Hirdetés
- Októberben kerülnek legacy státuszba a régebbi GeForce VGA-k
- A konkurens hardvereken is működőképessé tette az XeSS 2-t az Intel
- Rengeteg monitor kapott G-Sync Compatible hitelesítést az új GeForce driverben
- Kinyitja a pénztárcáját az Apple, hogy behozza a nagy lemaradását
- Kína bekérette az NVIDIA-t, de szerintük nincs hátsó kapu a chipekben
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mexel
veterán
válasz
radi8tor #4099 üzenetére
A ledek hatásfoka lényegtelen lenne, ha lenne egy lumen érték ami nagyjából helytálló. Csak ahogy néztem, a kisebb teljesítményű pl 25-40W-os hagyományos izzóknál nagyobb lumen/watt érték van. Legalábbis ami értékeket találtam, ott így volt. A kicsiknél kb 0,1-es szorzó a nagyobbaknál már 0,8-0,7 körül találtam. Persze ezek az értékek gyártmányonként is változnak. Sajnos a ledszalagoknál sem nyilvánvaló a dolog, ezért szerintem elég lenne egy megközelítő érték, hiszen csak tájékoztatú jellegűnek kellene. Már meg is csináltam hogy kiírja a becsült lumen értékét, és hogy kb mekkora hagyományos izzónak felel meg.( az izzót inkább az alsó értéknek vettem, így csak kellemes meglepetés érheti az embert.)
A led szalagok fogyasztásának még a mindenhol írt fogyasztást vettem, ahogy xylacc írta ez valószínűleg a max feszültségre van megadva, nem tudom mennyivel kellene lejjebb venni hogy hiteles legyen. Azaz én 4,8W-ot írtam 1m 3528/60-ra. Ezt nagyon könnyű módosítani ha tudom mit kellene írni 12V-ra.
Kb így néz ki most, de ez teljesen csak próbaverzió
Pl :
3528-as 60db led/méter: 4,8 W Milyen hosszú (cm): 300 cm Ennyit fogyaszt: 14,4 W Ekkora táp kell: 12V 1,20 A Fényerő kb: 750 lumen ez kb egy 60 W-os izzónak felel meg.Ezt adja ki a táblázat ha beírjuk hány cm kell. Ez minden szalagra megvan. Be lehetne állítani hogy 12V-on mekkora a valós fogyasztás és azt megadni alapnak. és megoldható lenne hogy állítsunk a feszültségen is, hogy mennyit akarunk adni és akkor az alapján számolna.
Tudom hogy az izzóval hasonlítás nem lehetséges teljesen, de valami tápontot adhat, hogy az ember hogyan képzelje el, mert pl az hogy 43W vagy 3A vagy 230 lumen nem mindenkinek mond valamit.
Kérdés még a színhőmérséklet is, de az már más tészta -
mexel
veterán
Ha a lumen mellé szeretném beírni hogy egy pl 1300 lumenes fény kb 100W-os hagyományos izzónak felel meg akkor egyenesen arányos a számítás? Vagy minél kisebb a wattszám annál kevesebb a fény? ( tudom voltak nagyszórások izzók között is, de amit itthon találtam pl 100w-os az 13 lumen körüli, a 60w-os 710 lumen, legalábbis ez van ráírva.)
Csak hogy hogyan számoljak? Nem a led wattszámából szeretném kiszámolni, hanem a led megbecsült lumen értékéből. ( persze itt is elég nagy a szórás, egy megközelítő adatnak jó lenne. Pl ha valaki beírja hogy 100cm 5630-as akkor kijön mondjuk 1300 lumen és az kb 90-100W-os hagyományos izzónak felel meg. Ami persze szubjektív mert más a szórási szög stb, de mégis össze szokták hasonlítani) -
mexel
veterán
válasz
#42431471 #4094 üzenetére
Kipróbáltaam, az 5m-es szalag elmegy nekem is egy 12V 500mA tápról, és a műszer szerint így 11W-ot fogyaszt. (ez a táp maxja elvileg)
Elmenni elmegy kevesebbről is, de lehet hogy nem világít full fényen (ez itt látszik is) és nem biztos hogy jó a tápnak ha fullon van terhelve - de ebben nem vagyok biztos, ehhez nem értek igazán.
Kipróbáltam egy 9V 2A-es táppal is, azzal jól világít, bár szintén nem full fényen. Ez viszont lehet hogy elég lesz a monitor háta mögé világításnak. ( 3528/60 5m)
9V-os táp elég is lenne talán mert akkor nem kell dimmer, a ledeknek meg nem árthat. -
mexel
veterán
válasz
#42431471 #4091 üzenetére
Ennyire nem gondoltam komolyan, csak egy tájékoztató jellegű leírásra és táblára gondoltam, hogy legyen viszonyítási alapja azoknak akik szeretnének venni valamennyi szalagot. Nyilván a profi munkákhoz ahol több tekercs kell, vagy sok kötés oda már illik olyat hívni aki ért hozzá, az meg úgy is tudja miből mennyi kell. Aki viszont csak a tv mögé, pult fölé vagy polcra, vagy akárhová akar egy csíkot annak ne kelljen feltúrni az egész topikot, meg több oldalt hogy sejtse hogy mennyit is fogyaszt nagyjából egy szalag. Én azokat az adatokat írtam be amit több oldalról és innen a topikból szedtem össze, itt nincs beleszámítva hogy mennyi lenne 11V-on, ebből mennyit eszik a táp - típusa válogatja stb. ( meg lehetne csinálni, hogy nagyjából beírni a mért fogyasztást pl 11 vagy 11,5V-on is, de én inkább azt akartam hogy ne legyen snkinél alulméretezve a táp ha vesznek valamit, és legyen elképzelés arról hogy kb mekkora fényt kaphatnak.
( most pl egy olyan konnektorba dugható kütyüvel mértem ami kapható sok helyen, a hitelességtől igen messze állhat, azzal az 5m 3528/60-as szalag dimmer nélkül 27,8W-ot mutat, dimmerrel full fényen 25,5W-ot. De ebben ott van a táp is, egy 12V 5A - ami ráadásul terheletlenül, simán bedugva is igencsak melegszik
)
-
kelly7
aktív tag
Ismerősöm tett be 7 darab ledes spotot mennyezetbe. Ebből kettőben egy pár darab led "vibrál". Mit lehet ezzel kezdeni?
-
mexel
veterán
Na pontosan azok az adatok érdekelnének amit írtatok
Nekem éppen most jött meg néhány szalag, de ez kevés lesz a méregetéshez, és igazán jó műszerem sincs, szerintem pontatlan. Ha esetleg van mért érték 11V-on, 11,5V-on stb akkor azt be lehet simán tenni a táblába is, a fényerőt és bármi egyebet is ( úgy is tervezem).
DE: ez semmiképpen sem kőbe vésett érték nyilván, csak tájékoztató adat akar lenni, és főleg azért hogy aki venni akar lássa hogy mi a gyári adat, és kb milyen tápot vegyen, hogy ne kelljen mindig utánaolvasgatni hogy hol-mit írnak stb. Kiindulási alapnak gondolom, hogy ha valakinek kell kb 80cm szalag a pult alá legyen elképzelése hogy mekkora táp kell hozzá, mekkora fényt kaphat, stb. Ahogy olvastam a topikot (végigolvastam) ott is láttam mennyi mindentől függenek ezek a dolgok. Ezért is kérnék segítséget hozzáértőktől, hogy mit lenne érdemes beírni hogy legyen egy átfogó tábla legalább nagy vonalakban - ha van értelme. Valamiből ki kell indulni, és sok olyan kérdés van amikben ez segíthene szerintem.
Ha abszolút felesleges akkor megtartom magamnak, gondoltam talán segíthet ha nem akar mindenki több helyen böngészni.xylacc: írtam neked privit más ügyben. Ha olvastad akkor nem szóltam
-
jeriko2
tag
Nem lenne egyszerűbb magából a led-ből kiindulni (ehhez találni hivatalos adatokat is)? pl 5050-es led, x előtét-ellenállással fogyaszt ennyit, ad emennyi lument. Nyilván X db X-szer annyit fogyaszt és X-szer annyit fényt ad. Az, hogy 30, 60 vagy 120 van belőle egy méteren max. azt befolyásolja, hány métert kell venni belőle, illetve milyen helyen akarod alkalmazni (koncentráltabban kell-e a fény, vagy hosszan szétszórva).
-
xylacc
csendes tag
A baj csak az, hogy ez köszönő viszonyban sincs a valódi, mérhető fogyasztással.
Kellene egy oszlop a fényteljesítménynek is, százalékos arányban, és egy oszlop az élettartamnak, meg a feszültségnek egy. Talán így lenne korrekt az egész exceled.
A fogyasztási értékeket a maximális feszültségre adják meg a gyártók, nem 12V-ra.
De a magyarországi forgalmazók nagy része rá sem írja, hogy 10-13V vagy 10,8-14V, hanem csak ennyit: 12V.
Tehát, ha emeled a feszültséget, nő a fogyasztás, nő a fényteljesítmény, de csökken az élettartam a hőmérséklet emelkedés miatt.
Mérések alapján az a ledszalag, (3528 4,8W/m) 12,00V feszültségen méterenként alig fogyaszt 3,5W-ot. Ezért szoktuk mondani, hogy teljesen fölösleges felültervezni a tápokat, ha a feszültség jól van belőve(12V).
A lényeg a multiméter, legyen mindig kéznél ledszalagozásnál. -
mexel
veterán
Közben csináltam egy excel táblát, ami számolja ezen adatok alapján hogy adott cm mennyit fogyaszt és mekkora táp kell neki. De hogy teljesen pontos lehessen majd kellenek a pontos fogyasztási adatok, és hogy a táp méretezéshez rászámoljak-e +20%-ot? Most simán ezeket az adatokat hozza. Mondjuk az sem lenne baj ha úgy lenne megcsinálva, hogy adott szalagoknál figyelembe venném hogy hány cm-enként lehet vágni és csak annyit lehetne beírni, bár lehet hogy ez felesleges. Ha meglesznek a pontos adatok felteszem a táblát is.
Kb így néz ki még finomítások nélkül:Ha érdekel valakit akkor feldobom ha kész.
-
mexel
veterán
Volt már szó led szalagok fogyasztásáról. Az a baj, eléggé tág határok között olvastam erről. Csak összefoglalnám, hogy jól tudom-e, mert érdekelne pontosan hogy mire számítsak és mekkora tápegységeket vegyek:
(gondoltam arra is hogy csinálok egy excel táblát beleírva a típusokat, és ha beírja valaki hány centi kell neki akkor megkapja a fogyasztást, ha lesz időm és valós adataim)Most azokat az értékeket, illetve azok átlagát írom le amit olvastam a topikban és máshol. Ha valaki pontosan tudja az módosítsa legyen szíves és a méterenkénti lumen is jó lenne megközelítőleg, tehát szeretném ha a legpontosabbra meg lehetne csinálni ezt a kis táblázatot. Talán másoknak is segítene az eligazodásban, és hogy mekkora tápot vegyenek. Úgy lenne jó, hogy ezek a táp értékek a kb 20% ráhagyással lennének odaírva. ( azaz nem a valós érték kerülne a második értékként - pl 400mA/m, hanem hogy mekkora tápegységet használjunk, vagy ezt külön még a végére oda lehetne írni, hogy szükséges táp: 24W 2A stb, és ebben legyen benne a szükséges 20% ráhagyás. Remélem érthető amit akarok
)
Valószínűleg lumen számban és az izzó összehasonlításban is lenne javítani való. Tudom hogy színhőmérsékletenként változika fényerő is, én itt átlagot próbáltam írni, vagy inkább a warm lenne jó mert az az amit átlag világításra használunk szerintem, a cool white attól csak magasabb lehet, de lumen értékekben sokkal eltérőbb adatokat is találtam.
Aki ezt olvassa az ne vegye pontos adatnak ezeket az értékeket mert én csak az összeollózott értékeket írtam be ide, amíg nincs kijavítva nem biztos hogy helytállóak!3528-as 60db led/méter: 4,8W (5 méter kb 24W) - kb 400 mA/m - kb 120-250 lumen/m - kb 30W izzó/méter
3528-as 120db led/méter: 9,6W (5 méter kb 48W) - kb 800 mA/m - kb 3-500 lumen/m - kb 60W izzó/méter
3528-as RGB 60db led/méter: 4,8W (5 méter kb 24W) - kb 400 mA/m - kb 200 lumen/m - kb 30W izzó/méter
5050-es 30db led/méter: 7,2W (5méter kb 36W) - kb 600mA/m - kb 360-420 lumen/m - kb 40W izzó/méter
5050-es 60db led/méter: 14,4W (5 méter kb 72W) - kb 1,2 A/m - kb 700-900 lumen - kb 75W izzó /méter
5050-es RGB 30db led/méter: 7,2W (5méter kb 36W) - kb 600 mA/m - kb xxx lumen/m - kb xxW izzó/méter
5050-es RGB 60db led/méter: 14.4W (5méter kb 72W) - kb 1,2 A/m - kb xxx lumen/m - kb xxW izzó/méter
5630-as 60db led/méter: 18-19.9W (5 méter kb 80-99W) - kb 1,5-1,7A/m - kb 1200-1300 lumen/m - kb xxW izzó/méter
SZVSZ ha az adatok pontosak lennének akár be lehetne tenni valami ilyet az első szűk szavú hsz-be is hogy ne kelljen annyit keresgélni, és könnyű legeyen bárkinek kiszámolni hogy pl 35cm 5050-es szalaghoz milyen tápot vegyen.
Tehát aki pontos értékeket tud (az xx-ek helyére is), kérem javítsa ki hogy rend legyen
-
Primary92
senior tag
Hol érdemes mostanában LED-es fényforrást vásárolni?
-
mexel
veterán
válasz
jozsi252 #4079 üzenetére
Milyen pattintós betápra gondolsz? A tápegységre, vagy az összecsukós csatlakozóra?
-
jozsi252
veterán
Ezek a pattintós betápok nem érnek 1 ft-ot sem... hol a led villog, hol ki be kapcsol, hol vibrál a fénye. Forrasztás mentesen van valami más megoldás hogy a tápot megkapja a szalag?
-
kelly7
aktív tag
Az ipari potméterrel rendelkező tápoknál érdemes vissza venni egy kis feszt mondjuk olyan 11,7volt-ra, vagy nincs jelentősége élettartamban?
-
törölt tag
a fehér ledes fények nem jók a növényeknek. Oda piros-infra tartomány + uv-kék tartomány kell ledből (ha már nincs teljes spektrum) Csak nyilván az én szememnek nem ideális, ha az eredő nem fehér, mert elrontja a színlátást
Az RGB ledeket csak a jelenlegi fények mellé tenném be, szóval ha kell tudom kompenzálni nagyon meleg fehér fénnyel az rgb kékes fényét.
Egyébként meg itt egy kép a jelenlegi állapotról (bocsi a vacak gépért, élőben szebb)Egyelőre csak odáig akartam eljutni, hogy nem hullanak a halak, és szép a víz. Ez pipa, most jönne a burjánzó növényzet, aztán majd meglátjuk.
-
mexel
veterán
9V-al világít valamennyire a 12V-os led? Van egy 9V 2A tápom, és csak halvány fény kellene, mintha le lenne szabályozva. Vagy az kevés lesz? Csak azért kérdem, hogy felesklegesen ne csináljak csatlakozót a táphoz.
-
Magnat
veterán
Hi,
Van egy egy méteres 5050 rgb szalagom azzal a tenyérnyi méretű távirányítóval, amivel mindenféle színt ki lehet keverni. Kipróbáltam több táppal is és azt tapasztaltam, h full gázon 14 watt fölött is lehet a fogyija. Ez hogy lehet, ha az 5050 méterenként 7.2 wattot kér hivatalosan? Ennyire csak nem szar a táp hatásfoka, plusz driver meg ir érzékelő vagy igen? Ráadásul az 5630-as kukorica ami kimérve 7 wattot eszik, gyakorlatilag porba alázza fényerő tekintetében.
-
Morris
veterán
válasz
#42431471 #4065 üzenetére
Képet!
Egyébként az RGB szalag fehérre állítva kékes fényt fog adni.
Ha már fehér, akkor érdemes tényleg fehéret venned. Mondjuk 3 fajtát. Egy hideg fehér, egy nagyon meleg fehér, és egy természetes fehéret.
Ezeket tudod majd variálni is. A lényeg, hogy a meleg fehérnél jó alacsony legyen a színhőmérséklet. A hideg fehérből pedig maximum olyat, ami még nem ad kék fényt. -
törölt tag
akváriumba csináltam hideg fehér led szalagból világítást. Tök jól néz ki, 2*1,2m 5050-es ledekből, eléggé erős is a fénye. Halak gyönyörűek, DE a növényeknek nem az igazi.
Jól gondolom, hogy egy RGB ledszalag ha fehéren világít, akkor egyszerre világít a 3 féle szín benne ? (vagy legalábbis egymás után, a szemem meg kompenzálja) Azaz gyakorlatilag egy 3 sávos fénycsőnek felel meg?Szóval ha cserélek rgb-re, akkor amellett hogy lesz piros tartományban is fényem (növényeknek ideális), akár szimulálhatok napfelkeltét/napnyugtát is az rgp szalag szabályozásával? (már persze ha megcsinálom a saját hardvert hozzá)
-
szőröscica
addikt
Hello!
E14 foglalatba tudtok valami jó kis ledes izzót ajánlani?
Olvasólámpába kellene, eddig 40W-os hagyományos volt benne. Fényerőben nem szeretnék gyengébbet, és túl hideg fényűt sem szeretnék.Helyi boltokban alig van E14-be való, és egyetlen egyet GE izzót találtam, ami tudott volna épkézláb fényerőt, de az meg óriási nagy volt.
-
jozsi252
veterán
Sziasztok
Konyhába lenne szükségem egy erősebb fényforrásra az 1 slotos mennyezeti lámpába. Most egy talán 60W-os OSRAM nagy gömbfejű izzó van benne.
Ezt néztem ki. Szerintetek ez megfelelő, vagy inkább más típust rendeljek?
köszönöm
-
mexel
veterán
válasz
Sir Sparrow #4054 üzenetére
Szerintem itt kérdezz inkább erről, ez kifejezetten zseblámpás topik. talán itt is lesz segítség.
Egyébként milyen akksis? 18650-es? Nem az akksi forrósodott? Milyen típus a lámpa? Elvileg teljesen szétszedhető kell legyen, meg kell nézni hol füstölt el. Írj privit ha gondolod, sok xml lámpát kaptam már szét, de a másik topikban biztosan lesz segítség.
-
Sir Sparrow
tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni! Ezt a fórumot találtam a legközelebb a témámhoz.
Rendeltem egy XML T6-os LED elemlámpát és az új akkum és töltőm kipróbálása miatt, az elemlámpával merítettem az akkut. Kb 15 perc múlva arra lettem figyelmes, hogy már nem világít. Megfogtam és tűz forró volt az egész lámpa fém háza, mindenhol, csak ronggyal tudtam megfogni! Gyorsan szétszedtem, amennyire tudtam, akksi ki, első lencse lecsavar, hogy hűljön. Lehűlt teljesen, de nem kapcsol be, ill. egy hangyányit világít a dióda, de szinte alig észrevehetően. Valami biztosan megéghetett/olvadhatott, mert elég kellemetlen szaga lett a lámpának! A funkciókra nem reagál, tehát strobe-mód, SOS-mód! Csak ki és bekapcsolni lehet, pedig elvileg ha többször megnyomom a bekapcs gombot, akkor módot vált.
A "tünetek" alapján meghalhatott a dióda vagy csak leolvadhatott vmi érintkező? Ötlet?
Mit tehetnék a kukába dobáson kívül? (Fényképet tudok küldeni róla privátban - hogy ne szemeteljem szét a fórumot -, ha az segít vkinek feltárni mit lehetne tenni vele!)Köszönöm!
[ Módosította: radi8tor ]
-
jeriko2
tag
Szia!
Igen, a magas fezsültségű típusok drágábbak, de itt pl. 150Ft: Valóban jobban járhatsz ha bontod.
A kapacitív tagot ez alapján tudod számolni: link
Ha a led-ek sorba vannak kötve, akkor szerintem a drágábbik vezérlő kell neked. Ilyenkor az áramuk azonos (ami egyiken átfolyik, az a másikon is), a feszültség meg összeadódik, így 350mA áram és 4*3,2 V feszültséggel számolhatsz (az áram a fontos, több ne legyen). A termékek lapján alul megtalálod ezeket az adatokat. A led teljesítménye egyébként a feszültség és áram szorzata, amit 0,35 * 3.2 = 1.12 W
A drótokat meg vágd le, az a legkevesebb - tudsz bele tenni hosszabbat. Még arra ügyelj, hogy a driver beleférjen a foglalatba.
-
mexel
veterán
válasz
jeriko2 #4050 üzenetére
Köszi! Sajnos ha jól láttam a neten akkor egy 2,2 uF 400V-os kondi kb 500ft vagy több, ez egy 86 ledes kukorica égőbe kellene ami 110V-os, ráadásul 2db kell. ( remélem az jó lesz bele, mondjuk a most benne lévők nem egyformák. Valahogy pontosan ki kellene számolnom mi kelle oda, hogy hogy vannak kötve a ledek.)
A bontott kondi ahhoz kellene nem a fentebb írt spothoz.
A spotot egyébként szédszedtem, és a 4 sorba kötött ledet a fejjel együtt bekötöttem a számítógép tápjára és közbeiktattam egy Thermaltake potit ami a ventiket vezérelte valamikor régen egy gépbenSzépen világítanak, 12V-ig talán fel sem megy így a fesz ha jól mértem, 11,5V a max amit kaptak. Nem melegszenek, csak ki akartam próbálni hogy biztos a driver volt-e a gond. (remélem a tápomat nem tudom hazavágni)
Szerintem egy 4W-os driver kellene, mert ezek a ledek azt hiszem 1w-osak darabonként. valami ilyesmit találtam, csak az a baj nem tudom kicserélni a foglalatban a drivert, mert nagyon rövidek a kanócok és nem férek hozzá a forrasztásaihoz. Valami ilyen vagy ilyen kellene szerintem, de nem tudom melyik kellhet. -
jeriko2
tag
Ellenállást, kondit nem érdemes bontani, ezek kb. 10-20 Ft-os alkatrészek, rengeteg elektronikai boltban kaphatóak. Ha nem ismersz ilyet, írj privit, ajánlok párat (Budapesten).
Amit fotóztál táp, az kapcsolóüzemű. Ezt nem egyszerű javítani, van rajta egy IC is. Viszont ebayen 1-2$ közti áron kaphatók. A fix feszültség semmiképp nem jó led-nek, könnyen kiég, század voltokon múlik hogy világít vagy tönkremegy. Fix árammal kell meghajtani őket. Ha kicseréled azonos teljesítményűre, az jó lehet, de itt a hagyományos tápoktól eltérően nem jó ha a táp nagyobb teljesítményű, mert a táp szabja meg az áram nagyságát, nem a fogyasztó (led).
-
BRIKLY
veterán
Igen,ott is.,de mint írtam még csak gány megoldások vannak.Az egyik szoba 20nm, itt színes 5050-es szalag van hangulat világításnak,rendes világításnak még jelenleg ufo lámpa normál izzóval,de az kb hetente kétszer van felkapcsolva,2 percre. A másik szobát (18nm) 3 méter 3528-as meleg fehér szalag világítja be.Kevés,de mióta fent van,izzót sem raktunk a csillárba.
A konyhát (10nm),és a folyosót (12+6) összesen 2 méter 5050-es hideg fehér szalag világítja,nagy része a konyha pult alján,a többi az ajtó keret tetején,ahonnan eloszlik a fény a 2 helység között.Na ide is kelleni fog még valami,mert a konyha közepén nincs valami világos,de azért elboldogulunk így is.Folyosóra meg úgyis csak annyi fény kell,hogy lássunk átmenni rajta,ennyi bőven van.
Később majd tervezek átalakításokat,és pofás megoldásokat,nem csak így natúrban felnyomni a falra a szalagokat.És persze minden helységben meg lesz oldva,hogy ha sok fény kell,akkor legyen,ha nem,akkor ne egye az áramot.De ez még idő kérdése,most előbb rendbe kell tennem a fürdőt mielőtt rám szakad a mennyezet,újra csövezések,kád csere,járólapozás,és még sorolhatnám a házon lévő munkákat...
-
Magnat
veterán
Sziasztok,
Vettem egy egy méteres 5050-es szalagot és találtam hozzá egy 12 voltos tápot. Kb 1.5 méteres a madzagja, sokat veszítek ha megtoldom még 3 méterrel? Kb ennyi kellene és sokkal egyszerűbb lenne mint 220-at odavinni.
-
mexel
veterán
Normál szobai világításnak is ledszalagot használsz? Mekkora szobákban használod és mennyire hatékony? Ja, és milyen szalag?
kelly7: köszi a linket! A driver az benne van, vagy külön kell venni? Hogyan oldottad meg? a 220-at kapcsolod a driver előtt, vagy a táp kapja fixen az áramot és utána van a kapcsoló? Dimmelhető vagy sima a tiéd?
-
BRIKLY
veterán
Tetszik ez a profil.De közel 20k lenne csak ez..
Teszem hozzá ~7 négyzetméteres helyiség...
Közvetlenül a mennyezetbe épített spot-okon gondolkodom még, de jobban örülnék ledszalagos megoldásnak,mert már az egész házat azzal világítom,igaz még csak gányolt megoldásokkal,de teljes 12V-os hálózatot tervezek neki minden helyiségbe. -
kelly7
aktív tag
Pl
http://www.ebay.com/itm/9W-12W-15W-18W-21W-Bright-CREE-LED-Recessed-Ceiling-Panel-Down-Light-Bulb-Lamp-/121160226048?pt=US_Light_Bulbs&var=&hash=item1c35b65500Öt órát ment tegnap egyfolytában maga a pelxi nem volt még csak kéz meleg sem, a keret az kb kéz meleg volt. Ha legközelebb több órát üzemel, ki szedek egyet meg nézem úgy milyen meleg.
-
kelly7
aktív tag
Köszönöm.
Az mit jelent hogy lambéria? A mennyezeten is az van? Nekem sem volt egyszerű a keretet fel tenni, mert a bal oldalon beton födém van, a jobb oldalon viszont gipszkarton, alatta hungarocell vagy 20 centis, és csak aztán van 30cm födém. Azért látod a kiálló menetes szárakat, mert fel kellett fúrnom a padlásra, és a menetes szárat úgy kellett rögzítenem. Így viszont egyszerű volt vízszintezni a keretet, mert tudtam állítani a menetes száron. Ilyen rövid távon is volt benne mit korrigálni. De ez tuti nem esik a fejemreIlyen módszerrel te is meg tudnád oldani. Dűbel, aztán bele a menetes szár.
-
kelly7
aktív tag
Ebay-rólvettem. 15x15cm-es 12w-osak. Meleg fehérnek írta, de nem mondanám meleg fehérnek, de messze van a hideg fehértől is szerencsére. Nem sárgásan világít hanem tényleg pont olyan mintha nappal lenne. Én szeretem a fényt, nem szeretem ha megyek valahova és este csak félhomály van mikor valakivel beszélgetek. Persze csillár kapcsolóval úgy köti az ember ahogy akarja. A 6 darabot mondjuk 4-2 arányba. 8 darabot terveztem be tenni, de az már tényleg nagyon sok lett volna még osztva is. A hat darab tökéletesen meg világít egy kb 20-22nm-es nappali amerikai konyha részt. Jó a fényeloszlása, amitől féltem hogy milyen lesz, de teljesen homogén.
Az épített álmennyezet az egy gipszkarton lap. Tehát 2x1,2m. Ezt egy 15cm-es keretre tettem a mennyezettől, és hagytam neki egy 15cm-es peremet körbe ahová az rgb fog kerülni ha meg jön. Húztam be plusz vezetéket állandó 220v-nak a trafóhoz. Mivel ferde, tetőtéri falam van az egyik oldalon, ezért pont jól jön a 15cm-es lentebb hozatal, és így a ferde fal alatti kanapén is bőven van fény.
Anyagköltség az kb így néz ki.
Panel 3400ftx6 20400Ft
Gipszkarton lap 1500Ft
Fa keret 3000Ft
Csavarok 3000Ft
villanyszerelési anyagok 3000Ft
Glett élvédő 2000Ft
Kb ennyi:32900Ft
Ha új, modern csillárt szerettem volna, az is benne van olyan harmincezerbe ami tetszett. Természetesen azzal nem coptam volna napokat, de ez legalább egyedi.Szóval én bátran ajánlom, eddig tetszik mindenkinek. Tartósság meg majd ki derül. Mindenesetre rendeltem belőle tartaléknak is.
-
mexel
veterán
Ez az alu csík nekem is nagyon tetszik. Ahogy írtad is:
"Egyszerű és mégis helytakarékos" és kellőképpen drága is sajnos
Az a baj hogy abból a pénzből amibe az ilyen ledhez való alu profilok kerülnek, kb 10 évig világítok hagyományos 75 vagy 100W-os izzókkal, vagy halogénesekkel. Akárhogy számolgatok, mert szeretem a ledes technikát, a végeredménynél rá kell jöjjek hogy nem mindig és mindenhogy éri meg. ( amellett hogy van pár led égőm és azokat használom)
A nyaralóba viszont nem tudom milyen világítás legyen a szobákban és a fürdőben, nekem a ledszalag nagyon tetszik, de a kivitelezése már problémás lehet ha azt akarom hogy jól is nézzen ki.
A legnagyobb bajom nem is a megtérülés vagy az ár, hanem egyre több ledes fényforrást próbálok ki, de valahogy egyik fénye sem olyan megnyugtató nekem mint egy hagyományos izzóé. Színben sem találják el egyikkel sem, és a vibrálás is zavaró sok esetben, még ha nem is tudom pontosan hogy vibrál-e. Most olyan ledes megoldást kell keresnem ami abszolút vibrálásmentes. -
BRIKLY
veterán
Sziasztok!
Napok/ hetek kérdése,és teljes mennyezet cserét csinálok a fürdőszobában.Ha már így alakult,szeretném lecserélni a vezetéken (lógó izzó) világítási megoldást is LED-esre,és valami pofás modern megoldásra.
Tudnátok ötleteket adni? Ti hogy csinálnátok meg a fürdőszobátok világítását a helyemben?Köszi előre is.
-
mexel
veterán
Úgy látom sorba vannak kötve. Azt sejtettem hogy ilyen tudású és teljesítményű kellene, már csak azt kellene tudnom ez milyen tudású és teljesítményű
Mennyit kell kapjanak ezek a ledek így?
Ráadásul nem tudnám kicserélni, mert a 220 részére bekötött kábel olyan rövid, hogy a drivert csak félig lehet kihúzni a műanyag részből. -
mexel
veterán
Ja, még valami
Van egy 4W-os hibás spot-om. 4db led van benne, és ilyen a belseje, de jobban nem tudom kihúzni belőle mert eddig engedi a madzag.
Ezek a ledek összesen 12V-ot kapnak, vagy ezek azok amik fix árammal vannak meghajtva. ( lehet hogy nem jól írom)
Ehhez valami ilyesmi kellene ha nem 12V?
Talán nem pont a linkelt de elég sokféle van. Ezeknél mit kell nézni?
Nem merek simán 12V-ot adni a ledeknek, mert lehet hogy meghalnak azonnal. -
mexel
veterán
Volt szó róla régebben hogy kondit kell cserélnem egy 110V-os kukorica izzóban hogy 220V-os legyen. Akkor ajánlottatok 1-1 és 2,2 uF 400V kondikat. Mivel még nem vettem, mert nem jártam olyan helyen ahol lenne így nincs itthon olyanom. Az lenne a kérdésem, hogy ilyesmit nem használnak otthoni elektronikai kütyükben? ( pl régi parabolához használatos beltéri egységekre gondolok, vagy pc táp, stb), mert akkor a kidobásra ítélt motyóból bontanék valamit, most lenne rá időm. De ha nem használnak ilyesmit ilyen cuccokban akkor nem állok neki megkeresni és szétszedni ezeket a kütyüket feleslegesen.
-
kelly7
aktív tag
Mivel érdemi hozzászólás nem érkezett led panel tapasztalatokkal, ezért be vállaltam, hogy építek egy gipszkarton szigetet a nappaliba, és paneleket teszek bele. 6 darab 12w-os panel kényelmesen, megfelelő fénnyel be világít egy 18nm-es nappalit. Egyenlőre nem bántam meg. Tartósság meg majd adja magát
-
Anubis_9
addikt
Megvettem az 5 db Rábalux LED izzóm.
Biztos vagyok benne, hogy jók lesznek!
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- BESZÁMÍTÁS! Apple iPhone 16 Pro MAX 256GB okostelefon garanciával hibátlan működéssel
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASRock Z370 i7 9700KF 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 XT 16GB ZALMAN I3 NEO ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest