Hirdetés
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- PLC programozás
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Milyen széket vegyek?
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
pjen
félisten
válasz
kkeeppeekk #12099 üzenetére
Vegyél egy távirányítható konektort abba dugd a led tápját.A konnektort tudod kapcsolni a távval.
-
kkeeppeekk
csendes tag
Sziasztok.
8db 3,3w led spot izzot szeretnék rádios távkapcsolóval ki-be kapcsolni.
az üzletben azt mondták nem lehet, a dimmel csak ledszallaghoz jó.hogy tudom megoldani a mennyezeti fényszigeten hogy ne csak a ledszallag hanem a spotok is kapcsolhatóak legyenek távirányítóval?
2 távirányito sem lenne gond, ha nem 12v hanem 220v a led izzo nekem az is jó lenne?
van erre megoldás? -
makoss
veterán
válasz
macilaci78 #12095 üzenetére
Olyan CorePro érdekellne, aminek olyan vagy nagyobb fényereje van mint egy 100w-os villanykörte vagy nagyobb fényerejű, de energiatakarékos
-
makoss
veterán
Üdv!
Kb egy hónapja vettem egy ilyen izzót amivel nagyon megvagyok elégedve:
És az lenne a kérdésem, hogy ilyen CorePro Ledes Philips égő van rendes villanykörte méretűben ami szintén ugyanilyen energiatakarékos?
Ha igen, milyenek vannak? Milyen áron?
Köszönöm előre is! -
Kernel
nagyúr
Ha már a kezedben van, akkor az ellenállásból és a rajta mért feszültségből könnyen számolható a LED-áram. De egy fotón, még ha látszik is az ellenállás értéke, nem tudod a feszültségesést.
Ha az eladó véletlenül megmérte a valós áramfelvételt, azt elosztva a párhuzamos ágak számával, kijön az egy ágra jutó áram, de azt némileg meghamisítja a szalag saját ellenállása is. Ilyen mérés hiányában legfeljebb a névleges értékkel lehet számolni / saccolgatni.
A LED-ek össz. darabszámát hárommal kell osztani, annyi párhuzamos ág van 12V-on.
-
-
Kernel
nagyúr
Olyat nem szoktam, csak amit olvastam, hogy élvilágításhoz egyszerű 120 LED/m-es 3528 is megfelelt egyeseknek. Vagy léteznek felújító készletek laptophoz stb. De én TV-kkel foglalkozom, így ezek nekem kimaradnak.
Magamnak csináltam pár éve egy hátsó megvilágítást, 60 LED/m szalaggal. Jó lett, csak később nagyobbra cserélődött a monitor.
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Kernel #12081 üzenetére
Köszi erre gondoltam én is, csak nem jutott eszembe, az antiparalellel szó. Beraktam a diodát, utána jöttem rá, hogy az nem 100%os megoldás.
A szakszerűtlenségét értem, erre akartam célozni, amikor azt írtam, hogy azthittem a 230as led szalag is valami hasonló trafó nélküli csoda megoldás.
-
Kernel
nagyúr
12V-ra három LED van sorba kötve egy ellenállással. Majdnem azt lehetne mondani, hogy a 4. LED helyett van egy áramkorlátozó ellenállás. Vagy úgy is felfogható, hogy 3 LED-re jut egy ellenállás.
Ha 4x3 V egyenlően oszlana el, akkor pont 25 % teljesítményt fűtene el az ellenállás.
De ez a kisebb áramú 3528-as szalagnál is csak közelítőleg igaz, amin 20 mA névleges áramon is már valamivel több, mint 3 V esik, így az ellenállásra már nem jut 3V.
A nagyobb teljesítményű LED-eknél a nagy áram még jobban felhúzza a nyitóirányú feszültséget. 3,3 V-nál ez összesen mondjuk 9,9 V tehát 2,1V esik az ellenálláson.
De mindezt csak példaként írtam, hogy így kell elképzelni, a valós állapotot a LED-ek szórása, melegedése, sőt elhasználódása is befolyásolja. Idővel csökken a nyitófeszültség, nő az áram. Épp ezért is kell az ellenállás, ami mérsékli a változásokat.
Sokan a LED-ek megadott névleges teljesítményével számolgatnak, de ez tévútra vihet. Nem csak az ellenállás vesztesége miatt, de nem is biztos, hogy annyira van kihajtva a LED, vagy egyáltalán elbírna annyit, ez gyártófüggő is.
-
op9
aktív tag
Sziasztok!
Egy 5m hosszú, lehetőség szerint minél világosabb LED szalagot szeretnénk összeállítani ár/érték és lm/W figyelembe vételével.
Néztem, hogy a 2835-ös és a 3014-es jöhetne szóba, mert elég jó mutatókkal rendelkeznek.
Viszont a webshopokban talált specifikációk nem igazán egyeznek a táblázatban szereplő értékekkel.Ez pl:
A mért 20W fogyasztás még egész jó szám, ha elosztom 204-el, akkor ~0.1-re jön ki (mint a wiki szerint), viszont akkor a ~10 lm/LED-del számolva 2000 lm körül kellene lennie, és nem 1200-nak.
Lehetséges, hogy a LED-ek rosszabb minőségűek?
Ugye a szalagon szereplő ellenállások csak megakadályozzák, hogy nagyobb feszültség menjen át rajtuk, és nem ott veszik el a teljesítmény (vagy legalábbis csak töredéke)?Ez 18W 3000 lm. De a fényhasznosítás már 250, holott nem 3000/18=166-nak kellene lennie?
Ha 18W, akkor egy LED 0,075W, ami 37,5%-a az elméletinek, így a 14-25 lm már csak 5,25-9,375 lm lesz, ami 1260-2250 lm-t ad ki.Utóbbit megtaláltam itt is, ahol írnak is a téves adatokról:
15,6/240=0,065W/LED 0,065/0,2(névleges)=0,325
240*0,325 1092-1950 vagyis az 1800 lm benne van a tartományban. Bár ez sajnos csak számolt adat, és nem mért.Másik lehetőség:
24/120 = 0,2, vagyis elvileg maximálisan ki vannak hajtva a LED-ek.
14-25-tel számolva: 1680-3000 között kell lennie, így a 2100 lm rendben is van.Egyelőre erre a kettőre szűkítettem a lehetőséget:
2835-240
2835-120A 120db-os erősebb fényű tud lenni, de valószínűleg nem lenne maximumon használva, így meg már kb. nem lényeg az a 300 lumen.
A 240db-os mellett szól a kisebb fogyasztás, így valószínűleg az élettartam is hosszabb lehet, olcsóbb, egyenletesebben világít, mert sűrűbben helyezkednek el,
valamint 5m-en a teljes fogyasztás is csak 78W, így a táp, és dimmer is olcsóbb.
Elég a 240db-osat mind két végéről táplálni, vagy 2.5m-ként szükséges, mint a 120db-osat?Helyesek a számolásaim, és az elgondolásom, vagy valamit nagyon benézek?
Aztán majd mennék tovább, hogy milyen táp, léc, stb. lenne, de egyelőre szeretném tudni, hogy eddig rendben van-e.Köszi!
-
Kernel
nagyúr
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
xxxjjjkkk #12079 üzenetére
A diódát én tettem bele, a forrasztást hagyjuk inkább, az csak belepöttyöltem kipróbálni.
Arra gondoltam, hogy az egésszel párhuzamosan is teszek egy diótát, forditott irányból, az csak a nyitofeszültségig terheli, ugye. persze a 24AC vel kéne kezdeni valamit, de annyira kár belemenni, erre is mondtam egy egész normális árat, kiszerelés+beszerelés+csere, forrasztás x7 db, annyira már nem érdekelte őket, hogy fizessen is érte, úgyhogy nálam is maradt.Ja és igen, ez egy "gyári" megoldás.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #12077 üzenetére
Az nem 24 V-os, csak 4 db 20 mA-es LED van integrálva egy tokba:
Ezt csak rendesen meg kell hajtani 20 mA árammal. Egyébként a LED maga bírja a vibrálást, impulzusokat vagy félszinuszt, mindegy neki.
AC-tápot annyiból nem, hogy fordított irányban 5 V legfeljebb, de az megoldható egyenirányítással.
-
Kernel
nagyúr
válasz
xxxjjjkkk #12075 üzenetére
A 230 V-os LED-szalag létezése inkább csak érdekességnek számít, dekorációs célra jó lehet, de rendes használatra nem, mert erősen vibrál, darabolni sem lehet olyan sűrűn.
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_7955-7955.html
https://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_9881-9881.html -
xxxjjjkkk
senior tag
-
ZTE_luky
aktív tag
Sziasztok, hangvezérelt RGB ledeket hogy lehetne CÉLSZERŰEN dimmer-elni? Külön kell hozzá RGB dimmer, vagy elég egy feszültségszabályozót rákötni csak a + szálra és azt csavargatni?
-
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Zola007 #12069 üzenetére
FBS el ovatosan, ott pont lehet, csak ne öntsd ki az egész szalagot vele
Én azt tapasztaltam, hogy pl a ragasztós, ha aluprofilra ragasztod, akkor annyit eltartja, hogy ne legyen gond, hogy idővel mi lesz azt passz, ha nem felejtem el, egy darab szigszalagot teszek oda.
Meg remélem aluprofilra rakod. -
Vertigo18
addikt
Szerintem, ha rátesz egy végzárót (de szép szó), azzal semmi gond nem lehet. Akár egy ilyet rá lehet húzni a végére, vagy a már említett szigetelő szalag is megoldás lehet.
Nálam semmi sincs a végeken.
-
SlyChocolate
senior tag
Szerintem az egy szigetelő talán zsugorcső vagy hasonló lehet.
Mivel ha vágjuk a ledszalagot majd utána pl ragasztjuk alu profilra akkor a vágási felületen kialakulhat zárlat...
Persze a szigszalag mindenre megoldás... -
Zola007
veterán
vettem ebayről egy 60 centis 15 ledes 5V led szalagot monitor mögötti világításhoz.
Trafó nincs, csak egy USB csatlakozó van rajta.
Minden LED után be van jelölve a vághatósági pont
Ahová szánom, nem fér el csak 14 LED. Azt írják a Wikin, hogy kellhet a végére áramkör lezáró.
Gyárilag sem volt rajta semmi, csak az utolsó LED utána fém érintkezők voltak kilyukasztva, de megnéztem nagyítóval és semmi nincs semmivel összeforrasztva.
Próbaképpen levágtam belőle 1-et és működik így is, egyformán világít mindegyik.
Jó ez így vagy kell még vele csinálni valamit? -
válasz
Andrewstarr #12059 üzenetére
Meg. Nyugodtan.
-
Andrewstarr
aktív tag
Ezeket az izzókat megvehetem nyugodt szívvel?
Mondjuk a 3 év gari megnyugtató...
-
Predator2
addikt
Helló
Ilyen armatúrával szerelt LED világítást szeretnék vásárolni konyhába, a mosogató és a konyhapult közé.
Egy 60cm már elegendő lenne. Ami fontos lenne, hogy legyen rajta kapcsoló, illetve 230V-os legyen.
Minimális víz (gőz) állóság jól jönne, illetve, hogy ne gyújtsa ki a házat.Hol tudnék ilyet olcsón beszerezni (max 5k)?
THX
-
Kernel
nagyúr
válasz
entoni1989 #12053 üzenetére
Ez a trafós halogén (tehát AC-kimenetű) izzós rendszerek leváltására van, de működik elvileg 12V DC-ről is, mivel egyenirányító Graetz-híd van benne. Ezért mindegy neki a polaritás is.
Csak azért nem annyira egyértelmű, mint amilyennek látszik, mert AC-tápnál van egy csúcsra pufferelés, így végül 12 V feletti tápot kap. Ha meg csak 12 V DC-t kötsz rá, a diódákon is esik kb. 1,5 V összesen, tehát kevesebb jut a lámpa elektronikájának, ugyanakkor ezt kompenzálja egy step up áramgenerátor, de annak is lehet hátulütője (kisebb feszültségből nagyobb áramot vesz fel, azonos teljesítmény biztosításához), úgyhogy ez a gyakorlatban derül ki.
Meg az sem mindegy, milyen terhelhetőségű a tápegység.
Másik lehetőség, hogy halogén elektronikus trafót veszel hozzá, egy olyan trafó elbír több lámpát is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
entoni1989 #12053 üzenetére
12 V AC, vagy DC? Az izzóid váltóáramot kérnek, az AC tápegység ilyet ad, a DC egyenáramot.
A hálózati áram is AC, elvégre mindegy, hogy az állólámpád vezetékét a konnektorba fejjel lefelé dugod-e be. A GU 5.3 izzónál is be tudod dugni simán és fordítva is. Szerintem AC táp kell neki, de majd jön egy nagyobb tudású fórumtárs és megmondja. Addig is csinálj képet a tápegység feliratairól, hogy tudjanak segíteni.
Tipikusan DC tápegységet kér például a laptop, vagy a ledszalag, ahol nem mindegy, melyik a fázis és melyik a nulla.
-
entoni1989
tag
Sziasztok.
Volna egy lehet elég hülye primitív kérdésem, ezt nézzétek el nekem kérlek, de sajnos még nem vágom annyira a dolgokat.
Nos van 7 darab 4 W-os 12 V-os LED SPOT izzom, GU5,3 foglalatú. Ezt szeretném működésre bírni, ehhez van egy 12 V-os tápegységem (nem ehhez vettem, külön máshoz volt itthon). Ez a tápegység erre alkalmas, vagy külön kell hozzá olyan? Vagy egyáltalán a 7 spotot 1 darab 12 V-os tápegységről meghajtható? -
macilaci78
nagyúr
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
macilaci78 #12050 üzenetére
na igen, meg a kialakitás is, a burkolat, a clips amivel felpattintod se mindegy, végén lezáró stb
pl a lomexes elég elegáncs, ha nem is a legolcsóbb
nekem akvariumba pl nem volt mindegy, hogy mennyire passzos az atlatszo burkolat
-
sysrq
őstag
Sziasztok! Tud valaki olcsó beszerzési helyet alumínium sarok profilhoz? Webboltokban egész jó az ár de csak egy méteres, gondolom a posta miatt.
-
Silentfrog
veterán
Köszönöm szépen a segítséget, nem nagyon értek ehhez így nem variálok vele rendeltem egy komplett bútorvilágítót amit csak fel kell rakni a régi helyére.
-
v_viktor
csendes tag
válasz
Silentfrog #12037 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a régi vasmagos trafóval használható csak a gyújtót kell cserélni. Az újabb elektronikus trafóval nem használható így sem.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Ha annyira át kell alakítani, veszel egy pár foglalatot a fénycsőhöz, 4 db lemezcsavart, meg egy méter kábelt mondjuk egy ezresért, minden mást kihajigálsz az armatúrából, vagy akár a kutyaházból és át is alakítottad.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ha erről van szó, azt írják:
Közvetlen 230 volttal üzemel, előtétet illetve gyújtót nem igényel, nem is használható velük. Mindkét végén szükséges bekötni a hálózatba.
Ez nem nagy kaland, gyújtót kivenni, fojtó maradhat általában, de ha annyira fontos kiiktatni (nem biztos, hogy az eladók jól tudják egyébként), az sem komplikált.
Nem lehetséges, hogy szóban mondtál még valami mást is, például kétcsöves, soros armatúrád van? Annál kicsit más a helyzet, de megoldható.
-
pjen
félisten
válasz
Kit hívtál fel?Amelyikhez kell ahhoz adnak egy "vak dugót"a gyújtó helyére.
-
Silentfrog
veterán
Rendelni akartam 60 centis V-tac ledfénycsöveket. Felhívtam őket és azt mondták, hogy teljesen át kellene alakítani a lámpatestet hogy használni tudjam. Én úgy tudtam, hogy csak a gyújtópatront kell eltávolítani, és lehet használni.
Szerintetek mi az igazság? -
Kernel
nagyúr
válasz
MaCS_70 #12031 üzenetére
3 AAA a legjobb, mert általában gond nélkül elbír a szerkezet 5V tápot is (új elemekkel 3 x 1,65V már majdnem annyi). Persze, létezik az ismert diódás feszültségejtés, de többnyire még azzal sem kell bíbelődni, ha valakinek probléma.
5V dugasztáp / USB-táp pedig manapság macskadobáló kategória, akad belőle bőven. (Legalábbis így szokás mondani, elnézést a macskáktól).
-
-
pjen
félisten
-
ginola
addikt
Heló!
Milyen LED forrást ajánltok konyhába, ahol eddig 20 W-os Philisps Tornado
spirál fénycsövet használtam, Fura, hogy LED fényforrásnál 1520 lumen a 100
wattot kiváltó fényforrás, kompakt kénycsőnél 1100 lunem. Félek az 1520
lumen sok lenne, főleg úgy, hogy a két 50 cm-re lelógó függeszték között kb.
1 m van...
Gondolom a 2700 KElvinest ajánltok otthonra.
Mondjuk azt nem mondtam, hogy a lakásban a konyha és a nappali kb. 25 négyzetméter, egybe is nyitott, egy légtér
1 lámpa a pult felett, 1 lámpa a konyhaasztal felett, és egy a nappali közepén a többitől jó 3 méterre.Ez esetben mindháromba a 75 wattnak megfelelőt tenne? Gyakorta csak az egyik ég, pl a konyhában a két közeli ritkán van egyszerre felkapcsolva.
Elnézést, hogy körülményes vagyok, sosem használtam még LED-et ilyen formában!
-
Van ötletetek, hogy proximity szenzoros szekrényvilágítást hol lehet kapni? A Lidlben vettünk (5000 Ft), nagyon bevált, kéne több -- és a fene se tudja, mikor lesz legközelebb.
Köszönettel: MaCS
-
xxxjjjkkk
senior tag
válasz
Vertigo18 #12008 üzenetére
na offoljunk kicsit, az úgy is megy nekem is:
-attól, hogy egy bolt nem írja oda, hogy szallítasi költség, az attól még benne van az árban, most az egyedi akcióktól tekintsünk el
-ezért van az, hogy 10-20ezer felett ingyen szallitas van, mert nincs, csak be van építve az árba
- a futar nem jar ingyen, azt valakinek ki kell fizetni, nyilvan szerzodessel olcsobb
-ahol nincs, ott azert olcsobb, mert +posta, ez a korrektebb, csak sajnos mindenhol siras van az ingyen postanez pont olyan mint amikor a vénasszony mondja nekem, hogy ő csak olyan szerelőt hív, aki nem szamít fel kiszallasi dijat, dehogynem
egyebkent meg 900ft, 3 bkv jegy, 2 liter benzin, egy tüdőgyuszi, ha gyalog mész, van, hogy nem éri meg elmenni érte
-
Met
nagyúr
Ugye jól láttam hogy GU10-es foglalattal nincs körte égő?
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Vertigo18 #12011 üzenetére
Azért az edigital-nál sem volt ez mindig így és most is Az ajánlat visszavonásig érvényes és az Expressz házhoz szállításra nem vehető igénybe.
De mint mondtam, máshol is vannak akciók, kuponok például a szállítási költségre. Nem néztem meg a mixwill oldalát, de ezek szerint ott is van ingyenes csomagküldés bizonyos rendelési értékhatár felett. -
Vertigo18
addikt
válasz
macilaci78 #12010 üzenetére
Persze, tökéletesen megértem ezt is...
De akkor nézd az én példámat! Rendelek az edigitaltól (nem fújjolni!!!
) egy 8 cm-es ventilátort 900 Ft-ért... És kihozza ingyen a futár.
Közben rendelek a Mixvilltől 3 darab akciós izzót, 7W-osat, darabját 300 Ft alatt, így összesen 900 Ft-ért. És egy ezresért kiszállítják! De a főoldalon még ki is írják, hogy 50.000 Ft Ők állják a szállítást.
Hááát, ezért kérdeztem!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Vertigo18 #12008 üzenetére
Kis méretű, kis értékű árukról van szó...
Ha van mögötte volumen, érték, akkor több webshop is elengedi a szállítás költséget, illetve vannak akciók például ingyen szállításra.De vegyünk egy fiktív példát: legolcsóbb ajánlat egy adott termékre egy webshop pl 890 Ft-tal, plusz posta 990 Ft, összesen 1.880 Ft. Ezzel szemben a sarki vegyesboltban ugyanaz a termék kerül 1.490 Ft-ba.
Jelen esetben 600 Ft-on megy a huzavona, hogy jajj, ingyen posta, jajj, nem akarok 6 hetet várni ebay-es rendeléssel... Spórolni akarsz? -
Vertigo18
addikt
válasz
macilaci78 #12007 üzenetére
Valami ingyen szállításos magyar webshop nincs a köztudatban? Mixvill tetszik, csak egy ezredes a szállítás...
-
Vertigo18
addikt
válasz
macilaci78 #12005 üzenetére
Persze, ezek megvannak! 2k egy mozgásérzékelő magában, azokat már nézegettem, menne az átrakása. Egy 3x2-es csoki és ennyi. De azt gondoltam, hogy valamit lehet "berakni" a kitört "üveg" helyére és ennyi, de tévedtem ezek szerint.
A sima villanykapcsoló sem hülyeség, lent a pincében van olyan, hogy csak két dróton lóg egy foglalat, abba meg be van csavarva egy régi izzó. "Jóvanazúgy", gondolták, fény van, minek több? Nah, majd akkor megcsinálom kapcsolósra, az úgyis van itthon!
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- hcl: Döglött tabletből wifis kijelző kókány
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Bivalyerős Snapdragon a láthatáron
- További aktív témák...
- Xiaomi 11T Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- 8 GB-os GeForce RTX 2060 SUPER (OEM HP) - garanciával
- AKCIÓ! Dell Latitude 5550 notebook - Intel Ultra 7 165U 16GB DDR5 RAM 1TB SSD Intel Graphics WIN11
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Bomba ár! Dell Precision 5530 - i7-8850H I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I P1000 I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest