- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Hobby elektronika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lehet, hogy jó ötlet az is, amit említesz, mindenképp kívülről kell végrehajtani a partició műveletet, én Win alatti programokat nem ismerem, ha ezek kezelik jól az ext fájlrendszerű particiókat, akkor OK úgy is. A particiók elhelyezkedése/száma okozhat még gondot az átméretezésnél. Erről úgy látom nincs infó.
-
0xmilan
addikt
Én még 18.2-n vagyok (xfce), de nálam is egy jó ideje azt csinálja, hogy "Could not refresh the list of updates".
Az Additional repositoriesból már kiszedtem mindent, ami bezavarhat, illetve mindegy, hogy milyen szervereket állítok be. Viszont terminalból tökéletesen működik, szóval egyelőre nem érdekel. -
Cyrin
addikt
én használom néha, de még az SP3-at nem telepítettem.
szoktak néha furcsa dolgokat csinálni, kedvencem az volt, amikor majd fél évig nem működött rendesen linux alatt, mert a kurzor annyira akadt a rajzfelületen, hogy lehetetlen volt használni, de szartak rá, kivárták a következő frissítési kiadást a javítással.
-
petir
senior tag
Szia Bohus
Huu hat nem vagyok nagy guru linuxban. A foo2zjs reszben fent volt a gui-ja nem egyedul azt feltettem , bar nem talalom a "start menu" alatt. Viszont egy lepessel elorebb vagyok. Most konkretan mar felismeri a nyomtatot. Kiirja szepen HP LaserJet 1102w de nyomtatni tovabbra sem hajlando
nem ertem
-
Syl
nagyúr
-
Ne már! Így is, talán feleslegesen számolgattam egy csomót anno, hogy az alignálás rendben legyen!
Az előző állapotnál látszottak is a közbeékelt szürke részek egy-két MB méretben, hogy a következő partíció jó helyen kezdődjön.
Ma már annyira nem érdekel. :-)Egyébként akartam rendberakni a két utolsó sort is, de meglepődve vettem észre, hogy legalulra valahogy ügyesen elsődlegest csináltam anno, így már abból meg a lefoglalatlanból nem tudod variálni!
-
IstvánLászló
őstag
A lényeg fönt a jobb oldalon beleolvastam a topik szélén, most is látható jobb oldalon hírként hogy: Megjelent a Linux Mint 17.3-as disztribúció.
A Téma összefoglaló tényleg szuper de képtelenség, mindet át is olvasni és igazad is van abban hogy mindent nem olvastam el.....
A lényeg én teli vidámsággal és segítő jó szándékkal gondoltam hogy itt jó hírrel jövök ide hozzátok is.
A disztribúció oldalán a friss kommentek is látva írtam is a híreket, mert más fórumon kommentelek és sohasem mondták hogy hír értékileg gyakorlatilag nulla is vagyok.
A Linux ottani fórumán a kulturált modor a természetes és bírom a kritikát is.....
Az itteni Linux és más fórumokon is kulturált modor a természetes......
A legfontosabb tényező szeretem és kedvelem itt a PH-t.
A fórumokat is amik témák engem is érdekelnek és olvasom is őket és segítek ha tudok de nem ártok ezzel senkinek......
A lényeg amit írtam most minden rosszhiszemű gondolat nélkül és sértődés-nélkül mondtam.
Zárom a soraimat mindenkinek sok sok sikert és örömöt kívánok Linux témában.
Üdv, István -
Nowhereman
őstag
Nem semmi! Pedig az Xfce nem a legegyszerűbb kezelőfelület, de ha már megszokja nyit-módosít-zár filót, akkor azért már adja magát. A Mate és a Cinnamon használata közt lényeges különbség nincsen (talán a legeszszerűbben használható felületek a windózról jövőknek) , hacsak az extra kisalkalmazások letölthetőségét nem akarja annak tekinteni valaki. Az Xfce lényegében nem kis-étkűbb a Maténél, de azért annak is van néhány olyan dolga amit szívesen látnék a Matéban. Szóval ha valahol ragad a Matés változat, akkor ott inkább egy Peppermintet kell telepíteni.
-
FF23
senior tag
-
nemurea
aktív tag
Én pont az ilyen apróbb, de bosszantó hibák, meg a túl rendszeres merevre fagyások miatt váltottam Kubunturól. Gyanítom, hogy Nálad is sokkal inkább a KDE, mint a Mint miatt vannak ezek a problémák... Nem feltétlen eltántorításként, de itt kielemeznek egy-két linux disztrót: Kubuntu 15.10
Azóta Lathronos ft. remasterjével nagyon jól elboldogulok.
-
Padree.c2
tag
Köszönöm a segítségeket.
Ha valakinek a későbbiekben szüksége lenne ilyen infóra, leírom a tapasztalataimat a témával kapcsolatban.
A hardverkulcsos programokról: 6-ból négy nem működött virtualizált gépen. (Ezek gyártói tervező szoftverek, és az ehhez szükséges célszoftverek.)
Tény, hogy nem sokáig próbálkoztam, mert 3 óra után, amikor az egyiket működésre bírtam, viszont a többin az sem segített, kiegészítve egy internetes kapcsolat alapú géphez kötött kulcsos tervező szoftverrel, ami szintén nem akart működni a virtualizáció alatt.
Akkor döntöttem véglegesen a dual boot mellett.
Azzal viszont tökéletesen megy minden.
És az SSD miatt a váltás is elképesztően gyors.
Remélem, ha más is hasonló cipőben jár egyszer, tudtam neki segíteni a döntésben.
Szép napot mindenkinek! -
Bohus
aktív tag
Leellenőriztem, MATE felület alatt nincs gond, lehet, hogy csak a KDE érintett (vagy csak az én két kde-s notebookom).
Úgy tudok letöltési helyet választani, hogy a felső sávban visszalépek a gyökérbe, akkor a nagy ablakban frissül és megjelennek gyökérmappák, amelyekben már lehet ugrálni, de a gyors eléréshez a bal oldali választó inaktív. -
nemurea
aktív tag
Én az ilyen kis nüansznyi, csak elég gyakori problémák miatt váltottam Kubunturól...
ON: ugye Lathronos maestro Mint 32bit XFCE + Openbox remasterjét használom. Az Openbox részre belépve ott van a szépen felparaméterezett Conky, de én általában (mindig) az XFCE felületet indítom el. Mennyire bonyolult azt megoldani, hogy itt is elinduljon automatikusan (vagy bárhogyan)?
-
Bohus
aktív tag
Vagy kapcsold ki teljesen sleep-et, nem mindenkinél működik, korábban volt erről szó már itt.
Nekem anno - majd 10 éve - 2x jött ki BIOS frissítés amiatt, hogy nem állt fel a gép alvó módból. Most a modern op.rendszerekkel (nem csak linux) megint előjött ez a probléma, esélyem sincs, hogy új bios-t adjanak ki a nyugdíjas alaplapomhoz. -
King Unique
titán
Ha belegondolunk, akkor dual-boot esetén egy friss Windows telepítés alapból elcseszi a Grub-ot, ahogyan fordítva a WBM-et is lecseréli a Linux. Mivel ez a build upgrade is egy ehhez hasonló nagyobb volumenű dolog, így nem meglepő. Én is csináltam ilyen nagyobb frissítést, de ott az EasyBCD-nek hála nem volt ilyen problémám. És mivel én meg a Grub-ot nem komálom, nekem az előbbi megoldás szimpibb.
Külső SSD-n Grub van, ott szaporítva is van több Linux, de majd testre kell szabnom, mert a default listája elég keszekusza 3-4 db OS esetében. Na meg lehet inkább GPT-re kellett volna csinálnom, mert az MBR csak 4 db elsődleges partíciót engedélyez...akartam létrehozni kiterjesztettet is, hátha arra is telepíthető a rendszer, de azt már nem engedte a GParted. -
King Unique
titán
Sima frissítés ilyet nem okoz, vsz nagyobb build upgrade lehetett (10240 ---> 10586). Annál előfordulhat, hogy a Grubot felülírja stb. De nem sikerült az összefoglalóban leírt módszerrel helyreállítani?
Amúgy nálam pont ezért van Windows Boot Manager és EasyBCD-vel hozzáadva a Mint, mert így nem okoz semmilyen problémát. -
Terminalbol probald:
sudo service mdm restart
startxA Mintet nem nyirtad ki, csak a grafikus feluletet. Mondjuk pont ez az a resz, amivel a legtobbet lehet bibelodni, ha vmit elront az ember. Ha nagyon sokat kell veszodni vele, mentsd el a /home-ot ha nincs kulon filerendszeren, majd reinstall, /home-ot visszamasolod, aztan mar csak a szoftvereket kell visszarakni. Ez esetben ez itt nagy segitseg.
-
beloadjoker
őstag
Szia!
Köszi a választ, ez a parancs megoldotta:
sudo apt-get --purge autoremove virtualbox-guest-*
Igaz azóta alapból némítva indul a gép na m1, remélem más gondom nem lesz belőle.
--geometry is bejött mert terminatorral is működik, szóval köszi.
Első kérdésre nincs valami ötleted? /cpou freki állítás/ -
Syl
nagyúr
Én megmértem. És pontosan ugyanannyi a gép fogyasztása sleepben, mint shutdown után.
Az ATX-es gép, hacsak nem húzod ki a falból, áram alatt van. Vagyis az alaplap készenlétben áll, elvégre ha megnyomod a power gombot a gép elején, akkor az laplap ébreszti fel a tápot!
Na a sleep ugyanez, plusz a ram is kap némi delejt (persze nem megy full gázzal a RAM, csak éppen tárolja az infót).Amit te hallottál, az valószínűleg időzített ébresztés, windows update vagy más wake on lan esemény végett történt.
Az a történet, hogy leküldöd a gépet aludni és csak a monitor és a vinyó kapcsol ki, a táp meg a cpu "pörög tovább", a 486-os gépek környékén volt. Azóta "kicsit" fejlődött a technika
-
spammer
veterán
"Ha csak arról van szó, hogy a táp nem bírta aktív hűtés nélkül az alacsony teljesítményigényt kiszolgálni"
Hogy mi?
A gép gyakorlatilag ki van kapcsolva, szép is lenne, ha ehhez hűtés kellene.
Ha volt is ilyen, ott valami gebasz volt a géppel vagy a rendszerrel. Nálad a Mint bugos vagy egyszerűen csak rosszul van beállítva, ha sleep helyett zárol.
-
spammer
veterán
Alvó módban kimenti az állapotot a memóriába és lekapcsol. Minimális a fogyasztása, kb. annyi, hogy RAM-ban megmaradjanak az adatok. Napokig, hetekig (akksi állapottól is függhet) hagyhatod ott anélkül, hogy kifogyna a szufla (laptop esetében, a desktop meg akármeddig ott állhat, ha konnektorba van dugva).
szerk: és nem mindegy, hogy 1 mp alatt ott a kész desktop minden megnyitott programmal, abban az állapotban, ahogy ott hagytam, vagy bootolhatok újra és indíthatok el és nyithatok meg mindent újra.
-
Syl
nagyúr
Nem. A Sleep azt jelenti, hogy alszik a gép. A RAM-ot kivéve minden lekapcsol - ezt régen úgy hívták, hogy Suspend to RAM. A desktop alaplapok is tízen éve ismerik ezt a funkciót.
Ha leállítod a gépet, de nem szakítod meg a 230-at, akkor pontosan ugyanannyit fog fogyasztani, mint sleepben. Mert ugye az ATX gépek áram alatt vannak.Ebben a notórius SSD kímélésben meg nem hiszek. Évek óta használok SSD-t, sőt évek óta csak SSD van a gépemben, és köszöni szépen jól van. Egyáltalán nincs már szükség a 4-5 évvel ezelőtt fejekbe vert értelmetlen kímélésre (swap-ot tegyük hdd-re, tempet tegyük hdd-re, hibernálást ne használjunk stb., stb.).
-
syler123
veterán
Kezd elegem lenni ebből a Linuxból. Olyan 20 percig bírja a letöltést, a sávszél mindegy, mert próbáltam leszabályozott le és feltöltéssel tölteni, 1,2 mb/sec re a letöltést 25 kb/sec-re a feltöltést, de így is eldobja. Ezután oké eldobta, zárnám be a torrentklienst, mindegy hogy qtorrent vagy deluge, program nem válaszol, oké kényszerített bezárás, a progit láthatóan bezárja, de nem akar kikapcsolni ez a szájbaba..ot Linux Mint. Türelmetlen ember révén power hosszan nyomásával lövöm ki ilyenkor, magyarul mindig. Az lesz a vége hogy megy vissza a Windows, ott nem voltak ilyen gondjaim, még hogy Windowson kék halál? A linux nálam közel sincs olyan stabil, mint egy Windows 7.
-
nemurea
aktív tag
Wireless: ugyan ez Kubuntu, nem Mint, de a tunetek nagyon hasonloak: tegnap volt egy nagyobbacska frissitescsomag (14.04 ay alapverzio egzebkent): azota nincs wifi, megneztem azt a ket parancsot, amit iral, lspci es iwconfig, ugyanaz a helyzet. Plusz nincs magyar billentyuzet (es mivel ilyen meg nem fordult elo, fogalmam sincs, hogz hol kellene visszakapcsolnom :/ , OK tuti megtalalom vhol). Ja, hang sincs, csak egy Latszolagos kimenet nevu eszkozt lehet hangositani, halkitani.
Na ha most egy (elvileg) stabil, LTS Kubuntut taccsra vag egy hivatalos frissites ugy, hogy semmi kulonos, extra nincs a rendszeren, akkor nem tudom, miben bizhat az ember fia
-
Akkor ez vmi egyedi kompatibilitási, esetleg hardveres nyűg lesz, 50+ gépre telepítve eddig egyetlen pulse audio hangkari összeakadós buggal találkoztam, ami nem volt megoldható, alapvetően beton stabil, de szerencsére Xfce vonalon van miből válogatni, bár ennyire komplett/kulcsrakész csak kb a Korora Xfce vagy a Manjaro Xfce esetleg SolidX (gyak egy LMDE Xfce közösségi alapokon), ha nem gond egy kis állítgatás, akkor Xubuntu, Antergos Xfce, Fedora Xfce spin, Opesnsuse Xfce (bár ez utóbbiban még a 4.10-es verzió van csak), ha meg abszolút csak a stabilitás a lényeg akkor Debian vagy CentOs Xfce (ezekben is még csak a 4.10-es van és jóideig bíbelődni kell velük mire nagyjából összeáll a rendszer).
-
17.2 nálam is bugos volt integrált intel vga-as lapokkal (865G, 945G, Q33, G41) vagy tedd vissza a 3.13-as kernelt vagy tedd fel az utopicos drivereket a 3.16-os mellé
sudo apt-get install --install-recommends xserver-xorg-lts-utopic libgl1-mesa-glx-lts-utopic libegl1-mesa-drivers-lts-utopic xserver-xorg-input-all-lts-utopic xserver-xorg-video-all-lts-utopic libgl1-mesa-dri-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-dri-lts-utopic:i386 libgl1-mesa-glx-lts-utopic:i386 libgles2-mesa-lts-utopic libglapi-mesa-lts-utopic mesa-vdpau-drivers-lts-utopic libglew-dev
Tearingemtesíteni pedig így tudod.syler123: Ez a conky rendszer monitorozó alkalmazás, bármilyen felület alatt használható.
zoli62:
Az Xfce 4.12-es verzióban sok jelentős változás történt, de ezek nem a külcsínben hanem a funkcionalitásban keresendők, amik teljesség igénye nélkül pl;
- corner-tiling (aktuális ablakot a sarokba húzva a pontosan képernyő negyed részére méreteződik)
- pontosabb/szélesebb körű multi-monitor támogatás
- új zoomolás (alt + egér scroll billencs)
- panel inteligensen is elrejthető nem csak automatikusan
- whisker menu még jobban személyre szabható
- újabb verziójú alkalmazások (pl Xfburn, Thunar stb)
- GTK3 támogatás
- sync to VBlank támogatás az xfwm4 ablakkezelő komozitorában (teraing ellen), ami nyílt Amd és Nvidia driverekkel biztosan működik GF3-tól, ill Radeon 8500-tól HD 4 ezres szériág (újabbakhoz Xorg.conf állítgatás is kellhet), de nyílt Amd vagy Intel driverek esetében van xorg.conf-al összehangolható a gyakorlatilag minden esetben. -
Nem feltétlen, ha egy kupacban vannak a hibás szektorok, akkor azt a részt particionálatlanul kell hagyni és simán mehet még évekig is akár vinyó teljesen normális sebességgel, van egy 250-es Satás vinyóm aminek ez első 7-8GB-ja teljesen kuka szinte, HDSentinel 9%-os kondíciót ír rá és 12 nap élettartamot jósolt neki 3 éve, azóta is köszöni szépen működik az első 10Gb-ot teljesen parlagon hagyva nem használva, persze nem főgépben van ez a vinyó
.
-
& hfeca-mivel neki szól ez főleg
Mint simán megússza, de ez a dualboot-os katyvaz így akkor sem jó.
szubjektív vélemény következik:
Én Mint alól formáznám a Win-es meghajtót és utána mindent lehúznék az alaplapról, hogy csak a Mint induljon, sima alap fstab-ot csinálnák és utána grub-update és reboot.Ha minden OK, akkor vissza csatolnám a többi meghajtót és a tárolókat beolvasás után csatolnám az fstab-ban minden különösebb plusz paraméter bejegyzése nélkül.
Ha kell a Win7
, akkor szintén mindent lehúznék, csak azt az egy meghajtót hagynám fenn, mert a Win7 100 MB-os külön partíciójával be tud kavarni.
Ha az megvan, mindent felcsatolnák, biosból Mint meghajtójáról indulva újra grub-update és ha nem megy minden rendben, akkor kezdeném az fstab-ot vizsgálni.
Ti ezzel kezdtétek, ez a bibi, szerintem legalábbis! -
hfeca
csendes tag
Szia!
Így néz ki a fájl (most éppen):# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass># / was on /dev/sdd1 during installation
UUID=f06b2d59-d144-4542-8638-90ffd730ea55 / ext4 errors=remount-ro 0 1# swap was on /dev/sdd5 during installation
UUID=9d2d879a-fb3e-4316-903c-ee57dccc6b9b none swap sw 0 0#
/dev/sdd1 /media/anonymus/SYS2 ntfs defaults,noatime,nofail 0 0
/dev/sdc1 /media/anonymus/DAT1 ntfs defaults,noatime,nofail 0 0
/dev/sda1 /media/anonymus/DAT2 ntfs defaults,noatime,nofail 0 0Kicsit fura, hogy a SYS2 és a linuxos lemez is sdd, vagy az nem probléma? Annyira nem vagyok Linux guru.
-
(#3190) lev258 ft jól mondja
, igazolja ezt az alábbi két link is:
sudo apt-get upgrade és sudo apt-get dist-upgrade szimulálás -s paraméterrel
Az upgrade által kihagyott 21 frissített, 17 új csomag telepítése dist-upgrade-del.
Reboot után minden ugyanúgy működött, igaz feleslegesen telepítette az újabb kernelt, mert már volt felrakva egy magasabb verzió, így az nem derült ki, okozhatott volna-e problémát a dist-upgrade kernelfrissítése! Egyébként kizárt, hogy igen.
XFCE 4.12 verzió is fel volt rakva részben, ezért lehet, hogy ez is csökkentette a frissítendő csomagok számát.
-
Érdekes, hogy frissült a kernel, többen arról számoltak be, hogy nekik nem frissült az ajánlott verzióra, ha jól emlékszem, én is külön telepítettem, bár ez a frissítés folyamatosan ment romeoról május óta. Cinnamon egyébként, de holnap kipróbálom az általad linkelt módszert az XFCE verzión is külön disztró.
Felraktam a 17.2 Cinnamont is külön partícióra, olyan, mint egy fruska, az agyontelepített-frissített 17-hez képest, ami meg a jól ismert bevált barátnőt képviseli. Sok szempontból a Jessie veri őket, de ma vettem észre, hogy a processzor hűtését a Mint jobban kezeli, Debianon 35 fokos volt napközben a proci, régi Minten meg ez van most:
kicsit ugrálnak az értékek és nem is mind valós idejű, de 15 fok alatt vannak
Ha tapasztalsz valami +/- változást, oszd meg te is velünk!
Gondolom a KDE még nem plasma5-ös. Ezt sokan nem is bánják. -
nemurea
aktív tag
Köszönöm, tényleg hasznos volt! Háthogyismondjam, pont a héten, pont a Win8.1 próbatelepítése miatt kellett kipróbálnom pont a testdisk-et: a HTPC-NAS-ba tettem plusz egy HDD-t, hogy arra telepítem próbaképp a Win8.1-et, és a CRT tévén, amire ez a gép van kötve, nem láttam jól a partíciók nevét és számát... két klikkel le is daráltam az XPEnology rendszerpartícióját, szerencsére a DATA-nál gyanút fogtam és nem törölgettem tovább, így megmaradtak az adataim. Próbáltam visszaállítani testdisk-kel a rendszerpartíciókat, hogy a NAS újra működjön, de ahogy Te is mondtad, mintha a Win a "saját képére formázná" üresítéskor a partíciókat, így nem találta meg a program a két ext4-es rendszerpartíció elejét és végét.
Btw, csak hogy ne nézzetek ennyire amatőrnek (csak egy kicsit
): az egész onnan indult, hogy a telepítés előtt a BIOS-ban letiltottam a NAS HDD-jét, hogy még véletlenül se lássa a Win a telepítés során. Osztán mégis látta.
-
altare
tag
Köszönöm szépen a gyors reagálást, a dock sajnos nem jött be, mert akkor meg sem jelenik, viszont a normal már frankó és nem tűnik el, ha az asztalra kattintok. Még egyszer nagyon szépen köszönöm. Már csak akkor tűnik el, ha az asztal megtekintése gombra kattintok, ami ugye mindent eltüntet és csak az asztalt látni, de oda annyira ritkán kattintok hogy nem számít, plusz ha megint rá kattintok úgy is vissza hozza. Köszöntem mindent. Esetleg még annyi volna, hogy a hőfokokat mivel tudnám megnézni, illetve kiíratni a conky felületen? HDD-k, illetve cpu és vga sem ártana, ha lehetséges ilyet.
-
SATA_boy
csendes tag
Megtaláltam!
Adminisztráció -> Bejelentkezési ablak
Bejelentkezési ablak tulajdonságai alatt:
Automatikus bejelentkezés
Itt nézz körül, hogy neked mi van beállítva. Ha be van állítva a felhasználói neved, akkor itt tudod ki/be-kapcsolni az automatikus bejelentkezés lehetőségét.
Kipróbáltam, kijelentkezés után szépen kiírja, hogy hány másodperc múlva fog automatikusan bejelentkeztetni a rendszer. Nem tudtam erről a 'kényelmi', ám biztonsági szempontból némileg megkérdőjelezhető funkcióról, de kétségkívül működik.
-
SATA_boy
csendes tag
Biztonsági szempontból nem egészséges, hogy automatikusan visszaléptet a rendszer kijelentkezés után.
Próbaképpen kipróbáltam, hogy az automatikus bejelentkezést engedélyezve, majd a rendszerből grafikus felületen kijelentkezve mi történik. Nálam a kijelentkezés után nem léptet be újra automatikusan (én is egyedüli felhasználó vagyok a gépen), hanem szépen várja, hogy adjam meg a jelszót a belépéshez...nem tudom nálad mi az oka annak, hogy így viselkedik a rendszer.
-
fradi81
veterán
Nálam is volt régebben mikor Mate Mintem volt, úgy rémlett megoldódott, mindenesetre itt egy lehetőség a gyorsításra Át kell állítani az ikontémát.
-
-
-
EasyBCD nem biztos, hogy kezeli a Linuxot, legalábbis legutoljára mikor próbáltam még nem tudta, csak ha több MS oprendszer van, azokat lehet rendezgetni ill. felismertetni (ha nem az MS által javasolt sorrenden lettek telepítve) vele, de live rendszerről nem ördöngösség újra rakni a grubot.
-
Ezek hasznos infók
, nekem is van fenn Win is, meg más kezdő Linuxosnak is Win mellé raktam (főleg gyenguszabb gépekre, bár én is még csak tanulgatom a Linuxot), bár mióta Linux is van, jó ha 1-2 havonta elindítom a Wint, hogy frissítse magát, a Linux gyak. kurrens játékokon kívül mindenre használható (az meg mivel nincs gémer gépem nem hat meg), nem kell malware/spyware/vírus-keressél, töredezettségmentesítéssel szórakozni, ill. gyorsan bootol és áll le, nem swappolgat állandóan, amit Win alatt csak ssd-vel és sok rammal lehet elérni.
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm, én is így látom. Most azon lamentálok, hogy esetleg nem is kellene telepíteni a pendrive-ra, mert live-ként mindent (!) betölt a RAM-ba, ott elfér, amit meg változtatok, azt a végén kiírja valamilyen fájlba. Bár ha ezt a jó szokását (RAM-ból futás) megőrzi akkor is, ha telepítve van, akkor jobban tetszik ez a megoldás, de ezt majd megkérdem a puppy-s fórumban, ne legyek már ennyire offtopic itt a Linux Mint-nél
Persze ha van ezzel kapcsolatban tapasztalat, örülök, ha megosztjátok
-
nemurea
aktív tag
Bocsánat, azt hittem, már mindenki találkozott ezzel: live rendszerekhez alkalmazható, gyakorlatilag valamelyest vegyíti a live rendszer és az installált rendszer előnyeit: amit a live-ban csinálsz, azt ki is menti, tehát pl. dokumentumokat vagy rendszerbeállításokat. Legközelebbi töltéskor onnan folytatod. Értelemszerűen a legegyszerűbb pendrive-os live rendszer esetén használni, mert a pendrive maga írható. (Lehet, hogy CD-s esetben is működik, de akkor a persistent fájlrendszert, gondolom, a hdd-re rakja valahova.) Felrak a pendrive-ra egy előre definiált méretű fájlrendszert pluszban, abba írja az adatokat. Nem minden linux disztró támogatja, pontosabban nem tudom, hogy az Ubuntu-n kívül melyik másik - de a Mint végül is Ubuntu fork.
Viszont pont most, hogy rákerestem, rögtön fel is dobott néhány találatot, hogy hogyan lehet a live-hoz hozzátenni - majd végignyálazom őket, ha nem jön a számba a sültgalamb
-
nemurea
aktív tag
Csak a rekord kedvéért: sikerült az éles Mint rendszert feltelepítenem a 8 gigás pendrive 4. partíciójára. Az utókor számára javaslat: ha USB-re feldobott live rendszerről telepítetek másik USB-re (ahol már rendes telepített rendszert akartok) ÉS rejtélyes hibaüzenettel (Illegal instruction, illetve root fájlrendszer fel nem csatolása) megáll a boot folyamat és busybox-ba dob ÉS nem a grub configban van a hiba -> akkor az a probléma, hogy USB-ről telepítetek. Kiírtam a live rendszert DVD-re, ugyanazzal a módszerrel telepítettem a cél USB-re, és csont nélkül boot-ol.
(Lehetett volna persze BIOS hiba is, hogy pl. nem ismeri fel úgy a pendrive-ot, ahogy kellene, vagy APCI probléma, de másik két linux rendszer tud boot-olni, csak ez nem - szóval valószínűtlen volt.)
Hogy nem én kevertem össze a dolgokat: 1) kipróbáltam még előtte egy Kubuntu installt, másik pendrive-ra live, onnan cél PD-ra - a hibaüzenet ugyanott, ugyanaz. 2) más is járt már így, ahogyan én, egy korábbi Ubuntu rendszerrel - ugyanaz a setup, ugyanaz a hibaüzenet, ugyanaz a szenvedés. Bootup Problem. Alert! /dev/disk/by-uuid... does not exist 3) a mostani grub.cfg és a korábban használt grub.cfg bejegyzései ugyanazok.
A megoldás az lehet, hogy amikor a telepítés zajlik, az initramfs-et dinamikusan hozza össze, és valószínűleg ott okoz problémát, hogy a cél PD akkor még a sdb, majd a live PD eltávolításával sda lesz - de ez csak tipp, valószínűleg leegyszerűsítettem a problémát (tekintve a drive kiosztás dinamikus voltát).
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Lesz még lent egy segítségkérő post
-
Aylarth
tag
Köszönöm az ötleteket,
Most az AOMEI Partíciós boot pendrive-járól betöltött, és kiírja, hogy dinamikus partíció, a win parancssornál pedig "bootrec.exe /fixmbr" parancsra, hogy a lemez írásvédett...
Azt a CHDSIK- (vagy mi a fene) kék képernyős hibaüzit dobta ki, és mellette annak a meghajtónak a jelét amelyet buheráltam... -
-
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm a tippeket! Megvan az eredeti grub.cfg, visszaállítom és onnan indulok. Abban nem vagyok biztos, hogy a BIOS és a GRUB HDD-nek vagy USB-s memóriakártyának látja-e a pendrive-ot, gyanús a hdd, legalábbis BIOS-nál egy kategóriában van a tényleges merevlemezzel.
Amúgy csak én írtam át kézileg címkére, előtte UUID volt megadva, ami sokkal egzaktabb - de az eredmény ugyanaz volt.
A fentiektől függetlenül a busybox-ban a blkid-nek nem kellene mutatnia a lehetséges drive-okat? vagy sudo blkid-vel kellene próbálkoznom...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- Robbanj a jövőbe egy új Ryzen 7 5800X-szel! Kamatmentes rèszletre is!!
- 10% -tól elvihető.Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ACER PREDATOR HELIOS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest