Hirdetés
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Oppenheimer #56448 üzenetére
Én a múltkor du. fél 4-kor indítottam el a kiutalást a MÁK számláról, miután eladtam egy részét a MÁP+ papíroknak. Azt hittem már nem lesz meg aznap, mert 4-ig nem jött meg, de 5 órakor megérkezett. Furcsálltam is, mert azt hittem, hogy csak banki munkaidőben megy az utalás és csak másnap lesz meg.
-
Crucio
aktív tag
Ti milyen szabályt követtek, a megtakarításotok mekkora részét tartjátok befektetésekben?
-
goccer
aktív tag
válasz
mantequilla #56441 üzenetére
Valójában senkit nem érdekel, hogy vettél-e gme-t, a fórum csak finoman jelezte, hogy emlékszik a januári kirohanásodra
-
net91
senior tag
válasz
nort_on #56427 üzenetére
"Szerintem érdemes mindent kipróbálni, hogy legyen valós tapasztalod, ha máshogy nem, legalább valami apróval, akár daytrade eToro-n vagy Trade 212-n, DeGiro-n, aztán meglátod, hogy bejön-e. Kriptó ugyanez."
A DEGIRO-nál magyarok már nem nyithatnak számlát.
"Dear investor,
We are re-evaluating our strategy regarding our services in the Hungarian market. For now, we have decided to stop on-boarding new clients. Our apologies for the inconvenience.
Kind regards,
DEGIRO"
(szerk.: Én pont most szerettem volna nyitni számlát náluk.)
-
mantequilla
aktív tag
válasz
PredatorZoli #56439 üzenetére
Én tényleg nem vettem gme-t
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Crucio #56435 üzenetére
"egyszerű embernek az ETF a legjobb választás"
Az emberek 99.999%-ának a legjobb választás.
Lesz, aki jobban jár, hogy nem ETF-ezik, csak nem tudjuk ki lesz az.
Ruletten is van aki nyer, ettől még objektívan nézve jobb nem játszani.
Elég sok anyag van arról, hogy a passzív befektetés megveri az okoskodást.
És tökmindegy, ki okoskodik, mennyit tanul és mennyi tapasztalata van. Az esélyek ellene szólnak. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
mantequilla #56430 üzenetére
Teljesen megértem, ha legszivesebben a gondolatát és elfelejtenéd, ilyenek a rossz élmények
Igen, a MÁP+ igy megy. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Crucio #56435 üzenetére
A válasz igen is és nem is
A helyzet az, hogy az emberek 90%-ának egy egyszerű all world ETF a legjobb, mert nem igényel szakértelmet, nagyon egyszerű átlátni és megérteni, kicsi az esélye hogy elrontasz valamit.
A háttérismeretek nélküli befektetés igazából működhet, ha betartod azt az aranyszabályt hogy hozzá sem nyúlsz, akármi törénjen. Még akkor se ha -50%-os válság elején/közepén vagyunk. Az elmélyültebb tudásnak van több haszna is, például jobban érti az ember hogy specifikus helyzetekben mi bizonyulhat helyes döntésnek és a fejében ezt adatokkal magának alá tudja támasztani, ergó nem csinál butaságot. A gyakorlatban egy kezdő számára adott esetben odáig egyszerűsíthető a képlet, hogy eladni tilos. Ha ezt be tudod tartani, akkor még feltétlen tanulni sem kell. Ugyanakkor azt szokták mondani, hogy csak olyanba fektess amit értesz, így itt is tanácsos némi alapismeret.
És akkor jöjjön a másik előnye a tanulásnak. Mint mondtam, csak az emberek 90%-ának az all world a jó, ennél tovább lehet menni mert a common sense investing ennél több, de az már elmélyültebb befektetési ismereteket feltételez. Ezek ugyanúgy ETF-ek, csak "kicsit mások" hosszú távon kicsit jobban lehet járni velük, de kockázatosabbak, és annyira nincs nagy különbség de azért hosszú távon jelentőssé válhat. Ezek az úgynevezett faktorok, mint value, small cap value, profitability, momentum és hasonlók. Ebbe azonban semmi értelme és nem is szabad belemenni ismeretek nélkül. Ráadásul ezt a témát csak akkor lehet megérteni és jobban átlátni ha már az alapokat készség szinten ismeri valaki (az pedig azért legalább 1 év szerintem, ami alatt már nyugodtan lehet tartani all worldöt de annál tövább nem érdemes addig menni)
Hogy egyszerű alkalmazottként van-e értelme kitanulni? Attól függ. Ha jól keresel és sokat fektetsz be, és fiatal vagy vagyis hosszú az időhorizontod, akkor egy jobb autó, neadjisten egy lakás árát azért meg lehet vele fogni ugyanis azért éves plusz 1-2-3 százalékról beszélünk. Ha havi 50 ezret tervezet befektetni nyugdíjra vagy hasonló, akkor nem feltétlenül érdemes. Egyéne válogatja, van aki ingyen is szivesen megtanulja és csak hab a tortán hogy jól lehet vele járni. Egyéni beállítottság kérdése. -
nort_on
senior tag
válasz
Crucio #56435 üzenetére
Jó kérdés, talán pont ebben van a lényeg.
Hosszútávon nagyon nehéz a piacot megverni, talán 1% aki a profik között képes erre. De ott ebben kell élni. Plusz jó adag mázli is kell. A lusta portfólió ennek pont az ellenkezője, és talán az egyik legnagyobb "hátránya", hogy baromi unalmas. Cserébe van másra időd. Illetve ezért kell apróval játszani, max 1% teljes vagyonnal.
De majd jönnek a traderek és jól megmondják.
-
Crucio
aktív tag
Még arra kíváncsi lennék, hogy ti, akik beleöltek több időt ebbe azon kívül, hogy csinálnak egy számlát és ETF-et vásárolnak, képesek vagytok így nagyobb hozamot éves szinten elérni, mint azok a "kezdők", akik csak simán tologatják bele 2-3 havonta a 600-900 ezret egy-két választott ETF-be?
Mármint nekem eddig az jött le, hogy egyszerű embernek az ETF a legjobb választás és utána pedig hosszú távon "csak várni kell" a sült galambot
Igazából nem tudom mennyire érdemes elmélyülni ebben, mennyire mély a nyúl ürege, és hogy megéri-e. Vagyis egy ponton túl van-e megtérülése egyszerű alkalmazottként, aki nem ebből szándékozik megélni. -
aujjobba
addikt
válasz
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
-
nort_on
senior tag
válasz
Igen, minden kamatfordulónál 5 napig 0% a 0.25% helyett. De hogy 4 év múlva pont akkor jön ki ez, amikor vennéd a lakást és kéne a pénz, annak azért kicsi az esélye...
Számolj a 0.25-tel inkább, de a kamat úgyis kidolgozza ezt a költséget már 26 nap után.
MÁP+ egyébként tökéletes erre, likvid és talán az inflációt kompenzálja. Ha tudnánk előre az inflációt akkor a PMÁP is szóba jöhetne.
-
Crucio
aktív tag
válasz
PredatorZoli #56426 üzenetére
-
mantequilla
aktív tag
válasz
PredatorZoli #56429 üzenetére
Nem tudom sosem GME-eztem.
Bocs a MÁP+-ra gondoltam csak nem azt írtam. Az kamatozás utan visszaváltható 5 napig ingyen, nem?
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
mantequilla #56428 üzenetére
Pedig a GME az kockázatos volt
Egyébként szerintem jó a PMÁP, de a visszaváltási díj miatt érdemes átszámolni. Ha a kincstárnál váltod vissza akkor a MÁP+ nál kisebb a büntetés. Az ersténél viszont olcsóbban vissza lehet váltani a PMÁP-ot is, de ez már kicsit bonyolultabb móka. -
mantequilla
aktív tag
Ingatlan vásárláshoz gyűjtött önerő befektetésére a PMÁP lenne a legjobb befektetés? 4 év múlva lenne rá szükség és kockázat tolerancia nincs.
-
nort_on
senior tag
válasz
Crucio #56425 üzenetére
Ezt is nézd meg, talán lesz benne hasznos dolog: link
Legyen stratégiád. Cél, terv és akarat a megvalósításhoz. Értékelj folyamatosan, és ha kell finomíts, módosíts, vagy tervezz újra.
Gyakorlati szempontból, 10+ évben gondolkodva:
Bankod (HUF) > Revolut (HUF>EUR) > Random Capital (EUR, itt TBSZ) > VWCE ETF (globális alap, nagyrészt S&P500, de van benne developed, emerging markets, large cap és mid cap is).Ezt legoptimálisabb 2667 eurós pakkokban venni a költségek miatt, de már 400-500e HUF-nál is jó. A lényeg a rendszeresség, megtakarítás > befektetés.
Az állampapír szintén ajánlott, MÁP+ és PMÁP vegyesen, legalább a 6-12 havi tartalék erejéig.
Szerintem érdemes mindent kipróbálni, hogy legyen valós tapasztalod, ha máshogy nem, legalább valami apróval, akár daytrade eToro-n vagy Trade 212-n, DeGiro-n, aztán meglátod, hogy bejön-e. Kriptó ugyanez.
A tanulás nagyon fontos, hogy minél szélesebbkörű legyen a látóköröd, de az állampapír + VWCE kombó jó alap, erre bármit tudsz építeni a későbbiekben.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Crucio #56425 üzenetére
Kisebb olvasgatás után a legjobb, ha még nem jutsz semmire
Kereskedésnek nekiállni? Nem érdemes egyáltalán kereskedni, csak befektetni. Szolgáltatókat tekintve Random capital, Erste és KBC amik szóba jönnek a többi otter shit.
TBSZ-re meg kell venni egy all world-öt és kb annyi, kezdőként ez a legjobb amit az ember tehet, pl Vanguard FTSE all world. Ezt lehet havonta, de 2-3-4 havonta vagy fél évente is, attól függ mennyid lenne erre a célra havonta. A költséghatékony vásárláshoz kell vásárlásonként 600-900 ezer Ft. Általában olyan gyakran érdemes, amennyi idő alatt ekkora pénz felgyűlik. Kivéve ha ez nagyon lassan gyűlne fel (pl 1 vagy 1+ év), akkor valamivel kisebb pakokban is van értelme vásárolgatni.
Igazából ahogy majd tanulod a szakmát (ha úgy döntesz hogy belelocsolod az órákat mert fontos neked vagy mert csak szimplán érdekel), úgy jössz rá hogy még sok mindent rosszul és vagy nem tudsz és sok mindent máshogy fogsz látni és gondolni, ezért az elején kőbevésni nem célszerű semmit és elköteleződni sem 1-1 termék vagy hasonló iránt. -
Crucio
aktív tag
válasz
Stanlee #56423 üzenetére
Már lebeszéltetek róla
Most kisebb olvasgatás után arra jutottam, hogy S&P 500-ba fektetnék, az viszont még nem egyértelmű számomra, hogy havonta, negyedévente, félévente vagy évente lenne érdemes ezt meglépni.
Hosszú távon gondolkodom és mielőtt bármit is lépnék, legalább azt az egy könyvet elolvasom, amit fentebb ajánlottak.
Viszont az itthoni piacot szeretném még mellé feltérképezni, pl hol érdemes nekiállni a kereskedésnek. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Crucio #56420 üzenetére
Vedd alapnak valamelyik világot lefedő etf-t (MSCI World pl.), mint referenciát.
Nagyon valószínű, hogy a stratégiáddal alul fogod múlni annak a hozamát az elkövetkező években.
Van pár cikk arról is, hogy az emberek szeretik olyan befektetési alapokba fektetni a pénzüket, amik az utóbbi években jól teljesítettek. És általában ezek az alapok lesznek az átlaghoz képest alulteljesítők, mert olyan cuccok szoktak bennük lenni, amik túlértékeltek az átlaghoz mérten. A stratégiád ezzel analóg. -
Stanlee
őstag
-
Crucio
aktív tag
válasz
PredatorZoli #56419 üzenetére
Nincs éves 40-80%-os hozam elvárásom, de pont az lenne a lényege annak, hogyha közöttük elosztom a pénzemet, akkor még mindig lehet 10-15% körüli hozamom/év.
Az ETF-eket néztem amúgy én is, és azokba szintén tennék pénzt.
Nyilván a kérdést azért is tettem fel, hogy ne csak úgy a semmibe ugorjak bele és tanulhassak, mielőtt elkezdeném a megtakarításom elverni a semmire.Udemy-n hallgatott valaki kurzust a tőzsdézésről? Nekem, mint fejlesztő sokat segítettek a udemy kurzusok, nem tudom hogy a tőzsdézéssel kapcsolatban is vannak-e hasonló jók az oldalon.
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
Crucio #56416 üzenetére
Hosszútávon ilyen hozamokat még a világhírű emberek sem tudtak hozni, így előbb utóbb ugyanekkora vagy nagyobb zakók kell kövessék ezeket a kiugró eredményeket. Maradjunk annyiban hogy elég tré befektetési stratégia, nem így kell befektetni hogy másolom azt akinek az előző pár évben jól adta. A kövi évben is lesz olyan akinek az előző 3 évben adta az 50%-ot, csak épp azok már nem azok lesznek akiket most másolni kezdesz, azok mennek a levesbe -50-60%-al.
Ha egyáltalán fogalmad sincs a befektetésekhez, inkább jobban jársz ha előtte tanulsz, mert így csak eltapsolod a pénzed. A passzív befektetések irányába kellene olvasgatnod egy kicsit, mint ETF-ek, mert azon kezdőként sem lehet úgy becumizni. Ha éves 40-80%-os hozamelvárásaid vannak, akkor pedig teljesen rossz helyen keresgélsz a tőzsdén. Ilyet maximum saját vállalkozással lehet hosszabb távon (nem csak 1 szerencsés éven keresztül) elérni. -
Crucio
aktív tag
Miért? Ha visszanézem az éves összesítőjét ezeknek a személyeknek, akkor alig-alig volt olyan évük, amikor buktak volna. Ha másolom őket, akkor az pénzemmel az oldal pont ugyanazokat a kereskedéseket fogja végrehajtani, amiket ők is, nem? Miért gondolod, hogy buknék? Tényleg érdekelne.
A tanuláshoz és az alapfogalmak elsajátításához tudnál ajánlani valamiféle oldalt/könyvet, ami alapján el tudnék indulni, kérlek? -
Crucio
aktív tag
Sziasztok!
Etoron tervezek kereskedni. Arra gondoltam, hogy veszek 4-5 embert, akiket lehet másolni és egyenlő mértékben elosztom közöttük a pénzem. Az etoro szerint ők átlagosan évi 40-80% között termelnek. Így ha az egyik mondjuk össze is hozna -30%-ot, a többiek ellensúlyoznák a hozamukkal. Van még itt olyan, aki hasonlóan csinálja?
Korábban még nem kereskedtem semmivel, van valami ajánlott irodalom?
Minden segítséget köszönök. -
berbatov2
senior tag
válasz
PredatorZoli #56414 üzenetére
Most szeretnek majd egy ilyen havi rendszeressegu befizetessel elinditani valamit, de majd jovok kerdezni.
-
berbatov2
senior tag
válasz
PredatorZoli #56409 üzenetére
Igazabol hosszu tavra tervezek a cryptoval, viszont egyaltalan nem vagyok tisztaban a binance rendszerevel. Ezidaig nem is tudtam, hogy van belso egyenleg, azt hittem hogy mindig ki kell utalni a penzt ha el akarok adni.
Amugy Eth az +30% Sajnos a doge az megfelezodott.
Nort_on
Koszonom a valaszt, akkor ez olyan egyszeru ahogy kb elkepzeltem. -
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #56411 üzenetére
Lehet vett még rá, beDCA-zta, sosem tudhatjuk.
-
nort_on
senior tag
válasz
PredatorZoli #56409 üzenetére
-
nort_on
senior tag
válasz
berbatov2 #56407 üzenetére
Alapból 0.1%. Ha BNB-t használsz fee-nek, akkor 0.075%. Ha van valami jó regisztrációs kedvezményed, akkor akár 0.06% is lehet. Ha meg sokat kereskedsz havi szinten, akkor további kedvezmények is vannak VIP szintek szerint, attól függően, hogy Maker (limitár) vagy Taker (piaci ár).
-
berbatov2
senior tag
Sziasztok.
Binancen mennyibe kerul ha cryptot szeretnek eurora valtani? Gondolom van valami fee. Elore is kiszonom. -
PredatorZoli
Topikgazda
Erste aug 1-el ismét megoldotta hogy ne 80 ezrével kelljen tölteni a Revolutot. (lett erős ügyfélhitelesítés, így a limit korlátlan) Ideje volt, utáltam hogy tele van spamolva a kivonatom.
-
aujjobba
addikt
válasz
Fandango #56401 üzenetére
Egyreszt a szerzodott partnerek szama jelenleg eleg keves, ahol ervenyesitheted a kedvezmenyed.
Masreszt a kedvezmeny merteke nem kobevesett dolog, barmikor valtoztathatja a partner.
Tehat mondjuk hiaba van 1M bonuszod, ha az adott partner mondjuk csak 5%-ot enged a bonuszbol fizetni.Na persze ha csak 5%-ot enged, attol meg a maradek bonusz megmarad, felhasznalhatod kesobb masra.
Ennek meg az a pszichologiaja, hogy belemesz olyan beruhazasokba csak azert mert akcios, amit egyebkent nem tennel.
Mint amikor az ember megvesz ket kenyerpiritot, mert ugy olcsobb darabja, holott eredetileg neki csak egy kell es nem is tud mit kezdeni a masodikkal.
(sarkitott hulye pelda, de a lenyeg ertheto)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti VISION OC 8G - újrapadozva és pasztázva
- Eladó 4 hónapos Samsung Galaxy S24 Ultra (12/256Gb, titán fekete), garanciális, ajándékokkal
- Asus TUF RTX 4090 24GB GDDR6X Gaming Videokártya! BeszámítOK!
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Ryzen 7 5800X / RX 7600 XT 16GB / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB SSD / 650W
- Samsung Galaxy A05s 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Keyboard Folio hibátlan működéssel garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest