Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• nemurea

aktív tag

válasz bryndza #3289 üzenetére

Csak általánosságban: mit javasoltok erre, ha a szektorokat kell ellenőrizni? Kaptam egy 2 Tbyte-os WD Green HDD-t, tudottan rossz szektorokkal. Kidobni nem akarom (ld Fenyő véleménye), de eddig két Windows-os HDD ellenőrző progi halt be alatta, néhány helyen ugyanis tömegével vannak rajta a bad sector-ok (az egyik a WD saját ellenőrző programja volt, ami 22 órás futás után annyit tudott kinyögni, hogy túl sok... :U ) De látom, hogy valóban lokalizáltan vannak.

Ahogy olvastam, a HDD firmware-je csak egy bizonyos mértékig tudja pótolni a tartalék szektorokból a rosszakat, emiatt kellene látnom, hogy melyik megbyte-tól melyikig nem megbízható, azt particionálással kihagynám. A Gparted-ben van ilyen grafikus csekkelő funkció (ezt a részét még nem használtam)? Az fsck is csak meghívja a badsector (? emlékezetből) programot, az is ugyanezen a szektorcserélgetős elven javít, amíg tud? Vagy tényleg van olyan, hogy megmondja a HDD-nek valamilyen bejegyzési táblázatban, hogy figyu, ez rossz szektor, ne használd? (Vagy készíthetne rájuk egy virtuális fájlt is, ezáltal lefoglalva - de a badsector disk-et ellenőriz, nem fájlrendszer-alapú, ha jól tudom).

Vélemény?

Új hozzászólás Aktív témák