- Obsbot blog: AI funkciókat ígérő, mégis megfizethető webkamerák
- Megfizethető miditoronnyal gyarapodott a Phanteks Eclipse termékcsaládja
- Bemutatkozott a Lexar legfrissebb, strapabíró memóriakártyája, a Blue Plus
- A G.Skill DDR5 memóriájával lassacskán a 13 GHz-es határt ostromolják
- Combosnak tűnik a Thermalright legfrissebb, kéttornyos CPU-hűtője
- SSD kibeszélő
- Hobby elektronika
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen házat vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- LG LCD és LED TV-k
- MILC felhasználók szakmai topikja
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bass
addikt
De a jobb gombos módszer miért nem megy? (linux nekem magas)
-
Vladi
nagyúr
válasz
joecontra #23097 üzenetére
De.
A /home/user/Desktop/valami
útvonalon vannak az ikonok. Egy sima txt fájl, kb ennyi tartalommal:[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Type=Application
Name=Chromeium
Name[hu_HU]=Chromeium
Icon=chromium-browser
Exec=/usr/bin/chromium-browser
Comment[hu_HU]=Így már könnyen létrehozhatja.
-
Vladi
nagyúr
Jesszus! Csak ezért ne tegyél fel kde-t! Biztos oka volt a lubuntunak.
Most megnéztem lxde alatt:
Jobb katt az asztalon - új létrehozás - parancsikon
Utána beállítod a nevet, az ikont keresd ki és aztán keresd meg a programot, felajánlja a /usr/bin könyvtárat. Ha nem tudod a nevét, akkor lesd ki a menüből: jobb katt az ikonon aztán tulajdonságok. Ennyi. -
Bass
addikt
Sziasztok felraktam fatereknak a lubuntut ,a gep megy csak egy vacak ikont nem tudok kihuzni az asztalra,mi a modja neki?
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Videóhivásra keresek valami egyszerű appot, ami kisebb mint a Skype.
Esetleg tud valaki ilyet? -
-
OddMan
őstag
Igen a telnet-el is lehetett volna tesztelni, de engem első körben az érdekelt, hogyan működnek ezek az ingyenes dns szolgáltatók. Amúgy meg könnyebben fogom használni az scp és a putty progikat, mivel ip cím helyett mostantól egy könnyen megjegyezhető dns nevet használhatok.
-
OddMan
őstag
A "http://freedns.afraid.org" oldalon sikerült dns nevet rendelnem az ip címemhez és mx rekordot is sikerült felvennem.
Ha lesz időm, kipróbálom a sendmail-t, azt ismerem a legjobban, persze ha zárva van a 25-ös port, akkor ennyi volt.
Amúgy meg a reverse dns a szolgáltatómnál van és ott ugye más címet ad vissza ezért lehet, a legtöbb mail szerver el fogja hajigálni a leveleimet. -
Tonyk
veterán
válasz
OddMan #23080 üzenetére
25-ös port: De, de! Be lesz csukva nyugi! Én még nem láttam szolgáltatót, aki kinyitotta volna.
dyndns: https://www.dlinkddns.com/login Ne foglalkozz vele, hogy dlink-es usereknek írják. Ez dyndns alapokon működik
-
OddMan
őstag
A router-em sajnos csak a dyndns-t ismeri. Ha jól tudom az fizetős.
Olyan szolgáltatás nincs, ahol egyszerűen manuálisan megadom a külső ip címem, amihez hozzárendelődik egy dns név? Nekem az ip címem fix, ezért nem is kellene frissíteni a dns szerverben az ip címemet, mivel úgysem változik.
Amúgy abban bízom, hogy mivel a 22-es és a torrent port sem volt zárva (szűrve), így talán a 25-ös sem lesz, bár kitudja. -
OddMan
őstag
Az ssh 22-es port pl. működik. Távolról rá tudok jelentkezni a putty-al a linux szerveremre. Amúgy a külső ip címem az fix csak nincs bejegyezve sehova, ezért kellene nekem egy külső dinamikus dns szerver.
A no-ip szolgáltatás telepítéséről hol találok leírást? Gondolom az oldalukon is van valami, de ha tudsz jobbat, akkor esetleg egy linket küldhetnél. -
OddMan
őstag
Tudnátok ajánlani olyan ingyenes dinamikus dns szolgáltatót, amelyik működik linux-al és MX rekord beállítása is lehetséges?
Szeretnék egy egyszerű levelezőszervert üzemeltetni otthon. Amúgy is van egy aprócska 24/7-ben működő linux szerverem CentOS-el. Persze ha ingyenes ilyenből nem létezik, akkor valami olcsó fizetős is szóba jöhet. -
guftabi96
addikt
válasz
CPT.Pirk #23069 üzenetére
persze, csak tudod, eddig csak win-t használtam, ott meg parancssort csak akkor használtam, amikor lanparty-n megnéztük, hogy kinek mi az ip-je
viszont úgy néz ki, hogy mégis sikerült összehozni.
Viszont azt nem tudom, hogy miért csinálja, hogy néha bevillan egy üres ablak, (az ablak tartalma teljesen üres, egyedül a címsorban ott van a számítógép telepítéskor megadott neve, ennyit sikerült elolvasni, de más is szokott még ott lenni, de azt nem sikerült elolvasni olyan hirtelen eltűnik. Az előző telepítésnél is előjött, meg most is)
egy kicsit idegesítő, hogy ez néha bevillog.A másik, hogy néha a böngészőven egy adott részt kinagyít, tehát pl itt ahol írok a smiley-kat teljesen kinagyította (egy nagy kék smiley van éppen a szöveg mellett), de ha lejjebb görgetek akkor eltűnik.
-
guftabi96
addikt
Hát én ezt kezdem feladni. Visszaraktam a Xubuntut, nem tudom, hogy mielőtt felraktam az Ubuntut hogy találtam meg azt az illesztőprogramot, de most akárhogy keresem a szoftverközpontban nem találok semmit.
Biztos én vagyok a béna, de ez így nem okés... Ebből megint Win lesz úgy érzem.
Leginkább megint ez vette el a kedvem az egész Linuxtól, hogy ha valami baj van, akkor egyből terminálba irogatni, stb.
Nekem kényelmesebb, hogy letöltök egy programot és el tudom indítani stb.
De azért fenthagyom, hátha sikerül valamit mégis összehozni. -
guftabi96
addikt
na csak sikerült valahogy (még én se tudom, hogy hogy) elővarázsolni az asztalt.
Most nem is ismer fel semmit, csak kis felbontást enged beállítani.
Most töltöm az amd oldaláról a drivert. A tömörített fájl kicsomagolása utána akkor mit kellene csinálnom? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Catalyst drivereknek Xorg és egyéb függései vannak, azért javasoltam a disztró tárolójában lévő csomagokat, mert az a disztróra van szabva. A driver amit letöltötök az AMD-től, az meg nem, így pl. kernel cserénél gond lehet, vagy szükség lehet kézi beavatkozásra.
Jim-Y: ugyanolyan kártyám van, bár csak egy monitorral. Magával a driverrel nincs semmi gondom.
bwooster: nálam Chakrán ezt a disztró intézi, nem kell semmit kézzel telepíteni. Pár napja volt egy nagyobb upgrade, akkor jött az új Catalyst.
-
Jim-Y
veterán
válasz
CPT.Pirk #23060 üzenetére
Nem tudom, nekem az alap illetve amit felkínált telepítés után az ubuntu ott egyik se volt jó, lehet amiatt, hogy két monitorom van, és ehhez kellett a catalyst, már nem emlékszem, csak arra, hogy amit ide most bemásoltam, azt még akkor mentettem ki, hogy ha később újra kéne rakni a video drivert akkor tudjam, hogy mit kell csinálni
Egyébként én is nyitott vagyok minden egyéb egyszerűbb módszerre amivel olyan amd drivert lehet feltenni a HD7770-es kártyámhoz amivel rendesen tudom menedzselni a kétmonitoros rendszerem ^^
CPT.pirk: nekem is akkor ezt kéne eljátszani? uninstallálni ami most van majd az fglrx drivert feltenni? Emlékeim szerint azzal nem voltam megelégedve valamiért, lehet azért mert azzal nem tudtam monitorok között váltani (bár megjegyzem a mostanival se megy tökéletesen :S )
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
guftabi96 #23059 üzenetére
Közben rájöttem. Debian vonalon az AMD drivert fglrx néven lehet keresni. Neked az fglrx és fglrx-amdcccle csomagokat kellene telepítened, ezek a disztródhoz valóak.
Nincs valamilyen recovery mód a disztró indításánál, még a grubban? Oda kellene bemenned, és kiadni ezt a két parancsot:apt-get update
apt-get install fglrx fglrx-amdcccleHa megvolt, csinálj egy újraindítást. Innen már valszeg be fogsz tudni lép, ott meg nyiss egy terminált és add ki ezt a parancsot: sudo aticonfig --initial
Innen már elvileg kész lesz a driver. Ezen a disztrón kicsit macerás.
-
guftabi96
addikt
Megcsinaltam ugy ahogy az elozo irta de valami nincs rendben.
Elindul a rendszer, a bejelentkezes kepernyonel van kep stb ugy ahogy lennie kell de ahogy beirom a jelszavam elsotetul a kep es csak az eger latszik es ennyi nem tortenik semmi :/
Ujra is inditottam de semmi valtozas.
Bocsi az ekezetekert vesszokert stb (telorol irok most) -
Jim-Y
veterán
válasz
guftabi96 #23056 üzenetére
Amit alattam írtak eggyel ugyanazt terminálban egy sorból meg tudod oldani:
AMD driver: driver
Le kell tölteni a drivert, majd kicsomagolni, futtatás előtt kiadni ezt a parancsot:
aptitude install linux-headers-2.6.32-5-amd64 build-essential
majd
sudo chmod +x amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.run
itt adtunk futtatási jogot a fájlra
./amd-driver-installer-catalyst-13.1-linux-x86.x86_64.run
itt pedig futtattuk a telepítőt.
superuserként való amdcccle (a.k.a Catalyst Control Center, telepítés után) futtatása:
gksudo amdcccle
gksudo -val kell minden grafikus programot emelt jogosultsággal futtatni sudo helyett. -
FіkuszKukіsz
őstag
válasz
guftabi96 #23056 üzenetére
Tudom van más módja is amihez pötyögni kell a terminálban, de mivel winről jössz szerintem ez jobban kézenfekvő lesz.
Letöltöd a telepítőt. Kicsomagolod, majd a .run fájlon egy jobb klikk és a tulajdonságok ->jogosultságok fülön alul engedélyezed a programként való futtatást. majd nyitsz egy terminált és beírod sudo szóköz és ide behúzod a .run fájlt, majd enter. Megadod a jelszavad és követed az utasításokat.
-
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Tegnap már írtam olyan témában, hogy windowsról állok át linuxra, és hogy az ott használt programjaimnak mi az ''itteni'' megfelelője.
Akkor Xubuntut tettem fel. Ott nem lehetett akkora felbontást beállítani, mint amekkorát akartam, de találtam szoftverközpontban illesztőprogramot (nem tudom már mi volt a pontos neve) és annak a telepítése után már be tudtam állítani a felbontást, illetve feltelepítette a Catalyst Control Centert.
Viszont most feltettem az Ubuntut, a felbontás egyből jó volt, viszont sem a Catalyst Control Centert sem azt az illesztőprogramot nem találom szoftverközpontban. Az amd oldaláról letöltöttem a CCC-t, de azt meg nem nagyon tudom, hgoy akkor ezt, hogy kéne telepíteni.
Segítséget előre is köszönöm! -
MKLS
aktív tag
Hello!
Miért van, hogy a chromium (google chrome is) nem hajlandó teljes képernyőn indulni csak egy viszonylag nagyobb ablakban?
Manjaro 0.8.8 Xfce
-
whYz
őstag
Irtam h kiprobaltam tobb verzioval is.
Mint xfce es cinnamon illetve manjaro, lts es a folotti kiadasokat, de ezen a sz@r laptopon a cinnamon 16 tunik a legstabilabbnak.
Meg nem neztem a mount parancsot(majd mindjart), de ezt a laptopot egy full kezdonek csinaltam netezesre es halozati vidik nezesere, valami egyszerubb megoldas kellene...
-
whYz
őstag
Hali
Van egy eleg nagy problemam.
Linux mint 16 cinnamon, nemo fajlkezelo: ha kihuzom a halokabelt, wifire valt a laptopom es a mar csatlakoztatott samba megosztast nem erem el. Nem eleg lecsatlakoztatnom, fajlkezelot ujrainditanom, muszaj egy gepresi.
Probaltam meg mint xfce thunarral es manjaroval mindelfele verzioval amik hasonloan szarok.
Van erre valami megoldas?
A fejlesztok h nemveszik eszre ezt a hibat es hogy maradhat stable lts rendszerekben???
-
Bass
addikt
sziasztok,most ismerkedem a linuxal(ubuntu ),win7-t menesztem es valami jo iro program kellene ra,hasznalati tapasztalatok kellenenek melyek megbizhatoak.
-
sonar
addikt
válasz
guftabi96 #23035 üzenetére
TC helyett Krushader
CCleaner - linux alá minek?
AIDA - hát AIO linux stuff nincsen ami szenzort néz, benchmarkol és infokat gyűjt.
Daemon tools - AcetonelISO2 vagy commandline mount -o loop -t iso9660 fajlnev.iso /mnt/mappa
Aimp3 - Válogass
videó szerkesztéshez nem értek -
joecontra
addikt
válasz
Total Commander -> talán Tux Commander
Üdv,
J -
Krisz86
csendes tag
Sziasztok
Kezdő vagyok linux téren.XP-t szeretném majd leváltani és szeretném kérdezni,hogy egy ilyen laptopra (1 GB ram és 1,50 GHz proci) milyen linux lenne megfelelő? Magát a gépet böngészésre,böngészős játékokhoz,film nézésre használom. Köszi a segítséget! -
Vladi
nagyúr
válasz
aida már van linuxra is, de a lshw-guival ugyan ott vagy.
aimp: xmms, audacious, deadbeef ezeket használtam huzamosabban.
cd író: k3b, ne keress jobbat. Kicsit csúnya lesz a kde miatt, de finom.
ccleaner nem kell, mert nincs regisztrid.
deamon: e se nagyon kell majd, de .iso fájlt mount paranccsal tudsz csatolni:
sudo mount -o loop /ezittaz/valami.iso /ebbea/könyvtárbaakarodlátni
ami nem iso, azt én imgtoiso meg ilyen pici programokkal szoktam átkonvertálni.
formatfactory: mcoder és grafikus felületei. te terminálban is hamar kitanulod, csak be kell írni, hogy mit akarsz.
moveieditor: cinerella elég pro. Nézz utána, hogy Hollywoodban mit használnak.
total commander: gnome commander esetleg mcNah ezzel fel is vagy szerelve
-
guftabi96
addikt
Köszönöm
A másik kérdésem, amit elfelejtettem kiírni:
Van itthon egy ''netezős gép''. 1,5gb ram, 1,6ghz dual core (intel), meg egy asus eah4350 videókártya van benne.
Az lenne a kérdésem, hogy erre melyik Linuxot ajánlanátok? Netezésre, zenehallgatásra kell. A lényeg, hogy minél gyorsabb legyen a gép, már amennyire ez lehetséges egy ilyen konfignál.Választ előre is köszönöm!
-
guftabi96
addikt
Sziasztok!
Sokszori próbálkozás után, most úgy néz ki, hogy sikerül megbarátkozni a Linux rendszerrel.
Win7 mellé fel is telepítettem a Xubuntu-t (videók alapján ez tűnt a legjobbnak).
Viszont programokkal nem tudom mi a helyzet, így ebben kérném segítségeteket. Leírnám, hogy miket használtam rendszeresen Windowsban, és ezeknek a megfelelőire lenne szükségemAida64 - ?
Aimp3 (mp3 lejátszó) - ?
BurnAware (dc-dvd író) - ?
Ccleaner (tisztító) - ?
Daemon tools (virtuális meghajtó) - ?
Format Factory (konvertáló program, hang,videó,kép stb) - ?
Magix Movie Edit Pro (videó szerkesztő, a lényeg, hogy tudjak vele vágni is, pár áttünés legyen benne, könnyen kezelhető legyen, zenét is lehessen szerkeszteni benne (pl halkítás stb))
Total Commander (kétpaneles fájlkezelő) - ?Válaszokat előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lionhearted #23033 üzenetére
A Debianban találkoztam egyszer energiagazdálkodás buggal (4.6), azon javított a frissebb verzió felrakása. Most lehet hogy a 4.11-ben a kwin OpenGl kezelése problémás, de ez még nem nyert bizonyítást. Más buggal nem találkoztam. Persze nem Ubuntun, vagy egyéb több DE-s felületen használom.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
LógaGéza
veterán
Valakinek lenne ötlete arra, hogy hogyan lehetne Debianra felvarázsolni a VLC 2.2-t?
-
lukaszokni
aktív tag
válasz
lukaszokni #23013 üzenetére
Na a Petra felment, nagyon szépen fut, a Maya nem akarta az igazságot valamiért..
Viszont még zaklatnám a hozzáértőket egy kérdéssel.
Ezt a 3G modem drivert szeretném ráapplikálni erre a Mint Petrára.
Valaki le tudná nekem írni magyarul, hogy mit kéne tennem, hogy felmenjen a gépre?
A mappában lévő leírás alapján (pdf) nem sikerült, csak addig jutottam el, hogy driver#, aztán jött valami hibaüzenet, hogy "nem sikerült".Ha nem jó helyen teszem fel a kérdésemet, akkor navigáljatok át.
Köszi!
Ja még annyi, hogy az automatikus frissítéseket ki lehet kapcsolni valahol? Vagy lekorlátozni wifi/ethernet-re, hogy ne szipkázza a mobilnetet?
-
MKLS
aktív tag
Van arra mód, hogy xfce power managert uninstalláljam és valamelyik másik DE-ből telepítsek helyette egy másikat ami normálisan működik? Az összes leírás amit találtam viszonylag régi, kipróbáltam manjaron telepítettem terminalból a gnome power managert és függőségeit, de utána már nem tudom hol kellett volna keresnem. Tudom ez az én lámaságom, kezdő vagyok, remélem valaki tud segíteni.
-
lukaszokni
aktív tag
válasz
#19617792 #22960 üzenetére
Ismét köszi mindenkinek a választ!
Akkor rápróbálok a Mayára, bár ahogy olvastam az új hsz-eket,. lehet, hogy kevés lesz ez a gép hozzá, meglátjuk. Elvileg ez a proci médiára lett hegyezve, windózos teszteken viszi a filmeket, talán ezzel sem lesz gond.
Ha nem jönne be, akkor megnézem ezt a Peppermintet, Debiant, Lxde, megyek egyre lejjebb. -
LógaGéza
veterán
Gnome Classic vagy XFCE4 szerintetek?
-
Tonyk
veterán
Van a feleségemnek egy régebbi Asus F5R sorozatú notija, amiben van egy Ati Radeon Xpress 1100 videokártya. Sikerült már valakinek ilyen videokártyát normálisan beüzemelni (Mint alatt próbáltam, de nem jön össze.).
-
Vladi
nagyúr
Mennyi ramod van?
Esetleg a videó kimenetet próbálhatod még meg a lejátszódban. MIvel nézed a filmeket? Egy xvidet egy p3-ank is röhögve kéne vinnie.flashre sajnos nem tudok mit mondani, annak egyre nagyobb a gépigénye.
De a gui lecserélésével is gyorsíthatsz! Pl xfce vagy lxde felülettel próbáld!
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nyaralás topik
- SSD kibeszélő
- Hobby elektronika
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Melyik tápegységet vegyem?
- Formula-1 humoros
- Milyen házat vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! Számla + 1-3ÉV Gari! Áfás! Gamer PC - Számítógép! R5 9600X / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD M.2
- Intel ES Core i5-3470 4-Core 3.2GHz LGA1155
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest