- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- OLED monitor topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gigabyte alaplap topik
- Steam Deck
- Vezetékes FEJhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Kissé retrós hangulatú NVIDIA Blackwell kártya az MSI színeiben
- Publikus prezentációban árulkodott az érkező fejlesztésekről az Intel
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
bozsokiandra #77885 üzenetére
Alapjában egyet értek de sztem a passzátszelet ingatlannál most a rezsi változások fújják.
Én a modernizálatlan, nagy, vidéki házas piacnál amit egyértelműen a vidéki csok pumpált fel látom a zakó lehetőségét.
Már most beindultak a kádárkockát, 120-200nmes vidéki házat gázos kis garzon/55nmes lakásra/panelre cserélnék értékegyeztetéssel hirdetések. A nagymama/nagypapa az elmúlt 20évben ki tudta gazdálkodni a 30-40ks gázszámlát de a 100-180Ksnál főleg ha egyedül van átértékeli a valóságot.Ami ezért azért belefér a 16.500Fts gázba és kb minden max 65nmes lakás amit max 21Cre fűtenek ilyen ott érdemi zakót nem várok. Jelenleg a panel is megussza. Ami ott el van szúrva, hogy azt is egy határig kellett volna támogatni. Csak hát ez a panel jellegéből adódóan problémás. De jó lett volna ha stadion helyett ilyesmikre költeni.
Vhol baromi mérges vagyok, hogy 10évet súlykolták hogy ha a fidesz lesz akkor nem lesz rezsiáremelkedés agitpropot. A lenyúlt EUs pénzekre, a van a városnak nem is rossz stadionja de lesz mégegyre helyett ha erre költötték volna de jó lett volna.
-
blg
senior tag
válasz
donat_sz #77893 üzenetére
én múlt héten tudtam venni 12.28-as lejáratút.
mondjuk azóta meg az merült fel bennem, hogy elég lesz-e az idő, hogy még idei TBSZ-re vegyek ETF-et belőle...
MÁK-ból kiutalás saját bankszámlára-beutalás az RC->Erste TBSZ számlára-átváltás EUR-ra-ETF vásárlás: lesz rá 4 munkanap, elégnek kell lenni...
-
j0k3r!
őstag
válasz
bozsokiandra #77885 üzenetére
Plusz CSOK, plusz önerőként is felhasználható babaváró olyanoknak, akik még papírra leírva sem láttak életükben 10 millió forintot.
#77883 PredatorZoli: +1
-
donat_sz
senior tag
válasz
PredatorZoli #77767 üzenetére
nekiveselkedtem és csináltam egy tervet a tervezett megtakarításaimra a következő 12 hónapra. megnéztem mi van ha minden hónapban befektetem azt értéktől függetlenül, vagy mi van ha akkor fektetem csak be, ha addig görgetem a havi pénzeket, míg annak a tranzakciós díja maximum 0,5% (az általad említett havi be nem fektetett pénz díja alapján).
a minden hónapban betolom ami van megoldás esetén az év végén 0,73%-os tranzakciós költséget kaptam.
ezzel szemben a tranzakciós "költségre optimalizálva" 0,44%-otviszont ugye annak is van "költsége", hogy nem fektettem be a pénzt, így a már említett 0,5% elvesztegetett hozam költségével korrigálva a 0,44% 0,66%-ra emelkedik fel!
vagyis a szimulált esetben közel mindegy melyik utat választom..
sok hűhó semmiért?
a konklúzió megint csak az, hogy a matekot nem lehet kihagyni, egyszerűen ki kell számolni kinek melyik megoldás mit jelent!
konklúzió 2 = nagyon nem a kisbüfikre van szabva ez a tranzakciós díj(0,65-0,75%)..
-
stingy2
senior tag
válasz
ad4m1337 #77888 üzenetére
Margin Rates and Financing | Interactive Brokers LLC
ValóbanEzt CSAK befektetési célra használhatod, akárhány évig. Persze, ha a központi bank változtatja a kamatot, akkor az IB-is. Egész pontosan a kamat USD-nél: Alapkamat+1,5%. Jó fosintunknál meg alapkamat+5%, azaz 15,28% jelenleg.
-
stingy2
senior tag
-
ad4m1337
aktív tag
válasz
julius666 #77884 üzenetére
Természetes, nem a kamatrátára akartam kilyukadni, nem az a lényeg, hanem, hogy ingatlanra, tudtál tőkeáttétellel "fogadni".
Bár igaz, létezik lombard hitel, de ingatlanra nagyobbra tudtad állítani az áttételt (feltéve ha magas igazolható jövedelmed van).
BTW, van itt olyan aki élt már lombard hitellel? Pár éve olvastam, hogy sokan vettek fel a szuperállampapírra amikor megjelent? Mik a feltételek, nehéz hozzájutni? Kriptóra létezik lombard hitel?
-
bozsokiandra
tag
válasz
ad4m1337 #77869 üzenetére
Azért nem lesz ekkora növekedés mindig, sőt...
Szerintem az ingatlanárakat 3 dolog hajtotta az elmúlt években:
1. olcsó hitel
2. reálbéremelkedés
3. állami támogatásokEbből az első kettő kiesett (alapkamat majdnem 20 éves csúcson és hónapokon belül az energiaválság miatt érdemi mennyiségű munkanélküli lesz).
Már érezhetően több az eladó ingatlanhirdetés és egyre több a komolynak tűnő eladó, nem csak a "felrakom 40-50m-ért a vidéki panelt hátha jön valami hülye" típusúak. -
julius666
addikt
válasz
ad4m1337 #77877 üzenetére
Ingatlanra se ad már egyik bank se 30-40M Ft-ot 3%-os kamattal. Inkább 8-10% az elérhető kamat. 3% kamatra tényleg "ajándék" volt ingatlant venni. A mostani kamatok mellett kevésbé az.
#77878 mauimagic:
Igazából nagy akadálya nincs. Annyi kell hozzá csak, hogy a forint is veszítsen ennyit kb. az értékéből. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
ad4m1337 #77875 üzenetére
A bérleti díjak a vételárakhoz viszonítva kimondottan alacsonyak (és világviszonylatban is). Nem a bérleti díjak magasak, hanem a fizetések alacsonyak. Sok esetben így is hiány van az albikból, mi lenne ha hatósági áras lenne? Elmondom, kevés és nagyon gyenge minőségű albi.
Eleve abszurd ez a belenyúlás firtatása egy piacba. Épp az hogy nem kéne belenyúlni semilyen módon, a támogatásokkal van a fő baj.
Persze mostmár nem okoz gondot, mert az árakhoz képest alacsony öszegek és a piaci konstrukciók már aranyáron vannak.Ma nem kapsz 3%-ra lakáshitelt, az biztos. Amikor kapsz, akkor kb annyiért lombardot is kapsz tőzsdérevalónak (nyilván ott nem jóváhagyható a 4x es áttét de a 2x igen).
Ma a bérletidíj alacsonyabb mint a törlesztő, nem is kevéssel, csak mondom. Egyenlő kb 1 éve volt.Jelenleg nem éri meg vásárolni btw. A kamat és az árak is magasak per pill.
-
-
julius666
addikt
ami csak azért lényeges itt, mert nincs akkora tőkém, hogy manipuláljam az árfolyamot
Fejlett nyugati tőzsdéken ritka a komolyabb árfolyam manipuláció. Részben mert észreveszi a felügyelet és nagyon súlyosan bünteti, részben mert akkora mozgások vannak, aminek a manipulálásához irreálisan nagy tőkét kéne kockáztatni. Talán pont Buffet "panaszkodott" az utolsó részvényesi gyűlésükön, hogy annyira bolond a piac, pár nap alatt tudtak igen komoly részesedést venni egy nagy kapitalizációjú cégben anélkül, hogy az árfolyam megnyikkant volna.
Manipuláció a szabályozatlan piacokon szokás (crypto, kínai tőzsde kisebb részvényei, stb), meg bizonyos egészségtelen struktúrájú piacokon (pl nemesfém árfolyamok piszkálásáért vágták meg már alaposan a JPMorgant, nem is egyszer).
De. Igazából az egész hozzászólásnak az a tanulsága számomra, hogy OTP-ből bizonyos mértékig "szakértő" vagyok (átlag feletti), pl. egy portugál befektetőhöz képest, egész egyszerűen csak azért, mert Magyarországon élek, az itteni gazdasági folyamatokon szocializálódtam, és követem annyira a napi politikát, hogy tudom, hogy egy miniszter félmondatos utalása (vagy akár a kinevezése) mit jelent.
Max a hazai politikai történésekkel vagy tisztában, ami egy apró szelete az árfolyamokat befolyásoló tényezőknek (és az erre alapozó jóslatok is ritkán jönnek be). Kb semmit se ér ez a tudás.És az embernek van egy szakterülete + hobbijai, ahol kicsit jobban rálát a dolgokra (pl. ha az autóiparban dolgoznék + követném az USA gazdasági folyamatokat, akkor talán jobb rálátásom lenne arra, hogy Goodyear részvényt érdemes-e venni), ott szvsz azért hozhat önálló döntéseket.
Alapvető befektetői tévedés ilyen információkra alapozva döntést hozni. Autóiparos példa: az, hogy melyik cég melyik modellje mennyire "betegágy" legritkább esetben van hatással az árfolyamokra.
De jó példák erre Stanlee itteni gázkereskedelemmel kapcsolatos hsz-ei is: hiába van rálátása a piaci(!) folyamatokra, a jósgömbje neki is elég homályos azért. (Ezt abszolút nem bántásból írom, nagyon szívesen olvasom amiket ír a témában).
-
mauimagic
senior tag
válasz
Szerintetek ez örökké fog tartani?
Őszintén látsz reális esélyt arra hosszú távon, hogy az ingatlanárak 5 évente triplázzanak?
Most mindenki ingatlant vesz, mánia van. Természetesen lehet, hogy ez most más lesz és 2033-ban 1 milliárd lesz aggloban egy kégli, de nagy összeget azért nem tennék rá :)
-
Ringman
félisten
válasz
gedikart #77772 üzenetére
hát a mai szuperoptimista becslés szerint:
Itthon: Navracsics Tibor: 2023 első negyedévében jöhetnek az első uniós pénzek | hvg.hu -
ad4m1337
aktív tag
Valóban! Én a leginkább az albérlet piacba való belenyúlásban látnék rációt, maximalizálni kéne az albérletárakat...
Amúgy most számoltuk ki itthon, a kinézett 18. kerületi házhoz kellene 50M jelzálogot felvennünk. Bankmonitoros kalkulációval, jelenlegi kamatszinten, 25 évre, havi
370k törlesztőnk lenne
Ezt itt valaki a fórumon be merné vállalni?
-
ad4m1337
aktív tag
Az a gond, hogy lakni így is úgy is kell valahol, és nincsennek nagyságrendi különbségek a budapesti jelzálog havi törlesztők és az albérletek között... amit leírtál még meg is állná a helyét a német-osztrák-svájci, stb. stb. országokban, ahol az állam belenyúlt az ingatlanpiacba, pl. maximalizált albérletárakkal.
De itthon, majdnem 1:1 az arány a törlesztő és az albiár között, ilyen esetben meg tényleg kidobott pénz az albérletet fizetni a befektetőnek.
-
ngaba
aktív tag
válasz
Szerintem kellene állami fék a rendszerbe (legalább annyi, hogy az összes árfelhajtó támogatást kivezetik - ez még nem megy szembe a piacgazdasággal), mert azzal "csak" az ingatlanosok és a vagyonukat ingatlanban tartók járnának rosszul. (Aki nagyobba költözik, az általában drágább lakásba költözik, és a különbözet is csökkenne várhatóan, hiába csökken a lecserélendő saját lakás értéke.) És szerintem az nagyobb haszon, hogy a fiataloknak nem kilátástalan a lakásszerzés.
Hátrányok:
- Pont a lakáshitelezés miatt kockázatos bedönteni a lakásárakat (ld. 2008), de ennél durvább beavatkozások is történtek már 2010 óta... -
3800+
őstag
válasz
Szintén zenész. 28 vagyok és én egy 3. verziót találtam ki magamnak, az általad felsoroltakon felül. Azt a pénzt amit egy szutyok 1 szobás lakásra költenék, illetve azt amit a hitel törlesztésébe havi szinten, inkább befektetem ide-oda, kriptoba, részvényekbe. Majd ha azok bejönnek veszek lakást nem hitelből. A jelenlegi helyzetben feleslegesnek érzem hogy szinte elérhetetlen cél érdekében spóroljak, amitől nem leszek jobb életszínvonalon. Nézőpont kérdése, hogy egy lakás/ház az pénzt termelő eszköz vagy pénzt nyelő forrás. Én úgy vagyok vele hogy az albérlet árát passzív jövedelemből, és tőzsdézésből pesszimista becsléssel 1-2 éven belül teljesen tudom fedezni. A lakás amit megvettek anno, ugyanúgy mintha tőzsdén vásárolnál, csak akkor haszon, ha eladod vagy kiadod. Ha abban a lakásban élsz teljesen mindegy mennyit ér, nem nő az életszínvonalad attól, hogy a fizetésed nagy részét hitelre költöd, sőt. De ez az én meglátásom, lehet hülyeség.
-
ad4m1337
aktív tag
Sziasztok!
Elgondolkodtam azon, hogy az elmúlt 10 évben azok jártak a legjobban akik jó nagy jelzálogokat vettek fel. Mondok egy példát:
Pest agglomeráció, sorház 35M Ft 5 éve, most 110M. Ha az embernek volt 12M Ft -ja, akkor felvett 23M jelzálogott fixen 4% -on, most pedig örül, hogy van egy 110M -os háza. Ergo, ezek az emberek tőkeáttételes kereskedést folytattak. Gyakorlatban nyilván nem, általában személyes okok miatt költözik az emberk, pl. gyerekszületés --> kertesház, stb.Hazai ingatlanpiac durvább hozamot hozott mint az S&P500, és a jó benne, hogy nem csak annyiból "fogadhattál" mint amennyid van, hanem ennek a 3x -val --> jelzáloghitel.
Szerintetek ez örökké fog tartani? Nem kellene valami mesterséges állami beavatkozás fék a rendszerbe?
30 év alatti vagyok, így azt látom a környezetemben, hogy csak azok költöznek ahol szülők tudtak venni a gyerkőcnek egy lakást vagy pedig nagymama megmurdelt és ráhagyták a szülők a gyerekre az ingatlant. Kispesten, Kökihez közel, 35-40M között van már egy felújított 35 nm -es panel lakás!! Ehhez is a beugró már 15M....
Igazából úgy látom, hogy a mostani magyarországi (ugyanez van tudom a többi fejlett országban is) 30 év alattiaknak két választása van:
- Vagy fekete öves szoftverfejlesztő leszel és dobálják az 1 - 1.5M -os fizetéseket pár év után
- Vagy elhúzol külföldre és összeszedsz szép lassan 20-30-40M beugrót, hogy tudj venni egy kertesházat pesti peremkerületekben vagy belvárosi nagyobb lakást..
Nagyon negatívan látom a jelenlegi lakhatási helyzetet?
-
mauimagic
senior tag
válasz
PredatorZoli #77857 üzenetére
Arra néztél esetleg chartokat, hogy az általad összeállított ETF portfólió hogyan teljesített a múltban a VWCE-hez kèpest?
-
aujjobba
addikt
-
PredatorZoli
Topikgazda
A múlt héten megkérdeztem az erstét hogy milyen feltételekkel vonhatom össze az erstés és a randomos számlámat, hogy lennének ekkor a kedvezményeim stb...
Válaszoltak:Tisztelt Én.
Köszönjük levelét!
Lehetősége lesz összevonni a két számláját és Ön dönti el, hogy melyiket kívánja megtartani.
Jelenlegi információnk szerint mindegyik számlán megmarad az arra vonatkozó kedvezmény.
Üdvözlettel:
Ügyfélszolgálatos jóskapista -
Stanlee
őstag
Ki a phaszom irja a cikkek cimet a portfolion? Most volt idom hireket olvasgatni, elso ami fogad:
"Újra leállították az oroszok a szállítást, elszállt a gáz ára"
- pentek delutan ota lehetett tudni, hogy nem lesz ujraindulas. Az arakban most nem igazan latom, hogy hol szalltak el, holnapi szallitasra egesz barati aron vannak a kontraktok.
Inkabb arrol irjanak, hogy most kot ki Daniaban az elso FSRU, ha minden igaz 8-an erkezik az elso adag amit gazosit es jon a dan halozatba, a kovetkezo adag meg mar be is van tervezve jovo het hetfore. Ez az egy FSRU eves szinten 40%-kal tobb gazt kepes betenni az europai halozatba, mint amit az oroszok hajlandoak julius ota szallitani az NS1-en.
de ez se kutya: "Csúnyán esik a forint a gázár megugrása után"
Mar kezdtem orulni, hogy jol tudok eurot valtani forintra, erre latom, hogy 2 forintrol beszelunk.
-
bigdady
nagyúr
Második fecske. OTP betét: 7%
[link] -
ngaba
aktív tag
válasz
aujjobba #77837 üzenetére
Persze. (A LIFO vs. FIFO -t választ köszönöm.) Én még azt is hozzátenném a Te érvedhez, hogy a hivatásos befektetőket (incl. Warren Buffet, vagy akik a "fordított zsámoly alakzattal" fekszenek-kelnek) próbálom én megverni outsiderként egy kis panellakás nappalijából (ami csak azért lényeges itt, mert nincs akkora tőkém, hogy manipuláljam az árfolyamot).
De. Igazából az egész hozzászólásnak az a tanulsága számomra, hogy OTP-ből bizonyos mértékig "szakértő" vagyok (átlag feletti), pl. egy portugál befektetőhöz képest, egész egyszerűen csak azért, mert Magyarországon élek, az itteni gazdasági folyamatokon szocializálódtam, és követem annyira a napi politikát, hogy tudom, hogy egy miniszter félmondatos utalása (vagy akár a kinevezése) mit jelent. Stb. Persze ebben tévedhetek, jön a Warren Buffet, és nekem annyi. És persze a jövőbe én sem látok, akkor már milliárdos lennék.
És az embernek van egy szakterülete + hobbijai, ahol kicsit jobban rálát a dolgokra (pl. ha az autóiparban dolgoznék + követném az USA gazdasági folyamatokat, akkor talán jobb rálátásom lenne arra, hogy Goodyear részvényt érdemes-e venni), ott szvsz azért hozhat önálló döntéseket. Nekem a "porfólióm" tőzsdei része amúgy is csak egy játszótér lesz: ha elbukom az egészet, az sem változtat érdemben az életminőségemen (nem éhezem, de ld. kis panel nappali); és az sem, ha a Zoli által összerakott ETF hoz évi 15%-ot. Ennek a résznek az az egyetlen célja, hogy találjon néha egy Stanlee-féle olajos papírt.
Igazából marha kockázatkerülő vagyok (én vagyok ugye az, aki a PMÁP olcsó visszaválthatóságával is óvatos), de úgy vagyok vele, hogy ha már tőzsdézek, akkor ott igenis kockázatvállaló leszek, nem a tömeggel megyek.
-
aujjobba
addikt
válasz
forumpista #77856 üzenetére
Yep, keveredett mar a ket tema.
Ha egyedi reszvenyes portfoliot tartasz valoszinuleg van ertelme a hireket figyelni, reagalni, stop-loss meg hasonlo nyalanksagokat hasznalni, passz, ehhez a reszehez nem ertek.
Ez viszont idoigenyes, idegorlo is lehet, aztan a vegen a fene tudja mi lett volna, ha inkabb veszegeted a VWCE-t vegig.
Aktiv alapok eseteben sejteni veljuk, hogy hosszu tavon nem szarnyaljak tul tobbnyire az indexeket, de nyilvan ha magadnak epitesz/kezelsz reszvenyes portfoliot az kicsit mas.
Ott nincs befektetoi elvaras, befektetesi politika kereteibe beszorulas, cserebe van stressz es elviszi az idodet.ngaba ha jol ertettem egyiket se erzi igazan magaenak, se a passziv indexkovetest, se az aktiv kezelest.
Talan jobb is, ha rosszabb idokben kiall a partvonalra kp-ba vagy kotvenybe, mentalisan legalabbis biztosan.#nemvagyokteljesensuketcsakkicsitnagyothallok
-
Pá
addikt
válasz
PredatorZoli #77857 üzenetére
-
PredatorZoli
Topikgazda
Több hsz is volt erre de csak most értem ide hogy reagáljak rá.
Több oka is van ennek, nem csak egy, ez egy összetett kérdés, de nézzük szépen sorban.
-Az egyes faktorokba való befektetés kockázatosabb mist a sima market cap weighted, mert a piaci kockázatokon túl még egyéb kockázatot is futsz (hiába jár ezért elvi síkon hosszútávon plusz hozam, de kockázatosabb, volatilisabb). (A korrektség kedvéért azt érdemes hozzátenni, hogy ezek a kockázatokat-ha több féle faktort tart az ember, kis mértékben kiküszöbölhető de akkor is ott lesz egy jó része)
-Fennáll annak a reális kockázata, hogy a piacot nagyon hosszú időn keresztül alulteljesíted és ez csak a szerencsén fog múlni. Nem kell messzire menni, elég csak megnézni a value faktort hogy hogyan mucsikált az elmúlt bő 10 évben, és lehet elkap a sírógörcs ha mondjuk abba raktál és nem marketbe. Ezt hogy viselnéd, ha mondjuk 10 év után a piaci hozam felét érted volna el?
Ha nem tudsz mellette ilyen időszakok ellenére kitartani, akkor veszett fejsze nyele az egész, kár is volt belekezdeni, csak buktál rajta.
-Jóval komplikáltabb, több elemből áll, általában drágábbak, körülményesebb kialakítani, új adagot venni belőle, rebalanszolni stb.
-Nem hoz annyi plusz hozamot hosszú távon hogy ezzel egy kezdőnek okvetlen bonyolítania kelljen az életét amit már egy egyszerűbb befektetéssel is komplikáltnak és gondterheltnek érez. Úgy értem persze hogy az éves 1-2-3% az hosszú távon végülis jelentős, de nem ez a gamechanger, a célodat valószínűleg egy sima markettel is eléred és lehet hogy kevesebb megpróbáltatásban lesz részed.
-Hatványozottan igaz a fentiek összessége miatt, hogy ez a portfolio nagyon long, itt szerintem a minimum időtáv ilyen 15-20 év alsó hangon.Akkor érdemes belevágni, ha valaki ezekkel mind szeretne együttélni.
-
nort_on
senior tag
válasz
julius666 #77853 üzenetére
Jaja, ez mind tiszta sor, nálam ott hibázik a történet, hogy a tanulmányok nem hiszem hogy arról szólnak (elméleti hozam plusz), feltételezem, mert nem mélyedtem még el benne, hogy pl a Zoli portfóliójának bármelyik elemét bármelyik időpillanatban megvévé (gyakorlati megvalósulás, mivel nem tudod mind az X elemet egyszerre megvenni) többet hoz, (ok, mindig az alulteljesítőt veszed meg, ez lehet számít annyit?), a portfólió szerint (biztos hogy az a tökéletes portfólió, amit te annak gondoltál?), mint egy sima VWCE ugyanakkor, ugyanolyan költséggel, stb véve.
Jó lenne egy back-test erre.
Azt adom, hogy egy kellően nagy összeg egyszeri befektetése esetén itt van a többlet hozam, de kis összegnél (relatív kinek mennyi), folyamatos DCA-nál a gyakorlatban is kijönne-e az eredeti hipotézis.
Bár szerintem sokkal fontosabb az aktív pénzkeresés (+ költés), mint hogy VWCE vagy multifaktor ETF portfólió.
-
julius666
addikt
válasz
nort_on #77851 üzenetére
A pénz belapátolása egyszeri költség. Mivel hosszútávú B&H-ról van szó (meglehetősen ritkán esedékes rebalansszal, ha eleve egyensúlyozol a vásárlásaiddal) az a nagyon max 1-2% összesített (nem éves!) hozam, amit így buksz az "optimális" portfólióhoz képest, elenyésző a 10-20 éves hozamodhoz mérve.
Ez egyfajta időzítési probléma egyébként, hasonló van a VWCE vásárlásnál is. Ott is lehet pont rosszkor jön ki a lépés, az egységnyi befektetendő tőke rosszkor gyűlik össze. Ezzel nem tudsz mit kezdeni. Sőt, több lábú portfóliónál valamit még javít is a képleten, hogy ott mindig az éppen alulteljesítő lábat növeled.
-
aujjobba
addikt
válasz
forumpista #77850 üzenetére
'ki kell ugrani'
'aztan meg atgondolni'
'es asszerint atalakitani'Aztan beallni a sorba a tobbiek moge, akik szinten okosabbak voltak a piacnal, es keptelenek voltak elerni a piaci hozamot se.
Tovabbra is indexekrol beszelunk, nem Enron / Mol / stb. egyedi reszvenyekrol.
-
nort_on
senior tag
válasz
aujjobba #77845 üzenetére
Igen, ezt írtam is "És amikor veszel, mivel gazdaságosan egyszerre nem tudsz mindenből, akkor melyiket veszed? Szépen sorban, ahogy adja a százalék? Vagy időzítesz?", de akkor nálad ez szépen sorban, ahogy a 25% (vagy bármennyihez képest) ezt adja.
Itt igazából arra akartam kilyukadni, hogy mennyire torzítja az elméleti plusz hozamot az, hogy nem folyamatosan veszed a különböző ETF-eket a portfólió arányaiban (ok, kb mindig a "legolcsóbbat" veszed, mert a portfólió arányaiban az a soros), hanem hogy lehet olyan, kellően kis befektethető tőke esetén, hogy egy évben csak 1 vagy 2 alkalommal veszed meg az ETF-et az éppen aktuális árfolyamon, ami baromira nem egy napi szintű DCA, amikor elméleti szinten megveszed az egész éves grafikont.
Ahogy az ETF-ek egyik legfontosabb jellemzője a tracking, és ilyen 1-1 időpillanatban történő alkalomszerű vásárlás, szerintem nem ad olyan tracking pontosságot, amivel az elméleti előny a gyakorlatban is bizonyítottan megjelenne.
-
forumpista
aktív tag
válasz
donat_sz #77843 üzenetére
Erdemes lenne az egesz szalat elolvasnod mielott valaszolsz, es megertened amit irtam.
De roviden, ha szar a portfoliod, akkor kitorolheted a feneked a “nem szabad ugralni” jellegu tanacsokkal, akkor igenis ki kell ugrani ha ugy alakul, aztan meg atgondolni hogy miert is kellet ezt csinalnod es asszerint atalakitani a befekteteseidet.
-
donat_sz
senior tag
válasz
aujjobba #77847 üzenetére
1k€-t én sajna nem tudok betolni havonta.. tartok tőle nem vagyok egyedül.
vegyünk egy szerényebb helyzetet az talán jobban megvilágítja a kérdéskört részemről.
Mi van ha mondjuk "csak" 4k€-t tudsz évente betolni?
ez azt jelenti, hogy a 4 tételből évente csak egyszer veszel =>A) 3 hónapon át gyűjtöd a pénzt a betolásra, így addig nem hoz semmit;
B) így dupla annyi a beszállási tranzakciós költséged, mint az amúgy is magas minimum díj;
C) évi egy (egy elég kiszámíthatatlan pillanatú) vásárlásokból fog állni az átlagárad, ami az időzítés faktor kockázatát szerintem erősen megemeli.C) ellen viszont segít egy egy elemes portfolió, mert így már negyedévente veszel a kiválasztott papírból, így az időzítési faktor jelentősen jobb helyzetben lehet. Bár az is igaz, hogy ezzel se az A)-ra se a B)-re nem tudsz hatni továbbra se..
A+B-re egy havi megtakarításhoz mért gazdaságos frekvencia kiszámítása szükséges (azt hiszem a negyedév, ilyen megtakarítási szintnél a helyes ). -
julius666
addikt
válasz
nort_on #77844 üzenetére
Mint írták előttem, nem kell mindig mindenből venni. Ha meg negyedévente nem jön össze (nagy átlagban) 2000+ EUR megtakarítás, akkor szerintem a tőzsdézgetésnél vannak jobb hozam/kockázat aránnyal bíró lehetőségek, érdemes inkább azokon agyalni (a pénzt inkább jobb jövedelmi lehetőségek keresésébe fektetni, esetleg végignyálazni, mire csurog el a pénz).
-
aujjobba
addikt
válasz
donat_sz #77846 üzenetére
Tegyuk fel 4db ETF a cel 25-25-25-25% aranyban.
Kezdve nullarol, minden honapban betolsz 1000 EUR-t, elso negy honapban mindig masba, akkor a negyedik honapban meglesz kb. a kivant eloszlasod a negy eszkozzel.
Innentol minden honapban abbol veszel, amelyiknek a legjobban lecsokkent az aranya 25% ala.
Minel nagyobbra no a portfoliod idovel, valoszinu annal nagyobb elmozdulasok lesznek, esetleg jon egy pont amikor be kell avatkozni, vagy tobb honapon keresztul is ugyanabbol vasarolni.
Szerintem nem egy nagy ervagas, ha idolegesen mondjuk par honapig nincsenek meg pontosan vagy jo megkozelitessel az aranyok. -
donat_sz
senior tag
válasz
nort_on #77844 üzenetére
hasonló foglalkoztat engem is!
"0,35% a tranzakciós díj (minimum 7€) ez ugye azt is jelenti, hogy 2000€ a fordulópont. Viszont 800-820eFt-t érdemes összegyűjteni egybe, ami azért sajnos nem megy havonta"
Egyik konklúzió részemről, hogy van egy "méretgazdaságosság", hogy adott havi megtakarításhoz, adott portfólió elemszám is kell, hogy kapcsolódjon. Meddig érdemes egy elemben gondolkodni és mikor éri már meg inkább a 2, 3, 4.. azt nem látom át én se, de igen érdekesnek kérdésnek találom! -
aujjobba
addikt
válasz
nort_on #77844 üzenetére
Nem teljesen ertem a szamolast.
Ha 6-10 elemu a portfoliod az nem jelenti azt, hogy minden alkalommal minden elembol vasarolnod kell.
Volt errol ertekezes nemreg, en pl. mindig abbol veszek, amelyik a leginkabb elter a kivant szazalektol.
Eddig nincs ebbol komoly elmozdulas, esetleg ha majd valamelyik nagyon elszalad barmelyik iranyba, akkor azon igazitok, de eddig nem kellett. -
nort_on
senior tag
válasz
nort_on #77835 üzenetére
Én inkább arra lennék kíváncsi a „kezdőségen” túl (tanulható, portfólió kialakítása, re-balance, még a mentális része is fejleszthető), hogy hol van az a pont, ahol már érdemes ezzel foglalkozni.
Elméleti szinten ok, van egy 4-6-10 elemes ETF portfoliód, van végtelen pénzed és mondjuk napi szinten DCA. Vagy töredék RV-t veszel, szintén minimális költséggel.De nézzük ezt meg gyakorlati szempontból. Mekkora portfolió/tőke/havi megtakarítási összeg kell, hogy pl hetente, havonta, negyedévente megvegyél 1-1 elemet a portfoliódba? Mekkora a remélt plusz hozam, hogy a tényleges költségeidet kompenzálja? És a plusz időt, amit ezzel töltesz? És amikor veszel, mivel gazdaságosan egyszerre nem tudsz mindenből, akkor melyiket veszed? Szépen sorban, ahogy adja a százalék? Vagy időzítesz?
RC/ERSTE 0.25% min 6.5 EUR, ami 2600 EUR min vétel, ERSTE 0.35% min 7 EUR (40%-kal több mint az RC volt!!), 4-6-8-szor tőkét igényel az alacsony költség, havi, 2 havi, negyedéves, stb szinten 8-10k euró már egy 4 elemes ETF portfólió is, 10 elemes meg 20k.
Ez lenne érdekes szerintem, hogy erre van-e adat. Szerintem bőven 1% alatti, akinek ez gyakorlati szempontból is érdemi kérdés.
-
donat_sz
senior tag
válasz
forumpista #77842 üzenetére
B&H-nál azért ne beszéljünk egyedi részvényről, mert annak alapja, hogy a piacot kell megvenni index alapokkal, így ez az enron példa részemről nem releváns és megtévesztő.
-
forumpista
aktív tag
válasz
aujjobba #77837 üzenetére
Aki nem ugral ki is pont ugyanugy tud bukni.
szvsz, fel van cserelve az ok-okozat, ha helyesen valasztod meg a portfoliodat, akkor nem szukseges ugralnod, ha meg rosszul akkor a strategiai nyugalommal is oriasit buksz.pl. Ha valaki anno az osszes penzebol enron reszvenyt vett (sz@rul megvalasztott portfolio), akkor strategiai nyugalommal is elbukta az osszes penzet, aki meg meg idejeben kapcsolt, megmenekult.
Ha a portfoliodnak csak egy resze volt reszvenyben es annak is csak egy kis resze enronban (jobb portfolio) akkor nem kellet kaszat kapat eldobnod.szoval ertem en hogy buy and hold, de ez onmagaban siman lehet rossz strategiai ha amugy a portfoliod meg rossz.
-
Stanlee
őstag
Mint az OTP-be be/ki ugralok, hogy tele volt a forum kora tavasszal, mindenki Gordon Gekko volt es ket kezzel vette, mert jo beszallo volt az OTP, vagy nem mindenkinek
Az ilyen evidens eladok / veszek dolgok szerintem nem jonnek be mindig. Virnyakos idoszakban is vettem olajos papirt, amikor mindenki leirta oket, mert ugyse utazhatunk, 40k euro pluszban vagyok es 6k-ert vettem, mert evidens volt hogy foldbeallnak a finomitok.
Az erem masik oldalan xar papirba is belevesz az ember, van REIT-em, ami azota se tert magahoz es minuszban vagyok
(2k, ami portfolio szinten nem gond)
-
avl
senior tag
válasz
mauimagic #77839 üzenetére
itt szerintem az a kérdés: mennyire akarsz "svájckitett" lenni
ha nem érdekel, akkor igen, átváltani (és onnantól befektetésben nem tekinted külön CH-t)ha viszont ugy véled CH különös, érdekes, önállóan érdemes tekinteni, akkor abba a piacba kell befektetni, svajci legyen a mögöttes eszköz pl. Roche, Nestle (ebböl nekem is van valamennyi), ...
-
mauimagic
senior tag
A befektetésre szánt játszós pénzem 10%-a CHF-ben van, ETF-ek közül svejci frankban eddig csak SMI indexkövetőt találtam. (KBC)
Inkább érdemes átváltani EUR-ba és egy diverzifikáltabb ETF-be fektetni, vagy ennyi még belefér?
Most kezdem kialakítani az ETF portfóliómat, egyelőre VWCE túlsúllyal képzelem.
Eddig egyedi részvényekkel zsonglőrködtem, több kevesebb sikerrel, de nem lesz mostanában időm napi szinten figyelni az árfolyamokat. -
avl
senior tag
ezt is érteni vélem :-)
de csalóka a meglátások alapján ugrálás is (pl. "azért vannak ökölszabályok is: Kitör a háború, v. kivetik a bankadót => OTP részvény-árfolyam leesik")
mondom: egyetértek, simán látszódhat úgy, hogy valami egy olyan pillanat es "érdemes" ki vagy épp belépni
ugyanakkor:
1) gondolhatod, hogy mindenki más is aki ki-beugrál, az nem azért és akkor csinálja, mert úgy gondolja/ta, hogy akkor az rossz, hanem inkább mert meg volt gyözödve, hogy az úgy jó lesz ....aztán mégsem lett jó (legalábbis a kimutatások szerint !!!); ekkor már csak az mard: de azok kezdök, amatörök, én tudom a tuttit, böven okosabb/szerencsésebb/stb. vagyok ( mert ez nem csak okosság kérdése, hogy a piac mit csinál )2) arra is vannak adatok, hogy a legjobb nehany napbol kimaradva mennyivel kisebb a hozam (es ugyan ki tudja elöre, hogy melyikek a legjobb napok ? siman bear marketben is vannak korrekcioban elkepesztöen pozitiv napok)
pl. [link] [link] [link] -
aujjobba
addikt
Akik kiugralnak ugyanolyan konkret esetekben teszik ezt, amirol te beszelsz, es megis osszessegeben a legtobben tobbet buknak ezen, mintha nem csinalnak semmit.
Vagy hogyan erted, hogy általánosságban érthető?
Ez azt feltetelezne, hogy altalanossagban csak ugy passziobol random ugralnak ki a befektetok, de nem ez tortenik.
A COVID egeszen konkret eset, bezuhant minden mert mindenki kiugralt.
Erdemes volt?A LIFO vs FIFO az adozasnal szamit, a vegeredmenyt ott se kulonosebben varialja, legalabbis elobb-utobb ki fogod fizetni azt az adot, amit elodaztal.
Ha megsem, az azt jelenti csokkent vegul a hozamod (hozam utan adozunk), az meg sosem lehet cel. -
ngaba
aktív tag
Ez így általánosságban érthető, de azért vannak ökölszabályok is: Kitör a háború, v. kivetik a bankadót => OTP részvény-árfolyam leesik. Most miért érdekeljen engem az, hogy nagy átlagban rossz döntés kiugrálni, ha ebben a nagyon konkrét esetben igenis érdemes kiugrani? (Persze nem akkor, amikor mindenki eladta már - de szerintem nem én vagyok egyedül ebben a topicban, aki már áprilisban úgy gondolta, hogy 99%, hogy lesznek különadók.)
De persze ez a példám csalóka, benne van a "tudásom" (olvasottságom) a magyar piacról és a magyar politikáról. Mondjuk a GoodYear részvényekkel kapcsolatban ilyen magabiztos előérzeteim azért nem lennének, az amerikai piacot alig ismerem a magyarhoz képest. De szerintem még akár egy Erste részvényhez is tájékozatlan vagyok.
Ami további általános elvem befektetéseknél (ha már itt elméleteket boncolgatunk): Engem abszolút hidegen hagy, hogy egy eladáson nyertem-e vagy bukok-e, csak azt kell nézni, hogy a jelenlegi pillanatban (szerintem!) eladni, tartani, vagy venni érdemes-e. (Soha nem értettem az olyanokat, hogy "nem adom el 9000-es árfolyamon, mert 16000-ért vettem". Annak, hogy most érdemes-e 9000-ért eladni, semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyiért vettem.) Igazság szerint a LIFO vs FIFO stb. részvény-eladás különbségtétel jelentőségét nem is értem (max adózás miatt számíthat), ezt magyarázzátok már el plz. :)
-
aujjobba
addikt
válasz
nort_on #77833 üzenetére
Mentalisan is egyszerubb egy VWCE-t vasarolgatni adott idokozonkent, mint a faktorok eloszlasat eszben tartani, odafigyelni ra, nem piszkalni.
Nincs az a kisertes, hogy latod mennyire szaguld a momentum, mikozben a value evekig agonizal, es ott a kisordog az utobbinak az eladasat, elobbinek a noveleset sugallva.
Ugyanez a regiokra is igaz, nezd csak meg a beszelgetest a ZPRX-rol.
Ott is van, aki inkabb kiszallna most belole, mert evekig kitarto lejtmenetet sejt Europaban.Amugy a legjobb lenne ha Zoli is elmondana az allaspontjat, mire gondolt pontosan
-
nort_on
senior tag
válasz
aujjobba #77832 üzenetére
Szerintem itt nem ez volt a kérdés, hogy való-e egy kezdőnek egy összetett faktoros rv portfólió. Egyértelmű, hogy nem. Itt a VWCE vs Zoli-portfólió volt a kérdés.
Szerintem egy KP/bankszámla (esetleg valamennyi állampapír) szintről egy nagyrészt (vagy akár 100%) VWCE nagyobb lépés, elméleti, gyakorlati szinten is, de leginkább mentálisan, mint egy AW > multi-faktoros portfólió.
-
aujjobba
addikt
válasz
nort_on #77830 üzenetére
Epp most irta avl errol a tokeletes latleletet.
Az atlagnak egy egyszeru portfolio is hardcore, mert kiugral / beugral / remeg a keze / tulagyal.
Ehhez kepest az osszetett portfolio olyan magas szint, ami tenyleg nem kezdonek valo.Szamomra is hihetetlen ez, de ugy tunik ilyen a valosag.
-
Uyuarasy
tag
"Szerintem ez a "virtuális" szó itt önnyugtató pszichológia, vagy legalábbis én csak úgy tudom nézni."
Ezert mukodik jolEn peldaul nem szamolok a hosszu tavu befekteteseimmel (TBSZ-en levo ETF-ek), ha nagyobb kiadas van tervben, akkor fizetesbol es MAK-nal levo eszkozokbol gazdalkodjuk ki. Jatszos penzzel neha kereskedek aktivan is, de statisztikailag egy jol osszerakott passziv B&H portfolio ezeket siman felulteljesiti atlag embereknel (mint en).
Ha mindig reagalnek a hirekre/arfolyammozgasra akkor kevesebb lenne a varhato hozamom, mivel altalaban mar be vannak arazva ezek a hirek es nagyon ritkan lehetne eltalani a be- es kiszallo helyet.
Szerk.: kozben avl megtamogatta ezt forrasokkal is #77829
-
avl
senior tag
egyrészt érteni vélem
másrészt: szerintem nagyon fontos a "virtuális"ságuk - olyan értelemben, hogy ne legyen a befektetö arra kényszerülve, hogy realizálja az árfolyamot, ne külsö körülmény mondja meg, hogy "el kell adni"
(nincs realizálva, sem az emelkedés, sem a nyerés)akinek vagy amennyit "el kell adni", az ne a tözsden reszvenyben legyen, hanem elöre készülve már kevésbé volatilis eszközben
a statisztika azt mondja, hogy a befeketetök többsege kisebb hozamot er el, mint az eszközosztaly (amiben befektet), épp az ugralasai miatt
nem szabad külsö kenyszer plane nem emociok alapjan lépni
-
donat_sz
senior tag
nyilván ez portfólió mérettől függ, minél régebbi és minél többet tud valaki betenni havonta, annál inkább fog ez a pár havi fizutól a pár évi fizu irányába eltolódni
u.i. ahogy az már korábban is feltételezhető volt és a görbe is csak ezt erősíti meg szerintem, azért te nagyon nem ma kezdted ;-)
-
ngaba
aktív tag
"én több évi fizunak megfelelö - virtualis (hisz nagyon fontos akkor nem eladni, söt inkabb többet venni) - veszteseget is láttam / átéltem már"
Szerintem ez a "virtuális" szó itt önnyugtató pszichológia, vagy legalábbis én csak úgy tudom nézni. Olyan, mint ha azt mondanám, hogy ha összetöröm az autóm, az nem is veszteség, amíg nem adom el, és hátha felmegy még az ára. Az összvagyonodban éppen bekövetkezett egy veszteség (és ha eladtad volna mondjuk fél éve, és kp-ban tartod az árát, akkor jobban jártál volna), és kész. Az már más kérdés, hogy van-e értelme ilyen vagyonleltárnak, én például a lakásom aktuális értékét sem tartom nyilván naprakészen, kisebb értékű vagyontárgyaim aktuális értékét még inkább nem.
Konklúzió: Ez a buy&hold stratégia nem nekem való. Ha meg vagyok győződve arról, hogy masszívan esni fognak a tőzsdék trendszerűen, akkor eladok és kész. Részvényt legközelebb február magasságában vennék most (az európai tél vége felé). A napi árfolyamok figyelgetése, és a "fordított zsámoly alakzat" megjelenése sem lesz az én világom, ha egyszer tényleg sokat tőzsdézek majd. Valahol a buy&hold és a "fordított zsámoly" között vagyok, legalábbis ez a cél. Aztán majd kiderül, hogy bírom-e idegekkel. :)
-
aAron_
őstag
Faktor ETF portfóliók esetében nincsen teljes konszenzus arról, hogy mi az ideális. Saját magadnak is meg kell csinálni a kutató munkát, hogy végül olyan termékeket vegyél, amik mellett a legrosszabb helyzetben is ki tudsz majd tartani.
Ezen felül mrk cap weighted allokáció még mindig sokak szerint egyszerűen jobb.
-
aujjobba
addikt
válasz
nort_on #77824 üzenetére
Tobb ETF-bol all, jol meghatarozott szazalekos elosztassal.
Ezaltal idonkent balanszolni kell, vagy kialakitani egy strategiat amivel nagyjabol megmaradnak az aranyok.
Masik dolog amikor felkeszuletlen befekteto tulagyalja a dolgokat, es mondjuk felrugja az aranyokat amikor ugy erzi pl. Kina egy kicsit meginog emiatt eladja az Emerging reszt.
Kell hozza egy eros elhatarozas, amihez tudni kell tartani magad.
Ez konnyunek tunik, de megsem az, tobbnyire.Egy egyszeru VWCE eseten a fentiek nem kulonosebben ervenyesulnek.
-
nort_on
senior tag
@avl @donat, itt nem az volt a kérdés, hogy részvény, meg 100% portfólió, hanem, hogy mitől keményvonalasabb a Zoli portfóliója, mint egy all world, amikor mind a kettő (tételezzük fel 100%) és B&H.
Nálam pl a "keményvonalasság" egy 100% pár egyedi részvényből, vagy 100% kriptóból álló portfólió, ott van volatilitás, meg DD.
Más kérdés, hogy nem értek vele egyet, másrészt meg az az én kockázati szintembe nem fér bele.
-
avl
senior tag
[link] 23:05 utantol mondjuk 2.5 percen at (de 29:00 utan is, es 32:18-tol is erdekes)
HUF - € - USD kapcsán dumálnak (különbözöképp látják, csinálják)(elötte is mondják: szó soncs allamcsödszerü helyzetröl, mindenki nyugodjon le e témában)
-
avl
senior tag
válasz
donat_sz #77818 üzenetére
igen, szerintem is
...bár az 1 havival nagyon alullöttél; én több évi fizunak megfelelö - virtualis (hisz nagyon fontos akkor nem eladni, söt inkabb többet venni) - veszteseget is láttam / átéltem már
skálákat nem akarom mutatni, de sok eve xlsx-ben a portfoliom erteket vezetgetem (€-ban es HUF-ban is nezem, mert csak egyben nem elegendöt mond):
-
avl
senior tag
alaposan atgondolando: mekkora esest tud(sz) nyugodtan vegignezni ?
mertekben es tartambanpl. befektettel X összeget; mit csinalsz, ha
felere esik ? (semmit vs. panik, eladas, ...)
ha 20%-ot ?milyen idötav(od) van ?
semmi gond, ha 15 evig nem erdemes hozzanyulni ? vagy az "kibirhatatlan" ?ezeket full tudatosan, belül realisnak érezve kell átgondolni
-
avl
senior tag
-
bernel
tag
válasz
dddoma #77800 üzenetére
Bármelyiket választom beírhatom az MNB IBAN számát, de ez alapján, honnan tudják, hogy kinek megy az államkincstárban?
Én is nézegettem a Wise-t, de nem találtam lehetőséget, ahol közleményt meg lehetne adni, pedig elég sokat nézegettem. IBAN-t megadom, és kész. Nekem nincs következő képernyő, ahol közleményt be lehetne állítani.
-
donat_sz
senior tag
-
Pá
addikt
válasz
PredatorZoli #77806 üzenetére
Mit jelent az, hogy túlságosan keményvonalas és nem ajánlod kezdőknek?
Őszinte kérdés, nem kötözködés.
De ha jól értem ez egy buy&hold etf portfolio, ami jól van összerakva és elvileg azt célozza, hogy hosszabbb távon verje az all words-t. Miért ne akarná ezt megvenni egy kezdő a sima all worlds helyett? -
Yellow73_a
tag
válasz
PredatorZoli #77814 üzenetére
De ha el lehet adni a PEMÁP-ot lejárat előtt, akkor miért nem lehet venni? Mármint ha valaki eladja, az nem lesz szabad préda?
-
ArGab
őstag
válasz
aAron_ #77810 üzenetére
Tekintve, hogy saját nevén lévő értékpapírszámlára megy csak gyűjtőszámlán keresztül, és nem harmadik félnek vagy cégnek történő kifizetés, ezért szerintem az előbbi lesz. Hogy ennek van-e bármilyen jelentősége fogalmam sincs, de Wise valamiért rákérdez és ki kell választani az egyik opciót.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Yellow73_a #77813 üzenetére
csak az van.
-
Yellow73_a
tag
válasz
zzolika #77796 üzenetére
"4. A folyószámláról utalom át a pénzt vagy bankkártyával fizetek a vételnél, és lejáratkor automatikusan a folyószámlámra érkezik meg a pénz?"
Ne utald, mert akkor gondolom annak van költsége az OTP-nél. Sokkal egyszerűbb (és ingyenes) kártyás vásárlással értékpapírt venni
-
dddoma
csendes tag
Köszi mindenkinek a választ.
-
PredatorZoli
Topikgazda
Ha hedgelt etf-et veszel, az olyan mintha vennél egy nem hedgeltet plusz még mellé kötnél egy devizaügyletet (swappot vagy hasonlót). Vagyis a kéréds oda redukálható, hogy érdemes e a deviza ilyen irányú spekulációja, azaz érdemes-e az euro dollárhoz képesti erősödésére fogadni. Erre azért nem tudok mit mondani, mert nem érzem magam releváns egyénnek ha devizaügyletekről kell értekezni
Én nem csinálok ilyet
Nem látom be hogy miért kéne plusz költséget fizetni azért hogy valaki egy fix arányban megtartsa a kötvényt és a részvényt az ETF-en belül. De ha valamikor szét kéne választani a kettő arányt, akkor is rendkívül kényelmetlen az egész. And btw a kötvény csak a gyengéknek kell amúgy is -
avl
senior tag
válasz
PredatorZoli #77799 üzenetére
köszi a magyarazatot
felreertes lehet, mert pont a min. vola europait es a total return (kb. 40-60% reszveny es 60-40% kötveny között ingadoz)-t tervezem JPGL-re es/vagy XDEV-re cserélni; igy is igyekeztem irni:
kiemelés most:
"esetleg ebböl az europaisaga miatt ....illetve van LU0397221945 ... ennek szélesebb, modernebb, kisebb költségü, új ETF-re váltásán is gondolkozok pl. JPGL vagy XDEV helyette"
vagyis azok helyett JPGL vagy XDEV nem pedig JPGL vagy XDEV helyett (e nélkül) pl. min vola.
..ha jol megkritizalod a LU0397221945 -t, az tovabbi motivacio is lehet :-))
(pl.: magas a TER-je is, jobb helyette magam valasztotta rv. ETF es kötveny [ETF], akár JPGL + magyar allamkötveny ...igaz, azt gondolom csak sima rv. ETF-et vennek helyette)
illetve JPGL es/vagy XDEV mellett gondolkozom hedgelt to € ACWI ETF-em bövitesen is a fenti: europe min. vola ill total return ETF-ek helyett, mert ugyan most erös a $ - meg még kicsit erösödik/het is, de lesz (volt is) szerintem €-hoz kepest érdemben gyengebb is -> tudom: generalisan nem javasolt a hedgelt ;-)
-
Bugarov
aktív tag
válasz
zzolika #77796 üzenetére
Ha csak állampapírba fektetnél, akkor egyértelműen az Államkincstárnál érdemes értékpapír számlát nyitni. Teljesen ingyenes, semmilyen díjra nem vesznek le. A meglévő OTP-s folyószámládról beutalsz rá pénzt, ott megjelenik mint egyenleg, amiből tudsz pl diszkont kincstárjegyet vásárolni. Lejáratkor az értékpapírszámlára írják jóvá az összeget, ahonnan ki tudod utalni az OTP-s folyószámládra, vagy - ha nem utalod ki - újra tudsz belőle valamilyen állampapírt venni.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
mauimagic #77803 üzenetére
Ha most raknám össze, akkor is azokat és olyan arányban tenném bele, amik most és ahogy benne vannak
Én ezen a portfolion már csak akkor fogok változtatni ha ad1 valamelyik ETF-et bezárják vagy ha ad2 kijön egy új ETF ami jobb nekem mint valamelyik már meglevő.
Ha rászűrsz a hsz-eimre, akkor megtalálod a konkrét kompozíciót. Ofc. nem befektetési tanács, nem való ez a pori mindenkinek messzemenőleg sem, kezdőknek pláne nem, túlságosan keményvonalas. -
ArGab
őstag
válasz
dddoma #77800 üzenetére
Eurót nem tudsz saját számlára beutalni, csak MÁK gyűjtőszámlára az itt leírtaknak megfelelően. Onnan pedig majd a közleményben szereplő adatok alapján beazonosítanak és jóváírják az összeget a saját számládon általában következő munkanapon. Ettől függetlenül saját részre történő utalás lesz. Illetve figyelj arra, hogy jó számot írj közleménybe (a felhasználó azonosító és számla nyilvántartási száma hasonló, de nem ugyanaz).
-
stingy2
senior tag
válasz
zzolika #77796 üzenetére
1, Értékpapír számla kell, a díj attól függ, hol nyitod.
2, Állampapír 2019.06 kibocsátástól adómentes, vagy TBSZ.
3,Kincstárnál. Minden ingyen van.
4/a, Ahogy akarod. szvsz inkább kártya. 4/b Ha külső számlára kéred, oda kapod, ha a kincstárira, akkor oda.
5, Rövid távú biztonságos befektetés vs. devizaspekuláció. Ahogy érzed -
mauimagic
senior tag
válasz
PredatorZoli #77799 üzenetére
Ha most raknád össze, milyen ETF-ek lennének a portfóliódban és milyen arányban?
Kicsit visszaolvastam, Small Cap és Value a domináns?
-
SzGee
aktív tag
válasz
dddoma #77800 üzenetére
ezeket az adatokat kell beírni a közleményből látszik, hogy kinek kell a gyűjtőszámláról jóváírni, szóval azt semmiképp nem hagyd le
nem az egyedi számlaszámodra kell küldeni, az csak HUF fogadására szolgálJogosult számla IBAN formátuma (külföldről vagy belföldről indított utalás esetén)*
HU18 1901 7004 8810 4264 7010 0001
Jogosult neve
Magyar Államkincstár
Jogosult székhelye
1054 Budapest, Hold u. 4.
Jogosult bank azonosító kódja
(SWIFT BIC)
MANEHUHB
A jogosult bankjának neve
Magyar Nemzeti Bank
A jogosult bankjának címe
1054 Budapest, Szabadság tér 8-9.
Közlemény
** az első nyolc karakteren az érintett értékpapír vásárlójának értékpapír nyilvántartási-számla
8 jegyű száma
az érintett értékpapír nyilvántartási-számla tulajdonosának neve/megnevezésea megvásárolni kívánt értékpapír megnevezése
Új hozzászólás Aktív témák
- Kedvező áron Lenovo ThinkCentre M73 Mini PC eladó Fali konzollal
- AMD TUF FÉLKONFIG Ryzen5 5600g 32Gb G.skill DDR4 WIFI CM hűtés , garanciával .
- Apple Watch Series 9 45mm GPS 2026.04.19.-ig Garancia!
- iPhone 16 Pro Max 256GB Fekete Titanium használt, gyárilag független, csere nem érdekel.
- HP Z32 31.5-inch 4K UHD Display - karcok a képen de így is gyönyörű!
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest