-
PROHARDVER!
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sonja
nagyúr
Cinnamon-t használsz? Mert akkor itt van ez!
Szerk.: Egyébként Sticky Notes amit keresel. Rengeteg féle program van, én amúgy a pin 'em up programot használom (nem mint alatt).
-
Bohus
aktív tag
Én sem vagyok guru, csak belefutottam már ebbe a problémába. Szerencsére rengeteg info van a neten, a felmerülő gondok 95%-át meg lehet oldani némi utánajárással.
Eléggé marginális a probléma - bár számodra nyilván fontos -, privátban próbálok majd segíteni.Egyébként pont emiatt - is - álltam át linuxra, egyes régi hardvereimet képtelen voltam beüzemelni Windows alatt, kidobni pedig nem volt szívem őket.
-
Bohus
aktív tag
Thunderbirdben a leveleket szimplán a Delete billentyű megnyomásával szoktam törölni, ekkor a levél átkerül a Törölt elemek mappába, ha innen is törlöm akkor bye-bye levél. Delete helyett lehet a jobb klikk - "üzenet törlése" opciót is választani, de az előző nyilván gyorsabb. Ez így kétlépcsős folyamat - az igényeidnek megfelelően -, persze azonnali törlésre is van mód ha a beállításoknál azt választod.
Nálam nincs olyan lehetőség, hogy "törlésre jelölöm" a levelet. Szemétként jelölhetem, de az mást jelent. Törölni a fent leírtaknak megfelelően kell. -
Bohus
aktív tag
Kevés a szimpla sudo "grub-install /dev/sdc", nem tudja hova tegye a grub állományokat. Következő tippem:
"sudo grub-setup -d /media/ABC/boot/grub /dev/sdc", ahol ABC helyett írd be, hogy a rendszer partíció (sdc1) hova van mount-olva. Ez Mint esetén legtöbbször felhasználónév/partíció neve, pl: "sudo grub-setup -d /media/petir/linuxmint/boot/grub /dev/sdc". Ha a live Mint nem mountolja automatikusan az usb hdd-t, akkor mountold fel manuálisan az sdc-t.Ha ez sem jön be, akkor javaslom folytassuk privátban, nem szeretném tippekkel és próbálkozásokkal hígítani a fórumot. De feladni sem szabad, a megoldással majd visszatérünk.
-
Tehát live telepítőről. Nagyszerű, de akkor 2 lépésből nem telepítesz GRUB- ot, mert így nem fogja átírni a HDD- n lévő mbr-t, mivel nincs csatolva.
Ha tényleg kitartó vagy, akkor ne csak egy vonalon menj, én mikor hasonló cipőben jártam, keményen gugliztam is! Ezt is ott találtam, ez alapján telepítsd a GRUB- ot, de figyelj minden részletre és próbáld megérteni a miértjét is. Ez a legnehezebb én is ezt csinálom és Win után nem is könnyű a Linuxot megérteni. -
Bohus
aktív tag
Maga az alapkoncepció - usb merevlemezre a rendszert - az említett anomália miatt nem túl szerencsés, persze ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne működésre bírni a rendszert. Más részt ha a beépített merevlemezen nem lehet annyi helyet felszabadítani, hogy oda kerüljön egy tesztrendszer, akkor teljesen indokolt is az ilyen irányú próbálkozás.
Annak idején rettegtem a grub-tól, aztán néhány problémás eset után egész jól kiismertem a lelkivilágát. Aztán jött a GRUB2 ami több ponton lényegesen eltér a grub (most már legacy) -tól, és ebben még nem kellet annyira elmerülnöm.
A megoldás most az lesz, hogy mindkét usb eszköz csatlakoztatása mellett be kell bootolni az usb pendrive-ról. Ezt követően kell újrarakni a grub-ot. Ehhez először le kellene ellenőrizni, hogy a merevlemez valóban sdc eszköznévvel fut: "sudo fdisk -l". Ha igen, akkor első körben a "sudo grub-install /dev/sdc" parancsot adnám ki. Majd lecsekkolnám ennek sikerét "grub-install --recheck /dev/sdc"-al, aztán jöhet egy restart már pendrive nélkül. Ha ezek után sem lesz jó, akkor bele kell másznom mélyebben a doksiba, vagy bízunk benne hogy idetéved egy ebben járatosabb kolléga... -
Bohus
aktív tag
Márpedig az usb-s merevlemez MBR-jébe kell telepítened a grub-ot. Az sdc1 is működhet de csak akkor, ha (valamelyik) MBR vagy boot-manager oda irányítja (chain-load) a boot folyamatot.
Miről telepítettél, CD-ről vagy pendrive-ról? Pendrive van a gépben boot során? USB-re történő telepítésnél nem biztos, hogy ha az adott eszköz telepítésnél "sdc" volt, akkor mindig az is lesz. Ez attól is függ(het), hogy mennyi USB-s adattároló van a gépre csatolva, és melyik usb-slotba. -
-
Szia!
A Cinnamon 32 bittel tényleg Ok!
A live dvd- ről bootolva indítsd el a gParted nevű partícionáló programot (akár XP- ről is használhatod, ha úgy egyszerűbb) és ha van annyi szabad helyed, amin elférne a MINT, cc. 10-15 Gb elég, akkor arra a helyre tudsz csinálni egy üres partíciót. Nagyon egyszerű a program kezelése és nem lesz adatvesztésed!
Ha ez megvan, elkezded telepíteni a MINT- et és amikor a partícionálás részhez érsz, akkor a kézi lehetőséget válaszd ki és azzal lépj tovább. Itt már ki tudod jelölni azt a létrehozott partíciót, amire a MINT kerül és 2 Gb swap partíciót is külön. Nem kell semmi más.
Nyugodtan csinálhatod a lépéseket mindkét esetben, mert nem hajt végre először semmit, visszavonhatóak a lépések, ha valami nem tetszik!
Ha valahol elakadsz, tedd fel a képet arról az állapotról.
gParted leírás
MINT partícionálás -
Értem, hogy miért akarod kipróbálni, azt nem értem, hogy miért nem telepíted a laptopra, 120 Gb- ból csak tudsz annyi helyet szorítani! Nem fog jó lenni pendrive- on, mert swapra is szükség lenne, amit penre nem jó létrehozni, mint az előbb olvashattuk! XP mellé tökéletesen tudnád telepíteni a Fujitsura.
De akár kipróbálhatnád az asztali gépen is. Vannak lehetőségeid, mégis azt erőlteted, ami nem működik.A másik gond lehet a régi géppel, hogy erőforrás igényesebb asztali kezelők már nem jól futnak rajta. Melyik MINT változatot próbálod ki?
-
BoB
veterán
Swap-ot azért pendrive-ra nem tennék mert nem biztos hogy hosszú életű lesz. Külön home-nak nincs jelentősége, tekintve hogy csak próba rendszer.
Ahogy csináltad is jónak kellett volna lennie, csak valamiért nem jó helyre került a rendszerbetöltő. Arra figyelj ami legalul van:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged