Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Bluetooth hangszórók
- Milyen notebookot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen alaplapot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Nincs univerzalis megoldas.
Neked 4 ev utan azt mondtam volna, hogy ha van megfelelo lakastulajdonod, akkor igazold szamlakkal hogy azt ujitottad fel (volt hogy en vittem egy volt ugyfelnek par szamlat, mert nalunk eppen keletkezett, neki meg rosszkor lett volna a dev.hitelbe torlesztes, amire eredetileg szanta... de psszt. bar tobb mint 5 eves a sztori ugyhogy mind1). Egyebkent mivel joval bovebb a lakascel fogalom mint mas penzugyi konstrukcional, altalaban kis odafigyelessel (hogy akkor mar abba a 6 honapba essen a szamla datuma) lehet igen sok valos, amugy is erre koltott penzt igazolni. (Jo, cs.haznal ez egyszerubb, lakasnal teny, hogy kevesbe.)
De mindenkinek mas az esete. Van, akinel nincs jobb, mint varni. Meg amit me'g mondani szoktam, hogy ha 4-5 ev mulva is Mo-on leszel, akkor erdemes futnia egy minimum szerzodesnek annyira, hogy epp csak ne szunjon meg (ne menjen minuszba), mert az minimalis befektetes elinditani, viszont csak az utolso evekben hasznalva eleg nagyot lehet (bar csak relative kis penzen) kaszalni. -
axioma
veterán
válasz
Brave_86 #26996 üzenetére
1. miert 5 honap? 3 a kiutalas, a 4-et esetleg me'g ertenem a felhonapozas miatt, de az 5-t nem annyira... (nem ugy van, hogy 5. honapban me'g ennyi, 10.-ben mar annyi, es kozte a koztes?)
2. megprobalom megkerdezni neked egy ismerostol, aki benne van
3. jo esellyel a tulfizetes a funda reszerol nem gond [vagy automata betolja amig nincs kiutalva a megtakaritasba betetkent, vagy tartogatja a szamlan es a kov.havi torlesztonel vonja le] DE utana a munkaltatonak lehet gondja vele, hogy az a honap nincs igazolva... [nem mellesleg neked sztem jelentened kene a valtozast, es/vagy eleve ilyen igazolast vigyel, hogy mikor mennyi a torlesztod, mert a ceg havi utalasban csak a kotelezettsegnek megfelelot utalhat)
4. tipp: azt nem lehet, hogy nem havi 38e-et kersz, hanem egyben utaljak ki az egesz evest, majd utolag igazolod a lakashitelbe felhasznalast? Mert nalunk ez van, papiron azt mondtam elotorlesztek, de aztan vis major, mert odautaltak, es pont honapfordulo volt, es a bank mire mentunk volna elotorlesztest alairni, abbol vonta a havi torlesztot; miutan kiderult, hogy a banknak is meg a cegnek is ez is jo, csak amit betoltak az ev vegeig el kell fogyjon (igy van adojogilag), ezert igy hagytuk: azaz nem egy keveset nyertunk per ho az elotorlesztessel kisebb toke miatt a maradek 9 evre a havidijra, hanem x honap torleszto megmaradt a zsebunkben, magyarul teljesen nettoban kivettuk ha ugy nezed... -
axioma
veterán
válasz
attiati #26995 üzenetére
Hat, jo kerdes. Marmint hogy adnak-e ra egyaltalan. Az mindenhol (na jo, az altalunk hasznalt nem kis szamu visszateritos kartyanal) ki van mar kotve, hogy a szolgaltatoknal torteno kozuzemi befizetesre, allami dijak kifizetesere (pl. okmanyirodaban illetek) es a postai csekkekre nem ervenyes (pl. icsekk alkalmazasra kerdeztem ra, az is postai befizetesnek szamit). Ez mostanaban (tavaly aug-szept kornyeketol kezdve) valtozott jellemzoen (kiveve CIB, szerintem ok mar sokkal regebb ota megforditottak: azt mondjak meg, hogy mire adnak, kb. elelmiszer, ruha, benzinkut, es kifujt).
A kozuzemire a Raiffeisen me'g abban az esetben ad, ha beszedesi megbizaskent teszed fel a kartyara (pontosabban a hitelkartya-szamlara). Mas banknal vagy nincs beszedesi, vagy ki van zarva a visszateritesbol (Erste mintha ilyen lenne), legalabbis amiket en neztem.
Egyetlen pozitiv meglepetes, hogy a gyerek menzaja nem esik az altalaban kizart kategoriaba (es fizetheto neten kartyaval; a III. keruletben legalabbis biztos). -
Brave_86
aktív tag
válasz
axioma #26994 üzenetére
Bedobom ide, azért hátha:
Cafeteriában Lakáshitel törlesztés támogatást igénybe tudnék venni.
Ez havi szinte 38.000
Jelenleg még az áthidaló kölcsön szakaszban vagyok.
2017.05. hónapig havi törlesztésem(+megtakarítási összeg) 40.125
2017.10. hótól (Lakáskölcsön szakasz) 43.875
A köztes időszakban (5 hónapig): 22.125A kérdésem az lenne:
ha a munkáltatóm a Nyilatkozatban megadottan fixen utalja a havi 38.000 (+ a maradékot én utalnám), akkor a kérdéses 5 hónap,- amikor 22.125 kellene -hogyan kezeli a fundamenta, vagy mi lenne ebben az esetben a megoldás? -
attiati
veterán
Es kinek mennyi visszateritest ad a hitelkartyaja csekk befizetesre?
Ismertek 1%nal tobbet fizetot?
Lakasvetel illetekere kerek csekket, ami mar nagyobb tetel.
-
Ereshkigal
őstag
-
axioma
veterán
En utoljara akkor jatszottam 8 evessel, amikor az me'g szab.fel. volt. Ja es az elso par havi, ezres alatti befizeteseken tul csak a 7-8 evben raktam bele penzt... igy megerte.
Viszont eyg mar 7 eves szerzodest athidalora beajanlani ugy, hogy a kolcsonresz nem is kell, haaaat... ez mar tenyleg nem egy korrekt dolog az ugynok reszerol. (Ha kicsit gondolkozik, akkor inkabb megprobal eladni neked egy masikat)
-
concret_hp
addikt
válasz
Ereshkigal #26988 üzenetére
asszem' párszor már leírtuk itt, hogy 20-30 évre elköteleződni tipikusan nem jó ötlet. Attól hogy a nyugdíjadra rakod félre még nem muszáj hogy a számlát nyugdíjbármi számlának hívják ugye?
-
amargo
addikt
válasz
Ereshkigal #26988 üzenetére
Miért esnének vissza az ÖNYP hozamok?
-
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Nyugdíjcélú (vagy legalábbis hosszú távú) megtakarításon gondolkodom, laikus vagyok a témában. Szűk 30 évem van még nyugdíjig, a három módozat közül van esetleg olyan, amit nyugodt szívvel el lehet kezdeni már ilyen korán?
A minap benéztem a Unionhoz (minden nap elmegyek mellette), a Pezsgő nyugdíjbiztosításukat ajánlották. Mondtam, hogy számoljunk valamit: havi 10e Ft-tal kezdve, 2 %-os indexálással, 5 %-os átlagos reálhozammal számolva 28 év alatt befizetnék 4,4 M Ft-ot, ekkor a végén a visszavásárlási érték 11,4 M Ft, a megtakarítás értéke 13,1 M Ft, elvileg.Persze ~30 év alatt bármi történhet. Túl szép, hogy igaz legyen? Ha jól tudom, az ÖNYP hozamok pár év múlva jelentősen visszaesnek, akkor már inkább a NYESZ ajánlott (?), már csak az alanyosabb költségek miatt is. De ugye a hosszú idő miatti bizonytalanság itt is megvan.
Ha ezek kilőve, akkor merre tovább? TBSZ + állampapírok, évente újat nyitni, és oda befizetni, amit az adott évben felhalmoztam?
-
MaciG
addikt
válasz
axioma #26985 üzenetére
Elsőnek 4 éves volt, mert mikor még azt megkötöttem akkor bankban vagy egyéb pénzintézetekben (Q
) simán lehetett 6% feletti éves hozamot is produkálni, de aztán szépen elkezdet csökkenni a hozamok, így meghosszabbítottam 8 évre, mondván már nem is olyan rossz az a 6%. Arról nem beszélve, hogy mikor még elindítottam (2010) akkor a 3,9%-os hitel amit a végén fel lehet venni, elég kedvezőnek bizonyult az akkoriakhoz képest. Persze ,most úgy néz ki, hogy szerencsére nem lesz szükségem majd a hitelre ha jövőre lejár, de ezt még nem tudom, ahogy azt sem, hogy tényleg annyira kedvező-e még.
(#26986) Brave_86: Gondolom akkor te most akarsz nyitni egyet?
-
axioma
veterán
Haaat... ha csak a beteti elonyokre mesz, akkor (mar bocs) hulyeseg 8 evig tartani. Felteve, hogy azert lakastulajdon van, amire valahogy fel lehetne hasznalni. A 8 ev alatt a netto evesitett hozam jo esetben lesz 6% [ami mar kevesebb, mint egy olcsobb lakashitel... es innen a kamatok mar csak felfele mehetnek, az altalanos celu beteteknel is, siman lehet hogy ugy tobbet hozna nagyatlagban]. Ehhez kepest a 4 eves 11-12% korul (regivel 13 felett kicsivel), ami nyilvan a 8 evesre is igaz, ha kiveszed 4 ev utan (na jo, nyitasi miatt csak majdnem).
A 8 evest nyilvan 4 ev utan athidalozni hulyeseg, akkor ki kell venni a penzt (esetleg elotte megosztani, es a masikbol is kivenni amikor epp van mire a kozben fizetettet - arra ugye mar nem lesz 4 ev feltetel!).
Masreszt meg azt is latni kell, hogy azert az atlaguser nem olyan, mint te; tehat racionalis feltetelezes hogy egy megtakarito igazabol mar hamarabb beruhazna, csak az ltp-hez igazitja. Nem mindenkinek idealis (tisztan penzugyileg), de az se igaz hogy az osszes lehetoseg kozul a legszarabb [nyilvan inkabb ott, ahol mar keves az athidalas ideje, es utana van egy fix es olcso hitele, es a teljes SZO-t akarja ugyis felvenni, nem csak a betetet). Vannak szituk, ahol alkalmazhato win-win, van ahol nem, te epp az utobbi vagy. Ennyi.Szerk. Termeszetesen ha 4 eved megvan, akkor felveheted, az nem ido elott neked, hiaba 8 evre szol maga a szerzodes! ASZF, benne van. Felmondas, lefele valtas, barmi. Igaz, masik sztori.
-
MaciG
addikt
válasz
axioma #26981 üzenetére
Köszi a segítséget, de épp ez a lényeg, hogy én nem akarom idő előtt felvenni, csak eléggé lehúzásnak/átverésnek érzem azt, hogy idő előtt csak akkor vehetnéd ki, ha ehhez veszel fel áthidaló kölcsönt, amivel aztán ott vagy mintha nem is lenne az állami támogatás, mert azt (vagy még többet is) visszafizetsz a törlesztésre...
Egyébként nekem 8 éves van (20k-val), de én csak a tőkét + a támogatást szeretném majd felvenni ha lejár, kölcsönt nem.
-
Mercutio_
félisten
Hétfőn felbukkant a hír, hogy terimay beszédet mond kedden és megerősíti a hard brexitet. ----> 351 a font
Kedden terimay beszédet mond és megerősíti a hard brexitet. ----> 357 a fontValaki érti ebben a logikát, vagy olyat ne keressek?
Számomra az lett volna a logikus, hogy tovább gyengül -
axioma
veterán
Mit akartal felvenni, a megtakaritast vagy a teljes SZO-t?
Bar egyebkent nagyreszt igaza van. Nem lehet kolcson nelkul meguszni hogy 4 evnel hamarabb lakascelra koltsd, de ha a teljes SZO kellene most - bar ha jol ertem nem te inicializaltad -, akkor felveheted ugy, hogy a megtak. lejaratkor (pontosabban a 4 ev ha mar megvan) vissza lehet fizetni. De elobb nem, az alltam miatt, ahhoz kell 4 ev takarekoskodas (fgtl attol hogy elore felhasznalod) hogy megkaphasd. [Ertelemszeruen ha lehetne 1 ev utan venne ki mindenki, rogton miutan megkapta az alltam-ot, csak aztan az meg nem lenne az allamnak jo, mert o olcson megkapja a betett osszeget - allampapir vetelere kotelezettek x %-ban a lak.tak.pt-ak.]
Az athidalo viszont nem olcso. Annak van kiutalasi dija is, meg komolyabb sokkal a hitelbiralat. [Jo a jutaleka, azert hivnak]
Ha konkretabb lakascelod van, akkor ird le hogy mikor kezdodott fundaban mennyi van es lesz-e mas kolcsonos finanszirozas, megnezzuk van-e valami (nemstandard) osszekombinalasi lehetoseg, hogy minel tobbet ki tudj hozni belole. -
attiati
veterán
most már lehet hitelkártyával csekket feladni postán minden extra költség nélkül?
-
MaciG
addikt
Fundamentával kapcsolatban egy gondolat, amit lehet nem jól értek, de ha mégis akkor nem túl korrekt egy dolog.
Felhív az üzletkötő, hogy hogy van olyan lehetőség, hogy a lejárat előtt fel tudom venni a pénzt, csak kell hozzá nekem egy ilyen áthidaló kölcsön amiből értelem szerűen befizetem a még fennmaradó összeget. Ez eddig oké. Majd mondom neki, hogy mivel van annyi pénzem hogy ezt rendezzem, így nem kell a kölcsön, csak mondja hova utaljak, erre ő, háááát azt úgy nem lehet. wtf? -
axioma
veterán
válasz
Csabroncka #26975 üzenetére
Na igen. Ennyi eleg is volt hogy ne nyitasi nelkul vegyek figyelembe, mondom hogy marketing.
(Megjegyzem, ha nem kell a lakashitel, akkor minimumra kell kotni; ha meg kell, akkor lehet emelni es/vagy az mar a hitel koltsegehez szamit nalam, nem a betethez. Ezert nem dontenek egy ilyen alapjan, mondjuk amugy se feltetlen csak a szamok szamitanak, de ha igen akkor is inkabb magamnak szamitanam ki - me'g csak szenvedni se kell vele, ott az excelben a fuggveny ra.) -
axioma
veterán
válasz
Csabroncka #26971 üzenetére
Forras nelkul: ott a tablazat tetejen, hogy feltetel nelkuli EBKM. A feltetel nelkul tuti hogy az erste-nel se ingyen nyitas (naluk ha jol emlekszem, akkor 1 vagy 2 evig, vagy lehet hogy vegig? nem csuszhatsz meg a megtakaritassal ezt kell vallalnod es teljesitened).
Amugy utalom az ilyen nem 0-ra allitott oszlopokat! Az ara'ny alig latszana, plane ha behuznak az inflaciot, hogy mennyivel felette van annak ARA'NYA latszodjon, mert itt csak kinagyitottak a mini kulonbsegeket. Ami peldaul abbol adodik, hogy az otp-nek ha jol tudom rovidebb a 4 evese par honappal, mint a tobbie (most nem neztem ra de mintha 45+3-mal ki lehetne szallni, mig funda 49+3, es tudjuk hogy az ido haladtaval csokken az atlagos hozam, hiaba jo vagy akar csak azonos ugy alapbol).
A masik, ami miatt ezt PR-fogasnak tartom, hogy az otp-nel lehet hogy van ilyen valtozat, de mint allat a 0.1% beteti kamatu verziot toljak (akciozzak). -
bernel
tag
válasz
daniel2121 #26972 üzenetére
Simán lehet, hogy jó választás. Mindig csak utólag derül ki.
Azon mindenesetre csodálkozom, hogy kötvényalapot is ajánlott, hiszen ha kamatemelés lesz, akkor a kötvényalapok árfolyama csökkenni fog, nemde? Persze lehet, hogy a portfólió biztonságosabb részének ajánlotta, úgy érthető.
-
Csabroncka
addikt
Az alábbi ábrán nem teljesen értek valamit (az idevonatkozó forrás cikket itt találjátok), a "tiszta" EBKM-be bele számít a számlanyitási díj is?
Ezt csak azért kérdezem mert lehet, hogy az Erste EBKM-je a legalacsonyabb, de ehhez ingyenes a számlanyitás! -
htomi85
tag
válasz
daniel2121 #26964 üzenetére
Soha ne hallgass brókerre.
Komolyan. -
bernel
tag
válasz
daniel2121 #26966 üzenetére
És mivel indokolta, hogy éppen ezt? Ez még két éve sem megy, ezért nem sok története van, hogyan teljesít több éves távon:
-
concret_hp
addikt
rosszul emlékszem, hogy volt szó róla pár éve, hogy esetleg tőzsdére mennének?
http://hvg.hu/gazdasag/20170116_matyi_dezso_alexandra_konyvek -
emvy
félisten
válasz
daniel2121 #26964 üzenetére
Egyszeru halandokent derivativakba fektetni mindig is jo otlet volt.
-
daniel2121
őstag
Sziasztok
A bróker ismerősöm most azt tanácsolja hogy származtatott alapba érdemes tenni ill. abba is ill. kötvény alapba meg a Föld kincsei valamilyen alapba. Mi a véleményetek ezekről ill. van-e valakinek és ha igen milyen hozamokat várt el és teljesült-e? -
concret_hp
addikt
euro pénznemű tbsz-t lehet nyitni amúgy bárhol?
-
bernel
tag
válasz
daniel2121 #26960 üzenetére
Ha erre tudnánk a választ, hogy merre fog menni a tőzsde, akkor könnyen gazdagok lennénk.
Egyébként erre jók az abszolút hozamú alapok, mert ott az alapkezelő tőzsdézik helyetted, és vannak, akiknek több éves teljesítménye is elég szép, meg lehet nézni, hogy pl. 5 éves távban ki hogy teljesített az aktív kereskedéssel.
-
bernel
tag
válasz
Stanlee #26958 üzenetére
Általában tapasztalat, hogy aki mindig válságra készül, az rosszabbul járt, mint a hideg fejjel gondolkozók.
Mo. bebukása nincs a küszöbön, ezért erre felesleges készülni. A 2008-as válság idején elég nagy baj volt mindenhol, de akkor sem csődöltünk be, és más se a környékről. Sőt, az volt a legjobb beszállási pont, ami után egy rakás pénzt lehetett keresni.
Szóval nem az összeomlástól kell rettegni állandóan, mert az tipikusan azzal jár, hogy az ember lemarad a lehetőségekről.
-
daniel2121
őstag
Szerintetek érdemes még beszállni részvényalapba,most nagyon mennek? Tudom alapszabály mély ponton venni,csúcson kiszállni.
-
Stanlee
őstag
válasz
szőröscica #26948 üzenetére
Nem ertelek. Ha biztonsagban akarod tudni a zsetont, akkor miert valtanal CHF-re vagy USD-re? Arfolyamkockazat? A penzt Mo-n akarod befektetni, vagy sem? Csak azert akarod kulfoldon tartani, mert tartasz Magyarorszag bebukasatol? A legegyszerubb cash-re valtani mindent es egy svajci bankban szefet berelni es oda betenni. Hatulutoje, hogy ha nagy gaz van, nem fogsz tudni eljutni a svajci bankig, hogy kivedd a penzed. Ha Mo-n tartod, akkor fizikalisan hozzaferhetsz, de ugyanugy lesz arfolyamkockazat a dolgoban, ha most atvaltod a forintot CHF-re es USD-re, valamint veszel belole fizikai aranyat. Szerintem nem eri meg ennyire felni a jovotol. Ha gaz van, akkor ugyis mindegy, hogy hol a penzed :-)
-
kovisoft
őstag
-
Mercutio_
félisten
Szakik, Bp-n hol kapok most legjobb árfolyamon fontot?
-
zsoltee10
addikt
válasz
daniel2121 #26952 üzenetére
Több félét. Veszek egy kis Graphisoft Parkot, talán MOL-t, egy kis OTP-t, ha lesz korrekció. Utóbbi kettőt mondjuk nem hosszú távra, sok már nem nagyon lehet bennük. Bővítem az OTP G10 befalapot egy kicsit, meg gondolkodom a Citadellán annak ellenére, hogy 5% büntető jutalékkal lehet csak venni.
-
-
htomi85
tag
válasz
Nem létezik olyan kockázatmentes befektetés, amin nem buksz.
Még a magyar államkötvényen is buksz, mert a valós infláció több mint a kamat. És futod a forint kockázatát is. -
Csabroncka
addikt
válasz
Ilyen összeomlásokra nem az aranyat szokták javasolni? Mármint ha beüt a baj, esetleg nagyobb baj, esetleg még nagyobb baj akkor ez szokott lenni a menekülőút, de ha mégsem akkor nem a legjobb választás
-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Amennyiben kellő likviditásotok megvan, gyorsan készpénzzé tehető megtakarításaitok is vannak (euró és forint alapú PEMÁK), és saját ingatlanban éltek, és a fennmaradó vagyonotokat szeretnétek elhelyezni úgy, hogy maximális biztonságban legyen, és értékéből ne veszítsen, mit tennétek vele?
Olyan lehetőséget keresek, ahol elhelyezhető egy jobb bp-i lakás ára, és nem kell félni attól, hogy mi történik a magyar gazdaságpolitikában, vagy összeomlik-e az eurózóna.
CHF-ben és USD-ben lenne érdemes pihentetni egy külföldi számlán? Svájc még mindig nyerő ilyen téren?
Nem célom, hogy tradeljek, nem cél, hogy óriási hozama legyen, elég, ha nem veszít az értékéből és biztonságban van a pénz, hogy bármikor hozzáférhessek, ha beüt egy krach.
-
MuMa012
tag
válasz
Stanlee #26946 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Olyan összeget raktam be erre a számlára és használtam erre az alapra, ami ilyen, nem kenyérre szükséges pénz. Viszont nagyon érdekel, hogy miként alakul a pénzem sorsa, ezért nézem naponta az árfolyamot, még a sokkalta biztonságosabbnak nyilvánított befektetési alapoknál is, amikből vettem már korábban.
-
Stanlee
őstag
válasz
MuMa012 #26944 üzenetére
Szia! Ha csak azert tetszett meg, mert az elmult 1 evben jo volt a hozama, es eddig sose vettel ilyesmit, akkor nem biztos, hogy pont most van itt az ideje. Ahogy azt az elozo hozzaszolo is irta, ha ezt veszed, akkor azt nem 1-2 honapra vagy evre, hanem hosszutavra, en min. 5 de inkabb tobb evre nelkulozheto penzt tennek bele, TBSZ-re elhelyezve, mivel onnan nem veszed ki a zsetont olyan gyorsan, ha nem az elkepzeleseidnek megfeleloen mennek a dolgok. Sajnos az embernek meg kell tanulnia, hogy a penzt nem1-2 evre fekteti be, hanem nagyon hosszu idotavra es nem szabad nyugtalannak lennie, ha esetleg rossz iranyba mennek a dolgok.
-
MuMa012
tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata részvényalapokkal? A Portfolio.hu 2016-os összegző cikkeiben olvastam róluk és megtetszett az Erste Stock Hungary. Bár óvatos ügyfélként könyvelt el a bank, s sosem volt még ilyen kockázatos befektetésem, de mivel naponta nézem az árfolyamát minden alapba helyezett befektetésemnek, úgy voltam vele megpróbálom.
Akinek volt már ebben vagy más hasonló alapban befektetése, mik a tapasztalatai? Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy napi figyelés mellett mekkora az esély egy hirtelen zuhanásnak? Bár olvastam, hogy ez az alap a BUX több részvényébe fektetett, így jóval érzékenyebb a piaci eseményekre, de nem tudom, hogy ez a gyakorlatban (leszámítva egy fekete csütörtök méretű válságot) mennyire valósul meg így, hogy nem egy, hanem több részvényt "tartalmaz". Előre is köszi a válaszokat. -
attiati
veterán
válasz
daniel2121 #26941 üzenetére
Menni megy és pénzt is lehet bele rakni 5% büntető jutalék mellett.
Most megnéztem a napi bef.jegy forgalmakat a büntető jutalék bevezetése óta (2015.11.11) és 5,6mrd forint beáramlás így is volt. (igaz abból 2,85 yardot tegnapelőtt toltak bele)
Belegondolva az arányokba, a plotinus kapitalizációja 5 mrd, a citadelláé meg 65mrd.
Elég egyértelmű, hogy a jövőben melyikre érdemes koncentrálni, még ha felülről limitált is a beáramló tőke.De ha a dolgok mögé nézek, akkor a Plotinus lehet, hogy csak egy jó reklámfelület volt a citadella alapnak.
A Plotinus bevezetésének napján a Citadella eszközértéke 3,5 yard volt 2011.02.15-én.
Azóta a mai napig nettó 46,7mrd tőkebeáramlás volt az alapban !
Persze ebben közrejátszik millió más dolog, nem csak a Plotinus.
Végül is érdemes aktívnak maradnia blogolás téren is, ha már így felépítette magát. -
attiati
veterán
válasz
WiZARD #26939 üzenetére
aki nem adja oda vagy nem fér bele a felajánlott vételi keretbe, azt az elmúlt x nap átlagárfolyamán fogják kifizetni? ezt most nem is tudom hirtelen hogy kötelesek e a befektetők visszaadni a részvényeiket?
Kíváncsi vagyok a zsiday blog jövőbeni aktivitására. Elég jó reklámfelület (volt) neki és akár még befolyásolni is tudta vele a szakmát, sokan követik. De a Citadella alapja megtelt, a Plotinus meg kivonul.
-
WiZARD
addikt
Plotinusnak annyi, szép story volt
-
syl5
őstag
válasz
BÁ Nutrition #26932 üzenetére
Köszi, nagyon hasznos hozzászólás!
-
Stanlee
őstag
válasz
daniel2121 #26934 üzenetére
Ha a 100-at szetosztod mondjuk 3-4 iranyba, akkor jobban terited a kockazatot is. Nekem a havi megtakaritasom 4 egyenlo reszre van osztva, S&P500, Kina, DAX es valami EU100 ETF-ekbe. Most ev vegevel nezve nem hoztak valami kiugroan magasat, kb. 10%-os pluszban vannak (es ev kozben voltak ennyi minuszban is), de mondjuk a banki lekotes 0,01%-hoz kepest ez kiralyi hozam es a teljes eves koltsegem 0 euro volt veluk. En egy lora sose szeretek tenni...
-
daniel2121
őstag
válasz
BÁ Nutrition #26935 üzenetére
végül is igazad van,majd meglátom.
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
daniel2121 #26934 üzenetére
Miert nem adsz el 25ot csak. Igy nem kell visszavenni semmit
-
daniel2121
őstag
válasz
BÁ Nutrition #26931 üzenetére
Akkor az lenne, a te példád alapján, hogy eladnám a 125-öt és csak 100-ért vennék újra a 25 lenne a nyereség amit nem kockáztatnék tovább. Azt most hagyjuk figyelmen kívűl hogy az adó és még az eho is lejön belőle. A vételi költség nem összeg mert 300ft volt.
-
csiben1
tag
válasz
BÁ Nutrition #26932 üzenetére
Köszi! Átnézem őket
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
csiben1 #26925 üzenetére
lehet h kellene egy elso hszt csinalni
amiket en szoktam lesegetni azok ezek:
magyar:
kiszamolo, zsiday, vakmajom
kulfoldi: mr moneymustache, earlyretirement extreme, go curry cracker
http://www.thisismoney.co.uk/youtube:
nagyjabol, van amit gyakrabban van amit ritkabban. pl thisismoney minden nap tobbszor, kiszamolo kb napi 1, iden tobb idot akarok szanni ra h kepezzem magam ez iranyban, sot par even belul szakmat is akarok valtani, amihez alapos felkeszules illene. meglatjuk mi valosul meg belole
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz
daniel2121 #26930 üzenetére
akkor forditsuk le magyarra is. vettel egy mondjuk 100 egysegnyi aru cuccot ami er 125ot
te eyt eladnad h realizald a hasznodat, es ismet 100ert vennel belole nyilvan kevesebb mennyiseget? vagy visszavenned a 125ot?
mindketto tok ertelmetlen
elso esetben annyi h eladsz belole 25 erteknyi mennyiseget es csa. masodikban meg szimplan csak fizeted az adasvetel koltsegeit tok feleslegesen.
vagy esetleg arra jatszol h majd kesobb veszed vissza mikor mondjuk esett az ara?a gurukra meg ne adj minden esetben, Trump nyeresere aligha szamitottak, arra meg h ez esetben rally lesz megkevesebben
persze csak fecsegek, majd irnak okosak is
-
daniel2121
őstag
válasz
BornToBePuli #26929 üzenetére
Persze árfolyam emelkedésből származik,egyébként magyar indexkövető részvényalap.Mozgalmas évet jósolnak a pénzügyi guruk,több fontos választás lesz Európában ami mozgathatja a piacokat le-fel,az még nem biztos hogy ugyanabból lenne vásárolva.
-
BornToBePuli
aktív tag
válasz
daniel2121 #26928 üzenetére
Üdv!
Nekem nem igazán jön át, hogy mi lesz a haszon ezen.
A 25% "haszon" árfolyamemelkedésből származik? Esetleg osztalék?
Ha ugyanabból vásárolsz, akkor miért kell eladni a mostani készletet?
-
daniel2121
őstag
Sziasztok
Arról mit gondoltok, hogy van egy részvényalapom ami hozott egy év alatt kb.25%-ot,tudom tudom tisztában vagyok hogy erősen kockázatos, eladnám őket most,hogy úgymond "lefölözzem" a hasznot és a nettó összegen ismét veszek belőle? Persze azzal tisztában vagyok, hogy a vételi ár már magasabb. -
válasz
DNReNTi #26916 üzenetére
90%-ban ugyanezt a kérdést tettem volna fel, csak a pénzösszeg nem stimmel
Nekem ma az OT*-ben az Értékpapírszámlát és Tartós Befektetési Számlát javasolták, annak függvényében, hogy meddig tudok, mekkora összeget nélkülözni.
Én is az államkötvények irányában nézelődtem előtte, nem sok, de azért többet hoz, mint folyószámlás lekötés, ahol a számlavezetés is több, mint a havi kamat.
Szóval én is várom a tippeket, a tanulástól sem zárkózom el -
csiben1
tag
válasz
BÁ Nutrition #26921 üzenetére
Angolt tudsz ajánlani?
-
userM
csendes tag
válasz
axioma #26920 üzenetére
Szia! Legközelebb ne menjetek kétszer, telefonon vagy e-mailben is lehet nagy összegű kp. felvételt jelezni, kényelmesebb ilyen hidegben
. 1 misi felett kell már bejelenteni! (link)
"Bejelentésben a felvétel napja és összege mellett szükséges megadni az Állampénztári Iroda nevét, ahol a készpénzfelvételre sor kerül." Értékesítési pontok nem játszanak.Szerk.
DNReNTi - Legalacsonyabb kockázatú az állampapír lesz biztosan, ezért cserébe a hozam se rózsás, de tegyük hozzá, hogy egy mezei bankbetét kamata is a béka ülepe alatt van.Kincstárjegyekből és Állampapírokból fél évtől 10 évig válogathatsz jelenleg, nyilván a rövidebb futamidő kevesebb kamatot is takar.
Ha 3-5 évben gondolkodsz akár TBSZ-t is indíthatsz így 3 év esetén részben 5 év esetén teljesen megspórolod a kamatadót (cserébe a pénzed nem lesz likvid, 5 évig nem veheted ki a TBSZ számláról - különben bukod a teljes kamatadó mentességet...3 éves kötés esetén 11% kamatadó, 3. év végén részkivét lehetőség, de ha hosszabítasz +2 évre 25.000 HUF alá nem mehet az aktuális TBSZ egyenlege) Illetve a TBSZ-en lekötött állampapírok éves kamatfizetésekor rendelkezned kell a kamatokról (befektetés aktuálisan kínált instrumentumba...) -
BÁ Nutrition
addikt
válasz
DNReNTi #26919 üzenetére
Pl olvasgass penzugyi blogokat. Magyarul pl a kiszamolot, most van fent video is amit lehet nezegetni, de a youtubeon is talalsz. Angolul tobb van mondjuk ha az megy. Erdemes tisztaban lenni a realitasokkal. Mit erdemes elvarni egy befektetestol. A legtobben mar itt elbuknak. Pl ez a 3 milliot berakunk bankba kockazat nelkul full likviden az micsoda? Mi az amit elvaral hozamkent? Realis elvaras? Vagy ugx szeretnel 8 szazalek kamatot h 6,5 az inflacio. Mennyi a koltsege h ki es berakod? Mennyi a allampapirnal stb. Alapvetoen mar jo h megkerdezted mondjuk itt. Szvsz az elvarasok hibaznak.
-
DNReNTi
őstag
válasz
BÁ Nutrition #26918 üzenetére
Az ido az ellensegem, es korosan keves van belole, de nyitott vagyok. Tudsz esetleg pontositani mire gondolsz, hol es mivel kezdjem a ralatasom fejleszteset?
Koszi!
-
_ATi_1
senior tag
válasz
axioma #26913 üzenetére
Szia!
Örülök, hogy hangosan gondolkodtál...Ez nekem új infó, hogy 15 nappal lejárat előtt már nem lehet venni DKJ-t. Január 11-ei lejáratút vásárolgattam bankkártyával, amit szerettem volna kivenni kp-ban a lejárat napján, de így nem érem el a kívánt mennyiséget. Ha most elkezdek 18-án lejárót venni, ki tudom venni egyszerre? Tehát a 11-én lejáró értékpapír pénzszámlára került értéke ott maradhat még 1-2 hetet? -
DNReNTi
őstag
Sziasztok,
Elorelathatolag, iden tavasszal lesz egy kis penzem, aminek nincs helye egyelore, szeretnem valamibe befektetni. 2.5-3M forintrol lenne szo, es olyan befektetest keresek, ami inkabb kevesebb haszonnal de biztosan dolgozik, tehat alacsony kockazatu. Olvasgattam a temaban, mindenhol az Alampapirokat ajanljak ilyen kis osszegre, es rovid idore, viszont a kamatot nevetsegesnek tartom, ennyit kb egy banki lekotes is hoz. Van esetleg valami mas alternatvia, vagy gyujtsek meg hozza, es vegyek lakast belole?
Koszi! -
axioma
veterán
Hat diszkont kincstarjegyet tuti lehet vasarolni, persze mar kibocsatottat, es ha van keszleten. Azonnal.
Masikat majd megkerdezem az ismerostol, hogy mikor aktivalodott be neki, de tuti nem azonnal, mint a keszleten levo DKJ. Lehet, hogy a masnap mar megvolt a papir a portfoliojaban, azt mar nem lattam, csak hogy nem volt egybol. -
userM
csendes tag
válasz
axioma #26913 üzenetére
Nem lehet hogy azert nem tudtal, mert az adott pmak mar januarban indul addig csak jegyzed, es idei tbsz-re vetted volna?
Jegyezni kincstárjegyet (FKJ - féléves, KKJ - kamatozó=éves) lehet, PMÁK, BMÁK, P€MÁK... tehát állampaírt meg vásárolni.
A kincstárjegyek heti kibocsátásúak: pl: Ezen a héten a Kamatozó Kincstárjegy 2018/01-et lehetett jegyezni (2016.12.27-2016.12.30. között csonka hét Karácsony miatt), ezeknek a papíroknak 2018.01.02-án, vagyis a kibocsátás napján kezdődik a kamatozásuk. (Feltéve, hogy nem volt túljegyzés, és az ÁKK nem dobta vissza a jegyzést...ami nagyon ritkán, de előfordulhat - pénzbőség...)az adott pmak mar januarban indul - PMÁK-ot (és a többi állampapírt) bármikor vehet az aktuális sorozatból, amíg az ÁKK ki nem vezeti (nincs hetente új sorozat!)
De itt egy jó összefoglaló a MÁK honlapjáról.Ami a TBSZ-es bankkártyás PMÁK vásárlást illeti sztem a T+ napok kavartak be, ugyanis a tranzakció időben már januárban teljesült volna (ha a rendszer engedi), de az adott TBSZ "gyűjtési éve" 2016.12.30-án utolsó banki napon zár.
-
axioma
veterán
válasz
skristof #26908 üzenetére
Tudom, hogy mostanra megoldodott, de hangosan gondolkozom...
Nem lehet hogy azert nem tudtal, mert az adott pmak mar januarban indul addig csak jegyzed, es idei tbsz-re vetted volna? Mert vagy pmak vagy bmak vasarlast korabban sajat szememmel lattam, raadasul szinten tbsz-re, de akkor is valami ilyen talonba rakas volt (regen egyszer KK-t "vettunk" csutortokon, es indult hetfon, amit hetfon visszavaltva nem vontak le dijat, es - akkor me'g ingyen - ki lehetett utalni, igy lett gyorsan kp a hitelkartyarol mindenfele dijfizetes nelkul...)
Amugy dkj-t nem csak futamido elejen lehet megszerezni, de azt egybol vasarolsz, es szinte mindig van olyan ami 2-3 het mulva lejar (utolso 14 vagy 15 napban nem lehet vasarolni), de akkro mar rajta van a tbsz-en, es amikor visszavaltozik kp-ve vehetsz belole barmit. Persze a hozam nulla, vagy hat annyi hogy nem kerul penzbe mint az utalas (vagy mint esetunkben idonkent vasarlaskent visszaterit). -
skristof
tag
válasz
concret_hp #26911 üzenetére
az utókornak tanulságul: átért a MÁK-hoz és a KBC-hez is
ettől függetlenül jogosak a lentiek, ne hagyjátok december legutolsó napjaira
-
skristof
tag
válasz
concret_hp #26909 üzenetére
szerintem így is átmegy utalással, nem?
holnap még csak 30-a van, reggel lekönyvelik -
skristof
tag
sziasztok!
ASAP kérdés: webkincstárban hol/hogyan tudok bankkártyával pénzt varázsolni a TBSZ számlámra?
nem találok ilyen menüpontot, vagy ilyesmit
-
-
axioma
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Precision M4700- I7 4. generációs - 16Gb - Nvidia Quadro
- Panasonic Toughbook CF-MX4-1 12.5" Érintős- - Akár 8-10 órás akkuval
- Gyermek okosóra GPS nyomkövetővel, Wonlex CT06PRO-L 4G lila, új
- BH Fitness Prisma M30 futópad kedvező áron, első tulajdonostól
- Weboldal készítés verhetetlen áron! - Vállalkozásoknak, Portfóliónak, Cégeknek
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest