna így dokkolóban használva. Pc-házban valószínűleg okés, nasban a nappaliban azért valószínűleg hallható lenne. A 8 Tb-os Exosnál és Goldnál - konkrét, egymás mellé tevős összehasonlítást nem végezve -, halkabbnak tűnik. -
Marci112233
addikt
válasz
ricsip #69740 üzenetére
Ez a szériaszáma ami nem megy: ZR52FV55
Amúgy mivel a gépház mellett voltak bekötve hallani is lehetett, hogy mikor pörög fel mert ugye akkor egyenletesebb lesz a hangja. Nekem is SSD-n ráadás M.2-es NVMe SSD-n van már s rendszer, és ekkora HDD-t rendszer alá tuti nem raknék. Viszont int írtam a másik X18 gond nélkül megy a NAS-ban és az asztali gépem is felismerte, de tény hogy picivel több idő mire felpörög.
-
ricsip
addikt
válasz
Marci112233 #69739 üzenetére
Majd megírhatnád ide a sorozatszámát a hibásnak, h. a többiek ellenőrizhessék vajon nekik küldi-e továb az Alza a te selejtes darabodat ;)
Amúgy ha visszakeresel, én is írtam h. nekem se ismeri fel a bios-ban az x18-at, így valszeg bootolni sem tud róla. Egész egyszerűen olyan sokáig tart mire teljesen felpörög és észhez tér egy cold boot után. Nekem ssd a boot device, az x18 csak adattároló másodlagos diszk, íhy mire a windows elindulna, addigra már életre kelt közben, és úgy már megy gond nélkül. Szóval ha a PC-ben ki tudja más is próbálni, hogy ne arról bootoljon, hanem egy másik eszközről. Így ha boot idején még esetleg nem is detektálta a bios, az oprendszer betöltődése közben már életjelet ad magáról.
Aki viszont boot vinyónak használná, nos..... annak sok sikert, és írja meg hogyan sikerült neki ezt beállítania? -
Marci112233
addikt
válasz
slycugel2000 #69738 üzenetére
Nekem 1 megyen gond nélkül csak nem az Alzától van, viszont azóta kitöltöttem a reklamációs papírt, és azt a számlával együtt becsomagoltam. Holnap megy vissza nekik és a papíron megírtam hogy se a NAS se az asztali gép nem látja, és a csere javítási módot húztam alá.Remélem cserélni fogják, és a cseredarab már működni fog.
-
slycugel2000
tag
válasz
Marci112233 #69732 üzenetére
Uff, nekem holnap jön ugyanez az Alzától, remélem nem lesz ugyanilyen kukapéldány
-
ForRedGlory
félisten
válasz
Marci112233 #69735 üzenetére
3 munkanapon belül azonnali cserét kérhetsz. Nézd meg, hogy van-e az adott üzletben és vidd vissza. Szó nélkül adnak másikat.
Persze, ha olcsóbban kell, akkor el kell állni 14 napon belül és meg kell venni újra. Más kérdés, hogy az a pár ezres megéri-e a macerát.
-
King Unique
titán
válasz
Marci112233 #69735 üzenetére
Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
Értelemszerűen a linkelt topikban kellene érdeklődni - mivel annak a témája - garancia, elállás, stb. ügyben és nem itt.
-
Marci112233
addikt
No fórumtársaim!
Hiába írtam levelet az Alzának, válasz még nem jött. Abban az esetben ha visszaküldöm 14 napon belül, kérdeznék pár dolgot, amire válasz jöhet akár privát üzeneteben, ugyanis én még eddig megúsztam és ezzel a lehetőséggel nem kellett élnem. Gondolom kell írnom azért valamit miért küldöm vissza, ez mi legyen? utánvéttel rendeletem hétfőn, a pénzt hogy kapom vissza? Adhatok eben az esetben számlaszámot és visszautalják a pénzt vagy hogy kapom vissza? Illetve vele egy menetben rendelhetek ugyan onnan másikat belőle? Most jobb áron van mint mikor én rendeltem, de félek megint hibásat küldenek, vagy ettől nem kell tartanom?
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Fasza! Akkor vissza garba. Nem öröm!
-
válasz
Na látod. Elállással visszaküldöd és rendelsz egy másikat 124-ért.
-
Marci112233
addikt
Na nekem az Alzától érkezett X18 18TB, nagy valószínűséggel kuka. Ugye tegnap nem azzal kezdtem a NAS bővítését hanem a másikkal. Az este fél 11-re végzett is, és azóta is hibátlanul teszi dolgát. Viszont reggel kibontva a csomagolásból ami az Alzától jött és berakva a NAS-ba először nem is látta semmilyen formában, és hangosabb volt mint a már bent lévő X18. Egyszerűen nem tudta hozzáadni a kötethez, de sorozatszámon és az FW-n kívül semmit sem látott belőle, még a hőmérsékletét sem a NAS. Gondoltam bekötöm az aláírásomban is szereplő gépbe és ránézek. De meg se jelent, se a BIOS-ban se máshol. utána érdeklődtem az azonnali kérdések órája topikban, hogy a gépem-e a bűnös hogy nem látja a HDD-t, és javaslatot kaptam rá, hogy a már működő X18-at kössem rá a gépre, és ha azt látja a gépem, akkor a nem látható HDD az kuka. és így lett, és a NAS-ban most is kerregő HJDD-t minden gond nélkül látja az szatli PC-m is. Sőt úgy kötöttem be, hogy a gépet nem kapcsoltam ki csak alvó módba raktam, majd felébresztettem, és mégis egyből felismerte a NAS-ban is működő X18-ast.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
slycugel2000 #69730 üzenetére
Az is jó. Majd Te is írd meg a benyomásokat.
-
Zoty4
őstag
én végül 2db 8TB (5400rpms) purple mellett döntöttem , 1db 16T exos helyett. De úgy hogy egyelőre csak 1dbot veszek. és csak fél-1 év múlva duplázok rá. Addig hátha még bezuhan még jobban az áruk a vinyoknak, meg addig nem kettőt nyúzok, tovább lesz jó a rendszer
-
tibaimp
nagyúr
válasz
slycugel2000 #69726 üzenetére
Kb. ugyan azt tudja a két HDD, 180TB/év terhelhetőség, 1 millió óra MTBF, 3 év gar.
szerk: csak mellékesen jegyzem meg, hogy a másik winyó, amit venni készülsz az X18, 550TB/év 2,5 millió óra MTBF, van különbség!
-
tibaimp
nagyúr
válasz
slycugel2000 #69714 üzenetére
Én WD Purple-t vennék. Kb az a legolcsóbb és 3 év garos, CMR.
-
válasz
slycugel2000 #69719 üzenetére
Igen, érdemes azt venni. Nem csak erre a célra, hanem minden más célra is, ha elérhető a cmr vinyó.
(tehát nem külső merevlemez kell , amiben esetleg nincs cmr például.)
-
Marci112233
addikt
válasz
slycugel2000 #69722 üzenetére
8TB fölött ha jól néztem mind 7200-at forog. Viszont nekem például a legtöbb játék nem SSD-n van hanem egy Toshiba P300 2TB-os 7200-at forgó HDD-n, illetve régebben telepített játék amiket parancsikonnal indítok szintén 2 darab 7200 rpm-es 500GB-os DW Blue-n vannak.
-
slycugel2000
tag
válasz
Marci112233 #69721 üzenetére
Köszi, akkor szerintem jó lesz az 5400-as, mert a programok az SSD-re mennek amúgy is.
Akkor viszont felmerül a kérdés, hogy miért 7200-es az Exos, és még sok más HDD, amikor ma már gyakorlatilag mindenki az SSD-re teszi a futó progikat/játékokat, nem a HDD-re?
-
Marci112233
addikt
válasz
slycugel2000 #69720 üzenetére
Filmeknek, sorozatoknak elég az 5400 is, mert letölteni úgy sem tudsz szerintem olyan sebességgel amit nem bírna el, lejátszásnál meg szintén nem lehet vele probléma, tekintve, hogy ugye az eredetileg NAS-ba szánt 4TB-os WD40EFZX is 5400-as és erre a feladatra tökéletesen elegendő. 7200 inkább akkor kell ha valamilyen programot/játékot teszel fel aminek kell a gyorsaság is valamilyen formában.
-
slycugel2000
tag
válasz
Marci112233 #69718 üzenetére
A fentiekhez szerintetek kell a 7200rpm? A mostani haldokló 3TB-os Barracuda mondjuk 7200-es (ST3000DM001), szóval nincs tapasztalatom, hogy milyen lenne egy 5400-es a gépben használva. Csak az archive winyóim 5400-esek, de azokról csak másolok be és ki.
-
Marci112233
addikt
válasz
Ha csak adattár lesz akkor egy WD40EFZX is megfelelő. Vagy ha kell a 7200rpm akkor WD4003FFBX
-
válasz
4Tb méretben itt találsz cmr vinyókat: [link]
-
slycugel2000
tag
válasz
Marci112233 #69710 üzenetére
És neked is köszi!
-
slycugel2000
tag
válasz
tibaimp #69708 üzenetére
Köszi, meg is győztetek!
Még egy kérdés, alacsony HDD felhasználású PC-be anyámnak (SSD-n van a rendszer, HDD-ről maximum filmlejátszás és fájlok lementése, mert amúgy főleg netezés dominál) Seagate Barracuda vagy Toshiba P300? Vagy más? (kb. 4TB-ban gondolkodom)
Jelenleg egy Barracuda 3TB van benne és 5 év használat után most készül meghalni (HD Sentinel 22% és 47 nap van hátra, 120 bad sector, stb.) -
válasz
Marci112233 #69712 üzenetére
Nem lehet ezeket előre tudni és a 130k is szuper ár. Múltkor 117k volt a 16tb-os x16. Hullámzik ide-oda.
-
válasz
Marci112233 #69710 üzenetére
Ha még nem vetted át, töröld a rendelést és adj le újat.
-
Marci112233
addikt
válasz
slycugel2000 #69707 üzenetére
Nyugodtan veheted. Nekem most folyik a javítás épp a NAS-on mert pont egy ilyet tettem már bele, és holnap megy a második is mellé. Viszont várnom kellett volna egy napot ahogy nézem, mert az egyik a kettőből pont az alzától jött de 130900-ért amit tegnap reggel rendeltem meg.
-
válasz
Megfelelő ez a vinyó neked, a többin felesleges pörögni.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Ez jó cucc, veheted nyugodtan. Vannak itt, akik már vettek ilyet, van akinek hangos, van akinek nem, ha visszaolvasol van róla pár vélemény.
Illetve itt van a kolléga infója: [link]szerk: a SAS felejtős, Neked is a SATA kell. (hacsak nincs valami jó kis szerver lapod
)
-
slycugel2000
tag
válasz
tibaimp #69706 üzenetére
Kinéztem egy ilyet:
Seagate Exos X18 18TB 512e/4kn SATA - most épp 123,500 az Alzában, 5 év gari megvan, ez baromi jó ár/TB arány.
Jó lehet ez nekem? Nem vagyok jártas ebben a 512e/4kn dologban.
Közben ugyanitt az X16 16 TB-os drágább, nem értem. Össze-vissza vannak az árak a többi méretnél is.
Amúgy van különbség az X16 és X18 típusok között (azt hiszem csak a 20TB-os az X20)? És ezek közül mindegyik jó? 10TB, 12TB, 14TB, 16TB, 18TB, 20TB? Vagy van amelyiket kerülni kell? Mire figyeljek?
Gondolom a SAS verziók felejtősek. -
tibaimp
nagyúr
válasz
slycugel2000 #69705 üzenetére
Nincs mit! Arra figyelj, hogy a kisker megadja az 5 év gart. Mondjuk a gyártói gar attól még meglesz.
-
-
ricsip
addikt
CMR and SMR Hard Drives | Seagate UK
Minden ilyen gyártói listás faszság felbosszant: mert ami nem szerepel a listán egyáltalán (pl. a millióféle Exos teljesen hiányzik a felsorolásból) azokkal mi van? Automatikusan CMR? Vagy automatikusan SMR?
A kapacitások alapján egyik CMR másik meg SMR szétválasztás az vajon meddig marad igaz? Ha kijön új (nagyobb kapacitás) akkor minden hónapban hozzáírják a listához? Ott van a lista alján mikora dátumtól mikori dátumig érvényesek az abban leírtak? Vagy csak adtak a parasztoknak valami szart, hagy rágcsálják ízesen addig is elvannak?
A 2-es megjegyzés mind a 2,5" mind a 3,5"-nál: Data may change, please refer to detailed product information available at Seagate.com teszi fel a koronát (köpi végül szemen a hülye konzumert)
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27UL550-W - 27" IPS / 3840x2160 4K / 60Hz 5ms / HDR10 / AMD FreeSync
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Samsung Galaxy S24FE 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest