- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Elkezdtek szállingózni az Arctic P Pro sorozatú ventilátorai
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
eastsider
nagyúr
válasz
eastsider #24697 üzenetére
kis most eltántorodtam az egésztől
igaziból ami zavar, hogy nem tudom úgy konfigurálni a noti hűtési /energiagazdálkodási házirendjét, mint w8.1-ben.egyébként a legjobb a feliratokkal kapcsolatban az lenne, ha lehetne konfigurálni, hol kerssen egyébként én is a elirat.info-t találom, de a legtöbb esetben tényleg jó az MPC-HC
-
válasz
eastsider #24695 üzenetére
Azt említetted már, melyik MINT van fenn és miért nem megfelelő a Chromium v. a Firefox?
Az valami halott tároló lesz szerintem.Az opensubtitles.org- on soxor nem is a legjobb feliratokat találom manuálisan, főleg, ha hamarabb jelenik meg ott, mint a felirat.info- n.
-
eastsider
nagyúr
válasz
joecontra #24694 üzenetére
köszi mindkettőtöknek
MPC-HC úgy működik, hogy a D gomb megnyomására betölti az opensubtitles.org filehoz legjobban illő feliratait (99%-ban így találok feliratot), erre keresek pontosabban alternatívát
ezeket miért kapom?
sudo tlp start
W: Sikertelen letöltés: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/petra-updates/universe/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.13 80]
W: Sikertelen letöltés: http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/petra-updates/multiverse/binary-i386/Packages 404 Not Found [IP: 91.189.91.13 80]
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.sudo apt-get update-nél kapom. konkréten a chrome telepítésénél
-
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #24684 üzenetére
Elnezest, kicsit hisztis lettem, mert ugye mast is kell csinalni, es neha elvesztegetett idonek tunik ez a veszkodes. (Egy webinariumra akartam "menni" ma, de minduntalan leakadta a gep, ha csatlakozni akartam, es ettol akadtam ki. Mire atvaltottam Win-re, mar jol lekestem az elejet.) Kesobb, (holnap,) kiprobalom ezt is. Koszonom az eddigi segitseget, es jelzek, hogy mit sikerult alkotni a Chakraval.
-
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
fent van a linux mint.
első probléma: akárhányszor töltöm le a chromeot, sose tudja felrakni valamiért...
sudo dpkg -i google-chrome-stable_current_amd64.debilletve a hűtési házirenddel mit lehet csinálni? folyamatosan pörgeti maxon a ventit (latitude 6420)
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok. Épp Ubuntut próbálok meg Win8 mellé feltenni, és szeretnék megerősítést kérni, hogy jól csinálom-e a partícionálásnál.
kép bocs a minősége miatt, a lényeg látszik.
Tehát adott egy 320gb-os merevlemez. Ezt daraboltam korábban
50GB -> WIN
15GB -> linux /
maradék -> /home (később még lecsípek belőle valamennyit majd NTFS-nek)A képen látszik, hogy sda1, és sda2 már foglalt, előbbi a rendszer számára lefoglalt a window által, az sda2 pedig maga a win.az sda3 és sda4 üres volt. Ezeknél mentem rá, hogy change -> format as ext4 -> mount (egyiknél /, másiknál /home).
Na és most nem tudom, hogy alul "Device for boot loader installation" -nál mire kéne menni, szerintem ezen kéne maradnia, talán így lesz jó később a grub, de mondom inkább megkérdezem
üdv
-
tvamos
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
eastsider #24679 üzenetére
Live CD- ről indítva Gparteddel egyszerűen törlöd a nem szükséges partíciót és annak a helyére újra rakhatsz bármit. Sebességben szerintem ilyen hardver mellett bármelyik disztro super!
Gparted használataMegpróbálhatod a javasolt Cinnamon telepítést is, de tapasztalatom alapján az asztali kezelők utólagos telepítése nem mindíg problémamentes és nem is mindíg egyszerű!
-
tvamos
nagyúr
válasz
eastsider #24679 üzenetére
Ubuntu 12.04 LTS + Cinnamon stable Desktop
Ha nem akarod ujra telepiteni a gepet, az Ubuntu Cinamonnal.
(Nekem pl. nem ment a Mint...) -
válasz
eastsider #24649 üzenetére
Ha azt akarod, hogy jól kinéző Linuxod legyen, akkor kár volt elkapkodnod, a Linux Mint Cinnamon- t próbáld ki, ha van kedved, soha nem akarsz majd Ubuntut! Mivel Ubuntu/Debian alapú, így az előző két disztro help- supportja jól használható ehhez is. Nekem is Win mellé van felrakva és minden gond nélkül kezeli az NTFS rendszert. Ha még nem laktad be az Ubit, próbáld ki a Cinnamon miatt, jobb, mint a Gnome és a KDE.
-
Cyrin
addikt
az én "out of the box" szépségdíjasaim:
Mint Cinnamon, Elementary, Manjarode témázni persze lehet, ezáltal még az ubuntuból is ki lehet hozni valami emészthetőt
-
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #24661 üzenetére
Allandora, es reboot utan le is kerdeztem. Tuti nem megy.
Kozben ezt talaltam, itt lehet az a bizonyos kutya...
Biztonsagos ez az X-SWAT ? -
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24670 üzenetére
Az lehet, de az egész linux, swap nélkül csak 4 GB particion van?? Az nagyon kevés.
A swap meg teljesen feleslegsen elvesz 14 gigát... ennek nem sok értelmét látom, de te döntesz.
Neked nem kell swap, 16 GB RAModhoz.Kb 20 perc alatt lemegy egy ubuntu install, szerintem rakd újra, ha ez a kép. Nem idő rá.
Addig is gyakorlod a kézi beállítást. (Amint nekem se ártana, mert alig párszor telepítettem, és jó régen utoljára , csak nincs min gyakorolnom telepítgetni.)
Az egész rendszernek jobb, ha van minimum 9 GB, ha ubuntu, vagy linuxmint.
Avagy külön home és gyökér:
home : 4+ GB
gyökért (/) : 5+ GB
neked swap: nulla (semmi) ; de ha nem kihagyható, akkor a legkisebbre vedd, javaslom. -
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24665 üzenetére
A main az a gyökér ("per jel") lesz, gondolom, de a 4 GB hatéreset. Szóval nem értem... Ez automatice csinálta? Én inkább a kézi beállítást javaslom telepítéshez. Főleg azt nem értem ,h swap-nek ilyen sok?? 16 GB RAM-od van, ugye? Minek swap? Nekem 1 GB RAM-om van, és emlékeim szerint csak 0.5 GB swap-ot (virtuális ram) adtam meg, és bőven elég.
Az is lehet, h egybevette nálad a home és a gyökér particiot, amennyiben nem kézi beállítással telepítetted. Akkor meg mindenképp keveslem a 4 GB-ot neki, szóval inkább 8-9 GB kéne arra minimum, 4-5 GB gyökérnek és 4 GB home-nak, minimálisan.
Swap-ra tényleg nem értem, mi van... 14 GB??Swap-t külön particiora szokta rakni, de neked nem kell swap.
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24662 üzenetére
Még 10 GB is elég, bár biztosabb a 15 GB. Ha nagyon csupasz verzióval is megelégszel, 4 GB-ból is kijön - csak viszonyításképp mondom. (Van, aki bátorított arra, h 4 GB pendrive-ra telepítsek ubit, bár határeset.)
Igényfüggő. Gondold végig, csak alapcélra kell-e neked linux, vagy teleraknád app-okkal.
Arra javaslom, ügyelj, gyökérnek legyen legalább 4 GB particio, az a biztos; és javasolt külön home particio, bár kinek hogyan... ha csinálsz, legyen az is legalább 4 GB. Szívtam már kicsire méretezettel. Szóval összesen jobb, ha van 10 GB a teljes linux-nak. Több nem muszáj, csak ha telepakolod utólag.
Ja, és file tárolásra is csinálhatsz külön particiot - én pl jobb szeretem így, elkülönítve a rendszertől. De mivel már van rajta nálad windows, a linux látja az ntfs file rendszert is, tehát az elég. Bár egy miimum ext4-es file rendszerű particio még gyorsabb a linux számára (és azt a windows is, megfelelő segdéprogival, látja szintén).
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24654 üzenetére
Apropó, windows partícióból akarsz lecsípni, linux telepítéshez? Nem külön partícióra? Akkor passzolom. Nincs a win partíciódon kívül 15 GB, amire rakhatnál ubit? Ha nincs, akkor tényleg biztosabb előbb gparted-del, ahogy te is írtad, de én kezdő vagyok, gparted-et eddig csak egyszer használtam, és linux partícióból csíptem le vele.
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24656 üzenetére
Erre úgy tudok csak válaszolni, ahogy megéltem:
A mint-et sajnos előbb raktam fel hdd-re, és utólag windows-t (XP-t anno).
De régebben ubuntut nyomtam fel egy windows-os gépre, egész egyszerűen grafikus csúszkákkal be lehet lőni emlékeim szerint, hogy ne túrjon bele a windows-ba. De kipróbáltam, hogy ha win-es particiora jelöltem be, akkor figyelmeztetett, hogy "biztosan felül akarom-e írni a windows-t?".
Én nem aggódnék ubi telepítéssel akkor se, ha van már fent win - ezt megnyugtatásul mondom. Csupán minimális odafigyelést igényel kezdőként is. -
Jim-Y
veterán
válasz
eastsider #24651 üzenetére
Több okból is, az egyik, hogy ezzel már van tapasztalatod, a másik, hogy ha valahol elakadnál, akkor találsz a neten segítséget, mert elég elterjedt disztro, a harmadik, hogy én is így használom a gépem win8.1 + ubi 12.04 és nincs vele gondom, mondjuk nekem az ubi HDD-n van, és csak a win van ssd-n. A negyedik, hogy szoftverfejlesztőként Eclipse Keplert használok az ubin és tudom, hogy jól működik.
Kb ennyi
-
mzx
senior tag
Én még a cpu kímélő Transmission torrent kliens-t ajánlanám.
DC-zni meg nyugodtan rakd fel a wine-t (Windows "emulator"), az alá meg a windows-os APEX DC-t. Tökéletesen fut.(Alá úgy tudod telepíteni, hogy simán csak letöltöd az exe file-t és enter / dupla jobbegérgomb; nem kell ehhez elindítani a wine-t , legalábbis alap esetben linux boot-tal indul, nem zavar sok vizet, nem igazán terhelő, régi gépet használok, ebből tudom).
Sok más előnye miatt is megéri wine-t telepíteni: vannak windows progik, melyek tökéletesen futnak így linux alól is, de persze sokuk tökéletlenül, vagy egyáltalán nem fut némelyik (játékok többsége pláne nem, és vigyázz a média alkalamások nagy részével is wine alatt).
(#24654) eastsider :
Ahogy hallottam, a win 8 eléggé terhelő. Nem használtam sose, de saccra egy mai ubuntu verzio is esélyesen gyorsabb. Ráadásul 16 GB RAM-od van. Én régi gépet használok, bő 10 évest, P4, 1 GB RAM-mal, és Linux Mint illetve Ubutnu is futott már rajta, remekül.
Win már fent van? Az jó, mert egyszerűbb, ha előbb az kerül fel, a grub (boot-olásnál oprendszer választó) miatt. Szerintem egyszerű a telepítés, én kezdőként elboldogulok egy ubi (ubuntu) telepítéssel. Értelemszerű, írja, amit kell, grafikusan megadhatod a partíciókat, figyelmeztet, ha meglevőt jelölsz be törlésre stb. De ha elakadsz, kérdezz. Ha itt vagyok, reagálok, ha tudom esetleg a választ, vagy más, aki épp itt van.
-
eastsider
nagyúr
megnézem az ubuntut, szerintem jó lesz. ezt már használtam, próbálgattam régebben
gondolom így is jóóval alacsonyabb az igénye, mint a windows8.1-nek, és ez is simán megy nagyon....
tudtok segíteni windows mellé telepítésben?
konkrétan van egy 111gb-os partíció C-nek, amin a win van. ebből kéne lecsípni 15gb-ot az ubuntunak. hogy álljak neki?
sh4d0w: köszi!
szóval a mint tudja alapból magát a win mellé telepíteni, de ahogy nézem az ubuntu nem, ott csökkenteni kell a partíciót, amekkorát szánunk az ubuntunak, és úgy telepítjük [link] -
-
mzx
senior tag
válasz
eastsider #24649 üzenetére
A distrowatch-ot böngészted? Bocs a kérdésért, nem tudom, mennyire ástad bele magad a linux-ba.
Sajnos én személy szerint nem tudok az általad megadott paraméterek szerint ajánlani, mivel alig értek a linuxhoz.
Na meg relatív, mi a gyors és lassú. Az egyik leggyorsabb a Lubuntu, de kikötötted, h szépen nézzen ki, míg a Lubuntu hiába nagyon gyors, nem igazán szép a képmegjelenítése (élesség, színtelítettség, stb, az lxde környezet miatt). Az ubuntu és klónjai (linuxmint / linux mint) talán közepesen cpu terhelő, és a gnome-os környezete grafikailag számomra szép megjelenítésű. Sokkal több disztrót meg nem próbáltam még. Javaslom, várd meg más válaszát, aki hozzáértőbb, mint én.K I E G:
Aki az előbb az ubuntu-t javasolta, gondolom az ubuntu népszerűsége miatt; könnyebb segítséget kapni hozzá, mint sok más disztróhoz. De ennek egy klónja, a Linux Mint még népszerűbb az utóbbi pár évben. Mindkettő GNOME környezetű. Ahogy fentebb írtam, szerintem kb közepesen CPU terhelőek. Grafikailag, megjelenításre nekem tetszenek.Az, hogy ennyire egyértelmű-e lenne választani? Kinek mi az igénye... Szóval distrowatch...
-
eastsider
nagyúr
Sziasztok!
első linuxként valamit ki szeretnék próbálni, szigorúan W8.1 mellé telepítve, úgy, hogy a 120-as SSD-n, amin még 30gb hely van, elférjen olyan 15gb-on. HDD-ből tudok neki adni bőven partíciót
némi előismereteim vannak suli miatt, ubuntut próbáltam is már régen..
elsősorban eclipse környezet miatt használnám, illetve neteznék rajta
a gép: latitude E6420, i5,16gb Ram, 120gb SSD+320gbHDD+1tb esatan. a dell oldalán vannak ubuntus driverek, nem tudom mennyit jelentmelyik disztrot ajánlanátok? fontos szempont, hogy "normálisan" nézzen ki.
a HW-vel nem lesz gond, de a lényeg, hogy minél gyorsabb legyen, minél simább, egy w8.1 gyorsasággal már kiegyezek
illetve a windowsos mappák betallózása minél simábban menjen
előre is köszi! -
mzx
senior tag
válasz
Fritz Teufel #24622 üzenetére
Nagyon szépen köszi!
Egyelőre ott tartok, h tanulmányozom a manual-t. A silence opciója lesz a SoX-nak. Szótárazgatom, nem értem teljesen, csak alapfokon beszélem az angolt.Arra próbálok rájönni ebből a fél oldalnyi "silence" leírásból, hogyan tudom az összes, minimum fél másodperces szünetet kivágni az adott audio file teljess hosszából, készítve ezáltal egy új audio file-t.
Az se világos számomra, h kizárólag wav file-t szerkeszt-e, vagy mást is, bár ír mp3 példákat is a doksi, de a play parancs pl kiabált mp3 miatt, h nem tetszik neki...
Lehet használni a sox parancson kívül / helyett a rec (felvétel) és a play (lejátssza parancssorból az adott audio file-t) parancsokat. Utóbbival tesztelem épp a silence-t, egyelőre ne mértem a kapcsolóit. Kétszer három van:
above-periods [duration threshold[d|%]
[below-periods duration threshold[d|%]]Ír egy példát rá (itt a rec helyett ha sox lenne, akkor készítene egy másik file-t ilyen módon, ha meg play lenne, akkor meglejátszaná a megadottak szerint, tehát most tekintsünk el attól, h rec-cel, vagy mással kezdődik-e) :
rec parameters filename other-effects silence 1 5 2%
Itt a paraméterek: egyes, ötös, valamint kettő százalék. Ezeket nem értem... Csak azt h az első "valami" above-periiods, a második az ehhez tartozó duration (időtartam), a harmadik meg valami treshold (küszöb?)_______________________
#24633 CPT.Pirk:
Köszi a választ.
Amúgy van másik pendrive-om is, csak, gondoltam, a régit is használnám. -
rii
nagyúr
nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#24645) Jim-Y: sikerült - és egyedül ezt - a Deluge-t feltennem, és nagyon bejön .... köszönöm!
-
rii
nagyúr
manjaro alatt hogy van a csomagkezelő?
Midnight commandert (vagy valami kétablakost) fel lehet tenni manjaro alá?
tudnátokkérlek torrent és DC klinenst ajánlani?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #24636 üzenetére
Tulajdonképpen van benne AMD, mert a 64 bitet AMD64-nek hívják, az az ő találmányuk.
Az az AppArmor dolog érdekes, idegilenesen megpróbálhatsz nélküle bootolni, itt írják hogyan kell. http://wiki.apparmor.net/index.php/AppArmor_Failures
Igazából nem ismerem az apparmort, szóval ezt a logot lehet érdemes lenne belinkelned a nagy linuxos topicba is. -
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #24635 üzenetére
Pont most fagyott meg. Ez tortent:
Mar 20 22:02:17 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 18.210467] vboxdrv: Found 4 processor cores.
Mar 20 22:02:17 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 18.210882] vboxdrv: fAsync=0 offMin=0x19a offMax=0x2432
Mar 20 22:02:17 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 18.210946] vboxdrv: TSC mode is 'synchronous', kernel timer mode is 'normal'.
Mar 20 22:02:17 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 18.210948] vboxdrv: Successfully loaded version 4.1.12_Ubuntu (interface 0x00190000).
Mar 20 22:02:17 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 18.503970] vboxpci: IOMMU not found (not registered)
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.562418] wlan0: authenticate with 84:1b:5e:b8:1d:f1
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.566111] wlan0: send auth to 84:1b:5e:b8:1d:f1 (try 1/3)
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.569222] wlan0: authenticated
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.569340] iwlwifi 0000:03:00.0 wlan0: disabling HT as WMM/QoS is not supported by the AP
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.569343] iwlwifi 0000:03:00.0 wlan0: disabling VHT as WMM/QoS is not supported by the AP
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.569841] wlan0: associate with 84:1b:5e:b8:1d:f1 (try 1/3)
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.572619] wlan0: RX AssocResp from 84:1b:5e:b8:1d:f1 (capab=0x411 status=0 aid=2)
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.592030] wlan0: associated
Mar 20 22:02:23 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 24.592057] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
Mar 20 22:02:47 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 47.764740] audit_printk_skb: 189 callbacks suppressed
Mar 20 22:02:47 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 47.764743] type=1400 audit(1395349366.999:75): apparmor="DENIED" operation="open" parent=1 profile="/usr/lib/telepathy/mission-control-5" name="/usr/share/gvfs/remote-volume-monitors/" pid=2454 comm="mission-control" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0Elvileg nincs semmi AMD benne.
Core i5 + nVidia Quatro -
tvamos
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #24619 üzenetére
Meg van a log file, csak nem tudom, mit nezzek benne.
Amit nem ertek, mit keres benne ez:
Mar 18 23:51:54 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 0.000000] AMD AuthenticAMD
Mar 18 23:51:54 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 0.000000] Centaur CentaurHaulsEz valami hiba lehet?
Mar 19 08:06:19 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 966.201165] vboxpci: IOMMU not found (not registered)
Mar 19 08:09:21 tomi-Latitude-E6420 kernel: Kernel logging (proc) stopped.Ez gyanus meg:
Mar 19 08:10:22 tomi-Latitude-E6420 kernel: [ 0.000000] No AGP bridge found -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nem tudom a szolgáltatónak mire kell ez a vacakolás, egyszerű DHCP kliens. Nincs most neted azon a gépen?
Am. pendrivera nem tudom, de pl. egy teljes formázást megnéznék. Ha az sem, akkor vennék egy újat, 16G-s pendrive nem kerül 3000Ft-ba sem.
tvamos: igen van rá esély, hogy legalább a vga környékén az okoz gondot. Nem nagyon ismerem az nVidia cuccait ezen a téren.
-
rii
nagyúr
Jelentem, Manjaro felment .-)
minden van mi szem-szájnak ingere ... net, wifi, vga, sound ...köszönöm a segítséget!
-
-
Rav3n02
senior tag
válasz
lionhearted #24624 üzenetére
Nem is értem, hogy a T42 (legalábbis ez a chipset) miért maradt PAE támogatás nélkül. Az a baj, hogy ahhoz még nagyon kezdő linuxos vagyok, hogy nekiálljak berhelni
Bodhi felment de az nem tetszik, Mint az lassú, ráadásul Youtube teljesen használhatatlan (flash telepítés nem akar összejönni).
Puppy megint nem annyira gyere be, de megpróbálok non PAE disztrókat szemezgetni, hátha...
-
rii
nagyúr
itt alapból HDD van
de én ilyet még nem láttam, hogy ennyi kernel panicmit kellene? fordítani kernelt erre a gépre?
ezért az durva ... 97'-ben csináltam olyat utoljára, azt se tudom eszik-e vagy isszák már a kernelfordítást ...vagy valami másik kernelt betölteni-letölteni?
-
-
rii
nagyúr
az milyen már, hogy bettem ugye a 64-bites Manjaro DVD-t ... hibaüzenettel be sem jött a graf. felület
majd a 32 bites Manjaro-t kernel panic
Lubuntu: kernel panicmajd visszatettem a 64 bites Manjaro-t: eljutottunk az egér kurzorig
reset
most már bejött a graf. felület Login screen-je is ... igaz hogy nem enged be ...
reset
most másfajta login screen jön be, és továbbra sem enged be -
tvamos
nagyúr
válasz
Koszi! Ha haza ertem keresem is.
Lehet, hogy az Optimus kavar be?
Az a legtalanyosabb az egeszben, hogy W7/VB teljesen stabil, megy minden, mint az alom, csak ugye ott meg lassu minden, csak LXDE/XFCE-vel volt ertekelheto a sebesseg.
Az is gond, egy kicsit, hogy Chromecast-ot hasznalok, es az nem annyira komalja a firefox-ot... vagy csak en nem talaltam meg a megfelelo plug-in-t.
-
Sziasztok!
Midori bömgészővel nem műxik a gugli apps.
Ez ismert probléma? Van rá megoldás? Végigpróbáltam az összes maszkolási lehetőséget, egyik sem segített.Kössz!
-
válasz
Rav3n02 #24613 üzenetére
Amit ír is, hogy olyan procid van, ami nem támogatja a PAE-t. Keress olyan disztrót, amihez nem kell, vagy keress rá workaroundokra. A mai disztrók inkább feltételezik azt, hogy sok ramod van, mint hogy egy 19 éves technológiát nem ismerő CPUd.
Ubuntu-ból a 12.04-et még meg lehet oldani, hogy felkerüljön, illetve a Xubuntu 12.04 pl a nonPAE kernelre épül. Illetve van nonPAE-s minimaliso. -
mzx
senior tag
válasz
Köszi.
A pár napos kérdésembeli pendrive mount-olást is esetleg meg tudod mondani? Ha benyomom a gépbe a pendrive-t, nem jeleníti meg a Nautilus, viszont kiírja lsusb-re, hogy ott van. (15 éves pendrive. Az újabbakat azonban kapásból csatolja a Nautilus, ha bedugom.)
-------------------------------
Az audio szünet-kiszedegetősre valaki tud progit? (LD: ELŐZŐ HSZ-EM.) Lehetőleg parancs sorost, légyszi, mert régi a gépem, kicsi a vinyóm, az Audacity sok giga temp-et csinál, ezt nem szeretném, általában nincs elég empty space a hdd-n.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tvamos #24612 üzenetére
Van egy kernel log valamerre. Ha nem a /var/log/kern.log az útvonal, akkor locate kern.log parancs megkeresi, bár lehet nem pont kern.log a neve, de azt hiszem az szokott lenni.
Max keress rá, hogy ubuntu kernel log, ez egy szöveges fájl amiben találhatsz valami infót a halál okáról.mzx: igen, 2.6-os kerneled van. Igaz már az se egy mai kernel, de ha a progid csak 2.4-es kernelig támogatott, akkor valszeg abbahagyták a fejlesztését.
De a dhclient véletlen nem a dhcp-client? Mert az elvileg alapból fent lesz a rendszereden.
-
mzx
senior tag
U P - két kérdésem, ismét. Előre is köszönet, aki tudja:
Parancsosoros app-ot tud valaki, mellyel audio file (mp3, ogg) szüneteit, és lehetőleg az eléggé halk részeket ki lehet vagdosni általa?
___________________________Csak előre tudakozódnék:
Azt írja egy weboldal, hogy
dhclient-2.0.x program kell a 2.0.x-es kernelhez,
dhclient-2.2.x program kell a 2.2.x-es , és a 2.4.x-es kernelhez.Az enyémre ezt írja ki, az uname -a parancsra:
Linux mintegy-desktop 2.6.32-21-generic #32-Ubuntu SMP
...satöbbi.Na most akkor nekem milyen kernelem van?? 2.6-os?? És az esetben szerintetek nekem majd a
dhclient-2.2.x program kell...? -
rii
nagyúr
betettem a Manjaro DVD-t, és a login után elakad ... ezek a hibaüzemnetek jelennek meg
az intefgrált VGA nem tetszik neki?
vagy a hálózatot hiányolja? -
Fritz Teufel
addikt
válasz
tvamos #24614 üzenetére
Én is Ubuntu 13.10-et használok és 3 böngésző ablak, azokban olyan 12-15 oldal volt nyitva. Éppen kerestem valamit. Egyik pillanatról a másikra összeomlott az UI, de alatta stabilan működött a rendszer, a bejövő levélről kaptam hangjelzést. Brutálisan stabil ez valóban, csak használni nem tudtam. Hard resettel lehetett csak újraindítani
6 év alatt a Vista egy alkalommal produkált nekem kék halált, de azt egy azonosítható friss app okozta. Ha valami megakadt, a task managerrel pillanatok alatt ki lehetett lőni és ment minden tovább. Itt a rendszerfigyelő ablak, még a normális működés esetén is másodpercek alatt jön elő és még az is hajlamos a fagyásra. Ezt nem nevezném stabilnak, még ha Linux is. Millió apró bug...
Ubuntunál mindig a korábbi LTE verziót érdemes használni, az remélhetőleg már kellően kiforrott. Minden másra jó az aktuális verzió
-
Rav3n02
senior tag
Ki akartam próbálni több disztrót is, de itthon idáig már bootnál elhasalt a Minten kívül az összes, az alábbi hibaüzenettel:
Intel M 735 proci
"This kernel requires the following features not present on the CPU:
paeUnable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU."
Distrowatchon erre nem lehet szűrni valahogy?
-
Mr X
veterán
-
Mr X
veterán
válasz
CPT.Pirk #24606 üzenetére
A linux telepítést megoldom, nem ismeretlen terep.
Az összefoglalóban pedig én nem találtam leírást erről a témáról.
Azért merült fel ez a lehetőség, mert pl. a saját honlapján is leírják a HDD-s installt, mint lehetőséget. Ezért kérdeztem, amit.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Linuxot nem így telepítünk. Az Unetbootin arra való, hogy adott disztrók cd képfájlát kitegye pendrivera. Mikor bebootolsz a penről, akkor a disztró telepítőjével rakhatod oda, ahová szeretnéd.
Viszont erősen javaslom, hogy mielőtt élesben próbálkozol, fogj egy virtualboxot és próbáld ki alatta a telepítés menetét, továbbá kezdésnek ha a telepítés mellett döntesz, ne öld meg a Wint, hagyd meg tartalék rendszernek.
Egyebek pedig a téma összefoglalóban, azt is javaslom végigolvasni.
tvamos: sajnos nincs több tippem.
-
Mr X
veterán
Urak, kérdésem lenne.
Adott egy gép, Win7, SSD és egy HDD. Unetbootin-nel raknék fel merevlemezről linuxot. Elvileg ezzel megoldható. Namost. Az unetbootin a C: meghajtót ajánlja csak fel. Nem lesz ez gond? A win-t teljesen le szeretném cserélni, de feltételezem, hogy ha formázom a linux telepítése során, az a telepítőt is törli, kirántva a szőnyeget alóla.
Csinált már valaki ilyet?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Rav3n02 #24600 üzenetére
Probald ki akkor mar a Peppermint OS-t is, nekem az nagyon bejott.
Mas...
Tegnap a KDE-s Mint helyett feltettem a Unity-s Ubuntut, es az eddig stabilan megy.
Ma megtudtam azt is, hogy hozza kell adjam magam a "Dial out group"-hoz...
Szoval pozitiv kezdek lenni vele.
Mar csak az "app drawer" vagy mi nem tetszik. At tudom az szabni? -
rii
nagyúr
nemide
-
mzx
senior tag
válasz
Rav3n02 #24600 üzenetére
Biztosan jó szándékból írta az illető a Xubuntu-t és a Manjaro-t, de ellenvéleményem van, tapasztalatból.
Akartam írni ma reggel is, hogy a Xubuntu (és minden XFCE-s felületű disztró) majdnem annyira terheli a CPU-t, mint a "sima" Ubuntu, és szerintem egy tévhit, h a Xubuntu gyors. Régi gépen évekig teszteltem a Lubuntut, de kipróbáltam a Xubuntu-t is, tehát tapasztalatból mondom.___________________________
Parancsosoros app-ot tud valaki, mellyel audio file (mp3, ogg) szüneteit, és lehetőleg az eléggé halk részeket ki lehet vagdosni általa?
___________________________Csak előre tudakozódnék:
Azt írja egy weboldal, hogy
dhclient-2.0.x program kell a 2.0.x-es kernelhez,
dhclient-2.2.x program kell a 2.2.x-es , és a 2.4.x-es kernelhez.Az enyémre ezt írja ki, az uname -a parancsra:
Linux mintegy-desktop 2.6.32-21-generic #32-Ubuntu SMP
...satöbbi.Na most akkor nekem milyen kernelem van?? 2.6-os?? És az esetben szerintetek nekem majd a
dhclient-2.2.x program kell...?____________________________
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- BESZÁMÍTÁS! Asus Maximus VIII Hero i7 6700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Zalman i3 NEO 700W
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest