-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Ez a parancs megoldotta :
apt-get purge krb5-user krb5-config libpam-krb5
A retró topikban kaptam, hogy futtassam le, utána jó lett :
Köszönöm mindenkinek, bár mivel lámaként kezdem újra, előfordulhat hogy jövök helpért. -
válasz
DarthSun #106644 üzenetére
A Kerberos hitelesítés otthonra nem kell
Valamit belőttél telepítés közben, amit nem kellett volna
Hirtelen nem találok semmit, ami arról szólna, hogy mi ez, és hogy lehet kikapcsolni, legalábbis olyat nem, ami egyszerű.
Amúgy inkább Mint vagy Ubi, Debian nem ajánlott szerintem kezdőknek.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #106640 üzenetére
Azért nem árt, ha ismeri az EXT4 fájlrendszert. Ha ezek a Windows-os mentő programok nem ismerik a partíció fájlrendszerét (jellemzően ext4), "vak másolatot" készítenek, vagyis szektorral szektorra lemásolják az egész partíciót, mivel fogalmuk nincs melyik van használatban, melyik nem. A Clonezilla-nak az a nagy előnye, hogy sok fájlrendszert ismer, így csak a felhasznált szektorokat menti le, az üreseket békén hagyja. Így eleve kisebb fájlt generál, mint a partíció mérete.
Viszont annyival jobb a clonezillánál, hogy be tudja tallózni a mentéseket, nem szükséges az egész lemezképet visszatölteni, ha csak pár fájlra van szükség a mentésből.tordaitibi
Ez már terminál fóbia! Most nem minden hogy egy GUI ablakban kattintgatsz a menüben, vagy a terminál felületén a kurzor gombokkal? Semmi parancssor, hozzá bonyolult paramétereket nem kell beírnod, a menüpontok szépen kézen fogva végigvezetnek a folyamatokon (akár magyar nyelven is!). -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106639 üzenetére
Ja! Ez nekem is jól jött! Mondjuk én meg voltam a Clonezilla-val is!
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #106640 üzenetére
A Rescuezilla inkább csak önállóan bootolható live rendszernek van tervezve?
Igen.
-
-
válasz
SupRaa #106630 üzenetére
live rendszer default user név és jelszó kombó - ezt nemtom mi ilyenkor a default, a rendszerem SSD- re van telepítve jelenleg.
Elgépelés nem valószínű, telepítéskor felírtam mindent cetlire, bill kiosztás ugrálhat, arra gyanakodtam is, bár újra is telepítettem, és akkor egyszerű jelszót adtam meg, mely magyar-angol kiosztás esetén sem változik. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #106632 üzenetére
Tudom könnyen papolok a fotelből mert tökláma vagyok ilyesmiben de ehhez az amúgy tényleg remek programhoz nem gondolkodott el még senki egy használható GUI-n?
De, úgy hívják, Rescuezilla.
-
growler
őstag
válasz
"Rescuezilla is the Clonezilla GUI" [link]
-
válasz
DarthSun #106628 üzenetére
Ott valami nem kerek. Whoami parancsramit mond?
Rootként nem kéne semmit kérnie még terminálban sem.
Esetleg egy ls /home , ott milyen usernevek vannak? Mert ha root vagy, és azt mondod neki, hogypasswd usernév
, akkor szó nélkül át kell üsse annak a usernek a jelszavát. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
A helyzet az, hogy ez a karakteres grafikus mód amit használ, ez minden hardveren működik és egységes. Szóval így aki ezt fejleszti az tisztán a feladatra tud koncentrálni, nem kell például a gyártói VGA driverekkel foglalkoznia.
Ha már van GUI-d meg minden, akkor már egy komplett disztrót kell karban tartanod. -
-
-
-
Sziasztok,
Régen Linuxoztam, felejtettem...Debian KDE- vel, és a probléma :
Root- ként tudok csak belépni, a telepítéskor megadott user jelszót nem engedi.
Gondoltam veszek fel egy felhasználót, de az adduser nem működik, vagyis elindul, de új felhasználóra is aktuális jelszót kér, mely ugye nyilván még nem is létezik... -
válasz
tordaitibi #106617 üzenetére
Végre valami valós miatt bosszankodsz
OK, valamivel nőni fog a programok mérete az életciklus alatt, mert rengeteg új cucc kerül beléjük, de ha valami 10x méretű lesz, az komolyan el van b******
Mindezt azért, hogy gyorsabban kész legyen. És akkor hiába van olyan gépünk, ami sokkal erősebb, mint korábban, ugyanúgy lassú minden
Linuxon ez kevésbé jellemző, de azért vannak jelek.Amúgy a Wayland nem csak azért volt muszáj, mert nem kliens-szerver (nem volt az gond X-en sem nekem, sőt, csomó előnye van), de az X már nagyon össze-vissza van kókányolva, a protokoll is nagyon spagetti, meg nem is biztonságos már. A Wayland meg X kompatibilis.
-
cigam
titán
válasz
savior #106618 üzenetére
A Clonezilla képes úgy klónozni, hogy eltérő méretű a cél lemez mérete. Egy próbát megér.
-
savior
őstag
Sziasztok. Van egy pop os az egyik ssd-n, de szeretnem athelyezni ezt a masik ssd-re. Van erre valami egyszeru modszer? Csak az os-t szeretnem attenni, mert a masik meghajto kisebb es nem ferne ra minden.
-
válasz
totron #106614 üzenetére
Teljesen szívemből szólsz.
Droidon a legpregnánsabb ez a "proci van, ram van, lehet írni rogyásig ezeket zabáló optimalizálatlan appokat" tendencia.
Nekem ultrarégi a telóm de az asszonynak egy friss telefon és egy Telekom app másodpercekig nyílik meg. Csak így tovább.
a Skypot tudom felhozni.
Xp-n telepítve 6,4MB (!!!) volt, amit kellett azt tudta.
Mielőtt a Microsoft elkaszálta 1 éve, telepítve 600MB körül volt. 100x lett nagyobb.
Van 2001-es mp3 playerem. Mai napig mindent tud, taget is kezel, eq van benne, tud mappaszintű és playlist lejátszást, skinezhető, van vu metere, vbr és még sorolhatnám. Töknormális guival.
Mindez 0,19MB méretben. Nem elírás. Talán ezt hívták még anno optimalizálásnak. -
-
totron
addikt
válasz
urandom0 #106611 üzenetére
Persze, nem az, ezért írtam, hogy az örökség pont átugrott. Mert ma meg már optimalizálatlansági okokból történik közel ugyanaz. Vannak előnyök is nyilván. Mindent egybevéve egyébként nem gondolom, hogy mindent fejleszteni kellene. A Fluxbox is egyszer csak egyik verzióról a másikra nagyon csúnyán megmásult. Működésben, erőforrásigényben. Nem is tetszik. Tipikus rossz példája a "haladásnak".
Puppy-ból mindig Slack alapú volt.
-
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #106604 üzenetére
Igen.
De egyébként a Slackware vonal bajban van, mert bekapcsolt secure boottal nem futnak, legfeljebb, ha utólag hegeszt hozzá az ember valamilyen aláírt bootloadert, vagy először telepít egy aláírt bootloadert pl. Ubuntuból, és azzal bootoltatja be a rendszert. -
urandom0
senior tag
válasz
SupRaa #106603 üzenetére
Így van, a SuSe mint rendszer kezdetben egy német nyelvű manuallal, dobozban szállított Slackware volt. Aztán lett, ami most van. Kár, hogy OpenSuse-ból nincs valami minimal változat. Most arra készülök, hogy Suse Studio Expressben rakok össze valamit, kíváncsi vagyok rá, mit lehet kihozni belőle.
-
urandom0
senior tag
válasz
totron #106610 üzenetére
A Wayland nem kliens-szerver alapú, pont azért, mert az elég lassú megoldás. Szerintem ez látszik is rajta, az ablakanimációk látványosabban simábbak, mint X alatt.
A Trinity valóban elég gyors, és nagyon testreszabható,, ma egész délelőtt azt tesztelgettem, pendrive-ról futó Q4OS alatt. Kíváncsi lennék, Wayland alá is megcsinálják-e.
A másik kis kedvenc asztali környezetem az LXQt, az épp most Waylendesít, de még elég béta szegény. -
totron
addikt
válasz
tordaitibi #106605 üzenetére
A Wayland nem szégyellte megtartani ilyen értelemben az X örökségét, ami egy lomha, kiszolgáló-kliens alapon megálmodott és megírt konstrukció volt, ez a válaszidőkön is meglátszik. Olyan embertársakkal akik ezeket a milliszekundumokat nem érzékelik, nem tanácsos vitatkozni, mert mindig te maradsz az, akit be kell zárni, hiszen olyat tapasztalsz, ami "nincs is".
Ez a grafikusan látható része, de a disztró maga is lomha sokszor. Nem tudnak, nem is akarnak optimalizálni a fejlesztők, nincsenek rászorítva. Jó hír, hogy a pehelysúly irányába bármikor el lehet indulni vagy ami még jobb, kanyarodni. Unj bele a hülyeségbe és válts.
DE fronton pedig a pattogósság egy jó szó, a KDE, de főleg a Trinity elég jól értenek ehhez. Többet kér a KDE, mégis olyan kis értő precíziókkal él, ami a nap végén kellemesen használhatóvá teszi. Az összhatás a lényeg. Egy LXDE nagyon fapados, ügyetlen megjelenésű, így hiába alacsony igényű, akkor már inkább XFCE, mivel picivel többért ad láthatóan jobbat. Ezt mindenki látja, kitapasztalhatja maga mi jó neki. Az üresjárati memóriaigény sem feltétlenül mérvadó, a lényeg inkább, hogy milyen ügyesen, dinamikusan, flottul használja fel, pakolgatja menet közben a rendelkezésre állót - ennek a filozófiának persze rendszerszinten is eleve adottnak kell lennie.
A végfelhasználói GUI linuxszoftvertermékek pedig a legpocsékabbak, azokról kevés kivételtől eltekintve nincs mit diskurázni. Ettől függetlenül azért ilyen lassúságra sincs kötelezve egy linux user, mint amit írsz: friss telepíttésekkel, pehelysúlyú megoldásokkal is ez a helyzet?
-
válasz
"Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...?"
Nem.
Ha össz van 2 vagy 4 GB RAM-od, akkor nagyon nem mindegy, hogy mennyit eszik a DE, minden byte számít.
Meg a foglalt RAM-on felüli rész lehet filerendszer cache, ami HDD-s gépen létfontosságú. Szóval kollegának a 4GB-os gépen nem mindegy, mit tesz fel.Meg te szerintem X-es DE-ket néztél. Wayland-en kicsit másképp alakulnak a dolgok
Gnome is rengeteget kajál úgy. A 4GB-os erősebb tabletemen is már a RAM a korlát, Gnome-al, mert az (meg a Phosh, ami ugyanúgy eszi a RAM-ot) használható érintőn.
Hogy mitől öregurasabb egy Ubuntu : dugig van kényelmi szolgáltatásokkal, meg a Canonical saját cuccaival.
Após tett fel Q4OS-t, az is elég lassúka. De akkor már tényleg inkább Mint.Ezért mondom ilyen gyenge gépekre az Alpine-t. Az nagyon kicsi erőforrásigényű, cserébe 0 kényelmi szolgáltatás van, szóval kezdőknek inkább ne.
Most backupoltam a tabletet, amit fentebb linkeltem, 6GB az egész OS a cikk írása óta, ebből valami 1GB lehet a Firefox cache, meg a baromi sok XFCE téma, amit halomra szedtem le, amikor hackeres kinézetet csináltam rá (abból is volt, ami több száz MB)@fekete.puma : 18.04-et használ
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #106607 üzenetére
Asszem a htop-ot használtam anno, mert az minden disztróban ott volt és azonos. Az biztos, hogy csak a PoP!os evett annyira sok ramot boot után.
Valakinek meg kéne csinálni a friss méréseket...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Korábbi mérésem alátámasztja amit a DE-k kapcsán tapasztaltál.
Az LO-nál viszont szerintem az van, hogy ott a Windows prefetching hatását látod, ami előre betölti a használt programokat a ramba. De ha kicsit modernebb, SSD-s gépen nézed akkor már nem fogsz különbséget tapasztalni. Idehaza az elég bika gépemen 1mp alatt megnyílik a writer, ezt nem tudja hozni a céges Ryzen5 5600XT-s gépem Win10-zel. Windowsnál sajnos megvan, hogy akármit is csinálsz, pár hónap használat után beáll egy lassabb tempóra és úgy is marad...
-
Anno csináltam ilyen DE teszteket sajnos nem dokumentáltam csak amire emlékszek.
Xfce-t kde-t Ubuntu felületet meg azt a csoda lxqt-t vagy mit hasonlítgattam. Maga az alap ugyanaz, a pc, az összes szoftver vagyis szerintem korrekt az összehasonlítás.
Pár 100mega ram eltéréssel mind egyforma volt.
Pl. Lxqt-350Mb KDE meg 600MB.
És ezt azonnal egységesen megtolta ram és procihasználat vonalon egy böngésző 7-8 tabbal.
Nem mindegy hogy ilyenkor 2GB vagy 2,2GB a ram...? teljesen mindegy. Nem az os, nem a DE hanem a rajta futó szoftverek az erőforrásigényesek.Biztosan számít persze más is, kompozitálás stb. de a felhasználói élmény és sebesség 90%-áért a user által elindított szoftverek felelősek nem DE.
Meg ami számít, számora érthetetlen egyébként, valóban picit öregurasabb egy Ubuntu mint pl. egy Manjaro.
Hogy aztán ennek mi az oka gőzöm sincs.És most lehet isenkáromlást mondok.
Nekem eddig szinte csak ratyi, vagy kevésbé ratyi pc-im voltak-vannak.
Tény és való egy W10 boot nem összemérhető egy linux bootal, előbbi 1 perc felett, utóbbi pikkpakk feláll.
Viszont utána nekem MINDEN szoftverem gyorsabban indul, pattogósabb, fürgébb. Még egy mezei Fájlkezelő is fürgébb mint linuxokon.
Ez nem bebeszélés ez tény.
Legpregnánsabb a Libreoffisz.
Linuxon egy örökkévalóság, winen 4-5 másodperc. Ugyanazon a vason. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
urandom0 #106602 üzenetére
Valamit valamiért, ha a Debian, Ubuntu vonal nem jön be, az Arch nem alternatíva, akkor az emberek inkább mennek pl a Fedora vagy az openSUSE Tumbleweed irányába,mint egy Salix, Slackware felé.
Ilyen téren a sebesség az másodlagos, harmadlagos mert többségben nem az alapján választanak.
Ott van pl a Manjaro minimalista telepítéssel Xfce környezettel, az sem lassú. -
urandom0
senior tag
válasz
totron #106600 üzenetére
A Debian\Ubuntu alapú Puppy, és a Q4OS is elég lassúak. Egy Salix, Slax vagy Slackware még KDE-vel is gyorsabb, mint Debian\Ubuntu alapú disztró mondjuk Fluxbox-szal.
Az MX (és a Devuan) valamivel gyorsabbak, mint egy átlag Debian\Ubuntu alaú disztró, mert Systemd mentesek.Úgy általában a Slackware alapú disztrók gyorsabbak, mint a Debian\Ubuntu alapúak, csak ugye a csomagkezelés miatt nem ajánlott a Slackware kezdőknek. Salix esetén ezt valamennyire ellensúlyozza a slapt-get.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
CsengődiGeri #106596 üzenetére
Minél lejjebb mégy annál fapadosabb a környezet de annál kevesebb erőforrást fogyaszt.
Kinek mi jön be.
1 LXQt, 2 XFCE, 3 MATE
Pl Lubuntu LXQt vagy Linux Mint XFCE, MATE
Az MX Linux Fluxbox-al is elég könnyű LXQt szintjén van, sokan nem szeretik mert (fapados) de érezhetően könnyebb mint ha feljebb mégy.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Microsoft Surface Laptop 5 13.5" i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
- Xiaomi Mi 11T Pro 5G 256GB // Számla+Garancia//
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 94% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Silver-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3488
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest