- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED TV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Philips LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tordaitibi #106572 üzenetére
Próbáld ki. gugliba írd be pl. pc alaplap, a találatok között keress egy ipon.hu találatot és kattints rá,
Kipróbáltam, de nekem minden irányból keresgélve bejött az ipon.hu is. Lehet túl sok keresést indítasz ipon irányába, azért jön be a cloudflare nálad.
Anno hasonló gondom nekem a szolgáltatói NAT-olás miatt volt, amelyik oldalra sűrűn jártam, azt nem engedte tovább, amikor fel akartam menni. Mivel az akkor munkám miatt elég sok termékparamétert kellett összevadásznom, nyilván egy hét alatt sokszor beléptem egy adott profilú oldalcsoportba. No az keményen szívás volt, mivel akkor még halvány fogalmam sem volt, mi az a NATolás, mikor írták, hogy az lehet a gond, a szolgáltató meg simán letagadta, hogy NATolva vagyok. Napok múlva aztán csak bevallották, hogy jajtényleg!
Nagy szerencsémre a Linux Mint 17.3 is fenn volt még a gépemen és azzal meg működött ez a handshake nevű security valami.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106582 üzenetére
Régen a xp vagy talán még a win7 elején használtam Acronis-t teljes mentésre, pl vírusok miatt (többnyire saját hibámból), jól jött.
Később már nem volt rá szükség.
Vannak emberek akik valahogy mindig küzdenek a saját gépükkel és mindig van rajta mit csinálni én meg általában mikor újrarakom a rendszert sokszor már elfelejtem, hogy mit, hol állítgattam.
Linuxszon a timeshift-et használom eleinte jól jött, most meg csak úgy menteget magának. -
urandom0
senior tag
válasz
Albert.Tamas #106576 üzenetére
Én a Gnome Software-t olyan disztrókról is le szoktam szedni, amiken gyárilag fent van. Ahogy a művelt angol mondja "this software is a piece of shit".
-
válasz
Albert.Tamas #106579 üzenetére
A synaptic egy csomagkezelő GUI.
A Gnome software center az egy rendes alkalmazásbolt, de Gnome-on fent van alapból. (Ez ugye kezel Snapet, Flatpaket, stb.) -
válasz
fekete.puma #106581 üzenetére
" miért nem jó a Timeshift?"
Én magam is ezt használom de erősen korlátolt, csak azt tudja amire való.
Nem tud egyszerűen használható, külső lemezre mozgatható 1 fájlos backupot.
Nem tud pl. hdd-ssd csere esetén klónozni.
Nem tudja az efi partíciót menteni.
Azt nemrovom fel hibájának hogy csakis kizárólag azt tudja amire kitalálták, arra tökéletes de egy külső backup szoftver ezerszer rugalmasabb, használható más partíciók más oprendszerek mentésére klónozására is. -
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106574 üzenetére
Nem használom szerintem az Acronis USB-ről bootolva megcsinálja Linuxszon a teljes image mentést ha kell a home kihagyva.
Rendszer mentésnek miért nem jó a Timeshift?
pl live Mint-ről Timeshift-el visszarakható a mentése ha nem indulna a rendszer. -
válasz
A synaptic, nala, apt bőven elég. Néha buildelni vagy letölteni kell ezt-azt a githubról. És ennyi. Nem lesz teleszemetelve meghajtó.
-
I02S3F
addikt
válasz
SupRaa #106577 üzenetére
Itt is tudunk válaszolni!
@ Albert.Tamas - Synaptic
-
SupRaa
friss újonc
válasz
Jah,hát ha nem kell snap akkor debian!
De erre a kérdésre szerintem az arch topicban tudják leginkább a választ! -
Albert.Tamas
tag
Sziasztok
Mely software centert erdemes letolteni Ubuntun? Snap ment a levesbe mindennel egyutt.
Netan?
sudo apt install --install-suggests gnome-software
Vagy? -
válasz
urandom0 #106566 üzenetére
Az is lehet, de ezek nélkül is elvan
A notrunc hasznos, ha nem olvasható a forrás rendesen.
"Az mindegy, hogy fel van e csatolva a forrás lemez vagy nincs? "
Ha azt akarod menteni, akkor ne legyen felcsatolva.
Ha file-ba mentesz, akkor a célt nyilván fel kell csatolni.
Ha nem file-ba mentesz, hanem lemezt klónozol, akkor a cél nagyobb legyen, és ne legyen csatolva. (Klón után a partíciót ki lehet húzni Gparteddel a lemez végéig.)Akkor kezdenek érdekesek lenni a dolgok, ha pl. csak az első 2 partíció kell...
@tordaitibi : Valószínű az ipon.hu -t elég sokan támadják, és jobban szűrik a forgalmukat. Nincs ebben semmi konteó.
Nekem is dobta a captcha-t.
Mivel a címedet nézi, ezért nem meglepő, hogy minden böngészőből ugyanaz. -
válasz
CPT.Pirk #106553 üzenetére
Jogos de azért valljuk be egy kellemes magától értetődő guin síkkezdőnek is kellemesebb egy partíció backup vegy egy os klónozás.
Használom a Zillát, megszoktam a felületét de mióta egy kedves számtekes ismerősöm adott egy (tényleg) csak nagyon picit okosított teljes verziós Acronis szoftvert, azóta eléggé hanyagolom a Clonezillát.
Mindent tud az Acronis, ég és föld. Kezelésben komfortban meg összehasonlíthatatlan, nincs is értelme -
válasz
ubyegon2 #106554 üzenetére
Hehe.
Nem a sz@rrágás miatt de van idő, reggel 8-ig szórakozni.
Beírtam a gugli keresőbe számtek. cuccokat. Általában a 2-3. oldalon hozta a keresés az ipom.hu-t, ezekszerint nem tejelnek eleget mert hanyagolja őket az algoritmus.
BÁRMELYIK google találatra kattintva kész finito, beb@ssza a kloudszare captát és snitt sehova tovább.
Ha Árukeresőből vagy máshonnan, vagy a címsorba írva hogy ipon.hu akkor BEENGED a weboldalra azonnal minden chapta nélkül.
Most figyi...! UGYANEZT csinálja Firefoxból indított keresésre is,
És az Edge böngészőben is dettó.
Nem enged be ha a google keresőből egy adott termékre mennék iponra.
Ezt tudom igazolni akárhány képernyővideóval de nem terhelem ezekkel a nagyérdeműt.
Nem tartom valószínűnek hogy ezt az ipon, akinek a vásárlásai legalább 50%-a google keresőből jön létre, ezt így állította volna be. Ez ömtökönlövés.
vagyis google&klódszare--> nálam utálják egymást.
Próbáld ki. gugliba írd be pl. pc alaplap, a találatok között keress egy ipon.hu találatot és kattints rá,
Várom a válaszodat! -
Petya XT
senior tag
Köszi, érteni vélem a logikát mostmár. Valóban nem tűnik bonyolultnak. Gondolom, akkor egy live valami, és úgy mehet. Az mindegy, hogy fel van e csatolva a forrás lemez vagy nincs? A cél lemeznek fel kell csatolódnia, ha lemezképet akarok csinálni, különben nem fér hozzá.
De tényleg nem egy bonyolult dolog ez. Le is mentem, amit írtál, ha nem gond. Köszönöm! -
válasz
Petya XT #106563 üzenetére
Ha a winyó legyen utána bootolható, akkor sudo
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb status=progress
(esetleg bs=winyó cache mérete)Ha file-ba akarod menteni a winyóra az imaget, akkor
sudo dd if=/dev/sda of=/mnt/GateWay/image.img status=progress
Futó OS alól nem érdemes mentést csinálni arról a meghajtóról, amiről fut a rendszer (megcsinálja, csak valószínűleg nem lesz jó, de pl. Openwrt overlayfs-re költöztetéskor is futásközben megy a dd).
Ha egész lemezt akarsz menteni, akkor nem adsz meg számot, hanem magát az eszközt. Lehet partíciót is megadni, akkor azt a partíciót fogja. Lehet csak adott számú blokkot menteni (meg valamennyit átugrani), ha tudod, hogy hol van a mentendő terület vége.
-
urandom0
senior tag
Az ingyenes, pendrive-ról bootolható Macriumból még van egy régebbi példányom, valami 8.x valahányas verzió. Ha valaki kéri, feltölthetem valahova.
De több helyen is fent van a neten, pl. itt is, szerintem ez is az. Ez itt pedig elméletileg tartalmazza a Windows alá telepíthető verziót is.Én Linuxot dd-vel klónozok, cégnél a Windowsokat Macriummal. Ha csak egy-egy könyvtárat akarok menteni, akkor pedig rsync. Nem kell kézzel megírni, ChatGPT, Gemini, Claude, Perplexity, vagy bármelyik AI megírja.
-
-
válasz
Petya XT #106557 üzenetére
Nemtom, egyszer kell megtanulni
dd if=honnan of=hova status=progress
Esetleg egy conv=notrunc, ha sérült meghajtót kell menteni.
Ez azért jó, mert mindenen van, és mindenen ugyanolyan. És ha of=file, akkor nagyon elrontani se lehet semmit@Rowon : Nekem egyáltalán azért van Linux
-
Petya XT
senior tag
Én sem ma kezdtem el linuxozni, de a hideg veríték kiver a dd és egyéb dolgoktól. Ill. nálam is az van, mint I02S3F kollegánál. Belefáradtam, meg nem is érdekel. Mentek még Windows-t is, az enyémet is, a családét is, még ha nem is gyakran, én ezért maradtam ennél. A linux világából is kezdek kikopni lassan, megtanultam beállítani a két rendszert, amit napi szinten használok, nagyjából képben vagyok velük(Mint, Manjaro), de nekem itt véget is ért a lelkesedésem. Se idegrendszerem, sem energiám már. Tibit csodálom miket össze nem gányol magának. Örömmel olvasom mindig.
-
válasz
Albert.Tamas #106548 üzenetére
Bármelyik, ezek a legkönnyebben használhatóak.
@Petya.XT : Imagehezmég az se kell, egy dd elég. És az mindenen van, és nem kérdez, hanem teszi a dolgát
Meg hát offline sok mindennel lehet menteni, de az igazi az a futó rendszer backupja. -
Petya XT
senior tag
válasz
CPT.Pirk #106553 üzenetére
Nekem is kb olyan idős van. Valahol az utolsó free verzió környékén. Van rá egy dedikált pen, de elraktam a free verzió ISO-t és a telepítőt is, ha valakinek kell, szívesen megosztom. Én értem a Clonezillát, de a kérdés a Macrium-ra volt kihegyezve, azért írtam, hogy gond nélkül lehet használni linux esetében is.
-
válasz
tordaitibi #106545 üzenetére
Érdekes a pl. a temu nem szarakodik ezzel.
Fura is lenne, mivel a Temu célja pont az, hogy minél több marhát betereljen a vályuhoz!
(ezt nem érdemes szofisztikáltabb módon kifejezni)
Amúgy lassan kizár téged az internet mindenhonnan a múzeális Ubuntud miatt. Winnél is csak a totál zakkantak használnak már XP-t, ugyanez az ezeréves Ubuntu is.
De láttam a screenshotot, legalább még saját magát felismeri...
-
Petya XT
senior tag
válasz
I02S3F #106505 üzenetére
Miért nem jó a Macrium a mentésre? Miért erőlteted a többit, ha nem áll kézre? Én is azzal mentek minden linuxot. Képfájlba, külső vinyóra, össze-vissza. Simán tudja, pedig én egy régi verziót használok belőle viszonylag.
Tibi:
Nem az Operával van valami(sütik, egyebek)? Próbáltál már egyéni DNS-t használni? Mondjuk a Cloudflare-ét?
-
growler
őstag
válasz
Szia!
A Mint, lényegében egy felhasználó-barátabbá tett/felturbózott Ubuntu. ... Szerintem. -
I02S3F
addikt
válasz
Én az Ubuntu-t szeretem, de a Mint-et ajánlom! Kezes bárány! Szinte kulcsra-kész, nem nagyon van rá szükség, hogy állítgassa az ember!
-
SupRaa
friss újonc
válasz
Szia!
Szerintem tumbleweed,vagy slowroll de rám né hallgass!
(Amúgy ubi/kubi[vagy egyéb flavour] ha feltétlen ez a 2 játszik) -
Albert.Tamas
tag
Sziasztok!
Szerintetek Linux mint vagy Ubuntu ?
Nem annyira kezdonek -
válasz
Az azért érdekes. Magától nem csinál ilyet.
Nekem akkor szokott captcházni, amikor keresek valamit, és pár percen belül a hiszadik keresés megyA Temunak más célja van
-
SupRaa
friss újonc
válasz
This is the beginning of a beautiful friendship!
Nem-vagy-te-vé-let-len-ro-bot-he?
Amúgy operára mér kell + blokk,most szoktam rája,eddig csudijó alapon is. Teszem is fel a Leap-rerará amint lesz gépem.😃 -
Feketelistás lettem ennél a cloudförmedvénynél.
Már az ipon.hu -ra se enged be
Itt karikázik 5 perce.
Naprakész Opera böngésző, ma reggel frissült. Ublock origint is kikapcsoltam az ipon.hu-n.Érdekes a pl. a temu nem szarakodik ezzel.
Szerkesztve, most meg minden chapta nélkül bengedettNooormális?
-
-
válasz
tordaitibi #106542 üzenetére
Ha nem lenne Cloudflare, akkor más változatos hibák lennének, amit a webszerver üzemeltetők védelmi intézkedései okoznak.
A szabad Internetet meg az a sok gyökér ölte meg, akik mindennel simliztek. Túl sokan szívták be a spamben szétküldött .jpg.exe -ket és hasonló kedvességeket.
BTW nem tudom, mivel van bajod, nekem már ott tart, hogy a Ghostery és a reklámblokkolda se tesz egyes oldalakat használhatatlanná, viszont nincs reklám.
-
Dehogy felesleges , ha nem lenne ez a problémám se lenne. Jó ez durva volt de amúgy nem veszitek észre hogy az az igazi szabad internet megdöglött? Már nincs, nem az mint 2000-2015 között.
Mindehol korlátozások, nem tudok elküldeni egy exét vagy egy apk-t, a mailszolgáltatók fullra szűrnek, már örülök ha egy pdf-et vagy egy jpeget nagy kegyesen enged megnézni. és kiírja mellé hogy "megvizsgáltuk és vírusmentes. Ajvé, de jó is nekem. -
válasz
tordaitibi #106540 üzenetére
De mondom
Nem a Cloudflare tesz neked keresztbe, hanem aki az oldala elé betette, és rosszul lőtte be
Valóban nem vigasztal, de a Cloudflare-t felesleges ezért szidniAmúgy fura, nekem nem szoktak ilyenek jönni.
A fordító meg úgy jön ide, hogy csalásoknál teljesen szokásos a usert egy kamu oldalon keresztülküldeni.
-
Tudom mire való, de nekem az utóbbi időbe csak keresztbetesz,
és engem mint weben böngésző angolból láma felhasználót nem vigasztal hogy az oldal üzemeltetője nem jól állította be.
Azért egy Google fordító nem egy ritkán előforduló hekker felhasználó aki feltörni szeretné az oldalt és le kell tiltani.
AI segítségével 1 perc alattmegoldottam amúgy amit kerestem és nem kellett weben szörföznöm meg fordítóval szerencsétlenkedni. Csak én már megszoktam meg szeretek szakmai oldalakon mászkálni mert néha jó dolgok ragadnak rám eközben. De ha nem megy mert ajjaj a biztonság hát nem fogom erőltetetni. -
I02S3F
addikt
válasz
tordaitibi #106526 üzenetére
Köszi Tibor!
-
válasz
tordaitibi #106537 üzenetére
Szerintem itt a linuxconfig.org üzemeltetője lőtte be rosszul a cloudflare-jét.
traceroute to linuxconfig.org (2606:4700:3108::ac42:28f4), 30 hops max, 80 byte packets
1 2a01-036d-0300-63b7-0000-0000-0000-0001.pool6.digikabel.hu (2a01:36d:300:63b7::1) 0.339 ms 0.357 ms 0.736 ms
2 2a01-036c-0300-63b7-9493-5984-365f-4833.pool6.digikabel.hu (2a01:36c:300:63b7:9493:5984:365f:4833) 15.645 ms 15.950 ms 15.173 ms
3 2a01:368:301:1000::bad1 (2a01:368:301:1000::bad1) 1.864 ms 8.002 ms 2.367 ms
4 * * *
5 * * *
6 cloudflare.bix.hu (2001:7f8:35::1:3335:1) 6.238 ms 6.606 ms 12.789 ms
7 2606:4700:3108::ac42:28f4 (2606:4700:3108::ac42:28f4) 4.596 ms 5.175 ms 4.941 msA Cloudflare amúgy arra való, hogy az oldaladat támadásoktól védje, stb. Gyak. kapsz egy elég jó kis tűzfalat, ha mögéteszed a szervered (és akár ingyen). Szóval nem véletlenül használják egyre többen.
-
Miért született meg az aki kitalálta ezt a Cloudflare hányadékot, és ha már kitalálta, mi baja van egy GOOGLE FORDÍTÓVAL...??? Mi nem biztonságos benne? 10-ből már 5 oldal nem enged be fordítóval. Hogydögölne meg ott ahol van a túllihegett biztonsági szaraival együtt ez a cloudflare förmedvény.
Bocs.
Ez is megöli a fórumozást előbbutóbb, pláne ha az ember színhülye angolból. Megyek is Microsoft Edge-re és a Copilot AI-tól megkérdem amit fordítózni akartam.
Az legalább még cloudflare mentes. -
válasz
tordaitibi #106533 üzenetére
Egy apt clean elég sokat tud dobni a szabad helyen, mert az APT cache-e sok helyet tud foglalni
Meg a régi kernelek leszedése is.
-
-
válasz
fekete.puma #106530 üzenetére
Én is így gondolom, 50gb reális.
Nálam 2018-os telepítésű, minden frissítésen átesett naprakész agyonszoftverezett, tényleg ronggyászoftverelt W10 44,6GB,
3 hónapos kb. 60%-ban belakott W11 38,3GB.
2018-as telepítésű Ubuntu 45,7GB.
Az igazsághoz hozzátartozik, ez utóbbi évekig megállt 30alatt de ugye snap és társai.
Vagyis egy mai os szinte tökmindegy mi, kb. azonos a helyigény.
Valaki aki hozzám hasonló módon használ bármilyen disztrót újrabuzerga nélkül majdnem 8 éve, írja már meg mekkora helyet foglal maga az os. Ha közben dist-upgrade volt az mégjobb, az eléggé hiteles lenne.
Tényleg érdekelne.
Nem szerver, és nem csak 1 darab Firefox hanem úgy istenigazából használja is és nem tegnapelőtti telepítés. -
válasz
csixy #106529 üzenetére
Gondoltam, hogy a Trixie számát biggyesztette az LMDE mögé.
Ezek a gombamód szaporodó *fetch valamik a legfeleslegesebb idegesítő segédappok szerintem.
Bár lehet nem is olyan egyszerű neki a disztró pontos megnevezését kiírni.
Kíváncsi lennék Tibikomám ezeréves Ubuntujára mit írnak ki ezek a csodák, mert az aztán már nyomokban se nagyon Ubuntu 18.04.
-
válasz
tordaitibi #106528 üzenetére
"Használható rendszer, felszoftverezve, ami megint nem fog menni normálisan Snap vagy Flatpak nélkül"
NáladNekem megy
(Mondjuk Debian. Egyáltalán nem biztos, hogy bármi Flatpakból kell rá.) Wine se kell nekem ide, van arra Windows VM.
Szóval persze, érdemes hagyni helyet, de az sem biztos, hogy 20GB lesz az OS.Használható rendszer is mindenkinek más.
A NAS/virtuálhoston pl. a 32GB-os SSD-n elvan a Debian, azon a Shotwell adatbázisa foglal sokat. 10GB szabad.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
tordaitibi #106528 üzenetére
Megnéztem nekem a Mint eddig kb 30GB-ra hízott a rendszer.
Felhasználás függő, amit írtál, hogy 50-60GB az alá én sem mennék.
Virtuális win10 mentésem 52GB és alig van fent pár alkalmazás. -
Nem alaprendszer, azzal lehet valaki elvan de én nem.
Használható rendszer, felszoftverezve, ami megint nem fog menni normálisan Snap vagy Flatpak nélkül azok meg rögtön 10-20 gigák.
Wine, én nem tudok nélküle meglenni, játékosok sem. Vagyis elvérzett a 6GB de a 15 is vastagon.
Ismered az én hozzáállásomat ehhez, nem tudod megváltoztatni és valahol nagyon is igazam van.
Nem az Asztalt nézegetni hanem mindere használható rendszert ha valaki 6 de a kár 15gigából megcsinál, fényes nappal cidázom le a Deák téren úgy hogy közben a 3 fő tv adó egyenes adásban közvetíti. -
válasz
tordaitibi #106526 üzenetére
"2025 van. Tessenek már elengedni az évtizedes dogmatikus berögzültséget hogy egy linuxnak elég 8-10Gb partíció."
*Ubuntunak nem.
Egy Linuxnak elég, csak nem mindegy, melyik Linux. Alpine 5GB felextrázva. Debian is megvan 15 alatt, alaprendszer, 64 bites."Véleményem, ami eddig évek alatt többszörösen beigazolódott, csakis NTFS."
Linuxra nem érdemes NTFS adatpartíciót, ha nem dualbootolsz Windowst. ext4, vagy bármi natív. Ha dualboot, akkor meg muszáj, mert a Widows csak azt ismeri. -
válasz
I02S3F #106513 üzenetére
Nem flame, ez teljesen Linux témekör.
Előttem bölcs öreg disztróhopper kollégám és hcl leírta a lényeget, pár dolgot hozzátennék.2025 van. Tessenek már elengedni az évtizedes dogmatikus berögzültséget hogy egy linuxnak elég 8-10Gb partíció.
Nem elég.
Nálam Ubuntu kartárs lassan 8. éve teszi a dolgát. Indult 25 gigáról. Jelenleg, többszöri átméretezés után 50GB-ból 46 foglalt úgyhogy nemsokára ismét partíció bővítés lesz. Ez maga után vonja a Timeshift partíció növelését is.
Ha most kezdeném 60gigával indítanék. Ha meg a home is, akkor legalább egy teljes 256-os ssd.
Mielőtt bárki letámad hogy persze ott a home, nálam a home szinte üres, mármint user adat szempontból. 2,2GB összesen vagyis nem ez viszi a tárhelyet.
Snap mindennel, /home, var, stb 8,7GB. Flatpak 9GB, Wine cakkpakk 7,2GB. Stb. Persze biztosan jönnek a reagok. én vagyok a helikopter mert nem natív debes a rendszer. Ebbe ne menjünk bele többször leírtam hogy gyári repo=használhatatlan.Háttértár, adatpartíció.
Véleményem, ami eddig évek alatt többszörösen beigazolódott, csakis NTFS.
Normális naplózó fájlrendszer, redundanciával, javíthatósággal, metaadatkezelés, stb.
Igen ha beborul, ami nem jellemző, Win kell a javításhoz mert a linuxos javító érthetően nem tudhat mindent helyretenni. Nagy piros pont hogy egyáltalán van javításra lehetőség.
(csak zárójelben, mielőtt a vérlinuxosok nekemesnek, azt hogy a Linux kezeli és javítja, meg pl. a Wine, ezeket gondolom az élet hozta létre mivel ezek kellenek és sokan használnak wine-t meg ntfs-t meg Windowst Linuxok mellett)
Ma már minden lekezeli, droidos eszközök, Macos olvassa, okostévék, bármi jól kezeli. Mindez egy EXT-ről nem mondható el.
Ezeket nem azért írtam le mert Winről jöttem hanem mert az élet igazolta.Munkamappák symlinkelése meg fstabos bohóckodása.
Magánvéleményem szerint felesleges.
Egy esetleges OS újratelepítésnél, vagy másik os használatakor egyszer, egyetlenegyszer kell megadni az alkalmazásoknak hogy hova mentsenek, honnan dolgozzanak.
Pl. 1x megmagyaráztam az összes rendszerem összes böngészőjének hogy a háttér ssd "download" könyvtárába mentsen. Snitt, ennyi és örökre így lesz.
Képnézőknek, képszerkesztőknek, paintoknak 1x mondtam meg hová dolgozzanak, ez a "Képek mentett" könyvtár. És így tovább.
Ezeket kiszögezni a Wines Fájlkezelőbe, az összes Linux Helyek menübe szintén 1x kell és ennél praktikusabbat én nem tudok elképzelni.
Nekem minden fájlkezelőm bal oldala így néz ki, oprendszertől függetlenül, és természetesen a tartalmuk ugyanaz hisz mindegyik ugyanazt a munkakönyvtárat használja. Nagyon kényelmes.
Ezek közül a download, a képek, képek mentett, camera és még 3 nem látható mukakönyvtár Megasync felhőszinkronba van az otthoni gépem Win és Ubuntu, és a 2 melóhelyi gépem winek és linuxok között.
Ha valamit itthon molyoltam, bármelyik melóhelyen onnan tudom folytatni ahol abbahagytam, minden ott van minden gépen.
Nemrég próbálgatom a W11-et, kb. 10 perc volt ugyanezt a mappafelállást és mentési utakat azon is megvalósítani.Az hogy egy bármilyen linuxot többet kell állítgatni.
Többek szerint ebben rejlik a szépsége, meg ugye meg kell ismerni mélyebben hogyan is működik egy os.
Átlagtól eltérő felhasználásban nem out-the-box, ezt el kell fogadni.
Én "csak" 2 évig szögeltem, megérte. Mostanában, évek óta nem bombázom a topikot kérdésekkel mert beállt úgy ahogyan én elképzeltem. Még mindig nagyon sok korláttal szembesülök, ezek 90%-a szoftverhiányosság de elfogadtam hogy a rendszer ennyit tud.
Kimondottam kedvelem ezt a rendszert. -
válasz
fekete.puma #106524 üzenetére
Én mostanában Rear-el mentegetek, amit érdemes.
-
fekete.puma
aktív tag
válasz
I02S3F #106505 üzenetére
pl Az időnkénti Timeshift rendszer mentés miért nem jó?
Sokan azt sem használják megvannak nélküle évek óta, de inkább a Macrium-al akarsz mentegetni, valljuk be felesleges időtöltésnek megteszi, mert nagyon ráérsz.
Külön van a home ahhoz meg nem a legjobb cserélgetni mindenféle disztrókat. -
-
válasz
csixy #106503 üzenetére
Ez eredeti vagy már farigcsáltál rajta? Azért kérdem, mert időben nagyot ugrottunk, ahogy nézem...LMDE 13.0
Van, ahol még a LMDE 7 is csak beta verzió.
#véntoj/ventoy
Nemrég láttam itt Ventoy-os operatívkodást, no azt is mellőzném, mert fura dolgokra is képes. Ha már pendrive-ról próbálgatunk, telepítünk, akkor arra célszerű kiírni közvetlenül az ISO-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
I02S3F #106519 üzenetére
Nem flame, azt fanboyok szokták elkövetni. Viszont mint összehasonlítás úgy kilóg a lóláb, mert rsync és társai ingyenes tool-ok amikből némi bash script írással kihozhatsz elég komplikált dolgokat is, míg az említett Marcium Reflect egy fizetős megoldás, évi 16k forint / PC áron otthonra.
-
totron
addikt
válasz
I02S3F #106513 üzenetére
Írt egy megoldást, mitől flame/off ez? Nem is nagyon értelek, azt írod gyakran szeretsz telepíteni, mégis hiányolod a készreszabott/GUI mentési lehetőségeket. Egy 2020-as hozzászólásodban is jelezted, hogy mélyrehatóbb ismeretek megszerzése a cél, ma mégis alap dolgok frusztrálnak. Talán az okozza a helyben járást, hogy nem tudsz nem windowsos szemmel nézni a rendszerre. Holott pont a változatosság gyönyörködtethetne. A másik ok, hogy nincs? linuxon, linuxszal végrehajtható célod, így hamar okafogyottá lesz a dolog, megunod, majd visszatérsz, de ugyanúgy nem vár semmi. Cél lehet otthoni kiszolgáló működtetése vagy fejlesztési irány, de számos akad. Az ablak- és csomagkezelők témája is érdekes lehet ideig-óráig, de csak mint eszközök.
-
-
válasz
I02S3F #106509 üzenetére
Már megmondta a szomszédom is, ha nem boldogulok elölről, akkor hátulról kezdek neki. Ez most nem off, hanem komoly. ... Most látom , hogy Sósav kolléga már megírta. Egyébként a linkelgetés sem bonyolult. Ekkor nem kell csak /. /home nem kell. Egy másik partícióra (célszerű NTFS) egy adatok nevű mappa. Bele letöltések, doksik, zene satöbbi, de az asztalt tilos ide tenni. A /mnt-be kell csinálni egy mountdata mappát. Az fstabba mountolni az adatok mappa partícióját UUID szerint UUID=BLABLABLAKARMI /mnt/mountdata NTFS defaults 0 0 ... /home/user/Zene töröl. ln -s /home/user/Zene /mnt/mountdata/adatok/zene ... satöbbi.
-
válasz
I02S3F #106509 üzenetére
Nem, nem korlátozza. Csökkentesz a másodikból, második után lesz szabad hely. Másodikat átmozgatod a szabad hely végéig, előtte lesz hely. Elsőt növeled.
Snapből meg egy parancs kidobálni a régebbi dolgokat.
Én sem szeretem a snap-et, de helyet akármilyen partíción le lehet nullázniakármilyen OS-en
Hegesztésmentes operációs rendszer meg nincs. -
-
-
válasz
cousin333 #106501 üzenetére
Valójában ez az "egyszer kell belőni" is egy elég hosszú folyamat, rengeteg aprósággal. Olyan userrel, akinek nem vagy a közelében, még egy fullos disztróval is megszívatod magad
Próbáld ki. Két virtuálgépre feltelepíted a két disztrót, és menjen a hálózati megosztásokról filemegnyitás, fifi, könnyen kezelhető GUI, nyomtató, stb.
@I02S3F : /home megtelés miatt újrarakni?
Elég lett volna a partíciót (vagy logical volume-t) átméretezni, vagy kimozgatni róla valamit, akár egy Live cuccal.
Meghajtó, ami túléli a telepítést : partíció, felcsatolva (nem symlinkelve, nem egészen értem, mit csináltál), felcsatolva egy könyvtárba fstab-ból, és csókolom.@tordaitibi : Sajnos marha drága volt, de amúgy hasznos. Após is használ ilyet
Nekem pl. újraírható lemezek vannak elrakva, néha kell telepítőt, ilyesmit CD-re tenni, olyankor jól jön. -
I02S3F
addikt
Sziasztok!
Ismét ráuntam a Linux-ra. Az ennek az oka, hogy tök nehéz működésre bírni, amit szeretnék benne elérni! Például jó volna valamiféle biztonsági másolatot készíteni a rendszeről! Van rá timeshift, meg clonezilla, meg a jó öreg rsync. Egy Macrium Reflect-hez képest ezek fapados megoldások!
Próbáltam külön tenni a /home-ot, a / kapott vagy 30-40 gigát és megtelet. Újra kellett raknom a rendszert!
Próbáltam a sok telepítés miatt egy olyan meghajtót létrehozni, ami túl tudja élni a telepítéseket. Meg is csináltam a symlinkeket, csak épp a belinkelt meghajtón nem találom a mentett fájlokat!
Meguntam! Nem akarok bütykölni! Működő rendszert akarok, amit egyszerű és kényelmes használni!
Hozzá teszem, hogy a Mint Cinnamon ilyen! Azzal volt eddig a legkevesebb gondom. Tényleg csak használni kell! De a Windows után ez is olyan fapados!
Nem tudom meddig tart ez az állapot nálam, mert sokszor szeretek telepítgetni!
-
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Kérdeztem a Mint-es topicban, de nem jött válasz, gondoltam talán itt...
Mint Cinnamon van a gépemen, és azt csinálja telepítés óta (22.1-et tettem fel, azóta frissült 22.2-re, a hiba maradt) hogy miután elalszik a gép, vagy felhasználót vált az asszony ;-) visszajelentkezés után elmásznak az asztalikonok.Az ikonok automatikus rendezése ki van kapcsolva, elpakolom őket, ahogy nekem tetszik sorban a bal felső sarokból indulva, és alulra középen teszek pár gyakran használt dokumentumomra mutató linket. Így volt régen a Mint MATE alatt, aztán többféle KDE-s disztribúció alatt, nem volt vele gond.
Itt viszont általában a bal felső sarokban lévő ikon elugrik a második oszlop végére alulra, a helyre meg felköltözik két doksis link, egymásra! Néha meg máshová ugranak, másik ikonokra.
Van valakinek ötlete, hogy miért csinál ilyet? Tök idegesítő, hogy már ennyi sem tud normálisan működni... Szinte minden bejelentkezés után húzkodhatom vissza az ikonokat.
Mellékelek egy képet: a bal felső sarokban lévő egymáson lévő ikonoknak alul az SK mellett kellene sorakozniuk, a Számítógépnek meg ott kellene lennie, ahol azok vannak. Néha meg pl. a LibreOffice vagy a Firefox ikonon van valamelyik, van többféle variáció.
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti
-
-
Érdekességként.
Ma rendet raktam a kisszobába és kezembe akadt a régi CD tartóm.
Mindjárt összegépészkedtem az utolsónak emlékből megtartott DVD romot, még IDE a jószág úgyhogy elő kellett túrnom az ide-usb adaptert és össze kelett ütnöm egy tápegységet ami tud 12 volt 2,1 ampert és 5 volt 1,8 ampert.
(belegondoltam, egy dvd rom eszik 30 wattot, az egész mini pc-m meg a monitorom együtt szintén 30 wattot. elgondolkodtató értékek)Volt ma minden
ezeréves cd lemezeken nosztalgiáztam, összesen 3 darab dvd-m van, néztam Flinstone családot Frédivel és Bénivel
és nicsak.... kezembe akadt 2 darab DVD-RAM diszk.
Ezek anno úgy működtek a dvd íróba téve megfelelő driverrel mint egy 4,7GB méretű hdd, több ezerszer lehet őket írni. Persze sokkal lassabban ahogy az írófej írta rá az adatokat de olyan mint egy nagyon nagy floppylemez. Speciális fájlrendszere van ha jól emlékszek.És a 2004-2005-ben ráírt adatok épségben ott vannak.
Ez 20 év. Egészen időtálló formátum. -
cousin333
addikt
Mondom, értem mire gondolsz, de ezeket egyszer kell belőni. Ami a nyomtatót illeti, Linux Mint felismerte a nyomtatót, írta, hogy minden OK, mégsem nyomtatott semmit, amíg kézzel nem telepítettem (valami Samsung lézer volt). Az Ubuntu valóban elsőre ment (mondjuk egy másik nyomtatóval).
Videodriver: egy régi integrált Intellel csak elbír a Debian is...Ettől függetlenül én is a Mintet választanám, de azt tartom, hogy a Debian is megfelelő lenne ide.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Goddess of Victory:Nikke
- Fel kell készülnünk a 2G kivezetésére
- Kerékpárosok, bringások ide!
- iPhone topik
- Építő/felújító topik
- Retro teló rajongók OFF topicja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- OLED TV topic
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 32GB 1000GB 14" FHD 1 év garancia
- Vadiúj számlás VGA kártyák! Már kamatmentes rèszletre is! Kèszleten lèvő termèkek
- LG 27GN800P - 27" IPS - 2560x1440 - 144 hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 10
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3036
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest