- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Apple MacBook
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szmeby
tag
Mennyivel kulturáltabb objektumorientáltan, nemigaz?
private static final class Number {
private final int number;
private Number(int num) {
this.number = num;
}
boolean between(int from, int to) {
return this.number >= from && this.number <= to;
}
static final Number of(int num) {
return new Number(num);
}
}
// ...
return Number.of(m).between(m1, m2) && Number.of(d).between(d1, d2); -
floatr
veterán
Korábban főleg SQL-t, HQL-t és JPQL-t használtam, mivel én olyan sql-matyi vagyok. Amikor egy üzenet transzfer alkalmazást építettünk, kibukott, hogy a hibernate által biztosított elemi műveletektől megdöglik az egész, azért visszaálltunk SQL/HQL-re.
A criteria API-val kapcsolatban nekem annyi a nyűgöm, hogy egyszerű lekérdezéseknél nem sok értelme van. Összetettebb esetekben meg kezd a karbantartása vállalhatatlanná válni.
A QueryDSL kicsit átmenet a kettő közt. Algoritmikusan kezelhetőbb, mint stringet vagdosni, miközben a típusokra vigyáz, helper osztályokat on-the-fly generál, és nem utolsósorban szép kódot lehet vele gyártani.
-
boost
veterán
Kezdo"Javasnak web tanulásra én még mindig JDBC, JSP és Java Servletet ajánlok. Ha végzett a Java Servlet c könyvvel, akkor jöhetnek a további lépések, mint Hibernate JPA, JSF, kis Spring. Aztán így tovább.
Talán felesleges köröknek tu"nnek, de így nem zúdul annyi értelmetlenség a nyakába, mintha mindjárt ExtJS-el, meg Springgel, esetleg EJBvel kezdene.
-
Aethelstone
addikt
Jah. És amikor az ember bemond egy komolyabb összeget (amit az álláshirdetésben szereplő szükséges ismeretek indokolnak), akkor meg hápognak, hogy de ők ezt nem tudják kitermelni, meg tudom én, hogy nekik mennyibe kerül a munkavállaló? Persze 10 év Java tapasztalat kell, meg minden releváns Java technológiában legyél otthon, meg legyél lojális, napi 10 órában, de ha mindezért benyögsz 500K fölött nettót, akkor eldobják magukat....
-
MrSealRD
veterán
Használtam Redmine-t majd később JIRA lett belőle... Mindkettőben voltak logikátlanságok, már alap funkcióknál...de alapvetően használható volt mindkettő. A JIRA nekem kényelmesebb volt, bár néha azt éreztem űrhajó a Redmine-hoz képest.
Most ActiveCollab van éppen...érdekes. Egyszerű, gyorsan használható, de egyértelműen vannak hiányosságai a JIRA-hoz képest...
Azt a 10$-t mindenképpen megéri. -
floatr
veterán
Tudom ajánlani az ExtJS kitchen sink oldalát és a Dijit demót, ha a részletekre vagy kíváncsi.
A core, az adatkezelés, a kommunikációs eszközök sokkal kidolgozottabbak az ExtJS esetében. A komponensek tekintetében a Dijit-nél az összkép elég lehangoló -- olyan mintha félbehagyta volna a tervező, és nem figyeltek volna az eseménykezelésnél a megfelelő sorrendekre.
Az ExtJS-nek nagyon erős a komponens modellje, és eléggé rágyúrtak az OOP-szerű programozási modellre. A Dojo az eseménykezelésre gyúrt rá, de nagyon nem mentek tovább. Az ExtJS komponensek tudása lényegesen nagyobb, és nem elhanyagolható az sem, hogy a Dojo dokumentációja messze elmarad az ExtJS-étől.
Az ExtJS gyengéje a custom design. Ha sajátot akarsz készíteni az összetett komponensekre, akkor az nagy meló. Amennyire látom a Dijit esetében ez kevésbé időigényes, bár az ExtJS alapkomponenseiből elég gyorsan lehet építeni saját összetett elemeket is.
-
floatr
veterán
Luxus, mert most láthatod, hogy valamire szükséged lenne, amit nem tudsz megkerülni. Persze játszhatod azt, hogy ameddig tudod, másra tolod, vagy ilyesmi, de mostanában egyre népszerűbbek azok, akik több dologhoz is értenek (vagy akarnak érteni).
Szerintem a javafx IS döglődik a többi plugines technológiával együtt. Gyakorlatilag mindenki JS-t használ.
-
Jim-Y
veterán
Ez nem feltétlen ui. Mármint.. ha te értesz a javascripthez az nem feltétlen jelenti azt, hogy te gui ninja vagy. Egy normális cégnél, egy javascriptes projekten, mondjuk 1,2 ember foglalkozik a gui-val (=css, html), az összes többi, mondjuk 3 frontend fejlesztő csak az üzleti logikával, megint másik 2,3,5 a backenddel. Ugye a backend lehet bármi. Általában java, webservicekkel, vagy akár nodejs, .net stb...
Az, hogy nem találkoztál a javascripptel eddig igencsak meglepő. A legtöbb enterprise rendszerben, aminek valami köze van a webhez, ott 100%, hogy megjelenik valamilyen szinten a js. Van ahol kevésbé, csak designolás miatt. Van ahol sokkal inkább. Pl apache cordova (alias PhoneGap), vagy ha pl van valamilyen I/O app, arra a legalkalmasabb momentán a node.
Szóval az én véleményem az, hogy egy mai programozónak valamilyen szinten tisztában kell lennie a js-el, mert előbb-utóbb találkozni fog vele. Én nem várnám el mindenkitől, hogy értsen hozzá, de azt elvárnám, hogy rálátás nélkül ne mondja rá, hogy szar, csak azért mert nem ismeri O.o
És igen, szerintem is abban teljesen igazad van, hogy nem az a jó szakember, aki ehhez, vagy ahhoz nagyon ért, majd mindent abban próbál megoldani, hanem inkább az, aki képes felismerni, hogy egy feladatot miben érdemes megoldani, majd az új technológiát képes minél gyorsabban a magáévá tenni.
-
Jim-Y
veterán
Közvetlen alternatíva nincs. Csak a legtöbb compile to js. Még az egyik ami a legígéretesebb a js leváltására az a Dart.
javascript az egy fos
Ebből a hozzászólásodból csak az jön le, hogy nem értesz hozzá, se a dolgokhoz. Ne vedd magadra, de tényleg. Most szar a C#, a Delphi, a Haskell, csak azért mert nem értek hozzá? Mert ennyi erővel ezekre én is mondhatnám, hogy szar...
10 évvel ezelőtt még lehet, hogy szar volt, de napjainkban a js aranykorát éli. Ha valaki tudja a bad habits-et, és azokat kerüli, neadj isten még ismeri a hasznos könyvtárakat, toolokat, akkor igenis nagyon baró cucc.
-
raggg
senior tag
Javascript terén Douglas Crockford útmutatásait érdemes követni és hamar megszereted a nyelvet. Javascript: The Good Parts c. könyv pl.
Érdemes megnézni az öreg előadásait is, nagy figura.
-
floatr
veterán
Nézd, én nem mondtam soha senkinek, hogy könnyű. Meg kell ezt is tanulni, és kell hozzá tapasztalat. Ha a "könnyebb" utat választanád, akkor vehetsz hozzá designer-t is, de azt is tanulni kell. Lehet jól csinálni, és lehet nagyon rosszul is. Több szintje van a frameworknek: class management, core, alap komponensek, összetett komponensek; utóbbit nem mindig érdemes használni épp hasonló okok miatt, mint ami a vaadin problémája is.
Debugolni, és pofozgatni szerintem lényegesen jobb, mint a többit, csak sajnos nem tudsz odaülni egy 2 órás gyorstalpaló után LHC-vezérlő GUI-t gyártani/debugolni. Megint csak sajnálatos - amitől sokan fáznak - hogy a JS-fejlesztésnek sok buktatója van a laza típusosság miatt. Ez van, ezekből tudsz gazdálkodni.
Mihelyst egy összetettebb UI-ra van szükséged, meg vagy lőve, bármilyen frameworköt használsz, mert vagy elrejt tőled olyan dolgokat, ami idővel kelleni fog, vagy rádönti. Nincs bölcsek köve - itt sem.szerk.: az MVC részét nem feltétlenül érdemes erőltetni, mert kiszervezi a komponensekből a működést, ami szerintem megint egy olyan hiba, ami a hagyományos frontend fejlesztés megszokásaiból ered.
-
Senhi
aktív tag
Én is a JSF + Primefaces kombóra szavazok.
Wicket-tel van még tapasztalatom, kicsit hasonlít a vaadin-ra csak itt a html kódot is részben meg kell írni (JS-t generálja) így a kinézetet sokkal könnyebb személyre szabni. Hátránya, hogy kicsit bonyolult és sok felhasználó esetén figyelni kell, mert a session mérete nagyon megnőhet. -
Senhi
aktív tag
Munkahelyemen 1,5-2 évig használtuk (illetve régi projekteket még supportáljuk rá, de az újakat már nem abban írjuk) így egy kis tapasztalatom van vele.
Szerintem alapvetően nem rossz, bizonyos típusú felületeket nagyon gyorsan össze lehet benne dobni, de ha valami egyedit akarsz, legyen az egy meglévő komponens kibővítése vagy valami komolyabb CSS módosítás akkor az tud fájni.
A generált js és html is hagy maga után kívánni valót pl. van egy olyan hibánk hogy egy menüpontot a user háromszor lenyit akkor a harmadik alkalommal 10 pixellel elcsúszik és a generált kód akkora gány (30 div egymásban, rengeteg css osztály, követhetetlen JS stb.) ,hogy senkinek sincs kedve utánajárni.Amit még megfigyeltem, hogy bár mindenhol bizonygatják, hogy ugyanolyan gyors mint bármelyik másik technológia, szerintem nem elég folytonos. Ha sok elem van egy oldalon, sok ajax hívással akkor egyszerűen lassúnak tűnik. Ez már lehet, hogy a mi sarunk, meg csak 6-os verzióig használtuk, így nem tudom, hogy mennyire gyorsak mostanság az újabb kiadások.
-
floatr
veterán
Véleményem szerint egy webapp - akár tetszik, akár nem - saját kliens alkalmazást érdemel. A generált frontendekkel rengeteg probléma lehet, amit képtelenség kezelni akár egy böngésző/framework bug, vagy helytelen API használat miatt. Ha böngésző a kliens célplatform, akkor célravezetőbb, ha HTML/JS framework-öt használsz, abban felépíted a klienst, és SOA-ként használod a szerver komponenseit.
Egy GWT-t használó kollégám folyamatosan panaszkodott arra, hogy a generált kód böngészőspecifikus, és ráadásul sokszor hibás is, amit egy CSS ninja sem tud meggyógyítani.
Ha mindenáron Java-t akarsz használni, akkor applet/JFX/JaWS, bár őszintén szólva nagy luxusnak, önbecsapásnak vagy akár önhittségnek érzem azt, ha valaki képtelen kilépni a Java fejlesztői szerepéből.
-
bucsupeti
senior tag
Én is éppen most kerestem hasonló framework-öt. Én a vaadint választottam, főleg az egyszerűsége miatt.
Sok jó cikk, könyv, videó érhető el ami az ismerkedéskor sokat segített. A honlapja is jó, bőven van információ és jól érthető leírás, referencia, tutorial. Netbeans és Eclipse alatt is kényelmesen, gyorsan lehet fejleszteni. -
WonderCSabo
félisten
Igen, Androidról beszélünk, nem véletlenül kell ez a szívás.
Amúgy: java-ban nincs függvény
Metódus van. De szerintem az adattag is c++ terminológia.
Erre inkább nem válaszolnék.
floatr: Igazából én mutatott példakódból indultam ki. Igen, valóban lehetne simán a példányban is. Szerintem itt a kódban az egyszerűség kedvéért osztályváltozó a cucc, így rövidebben le lehet írni.
A prefixes téma előjött, szerintem is hülyeség, erről már beszéltünk is hunfatal kollégával, de Android kódban illik.
(#5295) floatr: Ja én végeztem design pattern tárgyat, és elég sokat is olvasgattam ebben a témakörben, de igazából szerinte a singleton eléggé anti-pattern, kerülöm ahol lehet. Ezt a cuccot igazából nem gondoltam át, csak átvettem a példakódot.
Egyébként nem a static miatt van csak itt a lukra futás. Alapvetően a Singletonból nem is tudsz örökölni.
-
floatr
veterán
-
-
WonderCSabo
félisten
Én is azt vágtam le, hogy tényleg itt csak az anyonymous class szintaktikát spóroljuk le, tehát a lambda gyakorlatilag egy szintaktikai cukor, semmi más. Van egy olyan érzésem, hogy megint a legnagyobb szempont a visszafele kompatibilitás volt, mint a Genericnél, és ezért lett ez a low-budget dolog a lambdából. A default method az mi?
-
vgergo
aktív tag
1z0-803 vizsgára készülök és próbatesztekben is szerepel ez a kérdés és mindenhol a D-t jelölték jónak. pl.: [itt 8. kérdés]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- BESZÁMÍTÁS! ASUS Z97-A Z97 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest