Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Milyen TV-t vegyek?
- Logitech Z906
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Projektor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHM
addikt
Ránézésre Sraw Hat ledeknek tűnnek, költségtakarékossági okokból
5, esetleg 8mm-esek lehetnek.
A Lomexnél néztem, ilyet egyáltalán nem forgalmaznak.
Nem is tudom, hol lehetne itthon beszerezni hasonlót.
(#9298) balazs1956:
Ha budapesti vagy és az segít, normál 5mm-es, hideg fehér ledet
szívesen adok.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Kernel
nagyúr
válasz balazs1956 #9298 üzenetére
Ismerősnek tűnik:
5mm White Straw Hat Superbright LED
Az átmérőt tudod ellenőrizni. A magasság is önmagáért beszél. Van a klasszikus forma:
Van a Straw Hat fejű:
Ezek standard 20 mA-es LED-ek elvileg, vagy utóbbi lehet valamivel nagyobb terhelhetőségű is, de ellentmondásosak a leírások.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
balazs1956
senior tag
Köszönöm a hozzászólásodat.
Csináltam pár képet, nem tudom adnak-e érdemi információt Számodra.
Azt látom, h vmi mini méretű, illetve rövidlábú ledek vannak benne. Ha támad valami ötleted, légy szíves adj egy linket, milyen leddel próbálkozzak. Semmit sem értek hozzá
A lényeg, ha cserélem ne gyulladjon föl a lakásElőre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
szkink
aktív tag
Sziasztok.Új vagyok a témában,a konyhába szeretnék a mosogató fölé egy led fényforrás szerelni (szalagot),az lenne a kérdésem,hogy a 12v vagy a 230v típus lenne a megfelelő és a jó választás,a meleg fehéret néztem ki,kb 1méter hosszban,milyen további alkatrészek szükségesek az üzembe helyezéshez?Fali kapcsolóról szeretném működtetni.A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
-
PHM
addikt
válasz balazs1956 #9290 üzenetére
1: Röviden: valószínűleg a ledeket kell cserélni.
Bővebben: a hibajelenségből ítélve a ledek túl vannak hajtva,
ezért a fényerő csökkenés és a vibrálás.
A vibrálást az egyik, már végső stádiumban lévő led okozhatja.
Mivel sorba vannak kötve, a többi is vibrál. Csere után nem ártana
megvizsgálni, hogy lehet-e csökkenteni a ledek áramát.
2: A ledek típusának behatárolásához nem ártana 1-2 kép.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Tony21
tag
válasz macilaci78 #9292 üzenetére
A nappali felől nem látszó két éle a szellőzős oldala (képen a túloldal és a bal oldal)
-
Tony21
tag
Na elkészült végre a konyhába a home made lámpa
5db GU10-es spot, középen egy hideg fehér 7 wattos 110 fokos, meg négy darab meleg fehér 4 wattos, 65 fokos, kissé kiforgatva a sarkok felé ...
Nagyon jó fénye van -
balazs1956
senior tag
Sziasztok!
Új vagyok itt és tanácsra lenne szükségem.
Évek óta használok Aldis /Lidlis konnektorba dugható mozgásérzékelős éjszakai led világítást.
Praktikus, mert éjjel nem kell kapcsolgatni a nagy fényeket,csak kitalálni ahová kell.
Nem drága kütyük, csak évente egyszer kaphatóak.
Most egymás után kettő is sz@arakodik, ezalatt értem, hogy gyengébb lett a fényük, pislognak, stb.
Nem a pénz miatt, hanem kihívás lenne, ha meg tudnám csinálni. Érteni nem értek hozzá, csak forrasztgatni tudok.
Kérdésem az lenne: 1 javíthatóak-e ezek?
2: ha a ledet kellene kicserélni, akkor abba milyen kellene? Pillanatnyilag 3 van benne.
Tudom, h nehéz kérdés látatlanban, de valahogy el kéne induljak.
Ha úgy gondolják, a hozzáértők, hogy valami dióda/ellenállás/tranzisztor//más kütyü mehetett tönkre, az sztem meghaladja az értelmi képességeimet
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Vertigo18
addikt
Nekem két monitortartó állványom van a számítógép asztalomon. A két monitortartót összetoltam, majd az így keletkezett hosszabb felületre ragasztottam az 5V-os szalagot. Arra tökéletesen megfelel, amit te mondtál, amire te keresed.
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
zsiz
őstag
válasz Vertigo18 #9279 üzenetére
Köszönöm, ezt néztem én is. Fényáradatra nincs szükség, van rendes E27-es LED világítás a műhelyben, csak az a baj, hogy ha valamit keresek, akkor pont a polcra árnyékolok. Szerintem teszek egy próbát az 5V 3528-assal, legfeljebb ha nem válik be, akkor felhasználom a pc-nél vagy a tv mögé. 5050-ből 4-4,5k lenne a 4-5 méter (amennyi nekem kell), de annyit nem adnék érte, főleg úgy hogy mi van ha tényleg kevés lesz az 5V. Élőben jó lenne megnézni, hogy mit tud egy ilyen 5V 3528 szalag, mert még nem láttam, de nem tudom hol megnézni. Ha meg elmennék valami LED boltba, többe lenne az útiköltség, mint aliról a szalag. 12V-oshoz meg tápot is kellene vennem.
Opel Astra G Bertone Coupé X18XE1 | GTA Online: zsiz88 |
-
Kernel
nagyúr
válasz Black&White #9283 üzenetére
Akkor be kell kötni, a fotón szereplő laikus szöveg lényegtelen.
1W vagy kisebb LED-lámpa tényleg "reális" és általában pont azt szokás ilyen dimmerekkel kezelni. Kicsit nevetséges.
Az egy általános LED-adapter, a fázishasítós dimmerek (ami alapból izzólámpához való) kompatibilitása érdekében. Még így sem garantálható, hogy megoldja a problémát, de van rá esély.
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Affranc. Azt válaszolták a reed csöves ajtónyitóval kapcsolatban, hogy ne 230V-ot kapcsoljak vele. Még a 230V-os mágneskapcsolót sem ajánlotta. Helyette egy 12V-os relét... De annak kellene külön 12V azt meg nem akarok (plusz egy áramforrás).
Akkor viszont csak az a mágneses kapcsoló marad, ami tud 230V-ot kapcsolni.⭐ Stella
-
Kernel
nagyúr
válasz Black&White #9280 üzenetére
Livolo dimmerhez vibrálás esetén szoktak használni egy kis kiegészítőt, amit a lámpával párhuzamosan kell kötni: [link]
Régebben azt hittem, csak egy ellenállás van benne (műterhelés), de rákeresve most látom, hogy nem egészen: [link]
Csak egy példa, itt is említik: [link]
-
Black&White
addikt
Sziasztok!
Dimmeres érintőkapcsolóhoz (Livolo) keresek E27-es, természetes fehér ledet.
Sajna, amit első körben rendeltem vtac-ról az villogott (Smart dimmer).
Egy másik, hagyományos kapcsoloval szépen szabályozható, de ezzel a Livoloval sajna nem.
Mi lehet a probléma?
Köszi -
Vertigo18
addikt
Tessék, ez mindent tud, amit kértél. Én az 5050-est venném, de lehet, hogy kevés lesz az 5V... Nekem 2835-ös van a monitortartó állványaimon, de az 5V érezhetően kevés. Szép, világít, de nem fényáradat! Viszont a linkelt az minden igényedet kielégíti, vágható, van esetleg vízálló is ugyanitt, ha kell.
Vásárolnék M.A.G.U.S. kiadványokat! Pm me!
-
zsiz
őstag
Sziasztok!
Egy műhelypolc megvilágítását szeretném megoldani LED szalaggal. Az egyszerűség miatt 5V-os USB szalagban gondolkodtam. Konnektor megoldható a polc közelébe, 5V adapter van itthon, hozzá egy ilyen kapcsoló és utána a szalag. Ebben kérnék segítséget.- Először is jó az elképzelés?
- A dizájn nem szempont, a lényeg hogy a polcok aljára tenném a szalagot, hogy az alatta levő polcot (kb 40-50cm-re van a megvilágítandó felület) megvilágítsa, ha keresek valamit akkor könnyebben megtaláljam. Természetes fehér színt szeretnék (4000-4500K), esetleg hideget, de meleget semmiképp.
- Nem tudom jó lenne-e a 3528-as, vagy inkább 5050 kellene.
- Vágható, toldató kellene. Vagy minden szalag ilyen?
- A szalag hűtése úgy gondolom nem gond, a polc szögvasból van, arra lenne felragasztva.
- 2x2 vagy 1x5 méter kellene (természetes vagy hideg fehér, USB-s). Tudtok ajánlani tapasztalat alapján külföldről? Ali, ebay, stb...
- Low-budget projekt, minél olcsóbban kellene, ezért is gondolkodom 5V-osban, mert nem akarok egy normális tápot venni több ezerért, mikor 5V-osból kallódik itthon.
- Ha nem így, akkor ti hogyan oldanátok meg?Opel Astra G Bertone Coupé X18XE1 | GTA Online: zsiz88 |
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #9273 üzenetére
Mert, ha nem 230V-os a nyitás érzékelő azt nem lehet használni 230V kapcsolására. De hétfőn kiderül, gondolom válaszol a cég.
⭐ Stella
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #9271 üzenetére
Igazából egy ilyen tökéletes lenne, csak az a baj vele, hogy 67 dollárba kerül. Ezt fel tudnám ragasztani vagy csavarozni a fém ajtókeret belső oldalára, aztán a mágnest vele szembe rakni.
Persze kéne hozzá egy mágneskapcsoló is, mert ezek a reed csövek nem tudnak 2A-t kapcsolni 230V-on.
De ez legyen a legkevesebb gond. Úgyis lesz egy batár 75W-os táp a falon.Ezzel az a baj, hogy az érzékelő nem a lapos oldalon van, hanem az élénél. (ennek meg se kerestem az árát)
Ezzel is szemezek, valószínű ezt veszem meg. Kérdés tud-e 230V-ot kapcsolni mert elég szegényes az adatlapja. (riasztós cuccoknál nem szempont a 230V).Fúrkálni nem szeretnék, mert mint mondtam fém az ajtókeret, mögötte meg beton van (rögtön kicsorbul a fúró).
⭐ Stella
-
macilaci78
nagyúr
válasz radi8tor #9270 üzenetére
Én inkább infra sorompóra gondoltam. Ez alapvetően pl ajtónyitás-érzékelő, ha valamiért az adóból a fény nem jut el a vevőig, akkor jelez/kapcsol valamit. Van ebből prizmás verzió is, a prizmát felteszed az ajtólapra, az egységet vele szemben. Ha nyílik az ajtó, a prizma nem az egységre veri vissza a fényt és kapcsolja a villanyt.
Vagy valami ilyesmi kell neked. Nyomásra nyitja az áramkört. Beépíted az ajtófalcba, amikor becsukod az ajtót, az ajtólap benyomja a gombot és ezzel lekapcsolja a villanyt a kamrában. Persze, ehhez az ajtófélfát kell megfúrni és belül kell kábelezni valamennyit. Megfúrni az ajtót nem nagy was ist das, egy UHT tokos ajtónál a tok és a fal között van 2 cm PUR-hab. A vezeték ízléses elvezetése a kérdés: külső csatornázás, vagy bevésed a falba.
Pár kép segítene és az is, ha leírnád, mit szeretnél és milyen eszközök állnak rendelkezésre. Például lakásfelújítás előtt állsz, vésed a falakat és cseréled az ajtókat, vagy ezeken már mind átestél és a lehető legkevesebb esztétikai rombolást szeretnéd elkövetni.
Ha csak annyi a baj, hogy a kapcsoló kényelmetlen helyen van, akkor annak a helyére a fali dobozba lehet rakni egy vevőt, és bárhova rakhatsz egy kb 2 cm kiállású falra szerelhető vezeték nélküli villanykapcsolót adónak.Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #9266 üzenetére
Optikai kapcsolóról van valami konkrét? Mert csak egy YT videót találtam.
Nudlee: ez még jó is lehetne, de sajnos az ajtófélfa olyan béna kivitel, hogy nem tudnám oda rögzíteni.
Az optikai kapcsoló tök jó lenne, ha fényt kap (kinyílik az ajtó) felkapcsol, ha rácsukom az ajtót akkor lekapcsol.
⭐ Stella
-
Nudlee
aktív tag
válasz Remekelek28 #9251 üzenetére
-
macilaci78
nagyúr
válasz Remekelek28 #9262 üzenetére
Villanyszerelési boltokban. A bekötésről pl a lakfeles topikban segíthetnek.
radiator81: van relé 230 V, 10 A mellett is, szóval símán tudod a ledtrafó elé tenni. De vannak kimondottan bútorajtó nyitáskapcsolók is. Igaz, ezt az ajtófélfára kellene csavarozni. Használhatsz mondjuk optikai érzékelőt is, mint egy garázskapunál. Vagy húzókapcsolót és egy WC-láncot használsz.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
zsiz
őstag
válasz Remekelek28 #9253 üzenetére
3 óra kevés ahhoz, hogy feltöltődjön. Olyat, amilyet keresnél, nem tudok.
-
mzso
veterán
válasz Remekelek28 #9258 üzenetére
Szerintem meg igen kis teljesítménnyel is világít, hogy ha 8 óráig vagy hasonló ideig bírja.
Olyan kéne amiben/amihez mozgás érzékelő (PIR) is van. Nekem vezetékesben ilyet nem dobott ki az ebay. -
radi8tor
MODERÁTOR
válasz macilaci78 #9261 üzenetére
Reed relé vajon mennyi áramot bír? Lehet meg kéne relézni.
Mindegy, emellett döntöttem, rákérdezek majd a forgalmazónál.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Remekelek28
őstag
válasz macilaci78 #9259 üzenetére
Azt hol lehet kapni? Én hozzá tudom kötni,vagy villanyszerelő kell hozzá?
-
macilaci78
nagyúr
válasz radi8tor #9260 üzenetére
Van pár ötletem.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Tudtok valami olyan 230V-os kapcsoló megoldást javasolni, ami ajtónyitásra kapcsol? Van egy kis spájz, amibe LED világítást úgy szeretnék csinálni, hogy amint kinyitom az ajtót bekapcsoljon. Amikor becsukom pedig lekapcsoljon.
Legvégső esetben hajlandó lennék mozgásérzékelőre, de annak ugye van valamennyi késleltetése, meg látható helyre kellene kerülnie.
Most kapcsoló van belül az ajtó mellett, kicsit kényelmetlen oda nyúlkálni.⭐ Stella
-
macilaci78
nagyúr
válasz Remekelek28 #9258 üzenetére
Akkor vedd meg külön a mozgásérzékelőt és a fogyasztó elé kösd be...
-
Kernel
nagyúr
Amit linkeltél, sötétre bekapcsol, egész éjszaka világít. A leírás szerint 8 óráig bírja, ha nappal 8 óra napsütést kapott.
-
pjen
félisten
válasz Remekelek28 #9253 üzenetére
A vezetékesnél mindegy,hogy süt vagy nem a nap.Inkább mozgás érzékelő szerelj bele,hogy ne égjen egész éjel.
-
mm00
aktív tag
2.7*2.1 méteres fürdő álmennyezetébe milyen wattos led mélysugárzót javasoltok és hány darabot?
-
Remekelek28
őstag
Igen ilyet én is most vettem a metroba,de már vagy 3 órája van napon és még nem világit.
Viszont,most nem ilyen diszlámpára gondoltam,hanem rendes kedes világitásra kinti wch-ez,pincébe stb. Ezért lenne jó egy vezetékes. Csak olyan kellene ami tartalékolja az energiátmert pl télen nem mindig süt a nap. -
zsiz
őstag
Nekem ilyesmik vannak a sziklakertben, meg a kocsibejáró mellett. Tescoban szoktam venni, mikor akciózzák, 200-250Ft/db árra szokott kijönni akcióban (5-ös csomagban adják). Van pár ami már igencsak megvan 3-4 éves, de estétől reggelig átvilágítják az éjszakát ha előtte rendesen sütött a nap.
-
Remekelek28
őstag
üdv
Napelemes ledes kerti lámpákból milyet ajánlotok? Az akkuja mennyit bir ezeknek?Úgy értem,3 év,vagy 10 év? Mert gondolom a Lednél hamarabb meghal
kb 3-5 m legyen a hatótávolság,vezetékes is lehet.
Ebayen találtam ilyet Csak nem tudom van e rajta kapcsoló,vagy ezek,hogy működnek? -
veterán
válasz macilaci78 #9248 üzenetére
Ilyen vezérlőm már van egy 4 ledes színváltós cucchoz akkor csak körönként kellene 1-1 verzérlő (attól függően, hogy rgbw led van vagy csak sima led) ...
-
macilaci78
nagyúr
Én V-Tac ledekkel elégedett vagyok, az ebay-en fél év távlatából ugyanazon a hirdetésen vásárolva nem sikerült ugyanazt a színhőmérsékletet vásárolni RGB leddel sem, de még a piros és zöld is fel volt cserélve a nyákon...
-
veterán
válasz macilaci78 #9246 üzenetére
Ilyen verzérlőre tudsz linket küldeni, hogy mit keressek? (wifis vezérlő 4 vevővel).
A csillár 230V-ot kér inputnak. De most hírtelen nem értem ez hogy jött ide az teljesen külön kapcsolón lenne az álmennyezetes ledes móka lenne 3 körre osztva (mosogató, reggeliző asztal, mennyezet világítás).
Ledeket hol érdemes nézni itthon?
Üdv Roland
-
macilaci78
nagyúr
Anrodészléc-nél magyar forrásból. 2 méteres szálakban van általában, de az elszámolás alapja az 1 fm.
Szerintem a hangulatvilágításhoz elég a 4,8. Amit linkeltem fentebb, az saját, 5050/60 RG letekert (kb 10,7 V) trafóval egy 44 gombos infra vezérlővel Fade programmal. Erős a fénye romantikázni szerintem, de ilyen formájában fővilágításnak kevés. 4×4 méter a szoba, 2,6+2,8 fm a ledszalag a szekrény tetején és a függönytartón.
A csillár nem 230 V hálózati feszültséget kér inputnak?
Egy 4 csatornás wifis vezérlő a 4 vevővel együtt kb 15-18 k ebay-ről.
Trafóból én magyar számlás forrásból vennék 2 év garival fém házasat.
-
veterán
válasz radi8tor #9243 üzenetére
egy kapcsoló kör van ... jelenleg pipa kiállás van / lesz az álmennyezet felett és egy kapcsoló / egy pár vezetékkel...
Arra gondoltam, hogy esp8266-tal (programozó vagyok ) - a három kört mobilról kapcsolhatóvá teszem ...de ha lenne egy jó wifis vagy bluetooth vezérlő ami tudna két körnél fényerőt kapcsolni egynél (mennyezet világítás) meg még pluszban rgb-t is állítani akkor az elégséges lenne... 1-2 trafóban gondolkodom, de lehet akár körönként 1-1 trafó is. Így ennek az az előnye, hogy vagy használva van a trafó ideális terhelésen (ahogy Macilaci írja), sőt itt az esp8266-tal + relé modullal (készen van nálam) meg tudom oldani a wifis kapcsolását 1-1 körnek... de ezt majd később most elég ha működik, mert eléggé túlfutottunk már az építkezés költségvetésén.
Macilaci:
- akkor azt javasolod, hogy pult világításnál 9,6 W/m 5050/60 ledeket használjak,
- míg a mennyezet világításnál meg elég a 4,8W-os led... RGB esetleg praktikus ilyen helyre?
- spotoknak a fényszórását nem szeretem annyira (így a led szalaggal szerintem jobb fény érhető el). Led panelben őszintén nem gondolkodtam főként tegnap olvastam róla először ... De arculatban sokkal közelebb áll a led fény "csík"Hol érdemes ledeket, trafókat, fém profilokat venni? Idő még van ...
-
macilaci78
nagyúr
Szerintem jó az elgondolás az elrendezést illetően, ha ledszalagban gondolkodsz.
A 4,8 W/m lehet, karcsú lesz a pultvilágításhoz. Inkább a 9,6 W/m 5050/60 szalagot használd, legfeljebb letekered a tápfeszt és a szabályzóval is játszol kicsit.
A mennyezetet világító ledhez jó a 4,8 W/m, dekorvilágításnak elég, hangulatos lesz.Vezérlőből használhatsz BT, wifi alapú megoldást is és Android/iOS alól is tudod állítgatni. Azért javaslom ezt, mert van olyan vezérlő, ami akár 4 külön kört is tud elkülönítettem kezelni egy időben. Az a gond, hogy az olcsóbb infrás, vagy rádiós vezérlők azonos frekin üzemelnek, így akarva, akaratlanul is egyszerre kapcsolnád az egyes vezérlőket.
A ledtrafók hatásfoka hasonló, mint a PC-tápoké. Alacsony terheltség mellett romlik a hatásfok és ezek a tápok hajlamosak lesznek ciceregni, zúgni. Tehát például ha a 4 körből csak egyet használsz, azt is leszabályozva, akkor ezen ne lepődj meg. Ezen a jelenségen lehet javítani a táp mókolásával. Ezzel kapcsolatban is kaphatsz itt, vagy a szaktopikban.
A tápot elvileg konnektorba kell dugni, így a táp közelébe egy konnektort helyezz el, aminek a villanykapcsolóval adsz áramot. Nálam is így van.
Ha már álmennyezet, ledpanelek, vagy spotok nem játszanak?
radi8tor1: trafónként külön kapcsoló még csilárkapcsolóból is sok lenne. 4 ledkör + a konyhaasztal feletti csillár. Egy barátomnál van egy amerikai konyhás nappali mennyezeti szigetekbe rakott spotokkal, csillárokkal. 10 kör, 5 csillárkapcsoló, plusz a szoba másik végén ugyanennyi, merthogy ikresítve...
Ha egy db kapcsolót akar, akkor gondolom, csillárkapcsoló egyik billenőkére a mennyezetről lógó, a másikra a ledtrafó. A többit pedig távirányítóval megoldja.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Sziasztok,
segítségeteket szeretném kérni, hogy mire kell figyelnem led világítás tervezésénél és kialakításánál. Van egy konyha aminél párommal álmennyezetet szeretnénk kialakítani. Csatolok egy rajzot amin látszik a konyhabútor (szürke vonal), a tervezett álmennyezet széle (piros vonal).
Továbbá a képen megjelöltem a világításokat is:
- sárga az étkező asztal feletti csillár (tervezett csillár: [link]
- a két és a három kék vonal lefelé világító led szalag lenne ami az álmennyezetbe van beépítve (mosogató és a reggeliző asztal fölött
- az álmennyezett peremére (piros vonal) plafon felé világító led szalagot szeretnék.Az elképzelésem az, hogy
- egy elégséges teljesítményű trafót kötök a 230V-ra amit a fali kapcsoló kapcsol
- két fényerő állítót rakok a rendszerbe (amivel be lehet állítani a két kör fényét). Egyik kör a kék "csíkok", másik az álmennyezet plafon világítás.A trafóra 2 párhuzamos kört kötnék párhuzamosan. Erre a két szárra menne a fényerő állító (távirányítós vagy potméteres - ez utóbbit egyszer behangolnánk és utána nem lehetne állítani). A két fényerő állítóra 2-2 kör világítás menne párhuzamosan:
- 1. 2. kör: Az élvilágítás 8-9 méter között lenne így azt két körülbelül azonos körre bontanám
- 3. kör a mosogató feletti rész (2 kék sáv) kb 3 méter led szalaggal
- 4. kör a reggeliző asztal feletti rész (3 kék sáv) kb 3,5 méter led szalaggalSzerintetek a fenti elképzelés jó? Vagy máshogy kellene megoldani? Továbbá milyen erős ledeket javasoltok (én 4,8W/m-es ledeket néztem, mert elég sok méter jön össze és így az össz rendszer fogyasztása 70W körül lenne)
Annyi a kérdés, hogy milyen színhőmérsékletű ledeket válasszak... én nap fehéret szeretnék (se nem hideg, se nem meleg), mert manapság olvastam ilyen "színű" ledekről, s felkeltették az érdeklődésemet.
Esetleg a plafon felé világító ledeknél el tudnám képzelni rgb ledek használatát, de inkább csak hangulat ... viszont akkor mindenképpen kell valami távirányítós megoldás, hogy a két kör erősségét tudjam állítani esetleg tudjam lekapcsolni az egyiket ...[ Szerkesztve ]
-
radi8tor
MODERÁTOR
Sajnos ez előfordul néhány ilyen olcsóbb LED spotnál. Én is dobtam már ki (elajándékoztam másnap) kettőt emiatt. Akkor vettem Samsungokat helyette.
⭐ Stella
-
mm00
aktív tag
válasz macilaci78 #9230 üzenetére
Köszi, ismét jó ötleteket kaptam
-
macilaci78
nagyúr
Jól gondolod.
A háromszög egyik oldala a plafonon van, ez fix.
Aztán van egy fázis oldal, illetve egy nulla oldal, melyek a foglalatban találkoznak.
A fázis oldal és nulla oldal hossza természetesen befolyásolja a mennyezeten lévő magasságpont helyét és attól vett távolságát is.Valami laza, könnyen hajló vezetéket válassz, könnyű lámpatestet és kis fogyasztású fényforrást. Ahhoz, hogy a vezetéknek szép, egyenletes íve legyen (mert íve lesz), erre lesz szükség. MM falkábellel aligha fogod tudni megoldani.
Még egy ötlet: mondjuk, GU10-es spotok egy U alakú fém sínre, ami egy központi zsámolyon fut keresztül. A zsámolyban a fém sínt tudod tolni és benne el tudod vezetni a kábeleket is. Valami hasonló, mint ez. Ennek tudod hajlítani a karjait, ha akarod, egyik, vagy másik oldalra mindkettőt, vagy ellentétes oldalra. A spotok irányításával javíthatsz a megvilágításon is. Egyszerűen felrakod és az igényeidnek megfelelően hajtogatod a karjait.
-
mm00
aktív tag
válasz macilaci78 #9228 üzenetére
Köszönöm az ötleteket!
Ezt a vezetékszétszedős módszer úgy képzeljem el, hogy a két vezeték a fallal egy egyenlő szárú háromszöget zár be alapesetben és az egyes vezetékek hosszának változtatásával dől el, hogy a lámpa hova kerül. (Tehát a háromszög szárai rövidülnek hosszabodnak) Vagy túlgondoltam?
-
macilaci78
nagyúr
Vannak azok a lámpatestek, amik a saját vezetékükön lógnak alá. Na, szedd szét ezt két felé két külön vezetékre (fázis, nulla) és így lógasd. Az egyes vezetékek hosszával szabályozhatod egy intervallumon belül a fényforrás helyzetét.
-
Silentfrog
veterán
Így még nem jártunk led fényforrással. Úgy durrant szét a 12 wattos V-tac e27-es fényforrása mint a régi izzók, mikor nedvesség érte.
Darabokra eset. Nem is tudtam, hogy ennyii darabból van össze rakva. Össze ragasztottam és visszaküldtem.
Kicserélték. -
radi8tor
MODERÁTOR
Gőzöm sincs. Ezt azért jó lenne még idejében kitalálnotok a bútorok oda mérésével.
A tologatós módszer sem ördögtől való, lehetne mondjuk halogén lámpákhoz használt sodronyt/tömör vezetéket használni, aztán erre valami kisebb kocsit tenni mondjuk valami olyan gyűrűvel, amit bele lehet csavarozni egy fa lapba (4 db), ebből kettő szedné az áramot és a rá szerelt lámpával lenne összeköttetésben.
Skicc⭐ Stella
-
mm00
aktív tag
válasz radi8tor #9223 üzenetére
Más ezt a problémát szerinted, hogy oldaná meg? "Találomra" bökne egy pontot a plafonon, aztán ha nem jó akkor a következő festésnél korrigál? Vagy direkt tovább maratja és húzatja a vezetéket, majd ha túlment akkor visszabontja és ugyanolyan festékkel javítja azt a részt?
-
mm00
aktív tag
Létezik valami olyan plafonra helyezhető dolog ami lámpa függesztékként funkcionál és 1 dimenzióban állítható a lámpa helye mondjuk 1 méteres intervallumon? Ha igen mi ennek a neve?
Barna: konyhabútor
Narancs: Étkező
Rózsaszín: Kanapé
Kék: Ezen a "pályán" mozoghatna a lámpa ami így variálás estén is az asztal fölé lóghatna.Amerikai konyhás nappali és elég nehéz így előre belőni, hogy pontosan hova kerül az étkező asztal és egy ilyen dologgal akár az utólagos átrendezést is le lehetne fedni. Attól függetlenül nyugodtan mondjátok meg, ha tök hülyeség amit kérdezek
-
Cyborg
őstag
Sziasztok,
Vettem demónak pár 7w-os v-tac spotot, meg egy 5W-osat is.
Mostvettem észre, hogy lekapcsolás után az 5W-os még jó pár másodpercig pislákol, és csak szép lassan alszik ki.
Ilyen a 3w-osuk is? -
mzso
veterán
Találtam hasonló paraméterekkl rendelkezőket, miközben rájuk kerestem. Szerintem rokon típusok lehetnek.
http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/10369
http://www.led24.hu/led-reflektor/slim
Meg egy helyen valószínüleg azt amit linkeltél, csak ezek sokkal drágábbak:
http://www.ledlob.hu/10w-smd-led-reflektor-feher-900-lm-ip66.html
http://www.ledlob.hu/30w-smd-led-reflektor-feher-2700-lm-ip66.html
Márkát, típust senkinek sem akaródzik odaírni a termékekhez. Így igen "kellemes" keresni. (Meg garanciát sem szeretnek emlegetni)
[ Szerkesztve ]
-
Nudlee
aktív tag
Az semmit nem jelent , az oldaluk viszont naprakész.
Ha kinézel egy terméket, a kanlux.hu -n ellenőrizheted az elérhetőségét.
Ha hozza a kereső, akkor van nekik / meg tudják rendelni, ha nem, akkor kifutott / nem kaptak még belőle.
Esetedben sajnos már kifutott.A villanyszerelők általában nem naprakészek a témában, nyilván nem is ez a feladatuk.
Ha tanács kell, akkor inkább egy jó lámpaboltot javasolnék.
Sok "lámpás" cégnek fent van a katalógusa a net -en, ezeket is érdemes végignézni (Rábalux, Eglo, Present, stb.) -
mm00
aktív tag
-
Nudlee
aktív tag
Pici 1W IP65
IP44 spot karika
IP44 spot karika #2
IP65 spot karikaEzek elvileg mind beszerezhetőek.
Talán az első volna a legideálisabb. -
Nudlee
aktív tag
válasz macilaci78 #9198 üzenetére
Van náluk "minden".
Megmondják, hogy melyik termékük vacak és inkább ne rendeljük.mzso: jelenleg 10 és 30w van nekik. Viszonylag új termék. Ha nem találsz rá forrást, tudok segíteni a beszerzésében.
[ Szerkesztve ]
-
macilaci78
nagyúr
4 db E27-ből 1 kiégett, 2 vigrált 3 hónap alatt.
6 db E14-ből 2 kiégett 3 hónap alatt.Cserélték szó nélkül, de lusta vagyok pár havonta cseréltetni, meg jegyezgetni, melyiknek mikor indul a garija. Rendeltem V-Tac-ot, az Optonica meg bejött munkahelyre. (Úgyis a munkahelyi forrástól vettem őkte...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Milyen TV-t vegyek?
- PlayStation 5
- Logitech Z906
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Spórolós topik
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- DIGI Mobil
- További aktív témák...
- RING Video Doorbell 3 - Okoscsengő
- Delonghi Autentica Cappuccino (ETAM 29.666.T) magyar nyelvű automata kávéfőző
- Asztali lámpa 15W vezetéknélküli beépített töltővel új 6hó jótállás!
- Fibaro okos radiátor termosztát szett (Fibaro Heat Controller+Temperature sensor) - z-wave
- Irodai forgó szék - Kékeszöld Delight (Beliani) Eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest