- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Autós kamerák
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Projektor topic
- AMD FX
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Minidisc walkman - tapasztalatok - tanácsok
- Gaming notebook topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Játékosok asztalára: MSI MPG 271QR X50 monitor tesztje
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
boost
veterán
Csöppet elkésett az MS ezzel a lépéssel.
Pont tíz évet. Kb akkor lett ismert Mono. Mennyivel egyszerübb lett volna az MSnek, ha opensource lesz a cucc.
-
boost
veterán
Sziasztok!
Kérnék egy kis segítséget.
Szeretnék készíteni egy olyan java alapú programot (java SE-ben) amiben megjelenítődik a google map térképe és azon bizonyos koordináták.
Ezt hogyan lehet a legegyszerűbben és leggyorsabban megalkotni? (Javascript és mindenféle web böngésző használata nélkül)
Köszi előre is a válaszokat.Üdv;
SeviSzerintem azt nem úszod meg, hogy egy Javaban írt böngészo"t ne rakj az alkalmazásba. Ez egy Swing komponens, ami chromiumot futtat a háttérben: http://www.teamdev.com/jxbrowser
Onnantól kezdve pedig már csak a megfelelo" URL-t kell összraknod, és beadnod neki:
Static Maps API Version 2 – Entwicklerhandbuch
Direkt a koordináták hogyan jeleníted meg, azt nem tudom, annak a fenti oldalon nézz utána.
-
boost
veterán
Még 1:
Adott egy névjegy objektum, amiben van név és tfonszám. Olyan appot szeretnék csinálni, ahol a 2 adat megadása után egy ilyen típusú listába fűzi a hozzáadott elemeket és megjeleníti listbox-ban. Hozzáadás megvan, de a listabox-hoz való fűzést és megjelenítést nemtom hogyan kell. Mert alapból string típusú listát generál az IDE a listerhez és ugye a generált kódba nem lehet írni... Hogyan tudnám átadni és megjeleníttetni az egyes névjegyeket?
A névjegy objektumnak csinálsz egy toString metódust (override-olsz), ahol visszaadod a nevet például, vagy a nevet és a telefonszámot összefu"zve.
-
boost
veterán
attól függ mekkora az appod, lehet, hogy javadb is elég lenne, ha nem üzleti a cucc, csak tanulás céljából.. Persze egy MySQL már bo"ven elég.
-
boost
veterán
Sziasztok
Elkezdtem ismerkedni csak úgy hobbiból a Springgel. Össze is raktam egy Spring MVC webappot. Kiexportáltam .WAR fájlba felraktam egy szerverre (Tomcat 7) és nagyon szépen megy. Viszont azt, hogy tudom megoldani, hogy ebből a webappból "indítok" egy másikat? Hogy tudok ráhivatkozni? Próbálok rákeresni angolul, de nem sok sikerrel...

Tudtommal a zártság elve miatt az egyik app nem tud a másikról, szóval csak előre definiált url-el hivatkozhatsz rá.
-
boost
veterán
Csak speciális esetekben van különbség a kettő között. Én postfix szoktam használni mindig, de eddig se elonyom, se hatranyom nem származott belőle. Pl javascriptben
console.log(i++) nem ugyanazt logolja mint
console.log(++i)
Előbbi kiirat majd inkremental, utóbbi inkremental majd kiirat. Javascriptben az automatic semicolon insertion miatt lehet talán érdemesebb a postfix et megszokás, de ezek ezoterikus esetek."console.log(i++) nem ugyanazt logolja mint
console.log(++i)"Ezt én értem, ezért is nem értettem, hogy miért ++i-t használnak a for ciklusban, de elolvasva a doksit most már látom, hogy az ++i, vagy az i++ csak a statement végrehajtása után hívódik meg, utólag. Azt hittem már korábban meghívódik. (Végiggondolva amit én gondoltam, az nem is logikus. ) Ilyen szempontból tényleg mindegy, hogy a for ciklusban ++i vagy i++ van.
Remélem nem írtam nagy nagy hülyeséget.
-
boost
veterán
Ez tényleg már csak kekeckedés, de nem i++, hanem ++i by default a for ciklusban

De miért ++i? Kapásból ki is hagyná az első elemet, ha pl egy listán, tömbön fut végig
-
boost
veterán
Tetszik, én már keveset programozok, most több bigdata projektem volt idén, és mivel úgy néz ki a spark elég komoly játékos lesz e téren (amit egyébként Scalaban programoztak, és abban is kell használni) nekiugrottam.
Nekem tetszik. Eltérően más kurzusoktól, ahol elég meghallgatni a két órás anyagot, és megérted mi a feladat, itt tényleg komolyan utána kell olvasni a könyveknek. A fősulis elektrotechnika tanáromra emlékeztetett, aki sosoe adott ahhoz hasonló feladatot ZHn, mint amihez hasonlót órán leadott, ezért simán 80-90%-os arányban irogattuk a karókat.

Faszi érthető, amit hiányolok azok a quizek. Az Android kurzuson sokat dobott a megértésen. MIre átrágtam magam a Quizen, már megjegyeztem az alaptananyagot. De az R kurzus is ilyen volt.
-
boost
veterán
Nem hinnem
-- eleg intenziven foglalkozik ezekkel a szakma kremje az utobbi evtizedben, par apro dolog meg a Java-ba is beszivarog (lasd Java 8). Persze ugy nehez megitelni a dolog problematikussagat, ha mondjuk a Java-n kivul nem programoztal egyeb kornyezetekben. Ez az egyik oka, hogy erdemes kb. evente megtanulni legalabb alapfokon (egy kisebb projekt erejeig) egy uj nyelvet, szelesiti a latokort -- ha mondjuk senior fejleszto korodra mar irtal hasznalhato dolgokat legalabb 5-8 nyelvben, az mindenkepp hasznos. Csomo minden van, ami nem hianyzik addig, amig egyszer nem lattad -- pl. csomo Java-fejlesztot nem idegesit az, ahogy a generikusokat implementaltak a Java 5-ben, pedig egeszen elkepesztoen fajdalmas kb. minden mas implementaciohoz kepest. Ha viszont mittudomen, volt mar elotte C++ vagy C# tapasztalat, akkor legalabb tudod, hogy hogy kene mukodnie, ha rendesen meg van csinalva (es forditva is igaz, amig az ember pl. csak .Netet latott, addig nem ertekeli, hogy pl. a build rendszerek mennyivel jobbak JVM platformon; vagy a temahoz kapcsolodva: a mai napig ledobbenek, hogy 1000-1500 sornyi Java kod funkcionalitasa Scala-ban vagy Clojure-ben 50 sor, es vilagos, mint a nap).Tenyleg erdemes a lenti rovid eloadast (is) megnezni, meg esetleg megcsinalni az Odersky-fele (SZUPER) Scala-kurzust:
https://www.coursera.org/course/progfunSzerk.: egyeb pelda: ha valaki meg nem futott bele abba, hogy mekkora fajdalom a single dispatch, az hazudik

Köszönöm a leírást, a kurzust már csinálom 3 hete.
-
boost
veterán
> Hiszen ha egy List is final, utána ugyanúgy lehetett a List-be elemeket tenni.
Jo meglatas - ami neked feltunt, az a 'constness', vagy immutabilitas koncepciojanak a (majdnem teljes) hianya a Java-ban. Az altalanos immutabilitas igazan hasznos lehetne, konkurens programozasnal (is) egy aldas, meg egyebkent is sokkal atlathatobb, bugmentesebb kodot lehet irni akkor, ha az ember ahol csak lehet, 'ertekkel' es nem 'identitassal' dolgozik.
magyarul?

-
boost
veterán
Az egyik programozó ismerősömnek már barátnője is van. Hígul ez a szakma.

-
boost
veterán
Köszi szépen! Megnéztem, értettem, tanultam is belőle!

Mindenkinek köszi a biztatást! Úgy tűnik, nem vagyok még lekésve semmiről.
Ettől függetlenül azért szeretnék minél gyorsabban haladni, ehhez pedig találni valakit, aki Java programozással foglalkozik, és adna néhány magánórát. Szóval, ha bárkinek van ötlete, hogy kitől vehetnék órákat, írja meg, pls!Köszi!
További hasznos tutorial oldalak:
https://www.udemy.com/java-tutorial/
-
boost
veterán
Köszi, már meg is találtam, és feliratkoztam az Android programozás kurzusra.
Az előbbi hozzászólásomat pedig kiegészíteném, mert most átolvasva látom, hogy feleslegesnek tűnhet egy mondat. Azzal, hogy 35 éves, közgazdász vagyok, érzékeltetni szerettem volna, hogy 1. nincs értékelhető előképzettségem, 2. meg vagyok késve rendesen.
Szóval, emiatt szeretnék mindenképpen tanárt találni, hogy a lehető leggyorsabban fejlődhessek. (Persze, nem kell a szó szoros értelmében vett tanárnak lennie.
)A HWSW most indít Android kurzust, és az android kurzushoz tartozik egy mindenki számára ingyenes ( tehát nem kell android kurzuson résztvenned) online Java minikurzus, ahol az androidhoz az alapokat elmagyarázzák. (3x45 perc)
-
boost
veterán
Sziasztok!
Nem rég kezdtem tanulgatni a Spring MVC-t és összedobtam pár kisebb weboldalt. Neten szinte minden példa JSP-s, de olvastam ,hogy elavult technológia ezért Velocity-t is használgattam, de ez se mai.
Nézegettem, hogy van kismillió frontend technológia, de nem teljesen tisztázódott le bennem, hogy is működnek ezek és miket lehet együttesen működésre bírni. Ugye ezek template engine-ek html+css+js-sel.
Ahogy láttam a GWT és Vaadin-ba a nézetet java-ba lehet írni, de ezt a generálos dolgot meg furának tartom, mert biztos megvan a limit meddig lehet eljutni vele, meg gondolom ez nem opció spring-gel. Mellesleg a swing-es gui-k összedobását se élveztem túlzottan.
Mit javasoltok a primefaces, backbone,bootstrap,angular.js stb közül ami passzol a spring-hez és kevésbé vannak korlátai. Az idő amíg megtanulni tart kevésbé fontos,inkább a lényeg, hogy hosszabb távon tudjam használni. Majd kb félév múlva kéne elkezdeni írnom a szakdogát és gondoltam addigra belejövök. Vagy maradjak velocitynél és gyúrjak rá a html/css/js/jquery kombóra? Olvastam, hogy volt hasonló kérdés nem rég, de nem Spring specifikus volt.Szia,
szerintem szakdogára a primefaces teljesen jó. Ott nem kell azzal foglalkoznod, hogy mi lesz vele 5 év múlva (mivel JSF kompatibilis, ezért max lecseréled egy másik frontendre, ellentétben a GWT-vel, és a vaadinnal), vagy hogy hogy is van a licenszelése (mert szakdoga)Egyszeru" benne programozni, és látványos is, szóval pont az, ami egy szakdogafeladatra kell.
Offtopic: Szakdogánál arra vigyázz, hogy mindig a feladatra koncentrálj, és az azon kívül eso", de szükséges dolgokat a leheto" legegyszerübben oldd meg. Tehát, ha esetedben a Primefaces vagy GWT csak egy eszköz, és nem a szakdoga tárgya , akkor gyorsan válassz ki egyet, és lépj tovább, ne merülj el a részletekben.ùgyis lesz elég problémád a szakdoga tárgyával

-
boost
veterán
-
boost
veterán
Sajnálom, ha félreérthető voltam esetleg én erre a sorra gondoltam végig:
...
public static Singletonpelda getInstance() {
if (instance == null) {
instance = new Singletonpelda();}
return instance;
}
....Ahogy írtam utólag gondolom azért kell a Singletonpelda a metódus fejlécébe, hogy megegyezzen a metódus visszatérési értékével a típusa, de akkor a "Singletonpelda" simán a visszatérési érték típusa, mint a double/int,stb vagy más?
Igen, az a visszatérési típusa. Azért jobb lenne, ha patternek helyett elo"ször simán a Java nyelvvel foglalkoznál.
Erre a patternre egyébként egy jó példa, ha van egy adatbáziskapcsolatod, és a programod összes lekérdezésénél ezt a kapcsolatot szeretnéd használni. Ilyenkor az elso esetben belefut az if-null-ba, és létrehozza a kapcsolatot, majd a többi esetben a már egyszer létrehozott kapcsolatot adja neked oda. Ilyenkor minden ugyanazt az objektumot ( és nem csak ugyanolyat) kapod meg, és nem hoz létre minden lekérdezésnél egy új adatbáziskapcsolatot a fenti példában.
-
boost
veterán
Nekem van Windows és Linuxos java környezetem is, több-több projekthez, és mindegyiknek megvan az elo"nye. Nem tudnék jobbat / rosszabbat mondani. Pl egy Oracle + JDK + eclipse környezetet egyszeru"bb belo"ni Windows alatt, de a Linux terminálkezelése is nagyon jó. Viszont pl a Linuxos eclipse alap kinézetben sokkal több helyet eltakar nagy elemek köztitávolságával, mint a windowsos, ezért kevésbé praktikus. Egyik itt jobb, másik ott.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Nálunk van céges SVN szerver, mert nem szabad kódot máshova feltölteni, csak cégen belül. (nem miattunk, hanem az ügyfél kérésére).
Ha játszásiból csinálok valamit, azt meg GitHub-ra.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Tipikus NullPointerException hiba, ha van egy objektumod, aminek ahogy írták, az értéke null, és annak egy metódusát /attributumát hívod fel, hivatkozol rá.
Szóval ha egy null értéku" változót használsz, az még nem feltétlen NPE. Ha azon belülre nyúlnál, ahogy én írtam, akkor igen.
-
boost
veterán
Sziasztok!
Most ismerkedek a Java-val és a NB-el, most utóbbival kapcs. szeretnék egy kis segítséget kérni, hogyan tudok egy projekten belül több, különálló és futtatható csomagot csinálni? Gyakorló feladatokat csinálok, amik marha egyszerűek és nem akarok mindegyikhez külön-külön projektet csinálni. Egyáltalán lehetséges ez?
Szia, próbáld meg, hogy mindegyik Java classba raksz egy main függvényt, és amelyik java classon vagy, azt indítja el.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Szerintem jó, mert ha több osztályod van, és mondjuk a package explorerben ránézel, akkor tudod, hogy melyik fájlba mi van, nem kell egyesével megnyitni o"ket, vagy Type searchel keresgélni. Egyéb nyelveknél vannak erre cégspecifikus névkonverziók, ahol egy darabig eltart, míg megtalálod amit keresek.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Jah, mi is éppen 2015-re tervezünk egy refakort. Egy Spring MVC+JSP+Jquery alkalmazást rakunk át GWT-re.
Pont GWT-re, mikor pletyakszinten belengették, hogy GWT outdaten lesz a közeljövo"ben? Ráadásul nem kapcsolódik egy Java szabványhoz sem, ergo nincs easy-switch alternatíva.
-
boost
veterán
Szerintem http://docs.oracle.com/javaee/7/tutorial/doc/home.htm a legjobb. Egyszerű, közérthető, online. Nekem sokat segített annak idején.
Elso" lecke: Getting started with java server faces
hát ez nagyon kezdo" 
Szerintem vegyen egy Java Servlet könyvet, és azt olvassa el, és gyakorolja. 2001-es, de pont az az alapja a mostani webes java programozásnak is. Aztán ha tudja, mi az, hogy Servlet, JSP, HTML, akkor utána jöhet a JSF és társai.
-
boost
veterán
És az mennyire biztonságos? Azt ha jól tudom elvileg bárki elérheti, nem?
szerk.: Jó, hülye vagyok. A jelszót nem tárolom benne.

Más: Úgy oldottam meg, hogy van egy JFrame-em ezen egy JPanel amin van a bejelentkezés. Ha az adatbázisban benne van a felhasználó és a titkosított jelszó, akkor a JFrame lecseréli a JPanelt arra amit a bejelentkezett felhasználók látnak. Ez így nagyon fapados, mennyire biztonságos?
Szerintem a te szinteden elég biztonságos. Azért remélem nem valós, üzleti programot készítesz.

-
boost
veterán
-
boost
veterán
Kezdo"Javasnak web tanulásra én még mindig JDBC, JSP és Java Servletet ajánlok. Ha végzett a Java Servlet c könyvvel, akkor jöhetnek a további lépések, mint Hibernate JPA, JSF, kis Spring. Aztán így tovább.
Talán felesleges köröknek tu"nnek, de így nem zúdul annyi értelmetlenség a nyakába, mintha mindjárt ExtJS-el, meg Springgel, esetleg EJBvel kezdene. 
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Senior Java fejlesztő Budapest kimagasló bérezéssel
5 főt keresünk Senior Java fejlesztő pozícióra multinacionális cégünkhöz.
Elvárások:
- Angol középfokú nyelvtudás (Nyelvvizsga nem számít)
- Min. 3-5 éves JAVA környezetben szerzett fejlesztői tapasztalat
- Önálló munkavégzés
- Jó kommunikációs képesség
- Egyműszakos munkarend- Kimagasló juttatási csomag
Amennyiben Önt, rokonát, ismerősét, kollégáját érdekelheti a lehetőség, küldje el önéletrajzát a következő email címre:
maria.fekete1@upcmail.huSzerintem meg ez nem hírdetési oldal, hanem szakmai topic.
-
boost
veterán
Nem azt mondtam hogy mindenhez ész nélkül generáltatok getter/setter-t. Ebben a példában simán hibás minden. publikus adattagokkal van minden összedobva. Ez mellett az említett number tagot direktben kérdezi le. Úgy látom ez egy oktató, gyakorló példa, amiben szerintem már régen túl kéne azon lenni, hogy az adattagokra nem hivatkozunk közvetlenül. Ha a p1 objektum el akarja mondani hogy mi az ő tippje, akkor azt mondja meg (metódus) és ne kibányásszák az agyából (közvetlen adattag elérés).
Mégegyszer mondom, OKTATÁSI szinten tartom hibásnak a "minden publikus" elvet.
Szerintem ez kontexusfüggo". Ha az oktatás célja az OO-val való ismerkedés, akkor tényleg kell getter setter,
ha teljesen más, akkor azért érdemes elhagyni, hogy ne kelljen minden példához , 15-20 sor "boilerplate"kód, ami elvonja a figyelmet a példafeladat céljától. -
boost
veterán
"Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
[..]
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le."Hát leküldöd neki.

Bár nem látom, hol van itt a második réteg.Ezekszerint nem ilyen a design:
public class Task {
private Commander cmd;
public Task(Commander commander) {
cmd = commander;
}
public doAction() {
// using cmd
}
}Tesztelhetőség szempontjából ilyesmi lenne a célravezető. Konstruktor argumentumként adod le neki a mockot, vagy a mockokat használó Commander példányt és azt csinál majd vele, amit csak akar.
Köszi, de itt a Mockot a Commander osztályba akartam beküldeni. Tehát nem a Commander-t mockolni, hanem a Commander által használt kulso" API-hívásokat.
-
boost
veterán
Sziasztok, lenne egy kérdésem a Mockito-val kapcsolatosan.
Már nem nagyon foglalkozok Java fejlesztéssel, de most egy BigData projekt kapcsán beleugrottam újra, nagy lelkesedéssel.
Le is érkeztem a gödör aljára.
Szóval egy kis progit írtam, ami különbözo" rendszereket hivogat meg, akár többször is. A különbözo" rendszerek saját zárt api-kkal rendelkeznek.Az összes rendszerhez írtam egy ValamiCommander osztályt, aminek a feladata a külso" rendszerekkel való kommunikáció, és aminek a unit tesztjénél az eredeti helyett mockobjectekkel dolgozok.
pl: FileSystem fileSystem = mock(FileSystem.class); ezután when, meg verify, stb.Ezeket a CommanderTest teszteknél használtam is nagy örömmel. Külön tetszett, hogy nem kellett setter a mock objekthez, hanem beleinjektálta.
Mivel a commander osztály nem tartalmazott üzleti logikát, csak lényegében továbbadta a hívást a külso" APInak, ezért sok értelme nem volt a unit tesztelésnek, de legalább belerázódtam egy kicsit.
Az üzleti logika egy szinttel feljebb van. Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
ès most jön a kérdés:
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le.
Nekem van pár túl gyenge tippem, de szeretném megkérdezni a közönséget is.
Ja, és az én "rossz" megoldásom az lenne, hogy lebontani ezeket a rétegek beanekre, és akkor lehetne távolról is több rétegen át injektálni a mock-objekumokat.
A szerintem jó megoldás, hogy el kell engedni a többrétegu" unit teszteket, hisz a unit teszt arra van, hogy azt a metódust tesztelje, az abban levo"üzleti logikát, és nem a metódus által meghívott metódusokat, szóval ebben az esetben a commander hívás már egy mock commander lesz. és csak arra koncentrálok, hogy mikor, és hányszor lett meghívva a mock kommander, és ez az eredmény megfelel-e annak, amit vártunk to"le.
-
boost
veterán
Sziasztok, lenne egy kérdésem a Mockito-val kapcsolatosan.
Már nem nagyon foglalkozok Java fejlesztéssel, de most egy BigData projekt kapcsán beleugrottam újra, nagy lelkesedéssel.
Le is érkeztem a gödör aljára.
Szóval egy kis progit írtam, ami különbözo" rendszereket hivogat meg, akár többször is. A különbözo" rendszerek saját zárt api-kkal rendelkeznek.Az összes rendszerhez írtam egy ValamiCommander osztályt, aminek a feladata a külso" rendszerekkel való kommunikáció, és aminek a unit tesztjénél az eredeti helyett mockobjectekkel dolgozok.
pl: FileSystem fileSystem = mock(FileSystem.class); ezután when, meg verify, stb.Ezeket a CommanderTest teszteknél használtam is nagy örömmel. Külön tetszett, hogy nem kellett setter a mock objekthez, hanem beleinjektálta.
Mivel a commander osztály nem tartalmazott üzleti logikát, csak lényegében továbbadta a hívást a külso" APInak, ezért sok értelme nem volt a unit tesztelésnek, de legalább belerázódtam egy kicsit.
Az üzleti logika egy szinttel feljebb van. Vannak ValamiTask osztályaim, amik mindegyike tartalmaz egy doAction metódust, és az tartalmazza az üzleti logikát, valamint a commander meghívását.
ès most jön a kérdés:
Hogy oldom meg a TaskTest osztály testDoAction metódusában, hogy az ott példányosított Task osztály doAction függvényében meghívott commander osztály mock objektumokat használjon? Tehát két hívásra to"le.
Nekem van pár túl gyenge tippem, de szeretném megkérdezni a közönséget is.
-
boost
veterán
Bocs, rossz embernek replyztem. Összekevertelek hablex-el, akinek hasonló az avararja:

-
boost
veterán
-
boost
veterán
Sziasztok
2 hét múlva kezdek egy 30 fős cégnél mint java gyakornok. Spring MVC-ben fejlesztenek és annak ellenére vettek fel, hogy még csak java SE-t tanulgatom. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen helyen általában, hogy zajlik a betanulási fázis. Leülök próbálkozni és néha kérdezhetek vagy heti 1-2 órát magyaráznak? Nem tértünk ki erre, de kíváncsi lennék a tapasztalataitokra.
Nálam ez annó (10 éve) úgy volt, hogy elso" nap megkaptam a gépet, betöltötték az aktuális projektjüket (ERP rendszer),és elmagyarázták, hogy hogy mu"ködik. Utána ha értettem, adtak kis feladatot.
-
boost
veterán
Sziasztok!
Kezdő vagyok ebbe a java cuccban de örököltem egy rendszert.
Valami tomcat alatt futó java. csatolok alul egy képet róla hátha tudjátok mi ez
Állandóan bele futok a "java heap space out of memory" problémába a szerveren, pedig elvileg van elég memória még.eclipse-be akarnám vizsgálni a memória fogyasztást és akkor azt nézve optimalizálni a kódon.
De ez valahogy nem sikerül. Jvm monitoring fent van, fut a kód de semmi nem látszik benne.
Ötlet?

A tomcat Catalina.bat fájlában az xms és xmx értékeket, vagy a maxpermsize dolgokat emeld fel, mert hiába van elég memória a szerverben, ha a tomcat nem foglalja le mind. Pontosan a paraméterek nevét már nem tudom, keress utána google-n.
-
boost
veterán
Sziasztok!
Információ szerzés gyanánt írok ide.
28 éves vagyok. Jelenleg főállásban dolgozom (nem informatikával kapcsolatos állásom van), de a későbbiek folyamán váltani szeretnék.
A JAVA programozással/szoftverfejlesztéssel szemezgetek.Sajnos nincs e téren semmilyen tapasztalatom/tudásom/gyakorlatom. Sőt, soha nem tanultam semmit ami informatikával kapcsolatos.
Minimálisan értek a hardverekhez, de ennyi.Azt szeretném kérdezni, hogy így van-e esélyem, érdemes-e egyáltalán elkezdenem tanulni JAVA programozást?
Érdemes-e pénzt/időt belefektetni? Egy szimpla tanfolyammal sikerülhet-e elhelyezkedni?
Főállás mellett szeretnék tanfolyamra járni. Tudtok-e megnevezni képzési intézményeket, ahol érdemes tanfolyamot végezni? (Budapest)Tehát összefoglalva láttok-e esetleg esélyt arra, hogy a későbbiekben egy sikeres vizsga után JAVA programozóként dolgozhassak?
Köszönöm.
Szia, nem konkrétan Java programozásra válaszolnék, hanem általánosan. A programozás az kicsit túlózva olyan, mint a mu"vészet. Vagy van hozzá érzéked, és akkor megy, vagy nincs, és akkor csak szenvedés lesz. Most már van a neten elég sok ingyen, interaktívan programozást tanító oldal, én ott ugornék neki. Ha beszippant, és tetszik, akkor érdemes foglalkozni a Java-val.
Èn a codeacademy-t ajánlanám neked. Java nincs, de pl javascripttel kezdeni nem rossz, vagy valami más nyelvvel, mint ruby, vagy python. ès ha egy két hét után is megy, és beszippantott, akkor keress valami Java kurzust, hogy beleinvesztálj elég sok lóvét.
-
boost
veterán
Sziasztok!
Az eclipse-ről érdeklődnék, hogy a sárgával jelölt rész micsoda?
Mindig úgy indul az eclipse, hogy ez fut, de mi ez? Ráadásul most töltöttem le. És mindegyik verzióban ott van, alapból.Azzal tudod a programodat Debuggolni. Azaz elindítod a programot, és ahova elhelyeztél breakpointot ott megáll, majd onnan lépésről lépésre tudod léptetni. Közben egy másik ablakban látod a változók aktuális értékét. Hibakeresésre kíváló. A zöld nyíl azt jelenti, hogy fusson tovább a program, Pause jel futás közben megállítod ( erre inkább breakpoint), piros a teljes program leállítása. A nyilak pedig egy funkcióba való belépést, kilépést, vagy átlépést jelentik. Ezek az alapok. A többihez nekem is el kéne indítani egy eclipse-t.
-
boost
veterán
Nem az én elméletem. Gyakorlatban nálunk ez úgy működik, hogy
- vagy egy ember hegeszti a backendet és a frontend funkcionális részeit, és egy "designer" előkészít/utánaigazít
- vagy két ember dolgozik egy specifikált interfész alapján. Az interfész alapján először egy "mockup" backend készül, így egy kis plusz melóval tudhatnak párhuzamosan dolgozni.
Előfeltétel a specifikáció, és hogy mindenki ért ahhoz, amit csinál. Ha a kettőből akár az egyik nincs meg, az nagyon fájó hiányosság tud lenni.
En nem kétfo"s csapatokról beszéltem, hanem enterprise környezetro"l. Nem akarok budapesti cégnevet mondani, de 15 éve fejlesztenek egy ERP rendszert, és kb 25 programozó dolgozik rajt 5-6 divizióban.Ha ott még külön mindenkinek designolni kellene, akkro egyrészt sose lenne egységes a rendszer, másrészt az még 10-12 embert jelentene.
-
boost
veterán
Ezzel már mi is sokat kínlódtunk, de egyelőre mindig oda jutottunk, hogy kicsit fel van hígulva a szakma manapság, és sok a töltelékember.
Amúgy pont amiatt mondtam az ExtJS-t, mert az inkább szól programozásról, mint kígyóbűvölésről. Akinek ez sem elég jó, annak ott vannak a generálós megoldások, meg a JSP-s szutykok (bár szvsz a JSP még rosszabb is mint bármelyik tisztán JS-framework)
(#5726) M_AND_Ms az elmélet nem rossz
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az elméleted remek, csak gyakorlatba nem mu"ködik.
ÈS nem azzal van a gond, hogy nem tudnak csapatban dolgozni, hanem, hogy 1. drága ( két ember kell hozzá), és 2. nem hatékony (egymásra kell várniuk, fejlesztésnél, és tesztelés/hibajavítás esetén is.A házépíto"s példa: gyakran elo"fordul, hogy nem tudnak festeni a festo"k, mert várni kell a villanyszerelo"re, hogy befejezze a már elkezdett vezetékelést.. csak épp másnál van, mert megcsúszott a melóval. Ezért jó ha a kömüves olyan falat épít, amibe alapból bele van gyártva a vezetékelés.
-
boost
veterán
Mert enterprise környezetben "nem szeretnek" egyszerre a fejlesztok Java-t, html-t, és js-t kódolni. Nem is megoldható, mert nem találsz 10es nagyságrendben olyan fejleszto"t, akik ezekkel a technológiákkal mind tisztában vannak egyszerre magas szinten. Ezért mu"ködik jól a GWT, vagy még a JSF is, ahol erre nincs szükség. Az meg megint nem mu"ködik, hogy egy Change Requestet, ami arról szól, hogy egy mezo"t, kell mondjuk egy "Megrendelés" formhoz hozzáadni 2 részre kelljen bontani, java fejleszto"nek, és HTML/Javascript/CSS fejleszto"nek. Mert akkor vagy párban dolgoztatjuk o"ket, vagy sose lesznek összhangban, és mindenképp ido" és ero"forrás veszteséggel jár.
Ez azért lenne jó, mert fizikailag is szeretném különválasztani a Controller szintet a UI-tól, és pl kipróbálni ezt a Microservices architektúrát.
-
boost
veterán
Tényleg, van olyan framework/megoldás, amivel a JSF UI felület teljesen különválhatna a Controller rétegto"l, és REST api-n át, vagy vlahogy máshogy kommunikálnának? Tehát, hogy teljesen külön appba rakni a megjelenítést, de mégis legyen JSF. Ja, és persze valamennyire automatizált.

-
boost
veterán
Ès akkor mi most a jó/követendo" technológia UI generálásra?
-
boost
veterán
Az egyik ügyfél említette meg a múltkor, hogy o"k azért állnak le a vaadinról, és próbálkoznak meg a Primefaces-el a leendo" projekteken, mert ugye vaadin GWT-n alapúl, és most megint megy a szóbeszéd, hogy a Google leállítja a GWT projektet.
-
boost
veterán
Spring annotációkról hol találok jó összefoglaló doksit? Mire jók, és hogy használjuk o"ket. Van egy 2.5-ös appom, lecseréltem a libraryket 4esre mavenben, és most szeretném az annotációkat is beletenni, hogy valami modern formája legyen a cuccnak.
-
boost
veterán
Anno a Java Szervletek Programozása könyv nagyon jó bevezeto" volt ebbe az egész webes java programozásba. Ma már senki nem használ sima servletet, meg jsp-t ( vagy kevesen), de mégis ad egy alapot, hogy mire jó ez az egész. èn ezzel kezdeném, ez mondjuk 2 nap, esetleg 3, ha lassan haladsz, és utána keresnék újabb technológiákat, keretrendszereket, és modelleket.
-
boost
veterán
megnéztem, amit javasolsz, és tényleg jó, de nekem nem csak fájlokkal kellene dolgoznom, hanem más egyéb taszkokat is el kellene int´zni, mint valami workflow-ban. Tehát készítenék taszkokat, és azokat egy workflowba fu"zném. Van erre valami design pattern?
-
boost
veterán
Sziasztok, lenne egy Java kérdésem. Kéne írnom egy progit, ami fog egy fájlt, és
- binárisról ascii-ra alakítja,
- fix felosztású fájlból CSV-t alakít,
- elteszi egy HDFS-re.. stb (meghívja a HDFS api-t)Ezeket a feladatokat meg is tudom oldani, (bár legszívesebben Bash-el oldottam volna meg, de nem szabad), Amit kérdezni szeretnék, hogy a programot hogy építsem fel, hogy ilyen taszkok egymásutáni futtatására képes legyen, és ne legyen túl szekvenciális. Tehát, hogy csináljak egy Task intefészt input/output fájl paraméterrel, vagy mi legyen a stuktúra.. Mit javasoltok? Holnap neki kéne ugornom a Class Diagrammnak.
Milyen osztályoka bontanátok a progit?
Köszi -
boost
veterán
Való igaz ez egy hiányosságom amit majd rövid úton szeretnék pótolni...
Elmondom vázlatosan, hogy volt anno. Kell egy ERP. Használjuk a Netbeans Platformot mert az jó. Használjunk Maven-t mert az jó...Menet közben kellett (volna) mindkét témát megtanulni 0-ról... Éppen ezért ki lett osztva mindenkinek egy-egy téma... Maven-t pont nem én kaptam, akinek meg kellett volna az nem csinálta meg...
Arra utólag is át lehet állni, ha már kb kész elkészült az "ERP" rendszeretek első változata. Sőt, igazán csak akkor lesz hasznos a maven. Jenkins, és a többi cucc. Ant is tök jó volt, amig nem volt maven. Ha elég ügyes voltált, sok mindent bele lehetett abba is programozni. Mavel jobban aládteszi a dolgokat.
-
boost
veterán
-
boost
veterán
Emlekszek, mikor 2005ben irtam a szakdogam,kaptam egy kolcson laptopot. valami P3as volt, es nagyon szar, ezert csak ugy tudtam fejleszteni, hogy IBM által kiadott gyorsabb javat hasznaltam, es valami nagyon egyszeru natív editort. (az ido megszepiti a dolgokat
) -
boost
veterán
Persze, lehet velük haladni, de egy idő után megáll a haladás. Onnantól következik, hogy a továbblépéshez értelmes feladat kell.
Persze, meg tanár, vagy internet, vagy mindkettő, hogy amik felmerülnek kérdések, gondolatok, azokra tudd a választ.
-
boost
veterán
Hmm. Ezek a tanuljunk meg 24 óra alatt akármit kiadványok max. arra jók, hogy az ember felkészüljön belőle egy vizsgára...szerintem

Én a C++ könyvnek ugortam neki ilyen formában, kb 10 éve. Persze 24 óra nem volt elég, de tényleg jó leckék voltak. Kimentem nagyszüleimhez, no internet, no cimborák, csak ezzel foglalkoztam, meg este a falutévén megnéztem valami VHS kaziból játszott filmet, és egy hét alatt egész sokáig eljutottam.
-
boost
veterán
Szerintem nincs azzal baj, ha tanul C-t, akár több féléven, éven át. Azért nem minden a java, meg a garbage collector. Miben írnák meg a VM-et, ha mindenki már csak java-t tudna használni?
És azért ahhoz az A4-es "C cheat sheet" már nem elég. 
-
boost
veterán
Ismeritek a Git-et?

Mi ismerjük, csak a cégvezetők, enterprise környezetben nem. Majd ha megjelenik a következő divatos verziókezelő rendszer, akkor vált a cég Git-re.
-
boost
veterán
A Versions Maven plugin tudja ezt valamennyire. Az mvn versions:use-latest-versions a POM-ban átírja az összes verziószámot az elérhető legújabbra. Viszont én nem ajánlom, hogy ezt használjad. Inkább érdemes az mvn versions:display-dependency-updates parancsot meghívni. Ez nem írja át a POM-ot, csak a konzolra printeli a frissebb elérhető dependenciát, ha van. Ezután kézzel érdemes beírni a POM-ba, és megnézni minden működik-e, ahogy kell. A kompatibilitást nem tudja garantálni, erre nincs módszer, bármikor eltűnhet egy metódus az API-ból, vagy megváltozik a viselkedése egy osztálynak, ezt a Maven nem fogja tudni kideríteni.
Igen, erre ideális egy branchet létrehozni, bár én utálom az SVN branch-eit. Itt le van írva, hogyan tudsz SVN-ben branchet létrehozni, commitolni benne majd később mergelni.
köszönöm, ki fogom próbálni.
-
boost
veterán
Sziasztok, adott egy maven alapú JSF-es webalkalmazás. A JSF komponens az a Primefaces egy korai verziója. Van arra lehetőség, hogy a maven megkeresse a legújabbat, és átirogassa a verziószámokat?
Vagy hogy tudnám beállítani, hogy mindenből a legújabb legyen, de mégis kompatibilis?
Másik, SVN-t használok a projekthez. Erre egy branchot kéne létrehoznom, ha ki szeretném próbálni az új primefaces keretrendszert, és elmenteni a változtatásokat úgí, hogy a régi, működő verzió is megmaradjon?
Mik itt az ideális lépések?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- GYÖNYÖRŰ MacBook Pro 14" M2 Pro 16 GB - 512 GB GAR ÉS jótállás!
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- Lenovo Legion Pro 5 - 16IRX10 - i9 14900HX - RTX 5070 - 32GB - 1TB
- 2000GB Gen5x4 NVMe SSD, 1 év gar GEN V!!! SK Hynix 2048GB PCB01 kb. 14GB/s / 12GB/s
- Lenovo Thinkcentre M710Q MINI PC,i3-7100T,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- Samsung Galaxy S23 Ultra 8/256GB Cream használt, karcos kijelző 6 hónap garancia
- Keresek! DeepCool mORPHEUS házhoz tartozó gumi "bit"-eket
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GQ50F-B FHD 165Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! nVidia RTX 3090 24GB Founders Edition videokártya garanciával hibátlan működéssel
- 27% - ASUS ROG STRIX X670E-I GAMING WIFI Alaplap!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

-- eleg intenziven foglalkozik ezekkel a szakma kremje az utobbi evtizedben, par apro dolog meg a Java-ba is beszivarog (lasd Java 8). Persze ugy nehez megitelni a dolog problematikussagat, ha mondjuk a Java-n kivul nem programoztal egyeb kornyezetekben. Ez az egyik oka, hogy erdemes kb. evente megtanulni legalabb alapfokon (egy kisebb projekt erejeig) egy uj nyelvet, szelesiti a latokort -- ha mondjuk senior fejleszto korodra mar irtal hasznalhato dolgokat legalabb 5-8 nyelvben, az mindenkepp hasznos. Csomo minden van, ami nem hianyzik addig, amig egyszer nem lattad -- pl. csomo Java-fejlesztot nem idegesit az, ahogy a generikusokat implementaltak a Java 5-ben, pedig egeszen elkepesztoen fajdalmas kb. minden mas implementaciohoz kepest. Ha viszont mittudomen, volt mar elotte C++ vagy C# tapasztalat, akkor legalabb tudod, hogy hogy kene mukodnie, ha rendesen meg van csinalva (es forditva is igaz, amig az ember pl. csak .Netet latott, addig nem ertekeli, hogy pl. a build rendszerek mennyivel jobbak JVM platformon; vagy a temahoz kapcsolodva: a mai napig ledobbenek, hogy 1000-1500 sornyi Java kod funkcionalitasa Scala-ban vagy Clojure-ben 50 sor, es vilagos, mint a nap).

.