- Mini-ITX
- Sugárhajtómű ihlette a Zalman CPU-hűtőjét, de nem az üzemzaj tekintetében
- Apple MacBook
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- A hardverek is nehezen viselik a kánikulát
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Sup Ra
friss újonc
Na helóka belóka!
Steamdeck desktop élményről nem-e van-e valakinek elsőkézből tapasztalata beleértve a steam-en kívüli gamék futtatását?Válaszótókat előre is nagyón szépen köcce!
katana levágottfejecske marhanyelv szívecske ugribugrivigyorgófejecske -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #105077 üzenetére
Hogy a kecske is jól lakjon és káposzta is megmaradjon kihozhatnák már az LMDE7-est, persze nálam ott is függőleges lesz a tálca, ilyen alul felül rövidített Lugosi Béla féle piros kontúros kerettel.
Egyébkén én sem értem, hogy mi bonyolult abban, hogy fel kell telepíteni a yt-dlp-t, az ffmpeg-et, meg a youtubedl-gui -t és tanácsos az smplayert is. Ezek után hátat fordítunk a rendszer által telepített yt-dlp-nek és a githubról letöltjük a legújabb yt-dlp-linux fájlt aminek a 30 megbájtjában benne van a yt-dlp összes függősége is. Ezt átnevezzük yt-dlp -nek, futtathatóvá tesszük és bemásoljuk a /bin/yt-dlp helyére és ennyi.
Amikor a yt beleköp a levesbe akkor megent csak letöltjük a legújabb yt-dlp-linux fájlt a githubról és satöbbi .... reverbera. slussz.
-
válasz
growler #105080 üzenetére
Ha ezt csinálja az ffmpeg, akkor nem gond, úgyis csak a hangfájl kell. Amúgy viszont a kiválasztásnál azt jelöltem be, hogy video és hang, szóval ha van ffmpeg, akkor is ugyanezt csinálta volna szerintem. Mindegy, egyszeri eset volt amúgyis, de legalább tudom, hogy pofonegyszerű. Ezeréve böngésző kieg-gel csináltam ilyen letöltéseket, jóval több időt elszuttyogtam azzal, mire olyan lett, amilyet akartam.
Utóbbi 10 évben nem sok Wines blogba néztem be, pedig érdemes, mint a példa is mutatja.
-
válasz
tordaitibi #105073 üzenetére
Tényleg pofonegyszerű ez a MediaDownloader, fene gondolta volna, ha nem olvastalak volna, mennyire rettenetes megoldani Linuxon ezt a yt-dl dolgot, már rég rápróbáltam volna.
Mondjuk nagy szükségem eddig nem volt rá.
Azért érzed a dolog pikantériáját, hogy benézek egy Windowsos blogba és ott az első kattintás elvisz egy apphoz, aminek ott a Linuxos .deb-je és pár perc múlva mindenféle agyalgást mellőzve már le is van töltve a koncert.
Te is tudod használni...jó poen, nagy varázsló vagy ezekkel a felesleges appokkal!
Amúgy nem tudom, miért hiányolta a ffmpeg-et, mert így is működött minden...
-
-
growler
őstag
válasz
tordaitibi #105073 üzenetére
Ezek szerint váltottál 18.04-ról - mire?
Vagy még keresgélsz? -
-
csixy
addikt
Szóval maradjunk a linuxnál !
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #105067 üzenetére
Neked vagy nap ártott meg, vagy napszúrás prevencióra megovott sörök tömkelege, vagy nem ittál eleget ( Torwalds contra W11).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tudom meleg van, de pls. használjátok az offtopicot.
-
fekete.puma
tag
válasz
Azt kihagytad, hogy legalább 15 év Linux használat után, felrakja a Win11-et és elámul, hogy az milyen csoda jó OS.
-
válasz
Atyaég...ne így akarjatok már kipusztulni!
Úgyis kiég minden a fődbül... de 11 és délután 3 között!? Nem játék ez már, fúleg a mi korunkban, de így meg mindenképp szükség van valami vesetisztító seritalra, nem úszod meg.
De így legalább már étem, miért írsz ilyesmiket, mint az előbb, meg most is...tényleg esélyes, hogy a Linux koma W11-et rak fel...bár minap együtt vacsorázgattak Bill komával, az is igaz.
No de! Nem szoktam letöltögetni semmit, de most kipróbáltam, mert egy hosszú koncertfelvételt TV-n a YT reklámok miatt lehetetlen végigfülelni...szóval az előbbi super Windowsos GUI blog egyik hsz-ében látott Media Downloader linkre rákattintottam, hogy miként is van ez a csudaWinen...erre ott volt ez:
Mondom megnézzük, mi ez! Lecuppantott valami sápadt terminalablakszerű appot, bekattintottam valamelyik opciót és összesen 3 percembe telt, már ott volt a lejátszható koncserto, igaz külön video és audio fájlban, de ez részletkérdés most. Azért így, hogy sose csináltam ilyet és rá kellett áldoznom 3 percet, annyira nem tűnik ördögien lehetetlennek ez a Linuxos YT letöltés dolog. Csak megúszom, hogy Windowst kelljen telepítenem...
ehun-e...
Nyekergett ugyan, hogy nincs fenn a ffmpeg, de egyébként video és hang is jó lett. Nyomom is NAS-ra a hangot, mert egyre inkább csípem ezt a kölköt és ez lesz a háttérzene pár napig vagy amíg meg nem unom. -
válasz
ubyegon2 #105066 üzenetére
Uby ne mondd, a két hülye (én meg az asszony) tegnapelőtt nekiálltunk a kertet macerálni, természetesen 11 és délután 3 között, 39 fokban...
Asszony enyhe napszúrást kapott, én meg többször a rosszullét határán voltam.
Ezt vártuk egész télen, tessék itt van a nyárNem elképzelhetetlen, pl. Linus azt mondja elég már ebből a követhetetlen disztrókatyvaszból, én nem ilyen lovat akartam és pattintja is fel a W11-et
-
válasz
tordaitibi #105064 üzenetére
Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre...
Erre most majdnem írtam egy hasonlatot, de
politikárólmaffiózókról itt nem beszélünk.Gondolom süt felétek is erősen a nap mostanában, azért írsz ily gyagyaságokat.
Meg tudlak érteni, már lassan Ördi is csak így bírja ezt a hőséget!
-
válasz
tordaitibi #105061 üzenetére
Amikor már a szemét kell kinyomni, akkor általában már raknád újra
Fast startupot meg amúgy is jobb kikapcsolni."Ahhoz képest minden más yt-dlp gui maga a nyomorúság. "
Videodownloadhelper? Az nem yt-dlp."Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre és még bennük van a megszokás
"
Ezeket szerintem egy kézen meg lehet számolni. -
válasz
ubyegon2 #105063 üzenetére
Gondolom akik ilyet követnek el, azok Linuxról jöttek Winre és még bennük van a megszokás
Winen én a 4KVideodownloadert használom, kb. 10 éve, igaz ez fizetős, anno megvettem pár ezer forintért és örökös a liszensz.
Ahhoz képest minden más yt-dlp gui maga a nyomorúság. azt is be lehet benne állítani hogy egy kismillió opcióval letöltött videó végeztével főzze le a kávét és 2 cukorral tejszínhabbal tegye az asztalomra. -
válasz
tordaitibi #105061 üzenetére
nem kell a power gombra órákat rácupanni ami mellesleg nem a legegészségesebb semelyik oprendszernek.
Látom Te se érted, miől beszéltem, épp emiatt kaptam ezt is:
Olyan hülyeségeket írkálsz néha, ne is haragudj.
Előzményekkel együtt próbáld értelmezni.No de mindegy, elég, ha én tudom, mi történt.
Ami kifejezetten neked szól: - megakadtam egy érdekes blogcímen!
YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
Agyam hamar el is dobtam, mert ugye Windows alatt GUI-s megoldás!? Na ne...azt hittem ott csak olyan van.
No de beleolvastam és kiderült, hogy nem kell se parancssor, se .bat fájl...aztán írja tovább, hogy ha használhatóvá akarod tenni, akkor a következőket tegyed:
--format "bv*[height<=720]+ba/best[height<=720]" --write-subs --sub-lang hu,en --embed-subs --embed-thumbnail --add-metadata
........
........
etcés már jönnek is ezek az aligGUI-s sorok is.
Tény, hogy a blogszerző az előző írásához képest viszonyultan írta GUI-s megoldásnak az appot, mert az tényleg elég van volt...
Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!
Nem fogunk parancssorral szöszmötölni minden alkalommal ezért .bat fájlt készítünk.
Ahogy néztem tovább, milyen kafa .bat fájlokat rettyint az ember, egyből eszembe jutottál, mennyit nyekeregtél, hogy Linuxon mennyit kell parancssorozni, mert csomó minden nem megy GUI-ból!
Azért fenti két Windowsos írás alapján
kicsitgyagyaság azt mondani, hogy Linuxon mennyire nem userbarát sok megoldás.Ez is jó...akarsz feliratot is paraszt(nem neked írom)!? Ihol-e a Windows alatti pár pötyörészés, nagyanyám is megcsinálja krumplipuculás alatt
biztos nem fog nyamvadt Linuxokkal szenvedni szegény mama)
@echo off
setlocal enabledelayedexpansion
set /p "video_url=Enter video URL: "
echo Choose video quality:
echo 1 - Best quality (regardless of format)
echo 2 - 720p (mp4)
echo 3 - 480p (mp4)
echo 4 - View available formats
set /p "quality_choice=Enter the number of desired quality: "
if "%quality_choice%"=="1" (
set "quality=bestvideo+bestaudio/best"
) else if "%quality_choice%"=="2" (
set "quality=bestvideo[height<=720][ext=mp4]+bestaudio/best[height<=720][ext=mp4]/best[height<=720]"
) else if "%quality_choice%"=="3" (
set "quality=bestvideo[height<=480][ext=mp4]+bestaudio/best[height<=480][ext=mp4]/best[height<=480]"
) else if "%quality_choice%"=="4" (
echo.
echo Available formats:
yt-dlp -F "%video_url%"
echo.
set /p "format_id=Enter format ID or combination (e.g., 137+140): "
echo !format_id! | find "+" >nul
if errorlevel 1 (
echo No "+" found, assuming video-only ID. Adding audio format 140...
set "quality=!format_id!+140"
) else (
set "quality=!format_id!"
)
) else (
echo Invalid quality choice. Best quality will be used by default.
set "quality=bestvideo+bestaudio/best"
)
set /p "subtitles=Download subtitles? (yes/no): "
set "output_dir=Downloads"
if not exist "%output_dir%" mkdir "%output_dir%"
echo.
echo Downloading video with format: %quality%
yt-dlp -o "%output_dir%\%%(title)s.%%(ext)s" -f "%quality%" "%video_url%"
if errorlevel 1 (
echo.
echo [ERROR] Failed to download video. Check format ID or connection.
pause
goto end
)
if /i "%subtitles%"=="yes" (
echo.
echo Downloading subtitles...
yt-dlp --write-auto-sub --sub-lang ru,en -o "%output_dir%\%%(title)s.%%(ext)s" "%video_url%"
)
echo.
echo Completed! Video and subtitles (if selected) are saved in the "%output_dir%" folder.
pause
:end
endlocal
Hát ilyen .batman (egybe) filéket csinál a mama!
Szóval irány nektek Csádba az eccerű Windowsotokkal...
-
fekete.puma
tag
válasz
Edorn #105059 üzenetére
Nem kell ezen annyit variálni, már lassan egy hét telik el és még sehol nem vagy.
Kipróbálsz pár distro-t tesztelgeted őket és legfeljebb újrarakod amelyik szimpatikus ha a Grub-ot nem tudod lefrissíteni, lehet, hogy nem is kell...
Majd nehogy kiderül, hogy csaj jó az a szidott Win11. -
-
-
-
válasz
Edorn #105054 üzenetére
Hálózati meghajtó másképpen működik, azt lemountolja a Windows is leálláskor, nem tartja meg.
Meg hát a virtuálgépet is érdemes megfontolni arra az időre, amíg megnézed, hogy nincs-e valami megszokhatatlan a felületen, ami miatt nem felel meg.
@ubyegon2 : Ja, te ezt nem tudtad? Ezek a cuccok az utóbbi kb. 10 évben nem kapcsolnak ki Windowsszal. Konkrétan nem áll le a gép kikapcsolásra, hanem hibernál (ld. fent a fast startup kapcsán, nem csatolja le a meghajtókat). Úgy kell újraindítani/kikapcsolni, hogy rebootolod, és indulás közben a gyártói logo+a forgó kolbász közben kinyomod a szemét
A 4mp power gomb az ATX szabványban volt az erőltetett lekapcsolás, ezt némely gyártók előszeretettel nyújtják bármeddig -
válasz
tordaitibi #105055 üzenetére
# fastboot - fast startup
Nemrég volt egy fastboot - fast startup thread, onnan minden infót ki lehet halászni tőletek. Pedig én aztán nem vagyok egy nagy Winfan.
fastboot/fast startup
megsecure boot
- ezeket mind kilőttem volna a mostani Zbookon, ha kellett volna a Win, viszont a secure boot-ot így is ki kellett lőnöm, hiába nem lenne gond ezzel Ubuntu/Linux Mint alatt. Épp elég ezen a HP különböző securitys boot előtti marhasága...Első hsz-ben látható az is, mennyit tud szivatni a Wines előtöltés meg, hogy urandom0 kolléga is totál hülyének néz, hogy nem tudom hogyan kell újraindítani a rendszert!
Gondolom ez a 6 másodperces kikapcs gomb nyomás utána F12-vel teljesen evidens mindenkinek! Rajtam kívül persze... (no de ezt is érdemeltem, amiért Winnell baszakodtam)
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Tökvállalható.
Én a helyedben ha úgyis Linux-al ismerkedsz, virtuális gépben szórakoznék vele Windows alatt és majd később telepíteném. De nyilván ízlések és pofonok.Windows-t érdemes lehúzni a Linux telepítése alatt, ahogy mondták előttem, így bár a Grub OS prober-je nyilván nem fog más OS-t látni, a BIOS boot menüvel tudsz gép induláskor Windows-t választani (nálam pl. F8).
-
válasz
cigam #105053 üzenetére
Köszi ezt mind tudom csak én máshogy élek.
Egy lemez, ezen egy 600GB NTFS partíció ami mindhárom os-nek, Linux, W10, W11 az adatpartíciója.
Erre így elég érdekes lenne ráhibernálni aztán egy másik os-t elindítani.
Ebben a felállásban kissé megváltozik amit leírtál.
2 külön lemeznél nem tudom, nem próbáltam még sose. -
Edorn
senior tag
válasz
cigam #105053 üzenetére
A windows-os ssd-t egyáltalán nem piszkálnám linux alól, ami meg egy teljesen külön m.2 ssd-n lenne.
Viszont a windows indításkor felcsatol két meghajtót a NAS-ról. Ez akkor gondolom okozhat gondot, mivel azokat a meghajtókat linux alól is el szeretném érni (felcsatolni).Elég csak a windows-nál kikapcsolni a gyors indítást, vagy linux alatt is van neki megfelelője?
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #105047 üzenetére
minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Feltéve hogy kap egy betűjelet. (Most tekintsünk el a boot/recovery partícióktól) Mégis ki máséban lenne?
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.
Nem túl jó hasonlat, mert nem így van.A "gyors indítás"nak az a célja, hogy a rendszerleállítás utáni indítási időt csökkentse a rendszer állapotának lemezre mentésével. Ezt többek között úgy éri el, hogy a fájlrendszer módosításait a memóriában tartja, nem írja ki azonnal a lemezre. Mivel a leálláskor elmenti a memóriát mintha hibernálná magát, majd indításkor betölti az elmentett állapotot, ez nem okoz gondot indításkor, hiszen minden be nem fejezett művelett ott van a memóriában, amit majd idővel kiír a fájlrendszerre is. Ezért kikapcsoláskor "piszkos" állapotba kerül a fájlrendszer. Több kevesebb módosítás még nem került kiírásra.
Ez az állapot nem okoz gondot, egészen addig, amíg más op.rendszer alól (Ez lehet egy Linux, macOS, vagy éppen egy másik Windows) nem akarsz hozzáférni az általa kezelt lemezekhez.
Ha szándékodban ál más rendszer alól írni/olvasni a Windows meghajtóit, vagy
- kikapcsolod a gyors indítást (ekkor kikapcsolás előtt minden módosítást kiír lemezre)
- Ügyelsz rá, hogy a Window-ból mindig az újraindítás paranccsal lépj ki, mert ekkor is kiír minden módosítást, és "tiszta" fájlrendszerrel indul a gép, legyen az Linux, vagy Windows.
Mivel utóbbi nem garantálható (vagy eszedbe jut, vagy nem) érdemes kikapcsolni.
Ha nem akarod keverni a dolgokat, és Linux alól nem piszkálod a Windows-os partíciókat (Nem csak a C meghajtót, hanem az összes olyan lemezt/partíciót, ami betűjelet kap a Windows alatt.), akkor gyakorlatilag mindegy hogy ki vagy be van kapcsolva. -
válasz
Edorn #105014 üzenetére
- Rendelek egy m.2 SSD-t a linuxnak.
A Milyen SSD-t vegyek topikba kb 2-3 hetente érkezik válasz, akkor se mindenkinek, a Topikgazda szokott válaszolni, más már nem, mert azok a válaszok törlésre kerülnek 95%-ban. Nekem 50 válaszomból néhány maradt élve...
Teljesen felesleges igényeket írtál a SSD topikba, 14000.-ért veszel az aprón egy SK Hynix PC801 NVMe SSD-t és kb megeszi reggelire majd az összes boltban kapható hasonló kategóriájú NMVe-t. Nyilván nincs gari, ezek új gépekből kiszerelt OEM SSD-k, de SK Hynix esetén a név a garancia. Jóval kevésbé melegedős a PC801/PC811 a hasonló sebességű társainál, mert valamit nagyon eltalált itt a fejlesztés(alapból notebookokba szánják, ahol fontos, hogy ne melegedjen). Dell Latitude 5520-ban ugyanez a tipus 45 celsiusig melegedett, de ha melegnek találod, 2-3eft egy plusz borda rá, jó a legolcsóbb is. Az SSD kibeszéló topikban rákereshetsz a PC801-re, ha érdekel. Mivel a lapod Ryzen 3-ig ismeri a PCIe 3.0 csatolót, lehet BIOS frissítés is célszerű.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dißnäëß #105039 üzenetére
Architekturálisan nem kompatibilis a Linux ezekkel a ring0 területen futó biztonsági megoldásokkal, mert maga a platform nem eléggé zárt. Ezt nem lehet disztró szinten megoldani, meg igazából nem is érdemes mert nem egy újabb Windowst szeretnénk létrehozni.
*Azt nem látom, hogy a közeljövőben ez a helyzet változna, így bizonyos PvP játékok kiesnek Linux alatt.Sidorovich: igen, ahogy mondod. Na meg az a pár százalék viszont pont olyan, ami elveheti a SteamDeck előnyét pl. a hatékonyság terén.
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #105046 üzenetére
A hardver cuccok a nevemre kattintva, és EOS linux rendszer
Vagy rossz parancsot adtam meg neki?Sudo pacman protonplus -S
Mert én se szívesen telepítettem volna fel flatpak-et.#105045 Edorn: Ahogy tordatibi is leírta, annyival kiegészítve, mikor jön egy win frissítés és utána ő lesz az elsődleges boot eszköz, azaz nem a grub menü fog betölteni, hanem a windows.
-
válasz
Edorn #105045 üzenetére
Mert a Win ha megnyomod a Leállítás gombot akkor nem leáll hanem egy félhibernált állapotot lement a lemezre.
Vagyis az OS él, csak szunyókál és minden a géphez csatlakoztatott lemez, meghajtó, pendrájv, ssd az ő tulajdonában van.
Egy ilyen állapotra ráindítani egy másik os-t az kb. ugyanaz mintha megpróbálnál egy működő os mellé indítani egy másik ost ugyanazon a pc-n.Más, nem tudom ki kérdezte hogyan lehet grub bootbejegyzés nélkül Linuxot telepíteni.
Ubuntu és származékain meg az összes ubiquity telepítőn így,ubiquity --no-bootloader
ezt a live terminálba bepötyögni.
Calamaresen nem tudom de valószínűleg hasonló az eljárás.
Értelme 1 rendszernél nem sok mivel így bootképtelen lesz,
ha több Linux van akkor esetleg érthető, a másik fogja majd indítani.Systemd-s telepítésnél, meg ahol a kernel az efin van, és a Manjaro megszokott boot nyűgjénél nem valószínű hogy menni fog így.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Sz_Imre #105042 üzenetére
Az arch repo aur-ban ott van ígen,nálam sikeresen telepűlt a protonplus.
A flatpak-et nem haszálom,nekem teljesen-megfelel az Arch-nak a saját repo-ja és ezért nem használom.
A Steam-en nem használom a progit ,mert minden játékom jól fut.
A Lutris-hoz haszálom és a wine-vertziot segít váltani,amit Lutris-ban bekelet állitanom és ezután az Epic-es és Gog-os és többi játékaim jól futnak.Azt mondod nálad nálad nem sikerült.
A rendszeredet nem írtad,hogyan installáltad az összetevöit és mijen disztrot is használsz.. -
-
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #105027 üzenetére
Ja értem, csak kissé félreérthető volt leírva.
Én is kipróbáltam a Protonplus, végül is jó, csak pl. steam vagy egyébnek el kell indítani, különben nem érzékel minden játékot, ami telepítve van..
Nálad is csak a flatpak-es lehetett telepíteni? Mert arch repo aur-ban ott van, de nem sikerült valami hiba által. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #105025 üzenetére
Margóra:
sudo cryptsetup benchmark
kiadja, mi mire képes, egy másik ablakban tudod mellé nézni, hogy mekkora CPU árán. Persze minden eszközre, hisz ez teljes számítási kapacitást mutat, amit a rendszer elérhetőként tud.. 2+ eszköz egyszerre írva (encrypt) vagy olvasva (decrypt), pl. titkosított raid lába, nő az igény, ha pedig nem fér bele a motyó az itt mutatott maxba, akkor lesz a titkosítás bottleneck. -
válasz
Sidorovich #105038 üzenetére
Felőlem... az én élményeim 2020-2025 eleje között származnak Bitlockerrel, 2012-ben még máshol dolgoztam, ott is volt BL, csak nem mindenen
-
Sidorovich
senior tag
Ez nem érzés meg vélemény kérdése. Ki lehet mérni, sokan meg is tették.
2012-ben még nem volt célhardver minden CPU-ban AES-re. Ma már van. Nem az általános ALU számolja már. Ettől még persze van egy kis ovehead I/O-nál, de a legtöbb folyamatnál 1-2%, a legdurvább esetekben 5%, ha full random írod az SSD-t.
Nem véletlenül van gyárilag bekapcsolva hasonló megoldás minden mai okostelefonon, Macen, stb.Hogy 2012-ben mi volt meg ki mit mondott, nem hiszem hogy releváns 2025-ban. A mai SSD-t és CPU-k mellett a storage encryption teljesítményveszteségén aggódni kicsit paranoiai vagy kifogáskeresés. No offense.
-
válasz
fekete.puma #105035 üzenetére
HDD-re mondták...
AKkor ma jobbnak kéne lennie a helyzetnek.
Előző melóhelyen (is) kötelező volt a BL, policyből. Azért észre lehetett venni ha valamin ki kellett kapcsolni. -
válasz
Sidorovich #105033 üzenetére
Ezt a kisebb mint 5%-ot mondták már 2012-ben is MS-ék. Akkor se nagyon az volt az érzésem, hogy igaz lenne
-
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105025 üzenetére
Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ...
A Bitlocker vagy a Full-Disk Encryption erőforrásigénye egy mai gépen nagyon minimális, szinte elhanyagolható (<5%). Szerintem inkább megéri használni őket. 2017 óta minden CPU-ban ott van az AES gyorsító.
A Steam Deck gondolom a minél egyszerűbb felhasználói élmény miatt nem alkalmazza, hogy ne kelljen a usernek passphrase-el vagy TPM-el szarakodnia.
-
válasz
fekete.puma #105031 üzenetére
Akár azt is lehet.
UEFI megtalálja azokat az EFI system partíciókat (vagy akár Vfat) amin van EFI loader (vagy hát így kéne).
Ennyiben volt kényelmesebb a BIOS, hogy ott rámutattál bármire, hogy bootoljon, és ha volt az eszköz elején MBR, akkor elkezdett bootolni róla -
fekete.puma
tag
Lekapcsolja a Windows SSD-t, utána a másikra feltelepíti a Nobarát.
Mikor visszarakja a Windows-t utána a BIOS-ban a Linux Boot Manager legyen az első helyen.
UEFI alatt fel szokta ismerni a Windows-t vagy van, hogy frissíteni kell a GRUB-ot?Edorn
Secure Boot-ra figyelj mert a Nobara nem biztos, hogy megy vele. -
-
Edorn
senior tag
válasz
Sz_Imre #105026 üzenetére
A GRUB telepítését a linux telepítése során lehet valahol bepipálni? Csak mert nézek videokat, de sehol nem látom ezt a lépést, viszont a telepítés végén automatikusan a GRUB-al indul mindenkinél a rendszer. Vagy automatikusan telepíti, ha látja, hogy másik háttértáron van másik indítható rnedszer?
-
cami][us
senior tag
Egy kis helyi sebezhetőség, hogy ne unatkozzon senki. [link]
-
Sz_Imre
senior tag
válasz
IstvánLászló #105024 üzenetére
Amit én már korábban leírtam.
#105022 hcl: Miért kell lehúzni az ssd? Nem fogja szét barmolni, kivéve ha a felhasználó figyelmetlen.
Nekem jelenleg nvme ssd van a Win11 és egy sata ssd-n a EOS (teszt céljából) (de majd lehet lesz ez fordítva is)
Linux rendszer telepítéskor grub-ot ki kell választani, és amikor feltelepült, akkor újraindításkor válaszható lesz a rendszerek között. Mindkét rendszer tökéletesen indul.#105014 Edorn:
"BIOS-ban az M.2-t adom meg, hogy onnan induljon a rendszer, feljön GRUB, kiválasztom, hogy az M.2-n lévő linux induljon-e, vagy a sima SSD-n lévő windws..."
- Felesleges biosba menni, automatikusan a legutóbbi telepített rendszert fogja indítani a bios, ha telepítettél grub-ot, akkor az a menü fog megjelenni, hogy melyik rendszer induljon."Linuxot az M.2-n EXT4 fájlrendszerrel hozzam létre?"
- Igen azzal nem lehet mellényúlni, bár van aki a btrfs-re esküszik, kinek mi."ui.: Így ha nem jön be a Nobara, akkor gondolom így nagyon egyszerű újrapakolni valami mással és nem kockáztatom win-t."
- Persze, hogy egyszerű, ha másik linux rendszert telepítesz, akkor arra figyelj, hogy a linuxhoz tartozó particiót töröld és ne a Win-t. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105021 üzenetére
Megnéztem ezeket, az első kettő a disk encryption, vagy legalább a /home encryption hiányát veti fel. Nos ez jogos lehet, már ha zavar az ilyesmi, én inkább nem hagyom ellopni a dekkemet. Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ... Amúgy cserébe amit a Debian nem tud, a SteamOS egy Immutable disztró.
A 3. link meg egy általános AMD sebezhetőséget ír le, az nem kifejezetten SteamOS problémája.
-
IstvánLászló
őstag
A Steam és Lutris és játákoknak a kapcsán szertném jelzni,van egy protonplus neven futatható jó program.
A program nekem is sokat segít a játékaimnak a futtatásában,én Lutris-hoz haszálom és a wine-vertziot segít váltani,amit Lutris-ban bekelet állitanom és ezután az Epic-es és Gog-os játékaim jól futnak.
Azt remélem ezzel mindenkinek tudtam segíteni, -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #105019 üzenetére
Reálisan látod.
A cikkből: Hogy a Microsoftnál időben észbe kapnak-e? Az elkövetkező időszakban kiderül.
Nyilván a Microsoft sem h@lye és van arra kimutatásuk, hogy milyen arányban távozhatnak az emberek. Most 74% körül mozognak, pár százalékot buknak az még nem a világ vége, cserébe jól fellendítik a hardverpiacot és jön a Recall.
Idővel Linux-ról vissza is táncolhat a távozók jó része... -
válasz
Edorn #105014 üzenetére
Igen, ez a jó megoldás dualboot-ra. Amúgy az se hülyeség, hogy amíg telepítesz, lehúzod a Windows-os SSD, és a BIOS bootmenüjét használod indításhoz. Így kb. 0 az esélye, hogy bármi szétbarmolja a másikat.
És azt is jól mondja a Kapitány, hogy virtuálgépen nézd meg, tetszik-e egyáltalán a cucc. Nyilván az nem fog kiderülni, hogy a hardveredhez jó-e, de ha helyből nem felel meg, akkor nem vettél feleslegesen SSD -
válasz
Sidorovich #105015 üzenetére
A cikk 2024-es, 1 éves majdnem és olvasd el alatta a kommenteket is.
No komment ...Mutass egy 1 hónapnál nem régebbi statisztikát mert az egész internet a 2024 nyári adatokat hozza mintha beleégett volna a keresők meg az AI agyába az a dátum.
-
Zó
aktív tag
válasz
Jó a dedikált Radeon, nálam az RX 6600 problémamentes. Inkább régebbi kártyákkal várható gond. Például a régi integrált Intelek alulteljesítenek Linux alatt játékban. De egyrészt nyilván nem tervezel ilyet használni, másrészt tapasztalataim szerint ami Linux alatt nagyon ótvar, az Windowson sem az igazi, mert nem azokra a játékokra valók ezek a kártyák.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
A régebi Amd-s gépemben Nvidia 1070 Ti karival és a mostani Ryzen 7 5700X és Amd Ati Radeon 5700 XT karival és Lenovo ThinkPad T400-at bővitettem16Gb rammal és szintén primán jó teljesitménnyel futnak a játékaim és miden is ami nekemfóntos.
A Steam-en és Lutris-al,LinuxMint-en és ArchLinux-on, nem tapasztalok semmijen problémákat,példáúl nincsenek lagok S.T.B..A LinuxDistroknál az a jó hogy mindent belehet állitani,de ismernűnk is kell a gépeinket hogy éppen mijen a hardverének az ősszetétele és ez a legfóntósab.
A hardvereinket ha jól is állitjukbe,akkor szerintem csalódás nem is érhet.
A Disztrok jól dokumentáltak,én a dokoksiknak az elolvasása alapján,oldottam is meg a játékoknak a témáját.
Ezt tudom mondani,olvasni nem feladni,ha valami egyből nem síkerűl...CPT.Pirk igen teljesen igazadvan,amit most mondasz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Jaaa, a Legion Go S-t akartam írni.
Igen, a tesztek kihozták, hogy bizony takarékosabb a SteamOS.
RTX4070 szintű integrált Radeon nincs. Az RX9070XT van kb ott, az berakod, megy. Egyetlen bug amit felfedeztem ezzel a friss RX szériával, hogy az mpv lejátszóban szétesik a kép, miközben a többi lejátszó megy faszán.
Az integrált AMD megoldásoknál laptopban a sleep volt problémás, de manapság nem tudom mi a helyzet.Edorn: igen, ez így működő elgondolás. Én csak annyit tennék hozzá, hogy először szerintem Windows alatt próbáld ki amit feltennél, az ingyenes Virtualbox alá telepítve. Aztán akkor már rutinnal kezdhetsz neki az éles telepítésnek, ha bejött a dolog.
-
Sidorovich
senior tag
válasz
CPT.Pirk #105013 üzenetére
Már a Lenovo Legion Go-ból is van gyárilag SteamOS változat. A hírek szerint jobban is teljesít mind eladásra, mind FPS-re, mint a Windows változat.
A Windows 10 beszántása és az MS aktuális stílusa és döntései sok játékost elundorít, nem véletlenül keresik egyre többen az alternatívát. https://ipon.hu/magazin/cikk/sosem-volt-meg-ilyen-magas-a-linux-operacios-rendszerek-piaci-reszesedese-mint-manapsag
Desktop vonalon ha az RTX 4070-et becserélem egy AMD kártyára, azzal a lehetséges szívások jórészét kiküszöbölöm? Vagy igazából csak AMD integrált grafikával a legkiforrottabb?
-
Edorn
senior tag
No hátha még van aki nem unja a nagyonkezdő kérdéseimet a nagy félig-meddig win-ről linuxra áttérés kapcsán.
Szóval a helyzet: Jelenleg van egy win10-em, amit nagyon nem szeretnék újratelepíteni, max csak frissíteni win11-re. Ez egy 500GB-os sima ssd-n van.
A terv:
- Rendelek egy m.2 SSD-t a linuxnak.
- Mivel sokan nagyon mondják, hogy rengeteg játék jól fut már linuxon, így
a választott linux: Nobara lesz.
- Így ugye meg tudom azt csinálni, hogy az M.2-re telepítem a linuxot a GRUB-al(gondolom ez ide fog kelleni). A windows-hoz meg nem nyúlok, csak mint választási lehetőség fog megjelenni indításkor...
- BIOS-ban az M.2-t adom meg, hogy onnan induljon a rendszer, feljön GRUB, kiválasztom, hogy az M.2-n lévő linux induljon-e, vagy a sima SSD-n lévő windws...Ugye ez így kivitelezhető?
Linuxot az M.2-n EXT4 fájlrendszerrel hozzam létre?ui.: Így ha nem jön be a Nobara, akkor gondolom így nagyon egyszerű újrapakolni valami mással és ne mkockáztatom win-t.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105012 üzenetére
Már miért veszítene a biztonságon?
*Jelenleg kétféle hardverre fókuszálnak, a Deck-re és az ROG Ally-re. De ettől függetlenül az összes AMD-s konfigon működik.
-
fekete.puma
tag
válasz
Sidorovich #105010 üzenetére
SteamOS lehet, hogy népszerű játékra de biztonságon meg veszít.
Semmi nem gátolja őket, hogy főleg x db számú célhardverre fókuszáljanak, ami nem valószínű, hogy meg fog megtörténni... -
válasz
Sidorovich #105010 üzenetére
" Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza."
Ilyen meg van bármin. Windowson ugyanígy be lehet szívni. Tudnék mesélni 2020 óta az egyszer csak nem működő webkamerákról, hangkártyákról, kompletten megálló nyomtatási sorokról, eldobódó Bitlockerről...
Ajánlott HW-eket is lehet találni (pl. üzleti kategóriás gépeken szokott minden pöcc-röff menni). -
Sidorovich
senior tag
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Olyan hatalmas tanulási folyamata azért nincs arra, amire egy otthoni nem power user használná. Felrakod, ott a böngésző, megy a Spotify, Netflix, Steam, utóbbiból a játékok 70-80%-a tökéletesen megy szó szerint 1 kattintásra. Az auto updater megoldja a naprakészen tartást az LTS végéig. Kész. Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza. Ehhez a kiforrottabb és normálisabb működéshez biztosan hozzájárulna egy szűkebb, ajánlott hardverlista, esetleg néhányféle fix konfig, amin kifejezetten alaposan tesztelik a fő disztrókat. A SteamOS se azért annyira jó, mert az elmúlt 40 évben megjelent összes hardver összes kombinációján működik. Néhányfélén működik, de azon tökéletesen. Ha lenne hasonló desktop vonalon a handheld mellett, attól még a többi disztro és a választás szabadsága nem szűnne meg.
Sokaknak (neked attól még lehet nem) pont az volt a fő baja a Linux-al, hogy gamingre borzasztó kompromisszumos volt. Ez az elmúlt 5-10 évben óriásit javult.Wine-ben futtatják a Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve vagy a letöltött játékaikat és ott megy rá a (crack patch)?
Mi akadályoz meg ebben bárkit? Ezt csak Windowson lehet?
Kicsit túlliheged ezt a warezt témát, nem is értem minek hoztad ide. Rendszeresen olvasom az X millió eladott példányos kasszasikeres kiadások hírét Steamen. 10-ből 9 ismerősöm aki régen warezolt, ma már nem, mert annyira kiforrott, egyszerű, és akciók során olcsó a Steam vagy GOG. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Úgy általánosságban, mert a warez tiltott téma, a Linux mint warez gaming platform eléggé ott van. Ennek az az oka, hogy nem lehet rajta olyan kernel szintű védelmi megoldásokat csinálni, mint Windows alatt, elég gyakori, hogy bele sem kerül ilyen Denuvo vagy hasonló megoldás a játékba a Linuxos kiadásban.
Az ilyen creative appok más tészta, azoknál úgy is a havidíjas modell most a menő...
-
fekete.puma
tag
válasz
Sidorovich #105007 üzenetére
Attól, hogy Linuxszon lehet játszani még nem maradnak meg rajta az emberek nagy számban, a tanulási folyamata miatt.
Az, hogy mi kellene meg, hogy kellene, az nem vezet sehová.
Mindegyik OS-en lehet warezolni.
Linux alatt milyen játékokat és szoftvereket warezolnak?
Wine-ben futtatják a Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve vagy a letöltött játékaikat és ott megy rá a (crack patch)? -
Sidorovich
senior tag
válasz
fekete.puma #105002 üzenetére
Téged mi piszkált fel abban a véleményben ennyire, hogy egy célzott(abb) hardver és rászabott, azon tesztelt disztro jó dolog lenne? A Steam Deck szar lett, mi? Tök rossz, hogy van? Gondolom nem tett jót a Linux és open source közösségnek, bezzeg az ilyen hozzászólások mint a tiéd rengeteget segítenek.
még akkor is ott lenne a warez
Hogy mi van? Hogy jön ide a warez? Mindegyik OS-en lehet warezolni.Lehet, hogy neked sem való a Linux? Vissza lehet fáradni Windows-ra ahol mindig süt a nap...
Ki mondta, hogy Windowsról jöttem? Majd pont te fogod itt megmondani kinek mi való vagy hova fáradjon? Főleg ebben a stílusban? Mind a három fő OS-t használom rendszeresen itthon vagy munkában, itt legfeljebb az asztali környezet és a gaming az újdonság számomra Linuxon.
Csak azért mert Linuxon nézed a poreszt ne legyen már ilyen felsőbbrendűségi érzésed, és ne feltételezd, hogy mindenki Windowsról jön, vagy feltétlen valamilyen oldalra akar állni. -
Sz_Imre
senior tag
Linux Gaming való téma.
Biztosan van, aki hiányolta, hogy mindegy egyes játékhoz külön-külön kell a protont beállítani.
Na most itt van a ProtonPlus, ahol beállíthatod, hogy milyen proton verziók legyenek és a telepített játék listába is egyszerre többet is betudsz állítani, hogy milyen kompatibilitás módba menjen.
(magam még nem próbáltam ki, de kifogom) -
sh4d0w
félisten
válasz
Sidorovich #105001 üzenetére
Megismetlem: semmi nem akadalyoz benne. Megfoghatod barmelyik Linux disztribuciot, testre szabhatod, adhatsz hozza sajat szoftvert, elvehetsz belole, eladhatod, marketing kampanyt korithetsz hozza.
Birom, amikor vki benyogi, hogy ez kene az kene amaz kene, aztan amikor csinalni is kellene valamit, akkor jonnek a kifogasok.
-
fekete.puma
tag
válasz
Sidorovich #105001 üzenetére
Nem így van. Még ha hardver és a szoftver támogatás Windows szinten is lenne és le lenne a rendszer egyszerűsítve Windows-hoz hasonlóra, még akkor is ott lenne a warez.
Azért nem fog átmenni Linux-ra, hogy elköltsön egy rakás pénzt, megvegye amit eddig ingyen használt.
Lehet, hogy neked sem való a Linux? Vissza lehet fáradni Windows-ra ahol mindig süt a nap... -
Sidorovich
senior tag
válasz
sh4d0w #104991 üzenetére
Ebben mégis mi nem akadályoz? Egyszemélyben végezzek el egy olyasmi munkát amit a Valve csinált a handheld piacon? Mert kb. pontosan arra lenne szükség desktop vagy laptop vonalon is, hogy igazán átütő siker legyen otthoni használatra és gaming fronton is a Linux.
Vagy mi volt az értelme az eredeti hsz-ednek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Apple iPhone 12 Pro Max 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Dell E5450 nagyon szép állapot i5, FHD IPS, 8GB, 256GB SSD, NVIDIA,Világítós HU billentyűzet
- BESZÁMÍTÁS! GigabyteA620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX6700XT 12GB Bitfenix Nova Mesh Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest