Hirdetés
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple MacBook
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Fokozatosan erősít majd a szerverpiacon az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- Milyen egeret válasszak?
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
raggg
senior tag
Csak egy javaslat, ide a margóra: elég sok programozó-palánta kérdezi, hogy hol is kezdje el a Java tanulását. Talán jó lenne egy kiemelt hozzászólásban összeszedni pár irodalmat, így könnyebb lenne mindenkinek megtalálni. :-)
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
Hali!
Lenne egy kérdésem, hogy az álláspiacra egy junior / beugró szinten mit kell tudni a JavaEE-ből? (Miket érdemes megtanulni?)
Egyetemen JavaSE ment. Alap elméleti szintem van a JavaEE, szóval tudom, meg nagyjából a JSP, JSF, de gyakorlati szinten sosem szagoltam hozzá.
OOP nem akadály, igaz, hogy melóban PHP-ban van 2,5 tapasztalatom, de Symfony2 keretrendszer (PHP-s)-ról nézegetve az alap JavaEE-t úgy a mögötte lévő HTTP filozófiát könnyű felfognom. Plusz pár hónapja átdobtak a .NET csapatba, ahol Asp.net MVC megy. Szerintem innen a JavaEE-re átállni nem lehet nagyon nehéz. (Git, TDD, Scrum, demozás, verik belém a németek)De csak alap szinten tényleg csak a szükséges szintet akarom megtanulni (de az nem tudom, hogy micsoda, EJB, JDBC, esetleg a Hibernate is kellenne?) Mely könyveket érdemes nézegetni.
Azért akarom az elégséges szintet, mert a Scala sokkal jobban érdekel, igaz nehezen tanulom most (van online kurzus) de nagyon motivált vagyok benne.
És ahogy nézegettem a Scala álláshirdetéseket, Scala együttjár a JavaEE. És ezért akarok csak egy "elégséges szintet tudni". Nektek mi a véleményetek erről?
Mondjuk lesz egy olyan Androidos kurzus folytatás, ahol a szerver oldali részét nézik meg és SpringMVC-vel fognak dolgozni, talán arra még érdemes energiát és időt szánnom.
Meg Maven-t már nem nézném át, inkább csak Gradle-t használnék helyette.PHP-t már kezdem kinőni (néhány hobbi projekthez jó) Ruby on Rails-sel elhelyezkedni nagyon nem lehet, max csak Seniorként, Java és C# hosszabb távon nem érdekel. Scala az ami érdekel (már egyetemen is megfogott a Prolog), a Hadoop, na meg a C++ linux és beágyazott rendszerekhez. (De Scala és a Hadoop páros az ami motivál)
Python sem rossz, de nem tudnék benne hobbi projektet fenntartani.
Szerintem egy erős Java tudás mellett némi Spring || EJB / Hibernate tudás elegendő. Voltam már olyan interjún, ahol komolyan belekérdeztek a frameworkökbe, de azért szerintem nem annyira jellemző (legalábbis én kevésbé tapasztaltam eddig). Ahol komoylabban belementünk, ott pedig éppen olyanról kérdeztek, amiről előtte mondtam, hogy dolgoztam vele.
Amit azért érdemes megnézni/megtanulni, hogy egy-egy konténer hogyan működik, miért úgy, vagyis a mögöttes tudást elsajátítani (erre mondjuk nagyon jó a hivatalos Oracle anyag szerintem).
Tehát röviden: ha az alapok megvannak (koncepcionálisan) akkor nem hiszem, hogy aggódnod kellene.
A maven azért elég "alap", érdemes elsajátítani. Ha rajtam múlik, én azt használok Gradle helyett is.
Scala azért ahogy én látom elég sok helyen csak kiegészítő technológia, sajnos megvannak a maga zsákutcái, de csak támogatni tudlak!

-
raggg
senior tag
Szia,
szerintem szakdogára a primefaces teljesen jó. Ott nem kell azzal foglalkoznod, hogy mi lesz vele 5 év múlva (mivel JSF kompatibilis, ezért max lecseréled egy másik frontendre, ellentétben a GWT-vel, és a vaadinnal), vagy hogy hogy is van a licenszelése (mert szakdoga)Egyszeru" benne programozni, és látványos is, szóval pont az, ami egy szakdogafeladatra kell.
Offtopic: Szakdogánál arra vigyázz, hogy mindig a feladatra koncentrálj, és az azon kívül eso", de szükséges dolgokat a leheto" legegyszerübben oldd meg. Tehát, ha esetedben a Primefaces vagy GWT csak egy eszköz, és nem a szakdoga tárgya , akkor gyorsan válassz ki egyet, és lépj tovább, ne merülj el a részletekben.ùgyis lesz elég problémád a szakdoga tárgyával

Jaaa igen, elvesztettem a kontektust valószínűleg, szorri. Éles projekthez nem ajánlanám, szakdolgozathoz valóban jó lehet, egyszerűbb felületeknél rendben van. (Egyébként anno én is JSF-fel írtam a szakdolgozatom, bár nem PrimeFacest használtam.)
-
raggg
senior tag
Sziasztok!
Nem rég kezdtem tanulgatni a Spring MVC-t és összedobtam pár kisebb weboldalt. Neten szinte minden példa JSP-s, de olvastam ,hogy elavult technológia ezért Velocity-t is használgattam, de ez se mai.
Nézegettem, hogy van kismillió frontend technológia, de nem teljesen tisztázódott le bennem, hogy is működnek ezek és miket lehet együttesen működésre bírni. Ugye ezek template engine-ek html+css+js-sel.
Ahogy láttam a GWT és Vaadin-ba a nézetet java-ba lehet írni, de ezt a generálos dolgot meg furának tartom, mert biztos megvan a limit meddig lehet eljutni vele, meg gondolom ez nem opció spring-gel. Mellesleg a swing-es gui-k összedobását se élveztem túlzottan.
Mit javasoltok a primefaces, backbone,bootstrap,angular.js stb közül ami passzol a spring-hez és kevésbé vannak korlátai. Az idő amíg megtanulni tart kevésbé fontos,inkább a lényeg, hogy hosszabb távon tudjam használni. Majd kb félév múlva kéne elkezdeni írnom a szakdogát és gondoltam addigra belejövök. Vagy maradjak velocitynél és gyúrjak rá a html/css/js/jquery kombóra? Olvastam, hogy volt hasonló kérdés nem rég, de nem Spring specifikus volt.Ezért lehet le leszek szólva de a primefacest én messzire elkerülném...
-
raggg
senior tag
Nagy különbség nincsen köztük, talán a harmadikat. De ha többet szeretnél összefűzni, akkor StringBuilder.append() .
-
raggg
senior tag
FeldolgozGUI:59:
txtKivalasztott.setText(file.getName());
Itt a fájl nevét kéred ki, nem az útvonalát. Valószínűleg file.getPath()-szal okés lesz.
Kis magyarázat: a getName() a fájl nevét adja vissza (nem az útvonalat), így csak a forrás könyvtárban lévő fájlokra fog működni.
-
raggg
senior tag
Szerintem meg az amatőr, amikor a saját környezete szerint ítél meg mindent az ember anélkül, hogy megpróbálná elfogadni, hogy van olyan helyzet, amit nem látott még.
Az OS náciságról meg csak annyit, hogy a legtöbben nem imádnak egy OS-t, hanem problémásnak látnak egy másikat adott szempontok szerint. Adott szempontok szerint a win a legjobbabb, mert megy rajta a skyrim. Tapasztalatom szerint java alkalmazások, servlet és bean konténerek, de még egy szimpla AMP stack is észrevehetően pörgősebb binugzon - pláne 64-biten - de szerintem is felesleges ezen a témán pörögni, pláne ebben a stílusban.
Egyetértek, szerintem zárjuk is le a témát.

-
raggg
senior tag
Aha. Hat, multkor installaltam Windowst, aztan beirtam, hogy
C:\>cinst notepadplusplus 7zip java.jdk putty skype paint.net windirstat winscp greenshot git totalcommander conemu SourceTree foobar2000 kdiff3 Firefox poweriso IrfanView lighttable
... ittam egy teat, es mire vegeztem, ez mind fentvolt, magatol. A mysql, tomcat es tarsai ugyanigy felugranak, konzolbol. IntelliJ-t nyilvan nem tudsz repobol telepiteni te sem.
Szoval ezek a dolgok nagyreszt hozza nem ertesbol fakadnak es/vagy urban legendek. Lehet mindenen fejleszteni az esetek nagyreszeben. Van, ahol tenyleg jobb a Linux (peldaul Node.js-hez), van, ahol meg a Windows (nyilvanvaloan .Netes dolgokhoz).
Nameg ez egy egyszeri overhead (gondolom a gépet nem telepítetek ti sem minden héten újra), aztán legtöbb esetben már csak egy plusz-plusz cuccot rak fel az ember ha kész a környezet.

-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
Sziasztok!
Találtam tök érdekes szakdolgozatokat a következő linken: https://dea.lib.unideb.hu
De csak egyetemi IP-ről lehet őket letölteni? Valaki tudna ebben segíteni nekem? Jár/járt oda, stb?
Régen nem így nézett ki ez az oldal, akkor le lehetett tölteni a pdf-eket. Én beírtam a keresőbe most hogy java és simán betöltötte pdf-ben a szakdolgozatot.
A kódokat nem mindig volt kötelező feltenni így egy-két szakdolgozatnál ez sajnos hiányzik.
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
Igen igen. Azt tudni kell, hogy a redmineba ha van rá kapacitás bele lehet nyúlni (ruby-s talán?).
YouTrack egyébként jó választás lehet, 5 userig (vagy ott körül) szabadon használható tudtommal.
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
"Megint csak sajnálatos - amitől sokan fáznak - hogy a JS-fejlesztésnek sok buktatója van a laza típusosság miatt."
Szepen fogalmazol .... En inkabb ugy mondanam, hogy ez az egesz javascript egy fos szutyok sz*r g*ci szemet, es a lenyeg hogy ne kelljen hozzanyulnom ...
Szerintem egyre jobbal elvalik a UI fejlesztes, fel kell ezekre venni kulon javascriptes embert, mert ertelmes fejleszto nem szivesn nyul hozza ...Javascript terén Douglas Crockford útmutatásait érdemes követni és hamar megszereted a nyelvet. Javascript: The Good Parts c. könyv pl.
Érdemes megnézni az öreg előadásait is, nagy figura.
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
Primefaces... az Isten óvjon mindenkit tőle.
Bár lehet én használtam túl régi verziót. -
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
Találhatsz ehhez hasonló rövid összefoglalókat, de teljes képet a referencia doksiból kapsz.
Saját tapasztalat alapján a konfigurációt érdemes XML-ben hagyni, a további dolgokat pedig a component scan-re bízni. Épp most futottunk bele egy olyan problémába, hogy liferay alatt néha elvesznek a bean-ek közti függőségi információk, ha annotációval vannak összedrótozva a hivatkozások, szóval óvatosan.
Ilyennel én is találkoztam.
Egyébként én is otthagynám a régi XML-eket, bár az való igaz hogy a későbbi fejlesztésben egyszerűbb lenne annotálgatni. -
raggg
senior tag
(#5631) raggg :
1. Maven most nem indokolt...csak félig van rálátásom a projektre egyelőre...
2. Korábbi projektben érintett, de mondjuk úgy több hátránya volt mint előnye akkor.(#5632) xTc Semmit... Két sima Java Application, amihez valakinek teszteket kellene írni. Amolyan bemelegítő feladat. Csak koncepcionális problémák akadtak arról, hol és hogyan legyen a JUnit benne...én meg mondtam, hogy ott a helyén. De közbe jött a dolog, hogy hát külön projektbe kellene, mert aki a tesztet írja...lehet elront valamit...és lehet vissza is commit-ol...
Szóval érted.Én csak arra voltam kíváncsi mi a best practise.
A Maven egy igen jó build tool. Csak mivel konvenciók szerint működik és sokaknak fogalmuk sincs, mik is azok, nagyon rossz a híre.. engem az Anttól kiver a víz.

-
raggg
senior tag
Szerencsére?
Az idézőjel lemaradt.
-
raggg
senior tag
-
raggg
senior tag
Szia.
Magyar nyelvű tananyag (bármifajta) programozásról csak régi verziókból, és/vagy silány minőségben van.
Persze van 1-2 gyöngyszem és pár kivétel, de én a helyedben az angol könyvek között nézelődnék.
Itt van pár jó: The Well-Grounded Java Developer, Java Concurrency in Practice (nem mai darab, de még mindig jó), Effective Java vagy maga az Oracle-től Java: A Beginner's Guide.Kezdőknek igazából a Beginner's Guide könyvet javasolnám utána pedig az Effective Java-t.
Ha ezeken túl vagy és érdekelne a mély víz akkor jöhet a Concurrency in Practice és a Well Grounded Java Developer.Számomra érthetetlen, hogy mit tanítanak 2 éven át C-ből az egyetemeken 2014-ben, fél-, max. 1 év el kéne, hogy menjen az alapokkal de utána már illene OOP-t tanítaniuk valami modernebb nyelvel.

Hadd ajánljak még egy könyvet, ami nem csak a Java, hanem általában a programozással kapcsolatos könyvek között is igen jó helyen áll szerintem:
Minimális programozói tudással neki lehet állni, szépen elmagyaráz mindent, a Java nyelven túl is (OO elvek). Sajnos a Java 1.5 mellé készült (néhol kitekint az 1.6-ra) de máig jól használható szvsz.
-
raggg
senior tag
Erre gondoltam, Ezt a jre, és jdk-t hol tudom beállítani az Eclipse -ben ?
Window/Preferences, aztán Java/Installed JRE.
-
raggg
senior tag
nem erre van a "final" modifier? Én sosem hallottam még olyat egy OOP nyelvben (C#, Java, ASP), hogy egy deklarált string típusú változó értékét később nem tudod módosítani

C#-ban is immutable a string.
-
raggg
senior tag
f5-el jó lett, köszönöm

Más:
Tud valaki jó oktatóanyagot arról, hogy hogyan tudnék egy adatbázishoz kapcsolódni, (mysql leginkább) az abban található adatokat ajax-al JSON formátumban átküldeni a kliensoldali kódomnak?
Eddig a GWTproject.org-on található "Getting Started" tutorial-t lesem, de abban nem találtam ilyet, csak sima JSON-osat.

Nem tudom, hogy az egészből mennyi menne, de ha a JSON-os részével van gondod, akkor én ezt ajánlanám: [link]
Aztán MySQL -> Java "model" osztályok -> GSON szerializáció
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Apple iPhone 13 128GB Starlight Karcmentes állapotban 88% akkumulátorral
- 27% - MSI MAG Z890 TOMAHAWK WIFI Alaplap
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15s Gen2 munkaállomás - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T500 4GB W
- MacBook Pro 16" 2021, M1 Max , 64 GB RAM, 512GB SSD, Silver 27% Áfás (0460AB)
- iPhone 16 Pro Max 1TB fekete titán
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Egyébként én is otthagynám a régi XML-eket, bár az való igaz hogy a későbbi fejlesztésben egyszerűbb lenne annotálgatni.