Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában

Új statisztikák érkeztek a HGST és Western Digital, a Toshiba, illetve a Seagate asztali megoldásairól.

A Backblaze felhős adattárolási szolgáltatás sok olvasónk számára lehet ismert, annál is inkább, mert jó ideje hoznak nyilvánosságra saját statisztikákat a felhasznált merevlemezek élettartamáról. Ez azért lehet érdekes, mert a cég kifejezetten végfelhasználói piacra szánt HDD-ket használ az adattárolásra, így igazán komoly próbatételnek lesznek ezek az egységek kitéve.

Hirdetés

A vállalat ezúttal a második negyedévet tekintetében összegezte a tapasztalatait, amit hozzácsaptak a 2013 áprilisa óta gyűjtött statisztikához. A cég szerint az idei esztendő közepére 100 254 darab működő merevlemezük volt, ezek között is 1989 bootolásra, míg 98 256 adattárolásra használt meghajtó.

Az utolsó negyedévre vonatkozóan 98 184 HDD-ről készült statisztika, amit az alábbi táblázat be is mutat.


[+]

A táblázaton nagyon egyszerű kiigazodni. Az egyes modellek fel vannak sorolva és az utolsó előtti oszlop jelzi, hogy a vizsgált időszakban mennyi merevlemez ment tönkre, amiből ki is van számolva, hogy az összes birtokolt merevlemezhez viszonyítva mi a meghibásodási arány.

Az adatok láttán elmondható, hogy a megbízhatóságot tekintve alig van különbség a HDD-k között. Kiugróan rossz aránnyal csak a HGST HDS5C4040ALE630 rendelkezik, de itt az a probléma, hogy a minta csupán 78 darab HDD volt, amiből egy ment tönkre, és ez kifejezetten rossz százalékos értéket eredményezett. Hasonló a helyzet a Western Digital WD60EFRX-nál, aminél 434 darab HDD-ből három adta meg magát.

Az eredményekhez mindenképpen hozzá kell tenni, hogy ezek az egyébként otthoni felhasználásra tervezett merevlemezek a Backblaze adatközpontjában napi 24 órát dolgoznak, ráadásul olyan körülmények között (magas hőmérséklet és extrém vibráció), amelyre egyik gyártó sem is ajánlja őket. Erre a területre ugyanis léteznek nagyvállalati felhasználásra tervezett megoldások, de ezek drágábbak.


[+]

A Backblaze a fentiek miatt még régebben eldöntötte, hogy több nagyvállalati HDD-re is beneveznek, és ebből statisztikát készítenek. Ezt jól is tették, ugyanis a Seagate a 8 TB-os modelljeinél az látszik, hogy a megbízhatóságot tekintve nincs sok eltérés a végfelhasználói és a nagyvállalati piacra szánt merevlemezek között. Valamivel ugyanakkor a nagyvállalatoknak tervezett megoldások megbízhatóbbak, de a különbség nem jelentős. Ettől függetlenül a cégek pusztán a nagyobb garanciaidő miatt maradhatnak a vállalati HDD-knél, de ez egyéni elbírálás kérdése.

A jövőben egyébként jöhetnek a héliumos HDD-kről is statisztikák. A vállalat még csak nagyon kevés ilyen egységgel rendelkezik, de az aktuális negyedév során 1200 darab 14 TB-os Toshiba megoldás beszerzését tervezik, a mostani 20 mellé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés