Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Stauffenberg

nagyúr

válasz kenguru99 #97089 üzenetére

Most nem vagyok gépközelben (mármint ahol a fotóim vannak), de egyszerűen tesztelheted azzal, hogy egy sík felületet fotózol, ahol saroktól-sarokig mindennek az élesség síkjában kell lennie (fal, tájkép, épület homlokzat, stb).

Ha a kép egyik fele élesebb, mint a másik, ott decenter problémáról van szó.

A 25mm f/1.7 amúgy rendelkezik szférikus aberrációval, ami a focus shift jelenséget okozza, de ebben az esetben nem ez a hiba (sőt ezt én amúgy sem tartom hibának abban az értelemben, hogy ez nem minőségi kifogás, hanem egy adott lencserendszer tervezési sajátosságából adódik). Viszont amikor focus shift-re korrigált fotót lövök (f/4-re rekeszelve, ahol a legélesebb), akkor nagyon kijön a decenter hiba (korrigálatlan fotón kevésbé). Ezt másoktól is hallottam már, szóval nem egyedi eset, csak érdekel volt-e bárki akinek ezzel kicserélték.

Nem mondom, hogy nem tudok így élni vele, mert ezt az objektívet főleg közeli félalakos emberfotóra használom nyitott rekeszen és annyira tökmindegy mi van a kép szélén, mert amúgy is csak középen éles olyankor, csak ha valaha találkozott köztetek valaki olyan 25mm f/1.7-el ami nem volt decenteres, akkor megérné nekem, hogy verjem az asztalt a szervizben.

Redditen olvastam anno, hogy volt akinek (igaz nem Magyarországon) háromszor cserélték és mind decenteres volt, aztán fel is adta, vett inkább egy Leica 25mm f/1.4-et.

Új hozzászólás Aktív témák